Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R0025

    Regulamentul delegat (UE) 2022/25 al Comisiei din 22 septembrie 2021 de completare a Regulamentului (UE) 2019/2033 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare care precizează metodele de măsurare a factorilor K menționate la articolul 15 din regulamentul respectiv (Text cu relevanță pentru SEE)

    C/2021/6739

    JO L 6, 11.1.2022, p. 1–6 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2022/25/oj

    11.1.2022   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 6/1


    REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2022/25 AL COMISIEI

    din 22 septembrie 2021

    de completare a Regulamentului (UE) 2019/2033 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare care precizează metodele de măsurare a factorilor K menționate la articolul 15 din regulamentul respectiv

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (UE) 2019/2033 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 noiembrie 2019 privind cerințele prudențiale ale firmelor de investiții și de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1093/2010, (UE) nr. 575/2013, (UE) nr. 600/2014 și (UE) nr. 806/2014 (1), în special articolul 15 alineatul (5) al treilea paragraf,

    întrucât:

    (1)

    Unii dintre factorii K – astfel cum sunt definiți la articolul 4 alineatul (1) punctul 26 din Regulamentul (UE) 2019/2033 – nu necesită precizări suplimentare, deoarece regulamentul menționat descrie în detaliu metodele de măsurare a acestora. În această situație se află factorul K aferent riscului de poziție netă (K-NPR), care este derivat din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (2), precum și factorul K aferent riscului de concentrare (K-CON) și factorul K aferent stării de nerambursare a contrapărții la tranzacționare (K-TCD), care utilizează o aplicare simplificată a cerințelor corespunzătoare din regulamentul respectiv. Cu toate acestea, în alte cazuri, cum ar fi „activele administrate” (AUM), „fondurile clienților deținute” (CMH), „ordinele clienților tratate” (COH), „activele protejate și administrate” (ASA) și „fluxul zilnic de tranzacționare” (DTF), unele clarificări suplimentare ale metodelor de măsurare a factorilor respectivi ar putea fi utile.

    (2)

    Toate activitățile desfășurate de o firmă de investiții ar trebui să fie cuprinse în factorii K pentru a reflecta în mod adecvat riscurile. Având în vedere că un agent delegat este o persoană fizică sau juridică ce acționează numai în numele unei anumite firme de investiții și sub responsabilitatea deplină și necondiționată a firmei de investiții respective, este necesar să se asigure că orice activitate a unui agent delegat este inclusă în factorii K aferenți AUM, ASA, CMH și COH ai unei firme de investiții.

    (3)

    „Serviciile de consultanță de investiții” menționate în secțiunea A punctul 5 din anexa I la Directiva 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului (3) sunt diferite de serviciile auxiliare menționate în secțiunea B punctul 3 din anexa I la directiva menționată, „[s]ervicii de consultanță furnizate întreprinderilor în ceea ce privește structura capitalului, strategia industrială și aspectele conexe; consultanța și serviciile în materie de fuziuni și de achiziție de întreprinderi”. În acest context și pe baza definiției „consultanței de investiții cu caracter permanent” de la articolul 4 alineatul (1) punctul 21 din Regulamentul (UE) 2019/2033, în cazul în care serviciul auxiliar menționat anterior nu este inclus, este necesar să se precizeze că orice active administrate legate de serviciul auxiliar respectiv ar trebui excluse din calculul K-AUM.

    (4)

    Pentru a asigura o măsurare consecventă a AUM și ASA atunci când se calculează K-AUM și K-ASA, instrumentele financiare ar trebui evaluate la valoarea lor justă în conformitate cu standardele de contabilitate aplicabile, astfel încât să permită reflectarea valorii de piață a instrumentelor financiare, dacă aceasta este disponibilă.

    (5)

    Întrucât calibrarea coeficientului CMH de la articolul 15 tabelul 1 din Regulamentul (UE) 2019/2033 ia deja în considerare riscul pentru clienți aferent gestionării numerarului, cuantumurile incluse în măsurarea CMH nu ar trebui să fie incluse în măsurarea AUM. În plus, pentru a evita orice dublă contabilizare în calculul cerințelor de capital, cuantumurile deja luate în considerare pentru măsurarea CMH nu ar trebui să fie incluse în măsurarea ASA.

    (6)

    Definiția CMH de la articolul 4 alineatul (1) punctul 28 din Regulamentul (UE) 2019/2033 prezintă, împreună cu considerentul 24 din regulamentul menționat, clarificări cu privire la cuantumurile care trebuie luate în considerare pentru măsurarea CMH. Prin urmare, este suficient să se precizeze mai în detaliu restul aspectelor operaționale ale metodei de măsurare a CMH în vederea asigurării robusteții cifrelor CMH, în special prin evitarea dependenței excesive de raportarea externă și prin punerea accentului pe înregistrările contabile interne ale firmei de investiții și pe cifrele utilizate pentru reconcilierea internă.

    (7)

    Metodele de măsurare a cuantumurilor care trebuie incluse în COH drept primire și transmitere a ordinelor și de executare a ordinelor ar trebui să includă norme specifice pentru cazul în care prețurile pieței nu sunt ușor accesibile, întrucât nu figurează în ordine. Este necesar să se reflecte diferențele dintre cazul executării ordinelor și cazul primirii și al transmiterii, deoarece prețurile și momentul la care ar trebui înregistrate ordinele pentru măsurarea COH pot fi diferite în cele două cazuri. În plus, în cazul primirii și transmiterii ordinelor, ordinele transmise reprezintă o referință mai bună în acest scop decât ordinele primite, acestea din urmă putând să nu fie transmise.

    (8)

    Întrucât serviciul de investiții constând în „[p]rimirea și transmiterea de ordine privind unul sau mai multe instrumente financiare” – menționat în secțiunea A punctul 1 din anexa I la Directiva 2014/65/UE – este diferit de activitățile de investiții constând în „[o]perarea de MTF-uri” (MTF – sistem multilateral de tranzacționare) și în „[o]perarea unui OTF” (OTF – sistem organizat de tranzacționare), menționate la punctele 8 și 9 din aceeași secțiune, este necesar să se clarifice faptul că interesele de cumpărare și de vânzare reunite în MTF-urile și OTF-urile operate de firma de investiții nu trebuie incluse în calculul K-COH tranzacții în numerar sau în cel al K-COH instrumente financiare derivate.

    (9)

    Întrucât cerințele de capital pentru firmele de investiții prevăzute de Regulamentul (UE) 2019/2033 se bazează pe factorii K ce acoperă toate serviciile și activitățile incluse în anexa I la Directiva 2014/65/UE, este necesar să se stabilească norme pentru adaptarea metodelor respective în situațiile în care, în caz contrar, s-ar putea produce o dublă contabilizare. Acesta este cazul, în special, al anumitor servicii auxiliare care pot fi prestate numai împreună cu serviciile și activitățile enumerate în secțiunea A din anexa I la directiva menționată. Prin urmare, ordinele legate de serviciul auxiliar menționat în secțiunea B punctul 3 din anexa I la Directiva 2014/65/UE (serviciile de consultanță furnizate întreprinderilor în ceea ce privește structura capitalului, strategia industrială și aspectele conexe; consultanța și serviciile în materie de fuziuni și de achiziție de întreprinderi), care se referă la serviciile de consultanță privind tranzacțiile dintre investitori, în cazul finanțelor corporatiste sau al tranzacțiilor cu capital privat, nu ar trebui să fie incluse nici în măsurarea AUM, nici în măsurarea COH, deoarece sunt deja luate în considerare de factorii K respectivi.

    (10)

    Regulamentul (UE) 2019/2033 prevede doi coeficienți diferiți pentru măsurarea COH în tabelul 1 de la articolul 15, unul pentru tranzacțiile în numerar și un altul pentru instrumentele financiare derivate. Ar trebui furnizate clarificări suplimentare cu privire la modul de repartizare a tranzacțiilor între cele două clase de instrumente și cu privire la metoda de evaluare care trebuie utilizată în fiecare caz. Mai precis, instrumentele financiare derivate ar trebui incluse în măsurarea factorilor K pe baza valorii noționale și a tranzacțiilor în numerar la valoarea de piață, deoarece coeficienții factorilor K sunt calibrați pe această bază.

    (11)

    Este necesar să se precizeze calculul valorii noționale a unui instrument financiar derivat, deoarece Regulamentul (UE) 2019/2033 nu conține norme privind modul de calculare a acesteia. Având în vedere că articolul 29 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2019/2033 stabilește norme privind modul de calculare a valorii noționale a instrumentelor financiare derivate în scopul calculării TCD și pentru a asigura consecvența în ceea ce privește măsurarea TCD și a DTF, aceste norme de măsurare a valorii noționale a unui instrument financiar derivat ar trebui să se aplice, de asemenea, pentru măsurarea DTF.

    (12)

    Prezentul regulament se bazează pe proiectele de standarde tehnice de reglementare prezentate Comisiei de către Autoritatea Bancară Europeană (ABE).

    (13)

    ABE a efectuat consultări publice deschise cu privire la proiectele de standarde tehnice de reglementare pe care se bazează prezentul regulament, a analizat costurile și beneficiile potențiale aferente și a solicitat avizul Grupului părților interesate din domeniul bancar, instituit în conformitate cu articolul 37 din Regulamentul (UE) nr. 1093/2010 al Parlamentului European și al Consiliului (4). ABE a consultat, de asemenea, Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe înainte de a prezenta proiectele de standarde tehnice pe care se bazează prezentul regulament,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    SECȚIUNEA 1

    METODE DE MĂSURARE A FACTORILOR K AFERENȚI RISCULUI PENTRU CLIENT

    Articolul 1

    Metode de măsurare a factorilor K aferenți riscului pentru client în cazul serviciilor și al activităților de investiții desfășurate cu ajutorul agenților afiliați

    În scopul măsurării factorilor K aferenți riscului pentru client (RtC) în conformitate cu articolul 16 din Regulamentul (UE) 2019/2033, o firmă de investiții include în fiecare dintre AUM, CMH, ASA și COH – menționate la articolele 17, 18, 19 și, respectiv, 20 din regulamentul respectiv – orice cuantumuri care se referă la serviciile și activitățile de investiții ale firmei de investiții efectuate de către orice agent delegat înregistrat cu scopul de a acționa în numele acesteia.

    Articolul 2

    Metode de măsurare a AUM în cazul mecanismelor nediscreționare de consultanță cu caracter continuu

    (1)   În scopul măsurării factorilor K aferenți RtC în conformitate cu articolul 16 din Regulamentul (UE) 2019/2033, o firmă de investiții nu include în AUM, menționate la articolul 17 din regulamentul respectiv, niciun cuantum al activelor care se referă la serviciile auxiliare menționate în secțiunea B punctul 3 din anexa I la Directiva 2014/65/UE.

    (2)   În cazul în care o firmă de investiții pune la dispoziție mecanisme nediscreționare de consultanță cu caracter continuu unei alte entități din sectorul financiar care efectuează administrarea discreționară a portofoliului, aceasta include în AUM menționate la articolul 17 din Regulamentul (UE) 2019/2033 orice valoare a activelor care se referă la respectivele mecanisme nediscreționare de consultanță.

    Articolul 3

    Metode de măsurare a AUM în cazul administrării discreționare de portofolii

    În sensul articolului 17 din Regulamentul (UE) 2019/2033, măsurarea AUM lunare totale se efectuează în conformitate cu toate elementele următoare:

    (a)

    calculul include valoarea instrumentelor financiare calculată la valoarea justă în conformitate cu standardele de contabilitate aplicabile;

    (b)

    instrumentele financiare cu o valoare justă negativă sunt incluse în valoare absolută;

    (c)

    calculul include numerar, cu excepția oricăror cuantumuri acoperite de CMH în conformitate cu articolul 4 din prezentul regulament.

    Articolul 4

    Metode de măsurare a CMH

    În sensul articolului 18 din Regulamentul (UE) 2019/2033, măsurarea CMH se bazează pe elementele următoare:

    (a)

    soldurile pe care firma de investiții le utilizează pentru reconcilierile sale interne;

    (b)

    valorile cuprinse în evidențele contabile ale firmei de investiții.

    Articolul 5

    Metode de măsurare a ASA

    În sensul articolului 19 din Regulamentul (UE) 2019/2033, măsurarea ASA zilnice totale include valoarea tuturor instrumentelor financiare ale clienților protejate și administrate, calculată la valoarea justă în conformitate cu standardele de contabilitate aplicabile. Aceasta exclude CMH menționate la articolul 4 din prezentul regulament.

    Articolul 6

    Metode de măsurare a executării ordinelor în COH

    (1)   În scopul calculării factorului K-COH în conformitate cu articolul 20 din Regulamentul (UE) 2019/2033, o firmă de investiții include în calculul COH ordinul respectiv al clientului în momentul în care primește confirmarea că executarea a avut loc și că prețul este cunoscut.

    (2)   În cazul în care o firmă de investiții execută în contul unui client un ordin primit de la o altă firmă de investiții, calculul COH efectuat de firma de investiții care execută ordinul include ordinul respectiv în totalul ordinelor măsurat în scopul executării ordinelor clienților și îl exclude din totalul ordinelor măsurat în scopul primirii și transmiterii ordinelor.

    Articolul 7

    Metode de măsurare a primirii și transmiterii ordinelor în COH

    (1)   În scopul calculării factorului K-COH în conformitate cu articolul 20 din Regulamentul (UE) 2019/2033, în cazul în care o firmă de investiții primește și transmite un ordin al unui client, ordinul respectiv trebuie inclus la momentul în care firma de investiții transmite ordinul unei alte firme de investiții sau unui intermediar care execută ordine.

    (2)   O firmă de investiții nu include în măsurarea COH ordinele primite și transmise în cazul în care reunește doi sau mai mulți investitori pentru a realiza o tranzacție între respectivii investitori, cum ar fi în cazul finanțelor corporatiste sau al tranzacțiilor cu capital privat.

    (3)   În cazul în care o firmă de investiții include în măsurarea COH ordinele primite și transmise, aceasta utilizează prețul care figurează în ordine. În cazul în care ordinele nu conțin niciun preț, inclusiv în cazul în care acestea sunt ordine limită, firma de investiții utilizează prețul de piață al instrumentului financiar din ziua transmiterii.

    (4)   Interesele de cumpărare și de vânzare reunite de o firmă de investiții în scopul operării unui sistem multilateral de tranzacționare sau a unui sistem organizat de tranzacționare, astfel cum se prevede la articolul 4 alineatul (1) punctele 22 și 23 din Directiva 2014/65/UE, nu trebuie incluse în măsurarea COH.

    Articolul 8

    Metode de măsurare a tranzacțiilor în numerar în scopul măsurării COH

    (1)   În scopul măsurării COH în conformitate cu articolul 20 din Regulamentul (UE) 2019/2033, o firmă de investiții include ca tranzacții în numerar orice tranzacții în care o contraparte se angajează să tranzacționeze oricare dintre următoarele elemente:

    (a)

    valori mobiliare;

    (b)

    instrumente ale pieței monetare;

    (c)

    unități ale organismelor de plasament colectiv;

    (d)

    opțiuni tranzacționate la bursă.

    (2)   În scopul măsurării COH ale unei opțiuni tranzacționate la bursă, firma de investiții utilizează prima opțiunii utilizată pentru executarea opțiunii respective.

    Articolul 9

    Metode de măsurare a instrumentelor financiare derivate în scopul măsurării COH

    În scopul măsurării COH în conformitate cu articolul 20 din Regulamentul (UE) 2019/2033 în ceea ce privește instrumentele financiare derivate, valoarea noțională a unui contract derivat se determină în conformitate cu articolul 29 alineatul (3) din regulamentul respectiv.

    SECȚIUNEA 2

    METODE DE MĂSURARE A FACTORILOR K AFERENȚI RISCULUI PENTRU FIRMĂ

    Articolul 10

    Metode de măsurare a tranzacțiilor în numerar în scopul măsurării DTF

    (1)   În scopul măsurării DTF în conformitate cu articolul 33 din Regulamentul (UE) 2019/2033 în ceea ce privește tranzacțiile în numerar, o firmă de investiții include ca tranzacții în numerar orice tranzacție în care o contraparte se angajează să tranzacționeze oricare dintre următoarele elemente:

    (a)

    valori mobiliare;

    (b)

    instrumente ale pieței monetare;

    (c)

    unități ale organismelor de plasament colectiv;

    (d)

    opțiuni tranzacționate la bursă.

    (2)   În scopul măsurării DTF al unei opțiuni tranzacționate la bursă, firma de investiții utilizează prima opțiunii utilizată pentru executarea opțiunii respective.

    Articolul 11

    Metode de măsurare a instrumentelor financiare derivate în scopul măsurării DTF

    În scopul măsurării DTF în conformitate cu articolul 33 din Regulamentul (UE) 2019/2033 în ceea ce privește instrumentele financiare derivate, valoarea noțională a unui contract derivat se determină în conformitate cu articolul 29 alineatul (3) din regulamentul respectiv.

    Articolul 12

    Intrare în vigoare

    Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 22 septembrie 2021.

    Pentru Comisie

    Președintele

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)  JO L 314, 5.12.2019, p. 1.

    (2)  Regulamentul (UE) nr. 575/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 iunie 2013 privind cerințele prudențiale pentru instituțiile de credit și firmele de investiții și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 (JO L 176, 27.6.2013, p. 1).

    (3)  Directiva 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 privind piețele instrumentelor financiare și de modificare a Directivei 2002/92/CE și a Directivei 2011/61/UE (JO L 173, 12.6.2014, p. 349).

    (4)  Regulamentul (UE) nr. 1093/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 noiembrie 2010 de instituire a Autorității europene de supraveghere (Autoritatea bancară europeană), de modificare a Deciziei nr. 716/2009/CE și de abrogare a Deciziei 2009/78/CE a Comisiei (JO L 331, 15.12.2010, p. 12).


    Top