Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52007DC0569

    Kommissionens arbetsdokument - Förslag till Interinstitutionellt avtal om samarbete för kommunikation om Europa {KOM(2007) 568 slutlig} {SEK(2007) 1265} {SEK(2007) 1267}

    /* KOM/2007/0569 slutlig */

    52007DC0569




    [pic] | EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION |

    Bryssel den 3.10.2007

    KOM(2007) 569 slutlig

    KOMMISSIONENS ARBETSDOKUMENT

    Förslag till INTERINSTITUTIONELLT AVTAL om samarbete för kommunikation om Europa

    {KOM(2007) 568 slutlig}{SEK(2007) 1265}{SEK(2007) 1267}

    KOMMISSIONENS ARBETSDOKUMENT

    Förslag till INTERINSTITUTIONELLT AVTAL om samarbete för kommunikation om Europa

    Europaparlamentet, rådet och Europeiska gemenskapernas kommission (nedan kallade ”de tre institutionerna”) har ingått detta avtal

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionen, fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen och fördraget om upprättandet av Europeiska atomenergigemenskapen (nedan kallade ”fördragen”),

    med beaktande av kommissionens meddelande ”Samarbete för kommunikation om Europa” av den 3 oktober 2007 KOM(2007) 568, och

    av följande skäl:

    Enligt artikel 11 i Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna har var och en rätt till yttrandefrihet. Denna rätt innefattar åsiktsfrihet samt frihet att ta emot och sprida uppgifter och tankar utan offentlig myndighets inblandning och oberoende av territoriella gränser.

    Medborgarna förväntar sig att få objektiv information om EU-frågor som motsvarar alla ståndpunkter, tillhandahållen som en allmän tjänst, särskilt av EU-institutionerna och medlemsstaterna.

    Beslut bör fattas så öppet som möjligt och så nära medborgarna som möjligt i enlighet med artikel 1 i fördraget om Europeiska unionen.

    De tre institutionerna fäster största vikt vid förbättrad kommunikation i EU-frågor för att hjälpa EU-medborgarna att utöva sin rätt att delta i EU:s demokratiska process.

    De tre institutionerna fäster största vikt vid principen om lojalt samarbete mellan gemenskapen och medlemsstaterna för att uppnå EU:s mål.

    De tre institutionerna anser att ett interinstitutionellt avtal skulle bidra till att underlätta samarbetet mellan gemenskapens institutioner och organ samt med medlemsstaterna.

    Syftet med ett sådant interinstitutionellt avtal är att nå samsyn om EU:s övergripande kommunikationsprioriteringar, att kartlägga mervärdet av ett gemensamt tillvägagångssätt för kommunikation i enskilda frågor, att utveckla samverkansfördelar mellan institutionerna i verksamhet med anknytning till dessa prioriteringar samt att uppmuntra medlemsstaterna att samarbeta.

    Parterna har överenskommit följande.

    I. GEMENSAMMA MÅL

    1. Vid information och kommunikation om EU-frågor bör följande mål eftersträvas:

    - Att ge alla tillgång till rättvisande information från flera utgångspunkter om EU.

    - Att göra det möjligt för var och en att utöva sin rätt att uttrycka sina åsikter och delta aktivt i den offentliga debatten om EU-frågor.

    Alla offentliga aktörer inom Europeiska unionen har ett ansvar att sträva efter dessa mål under iakttagande av principerna om integration och mångfald, delaktighet och inflytande samt öppenhet och insyn.

    2. Samtidigt som EU-institutionernas olika ansvarsområden erkänns betonas i detta interinstitutionella avtal behovet och mervärdet av bättre samordning av hur EU:s institutioner och organ kommunicerar i EU-frågor. Avtalet utgör en grund för samordnad verksamhet i detta syfte.

    3. Vid sidan av EU:s institutioner och organ har medlemsstaterna en central uppgift att sprida information om EU-frågor på nationell, regional och lokal nivå för att nå så många medborgare som möjligt.

    II. AVTALSSLUTANDE PARTER

    4. Europaparlamentet, rådet och Europeiska kommissionen är eniga om att samarbeta för att genomföra ovanstående gemensamma mål genom detta interinstitutionella avtal. De uppmanar EU:s andra institutioner och organ att stödja deras verksamhet och aktivt bidra till ett samordnat tillvägagångssätt för kommunikation om EU-frågor.

    5. De tre institutionerna erkänner att denna process är helt frivillig, men uppmanar alla medlemsstater att delta aktivt i denna gemensamma ansträngning att kommunicera om EU-frågor.

    III. INTERINSTITUTIONELL GRUPP FÖR INFORMATION

    6. De tre institutionerna erkänner den ledande rollen för den interinstitutionella gruppen för Information (IGI) när det gäller samordning av kommunikationen om EU-frågor.

    7. De tre institutionerna ska företrädas i IGI av Europaparlamentets vice talman, Europeiska kommissionens vice ordförande med ansvar för kommunikation samt rådets befullmäktigade företrädare, vanligen ordförandeskapet.

    8. Regionkommittén och Europeiska ekonomiska och sociala kommittén ska delta i IGI:s verksamhet som observatörer.

    9. IGI ska ha följande uppgifter:

    - Utforma övergripande riktlinjer för samordnad kommunikation om EU-frågor.

    - Fastställa årliga kommunikationsprioriteringar för EU på förslag av kommissionen i enlighet med den årliga politiska strategin.

    - Anta den årliga gemensamma arbetsplanen för kommunikation, på grundval av förslag från varje institution.

    - Övervaka genomförandet och uppföljningen av den årliga gemensamma arbetsplanen.

    10. IGI ska biträdas av en interinstitutionell teknisk grupp med uppgift att förbereda, genomföra och följa upp fattade beslut.

    IV. PLANERING

    (i) Val av EU:s kommunikationsprioriteringar

    11. När kommissionen lägger fram sin årliga politiska strategi ska den fastställa sina egna kommunikationsprioriteringar. På grundval av dem ska kommissionen inom IGI föreslå de andra institutionerna och medlemsstaterna ett begränsat antal kommunikationsprioriteringar för EU för det kommande året.

    12. Förutom dessa kommunikationsprioriteringar för EU ska varje institution ha frihet att utveckla sin egen separata kommunikationsverksamhet anpassad till sina berörda parter och målgrupper.

    (ii) Gemensam arbetsplan

    13. När IGI har enats om kommunikationsprioriteringarna för EU ska EU:s alla institutioner och organ underrätta IGI om sin kommunikationsverksamhet och de medel de har för avsikt att anslå till genomförandet av kommunikationsprioriteringarna för EU. Rådet ska redovisa motsvarande verksamhet och medel som medlemsstaterna planerar.

    14. På denna grund ska kommissionen utarbeta en gemensam årlig arbetsplan och lägga fram den för de andra EU-institutionerna. Den gemensamma årliga arbetsplanen ska skickas för kännedom till Regionkommittén och Europeiska ekonomiska och sociala kommittén.

    15. Efter godkännande av IGI ska den gemensamma årliga arbetsplanen vederbörligen beaktas av varje institution när budgeten utarbetas.

    16. Varje EU-institution och EU-organ ska genomföra den gemensamma årliga arbetsplanen och därtill hörande initiativ i enlighet med sin egen behörighet och sina egna medel.

    V. LOKAL KOMMUNIKATION

    (i) Medlemsstaterna

    17. De tre institutionerna erkänner medlemsstaternas roll för att kommunicera om Europa på nationell, regional och lokal nivå på respektive officiella språk.

    18. De uppmanar varje medlemsstat att utse en kontaktperson på hög nivå till ”nationell kommunikationsansvarig” för frågor som rör kommunikation om EU-frågor och lämna en årlig rapport om sin egen kommunikationsverksamhet med EU-anknytning.

    19. De tre institutionerna är eniga om att minst två gånger per år anordna möten för alla nationella kommunikationsansvariga för att utbyta information och sprida de bästa lösningarna och på så sätt uppmuntra och stödja medlemsstaternas delaktighet i kommunikationen av EU-frågor.

    20. De är också eniga om att utveckla det elektroniska EU-informationsnätverket (EU-Infonet) för att underlätta en permanent övervakning av kommunikationen i EU-frågor.

    (ii) EU-institutionerna

    21. De tre institutionerna inser behovet av att strukturera relationerna och förstärka den gemensamma kommunikationsverksamheten mellan parlamentets kontor och kommissionens representationer i medlemsstaterna, i nära samarbete med de nationella myndigheterna.

    22. De ska i varje medlemsstat uppmuntra regelbundna möten mellan cheferna för kommissionens representationskontor, Europaparlamentets informationskontor och motsvarande nationella kommunikationsansvariga för diskussioner om frågor med anknytning till EU-kommunikation.

    23. De tre institutionerna är eniga om att ta fram nya och bygga ut befintliga partnerskap med medlemsstaterna för att omsätta kommunikationsprioriteringarna för EU i särskilda åtgärder på nationell, regional och lokal nivå.

    24. De är eniga om att på bästa sätt utnyttja alla befintliga kommunikationsredskap och kommunikationsnätverk som fungerar som kontaktyta mellan EU och medborgarna.

    VI. ÖVERVAKNING, UTVÄRDERING OCH ÅRLIG DEBATT

    25. Utan att inskränka sin egen självständighet erkänner de tre institutionerna behovet av att effektivt övervaka den överenskomna arbetsplanens genomförande.

    26. IGI ska varje år utvärdera arbetsplanens resultat på grundval av de rapporter som varje EU-institution ska lägga fram.

    27. De tre institutionerna är eniga om att anordna en årlig debatt om kommunikation för att utvärdera arbetsplanens genomförande och ge vägledning för nästa år.

    28. Denna årliga debatt ska anordnas i Europaparlamentet; de tre institutionerna ska medverka och rådets ordförandeskap ska närvara. Samrådsorganen ska inbjudas att medverka.

    VII. ÖVERSYN

    29. Tillämpningen av detta interinstitutionella avtal ska ses över vid början av en ny kommissions och ett nytt parlaments mandatperiod.

    Top