EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32007E0528

Rådets gemensamma åtgärd 2007/528/GUSP av den 23 juli 2007 till stöd för konventionen om förbud mot eller inskränkningar i användningen av vissa konventionella vapen som kan anses vara ytterst skadebringande eller ha urskillningslösa verkningar inom ramen för den europeiska säkerhetsstrategin

EUT L 194, 26.7.2007, p. 11–17 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/joint_action/2007/528/oj

26.7.2007   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 194/11


RÅDETS GEMENSAMMA ÅTGÄRD 2007/528/GUSP

av den 23 juli 2007

till stöd för konventionen om förbud mot eller inskränkningar i användningen av vissa konventionella vapen som kan anses vara ytterst skadebringande eller ha urskillningslösa verkningar inom ramen för den europeiska säkerhetsstrategin

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA GEMENSAMMA ÅTGÄRD

med beaktande av fördraget om Europeiska unionen, särskilt artikel 14 och artikel 2.1, och

av följande skäl:

(1)

Den 12 december 2003 antog Europeiska rådet en europeisk säkerhetsstrategi som manar till en internationell ordning grundad på faktisk multilateralism. I en värld med globala hot, globala marknader och globala medier är EU:s säkerhet och välstånd i allt större utsträckning beroende av ett effektivt multilateralt system. Utvecklingen av ett starkare internationellt samfund, välfungerande internationella institutioner och en regelbaserad internationell ordning är ett mål för EU.

(2)

Den europeiska säkerhetsstrategin innebär ett erkännande av Förenta nationernas stadga som den grundläggande ramen för internationella förbindelser. Att stärka Förenta nationerna och utrusta organisationen så att den kan leva upp till sitt ansvar och agera på ett effektivt sätt är en europeisk prioritering.

(3)

Förenta nationernas konvention från 1980 om förbud mot eller inskränkningar i användningen av vissa konventionella vapen som kan anses vara ytterst skadebringande eller ha urskillningslösa verkningar, som ingicks i Genève den 10 oktober 1980 och ändrades den 21 december 2001 (konventionen om vissa konventionella vapen, nedan kallad ”CCW”) reglerar användningen i väpnade konflikter av vissa konventionella vapen som anses orsaka ytterst svårt lidande för soldaterna eller skadar civilbefolkningen urskillningslöst. CCW grundar sig på folkrättsprincipen att parternas rätt i en väpnad konflikt att välja krigföringens medel och metoder inte är obegränsad, och på den princip som i väpnade konflikter förbjuder användningen av vapen, projektiler, materiel och krigsföringsmetoder som är av en sådan art att de orsakar obefogad skada eller onödigt lidande.

(4)

Den 6 december 2006 antog FN:s generalförsamling en resolution om CCW, i vilken FN uppmanar alla de stater som ännu inte är parter i konventionen och tillhörande bifogade protokoll, att vidta alla åtgärder så snart som möjligt för att bli det för att i ett tidigt skede nå största möjliga anslutning till de instrumenten så att de slutligen kan bli universellt tillämpliga.

(5)

Det allra senaste protokollet som bifogats CCW, protokoll V om explosiva lämningar efter krig, antogs den 28 november 2003 vid ett möte mellan de stater som är parter i CCW (nedan kallat ”protokoll V”). Avsikten med protokoll V, som är det första instrument som förhandlats multilateralt för hantering av problemet med oexploderad och övergiven ammunition, är att undanröja det dagliga hotet som sådana lämningar efter krig utgör för befolkningar i behov av utveckling och mot humanitära biståndsarbetare som arbetar på fältet för att bistå dem. Efter det att protokollet har antagits, har 32 stater underrättat FN:s generalsekreterare, såsom depositarie för CCW, om att de samtycker till att binda sig vid protokoll V. Enligt artikel 5.3 i CCW trädde protokoll V i kraft den 12 november 2006. Ikraftträdandet av protokoll V visar att CCW har förutsättningar att bli ett dynamiskt instrument som kan svara på framsteg inom vapentekniken och utveckling av väpnade konflikters karaktär och hur de bedrivs.

(6)

Trots stora framsteg mot universell anslutning, har nästan hälften av FN:s medlemsstater ännu inte ratificerat eller på annat sätt anslutit sig till CCW och tillhörande protokoll. Anslutningsgraden är fortfarande låg i Afrika och Asien, särskilt Sydostasien, och i Mellanöstern. Hälften av de stater som ännu inte är parter i CCW är dock stater som är utsatta för minor och explosiva lämningar efter krig. Universaliseringen av CCW och alla dess tillhörande protokoll fortsätter att vara ett prioriterat mål för de stater som är parter i konventionen under perioden 2006–2011.

(7)

Vid den tredje översynskonferensen mellan de stater som är parter i CCW, vilken hölls i Genève den 7–17 november 2006, antogs en handlingsplan för främjandet av universaliseringen av CCW, i vilken det fastställs mål för ett förstärkt genomförande av CCW och tillhörande protokoll, främjandet av universalisering och utökat samarbete bland de stater som är parter i konventionen liksom ett sponsringsprogram.

(8)

I handlingsplanen för främjandet av universaliseringen av CCW fastställs den viktiga roll som FN:s regionala centrum för fred och nedrustning bör spela, och i lämpliga fall regionala organisationer, när det gäller att samordna regionala åtgärder i enlighet med varje regions särdrag, framför allt i de regioner där godtagandet av CCW fortfarande är lågt.

(9)

Det finansiella och administrativa ramavtal som ingicks mellan Europeiska gemenskapen, å ena sidan, och FN, å andra sidan, innehåller en ram för FN och gemenskapen för att förstärka deras samarbete, inklusive partnerskap angående program.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

1.   För att stödja den handlingsplan för främjandet av universaliseringen av CCW som de stater som är parter i CCW antog vid den tredje översynskonferensen skall Europeiska unionen stödja CCW med följande mål:

i)

Främja universalisering av CCW och dess bifogade protokoll.

ii)

Stödja genomförandet av CCW av de stater som är parter i konventionen.

2.   För att nå de mål som anges i punkt 1 skall EU vidta följande åtgärder:

a)

Organisera en inledande workshop, upp till sju regionala seminarier och ett avslutande möte i syfte att öka medlemskapet i CCW, inklusive publikationer på FN:s alla officiella språk och andra språk när så är nödvändigt.

b)

Ett ekonomiskt bidrag till CCW:s sponsringsprogram som de stater som är parter i CCW antog vid den tredje översynskonferensen.

En detaljerad beskrivning av de åtgärder som avses i punkt 2 återfinns i bilagan.

Artikel 2

1.   Ordförandeskapet, biträtt av generalsekreteraren/den höge representanten, skall ansvara för genomförandet av denna gemensamma åtgärd. Kommissionen skall medverka till fullo.

2.   Det tekniska genomförandet av de åtgärder som avses i artikel 1.2 skall anförtros åt

a)

Förenta nationernas avdelning för nedrustningsfrågor (UN-ODA) för den inledande workshoppen, det avslutande mötet, de regionala seminarierna och publikationerna,

b)

Internationellt centrum för humanitär minröjning i Genève (GICHD) för bidraget till sponsringsprogrammet i enlighet med det beslut som de stater som är parter i CCW antog vid den tredje översynskonferensen.

De skall utföra sina respektive uppgifter under översyn av generalsekreteraren/den höge representanten som biträder ordförandeskapet. Generalsekreteraren/den höge representanten skall för detta ändamål träffa erforderliga överenskommelser med UN-ODA och GICHD.

3.   Ordförandeskapet, generalsekreteraren/den höge representanten och kommissionen skall regelbundet hålla varandra informerade om genomförandet av denna gemensamma åtgärd, i enlighet med deras respektive behörighet.

Artikel 3

1.   Det finansiella referensbeloppet för genomförandet av åtgärderna i artikel 1.2 skall uppgå till 828 000 EUR, som skall finansieras via Europeiska gemenskapernas allmänna budget för 2007.

2.   De utgifter som skall finansieras med det belopp som fastställs i punkt 1 skall förvaltas i enlighet med gemenskapens budgetförfaranden och budgetregler för Europeiska gemenskapens allmänna budget.

3.   Kommissionen skall övervaka att de utgifter som avses i punkt 2, vilka skall ha formen av gåvobistånd, förvaltas korrekt. Kommissionen skall i detta syfte ingå finansieringsöverenskommelser med UN-ODA och GICHD. I finansieringsöverenskommelserna skall föreskrivas att UN-ODA och GICHD skall se till att EU:s bidrag synliggörs i proportion till deras storlek.

4.   Kommissionen skall sträva efter att ingå de finansieringsöverenskommelser som avses i punkt 3 så snart som möjligt efter det att denna gemensamma åtgärd har trätt i kraft. Kommissionen skall informera rådet om alla svårigheter i samband med detta och om dagen för ingåendet av finansieringsöverenskommelserna.

Artikel 4

Ordförandeskapet, biträtt av generalsekreteraren/den höge representanten, skall informera rådet om genomförandet av denna gemensamma åtgärd genom att två gånger i månaden lämna rapporter som skall sammanställas av UN-ODA respektive GICHD. Rapporterna kommer att ligga till grund för rådets utvärdering. Kommissionen skall medverka till fullo. Den skall rapportera om de finansiella aspekterna av genomförandet av denna gemensamma åtgärd.

Artikel 5

Denna gemensamma åtgärd träder i kraft samma dag som den antas.

Den skall upphöra att gälla arton månader efter dagen för ingåendet av det senaste av de två finansieringsöverenskommelser som avses i artikel 3.3, eller tolv månader efter dagen för dess antagande om inte någon finansieringsöverenskommelse har ingåtts inom den perioden.

Artikel 6

Denna gemensamma åtgärd skall offentliggöras i Europeiska unionens officiella tidning.

Utfärdad i Bryssel den 23 juli 2007.

På rådets vägnar

L. AMADO

Ordförande


BILAGA

1.   Syfte

Det övergripande syftet med denna gemensamma åtgärd är att stödja universaliseringen av CCW genom att främja anslutningen till CCW av de stater som ännu inte är parter i konventionen och genom att förstärka genomförandet av CCW.

EU:s bistånd till CCW kommer att vara inriktat på områden som fastställts i den handlingsplan för främjandet av CCW:s universalisering och det sponsringsprogram som de stater som är parter i CCW antog vid den tredje översynskonferensen i Genève den 7-17 november 2006.

2.   Projekt

Projektets syfte

Att öka medlemskapet i CCW genom regionala och subregionala workshoppar och förstärka genomförandet av CCW och tillhörande protokoll genom ett bidrag till sponsringsprogrammet.

Syftet med den inledande workshoppen och de regionala seminarierna är att uppmuntra till ökat medlemskap i CCW och att förbereda det nationella genomförandet av CCW i de regionerna. Workshoppen och seminarierna syftar till att förklara fördelarna med och konsekvenserna av en anslutning till CCW och att förstå behoven hos de stater som inte är parter i CCW.

De regionala seminarierna kommer också att tjäna som forum för diskussioner om frågor som rör nedrustning och icke-spridning, inklusive handeldvapen och lätta vapen: ammunition, förmedling, märkning och spårning. Vid dessa skall man även studera några särskilda principer i internationell humanitär rätt.

Genom ett bidrag till sponsringsprogrammet kommer EU bl.a. att stödja signatärstaterna och de stater som ännu inte är parter i CCW och tillhörande protokoll så att de kan dra fördel av en möjlighet att delta i CCW:s verksamhet och att skaffa sig kännedom om det arbete som avser CCW. EU kommer att stödja alla operativa syften som fastställts i sponsringsprogrammet.

Projektets resultat

i)

Ökat medlemskap i CCW i alla geografiska regioner (Centralasien, Västafrika, Östafrika, Afrikas horn, området kring de afrikanska stora sjöarna, Sydafrika, Sydostasien, Mellanöstern och Medelhavsområdet, Latinamerika, Västindien och Söderhavsöarna).

ii)

Förstärkt genomförande av CCW och tillhörande protokoll.

iii)

Förstärkt regionalt inrättande av nätverk med deltagande av subregionala organisationer och nätverk i områden med relevans för CCW.

iv)

En publikation som innehåller resultaten av alla workshoppar, de presentationer som gjorts, de lärdomar som dragits och rekommendationer för det framtida arbetet skall offentliggöras på FN:s officiella språk och vid behov på andra språk.

Projektbeskrivning

I projektet anges att det skall anordnas en inledande workshop i New York, upp till sju regionala workshoppar och ett avslutande möte i Genève, publicering av material och ett bidrag till sponsringsprogrammet.

i)   Inledande workshop

En inledande workshop kommer att hållas i New York för alla stater som inte är parter i CCW, särskilt de stater som nyligen varit föremål för démarcher från det tyska ordförandeskapet för Europeiska unionens råd (1). Experter, inklusive från EU:s institutioner, medlemsstaterna och Internationella rödakorskommittén kommer att lägga fram den rättsliga ramen för CCW och fördelarna med och konsekvenserna av en anslutning till CCW. Denna workshop syftar till att öka medvetenheten om CCW i målstaterna liksom om denna gemensamma åtgärd och de regionala seminarier som kommer att anordnas i detta sammanhang. Den kommer också att ge EU användbara kommunikationskanaler.

Beräknad kostnad för den inledande workshoppen och det avslutande mötet – 22 184 EUR.

ii)   Regionala seminarier

AFRIKA

a)

Seminarium om CCW för signatärstater och de stater som inte är parter i CCW i Östafrika och Västafrika för att göra det möjligt för beslutsfattare och regionala organisationer att delta. Företrädare för Ekvatorialguinea, Elfenbenskusten, Gabon, Gambia, Ghana, Guinea, Guinea-Bissau, Kamerun, Kenya, Mauretanien, Nigeria (2), Sao Tomé och Principe, Sudan, Tchad och Tanzania kommer att bjudas in.

Flera talare, bl.a. från Internationella rödakorskommittén, kommer att informera deltagarna om den rättsliga ramen för CCW och om vikten av att ansluta sig till CCW. En eller två stater som är parter i CCW i denna region kommer också att bjudas in att delta i seminariet på grundval av deras relevans och intresse för universaliseringsprocessen.

Beräknad kostnad – 106 036 EUR

b)

Seminarium om CCW för de stater som inte är parter från Afrikas horn, området runt de afrikanska stora sjöarna och södra Afrika för att göra det möjligt för beslutsfattare och regionala organisationer att delta. Företrädare för Angola, Botswana, Burundi, Centralafrikanska republiken, Demokratiska republiken Kongo, Eritrea, Etiopien, Komorerna, Kongo, Madagaskar, Malawi, Moçambique, Namibia, Rwanda, Somalia, Swaziland, Zambia och Zimbabwe kommer att bjudas in.

Flera talare, bl.a. från Internationella rödakorskommittén, kommer att informera deltagarna om den rättsliga ramen för CCW och om vikten av att ansluta sig till CCW. En eller två stater som är parter i CCW i denna region kommer också att bjudas in för att göra inlägg på grundval av deras relevans och intresse för universaliseringsprocessen.

Beräknad kostnad – 61 685 EUR

LATINAMERIKA OCH VÄSTINDIEN

c)

Seminarium om CCW för de stater som inte är parter från Latinamerika och Västindien för att göra det möjligt för beslutsfattare och regionala organisationer att delta. Företrädare för Argentina, Antigua och Barbuda, Bahamas, Barbados, Belize, Dominica, Dominikanska republiken, Grenada, Guyana, Haiti, Jamaica, Mexiko, Saint Kitts och Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent och Grenadinerna, Surinam, Trinidad och Tobago kommer att bjudas in.

Flera talare, bl.a. från Internationella rödakorskommittén, kommer att informera deltagarna om den rättsliga ramen för CCW och om vikten av att ansluta sig till CCW. En eller två stater som är parter i CCW i denna region kommer också att bjudas in för att göra inlägg på grundval av deras relevans och intresse för universaliseringsprocessen.

Beräknad kostnad – 55 769 EUR

SÖDERHAVSÖARNA

d)

Seminarium om CCW för de stater som inte är parter från Söderhavsöarna för att göra det möjligt för beslutsfattare och regionala organisationer att delta. Företrädare för Fiji, Kiribati, Marshallöarna, Mikronesien, Niue, Palau, Papua Nya Guinea, Salomonöarna, Samoa, Tonga, Tuvalu och Vanuatu kommer att bjudas in.

Flera talare, bl.a. från Internationella rödakorskommittén, kommer att informera deltagarna om den rättsliga ramen för CCW och om vikten av att ansluta sig till CCW. En eller två stater som är parter i CCW i denna region kommer också att bjudas in för att göra inlägg på grundval av deras relevans och intresse för universaliseringsprocessen.

Beräknad kostnad – 129 781 EUR (3)

CENTRALASIEN

e)

Seminarium om CCW för signatärstater och de stater som inte är parter från Centralasien för att göra det möjligt för beslutsfattare och regionala organisationer att delta. Företrädare för Afghanistan (4), Armenien, Azerbajdzjan, Kazakstan, Kirgizistan och Tadzjikistan kommer att bjudas in.

Flera talare, bl.a. från Internationella rödakorskommittén, kommer att informera deltagarna om den rättsliga ramen för CCW och om vikten av att ansluta sig till CCW. En eller två stater som är parter i CCW i denna region kommer också att bjudas in för att göra inlägg på grundval av deras relevans och intresse för universaliseringsprocessen.

Beräknad kostnad – 72 174 EUR

SYDOSTASIEN

f)

Seminarium om CCW för signatärstater och de stater som inte är parter från Sydostasien för att göra det möjligt för beslutsfattare och regionala organisationer att delta. Företrädare för Bhutan, Brunei Darussalam, Nordkorea, Indonesien, Malaysia, Myanmar, Nepal, Singapore, Thailand, Vietnam (5) och Östtimor kommer att bjudas in.

Flera talare, bl.a. från Internationella rödakorskommittén, kommer att informera deltagarna om den rättsliga ramen för CCW och om vikten av att ansluta sig till CCW. En eller två stater som är parter i CCW i denna region kommer också att bjudas in för att göra inlägg på grundval av deras relevans och intresse för universaliseringsprocessen.

MELLANÖSTERN OCH MEDELHAVSOMRÅDET

g)

Seminarium om CCW för signatärstater och de stater som inte är parter från Mellanöstern och Medelhavsområdet för att göra det möjligt för beslutsfattare och regionala organisationer att delta. Företrädare för Algeriet, Arabrepubliken Syrien, Bahrain, Egypten (6), Förenade arabemiraten, Iran, Irak, Kuwait, Libanon, Libyen, Oman, Qatar, Saudiarabien och Jemen kommer att bjudas in.

Flera talare, bl.a. från Internationella rödakorskommittén, kommer att informera deltagarna om den rättsliga ramen för CCW och om vikten av att ansluta sig till CCW. En eller två stater som är parter i CCW i denna region kommer också att bjudas in för att göra inlägg på grundval av deras relevans och intresse för universaliseringsprocessen.

Beräknad kostnad – 47 677 EUR

iii)   Avslutande möte

Så snart ovannämnda seminarier har ägt rum, kommer ett avslutande möte att hållas i Genève för att dra lärdomar och fastställa sätt att stödja stater som är beredda att ratificera CCW. Deltagare kommer att vara EU:s ordförandeskap och EU:s institutioner samt FN:s avdelning för nedrustningsfrågor, inbegripet CCW vid behov, FN:s institut för nedrustningsforskning, Internationella rödakorskommittén och GICHD.

iv)   Publikationer

En broschyr som innehåller arbetet och resultaten av alla inledande och regionala workshoppar och de lärdomar som man dragit av dem kommer att sammanställas och offentliggöras på FN:s officiella språk och vid behov på andra språk. Denna broschyr kommer att innehålla rekommendationer för framtiden. Internationella rödakorskommitténs expertis och ansträngningar på detta område kommer att särskilt betonas.

Beräknad kostnad – 29 851 EUR

v)   Stöd till sponsringsprogrammet

EU kommer att bidra till det sponsringsprogram som antogs vid den tredje översynskonferensen mellan de stater som är parter i CCW.

EU:s bidrag till sponsringsprogrammet kommer att stödja nedanstående grundläggande mål för sponsringsprogrammet:

Förstärka genomförandet av CCW och tillhörande protokoll.

Främja universell iakttagelse av normer och principer i CCW och tillhörande protokoll.

Stödja universaliseringen av CCW och tillhörande protokoll.

Utöka samarbetet, informationsutbytet och samråden mellan de stater som är parter i konventionen i frågor som rör CCW och tillhörande protokoll.

Sponsringsprogrammet skulle kunna göra det möjligt att på begäran ge intresserade stater råd och tekniskt bistånd till genomförandet av CCW (sponsringsprogrammet punkt 4 iv).

Vid tredje översynskonferensen mellan de stater som är parter i CCW anförtroddes den tekniska förvaltningen av sponsringsprogrammet till GICHD.

Beräknad kostnad – 250 000 EUR

3.   Varaktighet

Den beräknade sammanlagda tidsåtgången för genomförandet av denna gemensamma åtgärd är 18 månader.

4.   Mottagare

Mottagare av verksamhet som berör universaliteten är stater som inte är parter i CCW (både signatärstater och icke-signatärstater).

Mottagare av bidrag till sponsringsprogrammet är stater som är parter och stater som inte är parter i CCW i enlighet med det programmets grundläggande mål enligt ovan. Stater som är utsatta för minor och explosiva lämningar efter krig kommer att prioriteras.

5.   Genomförandeorgan

Ordförandeskapet, biträtt av generalsekreteraren/den höge representanten, har ansvaret för det politiska genomförandet och övervakningen av denna gemensamma åtgärd. Ordförandeskapet skall överlåta det tekniska genomförandet på följande organ:

UN-ODA för den inledande workshoppen, det avslutande mötet, de regionala seminarierna och publikationerna.

De regionala workshopparna kommer att organiseras med stöd från FN:s regionala centrum för fred och nedrustning. Vid bedrivandet av sin verksamhet skall UN-ODA på lämpligt sätt samarbeta med medlemsstaternas och kommissionens lokala uppdrag. Den expertis som finns hos Internationella rödakorskommittén, CCW:s sekretariat och FN:s institut för nedrustningsforskning kommer att utnyttjas för all planerad verksamhet. Ordförandeskapet, biträtt av generalsekreteraren/den höge representanten, kommer att nära samarbeta vid anordnandet av den inledande workshoppen och det avslutande mötet.

GICHD för bidrag till sponsringsprogrammet i enlighet med det beslut som de stater som är parter i CCW antog vid den tredje översynskonferensen. EU kommer att företrädas av ordförandeskapet, biträtt av generalsekreteraren/den höge representanten, i den informella ledningskommitté som fastställts i beslutet från den tredje översynskonferensen om inrättandet av ett sponsringsprogram. Den informella ledningskommitténs respektive GICHD:s roller kommer att bestämmas i enlighet med det beslut som de stater som är parter i CCW antog vid den tredje översynskonferensen.

6.   Beräknade budgetbehov

EU:s bidrag kommer att täcka 100 % av projektens genomförande enligt beskrivningen i denna bilaga. De beräknade kostnaderna uppgår till följande:

EUR

Inledande workshop och avslutande möte

22 184

—   

Regionala seminarier

Östafrika och Västafrika

106 036

Afrikas horn, de stora sjöarna och Södra Afrika

61 685

Latinamerika och Västindien

55 769

Söderhavsöarna och Sydostasien

129 781

Centralasien

72 174

Mellanöstern och Medelhavsområdet

47 677

Publikationer

29 851

Administrativa utgifter

36 671

Förutsedda utgifter

16 082

Stöd till sponsringsprogrammet

250 000

TOTALKOSTNAD

828 000

7.   Finansiellt referensbelopp för att täcka kostnaderna för projekten

Den totala kostnaden för projekten uppgår till 828 000 EUR.


(1)  Grupp 1: Icke-signatärstater som påverkats av explosiva lämningar efter krig: Angola, Azerbajdzjan, Burundi, Demokratiska republiken Kongo, Eritrea, Etiopien, Guinea-Bissau, Irak, Kuwait, Libanon, Mauretanien, Moçambique, Nepal, Saudiarabien, Syrien, Tchad, Jemen och Zambia. Grupp 2: Signatärstater som påverkats av explosiva lämningar efter krig: Afghanistan, Sudan, Vietnam. Grupp 3: Signatärstater som inte påverkats (i någon högre grad) av explosiva lämningar efter krig: Egypten, Island och Nigeria. Grupp 4: Övriga stater (+/-65) i erforderliga fall.

(2)  Signatärstat i CCW.

(3)  Beräknad kostnad för ett kombinerat seminarium för Söderhavsöarna och Sydostasien.

(4)  Signatärstat i CCW.

(5)  Signatärstat i CCW.

(6)  Signatärstat i CCW.


Top