Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 02004R1925-20070101

    Consolidated text: Kommissionens förordning (EG) nr 1925/2004 av den 29 oktober 2004 om fastställande av tillämpningsföreskrifter för vissa bestämmelser i rådets förordning (EG) nr 1798/2003 angående administrativt samarbete i fråga om mervärdesskatt

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2004/1925/2007-01-01

    2004R1925 — SV — 01.01.2007 — 001.001


    Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

    ►B

    KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 1925/2004

    av den 29 oktober 2004

    om fastställande av tillämpningsföreskrifter för vissa bestämmelser i rådets förordning (EG) nr 1798/2003 angående administrativt samarbete i fråga om mervärdesskatt

    (EGT L 331, 5.11.2004, p.13)

    Ändrad genom:

     

     

    Officiella tidningen

      No

    page

    date

    ►M1

    KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 1792/2006 av den 23 oktober 2006

      L 362

    1

    20.12.2006




    ▼B

    KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 1925/2004

    av den 29 oktober 2004

    om fastställande av tillämpningsföreskrifter för vissa bestämmelser i rådets förordning (EG) nr 1798/2003 angående administrativt samarbete i fråga om mervärdesskatt



    EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

    med beaktande av rådets förordning (EG) nr 1798/2003 av den 7 oktober 2003 om administrativt samarbete i fråga om mervärdesskatt och om upphävande av förordning (EEG) nr 218/92 ( 1 ), särskilt artiklarna 18, 35 och 37 i denna, och

    av följande skäl:

    (1)

    Bestämmelserna om administrativt samarbete i fråga om mervärdesskatt i förordning (EEG) nr 218/92 och i rådets direktiv 77/799/EEG om ömsesidigt bistånd av medlemsstaternas behöriga myndigheter i fråga om direkt beskattning, vissa punktskatter och skatter på försäkringspremier ( 2 ) slogs samman och skärptes genom förordning (EG) nr 1798/2003.

    (2)

    Det är nödvändigt att specificera de exakta kategorier av information som skall utbytas utan föregående begäran, liksom hur ofta informationsutbytet skall äga rum och de praktiska formerna för det.

    (3)

    Formerna för elektronisk överföring av den information som tillhandahålls enligt förordning (EG) nr 1798/2003 bör fastställas.

    (4)

    Slutligen är det också nödvändigt att fastställa en förteckning över de statistiska uppgifter som behövs för att utvärdera förordning (EG) nr 1798/2003.

    (5)

    De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från Ständiga kommittén för administrativt samarbete.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.



    Artikel 1

    Syfte

    I denna förordning fastställs tillämpningsföreskrifter för artiklarna 18, 35 och 37 i förordning (EG) nr 1798/2003.

    Artikel 2

    Definitioner

    I denna förordning avses med:

    1.  skenföretag: en näringsidkare som är registrerad till mervärdesskatt och som, potentiellt i bedräglig avsikt, förvärvar eller ger sken av att förvärva varor eller tjänster utan att betala mervärdesskatt och levererar dessa varor eller tillhandahåller dessa tjänster med mervärdesskatt inräknad i fakturapriset, men som inte betalar in mervärdesskatten till den berörda statliga myndigheten (”missing trader”),

    2.  att stjäla ett registreringsnummer för mervärdesskatt: att olagligt använda en annan näringsidkares registreringsnummer för mervärdesskatt.

    Artikel 3

    Kategorier av information som skall utbytas utan föregående begäran

    Följande kategorier av information skall utbytas genom automatiskt eller strukturerat automatiskt informationsutbyte enligt artikel 17 i förordning (EG) nr 1798/2003:

    1. Information om icke-etablerade beskattningsbara personer.

    2. Information om nya transportmedel.

    3. Information om distansförsäljning som inte är föremål för mervärdesskatt i ursprungsmedlemsstaten.

    4. Information om gemenskapsinterna transaktioner som förmodas vara olagliga.

    5. Information om (potentiella) skenföretag.

    Artikel 4

    Underkategorier av information som skall utbytas utan föregående begäran

    1.  I fråga om icke-etablerade beskattningsbara personer skall informationsutbytet avse

    a) tilldelning av registreringsnummer för mervärdesskatt till beskattningsbara personer som är etablerade i en annan medlemsstat,

    b) återbetalning av mervärdesskatt till beskattningsbara personer som inte är etablerade i landet, enligt rådets direktiv 79/1072/EEG ( 3 ).

    2.  I fråga om nya transportmedel skall informationsutbytet avse

    a) leveranser av nya transportmedel enligt definitionen i artikel 28a.2 i rådets direktiv 77/388/EEG ( 4 ) vilka är undantagna från skatteplikt i enlighet med artikel 28c A b i det direktivet och görs av personer som anses som beskattningsbara personer enligt artikel 28a.4 i det direktivet och som är registrerade till mervärdesskatt,

    b) leveranser av nya fartyg eller luftfartyg enligt definitionen i artikel 28a.2 i direktiv 77/388/EEG vilka är undantagna från skatteplikt i enlighet med artikel 28c A b i det direktivet och görs av andra beskattningsbara personer som är registrerade till mervärdesskatt än de som nämns i a, till personer som inte är registrerade till mervärdesskatt,

    c) leveranser av nya motordrivna landfordon enligt definitionen i artikel 28a.2 i direktiv 77/388/EEG vilka är undantagna från skatteplikt i enlighet med artikel 28c A b i det direktivet och görs av andra beskattningsbara personer som är registrerade till mervärdesskatt än de som nämns i a, till personer som inte är registrerade till mervärdesskatt.

    3.  I fråga om distansförsäljning som inte är föremål för mervärdesskatt i ursprungsmedlemsstaten skall informationsutbytet avse

    a) leveranser vars värde överstiger det tröskelvärde som anges i artikel 28b B.2 i direktiv 77/388/EEG,

    b) leveranser vars värde understiger det tröskelvärde som anges i artikel 28b B.2 i direktiv 77/388/EEG, om den beskattningsbara personen väljer att beskattas i destinationsmedlemsstaten i enlighet med artikel 28b B.3 i det direktivet.

    4.  I fråga om gemenskapsinterna transaktioner som förmodas vara olagliga skall informationsutbytet avse

    a) de fall där det är uppenbart att värdet av de gemenskapsinterna leveranser som anges i systemet för utbyte av information om mervärdesskatt (VIES) avviker väsentligt från det belopp som deklarerats för motsvarande gemenskapsinterna förvärv,

    b) gemenskapsinterna leveranser av varor vilka inte är undantagna från mervärdesskatt enligt artikel 28c A i direktiv 77/388/EEG till en beskattningsbar person som är etablerad i en annan medlemsstat.

    5.  I fråga om (potentiella) skenföretag skall informationsutbytet avse

    a) beskattningsbara personer vars registreringsnummer för mervärdesskatt har annullerats eller inte längre är giltigt på grund av avsaknad eller simulering av ekonomisk aktivitet och som har utfört gemenskapsinterna transaktioner,

    b) beskattningsbara personer som är (potentiella) skenföretag men vars registreringsnummer för mervärdesskatt inte har annullerats,

    c) beskattningsbara personer som gör gemenskapsinterna leveranser och deras kunder i andra medlemsstater, om kunderna är (potentiella) skenföretag eller har stulit ett registreringsnummer för mervärdesskatt.

    Artikel 5

    Meddelande om deltagande i informationsutbytet

    Varje medlemsstat skall inom tre månader efter denna förordnings ikraftträdande skriftligen till kommissionen anmäla sitt beslut enligt artikel 18 andra stycket i förordning (EG) nr 1798/2003 om huruvida den avser att delta i utbytet av information inom de kategorier eller underkategorier som avses i artiklarna 3 och 4 och, om den avser att göra det, huruvida den tänker göra det på ett automatiskt eller strukturerat automatiskt sätt. Kommissionen skall vidarebefordra denna information till de övriga medlemsstaterna.

    Om en medlemsstat senare ändrar kategorierna eller underkategorierna för det informationsbyte den deltar i eller det sätt på vilket utbytet sker skall den skriftligen meddela kommissionen detta. Kommissionen skall vidarebefordra denna information till de övriga medlemsstaterna.

    Artikel 6

    Tidsfrister för överföring av information

    Om ett automatiskt informationsutbyte tillämpas skall informationen tillhandahållas

    a) senast före utgången av den tredje månaden efter det kalenderår då informationen blev tillgänglig, beträffande de kategorier som avses i artikel 3 första stycket punkterna 1 och 3,

    b) senast före utgången av den tredje månaden efter den tremånadersperiod då informationen blev tillgänglig, beträffande de kategorier som avses i artikel 3 första stycket punkt 2.

    Information inom de kategorier som avses i artikel 3 första stycket punkterna 4 och 5 skall tillhandahållas så snart den blir tillgänglig.

    Artikel 7

    Överföring av information

    1.  All information som tillhandahålls skriftligen i enlighet med artikel 37 i förordning (EG) nr 1798/2003 skall i möjligaste mån överföras endast på elektronisk väg via CCN/CSI-nätet, med följande undantag:

    a) Begäran om delgivning enligt artikel 14 i förordning (EG) nr 1798/2003 och den handling eller det beslut som delgivningen avser.

    b) Originalhandlingar som tillhandahålls i enlighet med artikel 7 i förordning (EG) nr 1798/2003.

    2.  Medlemsstaternas behöriga myndigheter får besluta att avstå från överföring i pappersform av den information som avses i punkt 1 a och b.

    Artikel 8

    Utvärdering

    Det administrativa samarbetet skall i enlighet med artikel 35.1 i förordning (EG) nr 1798/2003 utvärderas vart tredje år efter den här förordningens ikraftträdande.

    Artikel 9

    Statistiska uppgifter

    Den förteckning över statistiska uppgifter som avses i artikel 35.3 i förordning (EG) nr 1798/2003 fastställs i bilagan.

    Varje medlemsstat skall före den 30 april varje år, om möjligt på elektronisk väg, meddela kommissionen de statistiska uppgifterna med användning av förlagan i bilagan.

    Artikel 10

    Överlämnande av uppgifter om nationella bestämmelser

    Medlemsstaterna skall till kommissionen överlämna texterna till de bestämmelser i nationell lagstiftning som de antar inom det område som omfattas av denna förordning.

    Kommissionen skall underrätta de övriga medlemsstaterna om dessa åtgärder.

    Artikel 11

    Ikraftträdande

    Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.




    BILAGA

    Förlaga till medlemsstaternas meddelande av uppgifter till kommissionen enligt artikel 35.3 i förordning (EG) nr 1798/2003

    Medlemsstat:

    Kalenderår:



    Del A: Statistiska uppgifter per medlemsstat

     

    Begäran om information (artikel 5)

    Sena svar från övriga medlemsstater (artikel 8 första stycket)

    Tidiga svar från övriga medlemsstater (artikel 8 andra stycket)

    Antal underrättelser enligt artikel 10

    Begäran om delgivning (artiklarna 14–16)

    Antal mottagna framställningar (fält 1)

    Antal sända framställningar (fält 2)

    Antal gånger då tremånadersfristen överskridits (fält 3)

    Antal gånger då tidsfristen på en månad hållits (fält 4)

    Antal mottagna underrättelser (fält 5)

    Antal mottagna framställningar (fält 6)

    Antal sända framställningar (fält 7)

    Belgien

     
     
     
     
     
     
     

    ▼M1

    Bulgarien

     
     
     
     
     
     
     

    ▼B

    Tjeckien

     
     
     
     
     
     
     

    Danmark

     
     
     
     
     
     
     

    Tyskland

     
     
     
     
     
     
     

    Estland

     
     
     
     
     
     
     

    Grekland

     
     
     
     
     
     
     

    Spanien

     
     
     
     
     
     
     

    Frankrike

     
     
     
     
     
     
     

    Irland

     
     
     
     
     
     
     

    Italien

     
     
     
     
     
     
     

    Cypern

     
     
     
     
     
     
     

    Lettland

     
     
     
     
     
     
     

    Litauen

     
     
     
     
     
     
     

    Luxemburg

     
     
     
     
     
     
     

    Ungern

     
     
     
     
     
     
     

    Malta

     
     
     
     
     
     
     

    Nederländerna

     
     
     
     
     
     
     

    Österrike

     
     
     
     
     
     
     

    Polen

     
     
     
     
     
     
     

    Portugal

     
     
     
     
     
     
     

    ▼M1

    Rumänien

     
     
     
     
     
     
     

    ▼B

    Slovenien

     
     
     
     
     
     
     

    Slovakien

     
     
     
     
     
     
     

    Finland

     
     
     
     
     
     
     

    Sverige

     
     
     
     
     
     
     

    Förenade kungariket

     
     
     
     
     
     
     



    Del B: Andra övergripande statistiska uppgifter

    Statistiska uppgifter om näringsidkare

    Antal näringsidkare, registrerade till mervärdesskatt, som har deklarerat gemenskapsinterna förvärv (fält 8)

     

    Antal näringsidkare, registrerade till mervärdesskatt, som har rapporterat gemenskapsinterna leveranser i de kvartalsvisa sammanställningarna (fält 9)

     

    Statistiska uppgifter om kontroller och utredningar

    Antal samtidiga kontroller som organiserats (artiklarna 12 och 13) (fält 10)

     

    Antal samtidiga kontroller där medlemsstaten deltagit (artiklarna 12 och 13) (fält 11)

     

    Antal administrativa utredningar som begärts (artikel 5.3) (fält 12)

     

    Antal administrativa utredningar som genomförts på begäran från annan medlemsstat (artikel 5.3) (fält 13)

     

    Statistiska uppgifter om information som lämnats utan föregående begäran

    Antal gånger som information lämnats utan föregående begäran (artiklarna 17–21) (fält 14)

     

    Statistiska uppgifter om VIES

    Andel fall, i procent, där kundernas registreringsnummer för mervärdesskatt inte motsvarar den fastställda strukturen (felaktiga rader/totalt antal rader) vid lagringen av uppgifter (fält 15)

     

    Antal registreringsnummer för mervärdesskatt i mottagna O_MCTL-meddelanden (fält 16)

     



    ( 1 ) EUT L 264, 15.10.2003, s. 1. Förordningen ändrad genom förordning (EG) nr 885/2004 (EUT L 168, 1.5.2004, s. 1).

    ( 2 ) EGT L 336, 27.12.1977, s. 15. Direktivet senast ändrat genom direktiv 2004/56/EG (EUT L 127, 29.4.2004, s. 70).

    ( 3 ) EGT L 331, 27.12.1979, s. 11.

    ( 4 ) EGT L 145, 13.6.1977, s. 1.

    Top