Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Sistemul european de supraveghere a frontierelor (EUROSUR)

Pentru a îmbunătăți gestionarea integrată a frontierelor și a preveni criminalitatea transfrontalieră și imigrația ilegală, Uniunea Europeană (UE) a creat Sistemul european de supraveghere a frontierelor (EUROSUR).

ACT

Regulamentul (UE) nr. 1052/2013 al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a Sistemului european de supraveghere a frontierelor (EUROSUR).

SINTEZĂ

În octombrie 2013, UE a adoptat un regulament de instituire a Sistemului european de supraveghere a frontierelor (EUROSUR).

Un sistem polivalent

EUROSUR este un sistem polivalent, cu rolul de a preveni imigrația ilegală și criminalitatea transfrontalieră la frontierele externe. De asemenea, sistemul va contribui la asigurarea protecției și la salvarea vieților migranților care încearcă să ajungă la țărmurile europene.

Sistemul asigură un mecanism care permite schimbul rapid de informații și colaborarea între agențiile de supraveghere a frontierelor. Prin intermediul centrelor naționale de coordonare, toate autoritățile naționale ale țărilor UE care sunt responsabile cu supravegherea frontierelor (de exemplu, polițiștii de frontieră, poliția, paza de coastă, marina etc.) trebuie să își coordoneze activitățile cu ale altor țări din UE și cu ale agenției UE de supraveghere a frontierelor, Frontex.

Răspunsuri mai rapide datorită informării mai bune

EUROSUR urmează o abordare bazată pe informații, permițându-le agențiilor naționale și de la nivelul UE să înțeleagă mai bine ce se întâmplă la frontierele externe și să reacționeze mai rapid la rutele și metodele noi utilizate de rețelele infracționale.

Capacitatea de reacție rapidă

EUROSUR le permite țărilor UE să reacționeze mai rapid nu doar la incidente individuale, ci și la situații critice care apar la frontierele externe ale UE. În acest scop, frontierele externe terestre și maritime au fost împărțite în „secțiuni de frontiere”, fiecăreia atribuindu-i-se un „nivel de impact” redus, mediu sau ridicat. În acest fel se pot identifica punctele sensibile de la frontierele externe, în vederea unei reacții standardizate la nivel național și la nivel european, dacă este necesar.

Drepturi fundamentale

Țările UE care au semnat Acordul Schengen și Frontex trebuie să respecte în totalitate drepturile fundamentale, în special principiul nereturnării (care interzice returnarea la persecutor a unei victime reale a persecuției) și protecția datelor cu caracter personal.

Intrarea în vigoare

Din decembrie 2013, EUROSUR a funcționat în cele 19 țări care au semnat Acordul Schengen și care au frontiere externe sudice și estice. Celelalte 11 țări din spațiul Schengen s-au alăturat la EUROSUR în 1 decembrie 2014.

Regatul Unit (1), Irlanda și Danemarca nu au participat la adoptarea acestui regulament. S-a convenit însă că Regatul Unit (1) și Irlanda ar putea coopera cu EUROSUR prin intermediul rețelelor regionale. Danemarca a decis între timp să participe la EUROSUR.

REFERINȚE

Act

Intrarea în vigoare

Termen de transpunere în legislația statelor membre

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Regulamentul (UE) nr. 1052/2013

26.11.2013

-

JO L 295, 6.11.2013

Data ultimei actualizări: 22.04.2014



(1) Regatul Unit se retrage din Uniunea Europeană și, începând cu 1 februarie 2020, are statut de țară terță (țară din afara UE).

Top