EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017DC0330

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIUL EUROPEAN ȘI CONSILIU Al treisprezecelea raport privind transferul și relocarea

COM/2017/0330 final

Strasbourg, 13.6.2017

COM(2017) 330 final

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

Al treisprezecelea raport privind transferul și relocarea



x0009


1Introducere

În cel de Al treisprezecelea raport privind transferul și relocarea se evidențiază acțiunile urgente care mai trebuie luate pentru transferul tuturor persoanelor eligibile aflate în prezent în Italia și în Grecia în lunile următoare, precum și pentru îndeplinirea obiectivelor în materie de relocare.

În primele cinci luni ale anului 2017 s-a înregistrat o creștere semnificativă a ritmului transferurilor. Din luna ianuarie până în prezent, au fost transferate aproape 10 300 de persoane, ceea ce reprezintă o creștere de cinci ori în comparație cu aceeași perioadă a anului 2016, când au avut loc doar 1 600 de transferuri. Acesta este rezultatul faptului că procedurile de transfer au devenit pe deplin operaționale în a doua jumătate a anului 2016, precum și al angajamentelor regulate în materie de transfer asumate în prezent de către majoritatea statelor membre și al eforturilor continue depuse de cele două state membre beneficiare de a îmbunătăți cooperarea și încrederea reciprocă.

În consecință, în mai 2017, peste 1 000 de persoane au fost transferate din Italia, acesta fiind cel mai mare număr înregistrat până în prezent și apropiindu-se de obiectivele lunare stabilite; numărul total al persoanelor transferate din Italia a ajuns astfel la 6 896. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe eforturi din partea Italiei pentru identificarea și înregistrarea în vederea transferului a tuturor migranților prezenți în țară și pentru orientarea rapidă către procedura de transfer a noilor veniți eligibili. În Grecia, unde se așteaptă ca numărul persoanelor care urmează să fie transferate să rămână stabil (27 208 de persoane fiind înregistrate pentru transfer), transferurile lunare s-au stabilizat la 1 300, numărul total al persoanelor transferate din Grecia ajungând astfel la 13 973. Aproximativ 11 000 de persoane trebuie încă transferate. În acest scop, statele membre au convenit asupra unei planificări operaționale specifice și se preconizează că, pe baza acestei planificări și păstrându-se ritmul actual al angajamentelor, obiectivul de 3 000 de transferuri pe lună va fi atins în luna iulie și menținut până în luna septembrie.

În total, peste 20 000 de persoane au fost transferate până în prezent. Cu toate că, în prezent, majoritatea statelor membre contribuie în mod echitabil și proporțional la punerea în aplicare a mecanismului, Ungaria, Polonia și Republica Cehă continuă să nu prezinte angajamente și să nu efectueze transferuri din Grecia și Italia, încălcându-și, astfel, obligațiile legale.

Transferul rămâne o măsură esențială pentru reducerea presiunii căreia trebuie să îi facă față Grecia și Italia prin partajarea responsabilității în ceea ce privește soluționarea situației solicitanților care au nevoie în mod clar de protecție internațională. Statele membre nu ar trebui să își reducă eforturile deoarece ritmul actual al transferurilor este încă insuficient pentru ca toți cei eligibili să fie transferați până în septembrie 2017. Cu toate acestea, obligațiile legale ale statelor membre nu vor înceta în luna septembrie; deciziile Consiliului se aplică persoanelor care sosesc pe teritoriul Greciei și al Italiei până la 26 septembrie 2017. Prin urmare, procedura de transfer trebuie derulată în continuare de către statele membre pentru solicitanții eligibili, pentru o perioadă de timp rezonabilă după această dată.

Punerea în aplicare a concluziilor din iulie 2015 privind relocarea a 22 504 de persoane se desfășoară în continuare în condiții optime, peste două treimi din numărul convenit de persoane fiind deja relocate.

2Transferul

Transferurile continuă într-un ritm susținut, indicând o tendință pozitivă. Obiectivele stabilite de Comisie ar putea fi atinse dacă toate statele membre de transfer ar depune eforturi suplimentare. Aceste obiective vizează asigurarea transferului tuturor persoanelor eligibile care se află în prezent în Italia și Grecia, cu eficacitate și la timp, evitându-se blocajele operative și logistice care ar putea rezulta dacă majoritatea transferurilor rămase ar fi efectuate doar în ultimele săptămâni ale lunii septembrie.

Aproape toate statele membre efectuează în prezent transferuri din Italia și Grecia. Ungaria, Polonia și Republica Cehă rămân singurele state membre care nu și-au schimbat poziția și au continuat să nu prezinte angajamente și să nu efectueze transferuri din Grecia și Italia, încălcându-și astfel obligațiile legale 1 .

În special, Ungaria și Polonia rămân singurele state membre care nu au preluat nicio persoană transferată, iar Polonia nu a prezentat niciun angajament începând cu 16 decembrie 2015. De asemenea, Republica Cehă nu a mai prezentat angajamente din mai 2016 și nu a mai preluat nicio persoană transferată din august 2016.

De asemenea, Austria nu a preluat încă nicio persoană transferată, însă a prezentat de curând un angajament privind preluarea a 50 de persoane care urmează să fie transferate din Italia în luna mai. Acest angajament trebuie acum să se concretizeze fără întârziere în transferuri efective.

2.1    Grecia: transferul a devenit o procedură consacrată în Grecia, însă este încă necesară o accelerare semnificativă a transferurilor tuturor celor eligibili

După cum s-a indicat în raportul anterior, Grecia a finalizat înregistrarea („depunerea cererilor de protecție internațională”) tuturor persoanelor vizate de exercițiul de preînregistrare 2 , inclusiv a celor care sunt eligibile pentru transfer. La 9 iunie, 27 208 de persoane depuseseră în total cereri în cadrul mecanismului de transfer; 13 973 de persoane au fost deja transferate, iar 10 923 urmează să fie transferate 3 . Deși este posibil ca până la 26 septembrie 2017 să fie înregistrați și alți solicitanți de transfer, dintre care unii ar putea fi excluși din mecanismul de transfer, se preconizează că numărul total de persoane înregistrate pentru transfer va rămâne stabil.

Ritmul transferurilor: documentele de planificare trebuie finalizate și puse în aplicare

În prezent, aproape toate statele membre prezintă angajamente și efectuează transferuri din Grecia lunar sau la fiecare două luni. Numai Republica Cehă, Ungaria, Polonia și Austria nu își îndeplinesc încă obligațiile legale. Malta a preluat în totalitate persoanele care i-au fost alocate 4 , Letonia se apropie de acest obiectiv, iar Norvegia este pe cale să își îndeplinească angajamentul. Estonia, Finlanda, Lituania, Luxemburgul și Portugalia sunt pe drumul cel bun în ceea ce privește îndeplinirea obligațiilor care le revin.

În pofida recomandărilor repetate din rapoartele anterioare și a mai multor schimburi bilaterale la diferite niveluri, Slovacia aplică în continuare politica sa preferențială strictă care conduce la o rată de respingere disproporționat de mare. O astfel de politică nu este în conformitate cu deciziile Consiliului privind transferul, care permit respingerea transferurilor pe baza unor motive legate de securitatea națională sau de ordinea publică. Este imperativ ca această situație să se schimbe în prezent. Niciun stat membru nu ar trebui, pe cât se poate, să excludă solicitanții vulnerabili din preferințele sale, deoarece aceștia trebuie să fie transferați cu prioritate. Este vital, de asemenea, ca statele membre să creeze capacitățile necesare pentru preluarea solicitanților deosebit de vulnerabili. Ar trebui ca toate statele membre să fie dispuse să primească toate tipurile de solicitanți de azil (familii numeroase, bărbați singuri) și cota de migranți vulnerabili care le revine, inclusiv minori neînsoțiți și persoane cu probleme grave de sănătate.

Ritmul transferurilor a ajuns la 1 300 de transferuri pe lună în ultimele luni, ceea ce nu este încă suficient pentru ca toți cei eligibili să fie transferați până în septembrie 2017. Comisia a organizat împreună cu Serviciul elen pentru azil și Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) o reuniune specifică în vederea depășirii provocărilor privind coordonarea logistică, utilizând documentul de planificare prezentat de Suedia ca un bun exemplu în acest sens. Au avut loc întâlniri bilaterale cu statele membre care au prezentat angajamente lunare semnificative, în vederea planificării diferitelor etape ale procedurii de transfer. Au fost convenite documente de planificare cu Germania, Franța, Țările de Jos, România, Spania și Suedia. Pe baza acestei planificări, precum și a ritmului actual al angajamentelor lunare asumate de către toate statele membre, numărul transferurilor ar trebui să ajungă la 2 500 în iunie și la 3 000 în iulie, august și septembrie. Pentru punerea efectivă în aplicare a acestei planificări, toate statele membre ar trebui să dea dovadă de spirit constructiv în fiecare etapă a procedurii de transfer, Comisia fiind pregătită să faciliteze acest proces. Statele membre care au capacități de primire limitate (Irlanda, Finlanda și Portugalia) s-au străduit să găsească o soluție.

Minorii neînsoțiți: continuă înregistrarea de progrese satisfăcătoare

Din 6 iunie au fost transferați 365 din cei 574 de minori neînsoțiți eligibili pentru transfer. De la ultimul raport, numărul statelor membre care au oferit locuri pentru această categorie de solicitanți vulnerabili a crescut. Statele membre sunt încurajate să continue să ofere locurile necesare 5 pentru transferul minorilor separați înregistrați.

Acțiunile urgente necesare:

·Republica Cehă, Ungaria, Polonia și Austria ar trebui să înceapă imediat să prezinte angajamente și să efectueze transferuri din Grecia pentru a-și îndeplini obligațiile legale;

·documentele de planificare a transferurilor ar trebui finalizate și puse în aplicare. Statele membre care nu au făcut încă acest lucru ar trebui să urmeze exemplul celor care au elaborat documente de planificare;

·în această ultimă etapă a punerii în aplicare, statele membre ar trebui să își mărească capacitatea de prelucrare a cererilor pentru a asigura buna desfășurare a procesului, pentru a evita întârzierile în procedura de transfer și, atunci când este necesar, să depună eforturi pentru rezolvarea problemelor privind capacitatea de primire, inclusiv pentru solicitanții vulnerabili;

·Slovacia este invitată ca, în următoarele săptămâni, să își revizuiască politica preferențială privind solicitanții de transfer, astfel încât să asigure conformitatea acestei politici cu deciziile Consiliului și să înceapă cât mai curând posibil să preia persoane transferate din Grecia.

2.2    Italia: sunt necesare mai multe eforturi pentru a se asigura transferul tuturor solicitanților eligibili prezenți în Italia 

 

Identificarea și înregistrarea migranților în vederea transferului: Italia trebuie să facă mai multe eforturi pentru accelerarea transferurilor

Până în prezent, Italia a înregistrat în vederea transferului aproximativ 8 600 de persoane, dintre care 6 896 au fost deja transferate. Potrivit autorităților italiene, aproximativ 700 de candidați suplimentari urmează să fie înregistrați. În plus, peste 2 500 de eritreeni au sosit în Italia de la începutul anului 2017 și ar trebui, de asemenea, să fie înregistrați rapid în vederea transferului. Cu toate acestea, doar în 2016 au sosit în Italia aproximativ 20 700 de eritreeni și, prin urmare, este clar că numai aproximativ jumătate dintre aceștia au fost înregistrați până în prezent în vederea aplicării mecanismului de transfer. Prin urmare, este esențial ca Italia să-i identifice rapid și să-i înregistreze în vederea transferului, cât mai curând posibil, pe toți solicitanții eligibili rămași care se află în prezent pe teritoriul său. Pentru ca mesajul său să ajungă la acești solicitanți, Biroul European de Sprijin pentru Azil (EASO), cu sprijinul Comisiei, este pregătit să lanseze o campanie de informare specifică (prin intermediul platformelor de comunicare socială, printr-o difuzare mai largă a pliantului EASO privind transferul, prin apeluri pe linia telefonică de urgență a EASO privind transferul, prin bannere, prin prezența activă a echipelor mobile ale EASO) care să permită înregistrarea unui număr mai mare de solicitanți eligibili. Italia ar trebui să ofere sprijinul necesar în vederea realizării acestei campanii de informare și să depună eforturi de informare cu privire la mecanismul de transfer în birourile locale de poliție (Prefetture/Questure) și în centrele de primire.

 

De asemenea, este important ca Italia să își accelereze eforturile pentru a centraliza procedura de transfer (în special, ultimele etape ale acesteia) în câteva centre special desemnate și pentru ca solicitanții de transfer să fie mutați cu 10 zile înainte de plecare în unul din centrele din Roma sau din apropierea acestui oraș. Practica actuală de a răspândi pe tot teritoriul Italiei migranții eligibili pentru transfer, în timp ce deseori centrele de transfer special desemnate nu sunt utilizate la toată capacitatea, deoarece majoritatea migranților găzduiți în ele provin din țări ai căror cetățeni nu sunt eligibili, complică procesul de transfer și creează probleme logistice în special în ultimele faze ale procedurii de transfer, mai ales în ceea ce privește asigurarea unor controale medicale corespunzătoare înainte de efectuarea transferului.

Ritmul transferurilor: este necesară menținerea progreselor satisfăcătoare 

Ritmul transferurilor din Italia indică o tendință pozitivă constantă și transferul tuturor solicitanților eligibili aflați în prezent în Italia este un obiectiv realist, având în vedere că obiectivele stabilite de Comisie sunt, în general, respectate de către statele membre.

Finlanda și Malta vor prelua în curând în totalitate numărul de persoane care le-a fost alocat din Italia 6 , iar alte state membre (Germania, Luxemburg și Țările de Jos) înregistrează progrese satisfăcătoare prezentând lunar angajamente și efectuând constant transferuri, în timp ce Croația și Portugalia au început recent să prezinte din nou angajamente. Pe de altă parte, Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Irlanda, Polonia, Slovacia și Austria rămân singurele state membre care nu au preluat nicio persoană din Italia. Austria a prezentat Italiei primul său angajament privind preluarea a 50 de persoane în luna mai și ar trebui să se asigure că transferul este acum efectuat în mod efectiv în cel mai scurt timp posibil. Aceasta înseamnă, de asemenea, că Italia ar trebui să trimită cererile de transfer în timp util pentru a permite îndeplinirea angajamentului Austriei.

Estonia și Irlanda nu au preluat încă nicio persoană din Italia din cauza politicii stricte a Italiei în ceea ce privește interviurile de securitate suplimentare efectuate de către statele membre de transfer, în timp ce Bulgaria și Slovacia nu au preluat încă nicio persoană din această țară din cauza politicilor preferențiale foarte stricte ale acestora (Bulgaria nu dorește să accepte eritreeni, în timp ce Slovacia admite numai femeile singure cu copii și persoanele cu documente de călătorie), ceea ce face din găsirea de solicitanți care să îndeplinească respectivele criterii preferențiale o sarcină aproape imposibilă pentru Italia. Pentru a asigura transferul tuturor candidaților eligibili în lunile următoare, ar trebui găsită o soluție cu privire la organizarea de interviuri de securitate suplimentare de către statele membre de transfer. Pe de altă parte, Cipru, Franța și Letonia nu au formulat angajamente pentru Italia de peste trei luni.

În vederea îmbunătățirii în continuare a furnizării de informații, OIM va organiza la 16 iunie un curs specific de formare pentru ofițerii de legătură din Italia, în vederea îmbunătățirii modului în care sunt oferite cursurile de orientare culturală. EASO a finalizat, de asemenea, un nou videoclip special despre transferul în Portugalia.

A început transferul minorilor neînsoțiți, dar sunt în continuare necesare mai multe eforturi

Doi minori neînsoțiți au fost transferați din Italia în Norvegia în perioada de raportare, numărul total al minorilor neînsoțiți transferați din Italia ajungând la cinci (inclusiv un minor separat). A fost posibilă transferarea cu succes a acestui caz specific datorită intensificării cooperării la nivel local. Alte câteva cereri sunt în curs de examinare.

Astfel cum se menționează în Al treisprezecelea raport, Italia ar trebui acum ca, pe baza experienței acumulate în timpul acestor prime transferuri, să standardizeze procedurile pentru a permite tuturor minorilor neînsoțiți eligibili să aibă posibilitatea de a fi transferați, în cazul în care este în interesul superior al acestora. O reuniune organizată la 1 iunie de către Comisie împreună cu toți actorii relevanți a permis raționalizarea în continuare a proceselor. La rândul lor, statele membre ar trebui să continue să ofere locuri pentru minorii neînsoțiți în angajamentele lor și să le ofere autorităților italiene informații specifice privind condițiile de primire specifice prevăzute pentru aceștia de către statele membre. Având în vedere că procedurile pot fi mai lungi decât în cazul adulților, statele membre sunt încurajate să păstreze locurile pentru minori disponibile pentru o perioadă mai lungă (și anume, să își reafirme disponibilitatea de a găzdui minori în angajamentele ulterioare).

Acțiunile urgente necesare:

·Republica Cehă, Ungaria și Polonia ar trebui să înceapă imediat să prezinte angajamente și să efectueze transferuri din Italia pentru a-și îndeplini obligațiile legale;

·Bulgaria și Slovacia sunt invitate ca, în următoarele săptămâni, să își revizuiască politica preferențială privind solicitanții de transfer, astfel încât să asigure conformitatea acesteia cu deciziile Consiliului și să înceapă cât mai curând posibil să preia persoane transferate din Italia;

·Italia este invitată ca, în următoarele săptămâni, să ofere o soluție reciproc acceptabilă privind organizarea de interviuri de securitate suplimentare, care sunt solicitate de o serie de state membre pentru a evalua riscurile legate de securitate în conformitate cu deciziile Consiliului;

·Italia ar trebui să accelereze, în mod prioritar, înregistrarea solicitanților eligibili pentru transfer, să coopereze cu EASO cu privire la realizarea campaniei de informare și să își accelereze eforturile de a centraliza procedura de transfer, în special în ceea ce privește ultimele etape;

·toate celelalte state membre ar trebui să continue să prezinte angajamente și să efectueze transferuri din Italia lunar, în mod proporțional cu angajamentele lor, să își mărească capacitatea de prelucrare a cererilor, să evite preferințele prea restrictive, să limiteze cerințele care cauzează întârzieri în procedura de transfer și să acorde prioritate cererilor privind solicitanții vulnerabili, în special minorii neînsoțiți.

3Relocarea

Continuă înregistrarea de progrese în ceea ce privește punerea în aplicare a Concluziilor din 20 iulie 2015, peste două treimi din cele 22 504 relocări convenite fiind deja finalizate. Începând de la 12 mai 2017, 256 de persoane au fost relocate în cadrul mecanismului. Întrucât mai multe state cu cote mari și-au îndeplinit angajamentul asumat în temeiul concluziilor, concentrându-și eforturile asupra punerii în aplicare a Declarației UE-Turcia din 18 martie 2016, cele mai multe relocări recente au avut loc din Turcia, deși continuă relocările la o scară mai redusă din Iordania și Liban.

La 9 iunie 2017, 16 419 de persoane fuseseră relocate în 21 de state (Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Germania, Estonia, Franța, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Țările de Jos, Norvegia, Austria, Portugalia, Spania, Finlanda, Suedia, Elveția și Regatul Unit). Șapte state membre (Estonia, Finlanda, Germania, Irlanda, Țările de Jos, Suedia și Regatul Unit), precum și trei țări asociate (Islanda, Liechtenstein și Elveția) și-au îndeplinit deja angajamentele. Deși numărul statelor membre care efectuează relocări a crescut față de anii trecuți, zece state membre nu au efectuat încă relocări în cadrul acestui mecanism 7 . Devine din ce în ce mai incert dacă statele membre care înregistrează mari decalaje între angajamentele luate și punerea efectivă în aplicare a acestora vor reuși să își îndeplinească angajamentele.

Punerea în aplicare a Concluziilor din 20 iulie 2015 presupune depunerea de eforturi de către statele membre pentru a reloca sirieni din Turcia în temeiul Declarației UE-Turcia. Din 4 aprilie 2016, 6 254 de sirieni au fost relocați din Turcia în temeiul prevederilor privind relocarea ale Declarației UE-Turcia. De la ultima perioadă de raportare, în cadrul acestui mecanism au fost relocați 559 de sirieni, iar numărul total de angajamente rămase este de 24 461. Până în prezent, în temeiul Declarației UE-Turcia au avut loc relocări în Austria, Belgia, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Țările de Jos, Portugalia, România, Spania și Suedia. În plus, în Norvegia au fost relocați din Turcia, de la 4 aprilie 2016 până în prezent, 563 de sirieni.

Statele membre care efectuează relocări în temeiul Declarației UE-Turcia pregătesc noi operațiuni, inclusiv misiuni în Turcia pentru intervievarea candidaților la relocare. România și-a îndeplinit angajamentul anunțat anterior de a începe relocarea foarte curând prin admiterea a 11 sirieni. Delegația UE din Ankara a subliniat în cadrul dialogului său cu UNHCR importanța trimiterii de noi cereri ale candidaților la relocare și către statele membre cu angajamente mai reduse.

Dintre statele membre care nu au efectuat încă relocări din Turcia 8 , Malta își pregătește misiunea în Turcia, iar Cipru, în prezent, s-a adresat în mod oficial UNHCR exprimându-și disponibilitatea de a reloca 5 persoane în temeiul Declarației UE-Turcia. Există însă și state membre care au primit dosare din partea UNHCR deja în vara anului 2016, dar nu au întreprins apoi nicio acțiune (Bulgaria și Republica Cehă); acestea sunt încurajate să dea curs dosarelor în mod rapid.

Pentru a sprijini relocarea în temeiul Declarației UE-Turcia și a discuta operațiunile aflate în derulare, Delegația UE din Ankara a continuat să organizeze reuniuni săptămânale cu Direcția Generală turcă pentru Gestionarea Migrației. De asemenea, delegația UE se întâlnește săptămânal cu reprezentanții statelor membre, ai UNHCR și ai OIM pentru a compara datele statistice și a discuta noutățile operaționale.

Pentru a remedia deficiențele, dând curs unei recomandări dintr-un raport anterior, Delegația UE a propus statelor membre o versiune revizuită a documentului de întrebări și răspunsuri utilizat de UNHCR pentru a se asigura oferirea de informații mai detaliate candidaților sirieni privind condițiile de primire și standardele culturale, sociale și juridice din statele membre ale UE. Versiunea revizuită a acestui document a fost aprobată de UNHCR și de majoritatea statelor membre, iar 13 state membre au trimis deja documentele de întrebări și răspunsuri actualizate.

În paralel cu punerea în aplicare a actualelor angajamente în materie de relocare din Turcia, negocierile privind procedurile standard de operare pentru sistemul de admisie umanitară pe bază de voluntariat gestionat împreună cu statele participante și cu Turcia avansează, iar obiectivul este ca acestea să fie aprobate cât mai curând posibil.

Recomandări:

·statele membre care nu au efectuat încă relocări în cadrul mecanismelor în curs de la nivelul UE (Bulgaria, Cipru, Grecia, Croația, Malta, Polonia, Slovacia și Slovenia) și cele care nu au raportat niciun progres și sunt încă departe de a-și atinge obiectivele (Republica Cehă, Danemarca, Portugalia) ar trebui să își intensifice imediat eforturile pentru îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul Concluziilor din 20 iulie 2015;

·Bulgaria și Republica Cehă, care au primit dosare din partea UNHCR în temeiul Declarației UE-Turcia deja în vara anului 2016, ar trebui să își intensifice eforturile pentru a finaliza procesul de relocare din Turcia cât mai curând posibil;

·informarea candidaților sirieni eligibili în temeiul Declarației UE-Turcia cu privire la țările de relocare ar trebui să fie îmbunătățită în continuare, prin actualizarea de către statele membre a documentului revizuit de întrebări și răspunsuri utilizat de UNHCR pentru a le permite candidaților să ia o decizie în cunoștință de cauză, cu scopul de a reduce cazurile de renunțare în etapele ulterioare ale procedurii de relocare.

4Calea de urmat

Șefii de stat sau de guvern din Europa au recunoscut în mod repetat nevoia urgentă de a găsi o soluție la situația în materie de migrație din Europa și au solicitat luarea de noi măsuri pentru a accelera punerea în aplicare a mecanismului de transfer ca o expresie fundamentală a solidarității și a împărțirii echitabile a responsabilității cu Grecia și Italia.

Având în vedere numărul actual de refugiați din Grecia și din Italia, transferul tuturor persoanelor care ar fi eligibile este posibil și fezabil până în septembrie 2017. Acesta ar trebui să fie obiectivul nostru comun, la care toate statele membre ar trebui să contribuie în mod echitabil și proporțional. Prin urmare, statele membre ar trebui să depună eforturile suplimentare și să desfășoare acțiunile necesare indicate în prezentul raport, de urgență, în vederea îndeplinirii obiectivului menționat. Comisia va ajuta în continuare statele membre cu privire la coordonarea acestor eforturi intensificate.

Transferul prevăzut în deciziile Consiliului este, de asemenea, o obligație legală. În acest sens, Comisia, prin intermediul rapoartelor lunare și al colaborării periodice cu statele membre, a sprijinit în mod continuu eforturile acestora de a contribui în mod echitabil și proporțional la acest sistem. Majoritatea statelor membre au demonstrat că transferul chiar al unui număr mare de persoane într-un timp scurt este posibil și fezabil dacă există voință și se iau măsuri ferme în acest sens. Ca urmare a efortului comun, s-a înregistrat o creștere semnificativă a transferurilor, care ar trebui să continue astfel încât toți cei eligibili să poată fi transferați în timp util în această ultimă etapă a punerii în aplicare.

În ultimele luni, Comisia a reamintit în mod repetat statelor membre obligațiile legale care le revin în temeiul deciziilor Consiliului și a îndemnat statele membre care trebuie încă să prezinte angajamente și să efectueze transferuri din Grecia și Italia să facă acest lucru fără întârziere. Cum septembrie 2017 se apropie, acestor state le rămâne puțin timp pentru a-și îndeplini obligațiile și contribui în mod echitabil și proporțional la efortul de relocare.

Din păcate, în pofida acestor cereri repetate, Republica Cehă, Ungaria și Polonia nu au luat încă măsurile necesare, încălcându-și astfel obligațiile legale care le revin în temeiul deciziilor Consiliului și angajamentele asumate față de alte state membre. În acest context și astfel cum se arată în raportul anterior privind transferul și relocarea, Comisia a decis să lanseze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva acestor trei state membre.

În paralel, statele membre ar trebui să își îndeplinească în continuare angajamentele în materie de relocare. Ar trebui să își intensifice eforturile în special statele care nu au efectuat încă relocări și cele care se situează cu mult sub obiectivul care le-a fost stabilit.

(1)

     Ungaria și Slovacia, susținute de Polonia, au contestat legalitatea celei de a doua decizii a Consiliului privind transferul. În orice caz, o acțiune în anulare nu are efect suspensiv. Audierea cauzelor în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene a avut loc la 10 mai.

(2)

     Pentru a ajuta în continuare autoritățile elene în planificarea și furnizarea de sprijin suplimentar, Comisia le invită și pe acestea să ofere precizări privind numărul total de migranți aflați în Grecia continentală și în insule.

(3)

     Din candidații la transfer, 2 312 au fost respinși de către statele membre de transfer, au fost orientați către procedura Dublin sau către procedura națională din Grecia (de exemplu, deoarece cererea depusă a fost revocată de către Grecia din motive administrative, verificarea de securitate efectuată de poliția elenă înainte de depunerea cererii a avut un rezultat negativ etc.) sau foarte puțini dintre ei au decedat.

(4)

     Cu excepția alocării specifice aferente celor 54 000 de locuri rămase.

(5)

     Deși în principiu sunt necesare angajamente suplimentare doar pentru încă 24 de locuri, necesitățile ar putea crește în cazul în care unele cereri Dublin privind minori neînsoțiți trimise altor state membre sunt respinse.

(6)

     Cu excepția alocării specifice aferente celor 54 000 de locuri rămase.

(7)

     Acest grup de state membre include Luxemburg și România, chiar dacă ambele au relocat deja sirieni din Turcia în baza Declarației UE-Turcia.

(8)

     Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Grecia, Ungaria, Irlanda, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia și Regatul Unit.

Top

Strasbourg, 13.6.2017

COM(2017) 330 final

ANEXĂ

la

RAPORTUL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

Al treisprezecelea raport privind transferul și relocarea


Anexa 1: Transferuri din Grecia până la data de 9 iunie 2017

Statul membru

Angajamente oficiale 1

Transferuri efective

Angajament prevăzut legal în deciziile Consiliului 2

Austria 3

1 491

Belgia

790

502

2 415

Bulgaria

570

47

831

Croația

90

36

594

Cipru

145

55

181

Republica Cehă

30

12

1 655

Estonia

332

130

204

Finlanda

1 349

987

1 299

Franța

4 970

3 148

12 599

Germania

4 740

2 943

17 209

Ungaria

988

Islanda

Irlanda

943

459

240

Letonia

363

290

295

Liechtenstein

10

10

Lituania

670

290

420

Luxemburg

260

216

309

Malta

117

90

78

Țările de Jos

1 550

1 295

3 797

Norvegia

685

533

Polonia

65

4 321

Portugalia

1 630

1 075

1 778

România

1 222

589

2 572

Slovacia

50

16

652

Slovenia

205

164

349

Spania

1 275

742

6 647

Suedia 4

2 378

2 378

Elveția

630

344

TOTAL

25 069

13 973

63 302

(1)

Transmise prin intermediul DubliNet în temeiul articolului 5 alineatul (2) din decizia Consiliului.

(2)

Nu sunt incluse aproximativ 8 000 de persoane care urmează să fie alocate în temeiul primei decizii a Consiliului și alocările aferente celor 54 000 de locuri rămase.

(3)

     Decizia de punere în aplicare (UE) 2016/408 a Consiliului din 10 martie 2016 privind suspendarea temporară a transferului a 30 % din numărul de solicitanți care i-a fost alocat Austriei în temeiul Deciziei (UE) 2015/1601 de instituire a unor măsuri provizorii în domeniul protecției internaționale în beneficiul Italiei și al Greciei.

(4)

     Decizia (UE) 2016/946 a Consiliului din 9 iunie 2016 de instituire a unor măsuri provizorii în domeniul protecției internaționale în beneficiul Suediei în conformitate cu articolul 9 din Decizia (UE) 2015/1523 și cu articolul 9 din Decizia (UE) 2015/1601 de instituire a unor măsuri provizorii în domeniul protecției internaționale în beneficiul Italiei și al Greciei.

Top

Strasbourg, 13.6.2017

COM(2017) 330 final

ANEXĂ

la

RAPORTUL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

Al treisprezecelea raport privind transferul și relocarea


Anexa 2: Transferuri din Italia până la data de 9 iunie 2017

Statul membru

Angajamente oficiale 1

Transferuri efective

Angajament prevăzut legal în deciziile Consiliului 2

Austria 3

 50

462

Belgia

340

121

1 397

Bulgaria

140

471

Croația

46

18

374

Cipru

45

34

139

Republica Cehă

20

1 036

Estonia

8

125

Finlanda

779

653

779

Franța

970

330

7 115

Germania

4 510

2 715

10 327

Ungaria

 

306

Islanda

 

Irlanda

20

360

Letonia

105

27

186

Liechtenstein

Lituania

140

17

251

Luxemburg

160

110

248

Malta

47

47

53

Țările de Jos

725

612

2 150

Norvegia

815

812

Polonia

35

1 861

Portugalia

588

299

1 173

România

800

45

1 608

Slovacia

 

250

Slovenia

75

35

218

Spania

225

144

2 676

Suedia 4

1 399

228

1 388

Elveția

900

649

TOTAL

12 942

6 896

34 953

(1)

Transmise prin intermediul DubliNet în temeiul articolului 5 alineatul (2) din decizia Consiliului.

(2)

Nu sunt incluse aproximativ 8 000 de persoane care urmează să fie alocate în temeiul primei decizii a Consiliului și alocările aferente celor 54 000 de locuri rămase.

(3)

     Decizia de punere în aplicare (UE) 2016/408 a Consiliului din 10 martie 2016 privind suspendarea temporară a transferului a 30 % din numărul de solicitanți care i-a fost alocat Austriei în temeiul Deciziei (UE) 2015/1601 de instituire a unor măsuri provizorii în domeniul protecției internaționale în beneficiul Italiei și al Greciei.

(4)

     Decizia (UE) 2016/946 a Consiliului din 9 iunie 2016 de instituire a unor măsuri provizorii în domeniul protecției internaționale în beneficiul Suediei în conformitate cu articolul 9 din Decizia (UE) 2015/1523 și cu articolul 9 din Decizia (UE) 2015/1601 de instituire a unor măsuri provizorii în domeniul protecției internaționale în beneficiul Italiei și al Greciei.

Top

Strasbourg, 13.6.2017

COM(2017) 330 final

ANEXĂ

la

RAPORTUL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

Al treisprezecelea raport privind transferul și relocarea


Anexa 3: Transferuri din Italia și Grecia până la data de 9 iunie 2017

Statul membru

Transferuri efective din Italia

Transferuri efective din Grecia

Numărul total de transferuri efective

Angajament prevăzut legal în deciziile Consiliului 1

Austria 2

1 953

Belgia

121

502

623

3 812

Bulgaria

47

47

1 302

Croația

18

36

54

968

Cipru

34

55

89

320

Republica Cehă

12

12

2 691

Estonia

130

130

329

Finlanda

653

987

1 640

2 078

Franța

330

3 148

3 478

19 714

Germania

2 715

2 943

5 658

27 536

Ungaria

1 294

Islanda

Irlanda

459

459

600

Letonia

27

290

317

481

Liechtenstein

0

10

10

Lituania

17

290

307

671

Luxemburg

110

216

326

557

Malta

47

90

137

131

Țările de Jos

612

1 295

1 907

5 947

Norvegia

812

533

1 345

Polonia

6 182

Portugalia

299

1 075

1 374

2 951

România

45

589

634

4 180

Slovacia

16

16

902

Slovenia

35

164

199

567

Spania

144

742

886

9 323

Suedia 3

228

228

3 766

Elveția

649

344

993

TOTAL

6 896

13 973

20 869

98 255

   

(1)

Nu sunt incluse aproximativ 8 000 de persoane care urmează să fie alocate în temeiul primei decizii a Consiliului și alocările aferente celor 54 000 de locuri rămase.

(2)

     Decizia de punere în aplicare (UE) 2016/408 a Consiliului din 10 martie 2016 privind suspendarea temporară a transferului a 30 % din numărul de solicitanți care i-a fost alocat Austriei în temeiul Deciziei (UE) 2015/1601 de instituire a unor măsuri provizorii în domeniul protecției internaționale în beneficiul Italiei și al Greciei.

(3)

     Decizia (UE) 2016/946 a Consiliului din 9 iunie 2016 de instituire a unor măsuri provizorii în domeniul protecției internaționale în beneficiul Suediei în conformitate cu articolul 9 din Decizia (UE) 2015/1523 și cu articolul 9 din Decizia (UE) 2015/1601 de instituire a unor măsuri provizorii în domeniul protecției internaționale în beneficiul Italiei și al Greciei.

Top

Strasbourg, 13.6.2017

COM(2017) 330 final

ANEXĂ

la

RAPORTUL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

Al treisprezecelea raport privind transferul și relocarea


Anexa 4: Situația privind relocarea la data de 12 mai 2017, în temeiul Concluziilor din 20 iulie 2015
și al „mecanismului 1:1” convenit cu Turcia (în vigoare din 4 aprilie 2016)

Stat membru/
stat asociat

Angajamente asumate în cadrul mecanismului de relocare din 20 iulie 2015

Numărul total de relocări efectuate în cadrul mecanismului de relocare din 20 iulie 2015 și al mecanismului 1:1 convenit cu Turcia

Țara terță din care s-a efectuat relocarea

Austria

1 900

1 730

Liban: 886; Iordania: 609; Turcia: 234 (din care 57 în cadrul mecanismului 1:1); Irak: 1

Belgia

1 100

892

Liban: 448; Turcia: 311 în cadrul mecanismului 1:1 (242 în cadrul mecanismului de relocare din 20 iulie și 69 în afara acestuia 1 ); Turcia: 8; Iordania: 170; Egipt: 24;

Bulgaria

50

0

Croația

150

0

Cipru

69

0

Republica Cehă

400

52

Liban: 32; Iordania: 20

Danemarca

1 000

481

Liban, Uganda

Estonia

20

20

Turcia: 20 în cadrul mecanismului 1:1

Finlanda

293

293 2

Turcia: 504 3 în cadrul mecanismului 1:1, în afara mecanismului de relocare din 20 iulie; Liban: 282; Egipt: 7; Iordania: 4

Franța

2 375

1 664

Turcia: 803 în cadrul mecanismului 1:1 (228 în cadrul mecanismului de relocare din 20 iulie și 575 în afara acestuia 4 ); Liban: 834; Iordania: 478; Irak: 8; altele: 116

Germania

1 600

1 600

Turcia: 2 270 în cadrul mecanismului 1:1 (1 600 în cadrul mecanismului de relocare din 20 iulie și 670 în afara acestuia);

Grecia

354

0

Ungaria

Islanda

50

50 5

Liban

Irlanda

520

520 6

Liban

Italia

1 989

1 006

Liban: 596; Turcia: 257 în cadrul mecanismului 1:1; Iordania: 53; Siria: 52; Sudan: 48;

Letonia

50

10

Turcia: 10 în cadrul mecanismului 1:1

Liechtenstein

20

20

Turcia

Lituania

70

25

Turcia: 25 în cadrul mecanismului 1:1

Luxemburg

30

0 7

Turcia: 98 în cadrul mecanismului 1:1, în afara mecanismului de relocare din 20 iulie

Malta

14

0

Țările de Jos

1 000

1 000

Turcia: 1 411 în cadrul mecanismului 1:1 (556 în cadrul mecanismului de relocare din 20 iulie și 855 în afara acestuia); Turcia: 7; Liban: 341; Kenia: 70; Etiopia: 8; Iordania: 7; Libia: 4; Israel: 2; Irak, Maroc, Egipt, Arabia Saudită, Siria: 1

Norvegia

3 500

3 416

Liban: 2 619; Turcia: 540; Iordania: 257;

Polonia

900

0

Portugalia

191

12

Turcia: 12 în cadrul mecanismului 1:1

România

80

0

Turcia: 11 în cadrul mecanismului 1:1, în afara mecanismului de relocare din 20 iulie

Slovacia

100

0

Slovenia

20

0

Spania

1 449

418

Liban: 232; Turcia: 186 în cadrul mecanismului 1:1; 

Suedia

491

491

Turcia: 279 în cadrul mecanismului 1:1 (dintre care 269 în cadrul mecanismului din 20 iulie); Sudan: 124; Kenia: 80; Liban: 8; Irak: 8; Egipt: 1; Iordania: 1 

Elveția

519

519

Liban: 431; Siria: 88

Regatul Unit

2 200

2 200

Iordania, Liban, Turcia, Egipt, Irak și altele

TOTAL

22 504

16 419

 

În total 6 254 de persoane au fost relocate din Turcia în cadrul mecanismului 1:1, 3 462 dintre acestea fiind relocate prin intermediul mecanismului din 20 iulie 2015.

(1)

69 de cetățeni sirieni relocați din Turcia în afara mecanismului de relocare din 20 iulie sunt luați în calcul în conformitate cu Decizia 2016/1754 a Consiliului.

(2)

Această cifră nu îi include pe cei 504 de cetățeni sirieni relocați din Turcia în cadrul mecanismului 1:1.

(3)

 Din cei 504 de cetățeni sirieni relocați din Turcia în cadrul mecanismului 1:1, 11 au fost relocați în temeiul programului național de relocare, iar 493 sunt luați în calcul

în conformitate cu Decizia 2016/1754 a Consiliului.

(4)

575 de cetățeni sirieni relocați din Turcia în afara mecanismului de relocare din 20 iulie sunt luați în calcul în conformitate cu Decizia (UE) 2016/1754 a Consiliului.

(5)

Islanda a relocat un număr total de 97 de persoane, toate din Liban.

(6)

În plus, în aceeași perioadă, Irlanda a admis 259 de persoane care au nevoie de protecție internațională din Liban, în cadrul programului său național de relocare.

(7)

Deși nu a avut loc încă nicio relocare în temeiul Concluziilor din 20 iulie 2015, 98 de cetățeni sirieni au fost relocați în temeiul programului național al Luxemburgului în cadrul mecanismului 1:1 și sunt luați în calcul în conformitate cu Decizia (UE) 2016/1754.

Top