EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52003AR0024

Yttrande från Regionkommittén om "Meddelande från kommissionen till rådet och Europaparlamentet: Mot en strategi för att skydda och bevara den marina miljön"

EUT C 244, 10.10.2003, p. 34–41 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

52003AR0024

Yttrande från Regionkommittén om "Meddelande från kommissionen till rådet och Europaparlamentet: Mot en strategi för att skydda och bevara den marina miljön"

Europeiska unionens officiella tidning nr C 244 , 10/10/2003 s. 0034 - 0041


Yttrande från Regionkommittén om "Meddelande från kommissionen till rådet och Europaparlamentet: Mot en strategi för att skydda och bevara den marina miljön"

(2003/C 244/08)

BAKGRUND

Meddelandet från kommissionen till rådet och Europaparlamentet: Mot en strategi för att skydda och bevara den marina miljön (KOM(2002) 539 slutlig).

Kommissionens beslut av den 2 oktober 2002 att i enlighet med artikel 265 första stycket i EG-fördraget rådfråga Regionkommittén om detta ärende.

Presidiets beslut av den 12 mars 2002 att ge utskottet för hållbar utveckling i uppdrag att förbereda yttrandet.

Regionkommitténs yttrande om det sjätte miljöhandlingsprogrammet (CdR 36/2001 fin)(1).

Det utkast till yttrande (CdR 24/2003 rév. 1) som antogs av utskottet för hållbar utveckling den 20 februari 2003. Föredragande: Wim van Gelder, provinsguvernör i Zeeland (NL-PPE).

Med beaktande av ovanstående antog Regionkommittén enhälligt följande yttrande vid sin 49:e plenarsession den 9 och 10 april 2003 (sammanträdet den 9 april).

1. Regionkommitténs kommentarer

1.1. Regionkommittén välkomnar utarbetandet av en europeisk strategi för att skydda och bevara den marina miljön i linje med kraven i det sjätte miljöhandlingsprogrammet.

1.2. Regionkommittén håller med om att det krävs en gemensam, övergripande politik på EU-nivå för att skydda den marina miljön, med tanke på dagens regionala och sektoriella uppsplittring.

1.3. Regionkommittén är övertygad om att sunda hav och oceaner, inbegripet kuster och flodmynningar (dvs. den marina miljön) är av väsentlig betydelse ur såväl ekologisk som ekonomisk och social synvinkel.

1.4. Regionkommittén vill dessutom framhålla betydelsen av en sund marin miljö för våra kommuner och regioner. Motsatsen bevisas för närvarande av oljetankern Prestiges förlisning och dess katastrofala följder för städerna och byarna utmed norra Spaniens kust och därefter Tricolor-katastrofen utanför Flanderns och sydvästra Nederländernas kust.

1.5. Regionkommittén skulle välkomna ett strategiskt, alleuropeiskt synsätt på sådana katastrofer som handhas av Europeiska byrån för sjösäkerhet. Ett av byråns mål borde därför vara att säkerställa att instrument för katastrofbekämpning omedelbart inrättas efter en olycka, och att dessa utan dröjsmål kan användas för kontroll av föroreningar i samband med sjöfartsolyckor.

1.6. Regionkommittén inser att människans många aktiviteter till sjöss och på land utgör ett stort hot mot en sund marin miljö. Det handlar bland annat om utsläpp av farliga ämnen och näringsämnen, utvinning av olika produkter ur den marina miljön (fisk, olja, sand, grus, energi, m.m.) och om all verksamhet som ligger bakom klimatförändringarna.

1.7. Regionkommittén är övertygad om att effekterna av de hot som finns mot en sund marin miljö är mycket svåra eller helt omöjliga att komma till rätta med. Många skador går inte att reparera eftersom de processer som satts igång sker i stor skala. I största möjliga mån bör vi verka för att slippa vidta åtgärder först när skadan väl har skett och i stället arbeta med förebyggande åtgärder på lång sikt som bygger på försiktighetsprincipen.

1.8. Regionkommittén betonar att ett långsiktigt hållbart utnyttjande av haven måste bygga på en ekosystembaserad strategi. Det är endast då som haven kan utnyttjas utan att det skadar ekosystemen, annan verksamhet eller kommande generationer. Ekosystembaserade strategier måste tillämpas globalt.

1.9. Regionkommittén anser att den fysiska planeringen bör ges större uppmärksamhet som styrinstrument för att förverkliga ett långsiktigt hållbart resursutnyttjande. Resursutnyttjandet bör vara långsiktigt hållbart när man ser till dess omfattning och metoder, och även i fråga om platsen för resursutnyttjandet. Fysisk planering kan ses som ett sätt att tillämpa försiktighetsprincipen konkret och bör inte användas enbart i de särskilda skyddade områdena utan även utanför dessa områden. Man bör utifrån ett helthetsperspektiv över EU:s havsområden formulera konkreta bestämmelser på området fysisk planering.

1.10. Regionkommittén anser att vi inte kan uppnå ett hållbart utnyttjande av haven om det saknas stöd för detta i regionerna och kommunerna. Interaktiv planering kan spela en viktig roll i detta avseende. Hänsyn bör tas till detta vid vidareutvecklingen av den övergripande strategin.

1.11. Regionkommittén anser att politiken inte bara bör integreras med andra politikområden på EU-nivå, utan att detta även bör ske på regional och lokal nivå. Detta torde inverka positivt på den regionala och lokala acceptans som krävs för politiken och för att den fysiska planeringen skall kunna användas som styrinstrument för ett hållbart utnyttjande av den marina miljön.

1.12. Regionkommittén håller med kommissionen om att det saknas tillräcklig kunskap på området. Kunskaperna måste öka.

1.13. Regionkommittén inser samtidigt att vi inte har råd att avvakta till dess att vi skaffat oss all kunskap. Det finns också gränser för kunskapsinhämtningen. I samband med att politiken utformas, bör hänsyn tas till dessa begränsningar. Försiktighetsprincipen bör också stå i centrum när politiken utarbetas. Principen bör också tillämpas när bestämmelser och åtgärder genomförs. Begreppet "miljövänliga fartyg" är ett exempel på detta som bör stödjas aktivt.

1.14. Regionkommittén stöder EU-kommissionär Loyola de Palacios politik när det gäller ett påskyndat införande av krav på dubbelskrov på fartyg, utbildningskraven samt yrkeskompetensen hos sjöfolk.

1.15. Regionkommittén anser att man skulle kunna ta sig an de problem som hänger samman med den marina miljön på ett effektivare sätt om kostnaderna för (potentiella) miljöskador läggs hos dem som orsakar skadorna. Miljökostnaderna skulle på så sätt kunna inkluderas i företagens finansiella redovisning och potentiella miljöskador skulle kunna inkluderas i försäkringspremierna för t.ex. fartyg.

1.16. Regionkommittén betonar att problemställningen är mycket komplicerad och att ett meddelande inte kan utgöra själva strategin, utan endast ett steg på vägen mot en strategi. Regionkommittén uppskattar att de föreslagna åtgärderna ses som processer. Kommittén undrar dock om vissa åtgärder inte skulle ha kunnat utformas på ett mer konkret sätt. Många mål saknar också angivelser om när ett mål skall ha uppnåtts och Regionkommittén anser att det vore fullt realistiskt att fastställa sådana tidsangivelser.

1.17. Regionkommittén undrar om och när kommissionen avser att lägga fram ett meddelande i vilket kommissionen presenterar en strategi (med mer konkreta åtgärder).

2. Regionkommitténs rekommendationer

2.1. Regionkommittén rekommenderar att hänsyn uttryckligen måste tas till försiktighetsprincipen, eftersom det finns gränser för kunskapsutvecklingen på området och med tanke på att det är i det närmaste omöjligt att helt komma till rätta med skadorna på de marina ekosystemen. Detta bör framför allt återspeglas genom följande:

2.1.1. Man bör använda fysisk planering och miljökonsekvensutredningar som styrinstrument i större utsträckning, och inte enbart i särskilda skyddade områden.

2.1.2. Förslag till hur miljökostnader kan integreras i företagens finansiella redovisning bör utarbetas.

2.1.3. Incitament bör tas fram för att utveckla begreppet "miljövänliga fartyg".

2.2. Regionkommittén rekommenderar att politiken inte bara integreras med övriga politikområden på EU-nivå utan även på regional nivå. Modellen med regionala rådgivande fiskeriråd, som omnämns i åtgärd 20 och i vilken även berörda lokala myndigheter medverkar, kan exempelvis utvidgas till att omfatta alla berörda sektorer i stället för att man, såsom föreslås i åtgärd 20, tillämpar denna modell inom andra sektorer.

2.3. Regionkommittén rekommenderar att EU verkar för att ekosystembaserade strategier genomförs globalt.

2.4. Regionkommittén rekommenderar att man i kommissionens strategi skall beakta och ta itu med risken för ett större radioaktivt utsläpp i samband med en olycka eller incident under transport av radioaktiva ämnen.

2.5. Regionkommittén rekommenderar att mål 9, 10 och 12 förses med tidsangivelser om när dessa mål skall ha uppnåtts.

2.6. Regionkommittén rekommenderar att åtgärderna 7 och 9 formuleras på ett mer konkret sätt.

2.7. Regionkommittén rekommenderar att kommissionen utarbetar en övergripande strategi i linje med åtgärd 19.

2.8. Med utgångspunkt i dessa rekommendationer föreslår Regionkommittén följande ändringsförslag.

ÄNDRINGSFÖRSLAG

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1

Punkt 7 - Mål

>Plats för tabell>

Motivering

Tidsplanen i kommissionens strategi att senast 2010 eliminera eutrofieringsproblemen är orealistisk framför allt för kommunernas och regionernas del.

ÄNDRINGSFÖRSLAG 2

Punkt 7 - Mål

>Plats för tabell>

ÄNDRINGSFÖRSLAG 3

Punkt 7 - Mål

>Plats för tabell>

ÄNDRINGSFÖRSLAG 4

Punkt 7 - Mål

>Plats för tabell>

ÄNDRINGSFÖRSLAG 5

Punkt 8.1 - Politiska åtgärder

>Plats för tabell>

ÄNDRINGSFÖRSLAG 6

Punkt 8.1 - Politiska åtgärder

>Plats för tabell>

ÄNDRINGSFÖRSLAG 7

Punkt 8.1 - Politiska åtgärder

>Plats för tabell>

ÄNDRINGSFÖRSLAG 8

Punkt 8.1 - Politiska åtgärder

>Plats för tabell>

ÄNDRINGSFÖRSLAG 9

Punkt 8.1 - Politiska åtgärder

>Plats för tabell>

ÄNDRINGSFÖRSLAG 10

Punkt 8.2 - Förstärkt samordning och samarbete

>Plats för tabell>

ÄNDRINGSFÖRSLAG 11

Punkt 8.2 - Förstärkt samordning och samarbete

>Plats för tabell>

ÄNDRINGSFÖRSLAG 12

Punkt 8.2 - Förstärkt samordning och samarbete

>Plats för tabell>

Bryssel den 9 april 2003.

Regionkommitténs

ordförande

Albert Bore

(1) EGT C 357, 14.12.2001, s. 44.

Top