Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R0819

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/819 av den 20 maj 2021 om Europeiska institutet för innovation och teknik (omarbetning) (Text av betydelse för EES)

PE/8/2021/REV/1

EUT L 189, 28.5.2021, p. 61–90 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2021/819/oj

28.5.2021   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 189/61


EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EU) 2021/819

av den 20 maj 2021

om Europeiska institutet för innovation och teknik

(omarbetning)

(Text av betydelse för EES)

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 173.3,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande (1),

efter att ha hört Regionkommittén,

i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet (2), och

av följande skäl:

(1)

Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 294/2008 (3) har ändrats väsentligt (4). Eftersom ytterligare ändringar ska göras, bör den förordningen av tydlighetsskäl omarbetas.

(2)

De regelbundna oberoende utvärderingarna av Europeiska institutet för innovation och teknik (EIT) och erfarenheterna av tillämpningen av förordning (EG) nr 294/2008 visar att väsentliga ändringar är nödvändiga för att ytterligare förbättra modellen för EIT och de processer som ligger till grund för den. Interimsutvärderingen och konsekvensbedömningen på förhand av EIT har dessutom identifierat ett antal områden där det finns utrymme för förbättringar, bland annat finansieringsmodellen för kunskaps- och innovationsgrupperna (KI-grupper), integreringen av KI-grupperna i lokala innovationsekosystem, KI-gruppernas grad av öppenhet och insyn samt övervakning av EIT. Den här förordningen ger även tillfälle att åtgärda dessa aspekter.

(3)

Det är främst medlemsstaterna som ansvarar för att upprätthålla en stark europeisk industri-, konkurrens- och innovationsbas. Utmaningen när det gäller innovation är dock av sådan art och omfattning att det även krävs gemensamma insatser på unionsnivå.

(4)

EIT har inrättats för att komplettera nuvarande politiska riktlinjer och initiativ på unionsnivå och nationell nivå genom att främja integration av kunskapstriangelns tre sidor – högre utbildning, forskning och innovation – inom hela unionen.

(5)

EIT bör bidra till att stärka unionens och medlemsstaternas innovationsförmåga för att bemöta stora utmaningar som samhället står inför, och på så sätt bidra till hållbar ekonomisk utveckling och konkurrenskraft för unionen.

(6)

EIT bör genom sina KI-grupper verka för att stärka innovationsekosystem i hela unionen på ett sätt som präglas av öppenhet och insyn. För att uppnå detta mål bör EIT underlätta och främja bildande av nätverk, integration och samarbete och främja synergier mellan olika innovationsgrupper i hela Europa. EIT syftar även till att omsätta unionens strategiska prioriteringar i handling och bidra till att förverkliga unionens mål och politik, inklusive de som avses i kommissionens meddelanden av den 11 december 2019 om den europeiska gröna given, den 27 maj 2020 om EU-budgeten som motor i den europeiska återhämtningsplanen (återhämtningsplanen för Europa), den 19 februari 2020 om en europeisk strategi för data, den 10 mars 2020 om en SMF-strategi för ett hållbart och digitalt Europa och den 10 mars 2020 om en ny industristrategi för EU och de som rör uppnåendet av strategiskt oberoende, med samtidigt bevarande av en öppen ekonomi. Dessutom bör EIT bidra till att hantera globala utmaningar, bland annat FN:s mål för hållbar utveckling genom att följa principerna i Agenda 2030 för hållbar utveckling (Agenda 2030) och i Parisavtalet som antogs inom ramen för Förenta nationernas ramkonvention om klimatförändringar (5) (Parisavtalet), och till att få till stånd en ekonomi med nettonollutsläpp av växthusgaser senast 2050. Omställningen kommer att vara möjlig endast med hjälp av stimulans till forskning och innovation, varav framgår att man måste stärka de gynnsamma villkoren för Europas kunskapsbas och dess forsknings- och innovationsförmåga och öka investeringarna i dem, framför allt i teknik och innovationer som är gröna och klimatvänliga.

(7)

EIT bör förbättra KI-gruppernas öppenhet för att stärka samarbetskontakter och skapa synergier mellan olika innovationsgrupper i Europa, för att således underlätta geografisk mångfald och talangcirkulation.

(8)

EIT:s prioriterade områden och finansiella behov under en sjuårsperiod som omfattar motsvarande fleråriga budgetram, bör fastställas i ett strategiskt innovationsprogram (SIP). SIP bör anpassas efter Horisont Europa – ramprogrammet för forskning och innovation (Horisont Europa) inrättat genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/695 (6), även i fråga om de krav för rapportering, övervakning och utvärdering och andra krav som fastställs i den förordningen och ta hänsyn till den strategiska planeringen inom Horisont Europa. SIP bör upprätta och främja synergier med andra delar av Horisont Europa, andra relevanta unionsprogram inom den fleråriga budgetramen, och andra relevanta initiativ, politiska riktlinjer och instrument på unionsnivå samt på nationell och regional nivå, särskilt de som stöder forskning och innovation, utbildning och kompetensutveckling, en hållbar och konkurrenskraftig industri, entreprenörskap och regional utveckling. Med tanke på SIP:s betydelse för unionens innovationspolitik och den förväntade socioekonomiska inverkan på unionen bör SIP antas av Europaparlamentet och rådet på grundval av ett kommissionsförslag. Det kommissionsförslaget bör bygga på ett bidrag från EIT. Det bidraget bör ställas till förfogande för Europaparlamentet och rådet.

(9)

Krisen till följd av covid-19-utbrottet har vållat svåra störningar i medlemsstaternas hälso- och sjukvårdssystem och ekonomiska system. För att krisens sociala, ekonomiska, miljörelaterade och tekniska konsekvenser ska kunna övervinnas måste unionens institutioner, organ och byråer samarbeta. EIT och KI-grupperna bör flexibelt reagera på befintliga, liksom också på nya och oväntade utmaningar och prioriteringar och kunna anta åtgärder och initiativ som ger lämpligt stöd till deras ekosystem. Framför allt bör EIT och KI-grupperna bidra till det innovationsarbete som behövs för att åtgärda covid-19-krisens konsekvenser, i enlighet med prioriteringarna i den europeiska gröna given, återhämtningsplanen för Europa, den nya industristrategin för EU och målen för hållbar utveckling, samtidigt som synergier med andra unionsinitiativ och partnerskap säkerställs.

(10)

I enlighet med förordning (EU) 2021/695 bör EIT:s verksamhet avse strategiska långsiktiga utmaningar, särskilt på ämnesövergripande och tvärvetenskapliga områden, inbegripet utveckling av innovativa icke-tekniska lösningar som ett nödvändigt komplement till teknikfokuserad innovationsverksamhet. EIT bör i det sammanhanget främja en återkommande dialog med det civila samhället, forskningsorganisationer, innovationscentrum, små och medelstora företag, lärosäten samt företrädare för näringslivet.

(11)

EIT bör, genom KI-grupperna, prioritera överföring av sin högre utbildnings-, forsknings- och innovations- och entreprenörsverksamhet till näringslivet och till deras kommersiella tillämpningar samt stödja innovations- och entreprenörsförmågan hos lärosäten, jämte skapandet och utvecklingen av innovativa företag, i komplementaritet med Europeiska innovationsrådet (EIC) samt andra relevanta delar av Horisont Europa och InvestEU-programmet som inrättats genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/523 (7).

(12)

EIT bör verka genom kvalitetsdrivna institutionaliserade europeiska partnerskap mellan lärosäten, forskningsorganisationer, företag och andra intressenter, bland dem också små och medelstora företag och offentliga företag samt lokala myndigheter, sociala företag, relevanta icke-vinstdrivande organisationer och andra berörda parter. Vissa företag är innovativa i fråga om de varor eller tjänster de erbjuder eller i fråga om sin organisation eller de produktionsmetoder de använder, och därför bör man sträva efter att främja socialt företagande och närmare kontakter med små och medelstora företag och sociala företag, så att dessas aktiva medverkan säkerställs. Partnerskapen bör sträva efter att bli ekonomiskt hållbara genom att uppbringa medel från andra offentliga och privata källor och att locka till sig och få med så många relevanta nya partner av olika slag som möjligt. De bör väljas ut och utses till KI-grupper av styrelsen, i enlighet med de prioriterade områden och tidsplaner som fastställs i SIP, varvid hänsyn bör tas till vad som prioriteras i den strategiska planeringen för Horisont Europa, och framväxande globala utmaningar och samhällsutmaningar bör åtgärdas. De bör väljas ut på grundval av ett konkurrensutsatt, öppet och kvalitetsbaserat urvalsförfarande som präglas av insyn, i enlighet med denna förordning och med kriterierna för urval av europeiska partnerskap i förordning (EU) 2021/695. Den första KI-gruppen, som bör inrättas så snabbt som möjligt under 2022 eller 2023, bör avse de kulturella och kreativa sektorerna och näringarna, medan den andra KI-gruppen, avsedd att starta 2026, bör avse sektorerna och ekosystemen inom vatten, hav och sjöfart.

(13)

Med tanke på KI-gruppernas särdrag är det nödvändigt att föreskriva särskilda minimivillkor för att bilda en KI-grupp, som avviker från reglerna för deltagande och spridning i Horisont Europa. Det är också möjligt att det behövs särskilda regler för äganderätt, nyttjanderätt, utnyttjande och spridning för KI-gruppernas värdeadderande verksamhet, om så är lämpligt.

(14)

Styrelsen bör styra och övervaka EIT:s verksamhet och ansvara för urval, utformning, finansiering, övervakning och utvärdering av KI-gruppernas verksamhet i enlighet med bestämmelserna i förordning (EU) 2021/695 och SIP. Kommissionen bör vid utnämningen av styrelseledamöterna säkerställa en god avvägning mellan personer med erfarenhet inom områdena högre utbildning, forskning, innovation eller näringsliv samt balans i fråga om könsfördelning och geografisk täckning, med spetskompetens som rättesnöre.

(15)

EIT bör anordna kontinuerlig övervakning och återkommande externa utvärderingar av varje KI-grupps resultat och effekt, inklusive deras framsteg i riktning mot ekonomisk hållbarhet, kostnadseffektivitet och öppenhet för nya medlemmar. Dessa utvärderingar bör innefatta interimsöversyner som omfattar de första tre åren av partnerskapsavtalet samt de tre år som följer på en eventuell förlängning, omfattande bedömningar som görs före utgången av det sjunde året av partnerskapsavtalet och slutliga översyner som görs innan partnerskapsavtalet löper ut. Styrelsen bör när det är lämpligt vidta korrigerande åtgärder med avseende på KI-grupperna.

(16)

EIT bör regelbundet informera gruppen med medlemsstaternas företrädare (gruppen) om EIT:s och KI-gruppernas prestationer, resultat och verksamheter, samt om övervaknings- och utvärderingsresultaten, resultatindikatorerna och de korrigerande åtgärderna. Gruppen bör bistå styrelsen och direktören med råd i strategiskt viktiga frågor, samt bistå EIT och KI-grupperna med råd och dela med sig av erfarenheter med dem. EIT bör anordna sammanträdena i gruppen.

(17)

För att bidra till den europeiska ekonomins konkurrenskraft och stärka dess internationella attraktionskraft och dess innovations- och entreprenörsförmåga bör EIT och KI-grupperna kunna locka till sig partnerorganisationer, forskare och studerande från hela unionen, inklusive från unionens yttersta randområden och från tredjeländer, exempelvis genom att främja deras rörlighet.

(18)

Förbindelserna mellan EIT och KI-grupperna bör regleras genom partnerskapsavtal och bidragsavtal som innehåller bestämmelser om KI-gruppernas rättigheter och skyldigheter samt EIT:s resultatbaserade ekonomiska bidrag till KI-grupperna. För att begränsa KI-gruppernas administrativa börda och säkerställa mera resurser för planering och verksamhet på lång sikt bör EIT ingå fleråriga bidragsavtal på upp till tre år med KI-grupperna, eller, om detta anses lämpligare, ettåriga bidragsavtal. Genom undantag från Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) 2018/1046 (8) (budgetförordningen) bör EIT kunna upprätta ett sådant partnerskapsavtal för en inledande period på sju år, och sedan, om detta tillstyrks genom positiva resultat vid interimsöversynen och den omfattande översynen av KI-gruppen, förlänga det med högst sju år. Sedan partnerskapsavtalet löpt ut får EIT och KI-gruppen ingå ett samarbetsavtal för att fortsätta sitt aktiva samarbete.

(19)

Det finns ett behov av att stödja högre utbildning som en integrerad del av kunskapstriangeln, som ofta lyser med sin frånvaro. Deltagande lärosäten och yrkesutbildningsanordnare bör utfärda utbildningsbevis genom KI-grupperna i enlighet med nationella bestämmelser och ackrediteringsförfaranden. I partnerskapsavtalen, bidragsavtalen och samarbetsavtalen mellan EIT och KI-grupperna bör det föreskrivas att dessa utbildningsbevis också ska betecknas som EIT-utbildningsbevis. Dessutom bör EIT stärka främjandet av EIT-märkta utbildningsbevis för att göra dem mer erkända utanför EIT-gruppen och vidga omfattningen av dem till program för livslångt lärande, yrkesutbildning, färdighetsutbildning, omskolning och kompetenshöjning. EIT bör, i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv 2005/36/EG (9), genom sin verksamhet och sitt arbete bidra till att främja rörligheten för studerande, forskare och personal, och erbjuda möjligheter till livslångt lärande, mentorskap och coachning.

(20)

Lämpliga åtgärder bör vidtas som garanterar EIT:s ansvar, öppenhet och insyn. Lämpliga regler för styrningen och en lämplig arbetsordning bör införas i EIT:s stadgar.

(21)

EIT bör vara en juridisk person, och för att kunna garantera dess självständighet och oberoende från nationella myndigheter och externa påtryckningar, bör det förvalta sin egen budget, där inkomsterna bör inkludera ett bidrag från unionen.

(22)

Det förväntas att näringslivet, finanssektorn och tjänstesektorn lämnar betydande bidrag till KI-gruppernas budget. KI-grupperna bör framför allt sikta på att maximera andelen finansiella bidrag från privata källor och från inkomster av sin verksamhet, samt sträva efter och uppnå ekonomisk hållbarhet senast före utgången av de 15 åren av ekonomiskt stöd från EIT. KI-grupperna och deras partnerorganisationer bör offentliggöra att deras verksamhet bedrivs inom ramen för EIT och att de mottar ett finansiellt bidrag ur unionens allmänna budget. Insynen i finansieringen bör dessutom ökas med hjälp av offentligt tillgänglig information om vilka projekt som finansieras och hur finansieringen fördelas.

(23)

Unionens budgetförfarande bör tillämpas på unionens ekonomiska bidrag som ges via unionens allmänna budget. Revisionen av räkenskaperna bör göras av revisionsrätten i enlighet med budgetförordningen.

(24)

EIT bör göra sitt bästa för att underlätta en smidig övergång mellan perioderna i den fleråriga budgetramen, framför allt för pågående verksamheter.

(25)

EIT:s intäkter bör innefatta det bidrag från unionen som tillhandahålls från det ekonomiska bidraget från Horisont Europa. Dessa intäkter bör också kunna omfatta bidrag från andra privata och offentliga källor.

(26)

EIT är ett organ som inrättas av unionen i den mening som avses i artikel 70 i budgetförordningen, och dess finansiella regler bör antas i enlighet därmed. Kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/715 (10) bör följaktligen tillämpas på EIT.

(27)

EIT bör anta en konsoliderad årlig verksamhetsrapport för att redovisa den verksamhet som bedrivits och resultaten av verksamheten under det föregående kalenderåret. EIT bör också anta ett samlat programdokument, baserat på SIP, i enlighet med sina finansiella regler, för att redovisa sitt planerade initiativ i fråga om årlig och flerårig programplanering och ge EIT möjlighet att agera vid intern och extern utveckling inom forskning, samhälle, teknologi, högre utbildning, innovation och andra relevanta områden. Det samlade programdokumentet bör översändas för kännedom till Europaparlamentet och rådet.

(28)

Sedan EIT inrättades har det kunna dra nytta av sakkunskapen hos sin personal. Till följd av den rättsliga ram som ska tillämpas enligt förordning (EG) nr 294/2008 har emellertid vissa av anställningskontrakten löpt ut, utan möjlighet till förnyelse. För att detta inte ska upprepas och mot bakgrund av hur viktig personalens sakkunskap är för att EIT ska lyckas med sin verksamhet ligger det i EIT:s intresse att göra allt, inom den gällande rättsliga ramen, för att locka till sig och behålla kvalificerade medarbetare.

(29)

Det är lämpligt att kommissionen låter utföra oberoende, externa utvärderingar av EIT:s funktionssätt, inklusive den verksamhet som handhas via KI-grupperna, särskilt som ett led i förberedelserna för SIP. Utvärderingarna bör granska hur EIT fullgör sitt uppdrag och sina mål och omfatta all verksamhet inom EIT och KI-grupperna. De bör bedöma EIT:s mervärde för unionen, verksamhetens genomslag inom hela unionen, effekterna av det regionala innovationssystemets (RIS) verksamhet, samt öppenhet, ändamålsenlighet, effektivitet, utåtriktad verksamhet, kommunikation, synlighet, resultatspridning, relevansen av den verksamhet som bedrivs samt huruvida verksamheten är förenlig med och kompletterar relevant unionspolitik och nationell politik, inklusive eventuella synergier med andra delar av Horisont Europa. Dessa utvärderingar bör ge underlag för de utvärderingar av Horisont Europa som utförs av kommissionen i enlighet med förordning (EU) 2021/695.

(30)

EIT bör så långt som möjligt försöka göra de termer som används avseende de olika KI-gruppernas struktur mer enhetliga, för att det ska bli enklare och lättare att känna igen EIT.

(31)

För att bidra till att avhjälpa olikheter i fråga om innovation i Europa bör EIT, särskilt genom RIS, enligt vad som närmare fastställs i SIP, stödja länders och regioners innovationsförmåga, sträva efter att stärka innovationsekosystem för att hantera globala utmaningar samt integrera nya partnerorganisationer i KI-grupperna.

(32)

KI-grupperna, vars roll är att underlätta innovation, bör beakta medlemsstaternas prioriteringar när det gäller strategier för smart specialisering och öka deras innovationsförmåga genom att fullt ut spegla regionala kapaciteter och styrkor, möjligheter, svagheter liksom lokala aktörer och deras verksamheter och marknader.

(33)

Det är mycket viktigt att främja starka synergier mellan EIT och EIC. KI-grupperna bör stimulera grundandet av innovativa företag i nära synergi med EIC, samtidigt som dubbelarbete undviks, och EIT:s stödmottagare bör kunna ansöka om ytterligare stöd från EIC:s instrument, utöver de tjänster som KI-grupperna tillhandahåller. Särskilt bör uppstartsföretag med stor tillväxtpotential som stöds av KI-grupper få enklare och således snabbare tillgång till EIC:s åtgärder, i enlighet med de relevanta bestämmelserna i förordning (EU) 2021/695 för att snabbt kunna expandera, samtidigt som mottagarna av stöd från EIC bör kunna dra nytta av de stödsystem som EIT erbjuder. För att det inte ska uppkomma sidoeffekter och för att synergier och samarbete ska främjas bör EIT och EIC planera ett ömsesidigt och systematiskt informationsutbyte. Styrelsen bör kunna bjuda in ledamöter av EIC:s styrelse som observatörer till sina möten, när detta är lämpligt.

(34)

För att säkerställa kontinuiteten i EIT:s och KI-gruppernas verksamheter, i enlighet med de relevanta bestämmelserna i förordning (EU) 2021/695, bör denna förordning skyndsamt träda i kraft och vissa av dess bestämmelser bör tillämpas med retroaktiv verkan från och med den 1 januari 2021.

(35)

Eftersom målen för denna förordning inte i tillräcklig utsträckning kan uppnås av medlemsstaterna utan snarare, på grund av åtgärdens omfattning och transnationella karaktär, kan uppnås bättre på unionsnivå, kan unionen vidta åtgärder i enlighet med subsidiaritetsprincipen i artikel 5 i fördraget om Europeiska unionen (EU-fördraget). I enlighet med proportionalitetsprincipen i samma artikel går denna förordning inte utöver vad som är nödvändigt för att uppnå dessa mål.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Innehåll

Genom denna förordning inrättas Europeiska institutet för innovation och teknik (EIT).

Artikel 2

Definitioner

I denna förordning gäller följande definitioner:

1.

innovation: den process, inbegripet dess resultat, genom vilken nya idéer tillgodoser samhälleliga, ekonomiska eller miljörelaterade behov och ger upphov till nya varor, processer, tjänster eller företags- och organisationsmodeller och sociala modeller som framgångsrikt introduceras på en befintlig marknad eller som kan skapa nya marknader och bidra med ett värde till samhället.

2.

kunskaps- och innovationsgrupp eller KI-grupp: ett storskaligt institutionaliserat europeiskt partnerskap, enligt vad som avses i förordning (EU) 2021/695, mellan lärosäten, forskningsorganisationer, företag och andra berörda parter i innovationsprocessen i form av ett strategiskt nätverk, som bygger på gemensam innovationsplanering på medellång till lång sikt för att möta EIT:s utmaningar och bidra till att nå de mål som fastställts enligt förordning (EU) 2021/695, oberoende av partnerskapets rättsliga form.

3.

samlokaliseringscentrum: en fysisk knutpunkt som inrättats med öppenhet och insyn, som främjar kopplingar och aktivt samarbete mellan kunskapstriangelns aktörer och fungerar som en kontaktpunkt för kunskapsutbyte och genom vilken KI-gruppernas partner kan komma åt faciliteter och nödvändig sakkunskap för att kunna arbeta för sina gemensamma mål.

4.

RIS-knutpunkt: en fysisk knutpunkt, som inrättats av en KI-grupp och som ingår i dess struktur, i en medlemsstat eller ett associerat land som ett RIS inriktar sig på som fungerar som kontaktpunkt dels för KI-gruppens verksamhet, dels för att kunskapstriangelns lokala aktörer ska kunna mobiliseras och delta i KI-gruppens verksamhet.

5.

partnerorganisation: en rättslig enhet som ingår i en KI-grupp, särskilt lärosäten, yrkesutbildningsanordnare, forskningsorganisationer, offentliga institutioner, offentliga eller privata företag, finansinstitut, regionala och lokala myndigheter, stiftelser samt icke-vinstdrivande organisationer.

6.

forskningsorganisation: en offentlig eller privat rättslig enhet som har forskning eller teknisk utveckling som ett av sina främsta syften.

7.

lärosäte: en högskola eller en institution för högre utbildning som i enlighet med nationell rätt eller praxis utfärdar utbildningsbevis särskilt på magisternivå eller doktorandnivå, oavsett deras beteckning på nationell nivå.

8.

EIT-gruppen: EIT och den aktiva grupp av individer och rättsliga enheter som får eller har fått stöd eller ekonomiska bidrag från EIT.

9.

strategiskt innovationsprogram eller SIP: en akt där EIT:s prioritetsområden och strategi för framtida initiativ fastställs samt dess kapacitet att skapa det bästa mervärdet i fråga om innovation, EIT:s mål, centrala åtgärder, arbetssätt, förväntade resultat och genomslag samt en uppskattning av resursbehoven för den period som omfattar Horisont Europa och den fleråriga budgetramen.

10.

regionalt innovationssystem eller RIS: ett system som främjar integrering av kunskapstriangeln och innovationsförmågan dels hos länder (och regioner i dessa länder) som i den europeiska resultattavlan för innovation som avses i SIP klassificeras som ”måttliga” eller ”blygsamma” innovatörer, dels i de yttersta randområdena i den mening som avses i artikel 349 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget), särskilt genom att locka till sig och integrera nya partner i KI-grupperna och överbrygga regionala skillnader, och således begränsa innovationsklyftan.

11.

forum: en plattform för företrädare för unionens institutioner, nationella, regionala och lokala myndigheter, organiserade intressegrupper och enskilda aktörer inom näringsliv, högre utbildning, forskning, sammanslutningar, civilsamhället och klusterorganisationer samt andra berörda parter från kunskapstriangelns alla sidor.

12.

KI-gruppens verksamhetsplan: ett dokument som fogas till bidragsavtalet, vilket omfattar en period på upp till tre år och beskriver KI-gruppens mål, sättet för deras uppnående, de förväntade resultaten, den värdeadderande verksamhet som planeras i KI-gruppen och behoven av finansiering och resurser med anknytning till den verksamheten, inbegripet de åtgärder som syftar till att uppnå ekonomisk hållbarhet och göra KI-gruppen öppnare för nya partner från hela unionen.

13.

KI-gruppernas värdeadderande verksamhet: verksamhet som genomförs av partnerorganisationer i enlighet med KI-gruppens verksamhetsplan, och som bidrar till att integrera kunskapstriangelns högre utbildning, forskning och innovation, även KI-gruppernas inrättande och deras förvaltnings- och samordningsverksamhet, samt bidrar till de övergripande målen för EIT.

14.

KI-gruppöverskridande verksamheter: verksamheter som syftar till att stärka samarbetet och synergierna mellan KI-grupperna, främja ett mer ämnesövergripande tillvägagångssätt och skapa en kritisk massa bland KI-grupperna för att hantera ämnen av gemensamt intresse.

15.

samarbetsavtal: ett avtal mellan EIT och en KI-grupp som syftar till att behålla KI-gruppen som en aktiv medlem i EIT-gruppen efter slutdatumet för partnerskapsavtalet och som innehåller villkoren för tillgång till EIT:s konkurrensutsatta inbjudningar till vissa verksamheter och gränsöverskridande verksamheter med stort mervärde för unionen.

16.

ekonomisk hållbarhet: KI-gruppens förmåga att självständigt finansiera sin verksamhet för att integrera kunskapstriangeln, oberoende av bidrag från EIT.

Artikel 3

Uppdrag och mål

1.   EIT:s uppdrag är att bidra till en hållbar ekonomisk tillväxt och konkurrenskraft i unionen genom att öka unionens och medlemsstaternas innovationsförmåga för att kunna bemöta stora utmaningar som samhället står inför. EIT ska göra detta genom att främja synergier, integrering och samarbete mellan högre utbildning, forskning och innovation av högsta standard, inklusive genom att främja entreprenörskap och därmed stärka innovationsekosystemen i hela unionen på ett öppet och transparent sätt. EIT ska också omsätta unionens strategiska prioriteringar i handling och bidra till förverkligandet av unionens mål och politik, inbegripet den europeiska gröna given, den europeiska återhämtningsplanen, den europeiska strategin för data, SMF-strategin för ett hållbart och digitalt Europa och den nya industristrategin för EU och de som rör uppnåendet strategiskt oberoende för unionen, med samtidigt bevarande av en öppen ekonomi. Dessutom ska EIT bidra till att hantera globala utmaningar, bland annat målen för hållbar utveckling genom att följa principerna i Agenda 2030 och i Parisavtalet, och till att få till stånd en ekonomi med nettonollutsläpp av växthusgaser senast 2050.

2.   För budgetperioden 2021–2027 ska EIT bidra till att de allmänna och specifika målen i Horisont Europa uppnås, med fullt beaktande av sin strategiska planering.

Artikel 4

SIP

1.   I SIP ska de prioriterade områdena och strategin för EIT fastställas för den berörda sjuårsperioden, i enlighet med målen och prioriteringarna i Horisont Europa, som fastställts i förordning (EU) 2021/695, och ska innefatta en bedömning av EIT:s förväntade socioekonomiska konsekvenser, dess utåtriktade verksamhet och dess möjlighet att skapa det bästa mervärdet i fråga om innovation. SIP ska vara anpassat till kraven för rapportering, övervakning och utvärdering och andra krav i förordning (EU) 2021/695 och ska beakta resultaten från den kontinuerliga övervakning och återkommande oberoende utvärdering av EIT som avses i artikel 20 i den här förordningen.

2.   SIP ska ta hänsyn till den strategiska planeringen i Horisont Europa för att säkerställa konsekvens med utmaningarna i det programmet och komplementaritet med EIC som inrättats genom förordning (EU) 2021/695 och ska fastställa och främja lämpliga synergier och komplementaritet mellan EIT:s verksamhet och andra relevanta unionsprogram, nationella och regionala program som stöder forskning och innovation, utbildning och kompetensutveckling, en hållbar och konkurrenskraftig industri, entreprenörskap och regional utveckling.

3.   SIP ska innehålla en beräkning av finansiella behov och källor inför den framtida verksamheten, den långsiktiga utvecklingen och finansieringen av EIT. Den ska också innehålla en vägledande ekonomisk plan för den period som motsvarande fleråriga budgetram omfattar.

4.   EIT ska, efter samråd med befintliga KI-grupper och med beaktande av deras åsikter, utarbeta ett bidrag till kommissionens förslag till SIP och lägga fram det för kommissionen. EIT:s bidrag ska offentliggöras.

5.   Europaparlamentet och rådet ska på grundval av kommissionens förslag anta SIP i enlighet med artikel 173.3 i EUF-fördraget.

Artikel 5

EIT:s organ och gruppen med medlemsstaternas företrädare

1.   EIT ska ha de organ som anges i denna punkt.

En styrelse ska bestå av framstående medlemmar med dokumenterad erfarenhet inom områdena högre utbildning, forskning, innovation eller näringsliv. Styrelsen ska ansvara för styrning och övervakning av EIT:s verksamhet samt för att välja ut, utse, finansiera, övervaka och utvärdera KI-grupperna, och för att vidta lämpliga korrigerande åtgärder i händelse av otillräckliga resultat i KI-grupperna, samt för övriga strategiska beslut. Vid val av styrelse ska hänsyn tas till kriterier om könsbalans och geografisk balans. Styrelsen ska välja en av sina ledamöter till ordförande.

Ett verkställande utskott ska bestå av utvalda medlemmar som företräder kunskapstriangelns alla tre delar, och styrelsens ordförande. Det verkställande utskottet ska bistå styrelsen när den fullgör sina uppgifter och förbereda styrelsemötena i samarbete med direktören.

En direktör ska utses av styrelsen. Direktören ska fungera som EIT:s rättsliga företrädare och ska ansvara för genomförandet av styrelsens beslut samt för EIT:s verksamhet och den dagliga ledningen.

En funktion för internrevision ska verka under fullständigt oberoende och följa relevanta internationella standarder. Funktionen for internrevision ska ge råd till styrelsen och direktören i frågor som rör den ekonomiska och administrativa förvaltningen och kontrollstrukturerna inom EIT, de ekonomiska banden med KI-grupperna och i andra frågor när styrelsen begär det.

2.   De närmare bestämmelserna för EIT:s organ fastställs i EIT:s stadgar, som återfinns i bilaga I.

3.   Gruppen med medlemsstaternas företrädare (gruppen) ska inrättas.

Gruppen ska bestå av en företrädare för varje medlemsstat och en för varje associerat land.

Gruppen ska ge styrelsen och direktören råd om

a)

förlängning eller avslutande av EIT:s partnerskapsavtal med KI-grupperna, enligt vad som avses i avsnitt 3.6 i bilaga I,

b)

ingående av samarbetsavtal med varje KI-grupp, enligt vad som avses i avsnitt 3.6 i bilaga I, och

c)

andra strategiskt viktiga frågor för EIT än de som avses i leden a och b, med utbyte av erfarenheter avseende dessa frågor.

Gruppen ska också ge råd till KI-grupperna och dela med sig av sina erfarenheter till dem.

Gruppen ska regelbundet informeras om EIT:s och KI-gruppernas prestationer, resultat och verksamheter, samt om resultaten från övervakningen och utvärderingen av dem, resultatindikatorerna och de korrigerande åtgärderna. Gruppen ska avge ett yttrande över detta.

Gruppen ska underlätta lämpliga synergier och komplementaritet mellan EIT och KI-gruppernas verksamhet med nationella program och initiativ, inklusive en potentiell nationell samfinansiering av KI-gruppernas verksamhet.

Artikel 6

Uppgifter

För att fullgöra sitt uppdrag och uppnå de mål som fastställs i artikel 3 ska EIT åtminstone utföra följande:

a)

Identifiera, i enlighet med SIP, sina huvudsakliga prioriteringar och sin verksamhet, och genomföra dem i enlighet med gällande bestämmelser i förordning (EU) 2021/695.

b)

Säkerställa öppenhet för och skapa ökad medvetenhet bland potentiella nya partnerorganisationer och främja deras medverkan i EIT:s verksamhet, särskilt små och medelstora företag och framväxande spetskompetenscentrum, i hela unionen, även genom RIS, genom att bygga vidare på befintliga informationsnät och informationsstrukturer.

c)

Välja ut och utse KI-grupper i enlighet med artikel 9 och fastställa deras rättigheter och skyldigheter genom partnerskapsavtal och bidragsavtal, övervaka och stödja KI-grupperna på lämpligt sätt och ge dem strategisk vägledning, genom lämpliga åtgärder för kvalitetskontroll, kontinuerlig övervakning och regelbunden extern utvärdering av deras verksamhet i enlighet med artikel 11 samt vid behov vidta korrigerande åtgärder.

d)

Styra genomförandet av RIS, också genom KI-gruppernas förverkligande av RIS-knutpunkter.

e)

Säkerställa lämplig samordning samt underlätta kommunikation och tematiskt samarbete mellan KI-grupperna och inbjuda till intresseanmälningar för KI-gruppöverskridande verksamheter och gemensamma tjänster.

f)

Säkerställa ett utbrett genomförande från KI-grupperna sida av EIT-märkta utbildningsbevis och stärka främjandet av dem utanför EIT-gruppen samt utvidga dem till att också omfatta program för livslångt lärande.

g)

Arbeta för att sprida bästa praxis för kunskapstriangelns integration, även bland KI-grupperna och runt om i unionen, bland annat genom RIS, i syfte att utveckla en gemensam innovations- och kunskapsöverföringskultur och uppmuntra KI-grupperna att genom utåtriktad verksamhet vara öppna för nya medlemmar.

h)

Arbeta för att på bred bas sprida, informera om och dra nytta av de resultat och möjligheter som härrör från EIT-gruppen för att öka medvetenheten om EIT, synliggöra det och öka kunskaperna om det i hela unionen och för att uppmuntra till deltagande i EIT-gruppens verksamhet.

i)

Stödja KI-gruppernas arbete med att utveckla en effektiv strategi för ekonomisk hållbarhet för mobilisering av anslag från andra offentliga och privata källor.

j)

Främja spetskompetens inom högre utbildning, forskning och innovation, särskilt genom att främja KI-grupperna som innovationspartner med spetskompetens.

k)

Främja en tvärvetenskaplig ansats i fråga om innovation inom alla sektorer, däribland genom införlivande av tekniska, samhälleliga och icke-tekniska lösningar, inbyggd hållbarhet och klimatneutralitet, organisationsmetoder, fokus på entreprenörskap och nya företagsmodeller.

l)

Säkerställa synergier och komplementaritet mellan EIT:s verksamhet och andra unionsprogram, i förekommande fall, i enlighet med förordning (EU) 2021/695.

m)

Stimulera till diskussion samt utbyte och spridning av sakkunskap och know-how mellan KI-grupperna när det gäller innovativa modeller för immaterialrättigheter, för att främja överföring och spridning av kunskaper både inom KI-grupperna och, i bredare bemärkelse, över hela unionen.

n)

Tillhandahålla KI-grupperna nödvändigt stöd och främja synergier med dem, för att utveckla innovativa lösningar.

o)

Anordna regelbundna möten, minst vartannat år, med ett forum för att dela med sig av och diskutera EIT:s verksamhet, erfarenheter, bästa praxis och bidrag till unionens politik och mål inom innovation, forskning och utbildning, samt till annan unionspolitik och andra unionsmål när så är lämpligt, och ge berörda parter tillfälle att uttrycka sina åsikter.

p)

Anordna möten med gruppen åtminstone två gånger per år, oberoende av forumets sammanträden.

q)

Underlätta inrättandet av EIT-gruppens faciliteter för delade tjänster.

r)

Uppmuntra till att det med tiden bildas nätverk mellan RIS-knutpunkterna och samlokaliseringscentrumen i medlemsstaterna för att underlätta deras samarbete inom EIT-gruppen och med de lokala innovationsekosystemen.

s)

Övervaka genomförandet av KI-gruppernas verksamhet för att utveckla entreprenörs- och innovationsförmågan hos sina medlemsorganisationer, särskilt vid lärosäten, yrkesutbildningsanordnare, små och medelstora företag och uppstartsföretag samt deras integrering i innovationsekosystemen, i hela unionen och såsom tillvägagångssättet med kunskapstriangeln förutsätter.

t)

I samarbete med kommissionen och efter samråd med KI-grupperna, inleda och samordna ett pilotinitiativ till stöd dels för innovations- och entreprenörsförmågan hos lärosäten, dels för deras integrering i innovationsekosystem (pilotinitiativet för högre utbildning), vilket ska genomföras av KI-grupperna.

Artikel 7

KI-grupper

1.   KI-grupperna ska åtminstone utföra följande:

a)

Innovationsverksamhet och investeringar med ett mervärde för unionen, inklusive stöd för att göra det lättare att grunda innovativa uppstartsföretag och utveckla befintliga innovativa företag, i komplementaritet med EIC och InvestEU-programmet, som helt integrerar den högre utbildnings- och forskningsdimensionen så att en kritisk massa uppnås och som främjar spridning och utnyttjande av resultaten.

b)

Innovationsdriven forskning, experimentering, prototypframställning och demonstration på områden som är av stort intresse för ekonomi, miljö och samhälle och som utnyttjar resultaten av forskning i unionen och i medlemsstaterna med potential att stärka unionens konkurrenskraft internationellt och finna lösningar på stora samhällsutmaningar, också med anknytning till hälsa och den digitala marknaden, som det europeiska samhället står inför.

c)

Utbildning särskilt på magisternivå och doktorandnivå samt yrkesinriktade kurser inom områden som kan motsvara Europas framtida samhällsekonomiska och socioekologiska behov och som utvidgar unionens talangbas, främjar utvecklingen av kvalitet i fråga om innovation, stärker kompetensen i fråga om företagsamhet och entreprenörskap och ökar rörligheten för forskare och studerande samt främjar kunskapsutbyte, mentorskap och nätverksbyggande bland mottagarna av EIT:s utbildningsverksamhet, inbegripet EIT-märkt verksamhet.

d)

Åtgärder som ingår i pilotinitiativet för högre utbildning, för att hjälpa lärosäten att bättre integreras i innovationsvärdekedjor och innovationsekosystem samt sammanföra dem med andra viktiga innovationsaktörer från kunskapstriangeln så att de förbättrar sin innovations- och entreprenörsförmåga.

e)

Utåtriktad verksamhet och spridning av bästa praxis inom området innovation, med fokus på utveckling av samarbete mellan högre utbildning, forskning och näringsliv, inklusive tjänste- och finanssektorn samt, om så är relevant, organisationer i offentlig sektor och i den tredje sektorn.

f)

RIS-verksamhet, som ska vara helt integrerad i KI-gruppernas flerårsstrategi och kopplad till de relevanta strategierna för smart specialisering enligt definitionen i artikel 2.2 i förordning (EU) 2021/695 för att stärka innovationsförmågan och utveckla hållbara innovationsekosystem, i syfte att minska skillnader och klyftor i innovationsprestanda i hela unionen.

g)

Att söka synergier och komplementaritet mellan KI-gruppernas verksamhet och befintliga unionsprogram, nationella och regionala program, i förekommande fall, särskilt EIC, andra europeiska partnerskap och uppdrag inom Horisont Europa.

h)

Mobilisering av finansiering från offentliga och privata källor, särskilt genom strävan efter att en ökande andel av budgeten ska komma från privata källor och från intäkter som genereras av KI-gruppernas egen verksamhet, i enlighet med artikel 18.

i)

Att på begäran tillhandahålla information dels om forsknings- och innovationsresultat och därmed förbundna immateriella rättigheter, vilka tillkommit vid KI-gruppernas verksamhet, dels om de berörda innovatörerna.

2.   Utan att det påverkar partnerskapsavtalen och bidragsavtalen mellan EIT och KI-grupperna ska KI-grupperna ha en väsentlig frihet att fastställa sin interna organisation och sammansättning, liksom i fråga om sitt program och sina arbetsmetoder, så länge dessa leder till framsteg med uppnåendet av målen för EIT och KI-grupperna, med beaktande av den strategiska planeringen för Horisont Europa och de strategiska anvisningar för EIT som fastställs i SIP och av styrelsen.

KI-grupperna ska i särskilt

a)

upprätta interna insynsvänliga styrningssystem som speglar kunskapstriangeln högre utbildning, forskning och innovation,

b)

säkerställa och främja sin öppenhet genom tydliga och insynsvänliga anslutnings- och utträdeskriterier, bland annat genom öppna ansökningsomgångar, för alla potentiella nya partnerorganisationer i unionen som tillför partnerskapet ett mervärde,

c)

fastställa interna regler, inbegripet uppförandekoder, som säkerställer att KI-grupperna fungerar på ett öppet och insynsvänligt sätt,

d)

upprätta och genomföra sina verksamhetsplaner,

e)

upprätta och genomföra strategier för att uppnå ekonomisk hållbarhet.

3.   KI-grupperna får anta åtgärder och initiativ för att begränsa effekterna av covid-19-krisen, särskilt åtgärder som syftar till att stärka motståndskraften i mikroföretag, små och medelstora företag samt uppstartsföretag, men även hos studerande, forskare och anställda.

4.   Förhållandet mellan EIT och varje KI-grupp ska regleras genom ett partnerskapsavtal, ett bidragsavtal eller, med förbehåll för artikel 12, ett samarbetsavtal.

Artikel 8

Regler för deltagande och spridning

Reglerna för deltagande i och spridning av Horisont Europa ska tillämpas. Med avvikelse från de reglerna gäller följande:

a)

Minimivillkoren för att bilda en KI-grupp anges i artikel 9.3 och 9.4 i denna förordning.

b)

Särskilda regler kan, om så är lämpligt, tillämpas för äganderätt, nyttjanderätt, utnyttjande och spridning för KI-gruppernas värdeadderande verksamhet.

Artikel 9

Urval och utseende av KI-grupper

1.   Ett partnerskap ska väljas ut och utses av EIT till KI-grupp genom ett konkurrensutsatt förfarande under insyn och öppenhet. Villkoren och kriterierna som fastställs i förordning (EU) 2021/695, bland annat i artikel 28.3, liksom kriterierna för urval av europeiska partnerskap ska tillämpas. Styrelsen får specificera kriterierna ytterligare, genom att anta och offentliggöra kriterier för urvalet av KI-grupper grundade på principerna om spetskompetens och innovationsrelevans för hantering av globala utmaningar och unionens politiska prioriteringar.

2.   EIT ska se till att KI-grupperna väljs ut och utses i enlighet med de prioriterade områdena och den tidsplan som fastställs i SIP, med beaktande av de prioriteringar som anges i den strategiska planeringen i Horisont Europa.

3.   Minimivillkoren för att bilda en KI-grupp är att där deltar minst tre oberoende partnerorganisationer, bland vilka ska finnas minst ett lärosäte, en forskningsorganisation och ett privat företag som är etablerade i minst tre medlemsstater.

4.   Utöver det villkor som anges i punkt 3 ska minst två tredjedelar av de partnerorganisationer som bildar en KI-grupp vara etablerade i medlemsstaterna.

5.   EIT ska anta och offentliggöra kriterier och förfaranden för finansiering, övervakning och utvärdering av KI-gruppernas verksamhet innan urvalsprocessen för nya KI-grupper inleds. EIT ska omedelbart informera gruppen och Europaparlamentet om de kriterierna och förfarandena.

Artikel 10

Principer för utvärdering och övervakning av KI-grupperna

EIT ska, i nära samarbete med kommissionen och på grundval av indikatorer och övervakningsbestämmelser som anges i bland annat förordning (EU) 2021/695 och i SIP, anordna kontinuerlig övervakning och återkommande externa utvärderingar av varje KI-grupps resultat och effekt, inklusive de framsteg KI-grupperna gjort mot att bli ekonomisk hållbara, kostnadseffektiva och öppna för nya medlemmar.

Resultaten av den övervakningen och utvärderingen ska överlämnas till Europaparlamentet och till rådet samt offentliggöras.

Artikel 11

Varaktighet, förlängning och uppsägning av partnerskapsavtal

1.   Genom undantag från artikel 130.4 c i budgetförordningen får EIT sluta ett partnerskapsavtal med en KI-grupp för en inledande period på sju år.

2.   På grundval av en kontinuerlig övervakning av KI-grupperna i enlighet med artikel 10 ska EIT, under styrelsens överinseende, genomföra interimsöversyner av KI-gruppernas resultat och verksamheter som omfattar de första tre åren av partnerskapsavtalet.

Om partnerskapsavtalet förlängs ska EIT genomföra sådana interimsöversyner som omfattar de första tre åren efter förlängningen.

Styrelsen ska offentliggöra dessa interimsöversyner.

3.   Före utgången av den sjuårsperiod som avses i punkt 1 ska EIT, under styrelsens överinseende, göra en omfattande bedömning av KI-gruppernas resultat och verksamheter, med stöd av oberoende externa experter.

4.   Efter samråd med gruppen får styrelsen förlänga partnerskapsavtalet för ytterligare en period på högst sju år, eller avsluta EIT:s ekonomiska bidrag och inte förlänga partnerskapsavtalet med en KI-grupp, på grundval av följande:

a)

Resultaten av den interimsöversyn som avses i punkt 2 första stycket.

b)

Resultaten av en omfattande bedömning som avses i punkt 3.

EIT ska underrätta Europaparlamentet och rådet innan den sjuårsperiod som avses i punkt 1 förlängs.

5.   Vid beslutsfattandet om eventuell förlängning av partnerskapsavtalet med en KI-grupp enligt punkt 4 ska styrelsen ta hänsyn till kriterierna för genomförande, övervakning och utvärdering av de europeiska partnerskapen i förordning (EU) 2021/695 och, i fråga om KI-grupperna, till följande:

a)

Deras relevans för unionens globala utmaningar.

b)

Deras mervärde för unionen och relevans för EIT:s mål.

c)

Uppnåendet av deras mål.

d)

Deras insatser för att samordna sin verksamhet med andra relevanta initiativ inom forskning och innovation.

e)

Deras förmåga att säkerställa öppenhet för nya medlemmar.

f)

Deras resultat i fråga om att locka till sig nya medlemmar från hela unionen.

g)

Deras efterlevnad av principerna för god förvaltning.

h)

Deras insatser och resultat i fråga om att utforma och genomföra genusmedvetna åtgärder och verksamheter.

i)

Deras förmåga att utveckla hållbara innovationsekosystem, samt vilken nivå av ekonomisk hållbarhet de uppnått.

6.   Om den kontinuerliga övervakning, en interimsöversyn eller den omfattande bedömning av en KI-grupp som avses i punkterna 2 och 3 i denna artikel visar på otillräckliga framsteg inom de områden som avses i artikel 10 eller avsaknad av mervärde för unionen ska styrelsen vidta lämpliga korrigerande åtgärder, inklusive minskning, ändring eller återkallande av EIT:s ekonomiska bidrag eller uppsägning av partnerskapsavtalet.

7.   EIT ska, under styrelsens överinseende, genomföra en slutlig översyn av KI-gruppernas resultat och verksamheter före utgången av partnerskapsavtalet. Under förutsättning av ett positivt resultat av den slutliga översynen före utgången av partnerskapsavtalet får EIT ingå ett samarbetsavtal med en KI-grupp.

Artikel 12

Samarbetsavtal

1.   Samarbetsavtalets varaktighet, innehåll och struktur ska fastställas av styrelsen, varvid hänsyn ska tas till en ingående oberoende studie. Studien ska innefatta en bedömning av vad KI-gruppen gjort för att bli ekonomiskt hållbar, vilka intäkter som genererats och vilka ekonomiska utsikter KI-gruppen har. Dessutom ska bedömningen ange eventuella verksamheter som till följd av brist på resurser kanske inte kan fortsättas.

2.   Samarbetsavtalet ska innefatta

a)

rättigheter och skyldigheter i samband med kunskapstriangelns fortsatta verksamheter samt underhållet av KI-gruppernas ekosystem och nätverk,

b)

villkor för användningen av EIT:s varumärke och deltagande i EIT Awards och andra initiativ som anordnas av EIT,

c)

villkor för deltagande i verksamhet inom högre utbildning och yrkesutbildning, inklusive användningen av EIT:s varumärke för utbildnings- och yrkesutbildningsprogram och förbindelser med EIT:s alumnigrupp,

d)

villkor för deltagande i EIT:s konkurrensutsatta ansökningsomgångar för vissa specifika verksamheter, inklusive KI-gruppöverskridande verksamheter och delade tjänster,

e)

villkor för ytterligare EIT-stöd till gränsöverskridande samordningsverksamhet bland samlokaliseringscentrum med högt mervärde för unionen.

3.   Om inget samarbetsavtal ingås får KI-gruppen inte använda EIT:s varumärke för sin verksamhet.

Artikel 13

Utbildningsbevis

1.   Utbildningsbevis för högre utbildning enligt artikel 7.1 c ska i överensstämmelse med nationella bestämmelser och ackrediteringsförfaranden utfärdas av deltagande lärosäten och yrkesutbildningsanordnare. I partnerskapsavtalen, bidragsavtalen och samarbetsavtalen mellan EIT och KI-grupperna ska det föreskrivas att dessa utbildningsbevis också ska betecknas som EIT-utbildningsbevis.

2.   EIT ska uppmuntra deltagande lärosäten och yrkesutbildningsanordnare att

a)

utfärda gemensamma eller flerfaldiga utbildningsbevis, där KI-gruppens integrerade karaktär avspeglas, som även får utfärdas av ett enskilt lärosäte eller en enskild yrkesutbildningsanordnare,

b)

sprida bästa praxis om horisontella frågor,

c)

främja och offentliggöra EIT-märkningen i sin utbildning och sina utbildningsbevis,

d)

ta fram olika strategier för att kunna främja effektivt samarbete med innovationsekosystem och företag och främja företagaranda,

e)

ta fram program som fokuserar på livslångt lärande och certifiering,

f)

ägna särskild uppmärksamhet åt en balanserad könsfördelning och hänsynstagande till jämställdhetsaspekter, i synnerhet på områden där kvinnor fortfarande är underrepresenterade, såsom informations- och kommunikationsteknik, naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik,

g)

beakta följande:

i)

Unionsåtgärder som vidtas i enlighet med artiklarna 165 och 166 i EUF-fördraget.

ii)

Åtgärder som vidtas med anknytning till Europeiska området för högre utbildning.

Artikel 14

EIT:s operativa oberoende samt överensstämmelse med unionsåtgärder, medlemsstaternas åtgärder eller mellanstatliga åtgärder

1.   EIT ska i sin verksamhet stå fritt gentemot nationella myndigheter och extern påverkan och samtidigt säkerställa konsekvens i verksamheten, genom samordning med övriga insatser och instrument som ska genomföras på unionsnivå, särskilt på områdena högre utbildning, forskning och innovation.

2.   EIT ska också eftersträva synergier och komplementaritet genom att på lämpligt sätt beakta politiska riktlinjer och initiativ på regional, nationell och mellanstatlig nivå för att utnyttja bästa praxis, väletablerade koncept och befintliga resurser.

Kommissionen ska erbjuda EIT nödvändigt stöd för att fastställa lämpliga synergier och komplementaritet med annan verksamhet som bedrivs inom ramen för förordning (EU) 2021/695, liksom med andra unionsinitiativ och unionsprogram, samtidigt som dubbelarbete undviks.

Kommissionen ska ge EIT rekommendationer om hur KI-gruppernas administrativa börda kan minskas.

Artikel 15

Rättslig ställning

1.   EIT ska vara ett unionsorgan med ställning som juridisk person. Det ska i varje medlemsstat ha den mest vittgående rättskapacitet som tillerkänns juridiska personer enligt nationell rätt. EIT får särskilt förvärva eller avyttra lös och fast egendom och föra talan inför domstol och andra myndigheter.

2.   EIT ska omfattas av protokoll nr 7 om Europeiska unionens immunitet och privilegier fogat till EU-fördraget och till EUF-fördraget.

Artikel 16

Skadeståndsansvar

1.   EIT ska ensamt ansvara för fullgörandet av sina skyldigheter.

2.   EIT:s avtalsrättsliga ansvar ska regleras genom relevanta avtalsbestämmelser och den lagstiftning som är tillämplig på avtalet i fråga.

Europeiska unionens domstol (domstolen) ska vara behörig domstol enligt en eventuell skiljedomsklausul i avtal som ingås av EIT.

3.   När det gäller utomobligatoriskt ansvar ska EIT ersätta eventuell skada som institutet eller dess anställda orsakat vid tjänsteutövning, i enlighet med de allmänna principer som är gemensamma för medlemsstaternas rättsordningar.

Domstolen ska vara behörig att avgöra tvister som rör ersättning för sådana skador.

4.   EIT:s utbetalningar av det skadestånd som avses i punkterna 2 och 3, och kostnader och utgifter i samband med detta, ska betraktas som utgifter för EIT och ska täckas av EIT:s medel.

5.   Domstolen ska vara behörig att pröva talan som väcks mot EIT i enlighet med artiklarna 263 och 265 i EUF-fördraget.

Artikel 17

Öppenhet samt tillgång till handlingar

1.   EIT och KI-grupperna ska säkerställa att deras verksamhet präglas av en hög nivå av öppenhet. EIT och KI-grupperna ska särskilt skapa en tillgänglig och kostnadsfri webbplats med information om deras verksamhet och om vilka möjligheter de erbjuder, framför allt om öppna ansökningsomgångar.

2.   EIT och KI-grupperna ska tillgängliggöra närmare information om sina inbjudningar att lämna förslag, även om utvärderingsprocesserna för dem och resultaten av dem. Den informationen ska göras tillgänglig i god tid och i sökbar och spårbar form på de relevanta allmänna databaserna över unionsstödda forsknings- och innovationsprojekt, i enlighet med förordning (EU) 2021/695.

3.   EIT ska offentliggöra sin arbetsordning, sina särskilda finansiella regler som avses i artikel 23.1 och de kriterier för val av KI-grupper som avses i artikel 9 före inbjudan att lämna förslag till val av KI-grupperna.

4.   EIT ska omedelbart offentliggöra sitt samlade programdokument och sin årliga konsoliderade verksamhetsrapport som avses i artikel 19.

5.   EIT får inte för tredje part röja konfidentiell information som har mottagits och för vilken konfidentiell behandling har begärts och är motiverad, utan att det påverkar tillämpningen av punkterna 6 och 7.

6.   Ledamöterna i EIT:s organ ska omfattas av den tystnadsplikt som avses i artikel 339 i EUF-fördraget.

De uppgifter som EIT samlar in enligt denna förordning ska omfattas av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1725 (11).

7.   Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1049/2001 (12) ska tillämpas på de dokument EIT förfogar över.

8.   Rådets förordning nr 1 (13) ska tillämpas på EIT. De översättningstjänster som är nödvändiga för att EIT ska fungera ska tillhandahållas av översättningscentrumet för Europeiska unionens organ, inrättat genom rådets förordning (EG) nr 2965/94 (14).

Artikel 18

Finansiering av KI-grupperna

1.   KI-grupperna ska särskilt finansieras genom följande källor:

a)

bidrag från partnerorganisationer, som utgör en betydande finansieringskälla,

b)

frivilliga bidrag från medlemsstater, associerade länder eller andra tredjeländer eller myndigheter i dessa medlemsstater eller länder,

c)

bidrag från internationella organ eller institutioner,

d)

inkomster från KI-gruppernas egna tillgångar och verksamhet och royalties från immateriella rättigheter,

e)

kapital,

f)

testamentsgåvor, donationer och bidrag från individer, institutioner, stiftelser eller andra organ som inrättats enligt nationell rätt,

g)

ekonomiska bidrag från EIT,

h)

finansieringsinstrument, inklusive sådana som finansieras ur unionens allmänna budget.

2.   Villkoren för att få tillgång till det ekonomiska bidraget från EIT ska definieras i EIT:s finansiella regler enligt artikel 23.1.

3.   Budgetåtaganden för åtgärder som sträcker sig över fler än ett budgetår får delas upp över flera år i årliga delåtaganden, under förutsättning att KI-gruppernas uppskattade finansieringsbehov, som ska fastställas årligen, övervakas på lämpligt sätt.

4.   EIT:s ekonomiska bidrag till KI-grupperna får täcka upp till 100 % av de sammanlagda bidragsberättigande kostnaderna för KI-gruppernas värdeadderande verksamhet i de inledande skedena av KI-gruppernas livscykel. Sådana bidrag ska gradvis fasas ut i enlighet med de finansieringssatser som fastställs i SIP.

5.   KI-grupperna och deras partnerorganisationer får ansöka om finansiering från unionen, särskilt från unionens olika program och fonder, i enlighet med relevanta bestämmelser. Sådan finansiering får inte täcka kostnader som redan finansieras via ett annat unionsprogram.

6.   Bidrag från partnerorganisationer till KI-gruppernas finansiering ska fastställas i enlighet med de finansieringssatser som avses i punkt 4 och avspegla KI-gruppernas strategier för att uppnå ekonomisk hållbarhet.

7.   EIT ska inrätta en resultatbaserad tilldelningsmekanism för att anslå sitt ekonomiska bidrag till KI-grupperna. Denna ska innefatta en bedömning av KI-gruppernas verksamhetsplaner och resultat, vilken ska göras genom kontinuerlig övervakning, i enlighet med artikel 10 och såsom fastställs i SIP.

Artikel 19

Programplanering och rapportering

1.   EIT ska i enlighet med sina finansiella regler som avses i artikel 23.1, anta ett samlat programdokument som ska grundas på SIP och som ska innehålla

a)

en redogörelse för EIT:s och KI-gruppernas huvudsakliga prioriteringar och planerade initiativ,

b)

en uppskattning av finansieringsbehov och finansieringskällor,

c)

en uppskattning av personalbehov till följd av nya uppgifter,

d)

lämpliga kvalitativa och kvantitativa metoder, verktyg och indikatorer för övervakningen av EIT:s och KI-gruppernas verksamhet enligt en konsekvensinriktad och resultatbaserad metod,

e)

andra komponenter som fastställs i dess finansiella regler.

2.   EIT ska anta en konsoliderad årlig verksamhetsrapport, som ska innehålla heltäckande information om EIT:s och KI-gruppernas verksamhet under det föregående kalenderåret och om EIT:s bidrag till målen för Horisont Europa, samt till unionens strategier och mål på områdena innovation, forskning och utbildning. Den konsoliderade årliga verksamhetsrapporten ska innehålla en bedömning av resultaten i förhållande till fastställda mål, indikatorer och tidsramar, de risker som är förknippade med verksamheten, resursanvändningen, inklusive dess bidrag till klimatintegreringsmålet enligt förordning (EU) 2021/695, fördelat per KI-grupp, och EIT:s allmänna funktionssätt. Den konsoliderade årliga verksamhetsrapporten ska innehålla ytterligare omfattande information i enlighet med EIT:s finansiella regler.

Senast den 29 maj 2022, och därefter årligen, ska direktören lämna in den konsoliderade årliga verksamhetsrapporten till Europaparlamentets ansvariga utskott.

Artikel 20

Övervakning och utvärdering av EIT

1.   EIT ska säkerställa att dess verksamhet, även den som sköts genom KI-grupperna, fortlöpande och systematiskt övervakas och regelbundet utvärderas av en oberoende part i enlighet med dess finansiella regler, för att säkerställa resultat av högsta kvalitet, vetenskaplig spetskompetens och en så effektiv resursanvändning som möjligt. Resultaten av övervakningen och utvärderingarna ska offentliggöras.

2.   Kommissionen ska, med hjälp av oberoende externa experter och med beaktande av berörda parters synpunkter, i god tid göra dels en interimsutvärdering, dels en slutlig utvärdering av EIT och KI-grupperna. Dessa utvärderingar ska ge underlag för de utvärderingar av Horisont Europa som föreskrivs i artikel 52 i förordning (EU) 2021/695.

Utvärderingarna ska granska hur EIT fullgör sitt uppdrag och uppnår sina mål och omfatta all verksamhet inom EIT och KI-grupperna. De ska bedöma det mervärde för unionen som EIT ger, dess genomslag inom hela unionen samt genomslaget av RIS verksamhet, öppenheten, effektiviteten och relevansen i EIT:s verksamhet samt dess samstämmighet och komplementaritet med relevant unionspolitik och nationell politik, inklusive synergierna med andra delar av Horisont Europa, särskilt andra europeiska partnerskap och uppdrag samt EIC.

Interimsutvärderingen ska också bedöma bland annat resultaten och genomslaget av pilotinitiativet för högre utbildning, ändamålsenligheten hos KI-gruppernas strategier för ekonomisk hållbarhet och samarbetet mellan EIT och genomförandeorganen inom Horisont Europas tredje pelare Innovativa Europa. I det avseendet ska utvärderingarna av EIT ge underlag för utvärderingarna av Horisont Europa, också med tanke på en systematisk bedömning av Horisont Europas tredje pelare Innovativa Europa, särskilt med tanke på den gemensamma kontaktpunkten för innovation.

3.   Kommissionen får genomföra ytterligare utvärderingar av strategiskt viktiga ämnesområden eller frågor med hjälp av oberoende externa experter som valts ut genom ett urvalsförfarande som präglas av insyn, för att granska EIT:s framsteg i förhållande till de uppställda målen, fastställa vilka faktorer som bidrar till genomförandet av verksamheten och fastställa bästa praxis. Genom att genomföra dessa ytterligare utvärderingar ska kommissionen fullt ut beakta den administrativa bördan för EIT och KI-grupperna.

4.   Kommissionen ska överlämna resultatet av utvärderingarna, åtföljt av sina synpunkter, till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén. Styrelsen ska se till att resultaten av utvärderingarna beaktas i EIT:s program och verksamhet.

Artikel 21

EIT:s budget

1.   EIT:s inkomster ska bestå av ett bidrag från unionen. EIT:s inkomster kan också omfatta bidrag från andra privata och offentliga källor.

Unionens bidrag ska tillhandahållas i form av ett ekonomiskt bidrag från Horisont Europa, fastställt till 2 726 000 000 EUR i löpande priser, med ett ytterligare belopp på 210 000 000 EUR i fasta priser 2018, för perioden 2021–2027.

EIT kan få ytterligare ekonomiska medel från andra unionsprogram.

2.   EIT:s ekonomiska bidrag till KI-grupperna ska tillhandahållas från det unionsbidrag som avses i punkt 1.

Artikel 22

Utarbetande och godkännande av EIT:s årliga budget

1.   Innehållet i och strukturen för EIT:s budget ska fastställas i enlighet med dess finansiella regler. EIT:s utgifter ska omfatta löner till personalen, utgifter för administration och infrastruktur samt driftsutgifter. Administrativa utgifter ska hållas så låga som möjligt. I EIT:s budget ska det råda balans mellan inkomster och utgifter.

2.   Direktören ska göra en preliminär beräkning av EIT:s inkomster och utgifter för det kommande räkenskapsåret och överlämna den till styrelsen.

3.   Styrelsen ska godkänna den preliminära beräkningen av EIT:s inkomster och utgifter, som ska åtföljas av ett utkast till tjänsteförteckning, och överlämna dessa som en del av det samlade programdokumentet senast det datum som anges i EIT:s finansiella regler till Europaparlamentet, rådet och kommissionen.

4.   Styrelsen ska anta EIT:s budget. EIT:s budget ska bli slutlig efter det slutliga antagandet av unionens allmänna budget. Vid behov ska den justeras i enlighet därmed.

5.   Styrelsen ska så snart som möjligt underrätta budgetmyndigheten om sin avsikt att genomföra projekt som kan få betydande ekonomiska konsekvenser för finansieringen av EIT:s budget, särskilt projekt som rör fast egendom, t.ex. hyra eller förvärv av fastigheter. Den ska underrätta kommissionen om detta.

6.   Om omfattande ändringar görs i EIT:s budget ska samma förfarande följas.

Artikel 23

Genomförande och kontroll av budgeten

1.   EIT ska anta sina finansiella regler i enlighet med artikel 70.3 i budgetförordningen. Behovet av flexibilitet i verksamheten ska beaktas på lämpligt sätt, så att EIT kan uppnå sina mål och locka till sig och behålla partner i den privata sektorn.

2.   Det ekonomiska bidraget till EIT från Horisont Europa och andra unionsprogram ska genomföras i enlighet med reglerna för de programmen.

3.   Direktören ska genomföra EIT:s budget.

4.   EIT:s räkenskaper ska konsolideras med kommissionens räkenskaper.

Artikel 24

Skydd av unionens ekonomiska intressen

1.   Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 883/2013 (15) ska tillämpas på EIT i syfte att bekämpa bedrägeri, korruption och andra lagstridiga handlingar.

2.   EIT ska ansluta sig till det interinstitutionella avtalet av den 25 maj 1999 mellan Europaparlamentet, Europeiska unionens råd och Europeiska gemenskapernas kommission om interna utredningar som utförs av Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (Olaf) (16). Styrelsen ska formalisera denna anslutning till avtalet och anta de bestämmelser som behövs för att bistå byrån i arbetet med interna utredningar.

3.   I alla beslut som EIT fattar och alla partnerskapsavtal eller bidragsavtal som EIT ingår ska det uttryckligen stå att byrån för bedrägeribekämpning och revisionsrätten får inspektera handlingar på plats hos entreprenörer och underentreprenörer som tagit emot unionsmedel, även hos de slutliga stödmottagarna.

Artikel 25

Avveckling av EIT

EIT ska vid en eventuell avveckling likvideras under kommissionens överinseende och i enlighet med tillämplig lagstiftning. I partnerskapsavtalen eller i bidragsavtalen med KI-grupperna ska lämpliga bestämmelser anges.

Artikel 26

Översyn

Senast den 31 december 2026 ska kommissionen, på grundval av resultaten av de utvärderingar som avses i artikel 20.2 och 20.3, när så är lämpligt lägga fram förslag till sådana ändringar av denna förordning som den anser nödvändiga, särskilt med avseende på EIT:s uppdrag och mål enligt artikel 3 och för att förlänga dess budget utöver den period som anges i artiklarna 3 och 21 i enlighet med unionens relevanta ramprogram för forskning och innovation.

Artikel 27

Upphävande

Förordning (EG) nr 294/2008 ska upphöra att gälla från och med den 28 maj 2021, med undantag för artiklarna 3, 5, 6.1, 7, 14, 17 och 19 i den förordningen, vilka ska upphöra att gälla från och med den 1 januari 2021.

Hänvisningar till den upphävda förordningen ska anses som hänvisningar till den här förordningen och läsas i enlighet med jämförelsetabellen i bilaga III.

Artikel 28

Ikraftträdande och tillämpning

Denna förordning träder i kraft samma dag som den offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning.

Artiklarna 3, 4, 6, 7.1, 7.3, 8, 9, 18 och 21 ska tillämpas från och med den 1 januari 2021.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 20 maj 2021.

På Europaparlamentets vägnar

D. M. SASSOLI

Ordförande

På rådets vägnar

A. P. ZACARIAS

Ordförande


(1)   EUT C 47, 11.2.2020, s. 69.

(2)  Europaparlamentets ståndpunkt av den 27 april 2021 (ännu inte offentliggjord i EUT) och rådets beslut av den 10 maj 2021.

(3)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 294/2008 av den 11 mars 2008 om inrättande av Europeiska institutet för innovation och teknik (EUT L 97, 9.4.2008, s. 1).

(4)  Se bilaga II.

(5)   EUT L 282, 19.10.2016, s. 4.

(6)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/695 av den 28 april 2021 om inrättande av Horisont Europa – ramprogrammet för forskning och innovation, om fastställande av dess regler för deltagande och spridning och om upphävande av förordningarna (EU) nr 1290/2013 och (EU) nr 1291/2013 (EUT L 170, 12.5.2021, s. 1).

(7)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/523 av den 24 mars 2021 om inrättande av InvestEU-programmet och om ändring av förordning (EU) 2015/1017 (EUT L 107, 26.3.2021, s. 30).

(8)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) 2018/1046 av den 18 juli 2018 om finansiella regler för unionens allmänna budget, om ändring av förordningarna (EU) nr 1296/2013, (EU) nr 1301/2013, (EU) nr 1303/2013, (EU) nr 1304/2013, (EU) nr 1309/2013, (EU) nr 1316/2013, (EU) nr 223/2014, (EU) nr 283/2014 och beslut nr 541/2014/EU samt om upphävande av förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 (EUT L 193, 30.7.2018, s. 1).

(9)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2005/36/EG av den 7 september 2005 om erkännande av yrkeskvalifikationer (EUT L 255, 30.9.2005, s. 22).

(10)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/715 av den 18 december 2018 med rambudgetförordning för de organ som inrättas enligt EUF-fördraget och Euratomfördraget och som avses i artikel 70 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) 2018/1046 (EUT L 122, 10.5.2019, s. 1).

(11)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1725 av den 23 oktober 2018 om skydd för fysiska personer med avseende på behandling av personuppgifter som utförs av unionens institutioner, organ och byråer och om det fria flödet av sådana uppgifter samt om upphävande av förordning (EG) nr 45/2001 och beslut nr 1247/2002/EG (EUT L 295, 21.11.2018, s. 39).

(12)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1049/2001 av den 30 maj 2001 om allmänhetens tillgång till Europaparlamentets, rådets och kommissionens handlingar (EGT L 145, 31.5.2001, s. 43).

(13)  Rådets förordning nr 1 av den 15 april 1958 om vilka språk som skall användas i Europeiska ekonomiska gemenskapen (EGT 17, 6.10.1958, s. 385).

(14)  Rådets förordning (EG) nr 2965/94 av den 28 november 1994 om upprättande av ett översättningscentrum för Europeiska unionens organ (EGT L 314, 7.12.1994, s. 1).

(15)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 883/2013 av den 11 september 2013 om utredningar som utförs av Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (Olaf) och om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1073/1999 och rådets förordning (Euratom) nr 1074/1999 (EUT L 248, 18.9.2013, s. 1).

(16)   EGT L 136, 31.5.1999, s. 15.


BILAGA I

STADGAR FÖR EUROPEISKA INSTITUTET FÖR INNOVATION OCH TEKNIK

AVSNITT 1

STYRELSENS SAMMANSÄTTNING

1.

Styrelsen ska bestå av 15 ledamöter, som på ett insynsvänligt sätt ska utses av kommissionen, med balans mellan personer med erfarenhet från högre utbildning, forskning, innovation eller näringsliv. Utnämningen ska ske till följd av en öppen inbjudan att anmäla intresse. Mandatperioden för styrelseledamöterna ska vara fyra år. Kommissionen får förlänga mandatperioden en gång med två år på förslag av styrelsen.

Kommissionen ska vid utnämningen av styrelseledamöterna göra sitt bästa för att säkerställa en balanserad representation av personer med erfarenhet från högre utbildning (inbegripet yrkesutbildning), forskning, innovation och näringsliv och ta hänsyn till könsfördelningen och den geografiska fördelningen samt en bedömning av de olika miljöerna för högre utbildning, forskning och innovation i unionen.

Vid behov ska styrelsen inför kommissionen lägga fram en slutlista med kandidater som kan användas för att utnämna en eller flera ledamöter. Kandidaterna på slutlistan ska väljas ut på grundval av resultatet av ett insynsvänligt och öppet förfarande, som EIT tar initiativet till.

Kommissionen ska utnämna ledamoten eller ledamöterna i enlighet med det förfarande som fastställs i första, andra och tredje styckena och informera Europaparlamentet och rådet om urvalsförfarandet och den slutliga utnämningen av dessa styrelseledamöter.

Om en ledamot inte kan fullgöra sin mandatperiod, ska en ersättare utnämnas genom det förfarande som anges i första, andra och tredje styckena för att fullgöra mandatperioden för den ledamot som är förhindrad. En ersättare som utsetts för en kortare period än två år får utses på nytt av kommissionen för ytterligare en mandatperiod på fyra år, på begäran av styrelsen.

Kommissionen ska utse tre ytterligare styrelseledamöter så att det sammanlagda antalet uppgår till 15 senast den 29 november 2022. De styrelseledamöter som utsetts före den 28 maj 2021 ska fullgöra sina icke förlängningsbara mandatperioder.

I vederbörligen motiverade undantagsfall och särskilt för att bevara styrelsens integritet får kommissionen på eget initiativ avsluta mandatet för en styrelseledamot.

2.

Styrelseledamöterna ska handla i EIT:s intresse och främja dess uppdrag och mål, identitet, självständighet och enhetlighet på ett oberoende och insynsvänligt sätt.

3.

Styrelsen får bjuda in en ledamot av EIC:s styrelse eller andra berörda parter som observatörer till sina möten.

4.

Styrelsen ska, vid fullgörandet av sina uppgifter, handla under överinseende av kommissionen när den genomför EIT:s uppdrag och mål enligt vad som fastställs i artikel 3.

AVSNITT 2

STYRELSENS UPPGIFTER

1.

Styrelsen ska, när den utför sin uppgift att styra och övervaka EIT:s och KI-gruppernas verksamhet, fatta strategiska beslut. Den ska särskilt

a)

efter samråd med befintliga KI-grupper och med beaktande av deras åsikter, anta och offentliggöra EIT:s bidrag till kommissionens förslag för SIP,

b)

anta EIT:s samlade programdokument, budget, årsredovisning och balansräkning samt konsoliderade årliga verksamhetsrapport,

c)

anta sunda kriterier och tydliga och insynsvänliga förfaranden för resultatbaserad finansiering av KI-grupperna, inklusive beslutet om den maximala tilldelningen av EIT:s ekonomiska bidrag till dem, i syfte att genomföra KI-gruppens relevanta verksamhetsplan och uppnå målen enligt SIP och i enlighet med artikel 10, med hänsyn tagen till kraven i artikel 11.4 och 11.5, också i fråga om KI-gruppernas framsteg mot att uppnå ekonomiskt hållbarhet,

d)

fastställa förfarandet för urval av KI-grupper, i enlighet med artikel 9 och SIP,

e)

välja ut och utse ett partnerskap till KI-grupp i enlighet med villkoren och kriterierna i artikel 9 och när det är lämpligt återkalla utnämningen,

f)

tillåta direktören att utarbeta, förhandla om och ingå partnerskapsavtal och bidragsavtal med KI-grupperna,

g)

fastställa samarbetsavtalens varaktighet, innehåll och struktur i enlighet med artikel 12, uppdra åt och bemyndiga direktören att utarbeta och förhandla om samarbetsavtal med KI-grupperna och, efter att ha granskat de framförhandlade samarbetsavtalen, bemyndiga direktören att ingå dem,

h)

bemyndiga direktören att förlänga partnerskapsavtalen med KI-grupperna utöver den ursprungligen fastställda perioden, under förutsättning av ett positivt resultat av den interimsöversyn och omfattande bedömning som anges i SIP, före utgången av den tidsperioden i enlighet med artiklarna 10 och 11,

i)

bemyndiga direktören att förbereda, förhandla om och ingå bidragsavtal med andra rättsliga enheter,

j)

anta ändamålsenliga, effektiva, insynsvänliga och kontinuerliga övervaknings- och utvärderingsförfaranden, inbegripet en lämplig uppsättning indikatorer i enlighet med artiklarna 10, 11, 19 och 20, och övervaka direktörens genomförande av förfarandena,

k)

vidta lämpliga korrigerande åtgärder med avseende på underpresterande KI-grupper, inbegripet minskning, ändring eller återkallande av EIT:s ekonomiska bidrag till dessa KI-grupper eller uppsägning av partnerskapsavtalen med dem, på grundval av övervakningen och bedömningen av resultaten, i enlighet med målen för EIT och KI-grupperna och med artiklarna 10, 11 och 18,

l)

uppmuntra KI-grupperna att fastställa arbetssätt avseende öppenhet gentemot nya partnerorganisationer,

m)

främja EIT i hela unionen och globalt för att göra det mer attraktivt, och i detta syfte bemyndiga direktören att underteckna samförståndsavtal med medlemsstater, associerade länder eller andra tredjeländer,

n)

besluta om utformning och samordning av KI-gruppernas stödåtgärder i syfte att bredda EIT:s genomslag i hela unionen när det gäller att utveckla entreprenörs- och innovationsförmågan vid lärosäten, och i tillämpliga fall yrkesutbildningsanordnare, samt integrera dem i innovationsekosystemen, i syfte att förstärka integreringen av kunskapstriangeln,

o)

främja synergier mellan EIT, också genom KI-grupperna, och unionens ramprogram för forskning och innovation, samt med nationella och regionala finansieringssystem.

2.

Utöver de strategiska beslut som avses i punkt 1, ska styrelsen fatta följande beslut i förfarandefrågor och om verksamheten som är nödvändiga för att den ska kunna fullgöra sina uppgifter och genomföra EIT:s verksamhet. Den ska särskilt

a)

anta sin egen arbetsordning och en arbetsordning för det verkställande utskottet samt EIT:s särskilda finansiella regler,

b)

delegera särskilda uppgifter till det verkställande utskottet,

c)

fastställa lämpliga arvoden för ledamöter i styrelsen och i det verkställande utskottet, som ska ligga i linje med liknande ersättning i medlemsstaterna,

d)

anta ett öppet och insynsvänligt förfarande för val av medlemmar i det verkställande utskottet,

e)

utnämna direktören och, om nödvändigt, förlänga dennes mandatperiod eller avsätta direktören, i enlighet med avsnitt 5,

f)

utse räkenskapsförare och medlemmar i det verkställande utskottet,

g)

anta en uppförandekod i fråga om intressekonflikter,

h)

inrätta rådgivande grupper, där så är lämpligt, med definierade mål, uppgifter och för en fastställd tidsperiod,

i)

inrätta en intern revisionsfunktion i enlighet med EIT:s finansiella regler,

j)

besluta om EIT:s arbetsspråk med beaktande av förekommande principer om flerspråkighet och de praktiska krav dess verksamhet ställer,

k)

sammankalla till ett årligt möte på hög nivå med KI-grupperna,

l)

rapportera om KI-gruppernas samarbete med andra europeiska partnerskap.

3.

Styrelsen ska fatta beslut i enlighet med tjänsteföreskrifterna för tjänstemän i Europeiska unionen och anställningsvillkoren för övriga anställda i Europeiska unionen, vilka fastställs i rådets förordning (EEG, Euratom, EKSG) nr 259/68 (1) (tjänsteföreskrifterna respektive anställningsvillkoren), när det gäller EIT:s personal och personalens anställningsvillkor. Styrelsen ska särskilt

a)

anta genomförandeåtgärderna i syfte att ge verkan åt tjänsteföreskrifterna och anställningsvillkoren i enlighet med artikel 110.2 i tjänsteföreskrifterna,

b)

i enlighet med led c i denna punkt, med avseende på EIT:s personal, utöva de befogenheter som tjänsteföreskrifterna tilldelar tillsättningsmyndigheten och anställningsvillkoren tilldelar den myndighet som är behörig att sluta anställningsavtal (tillsättningsbefogenheter).

c)

i enlighet med artikel 110.2 i tjänsteföreskrifterna anta ett beslut baserat på artikel 2.1 i tjänsteföreskrifterna och artikel 6 i anställningsvillkoren, som delegerar relevanta tillsättningsbefogenheter till direktören och som fastställer på vilka villkor denna delegering kan dras in, varvid direktören får vidaredelegera dessa befogenheter,

d)

anta ett beslut om att, när exceptionella omständigheter så kräver, tillfälligt upphäva delegeringen av tillsättningsbefogenheterna till direktören och de befogenheter som direktören vidaredelegerat, och i stället själv utöva dem eller delegera dem till en av styrelseledamöterna eller till en annan medlem av personalen än direktören.

AVSNITT 3

STYRELSENS ARBETSFORMER

1.

Styrelsen ska välja sin ordförande bland ledamöterna. Ordförandens mandatperiod ska vara två år och kan förlängas en gång.

2.

Kommissionens företrädare ska delta i styrelsemötena utan rösträtt, men dennes samtycke krävs i de fall som avses i punkt 5. Kommissionens företrädare har rätt att föreslå punkter till styrelsens dagordning.

3.

Direktören ska delta i styrelsemötena utan rösträtt.

4.

Styrelsen ska fatta beslut med enkel majoritet av samtliga ledamöter med rösträtt.

Dock ska beslut enligt punkt 1 a, b, c, d och n i avsnitt 2, och punkt 2 e och j i avsnitt 2 samt beslut enligt punkt 1 i det här avsnittet kräva en majoritet på två tredjedelar bland de röstberättigade styrelseledamöterna.

5.

Styrelsens beslut enligt punkterna 1 c, e, g, h, j och m, 2 c och 3 a i avsnitt 2 ska kräva samtycke av kommissionen, uttryckt av dess företrädare i styrelsen.

6.

Styrelsen ska inhämta ett yttrande från gruppen innan den antar beslut om förlängning eller uppsägning av partnerskapsavtalen med KI-grupperna i enlighet med punkt 1 h och k i avsnitt 2 och om ingående av samarbetsavtalet med en KI-grupp i enlighet med punkt 1 g i avsnitt 2.

Det yttrande som avses i första stycket ska inte vara bindande för styrelsen. Yttrandet ska avges utan onödigt dröjsmål och under alla omständigheter senast två månader efter att det begärts.

7.

Styrelsen ska ha ordinarie sammanträden minst fyra gånger om året och extraordinära sammanträden om ordföranden sammankallar till ett sådant, eller om minst en tredjedel av samtliga ledamöter eller kommissionens företrädare begär det.

AVSNITT 4

DET VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET

1.

Det verkställande utskottet ska biträda styrelsen när den utför sina uppgifter.

2.

Det verkställande utskottet ska bestå av fem ledamöter, inklusive styrelseordföranden som också ska vara ordförande i det verkställande utskottet. De fyra ledamöterna utöver ordföranden ska väljas av styrelsen bland styrelseledamöterna, så att det blir balans mellan personer med erfarenhet från områdena högre utbildning, forskning, innovation eller näringsliv. Mandatperioden för ledamöterna i det verkställande utskottet ska vara två år och kan förlängas en gång.

3.

Det verkställande utskottet ska förbereda styrelsemötena i samarbete med direktören.

4.

Styrelsen får be det verkställande utskottet att övervaka genomförandet av styrelsens beslut och rekommendationer.

5.

Det verkställande utskottet ska förbereda styrelsens diskussioner om och antagande av utkastet till EIT:s bidrag till kommissionens förslag till SIP. Dessutom ska det verkställande utskottet förbereda styrelsens diskussioner om utkastet till samlat programdokument, utkastet till konsoliderad årlig verksamhetsrapport, utkastet till årsbudget och utkastet till årsredovisning samt balansräkningen innan de läggs fram för styrelsen.

6.

Det verkställande utskottets beslut ska fattas med majoritet bland närvarande ledamöter. Varje ledamot har en röst.

7.

Kommissionens företrädare ska delta i det verkställande utskottets möten utan rösträtt. Kommissionens företrädare har rätt att föreslå punkter till det verkställande utskottets dagordning.

8.

Direktören ska delta i det verkställande utskottets möten utan rösträtt.

9.

Ledamöterna i det verkställande utskottet ska handla i EIT:s intresse och främja dess uppdrag och mål, identitet, självständighet och enhetlighet på ett oberoende och insynsvänligt sätt. De ska regelbundet rapportera till styrelsen om beslut som fattats och uppgifter som styrelsen tilldelat dem.

AVSNITT 5

DIREKTÖREN

1.

Direktören ska vara en person med kunnande och högt anseende på de områden där EIT är verksamt. Direktören ska vara medlem av EIT:s personal och ska vara tillfälligt anställd enligt artikel 2 a i anställningsvillkoren.

2.

Direktören ska utses av styrelsen från en lista med kandidater som föreslås av kommissionen, efter ett öppet och insynsvänligt urvalsförfarande. I det avtal som ingås med direktören ska EIT företrädas av styrelsens ordförande.

3.

Direktören ska förordnas på fyra år. Styrelsen får, på förslag från kommissionen som ska beakta sin utvärdering av direktörens resultat och EIT:s bästa intresse samt dess framtida uppgifter och utmaningar, förlänga förordnandet en gång med en period på högst fyra år. En direktör vars förordnande har förlängts får inte delta i ett annat urvalsförfarande för samma tjänst.

4.

Direktören får avsättas endast efter beslut av styrelsen på förslag från kommissionen.

5.

Direktören ska ansvara för verksamheten och den dagliga ledningen av EIT och vara dess rättsliga företrädare. Direktören ska vara ansvarig inför styrelsen och löpande rapportera till den om hur EIT:s verksamhet utvecklas och om verksamhet som direktören ansvarar för.

6.

Direktören ska särskilt

a)

organisera och leda EIT:s verksamhet,

b)

stödja styrelsen och det verkställande utskottet i deras arbete, tillhandahålla sekretariatshjälp för deras sammanträden och förse dem med information som krävs för att de ska kunna fullgöra sina uppgifter,

c)

stödja styrelsen i utarbetandet av EIT:s bidrag till kommissionens förslag till SIP,

d)

utarbeta utkastet till samlat programdokument, ett utkast till konsoliderad årlig verksamhetsrapport samt ett utkast till årsbudget som ska läggas fram för styrelsen,

e)

förbereda och genomföra urvalsförfarandet av KI-grupper och säkerställa att de olika etapperna i förfarandet utförs på ett insynsvänligt och objektivt sätt under överinseende av styrelsen, och till den konsoliderade årliga verksamhetsrapport som avses i led d bifoga en detaljerad rapport om urvalsförfarandet,

f)

med styrelsens bemyndigande förbereda, förhandla om och ingå partnerskapsavtal och bidragsavtal med KI-grupperna,

g)

förbereda och förhandla om samarbetsavtal med KI-grupperna och, med förbehåll för styrelsens slutliga godkännande, ingå dem i enlighet med punkt 1 a i avsnitt 2,

h)

med styrelsens godkännande förbereda, förhandla om och ingå bidragsavtal med andra rättsliga enheter,

i)

anordna möten med forumet och med gruppen och säkerställa en effektiv kommunikation med dem, under styrelsens överinseende,

j)

med styrelsens bemyndigande underteckna samförståndsavtal med medlemsstaterna, associerade länder eller andra tredjeländer, i syfte att främja EIT globalt,

k)

säkerställa genomförandet av ändamålsenliga övervaknings-, bedömnings- och utvärderingsförfaranden när det gäller KI-gruppernas verksamhet i enlighet med punkt 1 j i avsnitt 2, samt genomföra de korrigerande åtgärder som styrelsen beslutat om i enlighet med artikel 11.6,

l)

ansvara för administrativa och ekonomiska frågor, i enlighet med principerna om sund ekonomisk förvaltning, inklusive genomförandet av EIT:s budget, med vederbörligt beaktande av råd från funktionen för internrevision,

m)

lämna utkastet till årsredovisning och balansräkningen till funktionen för internrevision och därefter till styrelsen,

n)

säkerställa att EIT:s åtaganden fullgörs enligt de avtal och överenskommelser som ingås, under styrelsens överinseende,

o)

säkerställa att det finns en effektiv kommunikation med unionsinstitutionerna, under styrelsens överinseende,

p)

informera gruppen om resultaten av övervakningen, bedömningen och utvärderingen samt överlämna gruppens synpunkter till styrelsen,

q)

handla i EIT:s intresse och främja dess uppdrag och mål, identitet, självständighet och enhetlighet på ett oberoende och insynsvänligt sätt.

7.

Direktören ska utföra alla andra uppgifter som styrelsen anförtror honom eller henne och under styrelsens ansvar.

AVSNITT 6

EIT:S PERSONAL OCH UTSÄNDA NATIONELLA EXPERTER

1.

EIT:s personal ska vara anställd direkt av EIT. Tjänsteföreskrifterna, anställningsvillkoren och de genomförandebestämmelser som antagits genom avtal mellan unionsinstitutionerna ska gälla för EIT:s personal. Denna punkt ska tillämpas på personal anställd av EIT den 28 maj 2021, oavsett vilken dag deras anställningskontrakt börjat löpa.

2.

Nationella experter får utsändas till EIT under en begränsad period. Styrelsen ska anta bestämmelser som gör det möjligt för utsända nationella experter att arbeta vid EIT och där deras rättigheter och skyldigheter anges.

(1)   EGT L 56, 4.3.1968, s. 1.


BILAGA II

UPPHÄVD FÖRORDNING OCH ÄNDRING AV DEN

Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 294/2008

(EUT L 97, 9.4.2008, s. 1)

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1292/2013

(EUT L 347, 20.12.2013, s. 174)


BILAGA III

JÄMFÖRELSETABELL

Förordning (EG) nr 294/2008

Denna förordning

Artikel 1

Artikel 1

Artikel 2.1

Artikel 2.1

Artikel 2.2

Artikel 2.2

Artikel 2.3

Artikel 2.3

Artikel 2.5

Artikel 2.5

Artikel 2.6

Artikel 2.6

Artikel 2.7

Artikel 2.7

Artikel 2.8

Artikel 2.8

Artikel 2.9

Artikel 2.9

Artikel 2.9a

Artikel 2.10

Artikel 2.10

Artikel 2.11

Artikel 2.12

Artikel 2.11

Artikel 2.13

Artikel 2.14

Artikel 2.15

Artikel 2.16

Artikel 3

Artikel 3.1 och 3.2

Artikel 4.1 a, c och d

Artikel 5.1

Artikel 4.2

Artikel 4.3

Artikel 5.2

Artikel 5.3

Artikel 5.1 a–c

Artikel 6 a, b och c samt e

Artikel 5.1 d

Artikel 6 d

Artikel 5.1 e och f

Artikel 6 f och g

Artikel 6 h och i

Artikel 5.1 g–i

Artikel 6 j, k och l

Artikel 5.1 j

Artikel 6 m och n

Artikel 5.1 k

Artikel 6 o och p

Artikel 6 q–t

Artikel 5.2

Artikel 6.1 a–c

Artikel 7.1 a, b och c

Artikel 7.1 d

Artikel 6.1 d

Artikel 7.1 e

Artikel 7.1 f

Artikel 6.1 e

Artikel 7.1 g

Artikel 7.1 h och i

Artikel 6.2 a–e

Artikel 7.2 a–e

Artikel 7.3

Artikel 6.3

Artikel 7.4

Artikel 8

Artikel 7.1

Artikel 9.1

Artikel 7.1a

Artikel 9.2

Artikel 7.2

Artikel 7.3

Artikel 9.3

Artikel 7.4

Artikel 9.4

Artikel 7.5

Artikel 9.5

Artikel 7a

Artikel 10

Artikel 7b.1

Artikel 7b.2

Artikel 11.1

Artikel 11.2

Artikel 11.3

Artikel 7b.3

Artikel 11.4

Artikel 11.5

Artikel 7b.4

Artikel 11.6

Artikel 11.7

Artikel 12

Artikel 8.1

Artikel 13.1

Artikel 8.2 a

Artikel 13.2 a

Artikel 8.2 aa

Artikel 13.2 b

Artikel 13.2 c–f

Artikel 8.2 b

Artikel 13.2 g

Artikel 9.1 och 9.2

Artikel 14.1

Artikel 9.3

Artikel 14.2

Artikel 11

Artikel 15

Artikel 12

Artikel 16

Artikel 13.1

Artikel 17.1

Artikel 17.2

Artikel 13.2–7

Artikel 17.3–8

Artikel 14.1

Artikel 14.2

Artikel 18.1

Artikel 14.3

Artikel 18.2

Artikel 18.3

Artikel 14.4

Artikel 18.4

Artikel 14.5

Artikel 18.5

Artikel 14.6

Artikel 18.6

Artikel 14.7

Artikel 18.7

Artikel 15.1

Artikel 19.1

Artikel 15.2

Artikel 19.2

Artikel 16.1

Artikel 20.1

Artikel 16.2

Artikel 20.2

Artikel 16.2a

Artikel 20.3

Artikel 16.3

Artikel 20.4

Artikel 17.1

Artikel 4.4

Artikel 17.2

Artikel 4.1

Artikel 17.2a

Artikel 4.2

Artikel 17.3

Artikel 4.3

Artikel 17.4

Artikel 4.5

Artikel 18

Artikel 19.1

Artikel 21.1

Artikel 19.2

Artikel 19.3

Artikel 21.2

Artikel 20.1

Artikel 22.1

Artikel 20.2

Artikel 20.3

Artikel 22.2

Artikel 20.4

Artikel 20.5

Artikel 22.3

Artikel 20.6

Artikel 20.7

Artikel 20.8

Artikel 22.4

Artikel 20.9

Artikel 22.5

Artikel 20.10

Artikel 22.6

Artikel 21.1

Artikel 23.1

Artikel 21.1a

Artikel 23.2

Artikel 21.2

Artikel 23.3

Artikel 21.3

Artikel 23.4

Artikel 21.4

Artikel 22

Artikel 24

Artikel 22a

Artikel 25

Artikel 23

Artikel 26

Artikel 27

Artikel 24

Artikel 28

Bilaga

Bilaga I

Bilaga II

Bilaga III


Top