Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R0539

    Kommissionens delegerade förordning (EU) 2021/539 av den 11 februari 2021 om ändring av delegerad förordning (EU) nr 1222/2014 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/36/EU vad gäller tekniska tillsynsstandarder för specificering av metoden för att identifiera globala systemviktiga institut och för att fastställa underkategorier av globala systemviktiga institut (Text av betydelse för EES)

    C/2021/772

    EUT L 108, 29.3.2021, p. 10–14 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2021/539/oj

    29.3.2021   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 108/10


    KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2021/539

    av den 11 februari 2021

    om ändring av delegerad förordning (EU) nr 1222/2014 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/36/EU vad gäller tekniska tillsynsstandarder för specificering av metoden för att identifiera globala systemviktiga institut och för att fastställa underkategorier av globala systemviktiga institut

    (Text av betydelse för EES)

    EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

    med beaktande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/36/EU av den 26 juni 2013 om behörighet att utöva verksamhet i kreditinstitut och om tillsyn av kreditinstitut och värdepappersföretag, om ändring av direktiv 2002/87/EG och om upphävande av direktiv 2006/48/EG och 2006/49/EG (1), särskilt artikel 131.18, och

    av följande skäl:

    (1)

    Baselkommittén för banktillsyn offentliggjorde en reviderad metod för att bedöma globala systemviktiga banker i juli 2018. I och med den reviderade metoden infördes en ny indikator för att mäta systembetydelse, som avser handelsvolymen och som ingår i kategorin som avser möjligheten att ersätta de tjänster eller den finansiella infrastruktur som en bankgrupp tillhandahåller. Den nya indikatorn påverkar dock inte kategorins vikt, eftersom den relativa vikt som tilldelats den nya handelsvolymindikatorn kompenseras av en minskning, från 6,67 % till 3,33 %, av den relativa vikten för indikatorn för garanterade transaktioner på skuldinstrument- och aktiemarknader. Kategorin som avser möjligheten att ersätta de tjänster eller den finansiella infrastruktur som en bankgrupp tillhandahåller behåller således sin relativa vikt på 20 % i respektive enhets totala poängtal. Den reviderade metoden omfattar även försäkringsverksamhet i den indikatorbaserade mätmetoden som används för att bedöma bankgruppernas systembetydelse. Dessa ändringar av metoden för att bedöma globala systemviktiga banker bör återspeglas i kommissionens delegerade förordning (EU) nr 1222/2014 (2).

    (2)

    De relevanta myndigheterna bör senast den 1 september varje år beräkna poängtalen för de relevanta enheter som ska ingå i det stickprov som meddelats av EBA för godkännande på unionsnivå.

    (3)

    Insamlingen av uppgifter som inrättats i enlighet med den reviderade metoden, som inkluderar handelsvolymindikatorn, kommer att inledas under första kvartalet 2022. Globala systemviktiga institut kommer därför att identifieras utifrån den reviderade ramen för första gången under det sista kvartalet 2022. För att anpassa tillämpningen av bestämmelserna i den reviderade metoden till tillämpningsdatumen för den reviderade metoden bör bestämmelserna i den här förordningen som återspeglar ändringarna i den reviderade metoden tillämpas från och med den 1 december 2021.

    (4)

    Artikel 131 i direktiv 2013/36/EU ändrades genom Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/878 (3) för att i direktiv 2013/36/EU införa kompletterande totala poängtal för globala systemviktiga institut där indikatorn för gränsöverskridande verksamhet inte omfattar gränsöverskridande verksamhet i de medlemsstater som deltar i den gemensamma resolutionsmekanismen. Det kompletterande totala poängtalet infördes för att återspegla förmågan till välordnad resolution av gränsöverskridande grupper inom den europeiska bankunionen. Räckvidden för indikatorn för gränsöverskridande verksamhet bör därför ändras för att återspegla denna ändring.

    (5)

    Genom direktiv (EU) 2019/878 fick de behöriga och utsedda myndigheterna ytterligare möjligheter att använda sunda tillsynsbedömningar för att flytta ett globalt systemviktigt institut från en högre underkategori till en lägre underkategori på grundval av det kompletterande totala poängtalet som beaktar den europeiska bankunionens och den gemensamma resolutionsmekanismens särdrag inom indikatorer för gränsöverskridande verksamhet. För att minimera de potentiella negativa effekterna av en kraftig minskning av ett globalt systemviktigt instituts tilldelade systembetydelse, och i linje med den reviderade metoden, bör dock de relevanta behöriga och utsedda myndigheternas möjlighet att flytta ett globalt systemviktigt institut från en högre underkategori till en lägre underkategori begränsas till som mest en lägre underkategorinivå från den ursprungligen tilldelade underkategorin baserat på det globala systemviktiga institutets ursprungliga totala poängtal. För att säkerställa överensstämmelse med Baselkommittén för banktillsyns synpunkter bör dessa synpunkter dessutom beaktas vid tillsynsbedömningar som leder till att ett globalt systemviktigt institut flyttas till en lägre underkategori.

    (6)

    Delegerad förordning (EU) nr 1222/2014 bör därför ändras i enlighet med detta.

    (7)

    Denna förordning grundar sig på det förslag till tekniska tillsynsstandarder som Europeiska bankmyndigheten har lagt fram för kommissionen.

    (8)

    EBA har genomfört öppna offentliga samråd om det förslag till tekniska tillsynsstandarder som denna förordning grundar sig på, analyserat de möjliga kostnaderna och fördelarna och begärt råd från den bankintressentgrupp som inrättats i enlighet med artikel 37 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1093/2010 (4).

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Ändringar av delegerad förordning (EU) nr 1222/2014

    Delegerad förordning (EU) nr 1222/2014 ska ändras på följande sätt:

    1.

    I artikel 2 ska punkt 1 ersättas med följande:

    ”1.

    relevant enhet: en grupp som leds av ett moderinstitut inom EU, ett finansiellt moderholdingföretag inom EU eller ett blandat finansiellt moderholdingföretag inom EU, eller ett institut som inte utgör ett dotterföretag till ett moderinstitut inom EU, ett finansiellt moderholdingföretag inom EU eller ett blandat finansiellt moderholdingföretag inom EU.”

    2.

    I artikel 3 ska punkt 2 ersättas med följande:

    ”2.   Den relevanta myndigheten ska senast den 31 juli varje år rapportera till EBA indikatorvärdena för alla relevanta enheter med en total exponering, beräknat enligt artikel 429.4 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013 (*1), på över 200 miljarder euro som auktoriserats inom dess jurisdiktion. Indikatorvärden ska samlas in av relevant myndighet med beaktande av ytterligare specificering av dataunderlag enligt riktlinjer som EBA tagit fram i enlighet med artikel 16 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1093/2010 (*2). Den relevanta myndigheten ska se till att indikatorvärdena är identiska med dem som lämnas till Baselkommittén för banktillsyn.

    (*1)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013 av den 26 juni 2013 om tillsynskrav för kreditinstitut och värdepappersföretag och om ändring av förordning (EU) nr 648/2012 (EUT L 176, 27.6.2013, s. 1)."

    (*2)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1093/2010 av den 24 november 2010 om inrättande av en europeisk tillsynsmyndighet (Europeiska bankmyndigheten), om ändring av beslut nr 716/2009/EG och om upphävande av kommissionens beslut 2009/78/EG (EUT L 331, 15.12.2010, s. 12).”"

    3.

    Artikel 4 ska ersättas med följande:

    ”Artikel 4

    Identifieringsförfarande

    1.   Den relevanta myndigheten ska senast den 1 september varje år beräkna poängtalen för de relevanta enheter som ingår i det stickprov som meddelats av EBA och som auktoriserats inom dess jurisdiktion.

    2.   När den relevanta myndigheten med utövande av en sund tillsynsbedömning flyttar ett globalt systemviktigt institut från en lägre underkategori till en högre underkategori eller utser en relevant enhet som ett globalt systemviktigt institut i enlighet med artikel 131.10 a respektive b i direktiv 2013/36/EU ska den lämna en skriftlig detaljerad redogörelse för skälen till bedömningen till EBA senast den 1 november varje år.

    3.   När den relevanta myndigheten med utövande av en sund tillsynsbedömning flyttar ett globalt systemviktigt institut från en högre underkategori till en lägre underkategori i enlighet med artikel 131.10 c i direktiv 2013/36/EU ska den lämna en skriftlig detaljerad redogörelse för skälen till bedömningen till EBA senast den 30 september varje år.

    4.   Flyttningen eller identifieringen som avses i punkt 2 ska få verkan den 1 januari det andra året efter det kalenderår då nämnarna har anmälts till de relevanta myndigheterna i enlighet med artikel 3.3. Om ett globalt systemviktigt institut flyttas till en lägre underkategori än föregående år ska det lägre buffertkravet för globala systemviktiga institut få verkan den 1 januari året efter flyttningen, såvida inte relevant myndighet med utövande av sin sunda tillsynsbedömning senarelägger tillämpningen av detta krav till den dag som anges i första meningen i denna punkt.

    5.   Identifieringen av en relevant enhet som ett globalt systemviktigt institut av relevant myndighet ska inbegripa identifieringskoden för alla de juridiska personer som ingår i det globala systemviktiga institutets konsolidering för tillsynsändamål. Den relevanta enhet som identifierats av relevant myndighet ska senast den 1 mars året efter att ha identifierats lämna upplysningar till den relevanta myndigheten om sin koncernstruktur genom att tillhandahålla identifieringskoder för juridiska personer, där sådana finns, för samtliga konsoliderade enheter i gruppen. Den relevanta enheten ska se till att dess koncernstruktur, enligt uppgifterna i den globala databasen över identifieringskoder för juridiska personer, uppdateras permanent.”

    4.

    Artikel 5 ska ändras på följande sätt:

    a)

    Följande punkt 1a ska införas:

    ”1a.   Med avvikelse från punkt 1 ska de indikatorvärden som anges i artikel 6.1, 6.2 a, b och c samt 6.4 a och b även omfatta försäkringsdotterbolag.”

    b)

    Punkt 2 ska ersättas med följande:

    ”2.   Den relevanta myndigheten ska fastställa poängtalet för varje relevant enhet i stickprovet som det aritmetiska medelvärdet av kategoripoängtalen, med förbehåll för att kategoripoängtalet för kategorin som avser möjligheten till ersättande inte får överskrida 500 baspunkter.

    Varje kategoripoängtal, förutom kategorin som avser möjligheten att ersätta tjänster och den finansiella infrastruktur som gruppen tillhandahåller, ska beräknas som det aritmetiska medelvärdet av de värden som följer av att man dividerar vart och ett av indikatorvärdena i den kategorin med den nämnare för indikatorn som meddelats av EBA.

    Poängtalet för kategorin som avser möjligheten att ersätta tjänster och den finansiella infrastruktur som gruppen tillhandahåller ska beräknas som det vägda medelvärdet av kategorins indikatorvärden. För detta ändamål ska indikatorerna för tillgångar under förvaring enligt artikel 6.3 a och för gjorda betalningar enligt artikel 6.3 b viktas i sin helhet, medan indikatorerna för garanterade transaktioner på skuldinstrument- och aktiemarknader enligt artikel 6.3 c och för handelsvolym enligt artikel 6.3 d ska viktas med 50 %.

    Poängtalen ska uttryckas som baspunkter och avrundas till närmaste heltal.”

    c)

    Följande punkter ska införas som punkterna 5a och 5b:

    ”5a.   Den relevanta myndigheten ska fastställa ett kompletterande totalt poängtal för varje relevant enhet med gränsöverskridande verksamhet i de deltagande medlemsstaterna enligt artikel 4.1 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 806/2014 (*3) genom att följa förfarandet i punkt 2 i den här artikeln, men ska ersätta den relevanta enhetens indikatorvärden som anges i artikel 6.5 a och b med de värden som beräknats i enlighet med andra stycket i denna punkt, och ska ersätta motsvarande nämnare med de reviderade nämnare som EBA tillhandahållit.

    För tillämpningen av första stycket ska relevant myndighet betrakta alla fordringar och skulder gentemot motparter som är verksamma i de deltagande medlemsstaterna enligt artikel 4.1 i förordning (EU) nr 806/2014 som inhemska. För de kategorier som anges i artikel 131.2 a–d i direktiv 2013/36/EU ska den relevanta myndigheten beakta samma oförändrade indikatorvärden som rapporterats av den relevanta enheten och de nämnare som meddelats av EBA.

    5b.   På grundval av det kompletterande totala poängtalet som nämns i punkt 5a ska ett beslut om att med utövande av sund tillsynsbedömning flytta ett globalt systemviktigt institut från en högre till en lägre underkategori i enlighet med artikel 131.10 c i direktiv 2013/36/EU baseras på en bedömning av huruvida det globala systemviktiga institutets fallissemang skulle få en mindre negativ effekt på den globala finansiella marknaden och den globala ekonomin. I denna bedömning ska, där så är lämpligt, hänsyn tas till eventuella synpunkter eller reservationer som antagits av Baselkommittén för banktillsyn i enlighet med dess allmänt tillgängliga metod för att bedöma de globala systemviktiga bankernas systembetydelse.

    Det kompletterande totala poängtalet som avses i punkt 5a kan avgöra om den relevanta myndigheten ska flytta det globala systemviktiga institutet till en lägre underkategori enligt punkt 3 i denna artikel. Det globala systemviktiga institutet får endast flyttas ett steg till nästa underkategorinivå.”

    (*3)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 806/2014 av den 15 juli 2014 om fastställande av enhetliga regler och ett enhetligt förfarande för resolution av kreditinstitut och vissa värdepappersföretag inom ramen för en gemensam resolutionsmekanism och en gemensam resolutionsfond och om ändring av förordning (EU) nr 1093/2010 (EUT L 225, 30.7.2014, s. 1)."

    d)

    Punkt 6 ska ersättas med följande:

    ”6.   De beslut som avses i punkterna 4, 5 och 5b ska stödjas av hjälpindikatorer, som inte får utgöras av indikatorer för sannolikheten för fallissemang hos den relevanta enheten. Besluten ska baseras på väl dokumenterade och kontrollerbara kvantitativa och kvalitativa uppgifter.”

    5.

    I artikel 6.3 ska följande led läggas till som led d:

    ”d)

    Handelsvolym.”

    6.

    Artikel 7 ska utgå.

    Artikel 2

    Ikraftträdande och tillämpning

    1.   Denna förordning träder i kraft dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    2.   Punkterna 4 a, 4 b och 5 ska gälla från och med den 1 december 2021.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdad i Bryssel den 11 februari 2021.

    På kommissionens vägnar

    Ursula VON DER LEYEN

    Ordförande


    (1)  EUT L 176, 27.6.2013, s. 338.

    (2)  Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 1222/2014 av den 8 oktober 2014 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/36/EU vad gäller tekniska tillsynsstandarder för specificering av metoden för att identifiera globala systemviktiga institut och för att fastställa underkategorier av globala systemviktiga institut (EUT L 330, 15.11.2014, s. 27).

    (3)  Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/878 av den 20 maj 2019 om ändring av direktiv 2013/36/EU vad gäller undantagna enheter, finansiella holdingföretag, blandade finansiella holdingföretag, ersättning, tillsynsåtgärder och tillsynsbefogenheter och kapitalbevarande åtgärder (EUT L 150, 7.6.2019, s. 253).

    (4)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1093/2010 av den 24 november 2010 om inrättande av en europeisk tillsynsmyndighet (Europeiska bankmyndigheten), om ändring av beslut nr 716/2009/EG och om upphävande av kommissionens beslut 2009/78/EG (EUT L 331, 15.12.2010, s. 12).


    Top