Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020R0872

    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2020/872 av den 24 juni 2020 om ändring av förordning (EU) nr 1305/2013 vad gäller en särskild åtgärd för att ge exceptionellt tillfälligt stöd inom ramen för Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (Ejflu) för att hantera covid-19-utbrottet

    PE/17/2020/REV/1

    EUT L 204, 26.6.2020, p. 1–3 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2022; tyst upphävande genom 32021R2115

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2020/872/oj

    26.6.2020   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 204/1


    EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EU) 2020/872

    av den 24 juni 2020

    om ändring av förordning (EU) nr 1305/2013 vad gäller en särskild åtgärd för att ge exceptionellt tillfälligt stöd inom ramen för Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (Ejflu) för att hantera covid-19-utbrottet

    EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artiklarna 42 och 43.2,

    med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

    efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,

    med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande (1),

    i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet (2), och

    av följande skäl:

    (1)

    Jordbrukare och företag på landsbygden har drabbats av konsekvenserna av covid-19-utbrottet på ett sätt som saknar motstycke. De omfattande begränsningar av rörelsefriheten som införts i medlemsstaterna samt den obligatoriska stängningen av butiker, torghandel, restauranger och andra serveringsställen har orsakat ekonomiska störningar i jordbrukssektorn och på landsbygden samt lett till likviditetsproblem för jordbrukare och småföretag som är verksamma inom bearbetning, marknadsföring eller utveckling av jordbruksprodukter. Detta har skapat en extraordinär situation som kräver åtgärder.

    (2)

    För att hantera effekterna av den kris som förorsakats av covid-19-utbrottet (krisen) bör en ny exceptionell och tillfällig åtgärd antas för att avhjälpa de likviditetsproblem som hotar kontinuiteten i jordbruksverksamheten och de små företag som är verksamma inom bearbetning, marknadsföring eller utveckling av jordbruksprodukter.

    (3)

    Den åtgärden bör göra det möjligt för medlemsstaterna att använda tillgängliga medel inom ramen för deras befintliga landsbygdsprogram, för att stödja jordbrukare och små och medelstora företag som är särskilt påverkade av krisen. Stödet, som syftar till att trygga företagens konkurrenskraft och jordbruksföretagens livskraft, bör, för att på bästa sätt koncentrera de tillgängliga medlen till de stödmottagare som drabbats hårdast av krisen, beviljas utifrån objektiva och icke-diskriminerande kriterier. När det gäller jordbrukare kan sådana kriterier omfatta produktionssektorer, driftsinriktning, jordbruksstruktur, typ av marknadsföring av jordbruksprodukter och antalet anställda säsongsarbetare samt när det gäller små och medelstora företag, typer av sektorer, typer av verksamhet, typer av regioner och andra särskilda begränsningar.

    (4)

    Eftersom åtgärden är brådskande och exceptionell bör en engångsbetalning och en tidsgräns för tillämpning av åtgärden fastställas, samtidigt som principen att kommissionens utbetalningar ska göras i enlighet med budgetanslagen och under förutsättning att medel finns tillgängliga bör upphävas.

    (5)

    För att ge större stöd till de jordbrukare eller små och medelstora företag som påverkas mest är det lämpligt att tillåta medlemsstaterna att justera schablonbeloppens storlek för vissa kategorier av berättigade stödmottagare, utifrån objektiva och icke-diskriminerande kriterier.

    (6)

    För att säkerställa tillräcklig finansiering av den nya åtgärden utan att äventyra andra mål för landsbygdsprogrammen bör, enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1305/2013 (3), en högsta andel av unionens bidrag till denna åtgärd fastställas.

    (7)

    Eftersom målet för denna förordning, nämligen att hantera effekterna av krisen genom att införa en särskild åtgärd för att ge exceptionellt tillfälligt stöd inom ramen för Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, inte i tillräcklig utsträckning kan uppnås av medlemsstaterna utan snarare, på grund av den föreslagna insatsens omfattning och verkningar, kan uppnås bättre på unionsnivå, kan unionen vidta åtgärder i enlighet med subsidiaritetsprincipen i artikel 5 i fördraget om Europeiska unionen (EU-fördraget). I enlighet med proportionalitetsprincipen i samma artikel går denna förordning inte utöver vad som är nödvändigt för att uppnå detta mål.

    (8)

    Förordning (EU) nr 1305/2013 bör därför ändras i enlighet med detta.

    (9)

    Med beaktande av- hur brådskande det är att hantera krisen anses det lämpligt att föreskriva ett undantag från den tidsfrist på åtta veckor som avses i artikel 4 i protokoll nr 1 om de nationella parlamentens roll i Europeiska unionen, fogat till EU-fördraget, fördraget om Europeiska unionens funktionssätt och fördraget om upprättandet av Europeiska atomenergigemenskapen.

    (10)

    Eftersom situationen i samband med krisen är akut bör denna förordning träda i kraft samma dag som den offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Förordning (EU) nr 1305/2013 ska ändras på följande sätt:

    1.

    Följande artikel ska införas:

    ”Artikel 39b

    Exceptionellt tillfälligt stöd till jordbrukare samt små och medelstora företag som påverkas särskilt av covid-19-krisen

    1.   Stöd inom ramen för denna åtgärd ska ge nödbistånd till jordbrukare och små och medelstora företag som påverkas särskilt av covid-19-krisen, i syfte att säkerställa kontinuiteten i deras affärsverksamhet, på de villkor som anges i denna artikel.

    2.   Stöd ska beviljas jordbrukare samt små och medelstora företag som är verksamma inom bearbetning, marknadsföring eller utveckling av jordbruksprodukter som omfattas av bilaga I till EUF-fördraget eller av bomull, utom fiskeriprodukter. De framställda produkterna från produktionsprocessen får vara en produkt som inte omfattas av den bilagan.

    3.   Medlemsstaterna ska rikta stödet till stödmottagare som påverkas mest av covid-19-krisen genom att, på grundval av tillgängliga uppgifter, fastställa villkor för stödberättigande och, när medlemsstaterna anser att det är lämpligt, urvalskriterier som ska vara objektiva och icke-diskriminerande.

    4.   Stödet ska betalas ut i form av ett schablonbelopp senast den 30 juni 2021, på grund av ansökningar om stöd som godkänts av den behöriga myndigheten senast den 31 december 2020. Kommissionens efterföljande återbetalning ska ske i enlighet med budgetanslagen och under förutsättning att tillgängliga medel finns. Stödnivån får differentieras per kategori av stödmottagare, i enlighet med objektiva och icke-diskriminerande kriterier.

    5.   Det högsta stödbeloppet får inte överstiga 7 000 EUR per jordbrukare och 50 000 EUR per litet eller medelstort företag.

    6.   När medlemsstaterna beviljar stöd enligt denna artikel ska de beakta det stöd som beviljats inom ramen för andra nationella stödinstrument eller unionsstödinstrument eller privata försäkringar för att hantera effekterna av covid-19-krisen.”

    2.

    Artikel 49.2 ska ersättas med följande:

    ”2.   Den myndighet i medlemsstaten som ansvarar för att välja ut insatser ska, med undantag för insatser enligt artiklarna 18.1 b, 24.1 d, 28–31, 33, 34 och 36–39b, säkerställa att insatserna väljs ut i enlighet med de urvalskriterier som avses i punkt 1 i den här artikeln och enligt ett öppet och väldokumenterat förfarande.”

    3.

    I artikel 59 ska följande punkt införas:

    ”6a.   Det Ejflu-stöd som tillhandahålls enligt artikel 39b får inte överstiga 2 % av det totala Ejflu-bidraget till landsbygdsprogrammet.”

    Artikel 2

    Denna förordning träder i kraft samma dag som den offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdad i Bryssel den 24 juni 2020.

    På Europaparlamentets vägnar

    D. M. SASSOLI

    Ordförande

    På rådets vägnar

    N. BRNJAC

    Ordförande


    (1)  Yttrande av den 11 juni 2020 (ännu inte offentliggjord i EUT).

    (2)  Europaparlamentets ståndpunkt av den 19 juni 2020 (ännu inte offentliggjord i EUT) och rådets beslut av den 24 juni 2020.

    (3)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1305/2013 av den 17 december 2013 om stöd för landsbygdsutveckling från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (Ejflu) och om upphävande av rådets förordning (EG) nr 1698/2005 (EUT L 347, 20.12.2013, s. 487).


    Top