Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Norme ale UE privind comercializarea materialului de plantare fructifer

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva 2008/90/CE – comercializarea materialului de înmulțire și plantare fructifer destinat producției de fructe

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

  • Directiva actualizează și îmbunătățește normele UE pentru a le asigura cumpărătorilor achiziționarea unui material de înmulțire* și plantare fructifer într-o stare fitosanitară bună și de bună calitate.
  • Aceasta îmbunătățește și eficientizează sistemul de norme în cadrul căruia funcționează întreprinderile, reflectând progresul științific și tehnic și stabilind condiții clare care trebuie întrunite pentru a satisface noile nevoi ale consumatorilor și ale industriei.
  • Această directivă este o reformare și înlocuiește Directiva 92/34/CEE a Consiliului.

ASPECTE-CHEIE

Domeniul de aplicare

  • Actul se aplică în cazul comercializării materialului de înmulțire și plantare fructifer destinat producției de fructe în interiorul UE.
  • Anexa 1 conține o listă a genurilor și speciilor (precum și a hibrizilor* acestora) care sunt incluse.
  • De asemenea, directiva se aplică portaltoaielor* și altor părți ale plantelor aparținând altor genuri sau specii (și hibrizi) decât cele enumerate în anexa 1, dacă materialul ce aparține genurilor sau speciilor enumerate în anexa I sau hibrizilor acestora este altoit* sau trebuie altoit pe ele.
  • Directiva nu se aplică materialului de înmulțire și materialului de plantare fructifer destinate exportului către țări din afara UE, cu condiția să fie identificate ca atare și să fie suficient izolate.

Directiva vizează:

  • cerințe pentru materialul de înmulțire și plantare fructifer – inclusiv cerințe generale pentru introducerea pe piață și cerințe specifice pentru fiecare dintre genurile și speciile menționate în anexa 1;
  • cerințe de îndeplinit de către furnizori – inclusiv normele pentru înregistrarea furnizorilor și cerințe specifice privind răspunderea furnizorilor implicați în procesul de producere și reproducere a întregului material de înmulțire și de plantare fructifer;
  • identificarea și etichetarea soiului – materialul de înmulțire și plantare fructifer trebuie comercializat cu menționarea soiului căruia îi aparține. Dacă materialul nu aparține unui soi, ca în cazul portaltoaielor, trebuie să se facă referire la specia sau hibridul interspecific respectiv;
  • scutiri – micii producători a căror producție și vânzare de material de înmulțire și plantare fructifer sunt destinate utilizării finale de către persoane de pe piața locală care nu sunt implicate profesional în producția de plante pot fi scutiți de la aplicarea normelor privind etichetarea și de controalele și inspecțiile oficiale;
    • materialul de înmulțire și plantare fructifer produs în țări din afara UE – până la 31 decembrie 2022, țările UE pot evalua dacă materialul de înmulțire și plantare fructifer produs într-o țară din afara UE este echivalent din toate punctele de vedere cu materialul produs în UE;
  • măsuri de control – care vizează:
    • inspecțiile oficiale efectuate de țările UE – prin intermediul unui organism desemnat oficial de către țara UE și notificat Comisiei Europene;
    • monitorizarea din partea UE – Comisia poate organiza controale ale încercărilor efectuate de către țările UE pentru a verifica dacă materialul îndeplinește cerințele și condițiile directivei;
    • controalele – Comisia poate organiza controale la fața locului;
    • activitatea de supraveghere – dacă se constată că un material nu îndeplinește cerințele, țara UE trebuie să ia măsurile necesare, inclusiv interzicerea comercializării materialului respectiv.

DE CÂND SE APLICĂ DIRECTIVA?

Directiva 2008/90/CE a revizuit și a înlocuit Directiva 92/34/CEE (și modificările ulterioare ale acesteia), iar țările UE au avut obligația de a aplica noile norme ale Directivei 2008/90/CE până la 30 septembrie 2012.

CONTEXT

TERMENI-CHEIE

Material de înmulțire: semințe, părți ale plantelor și orice material vegetal, inclusiv portaltoaiele, destinate înmulțirii și producției de plante fructifere.
Hibrid: plantă obținută prin altoirea părții superioare a unei plante pe un portaltoi al altei plante pentru a combina cele mai bune caracteristici ale celor două plante.
Portaltoi: un sistem radicular sănătos și o porțiune a tulpinii care se utilizează ca porțiunea de jos a plantei la altoire.
Altoire: procesul prin care partea superioară a unei plante este atașată la sistemul radicular (portaltoiul) altei plante, astfel încât să se creeze aspectul unei singure plante.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Directiva 2008/90/CE a Consiliului din 29 septembrie 2008 privind comercializarea materialului de înmulțire și plantare fructifer destinat producției de fructe (Versiune reformată) (JO L 267, 8.10.2008, pp. 8-22)

Modificările succesive aduse Directivei 2008/90/CE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Decizia de punere în aplicare (UE) 2017/925 a Comisiei din 29 mai 2017 de autorizare temporară a anumitor state membre să certifice materialul prebază de la anumite specii de plante fructifere produse în câmp fără protecție contra insectelor și de abrogare a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2017/167 (JO L 140, 31.5.2017, p. 7-14)

Directiva de punere în aplicare 2014/96/UE a Comisiei din 15 octombrie 2014 privind cerințele referitoare la etichetarea, sigilarea și ambalarea materialului de înmulțire și plantare fructifer destinat producției de fructe, care intră în domeniul de aplicare al Directivei 2008/90/CE a Consiliului (JO L 298, 16.10.2014, p. 12-15)

Directiva de punere în aplicare 2014/97/UE a Comisiei din 15 octombrie 2014 de punere în aplicare a Directivei 2008/90/CE a Consiliului în ceea ce privește înregistrarea furnizorilor și a soiurilor și lista comună a soiurilor (JO L 298, 16.10.2014, p. 16-21)

Directiva de punere în aplicare 2014/98/UE a Comisiei din 15 octombrie 2014 de punere în aplicare a Directivei 2008/90/CE a Consiliului în ceea ce privește cerințele specifice pentru genurile și speciile de plante fructifere menționate în anexa I la directivă, cerințele specifice pe care trebuie să le îndeplinească furnizorii și normele detaliate privind inspecțiile oficiale (JO L 298, 16.10.2014, p. 22-61)

Data ultimei actualizări: 08.08.2019

Top