Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32006R1042

    Kommissionens förordning (EG) nr 1042/2006 av den 7 juli 2006 om fastställande av närmare bestämmelser för tillämpning av artikel 28.3–4 i rådets förordning (EG) nr 2371/2002 om bevarande och hållbart utnyttjande av fiskeresurserna inom ramen för den gemensamma fiskeripolitiken

    EUT L 187, 8.7.2006, p. 14–17 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
    EUT L 348M, 24.12.2008, p. 625–631 (MT)

    Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (BG, RO)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 06/05/2011; upphävd genom 32011R0404

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2006/1042/oj

    8.7.2006   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 187/14


    KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 1042/2006

    av den 7 juli 2006

    om fastställande av närmare bestämmelser för tillämpning av artikel 28.3–4 i rådets förordning (EG) nr 2371/2002 om bevarande och hållbart utnyttjande av fiskeresurserna inom ramen för den gemensamma fiskeripolitiken

    EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

    med beaktande av rådets förordning (EG) nr 2371/2002 av den 20 december 2002 om bevarande och hållbart utnyttjande av fiskeresurserna inom ramen för den gemensamma fiskeripolitiken (1), särskilt artikel 28.6, och

    av följande skäl:

    (1)

    I artikel 28.6 i förordning (EG) nr 2371/2002 sägs att närmare bestämmelser för tillämpningen av artikel 28.3–4 i den förordningen skall antas.

    (2)

    Det är nödvändigt att fastställa villkoren för medlemsstaternas tillstånd att inspektera fiskefartyg i gemenskapens vatten utanför vatten som faller under deras överhöghet och i internationella vatten, i enlighet med artikel 28.3 i förordning (EG) nr 2371/2002.

    (3)

    I artikel 28.4 i förordning (EG) nr 2371/2002 fastställs att kommissionen skall upprätta en förteckning över de av gemenskapens inspektörer, inspektionsfartyg och inspektionsflygplan samt andra inspektionsmedel som har tillstånd att genomföra inspektioner inom ramen för kapitel V i gemenskapens vatten och på gemenskapens fiskefartyg. Det är lämpligt att dessa gemenskapsinspektörer utses för tillämpningen av de specifika kontroll- och inspektionsprogram som antagits i enlighet med artikel 34c i rådets förordning (EEG) nr 2847/93 av den 12 oktober 1993 om införande av ett kontrollsystem för den gemensamma fiskeripolitiken (2).

    (4)

    Det är nödvändigt att fastställa villkoren för gemenskapsinspektörernas inspektioner i gemenskapens vatten och på gemenskapens fiskefartyg i enlighet med artikel 28.4 i förordning (EG) nr 2371/2002.

    (5)

    De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från kommittén för fiske och vattenbruk.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    KAPITEL I

    MEDLEMSSTATERNAS INSPEKTIONER

    Artikel 1

    Inspektioner av fartyg som för den inspekterande medlemsstatens flagg

    1.   En medlemsstat som har för avsikt att inspektera fiskefartyg från gemenskapen som för medlemsstatens flagg (”inspekterande medlemsstat”) i gemenskapsvatten under en annan medlemsstats jurisdiktion (”kustmedlemsstat”) i enlighet med artikel 28.3 första stycket i förordning (EG) nr 2371/2002 skall meddela den berörda kustmedlemsstaten sina avsikter.

    2.   Meddelandet skall innehålla följande uppgifter:

    a)

    Inspektionsfartygets namn och anropssignal.

    b)

    Den uppskattade platsen och tidpunkten för insegling i de vatten som ligger under kustmedlemsstatens jurisdiktion.

    3.   För att samordna verksamheten skall kustmedlemsstaten, när den mottagit meddelandet, informera den inspekterande medlemsstaten om eventuella inspektioner som sker i det berörda området.

    Artikel 2

    Inspektioner av fartyg som för en annan medlemsstats flagg eller tredjelands flagg

    1.   En medlemsstat, som har för avsikt att inspektera fiskefartyg som för en annan medlemsstats flagg eller ett tredjelands flagg i gemenskapsvatten under en annan medlemsstats jurisdiktion, i enlighet med artikel 28.3 andra stycket led a i förordning (EG) nr 2371/2002, skall begära tillstånd från den berörda medlemsstaten. En sådan begäran skall innehålla den information som anges i artikel 1.2 i den här förordningen.

    2.   Den berörda kustmedlemsstaten skall inom 24 timmar efter begäran fatta beslut om inspektionen skall godkännas eller inte och skall omedelbart informera den inspekterande medlemsstaten om resultatet. Besluten skall också skickas till kommissionen eller det organ som kommissionen utsett för det syftet.

    3.   De villkor som skall gälla för en medlemsstats inspektion av fiskefartyg som för en annan medlemsstats flagg eller ett tredjelands flagg i gemenskapsvatten under en annan medlemsstats jurisdiktion, i enlighet med artikel 28.3 andra stycket led b i förordning (EG) nr 2371/2002, skall fastställas i reglerna för antagande av det berörda specifika kontroll- och inspektionsprogrammet.

    Artikel 3

    Kontaktpunkter

    1.   Medlemsstaterna skall utse den behöriga myndighet som skall fungera som kontaktpunkt med följande uppgifter:

    a)

    Utfärdande och mottagande av meddelanden i enlighet med artikel 1.

    b)

    Utfärdande och mottagande av begäran och beslut i enlighet med artikel 2.

    2.   Kontaktpunkten skall vara tillgänglig dygnet runt.

    3.   Kontaktuppgifter om den utsedda behöriga myndigheten skall skickas till kommissionen och övriga medlemsstater.

    4.   Kommissionen skall utse sin kontaktpunkt som skall ansvara för de kommunikationsuppgifter som den här förordningen medför.

    Artikel 4

    Rapporteringskrav

    1.   Den inspekterande medlemsstaten skall till den berörda kustmedlemsstaten lämna in en daglig rapport om sin verksamhet när den utfört inspektioner i gemenskapsvatten under en annan medlemsstats jurisdiktion i enlighet med artiklarna 1 och 2.

    2.   Om en inspektion som utförts i enlighet med artiklarna 1 och 2 visar att överträdelser begåtts, skall den inspekterande medlemsstaten omedelbart skicka en kortfattad inspektionsrapport till kustmedlemsstaten. En komplett inspektionsrapport skall skickas till kustmedlemsstaten och flaggmedlemsstaten inom sju dagar efter inspektionen.

    3.   En inspektionsrapport som upprättats efter inspektion av ett av gemenskapens fiskefartyg i internationella vatten i enlighet med artikel 28.3 tredje stycket i förordning (EG) nr 2371/2002 skall skickas till fiskefartygets flaggmedlemsstat inom sju dagar efter inspektionen. Om en inspektion visar att en överträdelse begåtts, skall den inspekterande medlemsstaten omedelbart skicka en kortfattad inspektionsrapport till flaggmedlemsstaten för det inspekterade fartyget.

    4.   Punkt 3 skall inte påverka tillämpningen av reglerna i internationella fiskeriavtal.

    5.   De dagliga rapporterna och inspektionsrapporterna skall på begäran skickas till kommissionen eller det organ som kommissionen utsett för det syftet.

    KAPITEL II

    GEMENSKAPENS INSPEKTÖRER OCH INSPEKTIONSMEDEL

    Artikel 5

    Utnämning av gemenskapens inspektörer och fastställande av inspektionsmedel

    1.   Medlemsstaterna skall utse de av gemenskapens inspektörer, inspektionsfartyg, inspektionsflygplan och andra inspektionsmedel som skall ingå i den förteckning som fastställts av kommissionen i enlighet med artikel 28.4 i förordning (EG) nr 2371/2002.

    2.   Medlemsstaterna ansvarar för att de utsedda gemenskapsinspektörerna

    a)

    är fiskeriinspektörer i medlemsstaten,

    b)

    har gedigen erfarenhet av fiskerikontroll och -inspektion,

    c)

    har djupa kunskaper i gemenskapens fiskerilagstiftning,

    d)

    har goda kunskaper i ett av gemenskapens officiella språk och tillfredsställande kunskaper i ett andra,

    e)

    uppfyller kraven på fysisk lämplighet för arbetsuppgifterna,

    f)

    har fått nödvändig sjösäkerhetsutbildning.

    Artikel 6

    Förteckning över gemenskapsinspektörer och inspektionsmedel

    1.   Medlemsstaterna skall senast den 31 oktober 2006 på elektronisk väg skicka en förteckning över de av gemenskapens inspektörer, inspektionsfartyg, inspektionsflygplan och andra inspektionsmedel de utsett.

    2.   Med medlemsstaternas anmälningar som underlag skall kommissionen senast den 31 december 2006 anta en förteckning över de av gemenskapens inspektörer, inspektionsfartyg, inspektionsflygplan och andra inspektionsmedel som har tillstånd att genomföra inspektioner i enlighet med artikel 28.4 i förordning (EG) nr 2371/2002.

    3.   När den ursprungliga förteckningen fastställts, måste medlemsstaterna senast den 31 oktober till kommissionen anmäla eventuella ändringar av förteckningen de vill ha gjorda för nästa kalenderår. Senast den 31 december varje år skall kommissionen ändra förteckningen i enlighet med medlemsstaternas önskemål.

    4.   Förteckningen med ändringar skall offentliggöras på kommissionens officiella webbplats, eller på den officiella webbplatsen för det organ som kommissionen utsett för det syftet.

    Artikel 7

    Gemenskapsinspektörernas uppgifter

    1.   Gemenskapsinspektörerna skall utföra inspektioner i enlighet med kapitel V i förordning (EG) nr 2371/2002 i gemenskapsvatten och på gemenskapsfartyg, vilket dock inte skall påverka kustmedlemsstaternas primära ansvar.

    2.   Gemenskapsinspektörerna kan avdelas för att

    a)

    genomföra de specifika kontroll- och inspektionsprogram som antagits i enlighet med artikel 34c i förordning (EEG) nr 2847/93,

    b)

    genomföra de internationella fiskerikontroll- och inspektionsprogram där det åligger gemenskapen att utföra inspektioner och kontroller, eller

    c)

    genomföra de inspektionsprogram som utvecklats mellan medlemsstaterna enligt artikel 34.b 2 i förordning (EEG) nr 2847/93.

    Artikel 8

    Gemenskapsinspektörernas befogenheter och skyldigheter

    1.   För att kunna utföra sina uppgifter och om inte annat följer av punkt 2 skall gemenskapsinspektörerna ha samma befogenheter som fiskeriinspektörerna i den medlemsstat där inspektioner sker, framförallt i fråga om tillgång till alla utrymmen ombord på gemenskapens fiskefartyg och andra fartyg som utför verksamhet som är kopplad till den gemensamma fiskeripolitiken.

    2.   Gemenskapsinspektörer skall inte ha några polisiära eller verkställande befogenheter utanför de territorier eller gemenskapsvatten som ligger under deras medlemsstats överhöghet eller jurisdiktion.

    3.   Gemenskapsinspektörerna skall kunna uppvisa skriftliga fullmakter. De skall därför från kommissionen, eller det organ som kommissionen utsett för det syftet, erhålla en legitimation som anger deras identitet och behörighet.

    4.   Medlemsstaterna skall vara kommissionens inspektörer behjälpliga på det sätt som krävs för att deras uppgifter skall kunna utföras.

    Artikel 9

    Inspektions- och kontrollrapporter

    1.   Gemenskapsinspektörerna skall skriva en daglig rapport till den berörda kustmedlemsstaten om sin verksamhet; rapporten skall innehålla namn och identifieringsnummer på de fartyg som inspekterats samt information om vilken typ av inspektion det rör sig om.

    2.   Om en överträdelse upptäcks, skall gemenskapsinspektörerna omedelbart skicka en kortfattad inspektionsrapport till kustmedlemsstaten, eller till flaggmedlemsstaten för det inspekterade fartyget om inspektionen utförts utanför gemenskapens vatten. Senast sju dagar efter inspektionen skall de skicka en fullständig inspektionsrapport.

    3.   Gemenskapsinspektörerna skall senast sju dagar efter inspektionen skicka en kopia av den fullständiga inspektionsrapporten till flaggmedlemsstaten för det inspekterade fartyget.

    4.   Dessa dagliga rapporter och inspektionsrapporter skall på begäran skickas till kommissionen eller det organ kommissionen utsett för det syftet.

    Artikel 10

    Uppföljning av rapporterna

    1.   Medlemsstaterna skall beakta de rapporter från gemenskapsinspektörerna som skickats in i enlighet med artikel 9.2 och vidta åtgärder mot bakgrund av rapporterna på samma sätt som om rapporterna vore från deras egna inspektörer.

    2.   För att underlätta rättsliga eller administrativa processer skall gemenskapsinspektörens ursprungsmedlemsstat samarbeta med den medlemsstat som vidtar åtgärder mot bakgrund av en rapport från en gemenskapsinspektör.

    3.   På begäran skall en gemenskapsinspektör bistå vid och avlägga vittnesmål vid överträdelseförfaranden från en medlemsstats sida.

    KAPITEL III

    TILLGÅNG TILL INFORMATION

    Artikel 11

    Tillgång till information

    1.   Inom ramen för de inspektioner som utförts enligt artikel 28.3–4 i förordning (EG) nr 2371/2002, skall medlemsstaternas inspektörer och gemenskapsinspektörerna utan dröjsmål få tillgång till all information och alla dokument, framförallt till övervakningsuppgifter, inklusive uppgifter från det satellitbaserade övervakningssystemet, som behövs för att de skall kunna utföra sina uppgifter. Detta skall ske i samma utsträckning och på samma villkor som för inspektörerna från den medlemsstat där inspektionen sker.

    2.   Denna tillgång till information skall begränsas till inspektionens syfte, tidsperiod och geografiska område.

    3.   De uppgifter som tas emot inom ramen för denna artikel skall behandlas konfidentiellt och får bara användas för de syften de tillhandahålls för.

    KAPITEL IV

    SLUTBESTÄMMELSER

    Artikel 12

    Ikraftträdande

    Denna förordning träder i kraft den sjunde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdad i Bryssel den 7 juli 2006.

    På kommissionens vägnar

    Joe BORG

    Ledamot av kommissionen


    (1)  EGT L 358, 31.12.2002, s. 59.

    (2)  EGT L 261, 20.10.1993, s. 1. Förordningen senast ändrad genom förordning (EG) nr 768/2005 (EUT L 128, 21.5.2005, s. 1).


    Top