Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Acordul cu Hong Kong privind cooperarea și asistența reciprocă în domeniul vamal

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Decizia 1999/400/CE privind încheierea Acordului de cooperare și asistență administrativă reciprocă în domeniul vamal dintre Comunitatea Europeană și Hong Kong (China)

Acordul de cooperare și asistență administrativă reciprocă în probleme vamale între Comunitatea Europeană și Hong Kong, China

CARE ESTE ROLUL ACESTUI ACORD ȘI AL ACESTEI DECIZII?

Acordul vizează îmbunătățirea cooperării dintre autoritățile administrative responsabile de aplicarea legislației vamale*. Pe lângă faptul că prevede diferite tipuri de cooperare, acordul conține articole care au ca obiectiv dezvoltarea viitoare și intensificarea cooperării vamale prin intermediul unor acorduri privind probleme specifice.

Decizia încheie acordul în numele Comunității Europene (în prezent UE).

ASPECTE-CHEIE

Cooperare vamală

Părțile se angajează să dezvolte cooperarea vamală prin:

  • promovarea unei coordonări eficiente și a unor canale de comunicare între autoritățile vamale pentru a facilita schimbul sigur și rapid de informații;
  • facilitarea circulației mărfurilor;
  • schimbul de informații și expertiză necesare pentru îmbunătățirea procedurilor vamale;
  • acordarea de asistență tehnică reciprocă;
  • schimburi de personal, atunci când acestea sunt avantajoase pentru ambele părți.

Asistență administrativă reciprocă

Sunt posibile două tipuri de asistență administrativă reciprocă:

  • asistență la cerere: autoritatea solicitată* trebuie să furnizeze autorității solicitante* toate informațiile relevante pentru a-i permite să asigure aplicarea corectă a legislației vamale. Informațiile pot fi legate de activități depistate sau planificate care ar putea fi operațiuni ce încalcă legislația respectivă. De asemenea, informațiile se pot referi la regularitatea procedurilor de export și import dintre cele două țări.

În plus, acordul vizează supravegherea specială în toate cazurile suspecte. Supravegherea de acest tip se poate aplica la orice persoană fizică sau juridică, orice loc, orice circulație de mărfuri sau orice mijloc de transport care este sau ar putea fi legat(ă) de operațiuni ce încalcă legislația vamală sau utilizat(ă) pentru asemenea operațiuni.

  • asistență spontană: părțile își pot acorda reciproc asistență din proprie inițiativă în cazul în care consideră că acest lucru este necesar pentru aplicarea corectă a legislației vamale, în special dacă primesc informații care ar putea prezenta interes pentru cealaltă parte.

Aspecte formale și excepții de la asistență

Solicitările trebuie efectuate în scris, cu excepția cazurilor urgente, în care pot fi formulate solicitări în formă orală, confirmate ulterior în scris.

Solicitările trebuie să conțină:

  • date privind autoritatea solicitantă;
  • măsura solicitată;
  • obiectul și motivul solicitării;
  • legislația implicată;
  • persoanele fizice sau juridice implicate;
  • un rezumat al faptelor relevante și al investigațiilor deja efectuate.

Partea solicitată poate refuza să dea curs solicitării dacă aceasta ar putea prejudicia suveranitatea, politica publică, securitatea sau alte interese esențiale ale uneia dintre părți. De asemenea, se poate renunța la obligația de a acorda asistență atunci când acest lucru ar încălca un secret industrial, comercial sau profesional.

Acordul conține clauze de confidențialitate referitoare la informațiile furnizate. Se acordă un nivel ridicat de protecție datelor cu caracter personal.

Acordul prevede înființarea unui Comitet mixt de cooperare vamală, care să asigure buna funcționare a acestui acord și care să examineze toate aspectele care decurg din aplicarea sa.

DATA INTRĂRII ÎN VIGOARE

Acordul a intrat în vigoare la 1 iunie 1999.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Legislație vamală: include orice dispoziții legale sau de reglementare sau orice alt instrument care obligă sub raport legal, adoptate de către UE și Hong Kong, care reglementează importul, exportul și tranzitul mărfurilor, precum și plasarea lor sub incidența oricărei alte proceduri vamale, inclusiv măsuri de prohibiție, restricționare și control care sunt de competența autorităților vamale și a altor autorități administrative.
Autoritatea solicitată: autoritatea vamală competentă care primește o solicitare de asistență.
Autoritatea solicitantă: autoritatea vamală competentă care solicită asistență.

DOCUMENTELE PRINCIPALE

Decizia 1999/400/CE a Consiliului din 11 mai 1999 privind încheierea Acordului de cooperare și asistență administrativă reciprocă în domeniul vamal dintre Comunitatea Europeană și Hong Kong (China) (JO L 151, 18.6.1999, p. 20)

Acord de cooperare și asistență administrativă reciprocă în probleme vamale între Comunitatea Europeană și Hong Kong, China (JO L 151, 18.6.1999, pp. 21-26)

Data ultimei actualizări: 08.01.2019

Top