Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32007R0716

    Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 716/2007 av den 20 juni 2007 om gemenskapsstatistik över utländska dotterbolags struktur och verksamhet (Text av betydelse för EES)

    EUT L 171, 29.6.2007, p. 17–31 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2020; upphävd genom 32019R2152

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2007/716/oj

    29.6.2007   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 171/17


    EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 716/2007

    av den 20 juni 2007

    om gemenskapsstatistik över utländska dotterbolags struktur och verksamhet

    (Text av betydelse för EES)

    EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 285.1,

    med beaktande av kommissionens förslag,

    med beaktande av Europeiska centralbankens yttrande (1),

    i enlighet med förfarandet i artikel 251 i fördraget (2), och

    av följande skäl:

    (1)

    För att en adekvat bedömning skall kunna göras av utlandskontrollerade företags inverkan på Europeiska unionens ekonomi är det väsentligt att regelbunden gemenskapsstatistik av god kvalitet finns att tillgå över utländska dotterbolags struktur och verksamhet i hela ekonomin. Detta skulle också underlätta övervakningen av den inre marknadens effektivitet och ekonomiernas successiva integration mot bakgrund av globaliseringen. I detta sammanhang spelar multinationella företag en ledande roll, men små och medelstora företag kan också beröras av utländsk kontroll.

    (2)

    Genomförandet och översynen av Allmänna tjänstehandelsavtalet (GATS) och avtalet om handelsrelaterade aspekter av immaterialrätter (TRIPS) samt de pågående och framtida förhandlingarna om ytterligare avtal innebär att statistiken i fråga behöver göras tillgänglig som underlag för förhandlingarna.

    (3)

    När den ekonomiska politiken, konkurrenspolitiken, näringspolitiken, forskningspolitiken, politiken för teknisk utveckling samt sysselsättningspolitiken skall utarbetas mot bakgrund av liberaliseringsprocessen behövs statistik över utländska dotterbolag för att mäta vilka direkta och indirekta effekter utländsk kontroll har på sysselsättning, löner och produktivitet i enskilda länder och sektorer.

    (4)

    De uppgifter som lämnas enligt gällande gemenskapslagstiftning eller som föreligger i medlemsstaterna är otillräckliga, inadekvata eller inte tillräckligt jämförbara för att kunna utgöra en tillförlitlig grund för kommissionens arbete.

    (5)

    I förordning (EG) nr 184/2005 (3) fastställs en gemensam ram för systematisk framställning av gemenskapsstatistik över betalningsbalansen, internationell handel med tjänster och utländska direkta investeringar. Eftersom statistiken över betalningsbalansen bara till en del täcker de uppgifter som ingår i GATS, är det väsentligt att detaljerad statistik över utländska dotterbolag framställs regelbundet.

    (6)

    I rådets förordning (EG, Euratom) nr 58/97 av den 20 december 1996 om statistik rörande företagsstrukturer (4) och rådets förordning (EEG) nr 696/93 av den 15 mars 1993 om statistiska enheter för observation och analys av produktionssystemet inom gemenskapen (5) fastställs en gemensam ram för insamling, sammanställning, leverans och utvärdering av gemenskapsstatistik över struktur och verksamhet hos företagen inom gemenskapen.

    (7)

    Jämförbar, heltäckande och tillförlitlig företagsstatistik över utländska dotterbolag krävs för den sammanställning av nationalräkenskaperna som föreskrivs enligt rådets förordning (EG) nr 2223/96 av den 25 juni 1996 om det europeiska national- och regionalräkenskapssystemet i gemenskapen (6).

    (8)

    I Förenta nationernas Manual on Statistics of International Trade in Services, Internationella valutafondens Balance of Payments Manual (femte upplagan), och OECD:s Benchmark Definition on foreign direct investment och Handbook on Economic Globalisation Indicators fastställs de generella reglerna för sammanställning av internationellt jämförbar statistik över utländska dotterbolag.

    (9)

    Framställningen av specifik gemenskapsstatistik regleras av bestämmelserna i rådets förordning (EG) nr 322/97 av den 17 februari 1997 om gemenskapsstatistik (7).

    (10)

    Eftersom målet för denna förordning, nämligen att skapa gemensamma statistiska standarder för framställningen av jämförbar statistik över utländska dotterbolag, inte i tillräcklig utsträckning kan uppnås av medlemsstaterna och det därför, på grund av åtgärdens omfattning eller verkningar, bättre kan uppnås på gemenskapsnivå, kan gemenskapen vidta åtgärder i enlighet med subsidiaritetsprincipen i artikel 5 i fördraget. I enlighet med proportionalitetsprincipen i samma artikel går denna förordning inte utöver vad som är nödvändigt för att uppnå detta mål.

    (11)

    De åtgärder som är nödvändiga för att genomföra denna förordning bör antas i enlighet med rådets beslut 1999/468/EG av den 28 juni 1999 om de förfaranden som skall tillämpas vid utövandet av kommissionens genomförandebefogenheter (8).

    (12)

    Kommissionen bör särskilt ges behörighet att anpassa definitionerna i bilagorna I och II och detaljnivån i bilaga III samt att göra eventuella följdändringar i bilagorna I och II, att genomföra resultaten av pilotstudierna och att fastställa korrekta gemensamma kvalitetsstandarder samt kvalitetsrapporternas innehåll och periodicitet. Eftersom dessa åtgärder har en allmän räckvidd och avser att ändra icke väsentliga delar eller komplettera denna förordning genom tillägg av nya icke väsentliga delar, bör de antas i enlighet med det föreskrivande förfarandet med kontroll i artikel 5a i beslut 1999/468/EG.

    (13)

    Kommittén för det statistiska programmet inrättad genom rådets beslut 89/382/EEG, Euratom (9) och kommittén för valuta-, finans- och betalningsbalansstatistik inrättad genom rådets beslut 2006/856/EG (10) har hörts.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Syfte

    I denna förordning fastställs en gemensam ram för systematisk framställning av gemenskapsstatistik över utländska dotterbolags struktur och verksamhet.

    Artikel 2

    Definitioner

    I denna förordning används följande definitioner:

    a)

    utländskt dotterbolag: ett företag med hemvist i det land som sammanställer uppgifterna och över vilket en institutionell enhet som inte har hemvist i det landet utövar kontroll, eller ett företag i utlandet över vilket en institutionell enhet med hemvist i det land som sammanställer uppgifterna utövar kontroll.

    b)

    kontroll: möjligheten att bestämma den allmänna inriktningen för företaget genom att utse behörig ledning, om så erfordras. I detta sammanhang anses företag A vara kontrollerat av den institutionella enheten B om B – direkt eller indirekt – kontrollerar mer än hälften av aktieägarnas sammanlagda röstvärde eller mer än hälften av aktierna.

    c)

    utländsk kontroll: den kontrollerande institutionella enheten har sin hemvist i ett annat land än det land där den institutionella enhet som den utövar kontroll över har sin hemvist.

    d)

    filialer: lokala enheter som inte är en egen juridisk person och som är beroende av utlandskontrollerade företag. De skall behandlas som bolagsliknande företag i den mening som avses i punkt 3 f av de förklarande anmärkningarna till avsnitt III B i bilagan till förordning (EEG) nr 696/93.

    e)

    statistik över utländska dotterbolag: statistik som beskriver den generella verksamheten i utländska dotterbolag.

    f)

    statistik över utländska dotterbolag i det land som sammanställer uppgifterna: statistik som beskriver verksamheten hos utländska dotterbolag med hemvist i det land som sammanställer uppgifterna (inward).

    g)

    statistik över dotterbolag i utlandet: statistik som beskriver verksamheten hos dotterbolag i utlandet som kontrolleras av en institutionell enhet i det land som sammanställer uppgifterna (outward).

    h)

    ett utländskt dotterbolags yttersta kontrollerande institutionella enhet: den institutionella enhet i det yttersta ledet i ett utländskt dotterbolags kontrollkedja som inte kontrolleras av en annan institutionell enhet.

    i)

    företag, lokal enhet och institutionell enhet: skall ha samma innebörd som i förordning (EEG) nr 696/93.

    Artikel 3

    Leverans av uppgifter

    Medlemsstaterna skall till kommissionen (Eurostat) leverera uppgifter om utländska dotterbolag med avseende på de variabler, den ekonomiska verksamhet och enligt den geografiska fördelning som anges i bilagorna I, II och III.

    Artikel 4

    Uppgiftskällor

    1.   Medlemsstaterna skall, förutsatt att de uppfyller de villkor beträffande kvalitet som avses i artikel 6, samla in de uppgifter som krävs enligt denna förordning med hjälp av alla de källor som de anser är relevanta och lämpliga.

    2.   Fysiska och juridiska personer som är skyldiga att lämna uppgifter skall svara inom de tidsfrister och i överensstämmelse med de definitioner som fastställts av de nationella institutioner som ansvarar för uppgiftsinsamlingen i medlemsstaterna enligt denna förordning.

    3.   Om de efterfrågade uppgifterna inte kan samlas in till en rimlig kostnad, får bästa möjliga skattningar, inklusive nollvärden, levereras.

    Artikel 5

    Pilotstudier

    1.   Kommissionen skall lägga upp ett program för pilotstudier, som de nationella myndigheter som avses i artikel 2 i förordning (EG) nr 322/97 på frivillig basis skall genomföra, avseende fler variabler och mer detaljerad fördelning för statistik över utländska dotterbolag i det land som sammanställer uppgifterna och statistik över det landets dotterbolag i utlandet.

    2.   Pilotstudierna skall genomföras i syfte att bedöma om det är relevant och genomförbart att samla in uppgifter, varvid fördelarna med att uppgifterna finns tillgängliga skall ställas mot kostnaderna för statistiksystemet och den börda detta medför för företagen.

    3.   Kommissionens program för pilotstudier skall stämma överens med bilagorna I och II.

    4.   På grundval av slutsatserna från pilotstudierna skall kommissionen besluta om nödvändiga genomförandeåtgärder för statistik över utländska dotterbolag i det land som sammanställer uppgifterna och över det landets dotterbolag i utlandet i enlighet med det föreskrivande förfarande med kontroll som avses i artikel 10.3.

    5.   Pilotstudierna skall vara genomförda senast den 19 juli 2010.

    Artikel 6

    Kvalitetsstandarder och -rapporter

    1.   Medlemsstaterna skall vidta alla nödvändiga åtgärder för att se till att kvaliteten på de uppgifter som levereras överensstämmer med gemensamma kvalitetsstandarder.

    2.   Medlemsstaterna skall lägga fram en rapport för kommissionen (Eurostat) om kvaliteten på de uppgifter som levererats (kvalitetsrapporter).

    3.   Kommissionen skall fastställa de gemensamma kvalitetsstandarderna samt kvalitetsrapporternas innehåll och periodicitet i enlighet med det föreskrivande förfarande med kontroll som avses i artikel 10.3.

    4.   Kommissionen skall utvärdera kvaliteten på de uppgifter som levererats.

    Artikel 7

    Manual med rekommendationer

    Kommissionen skall i nära samarbete med medlemsstaterna publicera en manual med rekommendationer innehållande relevanta definitioner och kompletterande riktlinjer för den gemenskapsstatistik som framställs i enlighet med denna förordning.

    Artikel 8

    Tidsplan och undantag

    1.   Medlemsstaterna skall sammanställa uppgifterna enligt den tidsplan för genomförandet som anges i bilagorna I och II.

    2.   Under en övergångsperiod på högst fyra år räknat från det första referensåret enligt bilagorna I och II får kommissionen, i enlighet med det föreskrivande förfarandet i artikel 10.2, medge undantag från förordningens bestämmelser för en begränsad period för medlemsstater, om större anpassningar behöver göras i deras nationella statistiksystem.

    Artikel 9

    Genomförandeåtgärder

    1.   Följande åtgärder för genomförandet av denna förordning skall antas i enlighet med det föreskrivande förfarandet i artikel 10.2:

    a)

    Fastställande av ändamålsenligt format och förfarande för medlemsstaternas översändande av resultat.

    b)

    Beviljande av undantag för medlemsstater om större anpassningar behöver göras i deras nationella statistiksystem, inbegripet beviljande av ytterligare undantag från eventuella nya krav efter pilotstudierna, enligt artikel 8.2.

    2.   Följande åtgärder avser att ändra icke väsentliga delar av denna förordning, inklusive att komplettera den genom tillägg av nya icke väsentliga delar, och skall antas i enlighet med det föreskrivande förfarande med kontroll som avses i artikel 10.3:

    a)

    Anpassning av definitionerna i bilagorna I och II och anpassning av den detaljeringsgrad som anges i bilaga III samt eventuella följdändringar i bilagorna I och II.

    b)

    Genomförande av resultaten av pilotstudierna enligt artikel 5.4.

    c)

    Fastställande av adekvata gemensamma kvalitetsstandarder och kvalitetsrapporternas innehåll och periodicitet enligt artikel 6.3.

    3.   Särskild hänsyn skall tas till principen att nyttan med sådana åtgärder måste överstiga kostnaden och principen att ytterligare ekonomiska bördor som läggs på medlemsstater eller företag skall hållas inom rimliga gränser.

    Artikel 10

    Kommitté

    1.   Kommissionen skall biträdas av kommittén för det statistiska programmet (kommittén).

    2.   När det hänvisas till denna punkt skall artiklarna 5 och 7 i beslut 1999/468/EG tillämpas, med beaktande av bestämmelserna i artikel 8 i det beslutet.

    Den tidsfrist som avses i artikel 5.6 i beslut 1999/468/EG skall vara tre månader.

    3.   När det hänvisas till denna punkt skall artikel 5a.1–5a.4 och artikel 7 i beslut 1999/468/EG tillämpas, med beaktande av bestämmelserna i artikel 8 i det beslutet.

    4.   Europeiska centralbanken och de nationella centralbankerna får delta som observatörer vid kommitténs sammanträden.

    Artikel 11

    Samarbete med kommittén för valuta-, finans- och betalningsbalansstatistik

    Vid genomförandet av denna förordning skall kommissionen inhämta ett yttrande från kommittén för valuta-, finans-, och betalningsbalansstatistik i alla frågor som omfattas av den kommitténs behörighetsområde, och i synnerhet om alla åtgärder för anpassning till den ekonomiska och tekniska utvecklingen när det gäller insamlingen och den statistiska bearbetningen av uppgifter samt behandlingen och översändandet av resultat.

    Artikel 12

    Rapport om genomförandet

    Kommissionen skall senast den 19 juli 2012 överlämna en rapport till Europaparlamentet och rådet om förordningens genomförande. Rapporten skall särskilt innehålla

    a)

    en bedömning av kvaliteten på den statistik som framställts,

    b)

    en bedömning av vilka fördelar den framställda statistiken medför för gemenskapen, medlemsstaterna, leverantörerna och användarna av statistiken i förhållande till kostnaderna,

    c)

    en bedömning av hur långt pilotstudierna har framskridit och hur de genomförts,

    och

    d)

    en kartläggning av områden som kan förbättras och ändringar som anses nödvändiga med hänsyn till de resultat som uppnåtts och därmed sammanhängande kostnader.

    Artikel 13

    Ikraftträdande

    Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdad i Strasbourg den 20 juni 2007.

    På Europaparlamentets vägnar

    H.-G. PÖTTERING

    Ordförande

    På rådets vägnar

    G. GLOSER

    Ordförande


    (1)  EUT C 144, 14.6.2005, s. 14.

    (2)  Europaparlamentets yttrande av den 12 december 2006 (ännu ej offentliggjort i EUT) och rådets beslut av den 25 maj 2007.

    (3)  EUT L 35, 8.2.2005, s. 23. Förordningen ändrad genom kommissionens förordning (EG) nr 602/2006 (EUT L 106, 19.4.2006, s. 10).

    (4)  EGT L 14, 17.1.1997, s. 1. Förordningen senast ändrad genom Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1893/2006 (EUT L 393, 30.12.2006, s. 1).

    (5)  EGT L 76, 30.3.1993, s. 1. Förordningen senast ändrad genom Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1882/2003 (EUT L 284, 31.10.2003, s. 1).

    (6)  EGT L 310, 30.11.1996, s. 1. Förordningen senast ändrad genom Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1267/2003 (EUT L 180, 18.7.2003, s. 1).

    (7)  EGT L 52, 22.2.1997, s. 1. Förordningen ändrad genom förordning (EG) nr 1882/2003.

    (8)  EGT L 184, 17.7.1999, s. 23. Beslutet ändrat genom beslut 2006/512/EG (EUT L 200, 22.7.2006, s. 11).

    (9)  EGT L 181, 28.6.1989, s. 47.

    (10)  EUT L 332, 30.11.2006, s. 21.


    BILAGA I

    GEMENSAM MODUL FÖR STATISTIK ÖVER UTLÄNDSKA DOTTERBOLAG I DET LAND SOM SAMMANSTÄLLER UPPGIFTERNA (INWARD)

    AVSNITT 1

    Statistisk enhet

    Statistiska enheter är de företag och alla filialer som står under utländsk kontroll enligt definitionerna i artikel 2.

    AVSNITT 2

    Variabler

    Följande variabler enligt definitionerna i bilagan till kommissionens förordning (EG) nr 2700/98 av den 17 december 1998 om definitioner av uppgifter för statistik över företagsstrukturer (1) skall sammanställas:

    Kod

    Rubrik

    11 11 0

    Antal företag

    12 11 0

    Omsättning

    12 12 0

    Produktionsvärde

    12 15 0

    Förädlingsvärde till faktorkostnad

    13 11 0

    Totala kostnader för inköp av varor och tjänster

    13 12 0

    Totala kostnader för inköp av varor och tjänster för försäljning utan vidareförädling

    13 31 0

    Arbetskraftskostnader

    15 11 0

    Bruttoinvesteringar i materiella anläggningstillgångar

    16 11 0

    Antal sysselsatta

    22 11 0

    Totala kostnader för intern FoU (2)

    22 12 0

    Totalt antal anställda inom FoU (2)

    Om det saknas uppgifter om antalet sysselsatta sammanställs i stället uppgifter för antal anställda (kod 16 13 0).

    Variablerna avseende totala kostnader för intern FoU (kod 22 11 0) och totalt antal anställda inom FoU (kod 22 12 0) behöver bara sammanställas för verksamhet inom avdelningarna C, D, E och F enligt NACE.

    För NACE avdelning J skall bara variablerna antal företag, omsättning (3) och antal sysselsatta (alternativt antal anställda) sammanställas.

    AVSNITT 3

    Detaljeringsgrad

    Uppgifterna skall lämnas i enlighet med begreppet ”yttersta kontrollerande institutionell enhet” med en geografisk fördelning på nivå 2-IN kombinerat med en fördelning efter verksamhet på nivå 3 i enlighet med bilaga III och med en geografisk fördelning på nivå 3 kombinerat med näringsverksamhet.

    AVSNITT 4

    Första referensåret och periodicitet

    1.

    Det första referensåret som årlig statistik skall sammanställas för är det kalenderår då denna förordning träder i kraft.

    2.

    Medlemsstaterna skall lämna uppgifter för varje därpå följande kalenderår.

    3.

    Det första referensår för vilket variablerna avseende totala kostnader för intern FoU (kod 22 11 0) och totalt antal anställda inom FoU (kod 22 12 0) skall sammanställas är 2007.

    AVSNITT 5

    Översändande av resultat

    Resultaten skall översändas senast 20 månader efter referensårets slut.

    AVSNITT 6

    Rapporter och pilotstudier

    1.

    Medlemsstaterna skall lägga fram en rapport för kommissionen om definition, struktur och tillgänglighet när det gäller de statistiska uppgifter som skall sammanställas för denna gemensamma modul.

    2.

    Kommissionen kommer för detaljeringsgraden enligt denna bilaga att i enlighet med artikel 5 i den här förordningen ta initiativ till pilotstudier, som skall genomföras av nationella myndigheter i den mening som avses i artikel 2 i förordning (EG) nr 322/97.

    3.

    Pilotstudierna skall genomföras för att bedöma om det är genomförbart att samla in uppgifterna, varvid fördelarna med att ha tillgång till sådana uppgifter skall ställas i relation till kostnaderna för att samla in dem och belastningen på företagen.

    4.

    Pilotstudier skall genomföras för följande variabler:

    Kod

    Rubrik

     

    Export av varor och tjänster

     

    Import av varor och tjänster

     

    Internexport av varor och tjänster

     

    Internimport av varor och tjänster

    Export, import, internexport (export inom koncernen) och internimport (import inom koncernen) skall delas upp i varor och tjänster.

    5.

    Pilotstudier skall också genomföras för att undersöka om det är genomförbart att sammanställa uppgifter för verksamhet i avdelningarna M, N och O i NACE och variablerna avseende totala kostnader för intern FoU (kod 22 11 0) och totalt antal anställda inom FoU (kod 22 12 0) för verksamhet i avdelningarna G, H, I, K, M, N och O. Pilotstudier skall också genomföras för att bedöma hur relevant och genomförbart det är samt vilka kostnader som uppstår för att fördela de uppgifter som anges i avsnitt 2 i storleksklasser mätt som antal sysselsatta.


    (1)  EGT L 344, 18.12.1998, s. 49. Förordningen senast ändrad genom förordning (EG) nr 1670/2003 (EUT L 244, 29.9.2003, s. 74).

    (2)  Variablerna 22 11 0 och 22 12 0 skall inrapporteras vartannat år. Om den totala omsättningen eller det totala antalet sysselsatta i en huvudgrupp inom avdelningarna C–F enligt NACE Rev. 1.1 i en medlemsstat utgör mindre än 1 % av totalvärdet för gemenskapen, behöver uppgifter för variablerna 22 11 0 och 22 12 0 inte samlas in för sammanställningen av statistiken enligt den här förordningen.

    (3)  För NACE Rev. 1.1 huvudgrupp 65 kommer omsättning att ersättas med produktionsvärde.


    BILAGA II

    GEMENSAM MODUL FÖR STATISTIK ÖVER DOTTERBOLAG I UTLANDET (OUTWARD)

    AVSNITT 1

    Statistisk enhet

    Statistiska enheter är de företag och alla filialer i utlandet som kontrolleras av en institutionell enhet med hemvist i det land som sammanställer uppgifterna, enligt definitionerna i artikel 2.

    AVSNITT 2

    Variabler

    Följande variabler enligt definitionerna i bilagan till förordning (EG) nr 2700/98 skall sammanställas:

    Kod

    Rubrik

    12 11 0

    Omsättning

    16 11 0

    Antal sysselsatta

    11 11 0

    Antal företag

    Om uppgifter om antalet sysselsatta inte är tillgängliga skall antalet anställda (kod 16 13 0) användas i stället.

    AVSNITT 3

    Detaljeringsgrad

    Uppgifterna skall lämnas fördelade efter det land där det utländska dotterbolaget är beläget och efter företagets verksamhet i det landet i enlighet med bilaga III. Detaljeringsgraden när det gäller land och verksamhet skall kombineras enligt följande:

    Nivå 1 för den geografiska fördelningen kombinerat med nivå 2 för fördelningen efter verksamhet.

    Nivå 2-OUT för den geografiska fördelningen kombinerat med nivå 1 för fördelningen efter verksamhet.

    Nivå 3 för den geografiska fördelningen endast kombinerat med uppgifter om verksamhet totalt.

    AVSNITT 4

    Första referensåret och periodicitet

    1.

    Det första referensåret för vilket årlig statistik skall sammanställas är det kalenderår då denna förordning träder i kraft.

    2.

    Medlemsstaterna skall lämna uppgifter för varje därpå följande kalenderår.

    AVSNITT 5

    Översändande av resultat

    Resultaten skall översändas senast 20 månader efter referensårets slut.

    AVSNITT 6

    Rapporter och pilotstudier

    1.

    Medlemsstaterna skall lägga fram en rapport för kommissionen om definition, struktur och tillgänglighet när det gäller de statistiska uppgifter som skall sammanställas för denna gemensamma modul.

    2.

    Kommissionen kommer för detaljeringsgraden enligt denna bilaga att i enlighet med artikel 5 i den här förordningen ta initiativ till pilotstudier, som skall genomföras av nationella myndigheter i den mening som avses i artikel 2 i förordning (EG) nr 322/97.

    3.

    Pilotstudierna skall genomföras för att bedöma om det är relevant och genomförbart att samla in uppgifterna, varvid fördelarna med att ha tillgång till sådana uppgifter skall ställas i relation till kostnaderna för att samla in dem och belastningen på företagen.

    4.

    Pilotstudier skall genomföras för följande variabler:

    Kod

    Rubrik

    13 31 0

    Arbetskraftskostnader

     

    Export av varor och tjänster

     

    Import av varor och tjänster

     

    Internexport av varor och tjänster

     

    Internimport av varor och tjänster

    12 15 0

    Förädlingsvärde till faktorkostnad

    15 11 0

    Bruttoinvesteringar i materiella anläggningstillgångar


    BILAGA III

    NIVÅER FÖR GEOGRAFISK FÖRDELNING OCH FÖRDELNING EFTER VERKSAMHET

    Nivåer för geografisk fördelning

    Nivå 1

     

    Nivå 2-OUT

    (Nivå 1 + 24 länder)

    V2

    Extra-EU 27

    V2

    Extra-EU 27

     

     

    IS

    Island

     

     

    LI

    Liechtenstein

     

     

    NO

    Norge

    CH

    Schweiz

    CH

    Schweiz

     

     

    HR

    Kroatien

    RU

    Ryssland

    RU

    Ryssland

     

     

    TR

    Turkiet

     

     

    EG

    Egypten

     

     

    MA

    Marocko

     

     

    NG

    Nigeria

     

     

    ZA

    Sydafrika

    CA

    Kanada

    CA

    Kanada

    US

    Förenta staterna

    US

    Förenta staterna

     

     

    MX

    Mexiko

     

     

    AR

    Argentina

    BR

    Brasilien

    BR

    Brasilien

     

     

    CL

    Chile

     

     

    UY

    Uruguay

     

     

    VE

    Venezuela

     

     

    IL

    Israel

    CN

    Kina

    CN

    Kina

    HK

    Hongkong

    HK

    Hongkong

    IN

    Indien

    IN

    Indien

     

     

    ID

    Indonesien

    JP

    Japan

    JP

    Japan

     

     

    KR

    Korea

     

     

    MY

    Malaysia

     

     

    PH

    Filippinerna

     

     

    SG

    Singapore

     

     

    TW

    Taiwan

     

     

    TH

    Thailand

     

     

    AU

    Australien

     

     

    NZ

    Nya Zeeland

    Z8

    Extra-EU 27, ej fördelat

    Z8

    Extra-EU 27, ej fördelat

    C4

    Finansiella centrum i utlandet (skattefria zoner)

    C4

    Finansiella centrum i utlandet (skattefria zoner)

    Z7

    Lika delad kontroll av yttersta kontrollerande institutionella enheter (1) i mer än en medlemsstat

    Z7

    Lika delad kontroll av yttersta kontrollerande institutionella enheter (1) i mer än en medlemsstat


    Nivå 2-IN

    A1

    Världen totalt (alla enheter, inklusive det land som sammanställer uppgifterna)

    Z9

    Resten av världen (exklusive det land som sammanställer uppgifterna)

    A2

    Kontrolleras från det land som sammanställer uppgifterna

    V1

    EU-27 (Intra-EU 27), exklusive det land som sammanställer uppgifterna

    BE

    Belgien

    BG

    Bulgarien

    CZ

    Tjeckien

    DK

    Danmark

    DE

    Tyskland

    EE

    Estland

    IE

    Irland

    GR

    Grekland

    ES

    Spanien

    FR

    Frankrike

    IT

    Italien

    CY

    Cypern

    LV

    Lettland

    LT

    Litauen

    LU

    Luxemburg

    HU

    Ungern

    MT

    Malta

    NL

    Nederländerna

    AT

    Österrike

    PL

    Polen

    PT

    Portugal

    RO

    Rumänien

    SI

    Slovenien

    SK

    Slovakien

    FI

    Finland

    SE

    Sverige

    UK

    Storbritannien

    Z7

    Lika delad kontroll av yttersta kontrollerande institutionella enheter (2) i mer än en medlemsstat

    V2

    Extra-EU 27

    AU

    Australien

    CA

    Kanada

    CH

    Schweiz

    CN

    Kina

    HK

    Hongkong

    IL

    Israel

    IS

    Island

    JP

    Japan

    LI

    Liechtenstein

    NO

    Norge

    NZ

    Nya Zeeland

    RU

    Ryssland

    TR

    Turkiet

    US

    Förenta staterna

    C4

    Finansiella centrum i utlandet (skattefria zoner)

    Z8

    Extra-EU 27, ej fördelat


    Nivå 3

    AD

    Andorra

    EE

    Estland (3)

    KZ

    Kazakstan

    QA

    Qatar

    AE

    Förenade Arabemiraten

    EG

    Egypten

    LA

    Laos

    RO

    Rumänien (3)

    AF

    Afghanistan

    ER

    Eritrea

    LB

    Libanon

    RS

    Serbien

    AG

    Antigua och Barbuda

    ES

    Spanien (3)

    LC

    Saint Lucia

    RU

    Ryssland

    AI

    Anguilla

    ET

    Etiopien

    LI

    Liechtenstein

    RW

    Rwanda

    AL

    Albanien

    FI

    Finland (3)

    LK

    Sri Lanka

    SA

    Saudiarabien

    AM

    Armenien

    FJ

    Fiji

    LR

    Liberia

    SB

    Salomonöarna

    AN

    Nederländska Antillerna

    FK

    Falklandsöarna

    LS

    Lesotho

    SC

    Seychellerna

    AO

    Angola

    FM

    Mikronesien

    LT

    Litauen (3)

    SD

    Sudan

    AQ

    Antarktis

    FO

    Färöarna

    LU

    Luxemburg (3)

    SE

    Sverige (3)

    AR

    Argentina

    FR

    Frankrike (3)

    LV

    Lettland (3)

    SG

    Singapore

    AS

    Amerikanska Samoa

    GA

    Gabon

    LY

    Libyen

    SH

    S:t Helena

    AT

    Österrike (3)

    GD

    Grenada

    MA

    Marocko

    SI

    Slovenien (3)

    AU

    Australien

    GE

    Georgien

    MD

    Moldavien

    SK

    Slovakien (3)

    AW

    Aruba

    GG

    Guernsey

    MO

    Montenegro

    SL

    Sierra Leone

    AZ

    Azerbajdzjan

    GH

    Ghana

    MG

    Madagaskar

    SM

    San Marino

    BA

    Bosnien och Hercegovina

    GI

    Gibraltar

    MH

    Marshallöarna

    SN

    Senegal

    BB

    Barbados

    GL

    Grönland

    MK (5)

    f.d. jugoslaviska republiken Makedonien

    SO

    Somalia

    BD

    Bangladesh

    GM

    Gambia

    ML

    Mali

    SR

    Surinam

    BE

    Belgien (3)

    GN

    Guinea

    MM

    Myanmar

    ST

    São Tomé och Príncipe

    BF

    Burkina Faso

    GQ

    Ekvatorialguinea

    MN

    Mongoliet

    SV

    El Salvador

    BG

    Bulgarien (3)

    GR

    Grekland (3)

    MO

    Macau

    SY

    Syrien

    BH

    Bahrain

    GS

    Sydgeorgien och Södra Sandwichöarna

    MP

    Norra Marianaöarna

    SZ

    Swaziland

    BI

    Burundi

    GT

    Guatemala

    MR

    Mauretanien

    TC

    Turks- och Caicosöarna

    BJ

    Benin

    GU

    Guam

    MS

    Montserrat

    TD

    Tchad

    BM

    Bermuda

    GW

    Guinea-Bissau

    MT

    Malta (3)

    TF

    Franska sydterritorierna

    BN

    Brunei

    GY

    Guyana

    MU

    Mauritius

    TG

    Togo

    BO

    Bolivia

    HK

    Hongkong

    MV

    Maldiverna

    TH

    Thailand

    BR

    Brasilien

    HM

    Heardön och McDonaldöarna

    MW

    Malawi

    TJ

    Tadzjikistan

    BS

    Bahamas

    HN

    Honduras

    MX

    Mexiko

    TK

    Tokelau

    BT

    Bhutan

    HR

    Kroatien

    MY

    Malaysia

    TM

    Turkmenistan

    BV

    Bouvetön

    HT

    Haiti

    MZ

    Mocambique

    TN

    Tunisien

    BW

    Botswana

    HU

    Ungern (3)

    NA

    Namibia

    TO

    Tonga

    BY

    Vitryssland

    ID

    Indonesien

    NC

    Nya Kaledonien

    TP

    Östtimor

    BZ

    Belize

    IE

    Irland (3)

    NE

    Niger

    TR

    Turkiet

    CA

    Kanada

    IL

    Israel

    NF

    Norfolkön

    TT

    Trinidad och Tobago

    CC

    Kokosöarna (eller Keelingöarna)

    IM

    Isle of Man

    NG

    Nigeria

    TV

    Tuvalu

    CD

    Demokratiska republiken Kongo

    IN

    Indien

    NI

    Nicaragua

    TW

    Taiwan

    CF

    Centralafrikanska republiken

    IO

    Brittiska territoriet i Indiska oceanen

    NL

    Nederländerna (3)

    TZ

    Tanzania

    CG

    Kongo

    IQ

    Irak

    NO

    Norge

    UA

    Ukraina

    CH

    Schweiz

    IR

    Iran

    NP

    Nepal

    UG

    Uganda

    CI

    Elfenbenskusten

    IS

    Island

    NR

    Nauru

    UK

    Förenade kungariket (3)

    CK

    Cooköarna

    IT

    Italien (3)

    NU

    Niue

    UM

    Förenta staternas mindre öar i Oceanien och Västindien

    CL

    Chile

    JE

    Jersey

    NZ

    Nya Zeeland

    US

    Förenta staterna

    CM

    Kamerun

    JM

    Jamaica

    OM

    Oman

    UY

    Uruguay

    CN

    Kina

    JO

    Jordanien

    PA

    Panama

    UZ

    Uzbekistan

    CO

    Colombia

    JP

    Japan

    PE

    Peru

    VA

    Heliga stolen (Vatikanstaten)

    CR

    Costa Rica

    KE

    Kenya

    PF

    Franska Polynesien

    VC

    Saint Vincent och Grenadinerna

    CU

    Kuba

    KG

    Kirgizistan

    PG

    Papua Nya Guinea

    VE

    Venezuela

    CV

    Kap Verde

    KH

    Kambodja

    PH

    Filippinerna

    VG

    Brittiska Jungfruöarna

    CX

    Julön

    KI

    Kiribati

    PK

    Pakistan

    VI

    Amerikanska Jungfruöarna

    CY

    Cypern (3)

    KM

    Komorerna

    PL

    Polen (3)

    VN

    Vietnam

    CZ

    Tjeckien (3)

    KN

    Saint Christopher och Nevis

    PN

    Pitcairn

    VU

    Vanuatu

    DE

    Tyskland (3)

    KP

    Nordkorea

    PS

    Det ockuperade palestinska territoriet

    WF

    Wallis- och Futunaöarna

    DJ

    Djibouti

    KR

    Sydkorea

    PT

    Portugal (3)

    WS

    Samoa

    DK

    Danmark (3)

    KW

    Kuwait

    PW

    Palau

    YE

    Jemen

    DM

    Dominica

    KY

    Caymanöarna

    PY

    Paraguay

     

     

    DO

    Dominikanska republiken

     

     

     

     

    ZA

    Sydafrika

    DZ

    Algeriet

     

     

     

     

    ZM

    Zambia

    EC

    Ecuador

    Z8

    Extra-EU27, ej fördelat

     

     

    ZW

    Zimbabwe

    A2

    Kontrolleras från det land som sammanställer uppgifterna

    Z7

    Lika delad kontroll av yttersta kontrollerande institutionella enheter (4) i mer än en medlemsstat

     

     

     

     


    Nivåer för fördelning efter verksamhet

    Nivå 1

    Nivå 2

     

     

    NACE Rev. 1.1 (6)

    VERKSAMHET TOTALT

    VERKSAMHET TOTALT

    Avdelning C till O (utom L)

    UTVINNING AV MINERAL

    UTVINNING AV MINERAL

    Avdelning C

    Omfattar:

     

    Utvinning av råpetroleum och naturgas

    Huvudgrupp 11

    TILLVERKNING

    TILLVERKNING

    Avdelning D

    Livsmedelsframställning

    Underavdelning DA

    Textil- och beklädnadsvarutillverkning

    Underavdelning DB

    Trävarutillverkning, förlagsverksamhet och grafisk produktion

    Underavdelning DD och DE

    Textil- och trävaruverksamhet, totalt

     

    Tillverkning av raffinerade petroleumprodukter och övrig bearbetning

    Huvudgrupp 23

    Tillverkning av kemikalier och kemiska produkter

    Huvudgrupp 24

    Tillverkning av gummi- och plastvaror

    Huvudgrupp 25

    Petr., kemik., gummi, plastvaror

    Petroleum, kemikalier och kemiska produkter, gummi- och plastvaror, totalt

     

    Metallprodukter

    Underavdelning DJ

    Maskiner

    Huvudgrupp 29

    Metallprodukter och maskiner, totalt

     

    Kontorsmaskiner och datorer

    Huvudgrupp 30

    Teleprodukter

    Huvudgrupp 32

    Kontorsmaskiner, datorer, teleprod.

    Kontorsmaskiner, datorer, teleprodukter, totalt

     

    Motorfordon

    Huvudgrupp 34

    Andra transportmedel

    Huvudgrupp 35

    Motorfordon, andra transportmedel

    Motorfordon och andra transportmedel, totalt

     

    Övrig tillverkning

     

    EL, GAS, VÄRME- OCH VATTENFÖRSÖRJNING

    EL-, GAS-, VÄRME- OCH VATTENFÖRSÖRJNING

    Avdelning E

    BYGGVERKSAMHET

    BYGGVERKSAMHET

    Avdelning F

    TJÄNSTER, TOTALT

    TJÄNSTER, TOTALT

     

    HANDEL OCH REPARATIONER

    HANDEL OCH REPARATIONER

    Avdelning G

    Handel med och service av motorfordon; detaljhandel med drivmedel

    Huvudgrupp 50

    Parti- och agenturhandel utom med motorfordon

    Huvudgrupp 51

    Detaljhandel utom med motorfordon, reparation av hushållsartiklar och personliga artiklar

    Huvudgrupp 52

    HOTELL, RESTAURANGER

    HOTELL- OCH RESTAURANGVERKSAMHET

    Avdelning H

    TRANSP., MAGASIN, KOMM.

    TRANSPORT, MAGASINERING OCH KOMMUNIKATION

    Avdelning I

    Transport och varulagring

    Huvudgrupp 60, 61, 62, 63

    Landtransport; transport i rörsystem

    Huvudgrupp 60

    Sjötransport

    Huvudgrupp 61

    Lufttransport

    Huvudgrupp 62

    Stödtjänster till transport; resebyråverksamhet

    Huvudgrupp 63

    Post och telekommunikationer

    Huvudgrupp 64

    Postbefordran

    Grupp 64.1

    Telekommunikation

    Grupp 64.2

    FINANSIELL VERKSAMHET

    FINANSIELL VERKSAMHET

    Avdelning J

    Finansförmedling utom försäkring och pensionsfondsverksamhet

    Huvudgrupp 65

    Försäkring och pensionsfondsverksamhet utom obligatorisk socialförsäkring

    Huvudgrupp 66

    Stödtjänster till finansiell verksamhet

    Huvudgrupp 67

    FASTIGHETSVERKSAMHET

    Avdelning K, Huvudgrupp 70

    UTHYRN. AV FORD OCH MASK. UTAN BEMANN., HUSHÅLLSART., VAROR FÖR PERS. BRUK

    Avdelning K, Huvudgrupp 71

    DATABEHANDLING M.M.

    DATABEHANDLINGSVERKSAMHET M.M.

    Avdelning K, Huvudgrupp 72

    FOU

    FORSKNING OCH UTVECKLING

    Avdelning K, Huvudgrupp 73

    ANDRA FÖRETAGSTJÄNSTER

    ANDRA FÖRETAGSTJÄNSTER

    Avdelning K, Huvudgrupp 74

    Juridisk och ekonomisk konsultverksamhet, holdingverksamhet

    Grupp 74.1

    Juridisk verksamhet

    Undergrupp 74.11

    Redovisning och bokföring, revision, skatterådgivning

    Undergrupp 74.12

    Marknads- och opinionsundersökning

    Undergrupp 74.13

    Konsultverksamhet avseende företags organisation, information m.m.

    Undergrupp 74.14

    Holdingverksamhet

    Undergrupp 74.15

    Arkitekt- och teknisk konsultverksamhet o.d.

    Grupp 74.2

    Reklamverksamhet

    Grupp 74.4

    Övriga företagstjänster

    Grupp 74.3, 74.5, 74.6, 74.7, 74.8

    UTBILDNING

    Avdelning M

    HÄLSO- OCH SJUKVÅRD, SOCIALA TJÄNSTER; VETERINÄRVERKSAMHET

    Avdelning N

    AVLOPPSRENING OCH AVFALLSHANTERING

    Avdelning O, Huvudgrupp 90

    INTRESSEBEVAKNING; RELIGIÖS VERKSAMHET

    Avdelning O, Huvudgrupp 91

    REKR., KULTUR, SPORT

    REKREATIONS-, KULTUR- OCH SPORTVERKSAMHET

    Avdelning O, Huvudgrupp 92

    Film- och videoverksamhet, radio- och TV-programverksamhet, övrig underhållsverksamhet

    Grupp 92.1, 92.2, 92.3

    Nyhetsservice

    Grupp 92.4

    Biblioteks-, arkiv- och museiverksamhet m.m.

    Grupp 92.5

    Sportverksamhet; annan rekreationsverksamhet

    Grupp 92.6, 92.7

    ANNAN SERVICEVERKSAMHET

    Avdelning O, Huvudgrupp 93

    Ej fördelat

     


    Nivå 3 (NACE Rev. 1.1)

    Rubrik

    Begärd grad av noggrannhet

    Näringsverksamhet

    Avdelning C till K

    Utvinning av mineral

    Avdelning C

    Tillverkning

    Avdelning D

    Alla underavdelningar DA till DN

    Alla huvudgrupper 15 till 37

    Aggregat:

    Högteknologi (HIT)

    24.4, 30, 32, 33, 35.3

    Medelhög tekniknivå (MHT)

    24 utom 24.4, 29, 31, 34, 35.2, 35.4, 35.5

    Medellåg tekniknivå (MLT)

    23, 25–28, 35.1

    Lågteknologi (LOT)

    15–22, 36, 37

    El-, gas-, värme- och vattenförsörjning

    Avdelning E

    Alla huvudgrupper (40 och 41)

    Byggverksamhet

    Avdelning F (huvudgrupp 45)

    Alla grupper (45.1 till 45.5)

    Partihandel och detaljhandel; reparation av motorfordon, hushållsartiklar och personliga artiklar

    Avdelning G

    Alla huvudgrupper (50 till 52)

    Grupperna 50.1 + 50.2 + 50.3, 50.4, 50.5, 51.1 till 51.9

    Grupperna 52.1 till 52.7

    Hotell- och restaurangverksamhet

    Avdelning H (huvudgrupp 55)

    Grupperna 55.1 till 55.5

    Transport, magasinering och kommunikation

    Avdelning I

    Alla huvudgrupper

    Grupperna 60.1, 60.2, 60.3, 63.1 + 63.2, 63.3, 63.4, 64.1, 64.2

    Finansiell verksamhet

    Avdelning J

    Alla huvudgrupper

    Fastighets- och uthyrningsverksamhet, företagstjänster

    Avdelning K

    Huvudgrupp 70

    Huvudgrupp 71, grupperna 71.1 + 71.2, 71.3 och 71.4

    Huvudgrupp 72, grupperna 72.1 till 72.6

    Huvudgrupp 73

    Huvudgrupp 74, aggregaten 74.1 till 74.4 och 74.5 till 74.8


    (1)  Ett utländskt dotterbolags yttersta kontrollerande institutionella enhet.

    (2)  Ett utländskt dotterbolags yttersta kontrollerande institutionella enhet.

    (3)  Endast för statistik över utländska dotterbolag i det land som sammanställer uppgifterna.

    (4)  Ett utländskt dotterbolags yttersta kontrollerande institutionella enhet.

    (5)  Provisorisk kod som inte påverkar den slutgiltiga landsbeteckning som skall anges när de pågående förhandlingarna i Förenta nationerna slutförts.

    (6)  Rådets förordning (EEG) nr 3037/90 av den 9 oktober 1990 om statistisk näringsgrensindelning i Europeiska gemenskapen (EGT L 293, 24.10.1990, s. 1). Förordningen senast ändrad genom förordning (EG) nr 1893/2006.


    Top