Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52001AE0055

    Yttrande från Ekonomiska och sociala kommittén om "Förslag till rådets förordning om ändring för sjätte gången av förordning (EG) nr 850/98 för bevarande av fiskeresurserna genom tekniska åtgärder för skydd av unga exemplar av marina organismer"

    EGT C 123, 25.4.2001, p. 74–75 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    52001AE0055

    Yttrande från Ekonomiska och sociala kommittén om "Förslag till rådets förordning om ändring för sjätte gången av förordning (EG) nr 850/98 för bevarande av fiskeresurserna genom tekniska åtgärder för skydd av unga exemplar av marina organismer"

    Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr C 123 , 25/04/2001 s. 0074 - 0075


    Yttrande från Ekonomiska och sociala kommittén om "Förslag till rådets förordning om ändring för sjätte gången av förordning (EG) nr 850/98 för bevarande av fiskeresurserna genom tekniska åtgärder för skydd av unga exemplar av marina organismer"

    (2001/C 123/18)

    Den 26 september 2000 beslutade rådet att i enlighet med artikel 37 i EG-fördraget rådfråga Ekonomiska och sociala kommittén om ovannämnda förslag.

    Sektionen för jordbruk, landsbygdsutveckling och miljö, som ansvarade för det förberedande arbetet, antog sitt yttrande den 20 december 2000. Föredragande var Eduardo Chagas.

    Vid sin 378:e plenarsession den 24-25 januari 2001 (sammanträdet den 25 januari 2001) antog Ekonomiska och sociala kommittén enhälligt följande yttrande.

    1. Inledning

    1.1. Genom förordning (EG) nr 850/98 antog rådet tekniska åtgärder för skydd av unga exemplar av marina organismer.

    1.2. Föreliggande förslag till förordning syftar till att förtydliga eller rätta vissa av de villkor som fastställts och ändrar därför för sjätte gången rådets förordning (EG) nr 850/98.

    1.3. De åtgärder som kommissionen föreslår gäller följande frågor:

    a) Beräkning av andelen marina organismer ombord uttryckt i levande vikt efter sortering eller vid landning beträffande fångster som gjorts med hjälp av nät med maskstorlekar på mindre än 16 mm,

    b) införande av nätstycken med kvadratiska maskor i släpredskap med maskstorleksintervall på 70 till 79 mm och införande av sorteringsgaller i släpredskap med maskstorleksintervall på 32 till 54 mm,

    c) fiske med skrapredskap,

    d) landning av delar av krabbor eller skadade krabbor,

    e) att säkerställa att de minsta storlekar som gäller i ett visst område för krabbor beaktas,

    f) att ge behöriga kontrollmyndigheter den information som krävs beträffande fiske i ett område som är upprättat för att skydda makrill,

    g) upprättande av områden där och fastställande av tidsperioder då angivna fiskemetoder är förbjudna för att skydda kummel,

    h) maskstorleken i fasta redskap som används vid fiske av olika arter i Nordsjön och angränsande geografiska områden,

    i) användning av kombinationer av nät med maskstorlekar, på 16 till 31 mm och 100 mm eller större eller på 80 till 99 mm och 100 mm eller större i regionerna 1 och 2 förutom Skagerack och Kattegatt,

    j) minsta storlekar på languster, rödspätta, bränningsmussla och en art av taggmakrill,

    k) mätning av storleken på languster.

    2. Allmänna kommentarer

    2.1. Under förutsättning att följande förslag beaktas kan ESK ge sitt stöd till förslaget till förordning.

    2.2. ESK vill påminna om att en förutsättning för att de tekniska åtgärderna skall vara genomförbara och effektiva är att de i möjligaste mån utgör kompromisser mellan det uppsatta målet och fiskarnas intressen.

    2.3. Kommittén rekommenderar också att de tekniska skyddsåtgärderna bygger på den vetenskapliga och tekniska utvecklingen samt på en dialog med yrkesfiskarna.

    2.4. Den nya text som enligt förslaget skall ändra artikel 18.4 kommer att inverka på fisket av målarten (krabbtaska). Ändringen innebär nämligen att krabbtaskor får bevaras ombord eller landas endast om de är hela.

    2.5. I och med att förordningen saknar en definition av "hel krabbtaska" blir åtgärden omöjlig att genomföra. Kan exempelvis en krabba som förlorat en liten klo räknas som hel?

    2.6. Kommittén reserverar sig därför i fråga om fiskarnas möjlighet att tillämpa de föreslagna bestämmelserna i praktiken. Detta gäller även kontrollmöjligheterna. Förslag av denna art bidrar inte till att sektorn får förtroende för förvaltningsförfarandena inom den gemensamma fiskeripolitiken.

    2.7. Frågan har sin bakgrund i de olika traditioner och den kulturella mångfald som ryms inom EU. Dessa skillnader innebär att marknaden för och konsumtionen av denna produkt skiljer sig åt mellan medlemsstaterna.

    2.8. Denna fråga bör lösas genom att man tillämpar subsidiaritetsprincipen och därmed låter varje medlemsstat finna en egen lösning som passar lokala seder och bruk.

    2.9. ESK vill återigen ta upp något som kommittén redan tidigare betonat, nämligen att de tekniska åtgärderna för att uppfylla sitt syfte och fungera effektivt bör vara enkla, möjliga att genomföra och lätta att kontrollera.

    2.9.1. Grundförordningen bör ändras endast om en ändring verkligen är motiverad, eftersom sådana ändringar dels bidrar till att komplicera fiskeriverksamheten, dels medför ökade kostnader för såväl fiskerinäringen som konsumenterna.

    2.10. Efter detta förslags anpassningar, förtydliganden och rättelser av förordning (EG) nr 850/98 kommer förordningen att innehålla över 40 ändringar.

    2.11. ESK rekommenderar därför att texten konsolideras nästa gång den blir föremål för ändringar.

    3. Särskilda kommentarer

    3.1. Den ändring som föreslås i artikel 1.4 bör strykas.

    3.2. Förslaget i artikel 1.6 bör kompletteras med en bilaga med en förteckning över behöriga kontrollmyndigheter i de olika medlemsstaterna.

    3.3. Bilaga 1 tycks innehålla ett fel. Maskstorleken 90-99 mm tillämpas inte bara i ICES-områdena VIId och IIIa och i Nordsjön, som det står i bilagan. Den tillämpas även i ICES-område VIIe.

    Bryssel den 25 januari 2001.

    Ekonomiska och sociala kommitténs

    ordförande

    Göke Frerichs

    Top