EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Corelarea finanțării UE cu buna guvernanță economică

Granturile oferite din diferitele fonduri ale UE în perioada 2014-2020 sunt strâns corelate cu măsurile puse în aplicare la nivel național pentru a asigura buna guvernanță economică. Guvernele care nu respectă această corelare riscă suspendarea finanțării din partea UE.

ACT

Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor: Orientări privind aplicarea măsurilor de corelare între eficacitatea fondurilor structurale și de investiții europene și buna guvernanță economică în conformitate cu articolul 23 din Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 [COM(2014) 494 final, 30.7.2014].

SINTEZĂ

Granturile oferite din diferitele fonduri ale UE în perioada 2014-2020 sunt strâns corelate cu măsurile puse în aplicare la nivel național pentru a asigura buna guvernanță economică. Guvernele care nu respectă această corelare riscă suspendarea finanțării din partea UE.

CARE ESTE ROLUL ACESTEI COMUNICĂRI?

Comunicarea explică modul în care ar trebui să pună în aplicare Comisia unele dispoziții din articolul 23 al Regulamentului (UE) nr. 1303/2013. În temeiul acestui articol, finanțarea din partea celor cinci fonduri structurale și de investiții europene, care se distribuie țărilor UE, trebuie să contribuie la asigurarea bunei guvernanțe economice. Această dispoziție este cunoscută sub denumirea de „condiționalitate macroeconomică”* și este menită să sporească eficacitatea cheltuielilor.

ASPECTE-CHEIE

Regulamentul conferă Comisiei două competențe noi.

În primul rând, aceasta poate solicita unui guvern să își redirecționeze utilizarea fondurilor UE în cazul în care consideră că anumite probleme economice necesită o modificare a programului inițial al țării privind cheltuielile în ansamblu.

În acest context, Comisia va identifica programele și prioritățile care ar trebui să beneficieze de mai multe resurse financiare, precum și pe cele cărora le sunt suficiente mai puține asemenea resurse.

Dacă guvernul ignoră solicitarea sau nu răspunde prin măsuri adecvate, Comisia poate recomanda suspendarea unei părți a plăților efectuate din fondurile UE, posibil până la 50 % din fiecare dintre programele în cauză.

În al doilea rând, Comisia va recomanda suspendarea unor finanțări din partea UE dacă o țară nu respectă normele UE privind guvernanța economică - de exemplu, dacă menține un deficit excesiv sau un dezechilibru fiscal major.

Nivelul propriu-zis al suspendării propuse de Comisie s-ar stabili astfel încât să încurajeze țara în cauză să respecte solicitarea inițială. Comisia va ține cont de eventualele circumstanțe economice și sociale speciale.

În ambele cazuri, guvernele UE (Consiliul Uniunii Europene) ar decide cu privire la aprobarea sau la respingerea suspendării propuse de Comisie.

CONTEXT

Anterior, corelarea dintre finanțarea UE și guvernanța economică se limita la un singur fond: Fondul de coeziune. Acum, aceasta se extinde și la celelalte patru fonduri (regional, social, agricol și de pescuit).

TERMENI-CHEIE AI ACTULUI

* Condiționalitatea macroeconomică: finanțarea depinde de respectarea de către țara respectivă a procedurilor de guvernanță economică ale UE.

ACTE CONEXE

Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului european și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de stabilire a unor dispoziții comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime, precum și de stabilire a unor dispoziții generale privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1083/2006 al Consiliului (JO L 347, 20.12.2013, pp. 320-469).

Data ultimei actualizări: 08.12.2014

Top