EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 02008D0411-20190208

Consolidated text: Kommissionens beslut av den 21 maj 2008 om harmonisering av frekvensbandet 3400–3800 MHz för markbundna system som kan tillhandahålla elektroniska kommunikationstjänster i gemenskapen [delgivet med nr K(2008) 1873] (Text av betydelse för EES) (2008/411/EG)Text av betydelse för EES.

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2008/411/2019-02-08

02008D0411 — SV — 08.02.2019 — 002.002


Den här texten är endast avsedd som ett dokumentationshjälpmedel och har ingen rättslig verkan. EU-institutionerna tar inget ansvar för innehållet. De autentiska versionerna av motsvarande rättsakter, inklusive ingresserna, publiceras i Europeiska unionens officiella tidning och finns i EUR-Lex. De officiella texterna är direkt tillgängliga via länkarna i det här dokumentet

►B

KOMMISSIONENS BESLUT

av den 21 maj 2008

om harmonisering av frekvensbandet 3 400 –3 800 MHz för markbundna system som kan tillhandahålla elektroniska kommunikationstjänster i gemenskapen

[delgivet med nr K(2008) 1873]

(Text av betydelse för EES)

(2008/411/EG)

(EGT L 144 4.6.2008, s. 77)

Ändrat genom:

 

 

Officiella tidningen

  nr

sida

datum

►M1

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT 2014/276/EU av den 2 maj 2014

  L 139

18

14.5.2014

►M2

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT (EU) 2019/235 Text av betydelse för EES av den 24 januari 2019

  L 37

135

8.2.2019


Rättat genom:

►C1

Rättelse, EGT L 092, 1.4.2019, s.  11 (2019/235)




▼B

KOMMISSIONENS BESLUT

av den 21 maj 2008

om harmonisering av frekvensbandet 3 400 –3 800 MHz för markbundna system som kan tillhandahålla elektroniska kommunikationstjänster i gemenskapen

[delgivet med nr K(2008) 1873]

(Text av betydelse för EES)

(2008/411/EG)



Artikel 1

Beslutet syftar till harmonisering, utan att det påverkar skyddet av och den fortsatta driften för annan existerande användning av detta frekvensband, villkoren för tillgängligheten och den effektiva användningen av frekvensbandet 3 400 –3 800 MHz för markbundna system med kapacitet för elektroniska kommunikationstjänster.

▼M1

Artikel 2

▼M2

1.  Utan att det påverkar skyddet för och den fortsatta driften av annan befintlig användning av detta frekvensband, ska medlemsstaterna, när de på icke-exklusiv grund anvisar frekvensbandet 3 400 –3 800 MHz och gör det tillgängligt för markbundna elektroniska kommunikationsnät, göra detta i enlighet med de parametrar som anges i bilagan.

▼M1

2.  Medlemsstaterna ska se till att de system som avses i punkt 1 erbjuder lämpligt skydd för system i angränsande frekvensband.

3.  Medlemsstaterna är inte bundna att genomföra skyldigheterna enligt detta beslut i geografiska områden där samordningen med tredjeländer förutsätter avvikelse från parametrarna i bilagan.

Medlemsstaterna ska göra varje ansträngning som är praktiskt möjlig för att åtgärda sådana avvikelser, vilka de ska anmäla till kommissionen, inklusive uppgifter om vilka geografiska områden som påverkas, och offentliggöra relevant information i enlighet med beslut nr 676/2002/EG.

▼B

Artikel 3

Medlemsstaterna ska tillåta användning av frekvensbandet 3 400 -3 800 MHz i enlighet med artikel 2 för fasta, nomadiska och mobila nät för elektronisk kommunikation.

▼M1

Medlemsstaterna ska underlätta överenskommelser om gränsöverskridande samordning i syfte att möjliggöra driften av dessa nät, med hänsyn till befintliga regleringsförfaranden och rättigheter.

▼B

Artikel 4

Medlemsstaterna ska övervaka användningen av frekvensbandet 3 400 –3 800 MHz och rapportera sina iakttagelser till kommissionen för att beslutet regelbundet och vid lämpliga tidpunkter ska kunna omprövas.

▼M2

Artikel 4a

Medlemsstaterna ska rapportera om tillämpningen av detta beslut senast den 30 september 2019.

▼B

Artikel 5

Detta beslut riktar sig till medlemsstaterna.

▼M2




BILAGA

DE PARAMETRAR SOM AVSES I ARTIKEL 2

A.   DEFINITIONER

aktiva antennsystem (AAS) : en basstation och ett antennsystem där amplituden och/eller fasen mellan antennelementen ständigt anpassas, vilket resulterar i ett antenndiagram som varierar till följd av kortsiktiga förändringar i radiomiljön. Detta utesluter långsiktig lobformning (beam shaping) med t.ex. FEDT (Fixed Electrical Down Tilt). I AAS-basstationer är antennsystemet integrerat som en del av basstationssystemet eller basstationsprodukten.

synkroniserad drift : drift av två eller flera olika TDD-nät (time division duplex), där simultana upplänk- och nerlänköverföringar inte förekommer, det vill säga antingen överför alla nät i nerlänk eller i upplänk vid varje given tidpunkt. Detta kräver att alla upplänk- och nerlänköverföringar anpassas för alla inblandade TDD-nät samt att ramens början synkroniseras i alla nät.

osynkroniserad drift : drift av två eller flera olika TDD-nät (time division duplexdär vid varje given tidpunkt minst ett nät överför i nerlänk, medan minst ett nät överför i upplänk. Detta kan inträffa om TDD-näten antingen inte anpassar alla nerlänk- och upplänköverföringar eller inte synkroniseras i början av ramen.

halvsynkroniserad drift : drift av två eller flera olika TDD-nät, där en del av ramen är förenlig med synkroniserad drift, medan den återstående delen av ramen är förenlig med osynkroniserade drift. Detta kräver att det antas en ramstruktur för alla TDD-nät, inbegripet slottar där upplänk-/nerlänkriktningen inte anges, samt att början av ramen synkroniseras i alla nät.

total utstrålad effekt :
(TRP) är ett mått på hur stor effekt antennen faktiskt utstrålar. Den motsvarar den totala strömtillförseln till gruppantennsystemet minus eventuella förluster i gruppantennssystemet. TRP: integralen av den effekt som överförs i olika riktningar över hela strålningssfären enligt följande formel:
▼C1
image
där P(image,φ) är den effekt som utstrålas av gruppantennsystemet i riktning (image,φ) som ges av formeln:
P(image,φ) = PTxg(image,φ)
där PTx betecknar strömtillförseln (mätt i watt) som utgör underlag till gruppsystemet, och g(image,φ) betecknar gruppsystemens riktningsvinst längs (image,φ) riktningen.
▼M2

B.   GENERELLA PARAMETRAR

Inom frekvensbandet 3 400 –3 800 MHz:

1. Driftsläget för duplex ska vara TDD (time division duplex).

2. Storleken på de anvisade blocken ska anges i multiplar av 5 MHz. Den lägre frekvensgränsen för ett anvisat block ska vara i linje med den lägre bandkanten av 3 400 MHz ( 1 ) eller ha ett avstånd i multiplar av 5 MHz från den.

3. Det ska finnas tillgängligt spektrum med möjlighet att få tillträde till tillräckligt stora delar av angränsande spektrum, helst 80–100 MHz, för trådlösa bredbandiga elektroniska kommunikationstjänster.

4. Basstationens och terminalstationens sändning ska vara förenlig med de tekniska villkoren i del C respektive del D.

C.   TEKNISKA VILLKOR FÖR BASSTATIONER – BLOCK EDGE MASK

Följande tekniska parametrar för basstationer som benämns BEM (Block Edge Mask) är en väsentlig del av de nödvändiga förutsättningarna för att säkerställa samexistens mellan näraliggande nät i de fall då det saknas bilaterala eller multilaterala överenskommelser mellan operatörer av sådana näraliggande nät. Mindre strikta tekniska parametrar får också användas, om operatörerna av sådana nät kommer överens om det.

BEM består av flera delar som anges i tabell 1. Effektgräns inom blocket avser ett block som ägs av en operatör. Baseffektgränsen, fastställd för att skydda andra operatörers spektrum, övergångsområdenas effektgräns, som möjliggör filterdämpning (filter roll-off) från effektgränsen inom blocket till baseffektgränsen, och den begränsade baseffektgräns som är tillämplig på fall av synkroniserad eller halvsynkroniserad drift, utgör delar utanför blocket. De kompletterande baseffektgränsen är en effektgräns utanför bandet som används antingen för skydd av radardrift under 3 400 MHz eller för skydd av fasta satellittjänster (FSS) och fasta tjänster (FS) över 3 800 MHz.

Tabellerna 2–7 innehåller effektgränserna för de olika BEM-delarna för TDD-nät för trådlösa bredbandiga (Wireless Broadband, WBB) elektroniska kommunikationstjänster (electronic communications services, ECS). Effektgränser anges för synkroniserade, osynkroniserade, halvsynkroniserade WBB ECS-nät.

I tabellerna 3 och 4 är effektnivån PMax den maximala bärvågseffekten för basstationen i dBm i fråga. PMax är definierad och mätt som ekvivalent isotroputstrålad effekt (EIRP) per antenn för basstationer med icke-aktiva antennsystem (icke-AAS). För AAS definieras PMax för basstationer som den maximala genomsnittliga bärvågseffekten för basstationen i dBm mätt som TRP per bärvåg i en viss cell.

▼C1

I tabellerna 3, 4 och 7 bestäms effektgränserna i förhållande till en fast övre gräns med hjälp av formeln Min(PMax – A, B), som fastställer det lägre (eller strängare) av följande två värden: 1) (PMax – A) som uttrycker den maximala bärvågseffekten PMax minus en normaliserad offset A, och 2) en fast övre gräns B.

▼M2

För att erhålla en BEM för ett visst block ska de BEM-delar som definieras i tabell 1 kombineras i följande steg:

1. Effektgräns inom blocket används för det block som anvisats operatören.

2. Övergångsområden fastställs, och motsvarande effektgränser används.

3. Baseffektgränsen används vid synkroniserade WBB ECS-nät för spektrum inom frekvensbandet utom från operatörens ifrågavarande block och motsvarande övergångsområden.

4. Begränsade baseffektgränser används vid osynkroniserade och halvsynkroniserade WBB ECS-nät.

5. För spektrum under 3 400 MHz används respektive kompletterande baseffektgräns.

6. För samexistens med FSS/FS över 3 800 MHz används en kompletterande baseffektgräns.

I figuren nedan ges exempel på en kombination av olika BEM-delar.

Figur

Exempel på basstationers BEM-delar och effektgränser

image



Tabell 1

Definition av BEM-delar

BEM-del

Definition

Inom blocket

Avser ett block för vilket BEM härleds.

Basvärde

Spektrum inom 3 400 –3 800 MHz som används för TDD, FDD-upplänk eller FDD-nerlänk, med undantag av det block som anvisats operatören och motsvarande övergångsområden.

Övergångsområde

Spektrum från 0–10 MHz under och 0–10 MHz över det block som anvisats en operatör Övergångsområden är inte tillämpliga på angränsande TDD-block som anvisats andra operatörer om näten inte är synkroniserade. Övergångsområdet omfattar inte området under 3 400 MHz eller över 3 800 MHz.

Kompletterande basvärde

Spektrum under 3 400 MHz och över 3 800 MHz.

Begränsat basvärde

Spektrum som används för WBB ECS av nät som är osynkroniserade eller halvsynkroniserade med operatörens block i fråga.

Förklaring till tabell 1

BEM-delarna gäller för basstationer med olika effektnivåer, vanligen kallade makro-, mikro-, piko- och femtobasstationer ( 2 ).



Tabell 2

Effektgräns inom blocket för AAS-basstationer och icke-AAS-basstationer

BEM-del

Frekvensområde

Effektgräns för icke-AAS-basstationer och AAS-basstationer

Inom blocket

Block som anvisats operatören

Inte obligatoriskt.

Förklaring till tabell 2

När det specifikt gäller femtobasstationer ska effektreglering tillämpas för att minimiera störningar på angränsande kanaler. Kravet på effektreglering för femtobasstationer härrör från behovet att minska störningar från utrustning som kan tas i bruk av konsumenter och som därför inte kan samordnas med omgivande nät. De medlemsstater som önskar införa en gräns i sitt godkännande eller använda en gräns av samordningsskäl får fastställa sådana gränser på nationell nivå.



Tabell 3

Baseffektgränser för icke-AAS-basstationer och AAS-basstationer med samordnad nätdrift

BEM-del

Frekvensområde

Icke-AAS EIRP-gräns

AAS TRP-gräns

Basvärde

Under – 10 MHz offset från nedre blockgränsen

Över 10 MHz offset från övre blockgränsen

Inom frekvensbandet 3 400 –3 800 MHz

Min(PMax– 43, 13) dBm/(5 MHz per antenn) (1)

Min(PMax– 43, 1) dBm/(5 MHz) per cell (2) (3)

(*1)   PMax är den maximala genomsnittliga bärvågseffekten i dBm för basstationen i dBm mätt som EIRP per bärvåg och antenn.

(*2)   PMax′ är den maximala genomsnittliga bärvågseffekten i dBm för basstationen mätt som TRP per bärvåg i en given cell.

(*3)   I en sektorsövergripande basstation gäller gränsen för utstrålad effekt för var och en av de enskilda sektorerna.

Förklaring till tabell 3

Den tillämpade fasta övre gränsen (13 dBm/(5 MHz) för icke-AAS eller 1 dBm/(5 MHz) för AAS) ger en övre gräns för störningen från en basstation. När två TDD-block är synkroniserade kommer det inte att finnas några störningar mellan basstationer.



Tabell 4

Effektgränser för övergångsområden, för icke-AAS- och AAS-basstationer med synkroniserad WBB ECS-nätdrift

BEM-del

Frekvensområde

Icke-AAS EIRP-gräns

AAS TRP-gräns

Övergångsområde

– 5 till 0 MHz offset från nedre blockgränsen eller

0 till 5 MHz offset från övre blockgränsen

Min(PMax– 40, 21) dBm/(5 MHz per antenn) (1)

Min(PMax– 40, 16) dBm/(5 MHz) per cell (2) (3)

Övergångsområde

– 10 till – 5 MHz offset från nedre blockgränsen eller

5 till 10 MHz offset från övre blockgränsen

Min(PMax– 43, 15) dBm/(5 MHz per antenn (1)

Min(PMax′– 43, 12) dBm/(5 MHz) per cell (2) (3)

(*1)   PMax är den maximala genomsnittliga bärvågseffekten i dBm för basstationen i dBm mätt som EIRP per bärvåg och antenn.

(*2)   PMax′ är den maximala genomsnittliga bärvågseffekten i dBm för basstationen mätt som TRP per bärvåg i en given cell.

(*3)   I en sektorsövergripande basstation gäller gränsen för utstrålad effekt för var och en av de enskilda sektorerna.



Tabell 5

Begränsade baseffektgränser för icke-AAS- och AAS-basstationer med synkroniserad och halvsynkroniserad WBB ECS-nätdrift

BEM-del

Frekvensområde

Icke-AAS EIRP-gräns

AAS TRP-gräns

Begränsat basvärde

Osynkroniserade och halvsynkroniserade block, under den nedre blockgränsen och över den övre blockgränsen, inom 3 400 –3 800 MHz

– 34 dBm/(5 MHz) per cell (1)

– 43 dBm/(5 MHz) per cell (1)

(*1)   I en sektorsövergripande basstation gäller gränsen för utstrålad effekt för var och en av de enskilda sektorerna.

Förklaring till tabell 5

Dessa begränsade effektgränser används för osynkroniserad och halvsynkroniserad drift av basstationer, om ingen geografisk separation finns tillgänglig. Dessutom får, beroende på de nationella omständigheterna, medlemsstaterna fastställa en mindre strikt alternativ begränsad baseffektgräns för särskilda fall av genomförande för att säkerställa en effektivare användning av spektrum.



Tabell 6

Kompletterande baseffektgränser för icke-AAS- och AAS-basstationer (1) under 3 400 MHz i landsspecifika fall

 

Fall

BEM-del

Frekvensområde

Icke-AAS EIRP-gräns

AAS TRP-gräns

A

Medlemsstater med militära radiolokaliseringssystem under 3 400 MHz

Kompletterande basvärde

Under 3 400 MHz (2)

– 59 dBm/MHz per antenn

– 52 dBm/MHz per cell (3)

B

Medlemsstater med militära radiolokaliseringssystem under 3 400 MHz

Kompletterande basvärde

Under 3 400 MHz (2)

– 50 dBm/MHz per antenn

C

Medlemsstater utan användning av angränsande band eller med användning som inte kräver extra skydd

Kompletterande basvärde

Under 3 400  MHz

Ej tillämpligt

Ej tillämpligt

(*1)   Alternativa åtgärder kan krävas från fall till fall för AAS-basstationer på nationell basis.

(*2)   De medlemsstater som redan har infört ett skyddsband när de utfärdar certifikat för markbundna system som kan tillhandahålla WBB ECS före antagandet av detta beslut och i enlighet med kommissionens beslut 2008/411/EG, får tillämpa det kompletterande basvärdet endast under det skyddsbandet, förutsatt att det är förenligt med skyddet av radar i angränsande band och med gränsöverskridande skyldigheter.

(*3)   I en sektorsövergripande basstation gäller gränsen för utstrålad effekt för var och en av de enskilda sektorerna.

Förklaring till tabell 6

De kompletterande baseffektgränserna avspeglar behovet av skydd för militär radiolokalisering i vissa länder. Medlemsstaterna kan välja gränserna från fall A eller B för icke-AAS beroende på vilken skyddsnivå som krävs för radarn i regionen i fråga. Ett samordningsområde på 12 km runt fasta markbundna radaranläggningar som grundar sig på AAS TRP-gräns på -52 dBm/MHz per cell, kan krävas. En sådan samordning är den berörda medlemsstatens ansvar.

Andra åtgärder för att undvika störning – t.ex. geografisk separering, samordning från fall till fall eller ett ytterligare skyddsband – kan vara nödvändiga. Vid användning inomhus får medlemsstaterna fastställa en mindre strikt gräns som gäller särskilda fall av genomförande.



Tabell 7

Kompletterande baseffektgränser över 3 800 MHz för basstationer för samexistens med FSS/FS

BEM-del

Frekvensområde

Icke-AAS EIRP-gräns

AAS TRP-effektgräns

Kompletterande basvärde

3 800 –3 805 MHz

Min(PMax – 40, 21) dBm/(5 MHz per antenn (1)

Min(PMax′– 40, 16) dBm/(5 MHz) per cell (2) (3)

3 805 –3 810 MHz

Min(PMax – 43, 15) dBm/(5 MHz per antenn (1)

Min(PMax– 43, 12) dBm/(5 MHz) per cell (2) (3)

3 810 –3 840 MHz

Min(PMax – 43, 13) dBm/(5 MHz per antenn (1)

Min(PMax– 43, 1) dBm/(5 MHz) per cell (2) (3)

Över 3 840 MHz

-2 dBm/(5 MHz) per antenn (1)

-14 dBm/(5 MHz) per cell (3)

(*1)   PMax är den maximala genomsnittliga bärvågseffekten i dBm för basstationen i dBm mätt som EIRP per bärvåg och antenn.

(*2)   PMax′ är den maximala genomsnittliga bärvågseffekten i dBm för basstationen mätt som TRP per bärvåg i en given cell.

(*3)   I en sektorsövergripande basstation avser gränsen för utstrålad effekt den nivå som motsvarar var och en av de enskilda sektorerna.

Förklaring till tabell 7

De kompletterande baseffektgränserna tillämpas på 3 800 MHz-bandets kant för att stödja den samordning som ska ske på nationell nivå.

D.   TEKNISKA VILLKOR FÖR TERMINALSTATIONER



Tabell 8

Krav inom blocket – BEM för terminalstationers effektgräns inom blocket

Högsta effekt inom blocket

28 dBm TRP

Förklaring till tabell 8

Den gräns inom blocken för utstrålad effekt för fasta/nomadiska terminalstationer kan överskrida gränsen i tabell 8 under förutsättning att gränsöverskridande skyldigheter är uppfyllda. För sådana terminalstationer kan riskreducerande åtgärder för att skydda radar under 3 400 MHz bli nödvändiga, exempelvis geografisk separation eller ett ytterligare skyddsband.



( 1 ) Om anvisade block måste förskjutas för att ge plats till andra befintliga användare, måste ett raster på 100 kHz användas. För att medge en effektiv användning av spektrum kan snävare block definieras intill andra användare.

( 2 ) Dessa termer är inte entydigt definierade och avser cellulära basstationer med olika effektnivåer, vilka minskar i följande ordning: makro, mikro, piko, femto Femtoceller är små basstationer med de lägsta effektnivåerna, och de används vanligen inomhus.

Top