EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52003PC0440

Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EG) nr 1406/2002 om inrättande av en europeisk sjösäkerhetsbyrå

/* KOM/2003/0440 slutlig - COD 2003/0159 */

52003PC0440

Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EG) nr 1406/2002 om inrättande av en europeisk sjösäkerhetsbyrå /* KOM/2003/0440 slutlig - COD 2003/0159 */


Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 1406/2002 om inrättande av en europeisk sjösäkerhetsbyrå

(framlagt av kommissionen)

MOTIVERING

1. BAKGRUND OCH MÅL

Efter olyckan med oljetankern "Erika" lade kommissionen under 2001 fram ett förslag till förordning om inrättande av en europeisk sjösäkerhetsbyrå (nedan kallad byrån), som är ett tekniskt organ vars uppgifter består av att skapa en hög, enhetlig och effektiv sjösäkerhetsnivå och en hög nivå på förhindrandet av föroreningar från fartyg inom gemenskapen. Förordning 1406/2002, genom vilken byrån inrättas, antogs av parlamentet och rådet den 27 juni 2002 och trädde i kraft i augusti samma år efter det att den offentliggjorts i Europeiska gemenskapernas officiella tidning. Detta nya gemenskapsorgan har till uppgift att förse medlemsstaterna och kommissionen med tekniskt och vetenskapligt stöd för att gemenskapens lagstiftning på områdena för sjösäkerhet och förhindrande av förorening från fartyg skall tillämpas korrekt och för att tillämpningen av lagstiftningen skall kunna bevakas och befintliga åtgärders effektivitet utvärderas.

Efter ytterligare en ekologisk katastrof i europeiska vatten, nämligen olyckan i november 2002 då oljetankern "Prestige" sjönk, stod det klart att det var nödvändigt att vidta ytterligare åtgärder på europeisk nivå, inte bara för att förhindra föroreningar från fartyg, utan även för att reagera när den typen av föroreningar inträffar. De planerade åtgärderna måste komplettera medlemsstaternas insatser och förbättra gemenskapens insatser som redan vidtagits på gemenskapsnivå på området avsiktliga eller oavsiktliga föroreningar av havet och inom räddningstjänsten. Den nyligen inrättade byrån utgjorde den lämpliga ramen för utveckling av konkreta åtgärder i fråga om att bekämpa föroreningar. För att byrån skall få de befogenheter och medel som krävs för att den skall kunna agera, föreslår kommissionen att förordning 1406/2002, genom vilken förordningen inrättades, ändras.

För närvarande baseras gemenskapens roll på området bekämpning av föroreningar till havs på följande två gemenskapsinstrument: a) Europaparlamentets och rådets beslut 2850/2002/EG [1] om inrättande av en gemenskapsram för samarbete på området oavsiktlig och avsiktlig förorening av havet, b) rådets beslut 2001/792/EC [2] av den 23 oktober 2001 om inrättande av en gemenskapsindustri för att underlätta ett förstärkt samarbete vid biståndsinsatser inom räddningstjänsten. I linje med dessa två instrument syftar gemenskapens åtgärder till att stödja och komplettera medlemsstaternas insatser, bidra till att förbättra medlemsstaternas förmåga att vidta åtgärder vid incidenter, förbättra villkoren för och underlätta effektiv ömsesidig hjälp och samarbete och förbättra samarbetet mellan medlemsstaterna för att se till att skador kompenseras i enlighet med principen om att förorenaren betalar.

[1] EGT L 332 av den 28.12.2000, s. 1.

[2] EGT L 297 av den 15.11.2001, s.7.

Gemenskapsmekanismen som skall underlätta samarbete vid biståndsinsatser inom räddningstjänsten fungerar parallellt med flera andra regionala avtal och konventioner om oavsiktlig förorening av havet, exempelvis Bonn-samarbetsavtalet [3], som underlättar stödinsatser och samarbete mellan medlemsstaterna på regional nivå.

[3] Avtal om samarbete i händelse av förorening av Nordsjön av olja eller andra farliga ämnen, 1983.

Byrån skall stödja ovanstående gemenskapsram och -mekanism med praktisk utrustning, till exempel specialfartyg för bekämpning av föroreningar och utrustning för uppsamling av olja och andra giftiga ämnen till havs och på land. På så vis kompletterar byrån medlemsstaternas åtgärder för bekämpning av föroreningar. Om en medlemsstat drabbas av en förorening kommer byrån att stödja den medlemsstaten som leder saneringsarbetet.

Under den föreslagna genomgången av förordningen om inrättande av byrån var man också tvungen att ta hänsyn till utvecklingen av gemenskapens befogenhet på ett annat område som är nära kopplat till sjösäkerheten, nämligen sjöfartsskyddet. Ökad oro för terrorhot och andra olagliga handlingar riktade mot fartyg och hamnar ledde till att man antog specifika internationella instrument. Vid Internationella sjöfartsorganisationens (IMO) diplomatkonferens antogs den 12 december 2002 ändringar av konventionen om säkerheten för människoliv till sjöss (SOLAS-konventionen [4]) samt en ny internationell kod för sjöfartsskydd på fartyg och i hamnanläggningar (ISPS-koden) som innehåller bestämmelser rörande sjöfartsskydd. Inför antagandet av dessa instrument i juli 2003 lade kommissionen fram ett förslag till förordning om förbättrat sjöfartsskydd på fartyg och i hamnar [5], som på ett harmoniserat sätt i gemenskapen genomför de internationella instrument som anges ovan. Genom samma förslag inrättas en mekanism för inspektion av effektiv tillämpning från medlemsstaternas sida av säkerhetsåtgärder. Inspektionerna skall utföras av kommissionen med hjälp av byrån. Följaktligen måste förordning 1406/2002, genom vilken byrån inrättas, ändras på motsvarande sätt så att byråns medverkan återspeglas på korrekt sätt.

[4] Internationella konventionen om säkerheten för människoliv till sjöss (International Convention of Safety of Life at Sea, 1974).

[5] Kommissionens meddelande om förbättring av sjöfartsskyddet. Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om förbättrat sjöfartsskydd på fartyg och i hamnanläggningar, KOM(2003) 229 slutlig av den 2 maj 2003.

Genom ett färskt förslag från kommissionen om ändring av direktiv 2001/25/EG om minimikrav på utbildning för sjöfolk [6] sjöfolk förstärks byråns roll i fråga om gemenskapens erkännande av utbildning och kvalifikationer av sjöfolk från tredjeland. Visserligen ingår sjöfolks kvalifikationer redan nu i byråns uppgifter, men den aktuella genomgången av förordning 1406/2003 ger möjlighet att lyfta fram det området ytterligare och att ta hänsyn till de skärpta krav som den föreslagna ändringen av direktiv 2001/25/EG innebär.

[6] KOM (2003) 1 slutlig av den 13.1.2003

2. MOTIVERING FÖR DEN FÖRESLAGNA ÅTGÄRDEN

Syftet med den föreslagna åtgärden är att ändra Europaparlamentets och rådets direktiv 1406/2002, vilket främst kan motiveras på följande två sätt: för det första behovet av att förse byrån med juridisk kompetens och tillräckligt med medel så att den kan bekämpa oavsiktliga och olagliga föroreningar från fartyg, för det andra behovet av att specificera byråns roll på områdena sjöfartsskydd och utbildning av sjöfolk i överensstämmelse med kommissionens initiativ på området.

Kommissionens meddelande av den 5 mars 2003 innehållande en rapport till rådet om åtgärder för att ta itu med konsekvenserna av Prestige-katastrofen [7] innehöll kommissionens avsiktsförklaring att ytterligare definiera och utvidga byråns befogenheter så att den kan få möjlighet att hyra fartyg med avancerad teknik eller andra system för bekämpning av föroreningar.

[7] Meddelande från kommissionen till rådet - "Rapport till Europeiska rådet om åtgärder för att ta itu med konsekvenserna av Prestige-katastrofen" av den 5.3.2003, KOM(2003) 105 slutlig.

2.1. Att bekämpa föroreningar

Samordningen av gemenskapens bekämpning av föroreningar har förbättrats kraftigt efter inrättandet av en samordningsmekanism för räddningstjänsten (beslut 2001/792/EG), som nu kallas kommissionens beredskapscentrum. Erfarenheterna från de olyckor som nyligen skedde i europeiska vatten har dock visat att det finns ett stort behov av fler åtgärder från gemenskapen i fråga om att bekämpa föroreningar. Enligt kommissionen finns det klara fördelar kopplade till att ge den europeiska sjösäkerhetsbyrån de befogenheter och medel som kan fungera som ett komplement till medlemsstaternas planer för bekämpning av föroreningar.

För att byrån skall kunna uppfylla sina mål i fråga om bekämpning av föroreningar, anses det nödvändigt att bevilja byrån en extrabudget som till en början skall finansieras från gemenskapen. Kommissionen skall dock undersöka lämpliga vägar för att finansiera denna uppgift på ett annat sätt, exempelvis genom principen om att förorenaren betalar för att lägga fram förslag för Europaparlamentet och rådet längre fram om det skulle visa sig vara lämpligt.

För att byrån skall kunna bidra aktivt till gemenskapens samordningsmekanism för räddningstjänsten, bör den förfoga över medel så att den kan ingripa, under ledning av den medlemsstat som begär hjälp, vid oavsiktliga eller avsiktliga föroreningar till havs. För detta ändamål skall byrån kunna hyra specialanpassade fartyg för bekämpning av föroreningar och tillhörande teknisk utrustning.

Genom det här förslaget får byråns styrelse tillsammans med kommissionen anta en detaljerad plan för bekämpning av föroreningar, där man fastställer hur de finansiella medel som gemenskapens budget ställer till förfogande bäst kan användas. Under det arbetet måste byrån ta hänsyn till vilka fördelar för medlemsstaterna som kan uppnås genom dess verksamhet, samt beakta vilken kombination av kostnader och effektivitet som är bäst. I det här tillvägagångssättet beaktas att byrån måste vara flexibel både när det gäller bristerna i medlemsstaternas program för bekämpning av föroreningar och när den utarbetar sitt eget program på området.

I byråns detaljerade plan för bekämpning av föroreningar skall man ta hänsyn till de åtgärder som vidtagits inom ramen för gemenskapsmekanismen för att underlätta ett förstärkt samarbete vid biståndsinsatser inom räddningstjänsten.

Kommissionen och byrån undersöker för närvarande hur byrån på effektivast sätt kan utföra sin verksamhet på området bekämpning av föroreningar. Med den analysen, som skall kompletteras med resultaten från en oberoende undersökning, som underlag skall byrån utarbeta en detaljerad plan för bekämpning av föroreningar som skall antas av styrelsen.

Antalet fartyg som skall hyras är en annan avgörande faktor för hur effektivt byrån kan agera. I de flesta fall sker oljeutsläpp i närheten av en kust och tiden för ingripande innan utsläppet når stranden är mycket kort. Avståndet mellan de hyrda fartygen och platsen för utsläppet är därför av avgörande betydelse för hur insatsen lyckas. Med tanke på unionens kustlängd, inte minst efter utvidgningen, måste man göra ett val i fråga om vilket antal fartyg som är ekonomiskt motiverade och under vilka villkor förhyrningen skall ske. De val som skall träffas skall ingå i en detaljerad plan för att bekämpa föroreningar som skall antas av byråns styrelse efter kommissionens godkännande. I detta sammanhang bör det påpekas att gemenskapens åtgärder endast är ett komplement till medlemsstaternas ågärder och inte en ersättning för dessa. Huvudansvaret för att bekämpa föroreningarna ligger fortfarande hos medlemsstaterna.

De fartyg som ingår i byråns bekämpningsplan bör vara försedda med den utrustning som är nödvändig för att de skall kunna ta hand om ett stort antal olika oljetyper och kemiska substanser efter utsläpp av föroreningar.

Byrån måste noggrant undersöka var man kan hitta lämpliga fartyg. Eftersom den fartygsflotta i Europa som är lämplig för bekämpning av föroreningar till största delen ägs eller hyrs av medlemsstaterna, måste byrån undersöka situationen i den privata sektorn. Därvidlag bör man utnyttja sig av experter från varvsindustrin, både inom EU och från tredjeland, vars specialområde är specialfartyg för bekämpning av föroreningar. De hyreskontrakt (gäller både fartyg och utrustning) som byrån ingår måste vara föremål för offentlig upphandling.

Av förslaget framgår tydligt att byrån inte skall ersätta medlemsstaternas insatser i fråga om att bekämpa föroreningar, utan komplettera dem. Bästa sättet för att uppnå det är förmodligen om man inom ramen för gemenskapens mekanism för räddningstjänsten skapa ett närmare samarbete mellan medlemsstaterna och byrån.

Förutom att tillhandahålla lämpliga medel i kampen mot föroreningar från fartyg, kommer byrån också att tillhandahålla tekniskt och vetenskapligt stöd till medlemsstaterna och kommissionen på samma område. Byrån måste därför utveckla och underhålla vetenskaplig kompetens på området. Vidare måste den ständigt utvärdera hur effektiva de utförda åtgärderna är och lämna förslag på hur de kan ändras eller på alternativ. Dessa utvärderingar måste utföras i nära samarbete med medlemsstaterna.

2.2. De uppgifter som är förknippade med sjöfartsskydd och utbildning av sjöfolk

I kommissionens förslag till förordning om förbättrat sjöfartsskydd på fartyg och i hamnanläggningar anges medlemsstaternas skyldigheter vad gäller förvaltning, kontroll och tillhandahållande av resurser som krävs för att uppnå förordningens syften. Den innehåller också krav på att medlemsstaterna antar en nationell plan för genomförande av förordningens bestämmelser.

Genom förslaget till förordning införs inspektioner, som skall övervakas av kommissionen, som syftar till att kontrollera hur effektiv övervakningen av genomförandet av de nationella systemen är. I det här arbetet skall byrån bistå kommissionen i fråga om de uppgifter den tilldelats genom den här förordningen.

Mot bakgrund av ovanstående måste förordning 1406/2002 om inrättande av byrån ändras så att det tydligt anges att byråns uppgifter även skall bestå av sjöfartsskydd.

I kommissionens förslag till ett direktiv om ändring Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/25/EG om minimikrav på utbildning för sjöfolk införs nya förfaranden när det gäller erkännande av yrkescertifikat som utfärdats utanför EU. Mer specifikt innebär det att det införs ett centraliserat och harmoniserat förfarande för ett gemenskapstäckande erkännande från tredjeländer som uppfyller kraven i STCW-konventionen [8].

[8] Internationell konvention om normer för sjöfolks utbildning, certifiering och vakthållning, 1978.

Den typen av centraliserat gemenskapstäckande erkännande hamnar under kommissionens ansvarsområde, vilket kommer att innebära att det krävs ytterligare resurser på gemenskapsnivå för att klara denna uppgift som tidigare var medlemsstaternas ansvar. I förslaget sägs klart och tydligt att byrån skall bidra med hjälp till denna utvidgade gemenskapsuppgift.

Även om det i artikel 2 i förordning 1406/2002 sägs att byrån skall bistå kommissionen i genomförandet av de arbetsuppgifter som den har tilldelats i fråga om säkerheten för fartygsbesättningar samt sjöfolks utbildning, certifiering och vakthållning, är det nödvändigt att anpassa den bestämmelsen mot bakgrund av kommissionens och byråns utvidgade arbetsuppgift inom området.

3. FÖRSLAGETS INNEHÅLL

Förslaget innehåller en artikel som innehåller de föreslagna ändringarna av bestämmelserna i förordningen och en artikel som rör ikraftträdandet av förordningen.

4. SÄRSKILDA ÖVERVÄGANDEN

4.1. Införande av sjöfartsskydd och bekämpning av föroreningar bland byråns ansvarsområden (artikel 1.1)

Artikel 1 i förordning (EG) 1406/2002 ändras så att den återspeglar byråns utvidgade jurisdiktion på områdena sjöfartsskydd och bekämpning av föroreningar. I artikel 1 läggs en ny punkt (3) till som beskriver byråns tekniska och vetenskapliga stöd gentemot medlemsstaterna och kommissionen på området bekämpning av föroreningar. I samma punkt sägs att byrån skall bistå medlemsstaterna med lämpliga resurser genom att komplettera deras insatser mot föroreningar till havs. I sådana fall skall byrån agera så att den stödjer den gemenskapsmekanism för räddningstjänsten som inrättats genom rådets beslut 2001/792/EG.

4.2. Införande av sjöfartsskydd och bekämpning av föroreningar bland byråns särskilda uppgifter (artikel 1.2)

Artikel 2 i förordning (EG) 1406/2002, som rör byrån, ändras så att det på samtliga relevanta ställen införs specifika hänvisningar till byråns nya uppgifter. Ändringarna omfattar följande:

- Stöd till kommissionen i fråga om att uppdatera, utveckla och kontrollera genomförandet av gemenskapslagstiftningen på området sjöfartsskydd och bekämpning av föroreningar.

- Uppbackning, med lämpliga medel, av medlemsstaternas insatser för att bekämpa föroreningar.

- Insamling, registrering och utvärdering av information och data om sjösäkerhet (byrån har sedan tidigare samma uppgifter i fråga om information och data när det gäller föroreningar från fartyg).

- Eventuellt tekniskt stöd gentemot anslutningsländerna både i fråga om sjöfartsskydd och bekämpning av föroreningar.

I samma artikel läggs en särskild hänvisning till i punkt b) iii) till gemenskapens utvidgade behörighet i fråga om utbildning och kvalifikationer hos sjöfolk från tredjeland, bland annat i fråga om utvärdering av hur tredjeländer uppfyller kraven i STCW-konventionen.

4.3. Upprättandet från styrelsens sida av en handlingsplan i fråga om byråns insatser för att bekämpa föroreningar (artikel 1.3).

En ny punkt läggs till i artikel 10 i förordning (EG) 1406/2002. I punkten behandlas inrättandet av en styrelse och vilka befogenheter den skall ha. Syftet med punkten är att till byråns befogenheter lägga antagandet av en detaljerad plan som gäller byråns verksamhet på området bekämpning av föroreningar, som skall förberedas av den verkställande direktören. Styrelsen måste beakta vilka fördelar som byråns verksamhet kan medföra för medlemsstaterna, samt bästa kombinationen av kostnader och effektivitet. En sådan typ av plan måste godkännas av kommissionen för att den skall överensstämma med gemenskapens mekanism för räddningstjänsten och gemenskapens ramverk för avsiktliga eller oavsiktliga föroreningar till havs.

4.4. Komplettering i form av nödvändig expertis både i fråga om styrelsemedlemmarna och verkställande direktören när det gäller byråns nya uppgifter (artikel 1.4-5).

Artiklarna 11 och 16 i förordning (EG) 1406/2002, som rör styrelsens sammansättning och utnämningen av den verkställande direktören, ändras så man till listan över nödvändig expertis lägger områdena sjöfartsskydd och bekämpning av föroreningar. Denna bestämmelse blir aktuell om det sker nya utnämningar inom byrån.

4.5. Ändring av villkoren för tredjeländer som önskar delta i byråns arbete (artikel 1.6).

Artikel 17 i förordning (EG) 1406/2002, som rör tredje lands deltagande i byråns arbete, ändras så att villkoren för sådant deltagande även omfattar antagande och tillämpning av gemenskapslagstiftningen på området sjöfartsskydd och bekämpning av föroreningar. Denna bestämmelse gäller inte retroaktivt för tredjeländer som redan deltog i byråns arbete innan den här förordningen antogs. Sådana tredjeländer förväntas dock så snart som möjligt vidta nödvändiga åtgärder för att anpassa sin lagstiftning till gemenskapens på dessa områden.

2003/0159 (COD)

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 1406/2002 om inrättande av en europeisk sjösäkerhetsbyrå

(Text av betydelse för EES)

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 80.2 i detta,

med beaktande av kommissionens förslag [9],

[9] EUT C , , s. .

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande [10],

[10] EUT C , , s. .

med beaktande av Regionkommitténs yttrande [11],

[11] EUT C , , s. .

i enlighet med förfarandet i artikel 251 i fördraget [12], och

[12] EGT C , , s. .

av följande skäl:

(1) Genom Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1406/2002 inrättades en europeisk sjösäkerhetsbyrå [13] (nedan kallad byrån) i syfte att skapa en hög, enhetlig och effektiv sjösäkerhetsnivå och en hög nivå på förhindrandet av föroreningar från fartyg.

[13] EGT L 208 av den 5.8.2002, s.1.

(2) Det är viktigt att man vidtar lämpliga säkerhetsåtgärder för att säkerställa säkerheten inom gemenskapens sjöfart och hamnar, samt för passagerare, personal på fartyg och i hamnar mot hot från avsiktliga kriminella handlingar.

(3) Vid Internationella sjöfartsorganisationens (IMO) diplomatkonferens antogs den 12 december 2002 ändringar av konventionen om säkerheten för människoliv till sjöss (SOLAS-konventionen, samt en ny internationell kod för sjöfartsskydd på fartyg och i hamnanläggningar (ISPS-koden), som innehåller en uppsättning åtgärder i fråga om sjösäkerhet. Därför bör man specificera byråns roll på sjösäkerhetsområdet.

(4) Kommissionens meddelande av den 2 maj 2003 till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén om förbättring av sjöfartsskyddet [14] innehåller ett förslag till Europaparlamentets och rådets förordning genom vilken ovannämnda internationella instrument genomförs. Den föreslagna förordningen om förbättrat sjöfartsskydd på fartyg och i hamnanläggningar innebär att byrån får den viktiga uppgiften att se till att medlemsstaterna genomför dessa skyddsåtgärder.

[14] KOM(2003) 229, slutlig.

(5) De senaste olyckorna i europeiska vatten, inte minst de med oljetankfartygen "Erika" och "Prestige", har visat att det finns ett behov av fler åtgärder från gemenskapen, inte bara i fråga om att förebygga föroreningar, utan även i fråga om att bekämpa dem.

(6) Genom Europaparlamentets och rådets beslut 2850/2002/EG [15] inrättades en gemenskapsram för samarbete på området oavsiktlig och avsiktlig förorening av havet för perioden 1 januari 2000 - 31 december 2006.

[15] EGT L 332 av den 28.12.2000, s. 1.

(7) Genom rådets beslut 2001/792/EG [16] inrättades en gemenskapsindustri för att underlätta ett förstärkt samarbete vid biståndsinsatser inom räddningstjänsten, vilket även omfattar förorening av havet till följd av olycka. Industrin omfattar ett övervaknings- och informationscenter som kan användas vid alla typer av biståndsinsatser inom räddningstjänsten.

[16] EGT L 297 av den 15.11.2001, s.7.

(8) Byrån bör vara uppbyggd på ett sådant sätt att den är lämpad att vidta åtgärder för att bekämpa föroreningar som skall komplettera liknande åtgärder från medlemsstaterna. Byrån skall agera så att den stödjer gemenskapsmekanismen för räddningstjänsten.

(9) I kommissionens förslag till ett direktiv om ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/25/EG om minimikrav på utbildning för sjöfolk [17] införs nya förfaranden när det gäller erkännande av yrkescertifikat som utfärdats i länder utanför EU. Byrån bör bistå kommissionen vid utvärderingen av hur dessa länder uppfyller kraven i 1978 års STCW-konvention (internationell konvention om normer för sjöfolks utbildning, certifiering och vakthållning).

[17] KOM (2003) 1 slutlig av den 13.1.2003.

(10) Byråns styrelse (nedan kallad styrelsen) bör ha befogenhet, efter godkännande av kommissionen, att utforma en plan som gäller byråns verksamhet på området bekämpning av föroreningar. När planen utformas bör styrelsen beakta vilka fördelar som byråns verksamhet kan medföra för medlemsstaterna, samt bästa kombinationen av kostnader och effektivitet.

(11) I fråga om framtida utnämningar inom byrån (styrelse, verkställande direktör) bör vederbörlig hänsyn tas till den expertis och erfarenhet som krävs på byråns nya verksamhetsområde: bekämpning av föroreningar från fartyg och sjöfartsskydd.

(12) Tredjeländer som önskar delta i byråns arbete skall anta och tillämpa gemenskapslagstiftningen på byråns behörighetsområden, inklusive bekämpning av föroreningar från fartyg och sjöfartsskydd.

(13) Förordning (EG) nr 1406/2002 bör därför ändras i enlighet medo ovanstående.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Förordning (EG) nr 1406/2002 ändras på följande sätt:

1) Artikel 1 skall ändras enligt följande:

a) Punkterna 1 och 2 skall ersättas med följande:

"1. Genom denna förordning inrättas en europeisk sjösäkerhetsbyrå, (byrån), i syfte att skapa en hög, enhetlig och effektiv nivå på sjösäkerheten, sjöfartsskyddet, bekämpningen av föroreningar och förhindrandet av förorening från fartyg inom gemenskapen.

"2. Byrån skall ge medlemsstaterna och kommissionen tekniskt och vetenskapligt stöd och tillhandahålla expertis på hög nivå för att hjälpa dem att på ett korrekt sätt tillämpa gemenskapslagstiftningen på området för sjösäkerhet och sjöfartsskydd samt förhindrande av förorening från fartyg, att bevaka genomförandet av denna och att utvärdera befintliga åtgärders effektivitet.

b) Följande punkt 3 skall läggas till:

"3. Byrån skall förse medlemsstaterna och kommissionen med tekniskt och vetenskapligt stöd på området oavsiktlig eller avsiktlig föroreningar från fartyg och med lämpliga medel komplettera medlemsstaternas mekanismer för bekämpning av föroreningar. Byrån skall agera så att den stödjer den gemenskapsram för samarbete på området oavsiktlig och avsiktlig förorening av havet som inrättats genom Europaparlamentets och rådets beslut 2850/2000/EG och den gemenskapsmekanism för räddningstjänsten som inrättats genom rådets beslut 2001/792/EG."

2) Artikel 2 skall ersättas med följande:

"För att säkerställa att de mål som anges i artikel 1 uppnås på ett lämpligt sätt skall byrån utföra följande uppgifter:

a) Den skall vid behov bistå kommissionen i det förberedande arbetet med att uppdatera och utveckla gemenskapslagstiftningen om sjösäkerhet, sjöfartsskydd, förhindrande av förorening från fartyg och åtgärder för att bekämpa sådana föroreningar, särskilt med beaktande av den internationella lagstiftningens utveckling på området. I denna uppgift ingår att analysera forskningsprojekt som utförs inom områdena för sjösäkerhet, sjöfartsskydd och förhindrande av förorening från fartyg och åtgärder för att bekämpa sådana föroreningar.

b) Den skall bistå kommissionen i arbetet med att effektivt genomföra gemenskapslagstiftningen om sjösäkerhet, sjöfartsskydd, förhindrande av förorening från fartyg och åtgärder för att bekämpa sådana föroreningar i hela gemenskapen. Byrån skall särskilt

i) kontrollera att hela gemenskapssystemet för hamnstatskontroll fungerar, eventuellt genom besök i medlemsstaterna, och föreslå kommissionen förbättringar av systemet,

ii) ge kommissionen det tekniska stöd den behöver för att delta i arbetet i de tekniska arbetsgrupper som inrättats inom ramen för Paris-samförståndsavtalet om hamnstatskontroll (the Paris Memorandum of Understanding on Port State Control),

iii) bistå kommissionen i genomförandet av de arbetsuppgifter som den har tilldelats av kommissionen genom befintlig och kommande gemenskapslagstiftning om sjösäkerhet, sjöfartsskydd, förhindrande av förorening från fartyg och åtgärder för att bekämpa sådana föroreningar, särskilt lagstiftning om klassificeringssällskap, säkerheten på passagerarfartyg, säkerheten för fartygsbesättningar samt sjöfolks utbildning, certifiering och vakthållning, inklusive utvärdering av hur tredjeländer uppfyller kraven i STCW-konventionen.

c) Den skall i samarbete med medlemsstaterna

i) vid behov anordna relevant utbildningsverksamhet på områden som står under hamnstatens och flaggstatens ansvar,

ii) utveckla tekniska lösningar och ge tekniskt stöd avseende genomförandet av gemenskapslagstiftningen,

iii) med lämpliga medel, via gemenskapsmekanismen för räddningstjänsten som inrättats genom rådets beslut 2001/792/EG, komplettera medlemsstaternas åtgärder för att bekämpa avsiktliga eller oavsiktliga föroreningar från fartyg.

d) Den skall underlätta samarbetet mellan medlemsstaterna och kommissionen på det område som omfattas av direktiv 2002/59/EG. Den skall särskilt

i) främja samarbete mellan kuststater i de sjöfartsområden som omfattas av det direktivet,

ii) utveckla och sköta de informationssystem som är nödvändiga för att uppnå det direktivets syften.

e) Den skall underlätta samarbetet mellan medlemsstaterna och kommissionen vid utarbetandet, med beaktande av medlemsstaternas olika rättssystem, av en gemensam metod för utredning av sjöolyckor i enlighet med internationellt överenskomna principer, vid tillhandahållande av stöd till medlemsstaterna vid utredning av allvarliga sjöolyckor och vid analys av befintliga olycksrapporter.

f) Byrån skall förse kommissionen och medlemsstaterna med objektiva, tillförlitliga och jämförbara uppgifter och data om sjösäkerhet, sjöfartsskydd och förorening från fartyg, så att dessa kan vidta nödvändiga åtgärder för att förbättra sina åtgärder på dessa områden och utvärdera hur effektiva befintliga åtgärder är. I dessa uppgifter ingår att samla in, registrera och utvärdera tekniska data om sjösäkerhet, sjöfartsskydd, sjöfart och marina föroreningar, oavsiktliga eller avsiktliga, att systematiskt utnyttja och samköra befintliga databaser och att vid behov skapa nya databaser. Med insamlade data som underlag skall byrån bistå kommissionen vid offentliggörandet en gång per halvår av information som rör fartyg som vägrats tillträde till en gemenskapshamn i enlighet med direktivet om hamnstatskontroll. Byrån skall också bistå kommissionen och medlemsstaterna i deras verksamhet för att förbättra identifiering och lagföring av fartyg som gjort sig skyldiga till olagliga utsläpp.

g) Under förhandlingarna med de stater som ansöker om anslutning får byrån tillhandahålla tekniskt stöd för genomförandet av gemenskapslagstiftningen om sjösäkerhet, sjöfartsskydd och förhindrande av förorening från fartyg. Byrån kan också ge stöd, via gemenskapsmekanismen för räddningstjänsten som inrättats genom rådets beslut 2001/792/EG, om dessa stater skulle drabbas av oavsiktliga eller avsiktliga föroreningar av havet. Denna uppgift skall samordnas med befintliga regionala samarbetsprogram och vid behov omfatta anordnande av relevant utbildningsverksamhet."

3) I artikel 10.2 skall följande punkt k) läggas till:

" k) på förslag från verkställande direktören och efter kommissionens godkännande anta en detaljerad plan för byråns verksamhet på området bekämpning av förorening, som syftar till optimal användning av byråns finansiella medel.

4) Artikel 11.1.2 skall ersättas med följande:

"Styrelseledamöter skall utses på grundval av relevant erfarenhet och sakkunskap inom området för sjösäkerhet, sjöfartsskydd och förhindrande av förorening från fartyg och åtgärder för att bekämpa sådana föroreningar."

5) Artikel 16.1.1 skall ersättas med följande:

"1. Byråns verkställande direktör skall utnämnas av styrelsen på grundval av meriter, dokumenterad skicklighet i förvaltning och ledarskap samt kompetens och erfarenheter som är relevanta för sjösäkerhet, sjöfartsskydd och förhindrande av förorening från fartyg och åtgärder för att bekämpa sådana föroreningar. Styrelsen skall fatta sitt beslut med fyra femtedels majoritet av alla ledamöter som har rösträtt. Kommissionen får föreslå en eller flera kandidater."

6) Artikel 17.1 skall ersättas med följande:

"1. Tredjeländer får delta i byråns arbete, om de genom avtal med Europeiska gemenskapen har antagit och tillämpar gemenskapslagstiftningen inom området för sjösäkerhet, sjöfartsskydd och förhindrande av förorening från fartyg och åtgärder för att bekämpa sådana föroreningar."

Artikel 2

Denna förordning träder i kraft tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den

På Europaparlamentets vägnar På rådets vägnar

Ordförande Ordförande

FINANSIERINGSÖVERSIKT FÖR RÄTTSAKT

Politikområde(n): Land-, luft- och sjötransport

Verksamhet(er): Genomförande av bestämmelserna om åtgärder på området för bekämpning av förorening, sjöfartsskydd och utbildning av sjöfolk från Europeiska sjösäkerhetsbyråns sida.

Åtgärdens benämning: Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av (EG) nr 1460/2002 av den 27 juni 2002 om inrättande av en europeisk sjösäkerhetsbyrå.

1. BERÖRDA BUDGETPOSTER (nummer och beteckning)

06020201 och 06020202: Europeiska sjösäkerhetsbyrån (bidrag till avdelningarna 1, 2 och 3),

06020203: Europeiska sjösäkerhetsbyrån (bidrag till åtgärder för bekämpning av föroreningar)

2. ALLMÄNNA UPPGIFTER

2.1. Sammanlagda anslag för åtgärden (avsnitt B): Se punkt 6.1

2.2. Tillämpningsperiod:

(Tills vidare med start år 2004)

2.3. Flerårig total utgiftsberäkning:

(a) Förfalloplan för åtagandebemyndiganden (ÅB)/betalningsbemyndiganden (BB) (finansiellt stöd) / budgetpost 06020203 (se punkt 6.1.1)

Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

>Plats för tabell>

(1) Kommissionen har budgeterat 20 miljoner euro för vart och ett av åren under perioden 2004-2006. Beloppet kan dock ändras efter beslut av budgetmyndigheterna. SEK (2003) 492, punkt 1.1.1).

(2) Skall bestämmas när resultaten av den utvärdering som anges i punkt 8.2 är tillgängliga.

(b) Förfalloplan för åtagandebemyndiganden/betalningsbemyndiganden (finansiellt stöd) / budgetpost 06020202 (se punkt 6.1.2)

>Plats för tabell>

I utkastet till 2004 års preliminära budget har hänsyn redan tagits till utgifterna för 2004.

>Plats för tabell>

(c) Total budgetkonsekvens i form av personalutgifter och övriga administrativa utgifter (budgetposterna 06020201 och 06020202) (se punkterna 7.2 och 7.3)

>Plats för tabell>

I utkastet till 2004 års preliminära budget har hänsyn redan tagits till utgifterna för 2004.

>Plats för tabell>

2.4. Förenlighet med den ekonomiska planeringen och budgetplanen

[X] Förslaget är förenligt med den gällande ekonomisk planeringen för perioden 2004-2006.

2.5. Påverkan på inkomsterna

[X] Inkomsterna påverkas inte (gäller tekniska aspekter på genomförandet av en åtgärd)

3. BUDGETTEKNISKA UPPGIFTER

>Plats för tabell>

4. RÄTTSLIG GRUND

Artikel 80.2 i EG-fördraget och Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1460/2002 av den 27 juni 2002 om inrättande av en europeisk sjösäkerhetsbyrå.

BESKRIVNING AV ÅTGÄRDEN OCH SKÄL FÖR ÅTGÄRDEN

5.1. Behovet av gemenskapsåtgärder

5.1.1. Mål för åtgärden

I efterdyningarna av flera ekologiska katastrofer i europeiska vatten orsakade av oljetankfartyg, rådde det inget tvivel om att Europeiska unionen var tvungen att vidta särskilda åtgärder för att bekämpa föroreningar från fartyg. Det gemenskapsorgan som är bäst skickat att vidta konkreta åtgärder mot den typen av föroreningar är Europeiska miljöbyrån, som inrättades genom förordning 1406/2002. Byråns åtgärder skall komplettera medlemsstaternas insatser och förbättra gemenskapens ramverk för samarbete på områdena föroreningar till havs och räddningstjänsten samt gemenskapens mekanism för räddningstjänsten.

För att byrån skall kunna uppfylla sina mål i fråga om bekämpning av föroreningar, anses det nödvändigt att bevilja byrån en extrabudget som till en början skall finansieras från gemenskapen. I utkastet till kommissionens budget för år 2004 har åtgärden tilldelats 20 miljoner euro.

Ökad oro över hoten från terrorism och andra kriminella handlingar riktade mot fartyg och hamnanläggningar ledde till att IMO antog specifika instrument som svar på dessa hot. Mot bakgrund av att dessa instrument träder i kraft i juli 2003, har kommissionen lagt fram ett förslag till förordning om förbättrad säkerhet på fartyg och i hamnanläggningar (KOM(2003) 229 slutlig), som innebär att de internationellt överenskomna åtgärderna. Genom förslaget inrättas även en mekanism som innebär att det sker inspektioner av hur medlemsstaterna tillämpar säkerhetsåtgärderna. Inspektionerna skall utföras av kommissionen med hjälp från byrån.

Ett nyligen lagt förslag från kommissionen som rör utbildning av sjöfolk innebär att byråns roll förstärks när det gäller gemenskapens erkännande av utbildning och kvalifikationer hos sjöfolk från tredjeländer. Även om det i byråns uppgifter redan nu ingår att bistå vid sjöfolks utbildning, innebär ändringen av förordning 1406/2002 att utbildningsområdet betonas ytterligare.

Mot bakgrund av ovanstående måste förordning 1406/2002 om inrättande av en europeisk sjösäkerhetsbyrå ändras så att:

- byrån har juridisk kompetens och tillräckligt med medel så att den kan bekämpa oavsiktliga och olagliga föroreningar från fartyg. Byråns insatser skall komplettera medlemsstaternas insatser och förbättra gemenskapens samarbete på området avsiktliga eller oavsiktliga föroreningar av havet samt räddningstjänsten och gemenskapens mekanism för räddningstjänsten.

- byråns ansvarsområden utvidgas så att de även omfattar sjöfartsskydd, vilket gör att byrån kan komplettera gemenskapens politik på området i enlighet med kommissionens meddelande om förbättrad säkerhet för sjötransporter,

- byråns behörighet på området utbildning av sjöfolk anges tydligare för att återspegla kommissionens och byråns utvidgade roll i enlighet med ändringen av direktiv 2001/25/EG om minimikrav på utbildning för sjöfolk.

5.1.2. Åtgärder som vidtagits i samband med förhandsutvärderingen

Efter olyckan med oljetankfartyget Prestige, som ledde till svåra oljeutsläpp längs Spaniens, Portugals och Frankrikes kuster, stod det klart att det krävdes ytterligare åtgärder på gemenskapsnivå för att bekämpa sådana krissituationer. Extra kapacitet (både i form av fartyg och utrustning) för bekämpning av föroreningar bör finnas till hands i Europa så att följderna av föroreningarna orsakade av fartyg kan minimeras.

Eftersom det för närvarande är medlemsstaterna som ansvarar för åtgärder för att bekämpa föroreningar, gjorde kommissionen en bedömning av situationen genom att konsultera myndigheter i flera medlemsstater. Kommissionen har även konsulterat branschorganisationer som har erfarenhet från bekämpning av föroreningar.

Dessa konsultationer gav en klar bild av att det finns brister i medlemsstaterna planer för bekämpning av föroreningar, både i fråga om material och teknik. Dessutom används olika strategier med betydande skillnader vad gäller styrning och kontroll. Det visade sig också att man använde olika organisationsmodeller i kampen mot föroreningar. Det kan röra sig om betydande stöd från medlemsstaten som själv ansvarar för användningen av sina egna medel, i ena ytterlighetsfallet, till mycket liten delaktighet, eftersom hjälp- och saneringsverksamheten hade lagts ut på tredje part, i andra.

Byrån bör ha som huvudsaklig uppgift att unerlätta en kontinuerlig utvärdering av de vidtagna åtgärderna, både när det gäller förvaltningen av kampen mot föroreningar och den tillgängliga tekniska kompetensen. För att bättre kunna förstå situationen är det viktigt att få en tydlig bild av effektiviteten av de åtgärder som genomförs av de berörda myndigheterna, särskilt vad gäller kostnaderna för dessa åtgärder, samt att utvärdera hur pass framgångsrik kampen mot föroreningar och saneringen av de förorenade platserna är. Skapandet av ett forum för utbyte av bästa praxis och nyskapande teknik skall bidra till att nå målet om att förbättra kampen mot föroreningar. I denna kamp bör byrån spela en central roll genom att via expertmöten tillhandahålla medlemsstaterna den bästa tillgängliga tekniska expertis och genom att organisera scenarieövningar för att utveckla modeller för kampen mot föroreningar samt undersöka ansvarsfrågorna och frågor som har med det transnationella biståndet att göra.

Byråns ökade bidrag till gemenskapssystemet för kampen mot föroreningar (i form av stödmedel) ligger helt i linje med resultaten av ovannämda rådfrågningar. Detta är särskilt viktigt för att avhjälpa de befintliga bristerna i de fungerande systemen i medlemsstaterna när det inte finns någon annan möjlighet att uppnå detta mål på.

5.2. Planerade åtgärder och budgetbestämmelser

Genom förslaget till förordning får den nyligen inrättade Europeiska sjösäkerhetsbyrån ökad behörighet när det gäller aktiv bekämpning av föroreningar. Byråns verksamhet kommer att omfatta hyra av specialfartyg och -utrustning för bekämpning av föroreningar. Därför har en ny budgetpost (06020203) föreslagits inom det totala stödet för byrån, som skall omfatta de medel som avsatts för denna nya uppgift för byrån. Den nya budgetposten kommer bara att omfatta driftskostnaderna för de nya insatserna för bekämpning av föroreningar, kommer den nya uppgiften att innebära att byråns anställda gradvis blir allt fler, vilket kommer att rymmas inom byråns administrativa utgifter. Den nya uppgiften kommer vidare att ge upphov till extrautgifter för stödjande verksamhet såsom undersökningar, möten och publikationer.

Den andra nya uppgiften som byrån tilldelas i förslaget till förordning rör sjöfartsskydd och kommer att innebära att det krävs fler anställda så att byrån kan utföra de kontroller i medlemsstaterna som införs genom förslaget till förordning om sjöfartsskydd på fartyg och i hamnanläggningar. Även denna nya uppgift kommer att ge upphov till extrautgifter för stödjande verksamhet såsom undersökningar, möten och publikationer.

Förslaget återspeglar också byråns utökade roll i på det nya området för erkännande av kvalifikationer av sjöfolk från tredjeland. Det kommer att behövas ytterligare personal för att stödja kommissionen i dess arbete med gemenskapens utökade befogenheter på det här området. Byråns utvidgade roll i fråga om kontrollen av utbildningsinstitutioner för sjöfolk i tredjeländer kommer att medföra ytterligare utgifter för verksamhet, främst för tjänsteresor och möten.

Byråns insatser på dessa områden överensstämmer med EU:s politik och kommer att ge gemenskapen ökad kompetens och lämpliga medel för att genomföra och kontrollera gemenskapslagstiftningen.

5.3. Genomförandemetoder

Målen för Europeiska sjösäkerhetsbyrån och dess uppdrag, samt byråns kapacitet att snabbt samla expertis inom det nya behörighetsområdet, gör den till rätt gemenskapsorgan för att utföra de uppgifter som uppkommer genom förslaget till förordning.

Byrån kommer att administrera de planerade åtgärderna. I det arbetsprogram som varje år skall fastställas i nära samarbete med kommissionen kommer verksamheten för de tre områden som beskrivs ovan att fastställas i detalj.

I enlighet med de regler som antogs när byrån inrättades, skall den varje år sammanställa en rapport om föregående års verksamhet. Rapporten skall skickas till medlemsstaterna, Europaparlamentet, rådet och kommissionen och skall innehålla alla särskilda åtgärder som byrån vidtagit samt upplysningar om hur de åtgärder som vidtagits inom ramen för den föreslagna ändringen av förordningens inrättande skall utvärderas.

Kommissionen och byrån undersöker för närvarande hur bekämpningen av föroreningar kan utföras så effektivt som möjligt. En sådan undersökning omfattar dels utvärdering av hur kostnadskrävande och effektiva de befintliga mekanismerna varit, dels identifiering av bästa metoder för att främja utveckling av innovativa fartyg för bekämpning av föroreningar. Denna analys, som skall kompletteras med resultaten från en oberoende undersökning, kommer att göra det möjligt för byrån att utforma sin plan för bekämpning av föroreningar som skall antas av styrelsen. Den inledande bedömningen ger vid handen att byrån i princip skall använda två typer av fartyg för bekämpning av föroreningar. För det första fartyg som kan pumpa upp olja eller kemikalier och stabilisera ett fartyg i sjönöd och för det andra fartyg som kan utföra reningsaktioner till havs (skumma upp olja, användning av kemikalier som späder ut oljan eller andra metoder) innan oljan når stränderna. Byrån kommer att upprätta kontrakt med privata företag som skall tillhandahålla dessa specialiserade fartyg och fartyg som kan användas för olika syften, inklusive personal. Kontrakten kommer även att omfatta övriga driftsutgifter.

Byrån kommer att regelbundet granska hur mekanismen för bekämpning av föroreningar utvecklas som underlag för hur byråns plan kan anpassas efter marknadsförändringar, till exempel tillgänglighet och tekniska egenskaper i fråga om fartyg och utrustning för bekämpning av föroreningar.

6. BUDGETKONSEKVENSER

6.1. Totala budgetkonsekvenser för del B (för hela programperioden)

Kostnaden för sjösäkerhetsbyråns åtgärder beräknas genom att de enskilda kostnaderna på årlig basis summeras, med start 2004 då den föreslagna ändringen till förordning 1406/2002/EG träder i kraft.

Tre typer av åtgärder planeras, vilket motsvarar uppgifterna för den utvidgade sjösäkerhetsbyrån: Åtgärd 1 (föroreningsbekämpning), åtgärd 2 (sjöfartsskydd), åtgärd 3 (kvalifikationer för sjöfolk).

6.1.1. Finansiellt stöd

I tabellen nedan återfinns endast kostnaderna för åtgärd 1 (föroreningsbekämpning). Eftersom de är så omfattande kommer de att hänföras till en särskild post i gemenskapens budget som omfattar de fartyg för föroreningsbekämpning som används av sjösäkerhetsbyrån. Inom denna åtgärd har åtagandena delats upp i två huvudkategorier för sjösäkerhetsbyråns föroreningsbekämpningsåtgärder: a) drift av specialfartyg för föroreningsbekämpning av innovativ typ, vilka är kapabla att utföra räddningsoperationer i svår sjö (stabilisera och pumpa upp olja från fartyg i nöd) och b) drift av mindre, universella fartyg med lämplig utrustning som kan ingripa snabbt och begränsa föroreningarnas konsekvenser (borttagning av olja från vattenytan, användning av lösande kemikalier eller andra metoder), innan föroreningarna når land. Den ungefärliga kostnad som anges nedan motsvarar hyra av sådana fartyg.

Det slutliga programmet för sjösäkerhetsbyråns föroreningsbekämpningsåtgärder skall antas av dess styrelse med kommissionens samtycke, men det verkar lämpligt att räkna med en lämplig summa för drift av specialfartyg som kan komplettera medlemsstaternas nuvarande kapacitet. De belopp som har avsatts för de båda åtgärderna är 20 miljoner euro för 2004, 2005 och 2006.

Det slutgiltiga antalet fartyg och deras kapacitet kommer att bero på de bästa anbuden och marknadsvärdena. Hyran för fartyg enligt åtgärd a) har emellertid beräknats till 10 miljoner euro per år, inklusive besättning och alla driftskostnader, och hyran för fartyg enligt åtgärd b) har beräknats till i genomsnitt 3 miljoner euro per år, inklusive besättning och alla driftskostnader.

De belopp som har avsatts till föroreningsbekämpning för 2004 är förenliga med det preliminära budgetförslaget (budgetrubrik 06020203).

Åtagandebemyndiganden, miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

>Plats för tabell>

(1) I utkastet till 2004 års preliminära budget har hänsyn redan tagits till utgifterna för 2004.

(2) Skall bestämmas när resultaten av den utvärdering som anges i punkt 8.2 är tillgängliga.

7. EFFEKTER PÅ PERSONALRESURSER OCH ADMINISTRATIVA UTGIFTER

7.1. Personalbehov för åtgärden (2004-2006)

Personalbehoven för de tre nya åtgärderna anges nedan i separata kolumner. Med beaktande av att dessa åtgärder läggs till de uppgifter som redan följer av förordning 1406/2002 visar nedanstående tabell de ytterligare personalbehov som uppstår inom sjösäkerhetsbyrån för de nya åtgärderna under perioden 2004-2006. Dessa behov har det redan tagits hänsyn till i det preliminära budgetförslaget (budgetrubrik 06020201).

>Plats för tabell>

7.2. Total budgetkonsekvens av ytterligare personalbehov (2004-2006)

>Plats för tabell>

Beloppen motsvarar de totala kostnaderna för de första tre åren (2004-2006). Utgifterna för 2004 har tagits hänsyn till i det preliminära budgetförslaget för 2004.

7.3. Övriga administrativa utgifter och driftsutgifter till följd av åtgärden

>Plats för tabell>

(1) I utkastet till 2004 års preliminära budget har hänsyn redan tagits till utgifterna för 2004.

Beloppen avser totala utgifter för 12 månader.

1 Ange vilken typ av kommitté samt vilken av de två kategorierna den tillhör.

I. Totalbelopp/år (7.2 + 7.3)

II. Varaktighet

III. Totalkostnad för åtgärden (I x II) // EUR3 240 050

Tillsvidare

-

8. UPPFÖLJNING OCH UTVÄRDERING

8.1. Metod för uppföljning

Kommissionen och sjösäkerhetsbyrån kommer att organisera uppföljningsåtgärder som bland annat omfattar utvärdering av de åtgärder som sjösäkerhetsbyrån har vidtagit på alla områden av sin utvidgade behörighet (se även punkt 8.2).

8.2. Planerad form och tidsplan för utvärderingar

Sjösäkerhetsbyrån bör låta utföra en undersökning tre år efter det att åtgärden för föroreningsbekämpning inleds, och därefter utföra en sådan undersökning vart tredje år. Åtgärderna på detta område kommer även att utvärderas inom ramen för gemenskapens samarbete inom föroreningsbekämpning i vilket sjösäkerhetsbyrån kommer att delta från början.

Sjösäkerhetsbyråns åtgärder på de tre områdena av dess utvidgade behörighet kommer att rapporteras varje år i sjösäkerhetsbyråns allmänna rapport för föregående år.

9. BESTÄMMELSER OM BEDRÄGERIBEKÄMPNING

Sjösäkerhetsbyråns verksamhet inom föroreningsbekämpning kommer att omfattas av de vanliga granskningsförfaranden som föreskrivs i sjösäkerhetsbyråns budgetförordning samt av revisionsrättens kontroller.

KONSEKVENSANALYS FÖRSLAGETS KONSEKVENSER FÖR FÖRETAG, SÄRSKILT SMÅ OCH MEDELSTORA FÖRETAG

Beteckning på förslaget

Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1406/2002 av den 27 juni 2002 om inrättande av en europeisk sjösäkerhetsbyrå

Dokumentets referensnummer

KOM(2003)XXX

Förslaget

1. Varför behövs det, med tanke på subsidiaritetsprincipen, gemenskapslagstiftning på detta område, och vilka är huvudmålen?

Förslagets huvudsyfte är att ändra Europaparlamentets och rådets förordning 1406/2002 så att den europeiska sjösäkerhetsbyråns behörighet utvidgas inom området för föroreningar orsakade av fartyg. I förslaget preciseras även sjösäkerhetsbyråns roll när det gäller sjöfartsskydd och utbildning av sjöfolk, i linje med kommissionens aktuella initiativ på området.

Sjösäkerhetsbyråns åtgärd när det gäller föroreningar har en tydlig subsidiaritetsaspekt eftersom handling på gemenskapsnivå medför ett mervärde och kompletterar medlemsstaternas insatser på området. Sjösäkerhetsbyråns resurser (specialfartyg och specialutrustning) kommer att erbjuda ett komplement till medlemsstaterna kapacitet när det gäller hantering av olyckor eller avsiktliga utsläpp från fartyg som leder till förorening. Syftet med åtgärden är att minimera konsekvenserna av förorening till havs vilket ger tydliga positiva effekter för de europeiska medborgarna och miljön.

Konsekvenser för företagen

2. Vilka påverkas av förslaget?

- Vilka sektorer?

Eftersom sjösäkerhetsbyrån måste bygga upp kapacitet för bekämpning av föroreningar bestående av specialfartyg och specialutrustning kommer detta förslag att ge indirekta positiva effekter för marknaden för sådana fartyg och sådan utrustning. Den största delen av kapaciteten av sådana specialprodukter i Europa ägs eller hyrs av medlemsstaterna. Sjösäkerhetsbyrån måste därför undersöka den befintliga kapaciteten i den privata sektorn eller främja konstruktionen av nya fartyg.

- Hur stora är de företag som påverkas (vilken är de små och medelstora företagens andel)?

De positiva effekterna av sjösäkerhetsbyråns efterfrågan på resurser för föroreningsbekämpning kommer att spridas både till stora företag (skeppsbyggare och skeppsuthyrare) och mindre företag (producenter av specialutrustning för uppsamling av olja och andra skadliga ämnen från havet).

- Är dessa företag belägna i vissa geografiska områden inom gemenskapen?

De företag som är specialiserade på denna typ av verksamhet finns i hela Europa, med en viss koncentration till de norra medlemsstaterna.

3. Vilka åtgärder måste företagen vidta för att följa förslaget?

Förslaget innebär inga direkta effekter för företagen. Som tidigare nämnts kommer effekterna från sjösäkerhetsbyråns föroreningsbekämpningsåtgärder att vara indirekta. I linje med etablerad gemenskapspolitik för upphandling kommer alla kontrakt som tecknas av sjösäkerhetsbyrån för hyra av fartyg och utrustning att ske genom offentlig anbudsinfordran.

4. Vilka ekonomiska verkningar förväntas förslaget få

- för sysselsättningen?

- för investeringar och nyetablering av företag?

- för företagens konkurrenskraft?

Den ytterligare efterfrågan som sjösäkerhetsbyrån ger upphov till på marknaden för specialfartyg och specialutrustning för föroreningsbekämpning förväntas ge positiva effekter på både investeringar och sysselsättning. Extra kapacitet kommer att behöva byggas upp av specialiserade företag för att möte denna efterfrågan. Konkurrenskraften hos dessa företag förväntas också stärkas.

5. Innehåller förslaget åtgärder för att ta hänsyn till de små och medelstora företagens särskilda situation (inskränkningar eller skillnader i kraven, el. dyl.)?

Nej. Sådana åtgärder är inte nödvändiga.

Rådfrågande

6. Förteckning över organisationer som rådfrågats om förslaget och som fört fram särskilda synpunkter.

Med tanke på att föroreningsbekämpning för närvarande ligger under medlemsstaternas direkta ansvar har kommissionen bedömt situationen med hjälp av ett antal behöriga myndigheter i medlemsstaterna som har stor kompetens och erfarenhet på området. Kommissionen har också lagt fram sina idéer om åtgärderna för föroreningsbekämpning för sjösäkerhetsbyråns styrelse där alla medlemsstaternas sjöfartsmyndigheter är representerade.

Vidare har kommissionen rådfrågat flera industrirelaterade organ med erfarenhet av metoder och mekanismer inom föroreningsbekämpning, bl.a. International Tanker Owners Pollution Federation (ITOPF).

Vid dessa rådfrågningar visade det sig att det finns en del luckor i medlemsstaternas program för föroreningsbekämpning, både vad gäller material och teknik. Ytterligare insatser krävs också när det gäller samordningen för att mobilisera resurser för föroreningsbekämpning i fall av allvarliga olyckor.

Top