Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 22022D1579

    Gemensamma EES-kommitténs beslut nr 135/2022 av den 29 april 2022 om ändring av bilaga IV (Energi) till EES-avtalet [2022/1579]

    EUT L 246, 22.9.2022, p. 87–89 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2022/1579/oj

    22.9.2022   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 246/87


    GEMENSAMMA EES-KOMMITTÉNS BESLUT nr 135/2022

    av den 29 april 2022

    om ändring av bilaga IV (Energi) till EES-avtalet [2022/1579]

    GEMENSAMMA EES-KOMMITTÉN HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

    med beaktande av avtalet om Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES-avtalet), särskilt artikel 98, och

    av följande skäl:

    (1)

    Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/31/EU av den 19 maj 2010 om byggnaders energiprestanda (1) (direktivet om byggnaders energiprestanda) bör införlivas med EES-avtalet.

    (2)

    På grund av särdragen hos Islands relativt nya och enhetliga byggnadsbestånd beviljas ett tillfälligt och villkorat undantag från tillämpning av direktiv 2010/31/EU om byggnaders energiprestanda. Det undantaget bör gälla direktiv 2010/31/EU i dess lydelse före ändringen genom Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2018/844 av den 30 maj 2018. Undantaget bör vara strängt tidsbegränsat och bör endast tillämpas till dess att en överenskommelse ingås om införlivandet av direktiv 2010/31/EU, ändrat genom direktiv (EU) 2018/844, med EES-avtalet.

    (3)

    Med hänsyn till Liechtensteins mycket begränsade byggnadsbestånd och dess klimat och byggnadstyper undantas Liechtenstein från skyldigheten enligt artikel 5 i direktivet om byggnaders energiprestanda att göra egna beräkningar för att fastställa kostnadsoptimala nivåer för minimikrav avseende energiprestanda för byggnader.

    (4)

    Enligt villkoren i anpassning c får Norge och Liechtenstein, förutsatt att villkoren i anpassning c är uppfyllda, fastställa bestämmelser om minimikrav avseende energiprestanda genom att använda en annan systemgräns än primärenergianvändning, vilket är den som krävs enligt direktivet om byggnaders energiprestanda.

    (5)

    Anpassning d säkerställer att systemet med egencertifiering av energiprestanda i Norge ger likvärdiga resultat som certifikat utfärdade av oberoende experter i enlighet med artikel 17 i direktivet om byggnaders energiprestanda.

    (6)

    Bilaga IV till EES-avtalet bör därför ändras i enlighet med detta.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Texten i punkt 17 (Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/91/EG) i bilaga IV till EES-avtalet ska ersättas med följande:

    32010 L 0031: Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/31/EU av den 19 maj 2010 om byggnaders energiprestanda (EUT L 153, 18.6.2010, s. 13).

    Bestämmelserna i direktivet ska, inom ramen för detta avtal, tillämpas med följande anpassning:

    a)

    Direktivet ska inte tillämpas på Island.

    b)

    I artikel 5.2 ska följande läggas till:

    ’Vid fastställandet av kostnadsoptimala nivåer för minimikrav avseende energiprestanda får Liechtenstein använda de beräkningar som har gjorts av en annan avtalspart med jämförbara parametrar.’

    c)

    Vid tillämpning av artikel 9.3 a och bilaga I till direktivet om byggnaders energiprestanda får Liechtenstein och Norge basera sina energianvändningskrav på nettoenergi, under förutsättning att följande villkor och skyddsåtgärder efterlevs:

    i)

    Minimikrav avseende energiprestanda fastställs i enlighet med kraven i artikel 5 i direktivet om byggnaders energiprestanda och de grundläggande principerna i den metodram som har fastställts för beräkning av kostnadsoptimala nivåer för minimikrav avseende energiprestanda. (2)

    ii)

    En numerisk indikator för primärenergianvändning som motsvarar energiprestandakraven i byggnormen offentliggörs.

    iii)

    Kommissionen förbehåller sig rätten att återkomma till just denna anpassning vid framtida förhandlingar om direktivet om energiprestanda, ändrat genom direktiv (EU) 2018/844.

    d)

    I artikel 17 ska följande läggas till:

    ’Eftastaterna får fastställa ett förenklat system för egencertifiering av energiprestanda för bostadshus som kan användas som ett alternativ till certifiering av experter om följande villkor är uppfyllda:

    i)

    Det finns grundliga kunskaper och data av god kvalitet om hela bostadshusbeståndet, inbegripet alla byggnadstyper och ålderskategorier, samt om egenskaperna hos använda klimatskal och installationssystem per typ, vilket gör det möjligt att beräkna energiprestandan hos enskilda byggnader och byggnadsenheter med en hög grad av säkerhet på grundval av brukardata.

    ii)

    Det finns utförlig information om kostnadsoptimala eller kostnadseffektiva förbättringar för varje byggnadstyp.

    iii)

    Det finns åtgärder för att hjälpa brukarna att använda systemet för att utfärda certifikat för byggnader. Sådana åtgärder kan till exempel bestå i en telefonsupport- eller rådgivningstjänst som gör det möjligt för brukarna att komma i kontakt med oberoende experter och systemexperter.

    iv)

    För att säkerställa att risken för manipulation av resultaten är försumbar innefattar systemet med egencertifiering kvalitetskontroll- och verifieringsmekanismer för att kontrollera användarnas indata och för att verifiera att användarnas indata är transparenta.

    v)

    Det finns oberoende kontrollsystem för att säkerställa att egencertifieringen av energiprestanda i fråga om kvalitet och tillförlitlighet ger resultat som är likvärdiga med certifikat som utfärdas av experter.

    vi)

    Systemet med egencertifiering ger rekommendationer som kan upplysa användarna om specifika kostnadsoptimala eller kostnadseffektiva förbättringar för deras byggnader och byggnadsenheter’”.

    Artikel 2

    Texten till direktiv 2010/31/EU på isländska och norska, som ska offentliggöras i EES-supplementet till Europeiska unionens officiella tidning, ska vara giltig.

    Artikel 3

    Detta beslut träder i kraft den 30 april 2022 under förutsättning att alla anmälningar enligt artikel 103.1 i EES-avtalet har gjorts (*)*.

    Artikel 4

    Detta beslut ska offentliggöras i EES-delen av och EES-supplementet till Europeiska unionens officiella tidning.

    Utfärdat i Bryssel den 29 april 2022.

    På gemensamma EES-kommitténs vägnar

    Nicolas VON LINGEN

    Ordförande


    (1)  EUT L 153, 18.6.2010, s. 13.

    (2)  Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 244/2012 av den 16 januari 2012 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/31/EU om byggnaders energiprestanda genom fastställande av en ram för jämförelsemetod för beräkning av kostnadsoptimala nivåer för minimikrav avseende energiprestanda för byggnader och byggnadselement.

    (*)  Konstitutionella krav finns angivna.


    Top