EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 51999PC0368

Förslag till rådets direktiv om fastställande av särskilda bestämmelser om åtgärder för bekämpning och utrotning av bluetongue

/* KOM/99/0368 slutlig */

EGT C 342E, 30.11.1999, p. 36–40 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

51999PC0368

Förslag till rådets direktiv om fastställande av särskilda bestämmelser om åtgärder för bekämpning och utrotning av bluetongue /* KOM/99/0368 slutlig */

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr C 342 E , 30/11/1999 s. 0036 - 0040


Förslag till RÅDETS DIREKTIV om fastställande av särskilda bestämmelser om åtgärder för bekämpning och utrotning av bluetongue (framlagt av kommissionen)

MOTIVERING

Under de tre sista månaderna 1998 förekom utbrott av bluetongue på EU:s territorium, nämligen på de grekiska öarna i sydöstra delen av Egeiska havet.

Bluetongue är en virussjukdom som överförs av insekter av culicoidesarten. Sjukdomen orsakar icke obetydlig sjuklighet och dödlighet hos får. Nötkreatur kan bära på viruset utan att uppvisa några symptom men ingår i sjukdomscykeln.

Sjukdomen utgör en allvarlig fara för gemenskapens djurbestånd. Dessutom finns den med på den förteckning A som upprättats av Internationella byrån för epizootiska sjukdomar och det faktum att sjukdomen nu förekommer inom unionen skulle kunna få konsekvenser på det internationella planet.

I direktiv 92/119/EEG fastställs åtgärder för att bekämpa vissa sjukdomar däribland bluetongue. Bestämmelserna i det direktivet lämpar sig emellertid inte för bekämpning av bluetongue på grund av sjukdomens epidemiologiska egenskaper.

I direktiv 92/35/EEG fastställs emellertid åtgärder för bekämpning av en annan djursjukdom, afrikansk hästpest, som epidemiologiskt sett är jämförbar med bluetongue. Dessa åtgärder lämpar sig i stort att använda vid bekämpningen av bluetongue.

Målsättningen med det här direktivet är att anpassa de bestämmelser som fastställts för bekämpning av afrikansk hästpest genom att göra nödvändiga ändringar för att anpassa dem till förhållandena som gäller vid uppfödning av målarterna i fråga.

Enligt artikel 6 i direktiv 92/35/EEG kommer det i synnerhet för en medlemsstat att vara möjligt att, om sjukdomen bryter ut och om de klimatiska, geografiska och epidemiologiska förhållandena motiverar detta, föreslå ett program som alternativ till vaccination under förutsättning att det godkänns av Ständiga veterinärkommittén.

Förslag till RÅDETS DIREKTIV om fastställande av särskilda bestämmelser om åtgärder för bekämpning och utrotning av bluetongue (Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA DIREKTIV

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

med beaktande av rådets direktiv 92/119/EG av den 17 december 1992 om införande av allmänna gemenskapsåtgärder för bekämpning av vissa djursjukdomar och särskilda åtgärder mot vesikulär svinsjuka [1], ändrat genom Anslutningsakten för Österrike, Finland och Sverige, särskilt artikel 15 andra strecksatsen i detta,

[1] EGT L 62, 15.3.1993, s. 69.

med beaktande av kommissionens förslag, och

av följande skäl:

(1) I enlighet med artikel 15 i direktiv 92/119/EEG bör särskilda åtgärder för bekämpning och utrotande av bluetongue införas.

(2) Bluetongues epidemiologiska egenskaper är jämförbara med de epidemiologiska egenskaperna för afrikansk hästpest.

(3) Rådet antog direktiv 92/35/EEG om kontrollregler och åtgärder för bekämpning av afrikansk hästpest [2], ändrat genom Anslutningsakten för Österrike, Finland och Sverige.

[2] EGT L 157, 10.6.1992, s. 19.

(4) Följaktligen är det lämpligt att vid bekämpning av bluetongue i stora drag stödja sig på de åtgärder för att bekämpa afrikansk hästpest som föreskrivs i direktiv 92/35/EEG.

(5) Annorlunda förhållanden vid uppfödning av de djurarter som kan smittas av bluetongue nödvändiggör vissa ändringar av de åtgärder som föreskrivs i direktiv 92/35/EEG avseende afrikansk hästpest och hästdjur.

(6) Det krävs bestämmelser för förflyttning av djur, sperma, ägg och embryon av de arter som kan smittas, från områden som omfattas av restriktioner till följd av utbrott av sjukdomen.

(7) Bestämmelserna i artikel 3 i rådets beslut 90/424/EEG av den 26 juni 1990 [3] om utgifter inom veterinärområdet, senast ändrat genom beslut 94/370/EEG [4], skall tillämpas om bluetongue bryter ut.

[3] EGT L 224, 18.8.1990, s. 19.

[4] EGT L 168, 2.7.1994, s. 31.

(8) Det är nödvändigt att föreskriva ett förfarande för nära samarbete mellan medlemsstaterna och kommissionen.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Utom i de undantagsfall som anges i bestämmelserna nedan skall bestämmelserna i direktiv 92/35/EEG om kontrollregler och åtgärder för bekämpning av afrikansk hästpest hos hästdjur gälla i tillämpliga delar vid kontroll och bekämpning av bluetongue hos arter som kan smittas av den sjukdomen.

Artikel 2

Utan hinder av vad som anges i definitionerna i artikel 2 första och andra stycket i direktiv 92/35/CEE skall följande definitioner vid förekomst av bluetongue:

_ anläggning: Jordbruksföretag eller annat företag där man, tillfälligt eller permanent, föder upp eller håller djur av arter som kan smittas av bluetongue samt de naturreservat där sådana djur lever,

_ art som kan smittas: Alla arter av idisslare.

Artikel 3

Utan hinder av vad som anges i artikel 4.2 d i och 4.2 d iii i direktiv 92/35/EEG skall den officielle veterinären vid förekomst av bluetongue se till att

när det gäller punkt i, alla djur av de arter som kan smittas hålls kvar på den anläggning där de befinner sig,

när det gäller punkt iii, djuren, de byggnader som används för att hysa djuren och omgivningarna (särskilt sådana miljöer som är ekologiskt gynnsamma för insekter av culicoidesarten) regelbundet behandlas med bekämpningsmedel mot insekter. Den behöriga myndigheten skall med hänsyn till långtidsverkan hos det använda bekämpningsmedlet och de klimatiska förhållandena besluta om intervallen mellan behandlingarna för att i möjligaste mån förhindra angrepp av smittspridarna.

Artikel 4

Vid förekomst av bluetongue får de alternativ till vaccination som ges i artikel 6.1 d i direktiv 92/35/EEG antas av kommissionen enligt förfarandet i artikel 9. De får ändras enligt samma förfarande.

Artikel 5

Artikel 11 i direktiv 92/35/EEG skall inte tillämpas när det gäller bluetongue. Vid förekomst av bluetongue skall följande bestämmelser gälla:

1. De åtgärder som föreskrivs i artiklarna 6, 8, 9 och 10 i direktiv 92/35/EEG skall ändras eller upphöra att gälla i enlighet med förfarandet i artikel 9 vid uppvisande av resultat från ett seroövervakningsprogram som intygar att det inte finns någon serokonversion till följd av virusverksamhet efter en period då smittbärarna varit aktiva. Beslut om att avbryta åtgärderna får inte fattas tidigare än 12 månader efter de sista vaccinationerna om dessa genomförts i enlighet med vad som föreskrivs i de ovan nämnda artiklarna 6.1 och 9.2.

2. Utan hinder av vad som anges i artikel 9.1 c och i artikel 10.1 i direktiv 92/35/EEG

a) får djur av de arter som kan smittas flyttas från skydds- och övervakningszoner om

i) de endast flyttas under vissa perioder av året, vilka skall fastställas enligt förfarandet i artikel 9, beroende på de smittspridande insekternas aktivitet,

ii) de kvarhållits i karantän under minst 40 dagar där de skyddats mot smittspridande insekter,

iii) prover från djuren visat negativt resultat med två metoder för att spåra antikroppar mot bluetongue-viruset till exempel den immunoenzymatiska metoden (ELISA) eller en agargel immunodiffusiontest, varav den första provtagningen skall ha gjorts i början av karantänperioden och den andra 28 dagar efter den första provtagningen. Andra kontrollmetoder får godkännas enligt det förfarande som föreskrivs i artikel 9 efter yttrande från Vetenskapliga kommittén för djurs hälsa och välbefinnande,

iv) de har besprutats med insektsmedel för att förhindra angrepp av smittbärande insekter under transporten,

v) de vid ivägskickandet inte uppvisar något kliniskt tecken på bluetongue.

b) måste man för att inom skydds- eller övervakningsområdet förflytta djur av arter som kan smittas, ha tillstånd från den behöriga myndigheten som också skall se till

i) att tillstånd inte ges till förflyttningar från eller till anläggningar där man utifrån tillgänglig information kan dra slutsatsen att det finns virus som är aktivt,

ii) att tillstånd inte ges till förflyttningar av djur som vaccinerats senare än 60 dagar före förflyttningen.

Artikel 6

Utan hinder av vad som anges i bilagorna I A och II till direktiv 92/35/EEG skall bilagorna I och II till det här direktivet gälla vid förekomst av bluetongue.

Artikel 7

Leveranser av sperma, ägg och embryon av arter som kan smittas, från skydds- och övervakningszoner skall fastställas i enlighet med det förfarande som föreskrivs i artikel 9.

Artikel 8

Bilagorna till detta direktiv skall ändras enligt förfarandet i artikel 9.

Artikel 9

1. Kommissionen skall biträdas av den ständiga veterinärkommitté som inrättades genom beslut 68/361/EEG enligt det förfarande som föreskrivs i punkt 2 i den här artikeln.

2. Kommissionens företrädare skall förelägga kommittén ett förslag till åtgärder. Kommittén skall yttra sig över förslaget inom den tid som ordföranden får bestämma med hänsyn till hur brådskande frågan är. Den skall fatta sitt beslut med den majoritet som enligt artikel 205.2 i fördraget skall tillämpas vid beslut som rådet skall fatta på förslag av kommissionen. Rösterna från medlemsstaternas företrädare i kommittén skall vägas enligt bestämmelserna i samma artikel. Ordföranden får inte rösta.

3. Kommissionen skall själv anta de föreslagna åtgärderna om de är förenliga med kommitténs yttrande.

4. Om de föreslagna åtgärderna inte är förenliga med kommitténs yttrande eller om inget yttrande avges skall kommissionen utan dröjsmål lägga fram ett förslag inför rådet om vilka åtgärder som skall vidtas.

5. Rådet får inom en period på 15 dagar med kvalificerad majoritet anta kommissionens förslag.

Om rådet inom denna period med kvalificerad majoritet har meddelat att det motsätter sig förslaget skall detta omprövas av kommissionen. Kommissionen får förelägga rådet ett ändrat förslag, åter lägga fram sitt förslag eller lägga fram ett lagstiftningsförslag på grundval av fördraget.

Om rådet vid utgången av denna period varken har fattat något beslut om den föreslagna genomförandeakten eller uttalat sig mot förslaget till genomförandeåtgärder skall kommissionen själv anta den föreslagna genomförandeakten.

Artikel 10

1. Medlemsstaterna skall anta och offentliggöra de lagar och andra författningar, inklusive straffpåföljder, som är nödvändiga för att följa detta direktiv senast den 31 december 1999. De skall genast underrätta kommissionen om detta. De skall tillämpa dessa bestämmelser från och med den 1 januari år 2000.

När en medlemsstat antar dessa bestämmelser skall de innehålla en hänvisning till detta direktiv eller åtföljas av en sådan hänvisning när de offentliggörs. Närmare föreskrifter om hur hänvisningen skall göras skall varje medlemsstat själv utfärda.

2. Medlemsstaterna skall till kommissionen överlämna alla bestämmelser i nationell lagstiftning som de antar inom det område som omfattas av detta direktiv.

Artikel 11

Detta direktiv träder i kraft den tjugonde dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

Artikel 12

Detta direktiv riktar sig till medlemsstaterna.

Utfärdat i Bryssel den

På rådets vägnar

Ordförande

BILAGA I

LISTA DE LOS LABORATORIOS NACIONALES DE LA FIEBRE CATARRAL OVINA

LISTE OVER NATIONALE LABORATORIER FOR BLUETONGUE

LISTE DER FÜR DIE BLAUZUNGENKRANKHEIT ZUSTÄNDIGEN NATIONALEN LABORATORIEN

ÊÁÔÁËÏÃÏÓ ÅÈÍÉÊÙÍ ÅÑÃÁÓÔÇÑÉ ÙÍ ÃÉÁ ÔÏÍ ÊÁÔÁÑÑÏÚÊÏ ÐÕÑÅÔÏ ÔÏÕ ÐÑÏÂÁÔÏÕ

LIST OF THE NATIONAL BLUETONGUE LABORATORIES

LISTE DES LABORATOIRES NATIONAUX POUR LA FIEVRE CATARRHALE DU MOUTON

ELENCO DEI LABORATORI NAZIONALI PER LA FEBBRE CATARRALE DEGLI OVINI

LIJST VAN DE NATIONALE LABORATORIA VOOR BLUETONGUE

LISTA DOS LABORATÓRIOS NACIONAIS EM RELAÇÃO À FEBRE CATARRAL OVINA

LUETTELO KANSALLISISTA LAMPAAN BLUETONGUE-TAUTIA VARTEN NIMETYISTÄ LABORATORIOISTA

FÖRTECKNING ÖVER NATIONELLA LABORATORIER FÖR BLUETONGUE

Belgique/ Centre d'Etudes et de Recherches

België Vétérinaires et Agrochimiques (CERVA)

99, Groeselenberg

B - 1180 Bruxelles

Tel: 32 (2) 375 44 55

Fax: 32 (2) 375 09 79

E-mail: piker@var.fgov.be

Danmark Danish Institute for Virus Research

Lindholm

DK- 4771- Kalvehave

Denmark

Tel: 45.55.86.02.00

Fax: 45.55.86.03.00.

E-mail: sviv@vetvirus.dk

Deutschland Bundesforschungsanstalt für Viruskrankheiten der Tiere -

Anstaltsteil Tübingen

Postfach 1149

72001 Tübingen

PD Dr. Büttner

Tel: 07071 - 967 255

Fax: 07071 - 967 303

Ellas Ministry of Agriculture,

Centre of Athens Veterinary Institutions,

Virus Department,

25, Neapoleos Str.,

15310 Ag. Paraskevi,

Athens

Tel: 00 30 1 6011499/6010903

Fax: 00 30 1 6399477

España Centro de Investigación en Sanidad Animal INIA-CISA.

D. Jose Manuel Sánchez Vizcaino

Carretera de Algete-El Casar, km 8, Valdeolmos

20180 MADRID

Tel: 91 6202216

Fax: 91 6202247

E-Mail: vizcaino@inia.es

France CIRAD-EMVT

Campus international de Baillarguet

B.P. 5035

34032 MONTPELLIER CEDEX 1

Tlf: 04 67 59 37 24

Fax: 04 67 59 37 98

E-mail: bastron@cirad.fr

Ireland Central Veterinary Research Laboratory

Abbotstown

Castleknock

Dublin 15

Tel: 00 353 1 607 26 79

Fax: 00 353 1 822 03 63

E-mail: reillypj @indigo.ie

Italia C.E.S.M.E. presso I.Z.S.,

Via Campo Boario- 64100 Teramo

Tel: 0861.332216

Fax: 0861.332251

E-mail: Cesme@IZS.it

Luxembourg Centre d'Etudes et de Recherches

Vétérinaires et Agrochimiques (CERVA)

99, Groeselenberg

B - 1180 Bruxelles

Tel: 32 (2) 375 44 55

Fax: 32 (2) 375 09 79

E-mail: piker@var.fgov.be

Nederland ID-DLO

Edelhertweg 15

8219 PH Lelystad

Tel: 0320 - 238238

Fax: 0320 - 238050

E-mail: E-mail: postkamer@id.dlo.nl

Österreich Bundesanstalt für Virusseuchenbekämpfung

bei Haustieren

Robert Kochgasse 17

A- 2340 Mödling

Tel: 0043 - 2236 - 46640 - 0

Fax: 0043 - 2236 - 46640 - 941

E-mail: BATSB VetMoedling@compuserve.com

Portugal Laboratório Nacional de Investigaçao Veterinaria

Estrada de Benfica, 701

1549-011 LISBOA

Tel: 351 17115200

Fax: 351 171153836

E-mail: dir.Inlv@mail.telepac.pt

Suomi Danish Institute for Virus Research

Lindholm

DK- 4771- Kalvehave

Denmark

Tel: 45.55.86.02.00

Fax: 45.55.86.03.00.

E-mail: sviv@vetvirus.dk

Sverige National Veterinary Institute

Box 7073

750 07 UPPSALA

United Kingdom Institute for Animal Health

Pirbright Laboratory

Ash Road

Pirbright

Woking

Surrey GU24 ONF

Tel: 01483-232441

Fax: 01483-232448

E-mail: philip-mellor@bbsrc.ac.uk

BILAGA II

LABORATORIO COMUNITARIO DE REFERENCIA DE LA FIEBRE CATARRAL OVINA

EF-REFERENCELABORATORIUM FOR BLUETONGUE

GEMEINSCHAFTLICHES REFERENZLABORATORIUM FÜR DIE BLAUZUNGENKRANKHEIT

ÊÏÉÍÏÔÉÊÏ ÅÑÃÁÓÔÇÑÉÏ ÁÍÁÖÏÑÁÓ ÃÉÁ ÔÏÍ ÊÁÔÁÑÑÏÚÊÏ ÐÕÑÅÔÏ ÔÏÕ ÐÑÏÂÁÔÏÕ

COMMUNITY REFERENCE LABORATORY FOR BLUETONGUE

LABORATOIRE COMMUNAUTAIRE DE REFERENCE POUR LA FIEVRE CATARRHALE DU MOUTON

LABORATORIO COMUNITARIO DI RIFERIMENTO PER LA FEBBRE CATARRALE DEGLI OVINI

COMMUNAUTAIRE REFERENTIELABORATORIA VOOR BLUETONGUE

LABORATÓRIO COMUNITÁRIO DE REFERÊNCIA EM RELAÇÃO À FEBRE CATARRAL OVINA

YHTEISÖN VERTAILULABORATORIO LAMPAAN BLUETONGUE-TAUTIA VARTEN

GEMENSKAPENS REFERENSLABORATORIUM FÖR BLUETONGUE

AFRC Institute for Animal Health

Pirbright laboratory,

Ash road,

Pirbright

Woking, Surrey,

GU24ONF,

United Kingdom

Tel: 01483-232441

Fax: 01483-232448

E-mail: philip-mellor@bbsrc.ac.uk

Top