EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022D2352

Rådets beslut (Gusp) 2022/2352 av den 1 december 2022 om en stödåtgärd inom ramen för den europeiska fredsfaciliteten till stöd för den georgiska försvarsmakten

ST/10110/2022/INIT

EUT L 311, 2.12.2022, p. 145–148 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2022/2352/oj

2.12.2022   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 311/145


RÅDETS BESLUT (Gusp) 2022/2352

av den 1 december 2022

om en stödåtgärd inom ramen för den europeiska fredsfaciliteten till stöd för den georgiska försvarsmakten

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionen, särskilt artiklarna 28.1 och 41.2,

med beaktande av förslaget från unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, och

av följande skäl:

(1)

Genom rådets beslut (Gusp) 2021/509 (1) inrättades den europeiska fredsfaciliteten för medlemsstaternas finansiering av unionsåtgärder inom ramen för den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken för att bevara freden, förebygga konflikter och stärka internationell säkerhet i enlighet med artikel 21.2 c i fördraget. I synnerhet ska den europeiska fredsfaciliteten, i enlighet med artikel 1.2 i beslut (Gusp) 2021/509, användas för att finansiera stödåtgärder såsom åtgärder för att stärka tredjestaters och regionala och internationella organisationers kapacitet när det gäller militära och försvarsrelaterade frågor.

(2)

De mål som fastställs i den globala strategin för Europeiska unionens utrikes- och säkerhetspolitik från 2016 är att stärka säkerhets- och försvarssektorn, att investera i motståndskraften hos stater och samhällen öster om unionen, att utarbeta en integrerad strategi för konflikter och kriser, att främja och stödja samarbetsgrundade regionala ordningar och att stärka en global styrning grundad på folkrätten, inbegripet efterlevnad av internationell människorättslagstiftning och internationell humanitär rätt.

(3)

Den 21 mars 2022 godkände unionen den strategiska kompassen med målet att bli en starkare säkerhetsgarant med större förmåga, bland annat genom ökad användning av den europeiska fredsfaciliteten till stöd för partnernas försvarsförmåga.

(4)

Unionens föresats är att ha ett nära förhållande som stödjer ett starkt, oberoende och välmående Georgien, på grundval av associeringsavtalet mellan Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen och deras medlemsstater, å ena sidan, och Georgien, å andra sidan (2) (associeringsavtalet), inbegripet det djupgående och omfattande frihandelsområdet, och att främja politisk associering och ekonomisk integration, samtidigt som den kraftfullt stöder Georgiens territoriella integritet inom landets internationellt erkända gränser. Enligt artikel 5 i associeringsavtalet ska unionen och Georgien intensifiera sin dialog och sitt samarbete och främja en gradvis konvergens på området för utrikes- och säkerhetspolitik, inbegripet den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken (GSFP), och ska särskilt ta itu med frågor som rör konfliktförebyggande, fredlig konfliktlösning och krishantering, regional stabilitet, nedrustning, icke-spridning, vapenkontroll och exportkontroll.

(5)

Unionen erkänner Georgiens viktiga bidrag till unionens GSFP, inbegripet Georgiens fortsatta bidrag till krishanteringsuppdrag inom ramen för GSFP i Centralafrikanska republiken och i Republiken Mali.

(6)

Detta beslut bygger vidare på rådets beslut (Gusp) 2021/2134 (3) när det gäller unionens fortsatta föresats att stödja en förstärkning av den georgiska försvarsmaktens kapacitet på områden där det finns prioriterade behov.

(7)

Den 13 maj 2022 mottog unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik (den höga representanten) en begäran från Georgien om att unionen ska stödja den georgiska försvarsmakten genom att förstärka kapaciteten hos militära sjukvårdstjänster, ingenjörstjänster, transporttjänster och cyberförsvarstjänster.

(8)

Stödåtgärder genomförs med beaktande av de principer och krav som anges i beslut (Gusp) 2021/509, i synnerhet i överensstämmelse med rådets gemensamma ståndpunkt 2008/944/Gusp (4), samt i enlighet med reglerna för verkställande av inkomster och utgifter som finansieras inom ramen för den europeiska fredsfaciliteten.

(9)

Rådet bekräftar sin beslutsamhet att skydda, främja och förverkliga de mänskliga rättigheterna, de grundläggande friheterna och de demokratiska principerna och att stärka rättsstatsprincipen och god samhällsstyrning i enlighet med Förenta nationernas stadga, den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna samt internationell rätt, särskilt internationell människorättslagstiftning och internationell humanitär rätt.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Inrättande, mål, tillämpningsområde och varaktighet

1.   Härmed inrättas en stödåtgärd till förmån för Georgien (mottagaren), som ska finansieras inom ramen för den europeiska fredsfaciliteten (stödåtgärden).

2.   Stödåtgärdens övergripande mål är att bidra till att förstärka den georgiska försvarsmaktens kapacitet att stärka nationell säkerhet, stabilitet och resiliens inom försvarssektorn i linje med unionens politik för Georgien. Stödåtgärden kommer med utgångspunkt i tidigare stöd från den europeiska fredsfaciliteten att göra det möjligt för den georgiska försvarsmakten att öka den operativa effektiviteten och påskynda efterlevnaden av unionens normer och interoperabiliteten, och därigenom skydda civilbefolkningen på ett bättre sätt i kriser och nödsituationer. Den kommer också att stärka mottagarens kapacitet vad gäller dess deltagande i EU:s militära GSFP-uppdrag och GSFP-insatser samt i andra multinationella insatser. Stödåtgärdens specifika mål är att förstärka kapaciteten hos den georgiska försvarsmaktens militära sjukvårdsenheter, ingenjörsenheter, transportenheter och cyberförsvarsenheter.

3.   För att uppnå de mål som anges i punkt 2 ska stödåtgärden finansiera tillhandahållandet av följande utrustning som inte utformats för att åstadkomma dödligt våld, varor och tjänster, inbegripet utrustningsrelaterad utbildning, till de enheter inom den georgiska försvarsmaktens landstridskrafter som får stöd inom ramen för stödåtgärden:

a)

Militär medicinsk utrustning.

b)

Teknisk utrustning.

c)

Mobil utrustning.

d)

Utrustning för cyberförsvar.

4.   Stödåtgärdens varaktighet ska vara 36 månader från och med dagen för ingåendet av det första avtalet mellan stödåtgärdsförvaltaren i egenskap av utanordnare och de enheter som anges i artikel 4.2 i detta beslut i enlighet med artikel 32.2 a i beslut (Gusp) 2021/509.

5.   Kontraktet för stödåtgärdens genomförande ska ingås tidigast efter det att facilitetskommittén antagit en ändring av genomförandereglerna för den europeiska fredsfaciliteten.

Artikel 2

Finansiella arrangemang

1.   Det finansiella referensbelopp som är avsett att täcka utgifterna för stödåtgärden ska vara 20 000 000 EUR.

2.   Alla utgifter ska förvaltas i enlighet med beslut (Gusp) 2021/509 och reglerna för verkställande av inkomster och utgifter som finansieras inom ramen för den europeiska fredsfaciliteten.

Artikel 3

Arrangemang med mottagaren

1.   Den höga representanten ska ingå alla nödvändiga arrangemang med mottagaren för att säkerställa att mottagaren efterlever de krav och villkor som fastställts genom detta beslut som ett villkor för tillhandahållande av stöd inom ramen för stödåtgärden.

2.   De arrangemang som avses i punkt 1 ska inkludera bestämmelser som förpliktar mottagaren att säkerställa att

a)

de enheter inom den georgiska försvarsmakten som får stöd inom ramen för stödåtgärden efterlever tillämplig internationell rätt, särskilt internationell människorättslagstiftning och internationell humanitär rätt,

b)

de tillgångar som tillhandahålls inom ramen för stödåtgärden används korrekt och effektivt för de ändamål för vilka de tillhandahållits,

c)

underhållet av de tillgångar som tillhandahålls inom ramen för stödåtgärden är tillräckligt för att säkerställa att tillgångarna är användbara och tillgängliga i operativt hänseende under deras livscykel,

d)

de tillgångar som tillhandahålls inom ramen för stödåtgärden inte kommer att gå förlorade, eller att de inte kommer att överföras utan godkännande från den facilitetskommitté som inrättats genom beslut (Gusp) 2021/509 överföras till andra personer eller enheter än dem som identifieras i arrangemangen, vid slutet av deras livscykel.

3.   De arrangemang som avses i punkt 1 ska inkludera bestämmelser om tillfälligt upphävande och avslutande av stöd inom ramen för stödåtgärden om det konstateras att mottagaren åsidosatt de förpliktelser som anges i punkt 2.

Artikel 4

Genomförande

1.   Den höga representanten ska vara ansvarig för att säkerställa genomförandet av detta beslut i enlighet med beslut (Gusp) 2021/509 och reglerna för verkställande av inkomster och utgifter som finansieras inom ramen för den europeiska fredsfaciliteten, i enlighet med den integrerade metodiska ramen för bedömning och identifiering av vilka åtgärder och kontroller som krävs vad gäller stödåtgärder inom ramen för den europeiska fredsfaciliteten.

2.   De verksamheter som avses i artikel 1.3 ska genomföras av

a)

Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) när det gäller artikel 1.3 a, b och c, och

b)

e-Governance Academy när det gäller artikel 1.3 d.

Artikel 5

Övervakning, kontroll och utvärdering

1.   Den höga representanten ska övervaka att mottagaren iakttar de förpliktelser som anges i artikel 3. Den övervakningen ska användas för att öka medvetenheten om sammanhanget och riskerna för åsidosättande av de förpliktelser som anges i artikel 3 och bidra till att förebygga sådana åsidosättanden, inbegripet kränkningar av internationell människorättslagstiftning och internationell humanitär rätt som begås av enheter inom den georgiska försvarsmakten som får stöd inom ramen för stödåtgärden.

2.   Kontroll av utrustning och varor efter leverans ska organiseras på följande sätt:

a)

Verifiering av leverans, genom vilken leveransintyg ska undertecknas av slutanvändarstyrkorna när äganderätten överförs.

b)

Rapportering om inventeringen, genom vilken mottagaren årligen ska rapportera om inventeringen av avgivna poster till dess att kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik (Kusp) anser att sådan rapportering inte längre är nödvändig.

c)

Kontroll på plats, genom vilken mottagaren på begäran ska ge den höga representanten tillträde för att genomföra kontroller på plats.

3.   Den höga representanten ska göra en utvärdering i form av en strukturerad första bedömning av stödåtgärden sex månader efter den första leveransen av utrustning. Detta kan innefatta besök på plats för kontroll av utrustning, varor och tjänster som levereras inom ramen för stödåtgärden eller någon annan form av information som lämnats på ett oberoende sätt. En slutlig utvärdering ska göras när leveransen av utrustning, varor och tjänster inom ramen för stödåtgärden har avslutats i syfte att bedöma huruvida stödåtgärden har bidragit till uppnåendet av de angivna målen.

Artikel 6

Rapportering

Under genomförandeperioden ska den höga representanten förelägga Kusp halvårsrapporter om genomförandet av stödåtgärden, i enlighet med artikel 63 i beslut (Gusp) 2021/509. Stödåtgärdsförvaltaren ska regelbundet informera den facilitetskommitté som inrättats genom beslut (Gusp) 2021/509 om verkställandet av inkomster och utgifter i enlighet med artikel 38 i det beslutet, inklusive genom att tillhandahålla information om berörda leverantörer och underleverantörer.

Artikel 7

Tillfälligt upphävande och avslutande

1.   Kusp får besluta att helt eller delvis tillfälligt upphäva genomförandet av stödåtgärden i enlighet med artikel 64 i beslut (Gusp) 2021/509.

2.   Kusp får rekommendera att rådet avslutar stödåtgärden.

Artikel 8

Ikraftträdande

Detta beslut träder i kraft samma dag som det antas.

Utfärdat i Bryssel den 1 december 2022.

På rådets vägnar

J. SÍKELA

Ordförande


(1)  Rådets beslut (Gusp) 2021/509 av den 22 mars 2021 om inrättande av en europeisk fredsfacilitet och om upphävande av beslut (Gusp) 2015/528 (EUT L 102, 24.3.2021, s. 14).

(2)  EUT L 261, 30.8.2014, s. 4.

(3)  Rådets beslut (Gusp) 2021/2134 av den 2 december 2021 om en stödåtgärd inom ramen för den europeiska fredsfaciliteten till stöd för georgiska försvarsmakten (EUT L 432, 3.12.2021, s. 55).

(4)  Rådets gemensamma ståndpunkt 2008/944/Gusp av den 8 december 2008 om fastställande av gemensamma regler för kontrollen av export av militär teknik och krigsmateriel (EUT L 335, 13.12.2008, s. 99).


Top