EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008IP0018

Kenya Europaparlamentets resolution av den 17 januari 2008 om Kenya

EUT C 41E, 19.2.2009, p. 70–73 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

19.2.2009   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

CE 41/70


P6_TA(2008)0018

Europaparlamentets resolution av den 17 januari 2008 om Kenya

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

med beaktande av det preliminära uttalandet från Europeiska unionens valövervakningsdelegation (EUEOM) i Kenya den 1 januari 2008,

med beaktande av ordförandeskapets förklaring av den 11 januari 2008 på EU:s vägnar om Afrikanska, unionens insatser för medling

med beaktande av 1981 års riktlinjer för demokratiska val i den afrikanska stadgan och 2007 års afrikanska stadga om demokrati, val och styrelseformer,

med beaktande av den Afrikanska unionens förklaring om principerna för demokratiska val i Afrika (2002),

med beaktande av förklaringen om principer för internationell valövervakning och uppförandekoden för internationella valobservatörer som FN antog den 27 oktober 2005,

med beaktande av partnerskapsavtalet mellan medlemmarna i gruppen av stater i Afrika, Västindien och Stillahavsområdet, å ena sidan, och Europeiska gemenskapen och dess medlemsstater, å andra sidan, undertecknat i Cotonou den 23 juni 2000(”Cotonouavtalet”) och ändrat i Luxemburg den 25 juni 2005, och framför allt artiklarna 8 och 9 i detta avtal,

med beaktande av artikel 103.4 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.

Den 27 december 2007 anordnades president- och parlamentsval i Kenya. Nio partier ställde upp med kandidater till presidentvalet, bland annat president Mwai Kibaki från Party of National Unity (PNU) och Raila Odinga från Orange Democratic Movement (ODM).

B.

De två större partierna, PNU och ODM, fick 43 respektive 99 platser av totalt 210 i det nationella parlamentet.

C.

Presidentvalet i Kenya 2007 uppfyllde inte de grundläggande internationella och regionala normerna för demokratiska val och följdes av kravaller som kostade över 600 människor livet.

D.

Det politiska våld som följde valet ledde till att 250 000 människor fördrevs från sina hem och drabbade mellan 400 000 och 500 000 kenyaner, framför allt från städerna Eldoret, Kericho och Kisumu, enligt FN:s byrå för samordning av humanitära frågor (OCHA)

E.

Den aktuella politiska krisen har huvudsakligen uppkommit på grund av spänningar i den tidigare Nationella regnbågskoalitionen (NARC), som vann valet i Kenya år 2000. Mwai Kibaki och Raila Odinga enades då om att dela makten, en överenskommelse som inte uppfylldes.

F.

De rekommendationer som gjordes av 2002 års EUEOM, avseende valkretsars storlek och gränser vid allmänna val och att förordnandet för deltagarna i Kenyas valkommission borde förlängas till att vara i sex månader efter de allmänna valen för att förstärka dess oberoende och professionalitet, har inte beaktats tillräckligt.

G.

Atmosfären under valkampanjen 2007 kännetecknades av en stark politisk polarisering mellan Kibakis och Odingas anhängare, vilket skapade spänningar inom deras respektive etniska samfund.

H.

Detta presidentval har svikit det kenyanska folkets hopp och förväntningar. Folket var ivrigt engagerade i valprocessen genom att delta i valet i stort antal på ett fredligt och tålmodigt sätt.

I.

Trots intensiva diplomatiska ansträngningar, bland annat ett medlingsuppdrag av Afrikanska unionens ordförande, John Kofi Agyekum Kufuor, tillika president i Ghana, och insatser från fyra tidigare presidenter, har man misslyckats med att lösa den politiska krisen.

J.

Den 8 januari 2008 utnämnde Mwai Kibaki ensidigt 17 medlemmar av sin regering innan den internationella medlingen slutförts, och förekom därmed i praktiken trepartsförhandlingarna vilket föranledde ODM att återuppta sina massiva protester.

K.

Under valkampanjen respekterades i stort sett förenings-, yttrande- och mötesfriheten men kampanjen kännetecknades också av politisk och etnisk splittring som bidrog till den laddade situationen under valrörelsens slutfas.

L.

Det internationella samfundet uppmärksammade inte tillräckligt dessa underliggande etniska motsättningar och måste hädanefter ta hänsyn till denna fråga vid alla eventuella framtida försök att medla i den aktuella krisen i Kenya.

M.

Kenyas valkommission övervakade de logistiska och tekniska aspekterna av valet, underlättade tillgången till valregistreringslokalerna och utbildade valarbetare.

N.

Kenyas valkommission visade dock inte prov på den opartiskhet och öppenhet och ingav inte den tillit som utgör grundförutsättningar för demokratiska val vilket återspeglas i bristerna i förfarandet för nomineringen av medlemmarna i Kenyas valkommission.

O.

Observatörer från EUEOM (EU:s valövervakningsdelegation) välkomnades av de behöriga myndigheterna vid vallokalerna, där röstningen skedde på ett lugnt sätt.

P.

EUEOM:s valobservatörer gavs dock inte samma tillgång till rösträkningslokalerna. De konstaterade att bristande insyn och avsaknaden av tillförlitliga säkerhetsförfaranden gjorde att resultatet av presidentvalet allvarligt kunde ifrågasättas.

Q.

Ett resultat på över 90 procent valdeltagande registrerades vid vissa vallokaler och Kenyas valkommission uttryckte att den tvivlade på dessa orealistiskt höga siffror.

R.

EUEOM konstaterade att valprocessen, på det hela taget, före sammanställandet hade skötts väl och parlamentsvalen bedömdes vara i stort sett lyckade.

S.

EUEOM konstaterade dock att rösträkningen i samband med presidentvalet inte skedde under trovärdiga former och ställde sig därför tveksam till valresultatet.

T.

Enligt övervakningsorganet till skydd för människorättsaktivister (Observatory for the Protection of Human Rights Defenders) har hot framförts mot medlemmar av Kenyans for Peace with Truth and Justice Initiative (KPTJ), en sammanslutning av oberoende icke-statliga organisationer, som inrättades efter valen för att brännmärka valfusk och stödja yttrande- och föreningsfrihet i landet.

U.

Kenya har inom ramen för Cotonouavtalet åtagit sig att respektera grundläggande medborgerliga rättigheter, demokrati baserad på rättstatsprincipen samt öppna och ansvarsfulla styrelseformer.

1.

Europaparlamentet fördömer de tragiska förlusterna av människoliv och den prekära humanitära situationen och uppmanar ihärdigt de behöriga myndigheterna och de berörda parterna att göra sitt yttersta för att skapa fred i Kenya och se till att de mänskliga rättigheterna samt lag och rätt respekteras.

2.

Europaparlamentet ställer sig bakom slutsatserna från EUEOM i dess preliminära uttalande.

3.

Europaparlamentet beklagar att resultaten av presidentvalet till följd av rapporterna om ett utbrett valfusk inte kan anses pålitliga, trots att parlamentsvalen överlag förlöpt väl.

4.

Europaparlamentet beklagar att den sittande presidenten Mwai Kibaki unilateralt utnämnde sin regering, vilket avsevärt har skadat medlingsförsöken.

5.

Europaparlamentet uppmanar Mwai Kibaki att respektera sitt lands demokratiska åtaganden i enlighet med den kenyanska konstitutionen och i riktlinjerna i den afrikanska stadgan och den afrikanska stadgan om demokrati, val och styrelseformer om mänskliga rättigheter och folkens rättigheter i samband med fria och rättvisa val och att gå med på en oberoende granskning av rösträkningen i samband med presidentvalet. Parlamentet uppmanar dessutom de kenyanska myndigheterna att underlätta en sådan utredning för att avhjälpa situationen och att ställa förövarna av de oegentligheter som förekommit i samband med valet till ansvar för sina handlingar

6.

Europaparlamentet uppmanar de kenyanska myndigheterna att under alla omständigheter garantera den fysiska och psykologiska integriteten för KPTJ:s medlemmar och för samtliga mänskorättsaktivister i landet och att sätta stopp för alla trakasserier mot mänskorättsaktivister i Kenya.

7.

Europaparlamentet uppmanar båda sidor att så snart som möjligt påtagligt försöka komma till rätta med problemet genom att inleda förhandlingar. Parlamentet stöder i detta sammanhang att en panel av äldre afrikanska representanter, ledd av FN:s f.d. generalsekreterare Kofi Annan, gör ytterligare medlingsförsök.

8.

Europaparlamentet uppmanar Europeiska unionens ordförandeskap och kommissionen att noga följa det medlingsuppdrag som leds av Kofi Annan och om nödvändigt garantera en omedelbar fortsättning av dessa medlingsinsatser med en delegation på hög nivå från Europeiska unionen, eventuellt i form av ett gemensamt EU-AU-initiativ. Parlamentet uppmanar kommissionen att erbjuda de kenyanska myndigheterna allt tekniskt och finansiellt bistånd som behövs i processen för en oberoende undersökning av presidentvalet, liksom för de åtgärder som kommer att anses vara nödvändiga för att avhjälpa situationen.

9.

Europaparlamentet välkomnar att det nyvalda parlamentet gav prov på sin oberoende ställning när den valde Kenneth Marende till talman och understryker den avgörande roll som det nyvalda parlamentet kommer att spela när det gäller att att återupprätta de medborgerliga fri- och rättigheterna i Kenya.

10.

Europaparlamentet kräver att konkreta åtgärder vidtas för att inrätta en verkligt opartisk valkommission som har bättre möjligheter att genomföra fria och rättvisa val i framtiden.

11.

Europaparlamentet riktar uppmärksamheten på uttalandet från ordföranden för Kenyas centrala valkommission Samuel Kivuitu, som tagit totalt avstånd från de presidentvalsresultat som offentliggjorts i massmedierna och efterlyst en opartisk utredning av det påstådda valfusket.

12.

Europaparlamentet efterlyser ett nytt presidentval om det skulle visa sig omöjligt att ordna med en trovärdig och rättvis omräkning av rösterna vid presidentvalet från ett oberoende organs sida.

13.

Europaparlamentet beklagar att man i presidentvalet 2007 missade chansen att befästa och vidareutveckla valprocessen och den allmänna demokratiseringen.

14.

Europaparlamentet uppmanar alla partiledare att ta sitt ansvar för att förhindra ytterligare våld i landet, att bekräfta sitt åtagande till förmån för rättsstaten och att garantera respekt för de mänskliga rättigheterna.

15.

Europaparlamentet är djupt oroat av de sociala återverkningarna av den aktuella ekonomiska krisen och av skadeverkningarna på landets sociala och ekonomiska utveckling samt de ekonomiska konsekvenserna för grannländerna, som i hög grad är beroende av Kenyas infrastrukturer och vilkas humanitära situation försämras till följd av krisen.

16.

Europaparlamentet uppmanar den kenyanska regeringen och kommissionen att snabbt dela ut humanitärt bistånd till internt fördrivna människor och att sätta in all den biståndspersonal som krävs.

17.

Europaparlamentet uppmanar de behöriga myndigheterna att se till att händelseutvecklingen kan följas av en fri och oberoende press samt att omedelbart få i gång direktsändningarna på nytt.

18.

Europaparlamentet beklagar utbetalningen av Europeiska utvecklingsfondens budgetstöd till Kibakis regering direkt efter valet, vilken felaktigt skulle kunna uppfattas som politiskt partisk och begär att allt övrigt budgetstöd till Kenyas regering fryses tills man hittat en politisk lösning på den nuvarande krisen.

19.

Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, medlemsstaternas regeringar, Kenyas regering, medordförandena i den gemensamma parlamentsförsamlingen AVS–EU samt ordförandena i Afrikanska unionens kommission och verkställande råd.


Top