Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52009PC0470

    Förslag till rådets beslut om fastställande av gemenskapens ståndpunkt i kommissionen för bevarande av sydlig tonfisk (CCSBT)

    /* KOM/2009/0470 slutlig */

    52009PC0470

    Förslag till rådets beslut om fastställande av gemenskapens ståndpunkt i kommissionen för bevarande av sydlig tonfisk (CCSBT) /* KOM/2009/0470 slutlig */


    [pic] | EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION |

    Bryssel den 11.9.2009

    KOM(2009) 470 slutlig

    Förslag till

    RÅDETS BESLUT

    om fastställande av gemenskapens ståndpunkt i kommissionen för bevarande av sydlig tonfisk (CCSBT)

    MOTIVERING

    Enligt artikel 300.2 andra stycket i EG-fördraget krävs ett beslut i rådet, med kvalificerad majoritet på förslag från kommissionen, för att bestämma vilka ståndpunkter som på gemenskapens vägnar ska intas i regionala fiskeriförvaltningsorganisationer, när dessa organisationer ska fatta beslut med rättslig verkan, med undantag av sådana beslut som kompletterar eller ändrar avtalens institutionella ram.

    Med avseende på detta krav och i enlighet med liknande rådsbeslut och kommissionsförslag beträffande andra regionala fiskeriförvaltningsorganisationer lägger Europeiska kommissionen fram föreliggande förslag till beslut om gemenskapens ståndpunkt i kommissionen för bevarande av sydlig tonfisk (CCSBT). Av konsekvensskäl ansluter sig förslaget till vedertagen praxis inom ramen för andra regionala fiskeriförvaltningsorganisationer.

    Förslag till

    RÅDETS BESLUT

    om fastställande av gemenskapens ståndpunkt i kommissionen för bevarande av sydlig tonfisk (CCSBT)

    EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR BESLUTAT FÖLJANDE

    med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 37 jämförd med artikel 300.2 andra stycket,

    med beaktande av kommissionens förslag, och

    av följande skäl:

    (1) Enligt artikel 33 jämförd med artikel 32 i EG-fördraget är ett av målen med den gemensamma fiskeripolitiken att trygga försörjningen. Enligt förordning (EG) nr 2371/2002[1] ska gemenskapen tillämpa försiktighetsprincipen då åtgärder ska vidtas i syfte att skydda och bevara levande akvatiska resurser, arbeta för ett hållbart utnyttjande av dem samt minimera fiskeverksamhetens påverkan på de marina ekosystemen. Gemenskapen ska vidare enligt förordningen gradvis söka genomföra en ekosystemsbaserad metod för fiskeriförvaltning och bidra till en effektiv fiskeverksamhet inom ramen för en ekonomiskt lönsam och konkurrenskraftig fiske- och vattenbruksnäring som ger en rimlig levnadsstandard till dem som är beroende av denna verksamhet med samtidigt beaktande av konsumenternas intressen.

    (2) Kommissionen för bevarande av sydlig tonfisk (CCSBT) inrättades genom CCSBT-konventionen. Europeiska gemenskapen har varit samarbetande icke-medlem i kommissionen för bevarande av sydlig tonfisk (CCSBT) sedan januari 2007 och är skyldig att genomföra dennas beslut i enlighet med CCSBT:s resolution från 2003 om fastställande av status för samarbetande icke-medlemmar i den utvidgade kommissionen och den utvidgade vetenskapliga kommittén. CCSBT får med stöd av vetenskapliga rön fatta beslut som syftar till att bevara tonfiskpopulationerna på nivåer som kan säkerställa långsiktig hållbarhet för dessa bestånd.

    (3) För fastställande av gemenskapens ståndpunkt då organ som inrättats genom regionala fiskeriavtal ska fatta beslut med rättslig verkan, dock utan att ändra respektive avtals institutionella ram, krävs enligt artikel 300.2 andra stycket i EG-fördraget ett beslut med kvalificerad majoritet i rådet på förslag av kommissionen.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Den ståndpunkt som på gemenskapen vägnar ska intas i kommissionen för bevarandet av sydlig tonfisk (CCSBT), när denna ska anta rättsligt bindande beslut, anges i bilagan till detta beslut.

    Artikel 2

    Detta beslut ska utvärderas och, vid behov, revideras av rådet på kommissionens förslag, senast i samband med CCSBT-kommissionens årliga sammanträde 2014.

    Utfärdat i Bryssel den

    På rådets vägnar

    Ordförande

    BILAGA

    Gemenskapens ståndpunkt i CCSBT-kommissionen

    1. PRINCIPER

    Europeiska gemenskapen ska göra följande inom ramen för CCSBT:

    a) Handla i enlighet med gemenskapens mål inom ramen för den gemensamma fiskeripolitiken, vilket bland annat innebär att genom försiktighetsprincipen garantera ett hållbart utnyttjande av sydlig tonfisk, att främja ett gradvis genomförande av ett synsätt i fiskeriförvaltningen som grundar sig på ekosystemen, att minimera fiskets påverkan på de marina ekosystemen, samt att genom att främja ett ekonomiskt lönsamt och konkurrenskraftigt fiske i gemenskapen säkra en rimlig levnadsstandard för dem som är beroende av fisket och samtidigt ta hänsyn till konsumenternas intressen.

    b) Säkerställa att CCSBT:s åtgärder är förenliga med målen i CCSBT-konventionen.

    c) Se till att CCSBT-åtgärderna är förenliga med internationell rätt, särskilt bestämmelserna i FN:s havsrättskonvention, FN:s avtal angående bevarande och förvaltning av gränsöverskridande och långvandrande fiskbestånd och avtalet om att främja fiskefartygens iakttagande av internationella bevarande- och förvaltningsåtgärder på det fria havet.

    d) Främja enhetliga ståndpunkter inom regionala fiskeriförvaltningsorganisationer.

    e) Sträva efter synergi med den politik som gemenskapen driver inom ramen för sina bilaterala fiskeriförbindelser med tredjeländer samt samstämmighet med dess politik på området för yttre förbindelser.

    f) Säkerställa att gemenskapens internationella åtaganden iakttas.

    2. Riktlinjer

    Gemenskapen ska, när så är lämpligt, stödja antagandet av följande CCSBT-åtgärder:

    a) Strikta långsiktigt hållbara bevarande- och förvaltningsåtgärder för sydlig tonfisk med bästa tillgängliga vetenskapliga underlag i form av system med högsta tillåtna fångstmängder och kvoter. Vid behov ska särskilda åtgärder för bestånd som utsätts för överfiske övervägas i syfte att undvika varje intensifiering av fisket.

    b) Åtgärder för att styra fiskeansträngningarna så att de anpassas till tillgängliga resurser.

    c) Utarbetande och införande av övervaknings-, styr- och kontrollåtgärder, bland annat avseende ett observatörsprogram och åtgärder av hamnstaterna.

    d) Skärpta åtgärder mot olagligt, orapporterat och oreglerat fiske (IUU-fiske).

    [1] EGT L 358, 31.12.2002, s. 59.

    Top