Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32001D0490

    2001/490/EG: Kommissionens beslut av den 18 juni 2001 om genomförandet av Europaparlamentets och rådets beslut nr 507/2001/EG om en rad åtgärder gällande det transeuropeiska nätet för insamling, produktion och spridning av statistik över varuhandeln med länder i och utanför gemenskapen (Edicom) [delgivet med nr K(2001) 1529]

    EGT L 177, 30.6.2001, p. 81–89 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2001/490/oj

    32001D0490

    2001/490/EG: Kommissionens beslut av den 18 juni 2001 om genomförandet av Europaparlamentets och rådets beslut nr 507/2001/EG om en rad åtgärder gällande det transeuropeiska nätet för insamling, produktion och spridning av statistik över varuhandeln med länder i och utanför gemenskapen (Edicom) [delgivet med nr K(2001) 1529]

    Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 177 , 30/06/2001 s. 0081 - 0089


    Kommissionens beslut

    av den 18 juni 2001

    om genomförandet av Europaparlamentets och rådets beslut nr 507/2001/EG om en rad åtgärder gällande det transeuropeiska nätet för insamling, produktion och spridning av statistik över varuhandeln med länder i och utanför gemenskapen (Edicom)

    [delgivet med nr K(2001) 1529]

    (2001/490/EG)

    EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR FATTAT DETTA BESLUT

    med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

    med beaktande av Europaparlamentets och rådets beslut nr 507/2001/EG av den 12 mars 2001 om en rad åtgärder gällande det transeuropeiska nätet för insamling, produktion och spridning av statistik över varuhandeln med länder i och utanför gemenskapen (Edicom)(1), särskilt artikel 3 i detta, och

    av följande skäl:

    (1) I beslut nr 507/2001/EG fastställs referensramen för ett informationsnät för insamling, produktion och spridning av statistik över varuhandeln med länder i och utanför gemenskapen.

    (2) Åtgärderna i detta beslut överensstämmer med de mål och villkor som fastställs i beslut nr 507/2001/EG.

    (3) Med samma mål i sikte kommer vissa åtgärder att genomföras på central nivå medan andra kommer att genomföras direkt i de medlemsstater som samlar in och producerar statistisk information.

    (4) Enligt beslut nr 507/2001/EG skall kommissionen godkänna det årliga arbetsprogrammet inklusive fördelningen av de årliga utgifterna.

    (5) De åtgärder som föreskrivs genom detta beslut är förenliga med yttrandet från kommittén för statistik över varuhandeln mellan medlemsstaterna och kommittén för statistik över varuhandeln med tredje land, vilka inrättats genom rådets förordning (EEG) nr 3330/91(2) respektive rådets förordning (EG) nr 1172/95(3).

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    De åtgärder som kan få ett gemenskapsbidrag inom ramen för arbetsprogrammet för 2001 anges i bilaga I och de beloppsgränser som gäller anges i bilaga II.

    Artikel 2

    Detta beslut riktar sig till medlemsstaterna.

    Utfärdat i Bryssel den 18 juni 2001.

    På kommissionens vägnar

    Pedro Solbes Mira

    Ledamot av kommissionen

    (1) EGT L 76, 16.3.2001, s. 1.

    (2) EGT L 316, 16.11.1991, s. 1.

    (3) EGT L 118, 25.5.1995, s. 10.

    BILAGA I

    EDICOM-ÅTGÄRDER - ALLMÄNT ARBETSPROGRAM

    Åtgärder för genomförandet av ett informationsnät av högre kvalitet, mindre kostsamt och snabbare tillgängligt och som uppfyller gemenskapspolitikens behov

    Målen med arbetsprogrammet för 2001 är följande:

    1. Utarbetande av avancerade skattningar

    Syftet med de föreslagna åtgärderna är att utarbeta preliminära resultat på europeisk nivå (EU och euroområdet) som uppfyller minimikraven på kvalitet på sin aggregeringsnivå. Genom att jämföra månadsstatistik (de uppgifter som publicerades först och de som är ett resultat av senare revideringar), blir det möjligt att visa de slutliga värdena på de uppgifter som regelbundet revideras med hjälp av en relevant ekonometrisk modell eller andra adekvata metoder.

    2. Förbättring av kvaliteten på den grundläggande statistiken över utrikeshandeln

    Kommissionen (Eurostat) har nyligen utarbetat ett verktyg för att spåra extremvärden. Detta visar att ett integrerat och öppet angreppssätt när det gäller kvalitetskontroll av grundläggande statistik över handeln inom och utom EU skulle ge effektivitetsvinster. Det framgår särskilt att kvalitetskontrollen borde beaktas mer i statistikproduktionen av värden, kvantiteter och moduler. Det skulle således vara lämpligt att göra en sammanställning av de metoder som medlemsstaterna och kommissionen (Eurostat) utarbetat när det gäller kvalitetskontrollen av grundläggande statistik för att komma fram till en gemensam plattform. Ett sådant verktyg skulle kunna användas för utgivning, för uppföljning av de företag som visar inexakta eller felaktiga statistiska uppgifter, för integrering av insamlingen av uppgifter och för det nödvändiga införandet av saknade uppgifter.

    Syftet med de föreslagna åtgärderna är således att förbättra kvaliteten på statistiken och analysera de metoder som genomförts av medlemsstaterna för att kontrollera de uppgifter som varje företag lämnat samt de metoder som medlemsstaterna och kommissionen (Eurostat) utarbetat för att kontrollera uppgifter på en mer aggregerad nivå när det gäller klassificering efter produkt och geografiskt område. De förväntade resultaten är en grundlig utvärdering av de metoder som används för närvarande och en uppskattning av om det är möjligt med en gemensam plattform på EU-nivå.

    3. Förbättring av hur kvaliteten på statistiken,över utrikeshandeln mäts och kontrolleras

    Av tradition har tullförvaltningen, med en specifik kultur, hand om mätningen av de externa flödena. Eftersom den helt ingår i skatteförvaltningen följer den i stor utsträckning en räkenskapsåtgärd där man gör en tydlig och klar skillnad mellan verkliga värden och fel. Därför finns det ingen tradition när det gäller kvalitetskontroll, mätning av fel och upplysningar om tillförlitligheten när det gäller statistik över utrikeshandeln i många medlemsstater. En sådan situation är inte längre acceptabel, bl.a. efter det att Infrastat införts. Infrastat är ett system för direktinsamling av information hos företagen. Det är nära knutet till mervärdesskattesystemet som samlar in uppgifter för statistiska ändamål.

    Syftet med de föreslagna åtgärderna är att komma till rätta med den otillfredsställande situationen ovan genom att förbättra kvaliteten, kvalitetskontrollen och kvalitetssäkringen.

    4. Förbättring av uppdateringen av de statistiska resultaten

    Syftet med de föreslagna åtgärderna är att fastställa ett förfarande för en harmoniserad uppdatering som syftar till att minska effekten av faktorer som försämrar statistikens kvalitet. En hög variationsnivå i uppdateringen av månadsuppgifterna begränsar samstämmigheten när det gäller statistik över utrikeshandeln. Följaktligen är det lämpligt att söka bättre metoder genom att i förväg studera den uppdatering som varje medlemsstat gör för närvarande när det gäller metoder och publiceringspolitik (frekvens, period etc.). Ett förfarande eller en metod som är mer harmoniserad på EU-nivå (antingen den "bästa" metoden som används av en eller flera medlemsstater eller en helt ny metod) kommer därefter att föreslås.

    5. Förbättring av metoder för att justera de statistiska resultaten

    Inom ramen för såväl Intrastat som Extrastat tillämpar medlemsstaterna trösklar för insamling av uppgifter för att begränsa bördan för operatörerna. För närvarande finns det ingen harmonisering av de metoder eller verktyg som används för att göra de justeringar som blivit nödvändiga genom tillämpningen av trösklar. Medlemsstaterna har utarbetat olika metoder för justering som syftar till att kompensera den låga beräkningen av statistiken över utrikeshandeln, särskilt handeln inom EU. Även om dessa justeringar bidrar till att förbättra kvaliteten på statistiken genom att kompensera för bristande inlämning av uppgifter som beror på uteblivna svar och handelsvolymer under assimileringströskeln, är de orsak till ej försumbara skillnader mellan de olika medlemsstaternas statistik med hänsyn till att det inte finns någon harmonisering av justeringsmetoderna. För att ta itu med problemet har man gjort en undersökning av de deskriptiva och komparativa metoder som medlemsstaterna använder. Man har bl.a. analyserat skillnaderna och likheterna när det gäller de metoder som används. Det framgår av undersökningen att, även om metoderna varierar från en medlemsstat till en annan, uppvisar de betydande likheter.

    I syfte att välja bättre rutiner och förbättra de aktuella metoderna är det viktigt att göra simuleringar med uppgifter som härrör från företag i de olika medlemsstaterna för att validera och föreslå för medlemsstaterna och kommissionen (Eurostat) en eller flera metoder som är mer harmoniserade när det gäller metoder, administration, data och mänskliga resurser. Syftet med de föreslagna åtgärderna är att finna de bästa justeringsmetoderna och att genomföra en användarvänlig tillämpning för att testa ersättningsmetoder i medlemsstaterna.

    6. Behandling av asymmetrier i Intrastat

    Systemet för insamling av statistik över handeln inom EU, Intrastat, genererar statistik som är inkonsekvent. Man kan anta att de två främsta anledningarna till avvikelserna i spegelstatistiken beror på själva systemet:

    1. Insamlingssystemet är ett system som tillämpar en tröskel som undantar små operatörer från att lämna uppgifter.

    2. Systemet ger upphov till uteblivna svar, eftersom det inte längre vilar på tullkontroll utan på att företagen direkt lämnar uppgifter till de nationella behöriga myndigheterna.

    Andra faktorer bidrar också till skillnader i värde, nämligen bestämmelserna om konfidentialitet, klassificering av varor, skillnader i tid när det gäller lämnandet av uppgifter, insamling av preliminära uppgifter och uppdatering, trepartshandel etc.

    Asymmetrierna utgör ett stort problem, eftersom de påverkar tillförlitligheten i uppgifterna om handelsbalansen inom euroområdet, betalningsbalansen och nationalräkenskaperna (kontot "övriga världen"). Asymmetrierna berör inte bara handeln inom EU utan de kan även uppkomma med handelspartner utanför gemenskapen.

    För att lösa problemet ovan och för att bättre tillfredsställa användarna på EU-nivå (EU, euroområdet) är syftet med de föreslagna åtgärderna att jämföra och genomföra specifika modeller för att närma de avvikande uppgifterna till varandra på grundval av flera metoder.

    7. Samstämmighet i statistiköver utrikeshandeln

    Statistiken över utrikeshandeln är ett unikt statistikområde i det avseendet att två handelspartner sammanställer motsvarande uppgifter. När land A registrerar exportflödet från land A till land B bör det stämma överens med det importflöde från land A som registreras av land B. Verkligheten är dock en helt annan. Det finns skillnader i export- och impörtflödena mellan två länder när det gäller samma varor och samma tidsperiod.

    Skillnaderna får man fram genom att jämföra import- och exportflödena, dvs. genom en så kallad spegelbildsstatistik. Följande steg är att finna orsakerna till detta och så långt det är möjligt justera de avvikelser man upptäckt, dvs. sammanjämka statistiken. Det slutliga målet är naturligtvis att förbättra kvaliteten på statistik över handeln.

    Sammanjämkningen av statistiken över utrikeshandeln mellan länder som är handelspartner är en viktig del av programmen för statistiskt samarbete. Sammanjämkning görs också ganska regelbundet i samarbete med viktiga handelspartner, beroende på vilka resurser som finns och andra varierande förhållanden.

    Att analysera spegelbildsstatistik i avsikt att sammanjämka statistik över handeln är emellertid en utmanande uppgift för statistikerna. I arbetet med sammanjämkningen krävs det flera justeringsmetoder så att man kan skapa en gemensam utgångspunkt till exempel i fråga om transport- och försäkringskostnader, betydelsen av återexport, problem vad gäller underskattningar osv.

    Genom att göra sammanjämkningen i samarbete med partnerländerna kan man på ett mycket effektivt sätt kontrollera och förbättra kvaliteten på statistik över handeln. Syftet med de planerade insatserna är att utarbeta en statistisk metod och ett datorverktyg som kan tillämpas i olika sammanhang när man sammanjämkar statistik över handeln mellan två eller flera partner. Det verktyg som håller på att utvecklas kommer att testas i samband med sammanjämkningen av statistik över handeln mellan EU och dess två viktigaste handelspartner Kanada och Förenta staterna. Exakt, obestridd och sammanjämkad statistik över utrikeshandeln är av den största betydelse vid handelsförhandlingar.

    Åtgärder för genomförandet av ett nät med relevant information som är anpassad till användarnas behov inom ramen för Ekonomiska och monetära unionen och den internationella ekonomiska utvecklingen

    Målen med arbetsprogrammet för 2001 är följande:

    1. Förbättring av den konfidentiella behandlingen av statistik över utrikeshandeln

    Statistiken över utrikeshandeln samlas in och sprids med en hög detaljnivå (mer än 10000 produkter). I många fall är denna detaljnivå inte förenlig med bestämmelserna om konfidentialitet som skyddar de individuella uppgifter som företagen har lämnat. Medlemsstaterna tillämpar på nationell nivå sina egna höstackssystem, för att gömma information i irrelevanta data, när det behövs och sänder de ursprungliga uppgifterna till kommissionen (Eurostat) samt de olika tillåtna publikationsnivåerna för dessa uppgifter.

    De höstackssystem som tillämpas för närvarande fastställs på medlemsstatsnivå och tillämpas direkt på aggregaten för EU och den monetära unionen. Tillämpningen av statistiska algoritmer borde göra det möjligt att sprida information inom unionen utan att avslöja enskilda uppgifter. Å andra sidan får användarna av databasen Comext för närvarande ingen information om den eventuella effekten med att uppgifter som tas från basen är konfidentiella. Det finns en betydande risk för bedömningsfel när man grundar sig på uppgifter som inte är fullständiga.

    De metoder som fastställts på det nationella planet kan inte vara konsekventa på gemenskapsnivå. Ett bilateralt flöde kan således vara konfidentiellt för en medlemsstat och offentliggöras för partnerlandet. Å andra sidan integreras inte de detaljerade konfidentiella uppgifterna för en medlemsstat i det beräknade aggregatet på EU-nivå eller EMU-nivå, fastän det europeiska aggregatet ofta skulle kunna integrera internationell information utan att avslöja individuella uppgifter.

    Syftet med de föreslagna åtgärderna är att förbättra och harmonisera de metoder som medlemsstaterna och kommissionen (Eurostat) genomfört för att respektera att individuella uppgifter är konfidentiella samtidigt som man sprider den mest relevanta statistiken.

    2. Utveckling av risindex för utrikeshandeln

    Nära övervakning på kort sikt av utrikeshandelspriser är mycket viktig för den ekonomiska och monetära politiken, särskilt när det gäller följande:

    Export för att mäta konkurrenskraften för produkter från Europeiska unionen och euroområdet i förhållande till konkurrenter på externa marknader.

    Import för att mäta risken för importerad inflation.

    Export och import för att konstruera lämpliga deflatorer för utrikeshandel som används i t.ex. räkenskaper.

    Mätningen av utrikeshandelspriser har ännu inte varit föremål för harmonisering på EU-nivå. Källorna för prisinformation skiftar och det gör även tekniken för att beräkna index. Endast vissa länder inom euroområdet gör en direkt urvalsundersökning för att följa export- och/eller importpriserna. Denna information är inte tillräcklig för att sammanställa ett europeiskt aggregat för EU eller euroområdet.

    De index som kommer närmast import- och exportpriserna är de s.k. enhetsvärdeindex som kommer från uppgifter om handeln. Dessa index finns i bägge riktningarna, import och export och ger även information om källan och om de länder som tar emot varuflödena. Dessa uppgifter kan således aggregeras till europeiska index för EU och euroområdet. Det finns dock vissa inneboende brister i enhetsvärdeindexen som allvarligt begränsar deras potentiella användning när det gäller ekonomiska och monetära analyser enligt ovan.

    I detta sammanhang syftar de planerade åtgärderna till att använda och analysera befintliga nationella metoder för export- och importprisindex i detalj.

    Åtgärder för genomförandet av ett informationsnät som är bättre integrerat i det allmänna statistiksystemet och anpassat till förändringar i den administrativa miljön

    Målen med arbetsprogrammet för 2001 är följande:

    1. Uveckling av handelsregister och beaktande av globaliseringen av varuutbytet

    För EU:s öppna ekonomier utgör statistik över utrikeshandeln en viktig informationskälla som i stor utsträckning används av ekonomer, politiska beslutsfattare och företagssammanslutningar. För att kunna använda dessa uppgifter optimalt har de flesta användare dock behov av att kunna knyta uppgifterna till företagsstatistik. Där finns det redan en komplett uppsättning variabler på gemenskapsnivå.

    Dessutom är det viktigt att ge användarna kompletterande uppgifter för att mäta internationella koncerners inverkan på statistik över handeln. Kopplingarna mellan handelsregistren och företagsregistren bör spela en nyckelroll i detta hänseende. Om företagskoncerner identifieras i företagsregistren, ger kopplingen till statistik över handeln uppskattningar om de transnationella koncernernas andel av utrikeshandeln.

    För att nå dessa mål har kommissionen (Eurostat) föreslagit en handlingsplan för de kommande fem åren. Den kan delas upp i två stora teman: handelsregister och globaliseringen av varuutbytena. Det föreslås att man fortsätter detta arbete.

    - Handelsregister

    Syftet med de föreslagna åtgärderna är att upprätta förbindelser mellan handelsregistren och företagsregistren som skulle göra det möjligt att med en rad nya analyser av statistiken över utrikeshandeln. Sålunda skulle det vara möjligt att mäta den andel varuutbyten som gjorts per ekonomisk sektor, för vilken kombination som helst: uppgiftslämnare/partner/vara. Kopplingarna mellan statistiken över handeln och statistiken över företagsstrukturer skulle även kunna analyseras, t.ex. handelns inverkan på sysselsättningen.

    - Globaliseringen av varuutbytena

    Den grundläggande konsekvensen av globaliseringen av varuutbytena är att analysera och mäta företagens verksamhet både nationellt och internationellt. Statistiska uppgifter koncentreras av tradition på internationell handel, medan mindre uppmärksamhet ägnas andra betydande transnationella relationer, t.ex. multinationella företags verksamhet och flödena inom koncerner. Därav följer att statistiken riskerar att inte helt täcka den gränsöverskridande ekonomiska verksamheten.

    Syftet med de föreslagna åtgärderna är att undersöka i vilken utsträckning den befintliga statistiken över utrikeshandeln kan användas för att samla in dessa uppgifter och att fastställa de tekniska ändringar man skulle kunna göra i de befintliga systemen för att underlätta insamlandet.

    2. Anpassning och modernisering av Extrastat

    Tulldeklarationen (administrativt enhetsdokument) är den främsta statistiska informationskällan när det gäller varuhandeln mellan Europeiska unionen och länder utanför gemenskapen. Den statistiska användningen av det administrativa enhetsdokumentet (DAU) visar dock dess begränsningar. En bedömning av användarnas behov och en mer fullständig användning av tulldeklarationen planeras för att berika statistikinformationen på flera områden: finansiell statistik, skatter, tillämpning av tullåtgärder, typ av transaktion etc. Dessa uppgifter bör samlas in, kontrolleras och behandlas enligt de harmoniserade metoderna och lagras i en allmän databas. Med utgångspunkt i den skulle olika typer av statistik kunna utarbetas efter behov. Särskild vikt skulle läggas vid statistiken över utrikeshandeln fördelad på transportmedel och dess kopplingar till det statistiska informationssystemet för transport. De uppgifter som behövs i handelsförhandlingar och användbarheten av de statistiska variablerna i databasen Taric (Europeiska gemenskapernas integrerade tulltaxa) måste analyseras och förbättras.

    Syftet med de föreslagna åtgärderna är alltså följande:

    - Att inventera de tillgängliga uppgifter om tulldeklarationen som inte används för statistik, analysera konsekvenserna av en mer fullständig användning av tulldeklarationen när det gäller systemet för insamling och behandling av uppgifter i de nationella förvaltningarna och när det gäller systemet för spridning.

    - Att göra en noggrann bedömning av informationsbehoven vid handelsförhandlingar.

    - Att öka de statistiska möjligheter som databasen Taric erbjuder.

    3. Förnyad utvärdering av den börda som Intrastat-systemet innebär för de som är skyldiga att lämna statistiska uppgifter

    Under 1995 och 1996 gjorde kommissionen (Eurostat) två undersökningar, den ena bland användare av uppgifter från Infrastat och den andra bland de som var skyldiga att lämna statistiska uppgifter inom ramen för Infrastat. Man frågade 4700 uppgiftsskyldiga i de tolv medlemsstater som var medlemmar i Europeiska unionen redan 1993, då Infrastat trädde i kraft. Resultaten av denna opinionsundersökning analyserades och publicerades i april 1996. Under de månader som följde undersöktes förslag till förenkling av Infrastat-systemet inom ramen för initiativet SLIM (förenklad lagstiftning på den inre marknaden) och det resulterade i ändringar i gemenskapslagstiftningen.

    Syftet med de föreslagna åtgärderna är att göra en förnyad utvärdering av den börda som Infrastatsystemet utgör för de som är skyldiga att lämna statistikinformation, som grundas på resultaten för 1995/96, för att se om man bör planera nya anpassningar av systemet.

    Åtgärder för genomförandet av ett nät som förbättrar de statistikjänster som erbjuds förvaltningar, användare och tillhandahållare av uppgifter

    Målen med arbetsprogrammet för 2001 är följande:

    1. Spridning av uppgifter

    De som använder statistik över utrikeshandel måste snabbt få tillgång till de uppgifter de behöver. Genom att snabbt sprida uppgifter som är så aktuella som möjligt och som är anpassade till behoven hos olika användare, kommer det europeiska statistiksystemet att bli den bästa leverantören av uppgifter om utrikeshandeln och om handeln inom EU och euroområdet. Medan de andra delarna av arbetsprogrammet handlar om utveckling av nya indikatorer och förbättring av befintliga uppgifter kommer denna del att gälla införande av sådana system och hjälpmedel som är nödvändiga för att se till att dessa uppgifter sprids snabbt. I enlighet med beslut 1999/1719/EG skall de gemensamma allmänna tjänster och hjälpmedel som utvecklats inom ramen för IDA användas om det är lämpligt. Flera projekt planeras för 2001 i syfte att uppnå detta mål.

    Snabb spridning av såväl befintliga som nya typer av uppgifter skall garanteras genom att man utvecklar en makroekonomisk databas med sådana uppgifter om de viktigaste aggregaten för varor och partner som Europeiska centralbanken och andra som använder statistik om utrikeshandel behöver. Man kommer att utnyttja de metoder för skattning av nuläget och uppskattningstekniker som utvecklats inom ramen för andra åtgärder för att garantera att uppgifterna är så fullständiga som möjligt. Förutom rådata kommer databasen att innehålla säsongrensade uppgifter och indexuppgifter.

    Inom det andra projektet skall man utveckla moderna och flexibla produkter för spridning av uppgifterna i denna databas genom att använda standardiserade format och verktyg som XML. På detta sätt kommer man att snabbt kunna sprida uppgifterna antingen i pappersformat eller via Internet.

    För att se till att databasen motsvarar behoven och förväntningarna hos användare som Europeiska centralbanken är det viktigt att man fyller sådana luckor i historiska uppgifter som till exempel beror på att det inte finns uppgifter om vissa medlemsstater innan de anslöt sig till EU. Inom det tredje projektet skall man undersöka och utveckla de produkter som behövs för att garantera att de historiska uppgifterna i databasen är fullständiga.

    Avsikten med det fjärde projektet är att med hjälp av tabeller, illustrationer och text ge en koncis, informativ och intressant analys av utrikeshandeln inom EU och euroområdet. Arbetet skall utmynna i två publikationer: regelbundet återkommande korta analyser av de senaste uppgifterna om handeln och en längre årlig översikt av strukturen och utvecklingen vad gäller den handel som länderna i EU och euroområdet bedriver.

    2. Uveckling av ett hjälpmedel för klassificering av varor

    Inom programmet Edicom 2 planeras ett visst antal åtgärder som syftar till att främja att systemen och datanäten är systemkompatibla, bl.a. när det gäller att utveckla verktyg och programvaror för insamling av statistisk information för att förenkla arbetet för förvaltningar och de som är skyldiga att lämna statistisk information.

    Bland dessa åtgärder finns bl.a. införandet av metoder för insamling av statistiska uppgifter som använder sig av EDI-teknik för utarbetandet och överföringen av statistikrapportering över varuhandeln mellan medlemsstaterna.

    Eftersom denna insamling görs på grundval av kodifierad statistisk information, är det viktigt att ge operatörerna inom utrikeshandeln ett hjälpmedel för att klassificera varorna i de befintliga nomenklaturerna.

    Syftet med de föreslagna åtgärderna är att utforma och utveckla en gemensam programvara som möjliggör en automatisk klassificering av varorna.

    Denna programvara bör kunna fungera modulärt och systemkompatibelt på gemenskapsnivå, för att kunna anpassas till verktyg för insamling av befintlig information. Den bör kunna användas på gemenskapens alla officiella språk. Online-användning med hjälp av en Internet-server av ett sådant verktyg bör även planeras på sikt.

    3. Spridning av metadata

    Inom programmet Edicom 2 planeras vissa åtgärder som syftar till att främja att systemen och datanäten är systemkompatibla, bl.a. när det gäller genomförandet av ett nät som är avsett att förbättra de statistiktjänster som erbjuds förvaltningar, tillhandahållare och användare av statistiska uppgifter.

    Bland annat skall man göra tillgänglig all grundläggande information om statistik över utrikeshandeln och särskilt metadata, t.ex. nomenklaturer och klassificeringar samt tillhörande produkter.

    Syftet med de föreslagna åtgärderna är att utarbeta och utveckla datamoduler som gör det möjligt att förbättra tillgängligheten och spridningen av uppgifter som gäller nomenklaturer för varuutbyten, samt alla tillhörande produkter som är knutna till dem (kommentarer, nyckelord, alfabetiska index, jämförelsetabeller etc.) i en sammanhängande och användarvänlig enhet.

    Målgrupperna skulle i första hand vara användare av statistik om utrikeshandeln, som önskar får tillgång till begrepp och metoder för att utarbeta statistiken, men även mer specifikt medlemsstaternas förvaltningar, som använder och sprider på nationell nivå de klassificeringar av utrikeshandeln som upprättats på gemenskapsnivå (KN, nomenklaturen avseende länder och territorier) samt deras tillhörande produkter, och varje person eller organisation som berörs av att datafiler med nomenklaturer och tillhörande produkter blir tillgängliga.

    Åtgärder för genomförandet av ett som grundar sig på sådana verktyg för uppgiftsinsamling som tar hänsyn till de senaste tekniska framstegen i syfte att förbättra de funktioner som erbjuds tillhandahållarna av uppgifter

    Arbetsprogrammet för 2001 syftar till att utveckla verktyg för insamling av statistiska uppgifter

    Insamlingen av uppgifter hos företagen och deras första behandling är en grundläggande del i statistiken över utrikeshandeln. En av framgångarna med programmet Edicom var utvecklingen och införandet av insamlingsverktyg för Intrastat-systemet som används av ett stort antal företag (elektroniska blanketter IDEP/CN8 och IRIS, webb-formulär). På grund av ändringar i den tekniska miljön och mot bakgrund av de erfarenheter man fått, är syftet med de föreslagna åtgärderna under den första etappen av programmet följande:

    - Säkerställa kontinuitet och utveckling av dessa verktyg genom att göra nödvändiga tekniska och funktionella anpassningar.

    - Beakta de nya metodkraven.

    - Beakta utvecklingen av standardisering av meddelanden.

    - Främja moderna insamlingsverktyg.

    Åtgärder för genomförandet av ett integrerat och systemkompatibelt nät

    Målen med arbetsprogrammet för 2001 är följande:

    Programmet Edicom består av olika beståndsdelar av metodologisk, organisatorisk, lagstiftande och datakaraktär som kräver ett sammanhängande och integrerat angreppsätt som ger fördelar på flera områden. För det första året föreslås följande åtgärder:

    1. Utveckling av ett informationssystem om metoder

    Alla de åtgärder som föreslås när det gäller metoder skall samordnas för att säkerställa att de är konsekventa. De skall syfta till en bättre integrering av statistik om varuutbyten i det europeiska statistiksystemet. Dessa åtgärder bör även beakta befintlig metodutveckling (inklusive gemenskapens regelverk) och kompletteras av didaktiska handledningar.

    2. Analys av det befintliga systemet

    Programmet Edicom omfattar en rad åtgärder som syftar till att modernisera och förbättra det transeuropeiska nätet för insamling, framställning och spridning av statistik om varuutbyten inom och utanför EU. Det föreslås att man redan i början av programmet skall göra en analys av alla de delar som utgör det befintliga nätet (struktur, standarder, metoder, processer...) för att se till att åtgärdsprogrammet är konsekvent och utnyttjar synergieffekterna samt undersöker på vilket sätt de allmänna tjänster som utvecklats inom ramen för IDA kan komma till användning. Utöver denna åtgärd och med tanke på framtida behov kommer programvaran för spridning av statistik om utrikeshandel (Comext) att förbättras genom att dess lagringskapacitet och funktionalitet utökas. Vidare kommer de som använder nätet med denna nya funktionalitet att erbjudas utbildning.

    BILAGA II

    EIDCOM-ÅTGÄRDER - PRELIMINÄR FÖRDELNING AV KOSTNADERNA

    >Plats för tabell>

    Top