Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016R1160

    Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2016/1160 av den 15 juli 2016 om införande av en slutgiltig antidumpningstull på import av natriumcyklamat med ursprung i Folkrepubliken Kina och Indonesien efter en översyn vid giltighetstidens utgång i enlighet med artikel 11.2 i rådets förordning (EG) nr 1225/2009

    C/2016/4466

    EUT L 192, 16.7.2016, p. 49–70 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 11/10/2022

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2016/1160/oj

    16.7.2016   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 192/49


    KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2016/1160

    av den 15 juli 2016

    om införande av en slutgiltig antidumpningstull på import av natriumcyklamat med ursprung i Folkrepubliken Kina och Indonesien efter en översyn vid giltighetstidens utgång i enlighet med artikel 11.2 i rådets förordning (EG) nr 1225/2009

    EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

    med beaktande av rådets förordning (EG) nr 1225/2009 av den 30 november 2009 om skydd mot dumpad import från länder som inte är medlemmar i Europeiska gemenskapen (1) (nedan kallad grundförordningen), särskilt artikel 11.2,

    och av följande skäl:

    1.   FÖRFARANDE

    1.1   Tidigare undersökningar och gällande åtgärder

    (1)

    Efter en antidumpningsundersökning i enlighet med artikel 5 i grundförordningen, införde rådet genom förordning (EG) nr 435/2004 (2) en slutgiltig antidumpningstull på import av natriumcyklamat med ursprung i Folkrepubliken Kina och Indonesien. De ursprungliga åtgärderna blev senare föremål för olika översyner (3). Till följd av detta är tullsatsen för en individuellt namngiven indonesisk tillverkare 0,24 euro/kg med en övrig tullsats på 0,27 euro/kg på import av den berörda produkten tillverkad av andra indonesiska tillverkare, medan tullsatsen för Folkrepubliken Kina ligger på mellan 0 och 0,23 euro/kg för individuellt namngivna kinesiska tillverkare med en övrig tullsats på 0,26 euro/kg på import av den berörda produkten när den är tillverkad av andra kinesiska tillverkare (nedan kallat gällande åtgärder).

    (2)

    De gällande åtgärderna gäller all import av natriumcyklamat med ursprung i Folkrepubliken Kina och Indonesien, med undantag för import av natriumcyklamat som tillverkats av de kinesiska exporterande tillverkarna Fang Da Food Additive (Shen Zhen) Limited och Fang Da Food Additive (Yang Quan) Limited. Från början fastställdes en nolltullsats för dessa företag eftersom ingen dumpning hade kunnat konstateras (4).

    (3)

    I överensstämmelse med rapporten från WTO:s överprövningsorgan i ärendet Mexiko – Slutgiltiga antidumpningsåtgärder avseende nötkött och ris (nedan kallad rapporten från WTO:s överprövningsorgan) undersöktes inte de kinesiska exporterande tillverkarna Fang Da Food Additive (Shen Zhen) Limited och Fang Da Food Additive (Yang Quan) Limited i de efterföljande översynerna av de åtgärder som hade införts genom förordning (EG) nr 435/2004, och de är inte föremål för gällande åtgärder.

    1.2   Inledande av en översyn vid giltighetstidens utgång

    (4)

    Efter offentliggörandet av tillkännagivandet om att giltighetstiden för de gällande antidumpningsåtgärderna snart skulle löpa ut (5) mottog kommissionen den 6 mars 2015 en begäran om inledande av en översyn vid giltighetstidens utgång av dessa åtgärder i enlighet med artikel 11.2 i grundförordningen. Begäran lämnades in av Productos Aditivos S.A., den enda unionstillverkaren av natriumcyklamat som således representerar 100 % av unionstillverkningen.

    (5)

    Begäran grundades på antagandet att dumpningen skulle fortsätta och återkomma och att skadan som vållats unionsindustrin skulle fortsätta och återkomma när de slutgiltiga antidumpningsåtgärdernas giltighetstid löpte ut.

    (6)

    Efter samråd med rådgivande kommittén fastställde kommissionen att det förelåg tillräcklig bevisning för att inleda en översyn vid giltighetstiden utgång och offentliggjorde den 6 juni 2015 i Europeiska unionens officiella tidning  (6) (nedan kallat tillkännagivandet om inledande) inledandet av en översyn vid giltighetstidens utgång enligt artikel 11.2 i grundförordningen.

    (7)

    Den 12 augusti 2015 inledde kommissionen även en undersökning i enlighet med artikel 5 i grundförordningen rörande import av samma produkt som tillverkats och exporterats till unionen av Fang Da Food Additive (Shen Zhen) Limited och Fang Da Food Additive (Yan Quan) Limited (båda företagen nedan kallade Fang Da) (nedan kallad den parallella undersökningen enligt artikel 5) (7). Import från Fang Da omfattas inte av denna översyn vid giltighetstidens utgång.

    1.3   Berörda parter

    (8)

    I tillkännagivandet om inledande uppmanade kommissionen berörda parter att anmäla sig till att delta i undersökningen. Dessutom informerade kommissionen speciellt den klagande, kända exporterande tillverkare, de kinesiska och indonesiska myndigheterna, kända importörer, leverantörer, användare och handlare som kommissionen visste var berörda om undersökningens inledande och inbjöd dem att delta.

    (9)

    De berörda parterna gavs möjlighet att lämna synpunkter på inledandet av undersökningen och att begära att bli hörda av kommissionen och/eller förhörsombudet för handelspolitiska förfaranden.

    1.3.1   Tillverkare i det jämförbara landet

    (10)

    I tillkännagivandet om inledande rörande import från Folkrepubliken Kina informerade kommissionen de berörda parterna om att den planerade att använda Indonesien som tredjeland med marknadsekonomi (nedan kallat jämförbart land) i den mening som avses i artikel 2.7 a i grundförordningen.

    (11)

    Mot bakgrund av tillgängliga statistiska uppgifter (se skäl 32) informerade kommissionen emellertid även myndigheterna i Amerikas förenta stater (nedan kallade USA) om undersökningens inledande och uppmanade dem att tillhandahålla namn och identiteter på natriumcyklamattilverkare i USA, om några sådana fanns. Inga natriumcyklamattillverkare påträffades därefter i USA. Inget tyder på att natriumcyklamat tillverkas i andra tredjeländer.

    1.3.2   Stickprovsförfarande

    (12)

    I tillkännagivandet om inledande angav kommissionen att den kunde komma att besluta om att göra ett urval bland de berörda parterna i enlighet med artikel 17 i grundförordningen.

    —   Stickprovsförfarande avseende unionstillverkare

    (13)

    I tillkännagivandet om inledande angav kommissionen att Productos Aditivos S.A. är den enda unionstillverkaren av natriumcyklamat i unionen, som följaktligen står för 100 % av unionens totala tillverkning. Följaktligen var ett stickprovsförfarande inte nödvändigt.

    —   Stickprovsförfarande avseende importörer

    (14)

    För att avgöra om ett urval var nödvändigt och i så fall göra ett stickprov, bad kommissionen icke-närstående importörer att lämna de upplysningar som angavs i tillkännagivandet om inledande.

    (15)

    Eftersom bara en icke-närstående importör hörde av sig med den efterfrågade informationen var det inte nödvändigt att göra ett stickprovsurval på icke-relaterade importörer.

    —   Stickprovsförfarande avseende exporterande tillverkare i Folkrepubliken Kina och Indonesien

    (16)

    På grund av det begränsade antalet kända exporterande tillverkare i de berörda länderna planerades inget urval av exporterande tillverkare.

    1.3.3   Svar på frågeformuläret och kontrollbesök

    (17)

    Kommissionen sände frågeformulär till den enda unionstillverkaren, alla kända exporterande tillverkare i Folkrepubliken Kina och Indonesien, en icke-närstående importör och en användare inom unionen som uttryckt intresse för undersökningen.

    (18)

    Ett svar på frågeformuläret mottogs från den enda unionstillverkaren och ett partiellt svar från en användare inom unionen. Inga svar mottogs från icke-närstående tillverkare inom unionen eller från exporterande tillverkare i Folkrepubliken Kina och Indonesien.

    (19)

    Kommissionen inhämtade och kontrollerade alla uppgifter som den ansåg vara nödvändiga för att fastställa sannolikheten för fortsatt eller återkommande dumpning och skada och för att fastställa unionens intresse. Kontrollbesök i enlighet med artikel 16 i grundförordningen genomfördes i följande företags lokaler:

     

    Unionstillverkare

    Productos Aditivos S.A., Barcelona, Spanien

    1.4   Översynsperiod och skadeundersökningsperiod

    (20)

    Undersökningen av sannolikheten för fortsatt eller återkommande dumpning omfattade perioden 1 april 2014–31 mars 2015 (nedan kallad översynsperioden). Undersökningen av de utvecklingstendenser som är relevanta för bedömningen av sannolikheten för fortsatt eller återkommande skada omfattade perioden från och med den 1 januari 2011 fram till översynsperiodens slut (nedan kallad skadeundersökningsperioden).

    1.5   Meddelande av uppgifter

    (21)

    Berörda parter underrättades om de viktigaste omständigheter och överväganden som låg till grund för avsikten att bibehålla de slutgiltiga antidumpningsåtgärderna. Parterna beviljades även en tidsfrist inom vilken synpunkter kunde lämnas efter meddelandet av uppgifter. Ingen av parterna inkom med kommentarer efter meddelandet av uppgifter.

    2.   BERÖRD PRODUKT OCH LIKADAN PRODUKT

    2.1   Berörd produkt

    (22)

    Den berörda produkten är natriumcyklamat med ursprung i Folkrepubliken Kina och Indonesien (nedan kallade de berörda länderna) som för närvarande klassificeras enligt KN-nummer ex 2929 90 00 (Taric-nummer 2929900010) (nedan kallad den berörda produkten).

    (23)

    Natriumcyklamat är en råvara som används som livsmedelstillsats och som i stor omfattning används som sötningsmedel av livsmedelsindustrin och av tillverkare av sötningsmedel med lågt kaloriinnehåll och dietetiska sötningsmedel för bordsbruk. Små mängder används dessutom av läkemedelsindustrin.

    (24)

    Natriumcyklamat är ett kemiskt rent ämne. Som när det gäller alla rena kemikalier kan det dock innehålla en liten andel föroreningar som mäts i mg/kg av produkten. Halten föroreningar, som fastställs i unionens lagstiftning, avgör natriumcyklamatens kvalitet. Natriumcyklamat finns i två olika former: hydratiserad (HC), med en fukthalt på 15 %, och vattenfri (AC), med en fukthalt på upp till 1 %. Dessa två former av natriumcyklamat har samma huvudegenskaper och användningsområden, och skiljer sig endast åt i fråga om söthetsgraden, där den hydratiserade formen är mindre söt på grund av vatteninnehållet. Priserna varierar av samma skäl. Den vattenfria formen är dyrare än den hydratiserade formen. Båda formerna bör således inom ramen för detta förfarande betraktas som en och samma produkt.

    2.2   Likadan produkt

    (25)

    Undersökningen visade att följande produkter har både samma grundläggande fysiska och kemiska egenskaper och samma grundläggande användningsområden:

    Den berörda produkten.

    Den produkt som tillverkas och säljs av de exporterande tillverkarna på Folkrepubliken Kinas och Indonesiens hemmamarknader.

    Den produkt som tillverkas och säljs av unionsindustrin inom unionen.

    (26)

    Kommissionen beslutade därför att dessa produkter är likadana produkter i den mening som avses i artikel 1.4 i grundförordningen.

    3.   SANNOLIKHET FÖR FORTSATT ELLER ÅTERKOMMANDE DUMPNING

    3.1   Folkrepubliken Kina

    3.1.1   Inledande anmärkningar

    (27)

    I enlighet med artikel 11.2 i grundförordningen undersöktes om det förekom dumpning och huruvida de gällande åtgärdernas upphörande sannolikt skulle innebära att dumpningen skulle fortsätta eller återkomma.

    (28)

    Även om det förekom en betydande import av den berörda produkten under översynsperioden samarbetade ingen av de kinesiska exporterande tillverkare som var föremål för åtgärder i denna undersökning. Därför baserades undersökningsresultaten avseende sannolikheten för att dumpningen skulle fortsätta eller återkomma på statistiska uppgifter samt på uppgifter som fanns i begäran om översyn vid giltighetstidens utgång.

    3.1.2   Dumpning under översynsperioden

    3.1.2.1   Jämförbart land

    (29)

    I enlighet med artikel 2.7 a i grundförordningen vinnlade man sig om att identifiera ett tredjeland med marknadsekonomi för att fastställa priser eller ett konstruerat värde för att bestämma normalvärdet.

    (30)

    I tillkännagivandet om inledande underrättade kommissionen berörda parter om att den planerade att använda Indonesien som lämpligt jämförbart land och inbjöd berörda parter att komma med synpunkter. Inga synpunkter inkom. Kommissionen försökte få till stånd ett samarbete med tillverkare i Indonesien. Brev och tillhörande frågeformulär skickades till alla kända indonesiska exporterande tillverkare.

    (31)

    En indonesisk exporterande tillverkare hörde av sig och gav ett mycket ofullständigt svar på frågeformuläret. Kommissionen mottog inget svar på det följande brev i vilket företaget uppmanades att lämna ett fullständigt svar. De uppgifter som lämnades in var sammantaget så ofullständiga att de inte kunde användas för att bestämma normalvärdet. Till följd av detta kunde den indonesiska exporterande tillverkaren inte längre betraktas som samarbetsvillig. Följaktligen kunde kommissionen inte få till stånd något samarbete med Indonesien.

    (32)

    Enligt de uppgifter som kommissionen har tillgång till förekommer tillverkning av den undersökta produkten endast inom unionen och i de två berörda länderna. Emellertid visade statistik från Eurostat på en export i begränsade mängder av den berörda produkten från Amerikas förenta stater (nedan kallade USA) till unionen under skadeundersökningsperioden. Eftersom det är förbjudet att använda natriumcyklamat i USA rörde det sig förmodligen om att fall av felklassificering, men kommissionen kontaktade ändå myndigheterna i USA för att hitta möjliga tillverkare av den berörda produkten, om sådana fanns. Inga indikationer på att någon sådan tillverkare skulle finnas inkom därefter.

    (33)

    Följaktligen kunde kommissionen inte få tillstånd något samarbete med någon av de potentiella tillverkarna i det jämförbara landet.

    3.1.2.2   Normalvärde

    (34)

    I enlighet med artikel 2.7 a i grundförordningen ska normalvärdet bestämmas på grundval av priserna i ett lämpligt tredjeland med marknadsekonomi (nedan kallat det jämförbara landet) eller priset från ett sådant tredjeland till andra länder, inbegripet unionen, eller om detta inte är möjligt, på någon annan skälig grund, exempelvis det pris som faktiskt betalas eller ska betalas i unionen för den likadana produkten, vid behov justerat för att inbegripa en skälig vinstmarginal.

    (35)

    Såsom påpekas i skälen 30–32 var ingen av tillverkarna i ett jämförbart land samarbetsvillig. Följaktligen måste normalvärdet i enlighet med artikel 2.7 a i grundförordningen bestämmas på en skälig grund. Därför ansåg kommissionen det skäligt att basera normalvärdet på unionstillverkarens kontrollerade uppgifter om priser och kostnader.

    (36)

    Den likadana produkten såldes av unionsindustrin i representativa volymer. Unionsindustrins försäljning på den inhemska marknaden gick emellertid med förlust. Normalvärdet konstruerades därför på grundval av unionsindustrins produktionskostnader jämte ett skäligt belopp för försäljnings- och administrationskostnader och andra allmänna kostnader samt en vinstmarginal. Försäljnings- och administrationskostnaderna baserades på de faktiska uppgifterna från unionstillverkaren. Den tillagda vinstnivån baserades på den uppskattade skäliga vinstmarginalen för en antidumpningsundersökning som genomförts nyligen rörande ett annat sötningsmedel, aspartam. I denna undersökning fastställde kommissionen på det preliminära stadiet (8) att en vinst på 5–10 % (av sekretesskäl angivet som intervall) motsvarar en skälig vinst. Därför konstaterar kommissionen att detta vinstmål skäligen kan användas även till den aktuella undersökningen vid konstruktionen av normalvärdet. Uppgifter om vägda genomsnittliga kostnader för de två produkttyper som tillverkas och säljs av unionstillverkaren användes eftersom ingen information på grund av bristande samarbetsvilja fanns tillgänglig om de produkttyper som såldes av de kinesiska exporterande tillverkarna.

    3.1.2.3   Exportpris

    (37)

    Eftersom det inte fanns något samarbete med någon av de kinesiska exporterande tillverkarna baserades exportpriset på den statistik som inhämtats i enlighet med artikel 14.6 (9) i grundförordningen (nedan kallad artikel 14.6-databasen) för all kinesisk export till unionen (förutom från Fang Da) av den berörda produkten under översynsperioden. Eftersom ingen information fanns tillgänglig rörande den form (produkttyp) som såldes togs ett enkelt medelvärde för att beräkna exportpriset.

    3.1.2.4   Jämförelse

    (38)

    Kommissionen jämförde det konstruerade normalvärdet och de kinesiska exporterande tillverkarnas exportpris på grundval av priset fritt fabrik.

    (39)

    När så var motiverat för att jämförelsen skulle bli rättvis justerade kommissionen normalvärdet och/eller exportpriset i enlighet med artikel 2.10 i grundförordningen för att ta hänsyn till olikheter som påverkade priserna och prisjämförbarheten.

    (40)

    Lämpliga justeringar för transport, försäkring, hantering, lastning och därtill sammanhängande kostnader samt bankavgifter gjordes i de fall där dessa konstaterades vara skäliga, korrekta och styrkta med kontrollerad bevisning. I brist på mer exakt information baserades dessa justeringar på faktiska uppgifter rörande Fang Da i den parallella undersökningen enligt artikel 5.

    3.1.2.5   Dumpningsmarginal

    (41)

    Dumpningsmarginalen beräknades som det belopp med vilket det genomsnittliga normalvärdet översteg det genomsnittliga exportpriset. Resultatet från denna beräkning pekar på en total dumpningsmarginal på mer än 100 %. Den konstaterade dumpningsmarginalen var väsentligt högre än den dumpningsmarginal som konstaterades vid den ursprungliga undersökningen.

    3.1.3   Utveckling av importen om åtgärderna skulle upphöra att gälla

    (42)

    Kommissionen undersökte om det var sannolikt att dumpningen skulle fortsätta om åtgärderna skulle upphöra att gälla. Följande faktorer analyserades: produktionskapacitet och outnyttjad kapacitet i Folkrepubliken Kina, exportpriser till andra destinationer samt absorptionskapaciteten på tredjeländers marknader.

    (43)

    Analysen grundades främst på information som tillhandahållits i begäran och på information som fanns allmänt tillgänglig och/eller som lämnats in inom ramen för denna undersökning. Andra informationskällor har också använts, såsom Eurostats importstatistik och exportstatistik från det berörda landet.

    3.1.3.1   Outnyttjad kapacitet

    (44)

    Eftersom det inte förekom något samarbete användes den information som lämnats in i begäran om översyn, artikel 14.6-databasen och kinesisk exportstatistik. Den kinesiska kapaciteten uppskattades försiktigt genom användning av allmänt tillgängliga uppgifter om kapacitet för endast en kinesisk exporterande tillverkare (10). Detta resulterade i en kapacitet på minst 40 000 ton, men information i akten visar att det finns åtminstone ytterligare två kinesiska tillverkare (Fang Da ej inräknade), och att denna försiktigt beräknade siffra därför är en underskattning av Folkrepubliken Kinas faktiska kapacitet.

    (45)

    Vid användning av den kinesiska exportstatistiken och importstatistiken från artikel 14.6-databasen om import till unionen (Fang Da ej inräknade) av den berörda produkten pekar ovanstående uppskattning på en fri kapacitet på nästan 17 000 ton för den kinesiska marknaden och unionsmarknaden tillsammans, eller en outnyttjad kapacitet som är mer än tre gånger större än double digitstorleken på unionsmarknaden.

    3.1.3.2   Exportpriser till tredjeländer

    (46)

    Enligt kinesisk exportstatistik ligger genomsnittliga kinesiska priser till deras viktigaste andra marknader (såsom Sydafrika, Brasilien, Argentina och Turkiet) på samma nivå eller ibland till och med lägre än deras försäljningspriser till unionen.

    (47)

    Av ovanstående framgår att den berörda produkten även dumpas på andra tredjelandsmarknader och att unionen skulle fortsätta att vara en attraktiv marknad för kinesiska exporterande tillverkare om åtgärderna upphävdes.

    3.1.3.3   Absorption av tredjelandsmarknader

    (48)

    Det är förbjudet att använda natriumcyklamat i livsmedels-, dryckes- och läkemedelsprodukter på ett antal stora tredjelandsmarknader, däribland USA. Det fanns inga indikationer i akten på att andra tredjelandsmarknader för natriumcyklamat skulle växa och akten innehöll inte heller indikationer på den kinesiska inhemska marknadens storlek och på hur mycket den förväntades växa.

    (49)

    Därför uppskattas absorptionskapaciteten för andra marknader än unionsmarknaden vara rätt så låg och således skulle unionen vara en attraktiv marknad om åtgärderna upphörde att gälla.

    3.1.4   Slutsats om sannolikheten för fortsatt dumpning

    (50)

    Utvärderingen av dessa faktorer visade att de exportörer som berörs av översynen har fortsatt att exportera den berörda produkten till unionen, i betydande mängder och till dumpade priser. Kinesisk export till andra tredjeländer sker också till dumpade priser. På grund av de kinesiska exportörernas stora, fritt tillgängliga kapacitet, bristen på andra betydande marknader som kan absorbera en sådan kapacitet samt det faktum att unionsmarknaden är attraktiv, finns det ett incitament för de kinesiska exporterande tillverkarna att leda om ännu större mängder till dumpade priser till unionsmarknaden om åtgärderna skulle upphävas.

    (51)

    Mot bakgrund av ovanstående uppgifter dras slutsatsen att dumpningen från Folkrepubliken Kina sannolikt kommer att fortsätta om åtgärderna tillåts upphöra att gälla.

    3.2   Indonesien

    3.2.1   Inledande anmärkningar

    (52)

    Efter inledandet hörde en indonesisk exporterande tillverkare av sig. Ett ofullständigt svar på frågeformuläret lämnades in varvid kommissionen uppmanade företaget att lämna in ett fullständigt svar på frågeformuläret som en del av bristförfarandet. Inget svar mottogs på denna uppmaning och därför kunde ingen av de indonesiska exporterande tillverkarna anses vara samarbetsvillig.

    (53)

    Mot bakgrund av ovanstående och enligt artikel 18 i grundförordningen har uppgifterna om inhemska priser, exportpriser till andra länder samt tillverkning och kapacitet i Indonesien för de icke-samarbetsvilliga indonesiska exporttillverkarna baserats på de fakta som stod till förfogande, däribland uppgifter i klagomålet och allmänt tillgängliga uppgifter.

    3.2.2   Dumpning under översynsperioden

    3.2.2.1   Normalvärde

    (54)

    I avsaknad av samarbete från Indonesien användes det indonesiska normalvärdet som det rapporterats i begäran eftersom det inte fanns någon annan tillgänglig information i ärendet. I begäran konstruerades det indonesiska normalvärdet genom att unionstillverkarens kostnadsstruktur användes och varje kostnadsfaktor justerades till indonesiska nivåer. Kostnadsfaktorerna var råmaterial, personal, energi och vatten, underhåll, avskrivning och fasta kostnader. De justeringar som gjorts i begäran befanns skäliga. I avsaknad av annan tillgänglig information ansågs därför informationen i begäran som en bästa uppskattning för det indonesiska normalvärdet.

    3.2.2.2   Exportpris

    (55)

    Då samarbete inte har kunnat upprättas med någon indonesisk exporterande tillverkare måste annan tillgänglig information användas för att fastställa exportpriser. Under översynsperioden upphörde nästan importen från Indonesien till unionen. Den import som har kunnat konstateras under översynsperioden var försumbar (runt 19 ton) och därför kunde inte importstatistiken från artikel 14.6-databasen användas. I stället användes indonesisk exportstatistik för att fastställa exportpriserna. Tolv exportdestinationer påträffades. Det genomsnittliga exportpriset till alla tredjeländer användes som proxyvariabel för exportpriset till unionen om åtgärderna skulle upphävas.

    3.2.2.3   Jämförelse

    (56)

    Kommissionen jämförde det konstruerade normalvärdet och de indonesiska exportörernas exportpris på grundval av priset fritt fabrik.

    (57)

    När så var motiverat för att jämförelsen skulle bli rättvis justerade kommissionen normalvärdet och/eller exportpriset i enlighet med artikel 2.10 i grundförordningen för att ta hänsyn till olikheter som påverkade priserna och prisjämförbarheten.

    (58)

    Justeringar gjordes för att få exportpriserna fritt ombord på en nivå fritt fabrik. Eftersom mer exakt information saknades baserades dessa justeringar på faktiska uppgifter om Fang Da i den parallella undersökningen enligt artikel 5, vilka kommissionen anser utgöra ett lämpligt riktmärke för att beräkna justeringarna. Lämpliga justeringar för transport, försäkring, hantering, lastning och därtill sammanhängande kostnader samt bankavgifter gjordes i de fall där dessa konstaterades vara skäliga, korrekta och styrkta med kontrollerad bevisning.

    3.2.2.4   Dumpningsmarginal

    (59)

    Dumpningsmarginalen beräknades som det belopp med vilket normalvärdet, beräknat såsom anges i skäl 54, översteg exportpriset, som fastställdes såsom anges i skäl 55. Detta resulterade i en dumpningsmarginal på 33,6 %, vilket är högre än den högsta dumpningsmarginal som fastställdes i den ursprungliga undersökningen (18,1 %). Detta visar att dumpningen till tredjeländer från indonesiska företag, även om exporten av den berörda produkten till unionen nästan har avstannat, har fortsatt på en nivå som är högre än den som fastställdes i den ursprungliga undersökningen.

    3.2.3   Utveckling av importen om åtgärderna skulle upphöra att gälla

    (60)

    Kommissionen undersökte om det var sannolikt att dumpningen skulle återkomma om åtgärderna skulle upphöra att gälla. Följande faktorer analyserades: exportpriset till andra destinationer, produktionskapaciteten och den outnyttjade kapaciteten i Indonesien samt absorptionskapaciteten för andra tredjelandsmarknader.

    3.2.3.1   Outnyttjad kapacitet

    (61)

    Eftersom samarbete inte kunnat upprättas var kommissionen tvungen att använda sig av de uppgifter som fanns tillgängliga i begäran om översyn, Eurostat-databasen och indonesisk exportstatistik. På grundval av information som fanns tillgänglig för en indonesisk exporterande tillverkare uppskattades den indonesiska kapaciteten till minst 10 000 ton. Med hjälp av indonesisk exportstatistik kunde man fastställa att den indonesiska exporten till tredjeländer uppgick till 4 700 ton under översynsperioden. Utifrån detta kan Indonesiens fria kapacitet för sin inhemska marknad och unionsmarknaden försiktigt uppskattas till 5 300 ton. Det ska påpekas att den totala indonesiska kapaciteten vid den förra översynen vid giltighetstidens utgång (11) uppskattades till 18 000 ton för 2008.

    (62)

    Eftersom inga uppgifter om de två indonesiska tillverkarnas inhemska försäljning finns tillgängliga kan det endast göras en grov uppskattning av den fria (tillgängliga) kapacitet som skulle kunna ledas om till unionsmarknaden. Med uppgifterna från den förra översynen vid giltighetstidens utgång uppgick emellertid de två indonesiska företagens inhemska försäljning till 2 000 ton, vilket med nuvarande kapacitet fortfarande skulle lämna en fri kapacitet på 3 300 ton till unionsmarknaden. Detta skulle motsvara mer än 80 % av unionsmarknaden under översynsperioden.

    3.2.3.2   Exportpriser till tredjeländer

    (63)

    Utifrån indonesisk statistik om exporten till andra länder under översynsperioden kan det konstateras att de genomsnittliga försäljningspriserna på två av de viktigaste exportmarknaderna, dvs. Pakistan och Filippinerna (vilka står för över 50 % av den indonesiska exportförsäljningen till tredjeländer) är väsentligt lägre än de genomsnittliga försäljningspriserna i unionen under översynsperioden. Såsom förklaras i skälen 55–59 kunde en dumpningsmarginal på 33,6 % konstateras när det indonesiska exportpriset baserades på alla exportförsäljningspriser till tredjeländer. Därför skulle unionsmarknaden vara attraktiv för indonesiska exporterande tillverkare om åtgärderna skulle upphöra att gälla.

    3.2.3.3   Absorption av tredjelandsmarknader

    (64)

    Såsom förklaras i skälen 48 och 49 anses absorptionskapaciteten på andra marknader än unionsmarknaden vara låg. På grund av avsaknad av samarbete finns det ingen information i ärendet om den indonesiska inhemska förbrukningen av den berörda produkten, men med en uppskattat fri kapacitet på 5 300 ton för både den indonesiska marknaden och unionsmarknaden är det med tanke på andra marknaders låga absorptionskapacitet tydligt att Indonesien skulle ha stor fri kapacitet för att täcka unionsmarknaden.

    (65)

    Följaktligen kan man inte förvänta sig att den indonesiska överskottskapaciteten skulle ledas om till andra marknader än unionens i någon större utsträckning.

    3.2.4   Slutsats om sannolikheten för återkommande dumpning

    (66)

    Bedömningen av ovannämnda faktorer visade att Indonesien har exporterat till andra marknader än unionsmarknaden till priser som ligger långt under det genomsnittliga priset i unionen. Med tanke på de indonesiska exportörernas stora fritt tillgängliga kapacitet och bristen på andra betydande marknader som kan absorbera en sådan kapacitet är det troligt att de indonesiska exporterande tillverkarna kommer att leda om stora volymer till dumpade priser till unionsmarknaden om åtgärderna skulle upphävas.

    (67)

    Mot bakgrund av ovanstående uppgifter dras slutsatsen att dumpningen från Indonesien sannolikt kommer att återkomma, om åtgärderna tillåts upphöra att gälla.

    4.   SANNOLIKHET FÖR FORTSATT ELLER ÅTERKOMMANDE SKADA

    4.1   Inledande anmärkning

    (68)

    Eftersom unionsindustrin består av endast en tillverkare och dumpad import rör en begränsad grupp av kinesiska och indonesiska exporterande tillverkare behövde skadeindikatorer och uppgifter om import indexeras för att skydda känsliga affärsuppgifters konfidentialitet.

    4.2   Definition av unionsindustrin och unionens tillverkning

    (69)

    Den likadana produkten tillverkades under undersökningsperioden av endast en tillverkare i unionen, vilken således utgör unionsindustrin i den mening som avses i artikel 4.1 i grundförordningen.

    4.3   Förbrukning i unionen

    (70)

    Natriumcyklamat tillverkas endast i unionen, Folkrepubliken Kina och Indonesien. Kommissionen fastställde förbrukningen i unionen på grundval av unionsindustrins försäljningsvolymer på unionsmarknaden, plus volymen på importerad natriumcyklamat från Folkrepubliken Kina och Indonesien, som fastställts i enlighet med vad som förklaras i skäl 73.

    (71)

    Förbrukningen i unionen utvecklades på följande sätt:

    Tabell 1

    Förbrukning i unionen

    Index (2011 = 100)

    2011

    2012

    2013

    2014

    Översynsperiod

    Total förbrukning i unionen

    100

    103

    93

    97

    101

    Källa: Unionsindustrins uppgifter, artikel 14.6-databasen.

    (72)

    Förbrukningen av natriumcyklamat i unionen sjönk först med 7 % mellan 2011 och 2013, och steg sedan under följande period. Förbrukningen nådde under översynsperioden mer eller mindre samma nivå som 2011.

    4.4   Import från de berörda länderna

    (73)

    I denna undersökning avses med import från Folkrepubliken Kina den totala importen från Folkrepubliken Kina exklusive importen från Fang Da, som inte är föremål för denna översyn. Import från Fang Da beaktades endast för beräkningen av den totala förbrukningen inom unionen. Eftersom ingen av de kinesiska och indonesiska exporterande tillverkarna har samarbetat i denna undersökning använde kommissionen statistik som fanns tillgänglig i artikel 14.6-databasen för att fastställa importvolymen och importpriset från dessa två länder under skadeundersökningsperioden, eftersom den innehöll tillräckligt detaljerad information på nivån för de tiosiffriga Taric-numren och Taric-tilläggsnumren.

    (74)

    Eftersom importvolymen från Indonesien är försumbar i den mening som avses i artikel 3.4 i grundförordningen bedömdes import från de berörda länderna separat.

    4.4.1   Folkrepubliken Kina

    4.4.1.1   Volym och marknadsandel

    Tabell 2

    Importvolym och marknadsandel

    Index (2011 = 100)

    2011

    2012

    2013

    2014

    Översynsperiod

    Importvolym

    100

    114

    73

    71

    77

    Marknadsandel

    100

    110

    79

    73

    77

    Källa: Artikel 14.6-databasen.

    (75)

    Importvolymen från Folkrepubliken Kina minskade med 23 % under skadeundersökningsperioden. Först ökade den mellan 2011 och 2012, och sjönk därefter väsentligt, särskilt mellan 2012 och 2013 med en kraftig minskning på 41 indexpunkter. Ytterligare en liten minskning skedde mellan 2013 och 2014, som följdes av en ökning med 6 indexpunkter mellan 2014 och översynsperioden.

    (76)

    Den motsvarande marknadsandelen under skadeundersökningsperioden följde en liknande trend, också den med en total minskning på 23 %.

    4.4.1.2   Priser på importprodukter

    (77)

    Utvecklingstendenserna för de kinesiska importpriserna har fastställts och analyserats separat med och utan antidumpningstullar inkluderade. Det gjordes i detta enskilda fall eftersom nivån på tullsatserna ändrades 2012, såsom förklaras i skäl 1, samtidigt som det blev möjligt att åskådliggöra dessa ändringars inverkan genom att visa pristrenderna inklusive antidumpningstullar.

    Tabell 3

    Index importpriser (euro/kg)

    Index (2011 = 100)

    2011

    2012

    2013

    2014

    Översynsperiod

    Exklusive antidumpningstullar

    100

    105

    105

    101

    104

    Inklusive antidumpningstullar

    100

    109

    112

    108

    111

    Källa: Artikel 14.6-databasen.

    (78)

    Under skadeundersökningsperioden ökade de genomsnittliga priserna cif vid unionens gräns (priser utan antidumpningstullar) på import från Folkrepubliken Kina från andra tillverkare än Fang Da med 4 %.

    (79)

    Om antidumpningstullarnas inverkan tas med i beräkningen ökade importpriserna med 11 % under skadeundersökningsperioden. Det ska hållas i åtanke att antidumpningstullarna i maj 2012 hade mer än fördubblats för de kinesiska exporterande tillverkare som tillhörde Rainbow Rich-gruppen, vilket återspeglas i höjningen av de genomsnittliga importpriserna (inbegripet antidumpningstullar) från 2011 till 2012.

    4.4.1.3   Prisunderskridande

    (80)

    Mot bakgrund av den bristande samarbetsviljan hos alla de kinesiska exporterande tillverkare som är föremål för denna översyn fastställde kommissionen prisunderskridandet under översynsperioden genom att jämföra det vägda genomsnittliga försäljningspris som unionstillverkaren tog ut till oberoende kunder på unionsmarknaden, justerat till en nivå fritt fabrik med det genomsnittliga kinesiska importpriset baserat på artikel 14.6-databasen. Eftersom ingen information fanns tillgänglig rörande formen (produkttypen) för importen från Kina togs ett enkelt medelvärde för att beräkna det genomsnittliga kinesiska exportpriset.

    (81)

    Jämförelsen visade att den genomsnittliga prisunderskridandemarginalen uttryckt som en procentsats av unionsindustrins försäljningspriser under översynsperioden var 22,8 % när hänsyn togs till den inverkan som de antidumpningstullar som tillämpas på importen från Kina har. Om den antidumpningstull som gäller för den kinesiska exporterande tillverkare som är föremål för åtgärder dras av, skulle prisunderskridandemarginalen uppgå till 32,3 %.

    4.4.2   Indonesien

    4.4.2.1   Volym och marknadsandel

    Tabell 4

    Importvolym och marknadsandel

    Index (2011 = 100)

    2011

    2012

    2013

    2014

    Översynsperiod

    Importvolym

    100

    225

    31

    18

    9

    Marknadsandel

    100

    218

    34

    19

    9

    Källa: Artikel 14.6-databasen.

    (82)

    Under skadeundersökningsperioden minskade både volymen och marknadsandelarna för import av natriumcyklamat från Indonesien till unionen med 91 %. Det bör noteras att den absoluta volymen på importen från Indonesien var låg 2011 och 2012, mycket låg 2013 och försumbar under 2014 och översynsperioden. Även om importen från Indonesien fluktuerade mycket under skadeundersökningsperioden kan dess inverkan på unionsindustrin anses vara mycket begränsad från 2011 till 2012, och till och med obetydlig från 2013 fram till översynsperioden.

    4.4.2.2   Priser på importprodukter

    Tabell 5

    Index importpriser (euro/kg)

    Index (2011 = 100)

    2011

    2012

    2013

    2014

    Översynsperiod

    Exklusive antidumpningstullar

    100

    104

    107

    105

    106

    Källa: Artikel 14.6-databasen.

    (83)

    Under skadeundersökningsperioden ökade de genomsnittliga indonesiska importpriserna cif vid unionens gräns med 6 %.

    4.4.2.3   Prisunderskridande

    (84)

    Mot bakgrund av den bristande samarbetsviljan från alla de indonesiska exporterande tillverkarna fastställde kommissionen prisunderskridandet under översynsperioden genom att jämföra det vägda genomsnittliga försäljningspris unionstillverkaren tog ut till oberoende kunder på unionsmarknaden, justerat till en nivå fritt fabrik, med det genomsnittliga indonesiska importpriset baserat på artikel 14.6-databasen. Eftersom ingen information fanns tillgänglig rörande formen (produkttypen) för importen från Indonesien togs ett enkelt medelvärde för att beräkna det genomsnittliga indonesiska importpriset.

    (85)

    Jämförelsen visade att den vägda genomsnittliga prisunderskridandemarginalen, uttryckt i procent av unionsindustrins försäljningspriser, under översynsperioden uppgick till 24,1 %. Om de antidumpningstullar som gäller för de indonesiska exporterande tillverkare som är föremål för åtgärder dras av, skulle prisunderskridandemarginalen uppgå till 33,6 %.

    4.5   Unionsindustrins ekonomiska situation

    4.5.1   Allmänna anmärkningar

    (86)

    Tillverkning av natriumcyklamat består av två huvudsakliga tillverkningssteg: I det första steget, som kräver användning av reaktorer, omvandlas råvarorna till rå (orenad) natriumcyklamat. I det andra tillverkningssteget måste den råa natriumcyklamaten renas innan den i enlighet med lagstiftningen på området kan användas i en livsmedels-, dryckes- eller läkemedelsindustri i ett senare led av förädlingskedjan.

    (87)

    På grund av en teknisk olycka som skedde i juli 2011 (explosion i fabriken) kunde unionstillverkaren inte utföra det första tillverkningssteget – reaktionsprocessen – mellan augusti 2011 och maj 2012, utan var tvungen att tillfälligt förlita sig till importerad natriumcyklamat som unionstillverkaren renade ytterligare för att kunna upprätthålla sin kommersiella verksamhet.

    (88)

    Eftersom unionstillverkaren inte hade något annat val än att tillfälligt förlita sig till import, och med tanke på importens begränsade varaktighet och volym under skadeundersökningsperioden, gör denna incident och dess följder inte ovannämnda slutsatser rörande definitionen av unionsindustrin ogiltiga. Den hade emellertid stor inverkan på unionsindustrins ekonomiska situation för åren 2011–2012, det vill säga i början av skadeundersökningsperioden, i synnerhet i fråga om kapacitet, tillverknings- och försäljningsvolym samt lönsamhetsindikatorer. Den hade också en viss, men dock mindre, inverkan på importens utveckling. Dessa faktorer beaktas i analysen av skadeindikatorernas utveckling.

    (89)

    I samband med detta och i enlighet med artikel 3.5 i grundförordningen inbegrep granskningen av den dumpade importens inverkan på unionsindustrin en bedömning av alla ekonomiska indikatorer som var av betydelse för unionsindustrins tillstånd under skadeundersökningsperioden. För fastställande av skadan bedömde kommissionen de ekonomiska indikatorerna på grundval av uppgifter som rörde den enda unionstillverkaren, som utgör unionsindustrin i den mening som avses i artikel 4.1 i grundförordningen.

    (90)

    De ekonomiska indikatorerna för den enda unionstillverkaren, som bedömts av kommissionen, är tillverkning, produktionskapacitet, kapacitetsutnyttjande, försäljningsvolym, marknadsandel, tillväxt, sysselsättning, produktivitet, arbetskraftskostnader, dumpningsmarginalens storlek och återhämtning från tidigare dumpning, genomsnittspriser per enhet, enhetskostnad, lager, lönsamhet, kassaflöde, investeringar, räntabilitet och kapitalanskaffningsförmåga.

    4.5.2   Skadeindikatorer

    4.5.2.1   Produktion, produktionskapacitet och kapacitetsutnyttjande

    (91)

    Unionens totala tillverkning, produktionskapacitet och kapacitetsutnyttjande utvecklades på följande sätt under skadeundersökningsperioden:

    Tabell 6

    Tillverkning, produktionskapacitet och kapacitetsutnyttjande

    Index (2011 = 100)

    2011

    2012

    2013

    2014

    Översynsperiod

    Produktionsvolym

    100

    104

    189

    159

    157

    Produktionskapacitet

    100

    114

    171

    171

    171

    Kapacitetsutnyttjande

    100

    91

    110

    93

    92

    Källa: Unionsindustrins uppgifter.

    (92)

    Tillverkningen ökade totalt med 57 % under skadeundersökningsperioden. Såsom anges i skälen 87 och 93 var unionsindustrins tillverkning emellertid ovanligt låg 2011–2012. Mellan 2013 och översynsperioden minskade produktionsnivån drastiskt med 32 indexpunkter.

    (93)

    Produktionskapaciteten ökade också betydligt under skadeundersökningsperioden (med 71 %), men denna tendens kan återigen förklaras med en ovanligt låg nivå 2011 och 2012, vilket berodde på den tekniska incidenten i tillverkningslokalerna. Kapaciteten beräknades på grundval av det antal månader då unionsindustrin kunde tillverka sin egen natriumcyklamat, det vill säga bara 7 månader 2011, 8 månader 2012 och 12 månader för de andra perioderna. Från 2013 höll sig produktionskapaciteten stabil fram till översynsperioden.

    (94)

    Graden av kapacitetsutnyttjande minskade med 8 % mellan 2011 och översynsperioden, men följde en betydande nedåtgående utvecklingstendens från 2013 i överensstämmelse med minskningen av produktionsvolymen.

    4.5.2.2   Försäljningsvolym och marknadsandel

    (95)

    Unionsindustrins försäljningsvolym och marknadsandel utvecklades på följande sätt under skadeundersökningsperioden:

    Tabell 7

    Försäljningsvolym och marknadsandel

    Index (2011 = 100)

    2011

    2012

    2013

    2014

    Översynsperiod

    Försäljningsvolym

    100

    69

    146

    108

    104

    Marknadsandel

    100

    67

    157

    111

    104

    Källa: Unionsindustrins uppgifter och artikel 14.6-databasen.

    (96)

    Försäljningsvolymen på unionsmarknaden och den motsvarande marknadsandelen följde samma utvecklingstendens under skadeundersökningsperioden. Totalt ökade de med 4 %.

    (97)

    Eftersom båda siffrorna endast speglar försäljningen av unionsindustrins egentillverkade natriumcyklamat var nivåerna för 2011 och 2012 på grund av de orsaker som nämns i skälen 87 och 93 ovanligt låga. Från 2013, då unionsindustrins egen tillverkning av natriumcyklamat redan hade återställts permanent, föll unionsindustrins försäljning med 42 indexpunkter till följd av förlorade beställningar.

    (98)

    Marknadsandelen minskade också markant mellan 2013 och översynsperioden. Detta står i kontrast till unionsförbrukningens utveckling, som ökade med 8 indexpunkter.

    4.5.2.3   Tillväxt

    (99)

    Unionsindustrins situation förbättrades mellan 2011 och 2013 när unionsindustrin kunde öka sin tillverkning, produktionskapacitet, försäljning och marknadsandel. Denna ökning berodde på två faktorer, nämligen i) höjningen av antidumpningstullar för vissa exporterande tillverkade i Folkrepubliken Kina, vilka fördubblades i maj 2012, samt ii) det faktum att unionsindustrin 2013 återigen var i ett läge där den kunde tillverka sin egen natriumcyklamat under 12 månader, jämfört med bara 7 månader 2011 och 8 månader 2012.

    (100)

    Om explosionen inte hade inträffat i juli 2011 skulle siffrorna för tillverkning, kapacitetsutnyttjande, försäljning och marknadsandel ha varit mycket högre 2011 och 2012, eftersom unionsindustrin skulle ha kunnat leverera sin egen natriumcyklamat till sina kunder i stället för importerad natriumcyklamat som industrin bearbetade ytterligare (renade) mellan augusti 2011 och maj 2012. Till följd av detta skulle ökningen i tillverkning, försäljning och marknadsandelar mellan 2011 och 2013 ha varit mycket mindre, medan produktionskapaciteten skulle ha legat kvar på samma nivå som 2013 under hela undersökningsperioden. Från 2013 till översynsperioden kastades alla de ovannämnda volymrelaterade utvecklingstendenserna, med undantag för produktionskapaciteten, fullständigt om. Även om förbrukningen inom unionen följde en uppåtgående utvecklingstendens sedan 2013 gick unionsindustrin till och med in i en ekonomisk nedgångsfas. Samtidigt förblev unionsindustrins lönsamhet starkt negativ under hela skadeundersökningsperioden, vilket hindrade dess chanser till tillväxt.

    4.5.2.4   Sysselsättning och produktivitet

    (101)

    Sysselsättningen och produktiviteten utvecklades på följande sätt under skadeundersökningsperioden:

    Tabell 8

    Sysselsättning och produktivitet

    Index (2011 = 100)

    2011

    2012

    2013

    2014

    Översynsperiod

    Antal anställda

    100

    100

    105

    105

    105

    Produktivitet (produktionsvolym delat med ett antal anställda)

    100

    104

    180

    151

    150

    Källa: Unionsindustrins uppgifter.

    (102)

    Trots att unionsindustrin inte kunde tillverka sin egen natriumcyklamat mellan augusti 2011 och maj 2012 beslutade den sig för att hålla antalet anställda konstant under perioden i fråga, eftersom neddragningar sågs som för kostsamma och onödiga. Även om en anställd friställdes 2012 förändrades inte anställningsnivån mellan 2011 och 2012 eftersom unionsindustrin samma år anställde en ny person. Antalet anställda ökade något 2013 och förblev sedan stabilt fram till slutet av översynsperioden.

    (103)

    På grund av explosionen i fabriken påverkades unionsindustrins produktivitet på ett sätt som liknar hur de andra ekonomiska indikatorer som presenteras ovan påverkades. Liksom tillverkningen var produktiviteten exceptionellt låg 2011 och 2012, och ökade sedan drastiskt med nästan 80 indexpunkter 2013. Efter det föll den emellertid med nästan 30 indexpunkter 2014 på grund av förlorade beställningar och stannade kvar på denna nivå fram till undersökningsperioden.

    4.5.2.5   Dumpningsmarginalens storlek och återhämtning från tidigare dumpning

    (104)

    Antidumpningsåtgärder har varit i kraft mot import från indonesiska exporterande tillverkare och alla kinesiska exporterande tillverkare förutom Fang Da sedan 2004.

    (105)

    Såsom fastställs ovan låg dumpningsmarginalerna för de indonesiska tillverkarna och alla kinesiska tillverkare utom Fang Da en bra bit över miniminivån. Inverkan på unionsindustrins ekonomiska situation är väsentlig med tanke på den fortsatta importen av betydande volymer natriumcyklamat till dumpade priser från kinesiska tillverkare.

    4.5.2.6   Priser och faktorer som påverkar priserna

    (106)

    Den enda unionstillverkarens genomsnittliga försäljningspriser per enhet till icke-närstående kunder inom unionen utvecklades på följande sätt under skadeundersökningsperioden:

    Tabell 9

    Försäljningspriser i unionen

    Index (2011 = 100)

    2011

    2012

    2013

    2014

    Översynsperiod

    Genomsnittligt försäljningspris per enhet

    100

    105

    103

    107

    106

    Tillverkningskostnad per enhet

    100

    107

    97

    95

    96

    Källa: Unionsindustrins uppgifter.

    (107)

    Unionsindustrins genomsnittliga försäljningspris per enhet ökade med 6 % under skadeundersökningsperioden. Det ökade först med 5 indexpunkter mellan 2011 och 2012, och förblev sedan stabilt fram till undersökningsperioden.

    (108)

    Unionsindustrins genomsnittliga tillverkningskostnad per enhet ökade med 7 indexpunkter mellan 2011 och 2012, och minskade sen med 10 indexpunkter 2013 jämfört med 2011. Från 2013 höll den sig stabil fram till översynsperioden. Dessa förändringar var i huvudsak en följd av råvarukostnadernas fluktuationer.

    (109)

    I samband med det ovannämnda bör det nämnas att unionsindustrin inte på ett noggrant sätt kunde skilja reningskostnaderna från de totala tillverkningskostnaderna. Därför speglar index för 2011 och 2012, till skillnad från index för 2013, 2014 och översynsperioden, även kostnaderna för reningen av den natriumcyklamat som importerades av unionsindustrin.

    (110)

    Med hänsyn till det ovannämnda ska utvecklingstendenserna mellan 2011–2012 och efterföljande perioder tolkas med försiktighet eftersom utvecklingen har påverkats – om än i liten grad – på grund av att index för 2011–2012 har baserats på andra uppsättningar av uppgifter.

    (111)

    Under alla omständigheter låg det genomsnittliga försäljningspriset per enhet under hela skadeundersökningsperioden alltid under unionsindustrins genomsnittliga tillverkningskostnad per enhet, som rapporteras i ovanstående tabell.

    4.5.2.7   Arbetskraftskostnader

    (112)

    Den enda unionstillverkarens genomsnittliga arbetskraftskostnad utvecklades på följande sätt under skadeundersökningsperioden:

    Tabell 10

    Genomsnittlig arbetskraftskostnad per anställd

    Index (2011 = 100)

    2011

    2012

    2013

    2014

    Översynsperiod

    Genomsnittliga arbetskraftskostnader per anställd

    100

    127

    115

    102

    95

    Källa: Unionsindustrins uppgifter.

    (113)

    De genomsnittliga arbetskraftskostnaderna minskade med 5 % under hela skadeundersökningsperioden. Först steg emellertid kostnaderna med 27 % 2012 – främst på grund av den ersättning som betalades ut till en anställd som hade avskedats – varefter de sjönk i jämn takt fram till översynsperioden, då de föll med 5 % under 2011 års nivå.

    4.5.2.8   Lagerhållning

    (114)

    Den enda unionstillverkarens lagernivåer utvecklades på följande sätt under skadeundersökningsperioden:

    Tabell 11

    Lager

    Index (2011 = 100)

    2011

    2012

    2013

    2014

    Översynsperiod

    Utgående lager

    100

    258

    339

    406

    708

    Utgående lager i procent av tillverkningen

    100

    249

    179

    255

    451

    Källa: Unionsindustrins uppgifter.

    (115)

    Under skadeundersökningsperioden fluktuerade de utgående lagren i procent av tillverkningen betydligt. De ökade först mellan 2011 och 2012, och minskade följande år för att slutligen öka markant fram till översynsperioden. Totalt sett ökade de utgående lagren med 351 indexpunkter under skadeundersökningsperioden. Ökningen är delvis en följd av unionstillverkarens oförmåga att sälja sina produkter på grund av konkurrens med lågprisimport, men den är också resultatet av onormalt låga lagernivåer 2011 efter den tekniska incident som anges i skäl 87.

    4.5.2.9   Lönsamhet, kassaflöde, investeringar, räntabilitet och kapitalanskaffningsförmåga

    (116)

    Unionstillverkarens lönsamhet, kassaflöde, investeringar och räntabilitet utvecklades på följande sätt under skadeundersökningsperioden:

    Tabell 12

    Lönsamhet, kassaflöde, investeringar och räntabilitet

    Index (2011 = 100)

    2011

    2012

    2013

    2014

    Översynsperiod

    Lönsamhet

    – 100

    – 111

    – 82

    – 61

    – 69

    Kassaflöde

    100

    – 500

    – 1 107

    – 559

    – 766

    Investeringar

    100

    203

    15

    0

    0

    Räntabilitet

    – 100

    – 42

    – 104

    – 79

    – 77

    Källa: Unionsindustrins uppgifter.

    (117)

    Kommissionen fastställde unionsindustrins lönsamhet genom att nettovinsten före skatt vid försäljningen av natriumcyklamat till icke-närstående kunder i unionen uttrycktes i procent av försäljningsomsättningen. Såsom anges i skäl 109 kunde den tillverkningskostnad som användes för att fastställa nivån på vinst/förlust för 2011–2012 endast fastställas totalt sett, det vill säga även inbegripet kostnader som rör importerad natriumcyklamat. Utifrån detta visade analysen av lönsamhetssiffror att unionsindustrin genererade en betydande förlust under hela skadeundersökningsperioden. Den var särskilt hög 2011–2012, men från 2013 och framåt förbättrades situationen.

    (118)

    Nettokassaflödet är unionsindustrins förmåga att själv finansiera sin verksamhet. Nettokassaflödets utvecklingstendens, som fastställs i relation till den totala försäljningen (12) av natriumcyklamat, gick från att vara positiv 2011 till starkt negativ mellan 2012 och översynsperioden.

    (119)

    De enda betydande investeringarna gjordes 2011–2013, och dessa rör uteslutande omflyttning av tillverkningsverktyg som påverkats av explosionen 2011. Dessa investeringar omfattades helt av försäkringen.

    (120)

    Räntabiliteten utgörs av vinsten uttryckt i procent av det bokförda värdet av anläggningstillgångarna. Den var påtagligt negativ under hela skadeundersökningsperioden.

    (121)

    På grund av nivån på de förluster som unionsindustrin drabbades av påverkades dess kapitalanskaffningsförmåga allvarligt.

    4.5.3   Slutsats beträffande skada

    (122)

    Trots att vissa ekonomiska indikatorer som rör unionsindustrins situation såsom tillverkning, produktionskapacitet, försäljning, marknadsandel och produktivitet förbättrades mellan 2011–2012 och 2013, var dessa utvecklingstendenser bara delvis påverkade av den verkliga marknadsutvecklingen, som var ett resultat av införandet av högre antidumpningstullar för vissa kinesiska exporterande tillverkare i maj 2012.

    (123)

    Såsom nämndes i skäl 99 kan dessa förbättringar i betydande utsträckning i själva verket också förklaras av i) explosionen i fabriken i juli 2011, ii) det faktum att unionsindustrin inte kunde tillverka sin egen natriumcyklamat mellan augusti 2011 och maj 2012 till följd av explosionen, och iii) att unionsindustrin gick tillbaka till en hel tillverkningsprocess på 12 månader 2013 efter att de förstörda produktionslinjerna hade bytts ut. Det är tydligt att ökningen för dessa indikatorer 2013 skulle ha varit avsevärt mindre om explosionen aldrig hade ägt rum.

    (124)

    Ovannämnda utvecklingstendensers positiva utveckling förändrades påtagligt från 2013, då unionsindustrins tillverkning, försäljning, produktivitet och marknadsandel markant försämrades.

    (125)

    Dessutom förblev unionsindustrins ekonomiska situation under hela skadeundersökningsperioden fortsatt osäker. Av unionsindustrins indikatorer visade särskilt lönsamheten, kassaflödet och räntabiliteten totalt sett mycket dåliga resultat.

    (126)

    Mot denna bakgrund drog kommissionen slutsatsen att unionsindustrin lidit väsentlig skada i den mening som avses i artikel 3.5 i grundförordningen under översynsperioden.

    4.6   Sannolikhet för fortsatt skada

    4.6.1   Inledande anmärkning

    (127)

    Såsom framgår av skälen 122–126 led unionsindustrin väsentlig skada under översynsperioden. Medan den importen från Kina fortsatte ligga på en betydande nivå var importen från Indonesien praktiskt taget obefintlig under översynsperioden.

    (128)

    För att bedöma sannolikheten för fortsatt skada om åtgärderna skulle tillåtas upphöra att gälla analyserades den faktiska och den potentiella inverkan på unionsindustrin av importen från Kina å ena sidan och importen från Indonesien å andra sidan, i enlighet med artikel 11.2 i grundförordningen. Importens potentiella inverkan på unionsindustrins situation fastställdes på grundval av i) exportörernas tillgängliga outnyttjade kapacitet, ii) den dumpade importens sannolika utveckling och iii) prisnivån på importen från Kina och Indonesien.

    4.6.2   Folkrepubliken Kina

    (129)

    Även om importen från Folkrepubliken Kina minskade under skadeundersökningsperioden (se tabell 2) blev den kvar på en betydande nivå, med en marknadsandel på mellan 40 % och 60 %. Såsom anges i skäl 81 underskred de motsvarande priserna unionspriserna på ett betydande sätt, dvs. med 23 % när de gällande antidumpningsåtgärdernas inverkan togs med i beräkningen. Det råder ingen tvekan om att den dumpade importen från Kina, med en sådan importvolym på den prisnivån, har en prispressande inverkan på unionsmarknaden och därigenom bidrar till den skada som vållas unionsindustrin.

    (130)

    När det gäller den potentiella inverkan av importen från Kina i det fall åtgärderna skulle upphävas ska det först påpekas att ovanstående analys av tillgänglig kapacitet i Folkrepubliken Kina (se skäl 45) har visat att de av översynen berörda företagens fritt tillgängliga produktionskapacitet i Folkrepubliken Kina är minst tre gånger så stor som unionsmarknaden. Det fastslogs även att unionen fortfarande är en attraktiv marknad för kinesiska exportörer – något som även bekräftas av den nuvarande importnivån – och att åtminstone en del av den ytterligare överflödiga kapaciteten skulle exporteras till unionen om åtgärderna skulle upphävas.

    (131)

    Med tanke på dumpningens och prisunderskridandets betydande nivåer – särskilt när de gällande antidumpningstullarnas inverkan räknas bort – skulle de ytterligare exportvolymer till unionen som anges ovan säljas för dumpade priser och vara väsentligt lägre än unionstillverkarens priser och kostnader.

    (132)

    Den sammantagna effekten av sådana volymer och priser skulle sannolikt fortsätta att vålla skada och till och med öka skadan för unionsindustrin, som redan befinner sig i ett svårt läge.

    4.6.3   Indonesien

    (133)

    Importen från Indonesien var näst intill obefintlig på unionsmarknaden under översynen, och därför kommer nedanstående analys att fokusera på importens sannolika utveckling om åtgärderna skulle upphävas.

    (134)

    Ovanstående analys har visat att Indonesien skulle ha en outnyttjad kapacitet som motsvarar nästan hela unionsmarknaden för natriumcyklamat. Baserat på indonesiska exportpriser till tredjeländer och med tanke på det faktum att natriumcyklamat är förbjudet för användning i livsmedel, dryck och läkemedelsprodukter på ett antal stora tredjelandsmarknader är det mycket sannolikt att Indonesien skulle återuppta sin export till unionsmarknaden om åtgärderna upphävdes.

    (135)

    När det gäller priser har undersökningen visat att indonesiska exportpriser till andra tredjeländer dumpades under översynsperioden och att dessa priser var låga i allmänhet, och mycket lägre än unionstillverkarens priser och kostnader.

    (136)

    På grundval av ovanstående kan man dra slutsatsen att är det mycket sannolikt att Indonesien, om åtgärderna upphävdes, skulle återuppta exporten av betydande mängder natriumcyklamat till unionen till dumpade och låga priser, som skulle underskrida unionsindustrins priser. Detta skulle med största sannolikhet göra att den väsentliga skada som unionsindustrin lider skulle fortsätta och även försämra unionsindustrins situation.

    4.7   Slutsats

    (137)

    Mot bakgrund av ovanstående fastslås att det finns en sannolikhet för fortsatt skada om åtgärderna upphävs.

    5.   UNIONENS INTRESSE

    (138)

    I enlighet med artikel 21 i grundförordningen undersökte kommissionen huruvida bibehållandet av de gällande antidumpningsåtgärderna på import från Folkrepubliken Kina och Indonesien skulle strida mot unionens intressen som helhet. Fastställandet av unionens intresse byggde på en uppskattning av alla de olika intressen som berörs, bland annat unionsindustrins, importörernas/handlarnas och användarnas.

    (139)

    Alla berörda parter gavs tillfälle att lämna synpunkter i enlighet med artikel 21.2 i grundförordningen.

    (140)

    På grundval av detta undersökte kommissionen huruvida det trots de ovanstående slutsatserna fanns övertygande skäl som skulle leda till slutsatsen att det inte låg i unionens intresse att bibehålla de gällande åtgärderna.

    5.1   Unionsindustrins intresse

    (141)

    Undersökningen fastställde att unionsindustrin under hela skadeundersökningsperioden, trots de gällande åtgärderna mot Indonesien och Folkrepubliken Kina (med undantag för Fang Da), fortsatte att gå med förlust och förlorade tillverkning, försäljningsvolym och marknadsandelar på unionsmarknaden. Under samma period var importen från Folkrepubliken Kina fortsatt betydande och underskred unionsindustrins priser. Såsom förklarats ovan är det högst sannolikt att annan import från Kina än den från Fang Da skulle öka ytterligare och att import från Indonesien skulle komma tillbaka till dumpade och låga priser om åtgärderna upphävdes. Ovan fastställdes att ett upphävande av gällande åtgärder sannolikt skulle leda till att unionsindustrins redan svåra situation försämrades, samtidigt som det i slutändan skulle kunna tvinga tillverkningen av natriumcyklamat att upphöra helt, med en förlust av arbetstillfällen och alternativa inköpskällor i unionen som följd.

    (142)

    Om åtgärderna fortsätter att vara i kraft förväntas unionsindustrin kunna höja sina priser och öka sin tillverkning och sina volymer, och gradvis återigen bli vinstbringande.

    (143)

    Kommissionen drog därför slutsatsen att det skulle ligga i unionsindustrins intresse att bibehålla de gällande åtgärderna mot Folkrepubliken Kina och Indonesien.

    5.2   Importörernas och handlarnas intresse

    (144)

    Det har inte förekommit något samarbete med importörer/handlare. Mot bakgrund av denna brist på samarbetsvilja är det rimligt att anta att den berörda produkten inte representerar någon stor del av importörernas/handlarnas omsättning och att det inte finns några faktorer som tyder på att importörer/handlare skulle påverkas oproportionerligt om åtgärderna bibehölls.

    5.3   Användarnas intresse

    (145)

    Det förekom endast ett partiellt samarbete med en användare i denna undersökning.

    (146)

    De största slutanvändarna av den berörda produkten inom unionen återfinns i livsmedels-, dryckes- och läkemedelsbranschen. I tidigare undersökningar rörande import av natriumcyklamat fastställdes att natriumcyklamat stod för en så pass låg del av tillverkningskostnaderna att effekten av ett införande av antidumpningstullar var obetydlig. Detta bekräftades i det partiella svar på frågeformuläret som kommissionen mottog från ovannämnda användare. I avsaknad av annan representation från livsmedels- dryckes- och läkemedelsbranschen i denna undersökning är det rimligt att anta att användarna inte skulle påverkas på ett betydande sätt om åtgärderna skulle förlängas.

    (147)

    Mot bakgrund av ovannämnda observation om att unionsindustrin i brist på åtgärder kan tvingas att sluta att tillverka natriumcyklamat och med tanke på att det bara finns ett fåtal tillverkare av natriumcyklamat världen över, är det sannolikt att åtgärderna skulle gynna användarna så länge de bevarar tillverkningen av natriumcyklamat i unionen och står fast vid valet att hämta natriumcyklamat från olika konkurrerande tillverkare av natriumcyklamat.

    5.4   Slutsats om unionens intresse

    (148)

    På grundval av ovanstående drog kommissionen slutsatsen att det inte finns några tvingande skäl som rör unionens intresse som talar emot att förlänga de gällande antidumpningsåtgärderna på import från Folkrepubliken Kina och Indonesien.

    6.   ANTIDUMPNINGSÅTGÄRDER

    (149)

    Av ovanstående överväganden följer att de antidumpningsåtgärder som tillämpas på import av natriumcyklamat med ursprung i Folkrepubliken Kina och Indonesien som infördes genom rådets förordning (EU) nr 492/2010, senast ändrad genom förordning (EU) nr 398/2012, bör bibehållas i enlighet med artikel 11.2 i grundförordningen. Fang Da Food Additive (Shen Zhen) Limited och Fang Da Food Additive (Yang Quan) Limited ska undantas från dessa åtgärder eftersom ingen dumpning fastställdes för dessa exportörer i den ursprungliga undersökningen.

    (150)

    De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från den kommitté som inrättats genom artikel 15.1 i förordning (EG) nr 1225/2009.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    1.   En slutgiltig antidumpningstull införs härmed på import av natriumcyklamat, som för närvarande klassificeras enligt KN-nummer ex 2929 90 00 (Taric-nummer 2929900010), med ursprung i Folkrepubliken Kina och Indonesien.

    2.   Följande slutgiltiga antidumpningstullsatser ska tillämpas på nettopriset fritt unionens gräns, före tull, för den produkt som beskrivs i punkt 1 och som tillverkas av nedanstående företag:

    Land

    Företag

    Antidumpningstullsats (euro per kilogram)

    Taric-tilläggsnummer

    Folkrepubliken Kina

    Golden Time Enterprise (Shenzhen) Co. Ltd, Shanglilang, Cha Shan Industrial Area, Buji Town, Shenzhen City, Guangdong Province, Folkrepubliken Kina; Golden Time Chemical (Jiangsu) Co., Ltd, No 90-168, Fangshui Road, Chemical Industry Zone, Nanjing, Jiangsu Province, Folkrepubliken Kina

    0,23

    A473

    Folkrepubliken Kina

    Alla övriga företag (förutom Fang Da Food Additive (Shen Zhen) Limited – Taric-tilläggsnummer A471 och Fang Da Food Additive (Yang Quan) Limited – Taric-tilläggsnummer A472 )

    0,26

    A999

    Indonesien

    PT. Golden Sari (Chemical industry), Mitra Bahari Blok D1-D2, Jalan Pakin No 1, Sunda Kelapa, Jakarta 14440, Indonesien

    0,24

    A502

    Indonesien

    Alla övriga företag

    0,27

    A999

    3.   De individuella tullsatser som anges för de företag som anges i punkt 2 ska tillämpas på villkor att det för medlemsstaternas tullmyndigheter uppvisas en giltig faktura som ska innehålla en försäkran, vilken är daterad och undertecknad av en tjänsteman vid det företag som utfärdat fakturan och av vilken ska framgå dennes/dennas namn och befattning, med följande lydelse: ”Jag intygar härmed att den [volym] natriumcyklamat som sålts på export till Europeiska unionen och som avses i denna faktura har tillverkats av [företagets namn och adress] [Taric-tilläggsnummer] i [det berörda landet]. Jag försäkrar att uppgifterna i denna faktura är fullständiga och korrekta.” Om ingen sådan faktura uppvisas ska den tullsats som gäller för ”alla övriga företag” tillämpas.

    4.   I de fall då varor har skadats före övergången till fri omsättning och det pris som faktiskt betalas eller ska betalas därför fördelas vid fastställandet av tullvärdet i enlighet med artikel 131 i kommissionens genomförandeförordning (EU) 2015/2447 (13), ska antidumpningstullens belopp, beräknad på grundval av punkt 2 i denna artikel, minskas med en procentsats som motsvarar fördelningen av det pris som faktiskt betalas eller ska betalas.

    5.   Om inte annat anges ska gällande bestämmelser om tullar tillämpas.

    Artikel 2

    Denna förordning träder i kraft dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdad i Bryssel den 15 juli 2016.

    På kommissionens vägnar

    Jean-Claude JUNCKER

    Ordförande


    (1)  EUT L 343, 22.12.2009, s. 51.

    (2)  Rådets förordning (EG) nr 435/2004 av den 8 mars 2004 om införande av en slutgiltig antidumpningstull och om slutgiltigt uttag av den preliminära tull som införts på import av natriumcyklamat med ursprung i Folkrepubliken Kina och Indonesien (EUT L 72, 11.3.2004, s. 1).

    (3)  Rådets genomförandeförordning (EU) nr 492/2010 av den 3 juni 2010 om införande av en slutgiltig antidumpningstull på import av natriumcyklamat med ursprung i Folkrepubliken Kina och Indonesien efter en översyn vid giltighetstidens utgång enligt artikel 11.2 i förordning (EG) nr 1225/2009 (EUT L 140, 8.6.2010, s. 2), rådets genomförandeförordning (EU) nr 398/2012 av den 7 maj 2012 om ändring av genomförandeförordning (EU) nr 492/2010 om införande av en slutgiltig antidumpningstull på import av natriumcyklamat med ursprung i bland annat Folkrepubliken Kina (EUT L 124, 11.5.2012, s. 1).

    (4)  Se fotnot 2.

    (5)  EUT C 374, 22.10.2014, s. 4.

    (6)  Tillkännagivande om inledande av en översyn vid giltighetstidens utgång av de antidumpningsåtgärder som tillämpas på natriumcyklamat med ursprung i Folkrepubliken Kina och Indonesien (EUT C 189, 6.6.2015, s. 2).

    (7)  Tillkännagivande om inledande av ett antidumpningsförfarande beträffande import av natriumcyklamat med ursprung i Folkrepubliken Kina, begränsat till Fang Da Food Additive (Shen Zhen) Limited och Fang Da Food Additive (Yang Quan) Limited (EUT C 264, 12.8.2015, s. 32).

    (8)  Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2016/262 av den 25 februari 2016 om införande av en preliminär antidumpningstull på import av aspartam med ursprung i Folkrepubliken Kina (EUT L 50, 26.2.2016, s. 4).

    (9)  Artikel 14.6-databasen innehåller uppgifter om import av produkter som är föremål för antidumpnings- eller antisubventionsåtgärder eller -undersökningar, både från de länder och exporterande tillverkare som berörs av förfarandet och från andra tredjeländer och andra exporterande tillverkare, på nivån för de tiosiffriga Taric-numren och Taric-tilläggsnumren.

    (10)  http://www.rainbowrich.com/factory/index.html

    (11)  Se fotnot 3.

    (12)  Till skillnad från den försäljning som rapporteras i tabell 7 omfattar den totala försäljning som avses i detta skäl försäljning som gjorts både på unionens marknad och på exportmarknader av unionsindustrins egna natriumcyklamat och natriumcyklamat tillverkad av material som importerats 2011 och 2012.

    (13)  Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2015/2447 av den 24 november 2015 om närmare regler för genomförande av vissa bestämmelser i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 952/2013 om fastställande av en tullkodex för unionen (EUT L 343, 29.12.2015, s. 558).


    Top