Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52000PC0753

    Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om de statistiska undersökningar som skall utföras för att bestämma produktionskapaciteten för odlingar med vissa slag av fruktträd

    /* KOM/2000/0753 slutlig - COD 2000/0291 */

    EGT C 96E, 27.3.2001, p. 212–214 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    52000PC0753

    Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om de statistiska undersökningar som skall utföras för att bestämma produktionskapaciteten för odlingar med vissa slag av fruktträd /* KOM/2000/0753 slutlig - COD 2000/0291 */

    Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr 096 E , 27/03/2001 s. 0212 - 0214


    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om de statistiska undersökningar som skall utföras för att bestämma produktionskapaciteten för odlingar med vissa slag av fruktträd

    (framlagt av kommissionen)

    MOTIVERING

    Rådets direktiv 76/625/EEG gäller statistiska undersökningar som medlemsstaterna skall genomföra för att bestämma produktionskapaciteten för odlingar med vissa slag av fruktträd. Direktivet antogs 1976 [1] och har gjort det möjligt för medlemsstaterna att med fem års mellanrum utföra fem undersökningar inom detta område.

    [1] EGT L 218, 11.8.1976, s. 10.

    Direktivet har ändrats ett tiotal gånger med hänsyn till händelseutvecklingen under de 20 år det har tillämpats (bl.a. den successiva utvidgningen av Europeiska unionen).

    Erfarenheterna från direktivets tillämpning har visat att det finns ett starkt behov av ökad flexibilitet när det gäller undersökningens praktiska genomförande.

    Mot denna bakgrund har kommissionen tagit tillfället i akt att utarbeta ett nytt direktiv som skulle vara mycket lättare att läsa och tillämpa än en gammal rättsakt som ändrats ett antal gånger.

    Det nya förslaget är framför allt mer flexibelt på följande punkter:

    a) Undersökningsmetodik: det fasta tröskelvärdet ersätts med ett krav på att urvalet skall vara representativt (artikel 3 i förslaget till rättsakt).

    b) Undersökningsperiod: den tidpunkt som tidigare fastlagts (våren) gäller inte mer. Det enda villkoret är att resultaten skall meddelas kommissionen inom en viss tidsfrist (artikel 4 i förslaget till rättsakt). Denna flexibilitet gör det möjligt för medlemsstaterna att välja den lämpligaste tidpunkten för att genomföra undersökningen.

    2000/0291 (COD)

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om de statistiska undersökningar som skall utföras för att bestämma produktionskapaciteten för odlingar med vissa slag av fruktträd

    (Text av betydelse för EES)

    EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA DIREKTIV,

    med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 285 i detta,

    med beaktande av kommissionens förslag [2],

    [2] EGT C , , s. .

    i enlighet med förfarandet i artikel 251 i fördraget [3],

    [3] EGT C , , s. .

    och av följande skäl:

    (1) För att genomföra den arbetsuppgift som ålagts kommissionen enligt fördraget och gemenskapens bestämmelser om den gemensamma organisationen av marknaden för frukt och grönsaker, behöver kommissionen vara väl underrättad om produktions kapaciteten för odlingar med vissa slag av fruktträd inom gemenskapen och ha tillgång till prognoser på medellång sikt för produktion och utbud på marknaderna. Denna arbetsuppgift regleras för närvarande genom rådets direktiv 76/625/EEG [4] om de statistiska undersökningar som medlemsstaterna skall genomföra för att bestämma produktionskapaciteten för odlingar med vissa slag av fruktträd, senast ändrat genom Europaparlamentets och rådets direktiv 1999/87/EG [5]. Det direktivet har ändrats flera gånger och med anledning av föreliggande ändringar förefaller det därför lämpligt att upphäva det och ersätta det med det här direktivet.

    [4] EGT L 218, 11.8.1976, s. 10.

    [5] EGT L 16, 21.1.2000, s. 72.

    (2) Det är lämpligt att utföra statistiska undersökningar av fruktodlingar av samma slag samtidigt i samtliga medlemsstater i enlighet med samma kriterier och med jämförbar noggrannhet. Nyplanteringar når full avkastning först efter ett visst antal år. Undersökningarna bör därför upprepas vart femte år för att tillförlitlig statistik skall kunna erhållas om produktionskapaciteten med beaktande av de fruktträd som ännu inte är produktiva.

    (3) Enhetliga statistiska undersökningar bör utföras i varje medlemsstat av de viktigaste sorterna av varje fruktslag, varvid det samtidigt skall eftersträvas att göra underindelningar efter sorter som är så fullständiga som det krävs.

    (4) Erfarenheter från de tidigare undersökningarna av fruktodlingar har visat att det är nödvändigt att införa en viss flexibilitet när det gäller de undersökningsmetoder som medlemsstaterna använder.

    (5) I enlighet med subsidiaritetsprincipen och proportionalitetsprincipen i artikel 5 i fördraget kan de avsedda målen, dvs. att få tillgång till tillförlitlig och uttömmande statistik över gemenskapens produktions kapacitet för odlingar med vissa slag av fruktträd samt prognoser på medellång sikt för produktion och utbud på marknaderna, av uppenbara skäl inte uppnås i tillräcklig utsträckning av medlems staterna utan är något som kan åstadkommas bättre på gemenskapsnivå, och detta direktiv går inte utöver vad som är nödvändigt för att uppnå målen.

    (6) Direktiv 76/625/EEG bör följaktligen upphöra att gälla.

    (7) Eftersom de åtgärder som krävs för genomförandet av detta direktiv är förvaltningsåtgärder i enlighet med artikel 2 i rådets beslut 1999/468/EG av den 28 juni 1999 om de förfaranden som skall tillämpas vid utövandet av kommissionens genomförandebefogenheter [6], bör dessa åtgärder fastställas enligt det förvaltnings förfarande som föreskrivs i artikel 4 i det beslutet.

    [6] EGT L 184, 17.7.1999, s. 23.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    1. Medlemsstaterna skall från och med den 1 januari 2002 och därefter vart femte år utföra statistiska undersökningar av odlingarna av vissa fruktslag på respektive lands territorium.

    2. Undersökningen skall omfatta följande fruktslag:

    a) Äpplen avsedda för direkt konsumtion

    b) Päron avsedda för direkt konsumtion

    c) Persikor

    d) Aprikoser

    e) Apelsiner

    f) Citroner

    g) Småcitrus (mandariner, inklusive tangeriner och satsumas; clementiner, wilkings och andra liknande citrushybrider)

    I tabellen i bilagan anges vilka fruktslag som skall undersökas i respektive medlemsstat.

    Medlemsstaterna får själva välja om undersökningen skall omfatta fruktodlingar med äppel- och päronsorter som uteslutande är avsedda för annat än direkt konsumtion.

    3. Undersökningen skall gälla för alla företag som har en areal planterad med fruktträd, under förutsättning att den producerade frukten helt eller huvudsakligen är avsedd för försäljning.

    Undersökningen skall omfatta rena och blandade kulturer, dvs. odlingar med flera av de fruktslag som avses i punkt 2 eller med en eller flera av dem tillsammans med andra slag.

    4. Undersökningen kan antingen vara en totalundersökning eller en urvalsundersökning, i enlighet med de kriterier som anges i artikel 3.

    Artikel 2

    1. De undersökningar som föreskrivs i artikel 1 skall läggas upp på ett sådant sätt att resultaten kan redovisas i olika kombinationer av dessa egenskaper:

    A. Fruktsorter

    För varje fruktslag skall ett tillräckligt stort antal sorter redovisas, rangordnade efter betydelse, för att en separat beräkning för varje slag skall kunna göras för varje medlemsstat, omfattande minst 80 procent av den totala areal som är planterad med fruktträd av ifrågavarande fruktslag och i vart fall alla sorter som utgör tre procent eller mer av den totala areal som är planterad med fruktträd av ifrågavarande fruktslag.

    B. Trädens ålder

    Trädens ålder skall beräknas från tidpunkten för deras plantering. Planteringssäsongen, som sträcker sig från höst till vår, skall betraktas som en enda period. När dubbel inympning har genomförts, skall tidpunkten för denna vara avgörande.

    C. Planterad nettoareal, antal träd och planteringstäthet

    Planteringstätheten kan antingen undersökas och anges direkt eller också beräknas utifrån den planterade nettoarealen.

    2. Tillämpningsföreskrifter för denna artikel skall antas enligt det förfarande som fastställs i artikel 8.

    Artikel 3

    1. Vid en urvalsundersökning skall urvalet vara representativt för minst 95 % av fruktträdsarealen. En skattning får göras av den areal som inte ingår i urvalet.

    2. Vad gäller resultaten av de statistiska undersökningar som utförs som urvalsundersökningar skall medlemsstaterna vidta alla erforderliga åtgärder för att säkerställa att slumpfelet är högst tre procent vid 68 % konfidensnivå för hela landets areal som är planterad med fruktträd av respektive slag.

    3. Medlemsstaterna skall vidta lämpliga åtgärder för att begränsa rapporteringsfel och vid behov beräkna effekterna av dem på hela den areal som är planterad med fruktträd av varje slag.

    Artikel 4

    1. Medlemsstaterna skall meddela kommissionen resultaten av undersökningen snarast möjligt, dock senast den 1 oktober under det år som följer efter det år då undersökningen gjordes.

    2. De resultat som avses i punkt 1 skall tillhandahållas för varje enskilt produktionsområde. Gränserna för de produktionsområden som skall tillämpas för medlemsstaterna skall fastställas enligt det förfarande som fastställs i artikel 8.

    3. Slumpfel, tillsammans med sådana upptäckta rapporteringsfel som avses i artikel 3, skall anmälas före den 1 oktober året efter undersökningsåret.

    4. Senast den 1 oktober året efter undersökningsåret skall medlemsstaterna till kommissionen överlämna en metodrapport där det beskrivs hur undersökningen har utförts.

    Artikel 5

    Medlemsstater som förfogar över årliga uppgifter om

    a) de fruktträdsarealer som har röjts inom respektive territorium,

    b) nyplanteringar av fruktträd inom respektive territorium,

    skall meddela kommissionen dessa uppgifter senast den 31 oktober året efter undersökningsåret.

    Artikel 6

    Kommissionen skall studera följande i samråd och under permanent samarbete med medlemsstaterna:

    a) Inlämnade resultat.

    b) De tekniska problem som uppstår, särskilt vid förberedelser och genomförande av undersökningen och rapporteringen.

    c) Betydelsen av resultaten av undersökningarna och rapporteringen.

    Artikel 7

    Senast ett år efter det att medlemsstaterna har inlämnat resultaten skall kommissionen till Europaparlamentet och rådet överlämna en rapport om erfarenheterna från undersökningen.

    Artikel 8

    1. Kommissionen skall biträdas av Ständiga kommittén för jordbruksstatistik, som inrättades genom rådets beslut 72/279/EEG [7].

    [7] EGT L 179, 7.8.1972, s.1.

    2. Om det hänvisas till denna punkt skall det förvaltningsförfarande som föreskrivs i artikel 4 i beslut 1999/468/EG tillämpas, med avseende på artikel 8 i detta.

    3. Den period som föreskrivs i artikel 4.3 i beslut 1999/468/EG skall fastställas till tre månader.

    Artikel 9

    Direktiv 76/625/EEG skall upphöra att gälla.

    Artikel 10

    Medlemsstaterna skall sätta i kraft de lagar och andra författningar som är nödvändiga för att följa detta direktiv senast den [...]. De skall genast underrätta kommissionen om detta.

    När en medlemsstat antar dessa bestämmelser skall de innehålla en hänvisning till detta direktiv eller åtföljas av en sådan hänvisning när de offentliggörs. Närmare föreskrifter om hur hänvisningen skall göras skall varje medlemsstat själv utfärda.

    Artikel 11

    Detta direktiv träder i kraft den tjugonde dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

    Artikel 12

    Detta direktiv riktar sig till medlemsstaterna.

    Utfärdat i Bryssel den [...]

    På Europaparlamentets vägnar På rådets vägnar

    Ordförande Ordförande

    [...] [...]

    BILAGA

    UNDERSÖKNINGEN SKALL OMFATTA FÖLJANDE FRUKTSORTER I DE OLIKA MEDLEMSSTATERNA

    >Plats för tabell>

    Top