An official website of the European UnionAn official EU website
Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Comisia pentru ton din Oceanul Indian

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Acord de instituire a Comisiei pentru ton din Oceanul Indian

Decizia 95/399/CE privind aderarea Comunității la Acordul de instituire a Comisiei Tonului din Oceanul Indian

CARE ESTE ROLUL ACORDULUI ȘI AL DECIZIEI?

ASPECTE-CHEIE

Domeniul de aplicare

Acest acord definește zona de competență a IOTC ca fiind Oceanul Indian și stabilește lista speciilor și stocurilor aflate în gestionarea acesteia.

Membrii

  • Calitatea de membru al IOTC este deschisă pentru:
    • membrii și membrii asociați ai FAO care sunt state de coastă în zona Oceanului Indian, sau membrii ale căror nave pescuiesc ton în zonă, sau organizații de integrare economică regională care se ocupă de probleme legate de stocul de ton în numele acestor state;
    • membrii ONU sau agenții specializate ale sale sau ale Agenției Internaționale a Energiei Atomice, dacă sunt state de coastă sau pescuiesc ton în zonă și cu condiția aprobării din partea IOTC.
  • Membrii își confirmă în mod oficial aderarea la prezentul acord prin depunerea unui instrument de aderare la directorul general al FAO.
  • Fiecare membru al IOTC este reprezentat de un singur delegat, care poate fi însoțit de un locțiitor și de experți și consilieri, și care dispune de un vot. De asemenea, pot fi invitați observatori.
  • IOTC se întrunește într-o sesiune anuală ordinară, iar președintele poate convoca sesiuni speciale la cererea a cel puțin o treime din membri.

Obiective, funcții și responsabilități

Pe baza principiilor formulate în Convenția Organizației Națiunilor Unite privind dreptul mării:

  • ține sub observație tendințele stocurilor de ton și analizează și publică informații științifice, statistici despre capturi, precum și alte date privind conservarea și gestionarea;
  • încurajează, recomandă și coordonează activitățile de cercetare și dezvoltare, inclusiv transferul de tehnologie și formarea profesională, asigurând un echilibru între necesitățile IOTC cu interesele și necesitățile membrilor din regiune care sunt țări în curs de dezvoltare;
  • adoptă măsuri de conservare și gestionare, pentru a conserva stocurile și a promova utilizarea optimă;
  • ține sub observație aspectele economice și sociale ale pescuitului, în special interesele statelor de coastă în curs de dezvoltare;
  • își aprobă programul și bugetul;
  • raportează FAO, pentru ca organizația să acționeze acolo unde este cazul;
  • alte activități ce pot fi necesare pentru îndeplinirea obiectivelor sale.

Măsuri de conservare și gestionare

  • IOTC poate, cu o majoritate de două treimi, să adopte măsuri obligatorii de conservare și gestionare.
  • Orice membru poate să ridice obiecții la adresa unei măsuri de conservare și gestionare în termen de 120 de zile, iar această nu va fi obligatorie pentru acel membru. Alți membri au apoi o perioadă suplimentară de 60 de zile pentru a ridica obiecții.
  • Dacă mai mult de o treime din membri ridică obiecții, măsura respectivă nu este obligatorie pentru ceilalți membri, dar acești pot alege să o pună în aplicare.

Comitetul științific și subcomisiile

IOTC are un comitet științific permanent și poate înființa alte subcomisii. Aceste subcomisii sunt deschise membrilor care sunt state de coastă aflate în calea migrării stocurilor vizate, ale căror nave participă la pescuitul acestor stocuri.

Drepturile statelor de coastă

Prezentul acord nu aduce atingere drepturilor suverane ale unui stat de coastă în scopul explorării, al exploatării, al conservării și al gestionării resurselor vii, inclusiv pentru specii puternic migratoare, în perimetrul unei zone de până la 200 de mile marine, aflat sub jurisdicția sa, în conformitate cu dreptul internațional al mării.

Contribuțiile financiare

Membrii fac în fiecare an o contribuție la bugetul autonom, în conformitate cu un barem de contribuții conceput de IOTC.

DATA INTRĂRII ÎN VIGOARE

Acordul a intrat în vigoare la 27 martie 1996.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTELE PRINCIPALE

Acord de instituire a Comisiei pentru ton din Oceanul Indian (JO L 236, 5.10.1995, pp. 25-33).

Decizia 95/399/CE a Consiliului din 18 septembrie 1995 privind aderarea Comunității la Acordul de instituire a Comisiei Tonului din Oceanul Indian (JO L 236, 5.10.1995, p. 24).

DOCUMENTE CONEXE

Convenția Organizației Națiunilor Unite privind dreptul mării și Acordul privind punerea în aplicare a Părții XI din aceasta – Convenția Organizației Națiunilor Unite privind dreptul mării (JO L 179, 23.6.1998, pp. 3-134).

Decizia 98/392/CE a Consiliului din 23 martie 1998 privind încheierea de către Comunitatea Europeană a Convenției Organizației Națiunilor Unite din 10 decembrie 1982 privind dreptul mării și a Acordului din 28 iulie 1994 privind punerea în aplicare a Părții XI din aceasta (JO L 179 23.6.1998, pp. 1-2).

Data ultimei actualizări: 13.07.2022

Top