Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017H1936

Kommissionens rekommendation (EU) 2017/1936 av den 18 oktober 2017 om omedelbara åtgärder för att förhindra missbruk av sprängämnesprekursorer (Text av betydelse för EES. )

C/2017/6950

EUT L 273, 24.10.2017, p. 12–14 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2017/1936/oj

24.10.2017   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 273/12


KOMMISSIONENS REKOMMENDATION (EU) 2017/1936

av den 18 oktober 2017

om omedelbara åtgärder för att förhindra missbruk av sprängämnesprekursorer

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA REKOMMENDATION

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 292, och

av följande skäl:

(1)

Den senaste tidens terroristattacker och incidenter visar att hemmagjorda sprängämnen fortfarande utgör ett stort hot i Europa. Sprängämnesprekursorer är fortfarande tillgängliga och används i syfte att göra hemmagjorda sprängämnen, trots de ansträngningar som har gjorts för att begränsa och kontrollera tillgången till dem.

(2)

FN:s säkerhetsråd understryker i sin resolution 2370 (2017) det överhängande behovet av att förhindra terrorister från att använda eller försöka få tillgång till råvaror och komponenter som kan användas för att tillverka sprängämnen och efterlyser ökad vaksamhet, bland annat genom utfärdande av god praxis, informationsutbyte över gränserna och inrättande av partnerskap.

(3)

I Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 98/2013 (1) fastställs harmoniserade regler för tillhandahållande, införsel, innehav och användning av ämnen eller blandningar som kan missbrukas för olaglig tillverkning av sprängämnen, i syfte att begränsa allmänhetens tillgång till dessa ämnen och blandningar och säkerställa lämplig rapportering av misstänkta transaktioner i hela försörjningskedjan.

(4)

Det krävs att samtliga medlemsstater tillämpar förordning (EU) nr 98/2013 korrekt för att det ska gå att uppnå målet att förbättra den fria rörligheten för kemiska ämnen och blandningar på den inre marknaden och undanröja snedvridningar av konkurrensen medan man samtidigt säkerställer en hög skyddsnivå för allmänhetens säkerhet. Detta kommer också att främja målen med Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2017/541 (2), dvs. att förhindra terroristbrott som involverar tillverkning, innehav, förvärv, transport, tillhandahållande eller användning av sprängämnen samt tillhandahållande och mottagande av instruktioner om tillverkning eller användning av sprängämnen.

(5)

Syftet med denna rekommendation är att säkerställa att målet med förordning (EU) nr 98/2013 kan uppnås effektivare genom att ge medlemsstaterna riktlinjer om tillämpningen. Denna rekommendation kompletterar de riktlinjer (3) som antagits av kommissionen och den ständiga kommittén för prekursorer (4) och tar hänsyn till de diskussioner som förts i kommittén och under några regionala workshoppar för medlemsstaternas myndigheter under 2016 och 2017.

(6)

Allmänhetens tillgång till sprängämnesprekursorer bör begränsas för att förhindra att terrorister skaffar sprängämnesprekursorer. Genom förordning (EU) nr 98/2013 begränsas enskilda personers tillgång till och användning av sju kemiska ämnen (de begränsade sprängämnesprekursorer som förtecknas i bilaga I till förordning (EU) nr 98/2013) (5).

(7)

Trots detta förbud får medlemsstaterna besluta att bevilja allmänheten tillgång till dessa ämnen, men endast genom ett system med tillstånd och registrering. Från och med den 1 januari 2017 har sexton medlemsstater tillstånds- och/eller registreringssystem i stället för ett förbud (6). I de medlemsstaterna kan enskilda personer alltså fortfarande få tillgång till och använda begränsade sprängämnesprekursorer.

(8)

Medlemsstaterna bör identifiera och främja lägre koncentrationer och alternativa ämnen som medför mindre farhågor för säkerheten samt fastställa villkor för lagring av sprängämnesprekursorer. De medlemsstater som har ett tillståndssystem bör säkerhetspröva den person som begär tillstånd.

(9)

I denna rekommendation efterlyses också bättre verkställighet av de begränsningar och kontroller som föreskrivs i förordning (EU) nr 98/2013 och sektorsövergripande samarbete. Ökad medvetenhet bland alla aktörer i försörjningskedjan, även onlineaktörer, kommer att göra det lättare för dem att uppfylla sina skyldigheter enligt förordning (EU) nr 98/2013.

(10)

Utan att det påverkar tillämpningen av de rättsliga ramarna för gränsöverskridande informationsutbyte i samband med brottsutredningar om terroristbrott (7) eller tullfrågor (8) uppmanar denna rekommendation till utbyte av information om misstänkta transaktioner, försvinnanden, stölder och andra misstänkta incidenter eller tillståndsansökningar, när dessa verkar ha gränsöverskridande inslag.

(11)

Även om den senaste tidens attacker och incidenter främst har involverat triacetontriperoxid (TATP) gäller hotet många olika hemmagjorda sprängämnen och sprängämnesprekursorer. Unionen och dess medlemsstater måste förbli vaksamma genom att upptäcka och ta itu med utvecklingen på detta område, i samarbete med relevanta berörda parter och användare.

(12)

Sedan förordningen antogs har kommissionen övervakat och underlättat tillämpningen i nära samarbete med den ständiga kommittén för prekursorer. I februari 2017 antog kommissionen en rapport (9) där den konstaterade att förordningens ikraftträdande visserligen har bidragit till att minska det hot som sprängämnesprekursorer utgör i Europa, men att det är nödvändigt att identifiera åtgärder och insatser som förbättrar kontrollsystemet för hemmagjorda sprängämnen. I maj 2017 inledde kommissionen sitt arbete med att se över förordningen (10) om sprängämnesprekursorer genom en utvärdering som kommer att följas av en konsekvensbedömning under första halvan av 2018. I utvärderingen kommer man att granska förordningens relevans, ändamålsenlighet, effektivitet, samstämmighet och mervärde samt identifiera problem och hinder som kan kräva ytterligare insatser. I konsekvensbedömningen kommer man att undersöka olika politiska alternativ för att hantera eventuella problem och hinder som identifierats. I avvaktan på resultatet av denna översyn rekommenderas att medlemsstaterna vidtar omedelbara åtgärder för att i praktiken begränsa allmänhetens tillgång till sprängämnesprekursorer inom ramen för den befintliga förordningen.

HÄRIGENOM REKOMMENDERAS FÖLJANDE.

Begränsning av allmänhetens tillgång till sprängämnesprekursorer

1.

Medlemsstaterna bör vidta alla nödvändiga åtgärder enligt förordning (EU) nr 98/2013 för att begränsa allmänhetens tillgång till sprängämnesprekursorer och förhindra att terrorister får tag på sprängämnesprekursorer, samt sörja för tillbörlig rapportering av misstänkta transaktioner i hela försörjningskedjan. I detta syfte bör medlemsstaterna noggrant bedöma huruvida deras system med förbud, tillstånd eller registrering verkligen uppfyller dessa mål. Medlemsstaterna bör underrätta kommissionen om resultaten av sin bedömning inom fyra månader efter antagandet av denna rekommendation. Denna information kommer att bidra till bedömningen av eventuella ytterligare åtgärder på EU-nivå.

2.

Dessutom bör medlemsstaterna snarast vidta följande åtgärder:

a)

Främja och, om det är möjligt och lämpligt, kräva användning av alternativa ämnen eller lägre koncentrationer som kan användas för samma legitima verksamhet med mindre risk för säkerheten.

b)

Fastställa säkerhetskrav avseende lagring av sprängämnesprekursorer för ekonomiska aktörer, yrkesmässiga användare och enskilda personer som lagligen är i besittning av sprängämnesprekursorer.

c)

Tillhandahålla ekonomiska aktörer tydliga riktlinjer om hur man på ett effektivt och ändamålsenligt sätt kan kontrollera huruvida en person agerar som enskild person. I detta syfte skulle medlemsstaterna kunna tillämpa en kategori av ”yrkesmässiga användare”, som innebär att en person har behov av en begränsad sprängämnesprekursor av orsaker som är knutna till hans eller hennes näringsverksamhet, affärsverksamhet eller yrke.

d)

Om ett tillståndssystem har inrättats i enlighet med artikel 4.2 i förordning (EU) nr 98/2013, säkerhetspröva den person som ansöker om tillstånd, i synnerhet för att kontrollera den sökandes brottsregisteruppgifter i alla de stater där personen har bott under de föregående fem åren.

e)

Inrätta kontrollsystem för att upptäcka om ekonomiska aktörer inte följer reglerna.

Stärkt samarbete och kontakt med försörjningskedjan

3.

För att stärka samarbetet och kontakterna med försörjningskedjan bör medlemsstaterna göra följande:

a)

Tillhandahålla utbildning för att se till att de brottsbekämpande myndigheterna, beredskapspersonal och tullmyndigheterna känner igen sprängämnesprekursorer och blandningar som innehåller dessa vid fullgörandet av sina uppdrag och kan reagera snabbt och korrekt på misstänkt verksamhet.

b)

Utöver de befintliga rapporteringskraven i artikel 9.4 i förordning (EU) nr 98/2013, uppmuntra slutanvändarna av sprängämnesprekursorer att rapportera betydande försvinnanden och stölder.

c)

I den mån detta inte redan omfattas av befintliga skyldigheter enligt unionslagstiftningen, utbyta information med andra berörda medlemsstater om misstänkta transaktioner, försvinnanden, stölder och andra misstänkta incidenter eller tillståndsansökningar, när dessa har gränsöverskridande inslag, så snart som möjligt och i enlighet med nationell lagstiftning och relevanta internationella rättsliga instrument.

d)

Identifiera alla relevanta sektorer, inbegripet onlineverksamhet, vidta skräddarsydda åtgärder för att öka medvetenheten i varje sektor och föra en dialog med försörjningskedjan och slutanvändare för att förbättra kunskaperna om sprängämnesprekursorers legitima yrkesmässiga och icke-yrkesmässiga användningsområden.

Utfärdad i Bryssel den 18 oktober 2017.

På kommissionens vägnar

Julian KING

Ledamot av kommissionen


(1)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 98/2013 av den 15 januari 2013 om saluföring och användning av sprängämnesprekursorer (EUT L 39, 9.2.2013, s. 1).

(2)  Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2017/541 av den 15 mars 2017 om bekämpande av terrorism, om ersättande av rådets rambeslut 2002/475/RIF och om ändring av rådets beslut 2005/671/RIF (EUT L 88, 31.3.2017 s. 6).

(3)  https://ec.europa.eu/home-affairs/sites/homeaffairs/files/what-we-do/policies/crisis-and-terrorism/explosives/explosives-precursors/docs/guidelines_on_the_marketing_and_use_of_explosives_precursors_en.pdf

(4)  http://ec.europa.eu/transparency/regexpert/index.cfm?do=groupDetail.groupDetail&groupID=3245

(5)  Väteperoxid, nitrometan, salpetersyra, kaliumklorat, kaliumperklorat, natriumklorat och natriumperklorat i koncentrationer som överstiger de gränsvärden som anges i bilaga I, även i form av blandningar eller andra ämnen där dessa begränsade ämnen ingår i koncentrationer som överstiger respektive gränsvärde.

(6)  Rapport från kommissionen om tillämpning av, och delegering av befogenhet inom ramen för, förordning (EU) nr 98/2013 om saluföring och användning av sprängämnesprekursorer, COM(2017) 103 final av den 28 februari 2017.

(7)  Rådets beslut 2005/671/RIF av den 20 september 2005 om informationsutbyte och samarbete när det gäller terroristbrott (EUT L 253, 29.9.2005, s. 22).

(8)  Rådets förordning (EG) nr 515/97 av den 13 mars 1997 om ömsesidigt bistånd mellan medlemsstaternas administrativa myndigheter och om samarbete mellan dessa och kommissionen för att säkerställa en korrekt tillämpning av tull- och jordbrukslagstiftningen (EGT L 82, 22.3.1997, s. 1).

(9)  Rapport från kommissionen om tillämpning av, och delegering av befogenhet inom ramen för, förordning (EU) nr 98/2013 om saluföring och användning av sprängämnesprekursorer, COM(2017) 103 final av den 28 februari 2017.

(10)  https://ec.europa.eu/home-affairs/what-is-new/work-in-progress/initiatives/revision-regulation-marketing-and-use-explosives-precursors_en


Top