EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014PC0005

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI privind condițiile zootehnice și genealogice aplicabile comerțului în cadrul Uniunii și importurilor în Uniune de animale de reproducție și de material germinativ provenit de la acestea

/* COM/2014/05 final - 2014/0032 (COD) */

52014PC0005

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI privind condițiile zootehnice și genealogice aplicabile comerțului în cadrul Uniunii și importurilor în Uniune de animale de reproducție și de material germinativ provenit de la acestea /* COM/2014/05 final - 2014/0032 (COD) */


EXPUNERE DE MOTIVE

1.           CONTEXTUL PROPUNERII

Legislația zootehnică a Uniunii are ca scop promovarea comerțului liber cu animale de reproducție și cu materialul genetic al acestora, având în vedere sustenabilitatea programelor de ameliorare și conservarea resurselor genetice.

În prezent, legislația zootehnică a Uniunii constă din patru acte de bază (verticale) pentru specii specifice, care stabilesc principiile fundamentale în ceea ce privește animalele de reproducție din speciile bovină, porcină, ovină, caprină și ecvină. Aceste directive ale Consiliului oferă temeiul juridic pentru adoptarea de către Comisie a unor măsuri detaliate privind:

– aprobarea sau recunoașterea și înscrierea pe liste a organizațiilor de ameliorare, a asociațiilor de crescători și a exploatațiilor private;

– înscrierea și clasificarea animalelor în registre genealogice și, în cazul porcilor de reproducție hibrizi, în registre zootehnice;

– testarea performanțelor și evaluarea genetică și

– conținutul și formatul certificatelor zootehnice pentru animalele de reproducție și materialul seminal, ovulele și embrionii provenind de la acestea.

Cu toate acestea, cerințele tehnice de aceeași natură pentru acceptarea animalelor de reproducție pentru reproducție sunt în prezent reglementate de trei directive ale Consiliului și o decizie a Comisiei.

În plus, nu au fost adoptate măsuri de punere în aplicare a Directivei 91/174/CEE, care stabilește principiile comerțului cu animale de reproducție de rasă pură aparținând altor specii de animale.

O directivă orizontală, completată de măsuri de punere în aplicare, prevede norme privind importurile din țări terțe de animale de reproducție și de material germinativ provenit de la acestea.

În fine, o decizie specifică a Consiliului prevede norme privind desemnarea unui centru de referință pentru ameliorarea animalelor din specia bovină.

Prezenta propunere constă din doisprezece capitole și cinci anexe tehnice.

Capitolele I - VIII ale propunerii combină dispozițiile Directivelor 2009/157/CE (animale din specia bovină), 88/661/CEE (porci de reproducție de rasă pură și hibrizi), 89/361/CEE (animale din speciile ovină și caprină), 90/427/CEE (ecvidee), 91/174/CEE (alte animale) și 94/28/CE (importuri) ale Consiliului, astfel cum se precizează în tabelul de corespondență.

În special, capitolul III conține dispoziții care descriu relația dintre crescători și societățile de ameliorare și soluționarea litigiilor, ținând cont de procedurile prevăzute în prezent în Decizia 92/354/CEE a Comisiei.

Capitolul IV include dispoziții privind acceptarea animalelor de reproducție pentru reproducție și însămânțare artificială, prevăzute în prezent atât în Directivele 87/328/CEE (animale din specia bovină), 90/118/CEE (porci de rasă pură) și 90/119/CEE (porci de reproducție hibrizi) ale Consiliului, astfel cum se precizează în tabelul de corespondență, cât și în Decizia 90/257/CEE a Comisiei (animale din speciile ovină și caprină).

Capitolul V privind testarea performanțelor include dispozițiile din Decizia 96/463/CE a Consiliului de desemnare a unui organism de referință pentru metodele de testare a animalelor de rasă pură din specia bovine.

Capitolele IX și X ale propunerii stabilesc temeiul juridic pentru efectuarea controalelor oficiale în domeniul zootehnic și cooperarea dintre autoritățile competente, luând în considerare principiile generale aplicate unor astfel de controale. Aceste dispoziții au fost incluse având în vedere noua legislație privind sănătatea animală și propunerea de regulament privind controalele oficiale și alte activități oficiale. Ca urmare a acestor inițiative legislative, legislația privind controalele asupra animalelor și materialului germinativ provenit de la acestea care fac obiectul comerțului în cadrul Uniunii (Directiva 90/425/CEE a Consiliului) și importurilor din țări terțe (Directiva 91/496/CEE a Consiliului) și privind cooperarea dintre autoritățile competente (Directiva 89/608/CEE) nu se va mai aplica aspectelor zootehnice. Textul propus este în concordanță în special cu titlul II privind controalele oficiale, titlul IV privind asistența administrativă, titlul VI privind controalele efectuate de Comisie și titlul VII privind măsurile de asigurare a respectării legii din noua propunere de regulament privind controalele oficiale și alte activități oficiale.

Capitolul XI reflectă intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, care impune ca dispozițiile de abilitare din actele de bază ale legislației zootehnice a Uniunii să fie aliniate cu articolul 290 și articolul 291 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE). În acest scop, este necesar să se identifice, pentru fiecare măsură care urmează să fie adoptată pe baza competențelor prevăzute de actul de bază, competențele delegate în conformitate cu articolul 290 din TFUE sau competențele de executare în conformitate cu articolul 291 din TFUE care sunt necesare.

Capitolul XII prevede dispozițiile finale privind abrogările și datele de intrare în vigoare și de aplicare.

Anexa I (criterii detaliate privind recunoașterea societăților de ameliorare și aprobarea programelor de ameliorare) include dispozițiile prevăzute în prezent în anexele la Deciziile 84/247/CEE (animale din specia bovină), 89/501/CEE (porci de reproducție de rasă pură), 89/504/CEE (porci de reproducție hibrizi), 90/257/CEE (animale din speciile ovină și caprină) și 92/353/CEE (ecvidee) ale Comisiei.

Anexa II (criterii detaliate privind înscrierea animalelor de reproducție în registre genealogice) include dispozițiile prevăzute în prezent în Deciziile 84/419/CEE (animale din specia bovină), 89/502/CEE (porci de reproducție de rasă pură) 89/505/CEE (porci de reproducție hibrizi), 90/255/CEE (animale din speciile ovină și caprină) și 96/78/CEE (ecvidee) ale Comisiei.

Anexa III (criterii detaliate privind testarea performanțelor și evaluarea genetică) include dispozițiile prevăzute în prezent în Deciziile 2006/427/CE (animale din specia bovină), 89/507/CEE (porci de reproducție de rasă pură și hibrizi) și 90/256/CEE (animale din speciile ovină și caprină) ale Comisiei.

Anexa IV (Funcțiile și atribuțiile centrelor de referință ale UE) reflectă anexa II la Decizia 96/463/CE a Consiliului.

Anexa V (certificate zootehnice) include cerințele privind informațiile, prevăzute în prezent în anexele la Deciziile 2005/379/CE (animale din specia bovină), 89/503/CEE (porci de reproducție de rasă pură), 89/506/CEE (porci de reproducție hibrizi), 90/258/CEE (animale din speciile ovină și caprină), 96/79/CE (ecvidee), 96/509/CE (importurile de material seminal provenit de la animale de reproducție de rasă pură din speciile bovină, porcină, ovină și caprină) și 96/510/CE (importurile de animale de reproducție, material seminal, ovule și embrioni) ale Comisiei.

2.           REZULTATELE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

Principiile de bază și normele principale ale legislației zootehnice a Uniunii s-au dovedit a fi adecvate și suficient de adaptate la evoluțiile tehnice din domeniul ameliorării animalelor și, prin urmare, au fost menținute în propunere. Cu toate acestea, deoarece legislația zootehnică actuală a Uniunii este organizată vertical în funcție de specii, dispozițiile aproape identice au fost raționalizate și redactate într-un limbaj mai precis și mai coerent sub forma unui regulament, pentru a evita ca transpunerea lor în legislația națională să creeze obstacole în calea comerțului.

În ultimii douăzeci de ani, Comisia a avut întruniri periodice cu statele membre pentru a discuta problemele zootehnice în cadrul Comitetului zootehnic permanent, legislația fiind elaborată în comun. Activitățile transfrontaliere ale societăților de ameliorare aprobate continuă să reprezinte o problemă controversată deoarece anumite state membre au subliniat diferențele de transpunere națională a directivelor în cauză. Situația nu s-a schimbat de la ultima reuniune a grupului de lucru zootehnic din februarie 2012 în cadrul căreia s-a prezentat și s-a discutat conținutul principal, structura și elementele noi ale propunerii.

În plus, Comisia s-a confruntat cu numeroase probleme ridicate de crescători, societăți de ameliorare și autorități competente ca urmare a interpretării diferite a dispozițiilor existente de către autoritățile competente ale statelor membre. Prin urmare, Comisia este la curent în ceea ce privește nevoile sectorului de ameliorare și ale autorităților de supraveghere competente.

Dispozițiile propuse privind controalele oficiale în sectorul zootehnic sunt aliniate pe deplin, cu adaptările necesare, cu cele propuse de Comisie, ca urmare a consultărilor intensive cu părțile interesate, printr-un regulament privind controalele și activitățile oficiale din domeniul veterinar.

3.           ELEMENTELE JURIDICE ALE PROPUNERII

Regulamentul propus prevede într-un singur cadru juridic principiile privind recunoașterea și înscrierea pe liste a organizațiilor de ameliorare, a asociațiilor de crescători și a exploatațiilor private, aprobarea programelor lor de ameliorare, înscrierea animalelor în registrele genealogice și clasificarea acestora în funcție de calități, înscrierea porcilor de reproducție hibrizi în registre zootehnice, testarea performanțelor și evaluarea genetică, precum și privind conținutul certificatelor zootehnice pentru animale de reproducție și materialul seminal, ovulele și embrionii provenind de la acestea.

În plus, regulamentul prevede norme privind importurile din țări terțe de animale de reproducție, material seminal, ovule și embrioni provenind de la acestea, precum și privind desemnarea centrelor de referință pentru ameliorarea animalelor.

Prezentul regulament prevede dispoziții privind efectuarea controalelor oficiale și a controalelor zootehnice și privind soluționarea litigiilor legate de cazurile în care controalele zootehnice indică nerespectarea cerințelor zootehnice.

Cu toate acestea, normele din prezentul regulament reflectă normele prevăzute de propunerea Comisiei pentru un nou regulament privind controalele oficiale, care este dezbătută în prezent de Parlamentul European și de Consiliu. Pentru a evita eventualele neconcordanțe între cele două texte și pentru a asigura o abordare armonizată în domeniul controalelor, Comisia va urmări îndeaproape evoluția dezbaterilor cu privire la cele două texte și va înainta propuneri în timp util pentru a se asigura că dispozițiile privind controalele oficiale în domeniul zootehnic sunt incluse în viitorul regulament privind controalele oficiale.

Propunerea de regulament prevede temeiul juridic pentru adoptarea de măsuri delegate și de punere în aplicare, în conformitate cu articolele 290 și 291 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

4.           IMPLICAȚII BUGETARE

Nu există.

5.           ELEMENTE OPȚIONALE

Nu există.

2014/0032 (COD)

Propunere de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI

privind condițiile zootehnice și genealogice aplicabile comerțului în cadrul Uniunii și importurilor în Uniune de animale de reproducție și de material germinativ provenit de la acestea

(Text cu relevanță pentru SEE)

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 42 și articolul 43 alineatul (2),

având în vedere propunerea Comisiei Europene[1],

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European[2],

după obținerea avizului Comitetului Regiunilor[3],

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,

întrucât:

(1)       Creșterea animalelor domestice din speciile bovină, porcină, ovină, caprină și ecvină și, într-o mai mică măsură, creșterea animalelor din alte specii ocupă un loc important în agricultura Uniunii și reprezintă o sursă de venit pentru populația agricolă. Cea mai bună metodă de a încuraja creșterea animalelor din aceste specii este de a utiliza animale de reproducție de rasă pură sau porci de reproducție hibrizi cu o calitate genetică înaltă și înregistrată.

(2)       Prin urmare, statele membre, în cadrul politicilor lor agricole, au depus eforturi consecvente pentru a promova, uneori prin investiții publice, producția de animale cu caracteristici genetice specifice care îndeplinesc standarde de performanță definite. Diferențele dintre standardele respective ar putea crea bariere tehnice în calea comerțului cu animale de reproducție și cu material germinativ provenit de la acestea și a importului acestora în Uniune.

(3)       Directiva 88/661/EEC a Consiliului din 19 decembrie 1988 privind normele zootehnice care se aplică animalelor reproducătoare din specia porcină[4], Directiva 89/361/EEC a Consiliului din 30 mai 1989 privind animalele din speciile ovină și caprină reproducătoare de rasă pură[5], Directiva 90/427/EEC a Consiliului din 26 iunie 1990 privind condițiile zootehnice și genealogice care reglementează schimburile intracomunitare cu ecvidee[6], Directiva 91/174/EEC a Consiliului din 25 martie 1991 privind condițiile zootehnice și genealogice care reglementează comercializarea animalelor de rasă și care modifică directivele 77/504/CEE și 90/425/CEE[7], Directiva 94/28/CE a Consiliului din 23 iunie 1994 de stabilire a principiilor referitoare la condițiile zootehnice și genealogice care se aplică importului de animale, material seminal, ovule și embrioni provenind din țări terțe și de modificare a Directivei 77/504/CEE privind animalele pentru reproducție de rasă pură din specia bovină[8] și Directiva 2009/157/CE a Consiliului din 30 noiembrie 2009 privind animalele de reproducție de rasă pură din specia bovine[9] prevăd cadrul juridic pentru legislația Uniunii privind ameliorarea animalelor de reproducție de rasă pură din speciile bovină, porcină, ovină, caprină și ecvină și a porcilor de reproducție hibrizi. Aceste directive au ca scop dezvoltarea creșterii animalelor în Uniune, reglementând în același timp comerțul cu animale de reproducție și cu material germinativ provenit de la acestea și importurile acestora în Uniune, contribuind astfel la menținerea competitivității sectorului european de animale de reproducție și de material germinativ provenit de la acestea.

(4)       Directiva 87/328/CEE a Consiliului din 18 iunie 1987 privind acceptarea la reproducere a bovinelor reproducătoare de rasă pură[10], Directiva 90/118/CEE a Consiliului din 5 martie 1990 privind acceptarea în scopul reproducției a porcilor reproducători de rasă pură[11] și Directiva 90/119/CEE a Consiliului din 5 martie 1990 privind acceptarea în scopul reproducției a porcilor reproducători hibrizi[12] au fost adoptate pentru ca normele naționale privind acceptarea în scopul reproducției a animalelor de reproducție din speciile bovină și porcină, precum și privind producția și utilizarea de material seminal, ovule și embrioni provenind de la acestea să nu introducă interdicții sau restricții asupra comerțului în cadrul Uniunii sau obstacole în calea acestuia, indiferent dacă este vorba de montă naturală, însămânțare artificială sau colectarea de material seminal, ovule și embrioni.

(5)       Pe baza directivelor menționate în considerentul 3, Comisia, după consultarea statelor membre în cadrul Comitetului zootehnic permanent instituit în conformitate cu Decizia 77/505/CEE a Consiliului din 25 iulie 1977 de instituire a unui comitet zootehnic permanent[13], a adoptat o serie de decizii care prevăd criterii specifice în funcție de specii privind autorizarea sau recunoașterea organizațiilor de ameliorare și a asociațiilor de crescători (denumite în continuare „societăți de ameliorare”), înscrierea animalelor de reproducție în registrele genealogice, acceptarea animalelor de rasă pură din speciile ovină și caprină pentru reproducție și pentru însămânțare artificială, privind testarea performanțelor și evaluarea genetică a animalelor de reproducție din speciile bovină, porcină, ovină și caprină, precum și privind instituirea certificatelor de pedigree pentru comerțul cu animale de reproducție și cu material germinativ provenit de la acestea.

(6)       De asemenea, Comisia a stabilit o listă cu organismele de ameliorare din țările terțe și modelele de certificate de pedigree pentru importurile în Uniune de animale de reproducție și de material seminal, ovule și embrioni provenind de la acestea.

(7)       Legislația Uniunii privind ameliorarea animalelor a contribuit, de asemenea, la conservarea resurselor genetice animale, la protecția biodiversității genetice și la producția de produse regionale tipice de calitate care se bazează pe caracteristicile ereditare specifice ale raselor locale de animale domestice.

(8)       Directivele 88/661/CEE, 89/361/CEE, 90/427/CEE, 91/174/CEE, 94/28/CE și 2009/157/CE sunt, în mare măsură, similare ca structură și conținut. Mai multe dintre aceste directive au fost modificate de-a lungul timpului. Pentru a simplifica și a asigura coerența legislației Uniunii, este oportună raționalizarea normelor Uniunii prevăzute în acestea.

(9)       În ultimii douăzeci de ani, Comisia a trebuit să răspundă unui număr important de plângeri formulate de crescători și de organizațiile de ameliorare în ceea ce privește transpunerea în legislația națională și interpretarea legislației Uniunii privind ameliorarea animalelor în diferite state membre. Pentru a asigura o aplicare uniformă a normelor Uniunii privind animalele de reproducție și pentru a evita obstacolele în calea comerțului cu animale de reproducție și cu material germinativ provenit de la acestea ca urmare a transpunerii divergente în legislația națională a directivelor, legislația Uniunii privind condițiile zootehnice și genealogice aplicabile comerțului cu animale de reproducție și cu material germinativ provenit de la acestea și importurilor acestora în Uniune ar trebui să fie prevăzută într-un regulament.

(10)     În plus, experiența a arătat că, pentru a facilita aplicarea normelor prevăzute în directivele respective, o serie de dispoziții necesită o formulare mai precisă și o terminologie coerentă. De asemenea, din motive de claritate și de coerență a legislației Uniunii, este necesar să se prevadă mai multe definiții.

(11)     Cu toate acestea, termenul „rasă” ar trebui să rămână un concept juridic nedeterminat care să permită societăților de ameliorare să descrie un grup de animale cu o uniformitate genetică suficientă considerate ca fiind distincte față de alte animale din speciile în cauză și să le permită înscrierea acestor animale, împreună cu ascendenții lor cunoscuți, în registre genealogice în scopul reproducerii caracteristicilor moștenite ale acestora prin reproducție, schimb și selecție în cadrul unui program de ameliorare stabilit.

(12)     Prezentul regulament ar trebui să stabilească norme privind comerțul cu animale de reproducție și cu material germinativ provenit de la acestea și privind importul acestora în Uniune, în vederea promovării programelor de ameliorare sustenabile pentru ameliorarea raselor și a conservării biodiversității genetice a animalelor domestice.

(13)     În consecință, normele privind animalele de reproducție de rasă pură prevăzute în prezentul regulament ar trebui să aibă ca obiectiv acordarea accesului la comerț pe baza unor principii comune aplicabile recunoașterii societăților de ameliorare care gestionează rase și aprobării programelor lor de ameliorare. De asemenea, prezentul regulament ar trebui să stabilească criteriile de înscriere a animalelor de reproducție de rasă pură în diferite clase din secțiunea principală a registrelor genealogice, normele pentru testarea performanțelor și evaluarea genetică și criteriile de acceptare a animalelor de reproducție în scopul reproducției, precum și conținutul certificatelor zootehnice.

(14)     În mod similar, normele privind porcii de reproducție hibrizi prevăzute în prezentul regulament ar trebui să aibă ca obiectiv acordarea accesului la comerț pe baza unor principii comune aplicabile recunoașterii exploatațiilor de ameliorare care gestionează încrucișări de porci de reproducție hibrizi și aprobării programelor lor de ameliorare. De asemenea, prezentul regulament ar trebui să stabilească criteriile de înscriere a porcilor de reproducție hibrizi în secțiunea principală a registrelor zootehnice, normele pentru testarea performanțelor, evaluarea genetică și criteriile de acceptare a porcilor de reproducție hibrizi în scopul reproducției, precum și conținutul certificatelor zootehnice.

(15)     Întrucât obiectivul prezentului regulament, și anume acela de a asigura o abordare armonizată a comerțului cu animale de reproducție și cu material germinativ provenit de la acestea și a importurilor acestora în Uniune, precum și a controalelor oficiale care trebuie efectuate asupra programelor de ameliorare ale societăților de ameliorare și ale exploatațiilor de ameliorare, nu poate fi îndeplinit în mod satisfăcător de către statele membre la nivel național și, prin urmare, având în vedere efectele sale, complexitatea sa, natura sa transfrontalieră și internațională, poate fi îndeplinit mai bine la nivelul Uniunii, Uniunea poate adopta măsuri, în conformitate cu principiul subsidiarității prevăzut la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană. Întrucât domeniul de aplicare al prezentului regulament este limitat la ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivelor sale, acesta respectă, de asemenea, principiul proporționalității, în conformitate cu articolul 5 alineatul (4) din tratatul respectiv.

(16)     Calitatea serviciilor furnizate de societățile de ameliorare și exploatațiile de ameliorare și modul de evaluare și de clasificare a animalelor utilizate de acestea au un impact asupra valorii pe piață a animalelor de reproducție. În consecință, este necesar să se stabilească norme pentru recunoașterea societăților de ameliorare și a exploatațiilor de ameliorare pe baza unor criterii armonizate ale Uniunii, precum și pentru supravegherea acestora de către autoritatea competentă din statele membre, pentru a se asigura că normele stabilite de acestea nu creează disparități între programele de ameliorare și standardele de ameliorare și nu introduc astfel bariere tehnice în calea comerțului în cadrul Uniunii.

(17)     Proceduri similare celor prevăzute de Directivele 88/661/CEE, 89/361/CEE, 90/427/CEE, 91/174/CEE, 94/28/CE și 2009/157/CE pentru înscrierea pe liste a societăților de ameliorare și a exploatațiilor de ameliorare recunoscute, inclusiv pentru actualizarea, transmiterea și publicarea listelor, ar trebui să fie prevăzute în prezentul regulament.

(18)     Dreptul unei societăți de ameliorare sau al unei exploatații de ameliorare care îndeplinește criteriile stabilite de a fi recunoscută reprezintă un principiu fundamental al legislației zootehnice a Uniunii. Protecția activității economice a unei societăți de ameliorare recunoscute existente ar trebui să nu mai reprezinte o justificare pentru refuzul autorității competente de a recunoaște o societate de ameliorare suplimentară pentru aceeași rasă. Același lucru se aplică în cazul aprobării extinderii geografice a unui program de ameliorare pentru aceeași rasă sau pentru animale de reproducție care pot fi selecționate din populația de reproducție a societății de ameliorare existente. Cu toate acestea, autoritatea competentă ar trebui să dispună de temeiul juridic pentru a refuza recunoașterea sau aprobarea dacă există un risc substanțial ca această recunoaștere sau aprobare să compromită conservarea unei rase rare sau protecția diversității genetice.

(19)     Întrucât conservarea raselor rare necesită înființarea și recunoașterea societăților de ameliorare cu un număr limitat de animale de reproducție înscrise în registrele lor genealogice, numărul animalelor de reproducție înscrise în registrele genealogice nu ar trebui, în general, să fie o condiție esențială pentru recunoașterea unei societăți de ameliorare și pentru aprobarea programului său de ameliorare, cu atât mai mult cu cât recunoașterea se realizează la nivel național, în timp ce animalele de reproducție adecvate ar fi putut fi înscrise în registre genealogice în alte state membre sau în țări terțe.

(20)     Societățile de ameliorare și exploatațiile de ameliorare recunoscute într-un stat membru ar trebui să aibă posibilitatea de a-și desfășura programul de ameliorare aprobat în unul sau mai multe state membre diferite cu scopul de a asigura cea mai bună utilizare a animalelor de reproducție cu valoare genetică ridicată care reprezintă un important factor de producție în cadrul Uniunii. În acest scop, o simplă procedură de notificare ar trebui să asigure faptul că autoritatea competentă din celălalt stat membru a luat la cunoștință activitatea preconizată.

(21)     Pentru a preveni eventualele conflicte între societățile de ameliorare care doresc să își ofere serviciile crescătorilor și autoritățile care refuză recunoașterea unor noi societăți de ameliorare concurente cu cele existente, a fost necesară separarea recunoașterii oficiale a societăților de ameliorare sau a organizaților de ameliorare de aprobarea programului de ameliorare preconizat.

(22)     Din numeroasele plângeri primite de Comisie în ultimii ani reiese faptul că prezentul regulament ar trebui să prevadă norme clare care să reglementeze relația dintre societatea de ameliorare care înființează un registru genealogic filial pentru o anumită rasă de animale de reproducție de rasă pură din specia ecvină și societatea de ameliorare care afirmă că a înființat registrul genealogic de origine al rasei respective.

(23)     Comisia ar trebui să fie împuternicită să adopte acte delegate de modificare a anexei I în vederea adaptării criteriilor de recunoaștere a societăților de ameliorare și a exploatațiilor de ameliorare și de aprobare a programelor de ameliorare la evoluțiile din sectorul ameliorării.

(24)     Este necesar să se clarifice relațiile dintre crescători, pe de o parte, și societățile de ameliorare și exploatațiile de ameliorare, pe de altă parte, în special pentru a asigura dreptul de afiliere a crescătorilor la societățile de ameliorare și exploatațiile de ameliorare și dreptul de a participa la programul de ameliorare în zona geografică în care este desfășurat. Societățile de ameliorare ar trebui să dispună de norme care să împiedice orice discriminare a crescătorilor din cauza originii acestora și trebuie să furnizeze un minim de servicii.

(25)     Experiența câștigată, în special din punerea în aplicare a Directivei 90/427/CEE și, într-o mai mică măsură, a Directivelor 89/361/CEE și 2009/157/CE, indică faptul că sunt necesare norme mai precise pentru a soluționa în mod eficace litigiile dintre crescători, pe de o parte, și societățile de ameliorare, pe de altă parte, pe baza unor norme de procedură stabilite în mod clar și pe baza descrierii drepturilor și atribuțiilor membrilor. Acest lucru poate fi realizat cel mai bine dacă litigiile sunt soluționate în cadrul sistemului juridic din statul membru în care au apărut. Comisia ar trebui să fie implicată doar în litigiile care apar între entități aflate în state membre diferite și care nu pot fi soluționate în mod eficace de către sistemele juridice ale statelor membre în care au apărut.

(26)     Societățile de ameliorare care înființează și conduc registre genealogice pentru animalele de reproducție de rasă pură din speciile bovină, porcină, ovină, caprină și ecvină și exploatațiile de ameliorare care înființează și conduc registre zootehnice pentru porci de reproducție hibrizi ar trebui să înscrie animalele de reproducție în registrele lor genealogice și zootehnice, fără discriminare în ceea ce privește statul membru de origine al animalelor sau al proprietarilor lor și să clasifice aceste animale pe baza calităților lor, atunci când acest lucru este prevăzut în programul de ameliorare.

(27)     De asemenea, societățile de ameliorare ar trebui să poată elabora secțiuni suplimentare pentru a înscrie în cadrul programului lor de ameliorare animalele care nu respectă criteriile pentru animalele de reproducție de rasă pură din rasa în cauză.

(28)     Cu toate acestea, societățile de ameliorare care conduc registre genealogice pentru anumite animale de reproducție de rasă pură din specia ecvină ar trebui să fie autorizate să prevadă în continuare criterii privind înscrierea în registrele genealogice respective a animalelor de rasă pură din specia ecvină, având în vedere necesitatea de a reglementa înscrierea acestor ecvidee atunci când sunt obținute prin metode de reproducție artificială.

(29)     Cu excepția ecvideelor, animalele de reproducție de rasă pură înscrise în registre genealogice se identifică în conformitate cu legislația Uniunii în materie de sănătate animală cu privire la identificare. În cazul animalelor de reproducție de rasă pură din specia ecvină, societățile de ameliorare efectuează, de asemenea, identificarea cailor și măgarilor pe care îi înscriu sau îi înregistrează în vederea înscrierii în registrele lor genealogice și eliberează documente de identificare (pașapoarte). Prin urmare, ele furnizează un serviciu nu numai crescătorilor, ci și autorității competente responsabile cu identificarea și înregistrarea animalelor de fermă. Cu toate acestea, acest sistem a condus la apariția a numeroase organisme care emit pașapoarte, ceea ce a complicat controalele oficiale menite să asigure conformitatea cu legislația Uniunii privind igiena produselor alimentare și medicamentele veterinare în acele cazuri în care informațiile esențiale nu erau ușor accesibile autorităților veterinare competente, de exemplu în absența unei baze de date centrale, în lipsa aplicării unor standarde comune ridicate privind calitatea documentelor de identificare sau în lipsa supravegherii oficiale. Prin urmare, este necesar să se solicite ca și animalele de reproducție de rasă pură din specia ecvină să fie înscrise în registrele genealogice corespunzătoare în conformitate cu identificarea lor în materie de sănătate animală, oferindu-se în același timp posibilitatea autorităților veterinare competente să delege, în anumite condiții, societăților de ameliorare recunoscute emiterea oficială a documentelor de identificare pentru animalele de reproducție de rasă pură din specia ecvină.

(30)     Pentru a garanta faptul că condițiile pentru înscrierea în registrele genealogice a animalelor de reproducție de rasă pură și pentru înregistrarea porcilor de reproducție hibrizi în registrele zootehnice pot fi adaptate la evoluțiile sectorului de ameliorare, Comisia ar trebui să fie împuternicită să adopte acte delegate pentru a modifica anexa II în consecință.

(31)     Acceptarea animalelor de reproducție în scopul reproducției prin montă naturală sau reproducție asistată ar trebui să fie reglementată la nivelul Uniunii pentru a preveni obstacolele în calea comerțului, în special dacă aceste animale de reproducție au fost supuse unor testări ale performanțelor sau unei evaluări genetice efectuate în conformitate cu normele prevăzute în prezentul regulament și, în special, în anexa III.

(32)     În timp ce normele privind testarea performanțelor și evaluarea genetică au fost stabilite la nivelul Uniunii pentru animalele de reproducție din speciile bovină, porcină, ovină și caprină care sunt testate pentru un număr limitat de caractere, varietatea cerințelor aplicabile animalelor de reproducție de rasă pură din specia ecvină în funcție de rasă, utilizări sau selecții a împiedicat până în prezent armonizarea acestora. În schimb, normele specifice în funcție de rasă pentru testarea performanțelor și evaluarea genetică sunt în prezent stabilite în registrul genealogic de origine al rasei.

(33)     Comisia ar trebui să fie împuternicită să stabilească condițiile pentru testarea performanțelor și evaluarea genetică și în cazul animalelor de reproducție de rasă pură din specia ecvină și să modifice condițiile actuale din anexa III pentru a ține seama de progresele tehnice și științifice sau de evoluțiile cadrului legislativ care influențează testarea, cum ar fi Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului din 22 octombrie 2007 de instituire a unei organizări comune a piețelor agricole și privind dispoziții specifice referitoare la anumite produse agricole (Regulamentul unic OCP)[14], sau să includă, la cererea statelor membre, condiții pentru testarea performanțelor și evaluarea genetică a animalelor de reproducție de rasă pură din specia ecvină.

(34)     Testarea performanțelor și evaluarea genetică pot fi efectuate de instituții desemnate de societatea de ameliorare sau de exploatația de ameliorare. Instituțiile desemnate cooperează cu centrele de referință ale Uniunii Europene desemnate de Comisie. Prin urmare, Comisia ar trebui să fie împuternicită să desemneze, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, centrele de referință ale Uniunii Europene și ar trebui să i se acorde competențele necesare pentru a adopta acte delegate care să descrie sarcinile și funcțiile acestora, dacă este necesar, prin modificarea anexei IV. Centrele de referință menționate se califică pentru ajutor din partea Uniunii în conformitate cu Decizia 2009/470/CE a Consiliului din 25 mai 2009 privind anumite cheltuieli în domeniul veterinar[15]. În cazul animalelor de reproducție de rasă pură din specia bovină, testarea performanțelor și evaluarea genetică efectuate de societățile de ameliorare beneficiază în prezent de asistență din partea centrului Interbull, organism de referință al Uniunii Europene desemnat prin Decizia 96/463/CE a Consiliului din 23 iulie 1996 privind desemnarea organismului de referință însărcinat să contribuie la uniformizarea metodelor de testare și de evaluare a rezultatelor bovinelor reproducătoare de rasă pură[16].

(35)     Deoarece prezentul regulament conține dispoziții detaliate numai privind ameliorarea animalelor din speciile bovină, porcină, ovină, caprină și ecvină, este necesară împuternicirea Comisiei în vederea adoptării de acte delegate privind recunoașterea societăților de ameliorare, aprobarea programelor de ameliorare, înscrierea animalelor de reproducție în registrele genealogice, testarea performanțelor și evaluarea genetică și acceptarea pentru reproducție, precum și în vederea adoptării actelor de punere în aplicare privind certificatele zootehnice referitoare la comerțul cu animale de reproducție din alte specii și cu material germinativ provenit de la acestea și la importurile acestora în Uniune, dacă acest lucru este necesar pentru a elimina obstacolele din calea comerțului.

(36)     Importul de animale de reproducție și de material germinativ provenit de la acestea este esențial pentru agricultura europeană. Importurile de animale de reproducție și de material germinativ provenit de la acestea ar trebui, prin urmare, să se desfășoare în condiții care respectă cu strictețe normele aplicabile comerțului între statele membre. Cu toate acestea, animalele de reproducție și materialul germinativ provenit de la acestea ar trebui să poată fi înscrise în secțiunea principală a unui registru genealogic sau zootehnic în Uniune doar dacă nivelul controalelor oficiale efectuate în țara terță exportatoare asigură același nivel de certitudine privind pedigree-ul și rezultatele testării performanțelor și ale evaluării genetice ca și cel din Uniune. Mai mult, organismele de ameliorare din țările terțe ar trebui să accepte pe bază de reciprocitate animalele de reproducție și materialul lor germinativ provenind de la societatea de ameliorare sau exploatația de ameliorare respectivă recunoscută în Uniune.

(37)     Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987 privind Nomenclatura tarifară și statistică și Tariful vamal comun[17] prevede stabilirea de către Comisie a unei nomenclaturi pentru mărfuri, și anume „Nomenclatura Combinată”, „NC” în forma prescurtată, care îndeplinește în același timp cerințele Tarifului vamal comun, ale statisticilor de comerț exterior ale Comunității și ale altor politici ale Uniunii privind importul sau exportul de mărfuri. Anexa I la regulamentul respectiv conține o listă a codurilor NC pentru animalele de reproducție de rasă pură din speciile bovină, porcină, ovină, caprină și ecvină și pentru materialul seminal bovin și indică faptul că acestea sunt scutite de ratele taxelor convenționale. În acest caz, animalele respective și materialul germinativ provenit de la acestea ar trebui să fie însoțite de certificatul zootehnic corespunzător care să justifice clasificarea lor ca animale de reproducție de rasă pură sau ca material germinativ provenit de la acestea.

(38)     La intrarea în Uniune, animalele de reproducție și materialul germinativ provenit de la acestea sunt supuse controalelor sanitar-veterinare în conformitate cu Directiva 91/496/CEE a Consiliului din 15 iulie 1991 de stabilire a principiilor privind organizarea controalelor sanitar-veterinare ale animalelor provenite din țări terțe introduse în Comunitate și de modificare a Directivelor 89/662/CEE, 90/425/CEE și 90/675/CEE[18] și cu Directiva 97/78/CE a Consiliului din 18 decembrie 1997 de stabilire a principiilor de bază ale organizării controalelor veterinare pentru produsele care provin din țări terțe și sunt introduse în Comunitate[19]. În plus, aceste mărfuri ar trebui să fie supuse controalelor zootehnice necesare prevăzute în prezentul regulament.

(39)     Comisia a adoptat o Propunere de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind controalele oficiale și alte activități oficiale efectuate pentru a asigura aplicarea legislației privind alimentele și furajele, a normelor privind sănătatea și bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor, materialul de reproducere a plantelor, produsele de protecție a plantelor, precum și de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 999/2001, 1829/2003, 1831/2003, 1/2005, 396/2005, 834/2007, 1099/2009, 1069/2009, 1107/2009, a Regulamentelor (UE) nr. 1151/2012, [….]/2013 și a Directivelor 98/58/CE, 1999/74/CE, 2007/43/CE, 2008/119/CE, 2008/120/CE și 2009/128/CE (Regulamentul privind controalele oficiale)[20]. Regulamentul respectiv urmează să abroge Regulamentul (CE) nr. 882/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind controalele oficiale efectuate pentru a asigura verificarea conformității cu legislația privind hrana pentru animale și produsele alimentare și cu normele de sănătate animală și de bunăstare a animalelor[21], Directiva 90/425/CEE a Consiliului din 26 iunie 1990 privind controalele veterinare și zootehnice aplicabile în schimburile intracomunitare cu anumite animale vii și produse în vederea realizării pieței interne[22] și Directivele 91/496/CEE și 97/78/CE și să încorporeze anumite norme prevăzute în actele respective în acest nou regulament, cu adaptările necesare. Cu toate acestea, nu se intenționează ca domeniul de aplicare al regulamentului menționat să includă condițiile zootehnice și genealogice aplicabile comerțului cu animale de reproducție și material germinativ provenit de la acestea și importurilor în Uniune de animale de reproducție și material germinativ provenit de la acestea. Prin urmare, este necesar să se stabilească în prezentul regulament norme privind controalele oficiale și alte activități oficiale referitoare la animalele de reproducție și materialul germinativ provenit de la acestea.

(40)     Pentru aplicarea eficace a normelor Uniunii privind animalele de reproducție și materialul germinativ provenit de la acestea, stabilite în prezentul regulament, este necesar ca autoritățile competente ale statelor membre să coopereze între ele și să ofere asistență administrativă ori de câte ori este necesar. În consecință, prezentul regulament ar trebui să stabilească, cu adaptările necesare, norme generale privind asistența administrativă și cooperarea, similare cu cele prevăzute în prezent în titlul IV din Regulamentul (CE) nr. 882/2004 al Parlamentului European și al Consiliului.

(41)     În cazul în care controalele oficiale în statele membre sau controalele privind importurile în Uniune de animale de reproducție și de material germinativ provenit de la acestea indică nerespectarea cerințelor zootehnice și genealogice stabilite în prezentul regulament pentru astfel de importuri, ceea ce ar putea provoca perturbarea comerțului cu animale de reproducție și cu material germinativ provenit de la acestea la nivelul Uniunii, Comisia ar trebui să fie împuternicită prin prezentul regulament să adopte măsuri speciale pentru a limita impactul nerespectării cerințelor.

(42)     Autoritățile competente din statele membre ar trebui, de asemenea, să dispună de competențele necesare pentru a pune în aplicare normele zootehnice și genealogice ale Uniunii privind animalele de reproducție, prevăzute în prezentul regulament, inclusiv suspendarea aprobării unui program de ameliorare sau retragerea recunoașterii unei societăți de ameliorare sau a unei exploatații de ameliorare în cazul nerespectării normelor zootehnice și genealogice prevăzute în prezentul regulament.

(43)     Comisia ar trebui să efectueze controale în statele membre, după caz, în special ca urmare a rezultatelor controalelor oficiale efectuate de către statele membre pentru a asigura aplicarea normelor zootehnice și genealogice prevăzute în prezentul regulament în toate statele membre.

(44)     În vederea stabilirii listelor cu țările terțe din care ar trebui să fie permise importurile în Uniune de animale de reproducție și de material seminal, de ovule și de embrioni provenind de la acestea, precum și în vederea elaborării condițiilor pentru astfel de importuri, a obținerii informațiilor referitoare la funcționarea acordurilor bilaterale și în cazurile justificate de o încălcare gravă a condițiilor pentru astfel de importuri prevăzute în prezentul regulament, Comisia ar trebui să fie împuternicită să efectueze controale în țări terțe în numele Uniunii, după caz.

(45)     Deoarece Directivele 88/661/CEE, 89/361/CEE, 90/427/CEE, 94/28/CE și 2009/157/CE urmează să fie abrogate și înlocuite prin prezentul regulament, este necesar, de asemenea, ca actele Comisiei adoptate în temeiul acestor directive să fie abrogate și înlocuite fie prin acte delegate, fie prin acte de punere în aplicare adoptate în temeiul prezentului regulament. În consecință, Comisia ar trebui să fie împuternicită să adopte actele delegate și de punere în aplicare respective.

(46)     Pentru a se asigura punerea în aplicare corespunzătoare a prezentului regulament și completarea sa sau modificarea anexelor I – V la acesta, competența de a adopta acte în conformitate cu articolul 290 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene ar trebui să fie delegată Comisiei în ceea ce privește procedurile și criteriile utilizate și condițiile necesare pentru recunoașterea societăților de ameliorare și a exploatațiilor de ameliorare, aprobarea programelor de ameliorare, înscrierea animalelor în registrele genealogice și zootehnice, acceptarea animalelor de reproducție pentru reproducție, montă naturală și reproducție asistată, efectuarea testării performanțelor și a evaluărilor genetice, definirea cerințelor zootehnice și genealogice pentru comerțul cu animale de reproducție și cu material germinativ provenit de la acestea și pentru importul acestora din țări terțe, precum și pentru descrierea atribuțiilor și funcțiilor centrului de referință.

(47)     Competența de a adopta acte în conformitate cu articolul 290 din tratat privind comerțul cu animale de reproducție de rasă pură din alte specii decât speciile bovină, porcină, ovină, caprină și ecvină și cu material germinativ provenit de la acestea și privind importurile acestora în Uniune ar trebui să fie delegată Comisiei pentru a permite statelor membre să reacționeze la perturbările comerțului și, chiar mai important, să reacționeze dacă o rasă rară este pe cale de dispariție sau dacă este amenințată protecția diversității genetice.

(48)     Este deosebit de important ca, pe durata lucrărilor sale pregătitoare, Comisia să desfășoare consultări adecvate, inclusiv la nivel de experți. Atunci când pregătește și redactează acte delegate, Comisia ar trebui să asigure transmiterea simultană, în timp util și în mod adecvat a documentelor relevante către Parlamentul European și Consiliu.

(49)     În vederea asigurării unor condiții uniforme privind punerea în aplicare a dispozițiilor din prezentul regulament în ceea ce privește înscrierea pe liste a societăților de ameliorare și a exploatațiilor de ameliorare, desemnarea centrelor de referință în vederea aplicării uniforme a metodelor de testare a performanțelor și de evaluare genetică a animalelor de reproducție, modelele de certificate zootehnice care însoțesc animalele de reproducție și materialul germinativ provenit de la acestea, precum și anumite norme privind efectuarea controalelor oficiale, ar trebui să fie conferite Comisiei competențe de executare. Competențele respective ar trebui să fie exercitate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 februarie 2011 de stabilire a normelor și principiilor generale privind mecanismele de control de către statele membre al exercitării competențelor de executare de către Comisie[23].

(50)     Normele prevăzute în Directivele 87/328/CEE, 88/661/CEE, 89/361/CEE, 90/118/CEE, 90/119/CEE, 90/427/CEE, 91/174/CEE, 94/28/CE și 2009/157/CE ale Consiliului și în Decizia 96/463/CE a Consiliului urmează să fie înlocuite cu normele prevăzute în prezentul regulament și în actele delegate și actele de punere în aplicare ale Comisiei adoptate în temeiul prezentului regulament. În consecință, actele juridice respective ar trebui să fie abrogate.

(51)     Decizia 84/247/CEE a Comisiei din 27 aprilie 1984 de stabilire a criteriilor de recunoaștere a organizațiilor și asociațiilor de crescători care țin sau creează registre genealogice pentru bovinele reproducătoare de rasă pură[24], Decizia 84/419/CEE a Comisiei din 19 iulie 1984 de stabilire a criteriilor de înscriere a bovinelor în registrele genealogice[25], Decizia 2006/427/CE a Comisiei din 20 iunie 2006 de stabilire a metodelor de control al performanțelor și de evaluare a valorii genetice a reproducătoarelor de rasă pură din specia bovină[26], Decizia 89/501/CEE a Comisiei din 18 iulie 1989 privind stabilirea criteriilor de autorizare și supraveghere a asociațiilor de crescători și a organizațiilor pentru creșterea animalelor care țin sau creează registre genealogice pentru reproducătorii porcini de rasă pură[27], Decizia 89/502/CEE a Comisiei din 18 iulie 1989 privind stabilirea criteriilor de înregistrare în registrele genealogice ale reproducătorilor porcini de rasă pură[28], Decizia 89/504/CEE a Comisiei din 18 iulie 1989 privind stabilirea criteriilor de autorizare și de supraveghere a asociațiilor de crescători, a organizațiilor pentru creșterea animalelor și a întreprinderilor private care țin sau creează registre pentru reproducătorii porcini hibrizi[29], Decizia 89/505/CEE a Comisiei din 18 iulie 1989 de stabilire a criteriilor de înregistrare a reproducătorilor porcini hibrizi[30], Decizia 89/507/CEE a Comisiei din 18 iulie 1989 privind stabilirea metodelor de control al performanțelor și de apreciere a valorii genetice a animalelor din rasa porcină, reproducători de rasă pură și reproducători hibrizi[31], Decizia 90/254/CEE a Comisiei din 10 mai 1990 de stabilire a criteriilor de recunoaștere a organizațiilor și a asociațiilor de crescători care țin sau creează registre genealogice pentru ovine și caprine reproducătoare de rasă pură[32], Decizia 90/255/CEE a Comisiei din 10 mai 1990 privind stabilirea criteriilor de înscriere în registrele genealogice a animalelor din specia ovină și caprină, reproducători de rasă pură[33], Decizia 90/256/CEE a Comisiei din 10 mai 1990 privind stabilirea metodelor de control al performanțelor și de apreciere a valorii genetice a ovinelor și caprinelor reproducătoare de rasă pură[34], Decizia 90/257/CEE a Comisiei din 10 mai 1990 de stabilire a criteriilor de acceptare în scopul reproducției a ovinelor și caprinelor de reproducție de rasă pură și de utilizare a spermei, ovulelor sau embrionilor acestora[35], Decizia 92/353/CEE a Comisiei din 11 iunie 1992 privind criteriile de autorizare și de recunoaștere a organizațiilor sau asociațiilor care țin sau creează registre genealogice pentru ecvideele înregistrate[36], Decizia 96/78/CE a Comisiei din 10 ianuarie 1996 de stabilire a criteriilor privind înscrierea și înregistrarea ecvideelor în registrele genealogice în scopul reproducției[37] au fost adoptate în conformitate cu actele de bază menționate în considerentul 46 pentru a defini criteriile specifice în funcție de specie pentru autorizarea sau recunoașterea societăților de ameliorare și a exploatațiilor de ameliorare, înscrierea animalelor de reproducție în registre genealogice, acceptarea pentru reproducție și însămânțare artificială, precum și pentru testarea performanțelor și evaluarea genetică. Prezentul regulament prevede norme care le înlocuiesc pe cele prevăzute în actele Comisiei menționate anterior.

(52)     Norme similare celor prevăzute în Decizia 92/354/CEE a Comisiei din 11 iunie 1992 privind stabilirea regulilor de asigurare a coordonării între organizațiile sau asociațiile care țin sau creează registre genealogice pentru ecvideele înregistrate[38] sunt prevăzute în prezentul regulament.

(53)     Decizia 89/503/CEE a Comisiei din 18 iulie 1989 privind stabilirea certificatului pentru reproducătorii porcini de rasă pură, pentru sperma, ovulele și embrionii acestora[39], Decizia 89/506/CEE a Comisiei din 18 iulie 1989 privind certificatul pentru reproducătorii porcini hibrizi, materialul seminal, ovulele și embrionii acestora[40], Decizia 90/258/CEE a Comisiei din 10 mai 1990 de stabilire a certificatelor zootehnice pentru ovine și caprine de reproducție de rasă pură și pentru materialul seminal, ovulele și embrionii acestora[41], Decizia 96/79/CE a Comisiei din 12 ianuarie 1996 de stabilire a certificatelor zootehnice pentru materialul seminal, ovulele și embrionii de ecvidee înregistrate[42], Decizia 2005/379/CE a Comisiei din 17 mai 2005 privind certificatele genealogice și indicațiile obligatorii ale acestora referitoare la animalele reproducătoare de rasă pură din specia bovină, precum și la materialul seminal, ovulele și embrionii care provin de la aceste animale[43], Regulamentul (CE) nr. 504/2008 al Comisiei din 6 iunie 2008 privind punerea în aplicare a Directivelor 90/426/CEE și 90/427/CEE ale Consiliului privind metodele de identificare a ecvideelor[44], Decizia 96/509/CE a Comisiei din 18 iulie 1996 de stabilire a cerințelor genealogice și zootehnice necesare pentru importurile de material seminal provenit de la anumite animale[45] au fost adoptate în conformitate cu actele de bază menționate în considerentul 45.

(54)     Pentru a se asigura claritatea juridică și pentru a se evita duplicarea, abrogarea actelor Consiliului ar trebui să producă efecte numai atunci când deciziile Comisiei care prevăd criteriile specifice privind aprobarea sau recunoașterea societăților de ameliorare și a exploatațiilor de ameliorare, înscrierea animalelor de reproducție în registre genealogice, acceptarea pentru reproducție și însămânțare artificială și privind testarea performanțelor și evaluarea genetică, care sunt incluse în prezentul regulament, sunt abrogate prin acte delegate, iar modelele de certificate zootehnice pentru comerțul cu animale de reproducție și cu material germinativ provenit de la acestea și pentru importurile în Uniune de animale de reproducție și de material germinativ provenit de la acestea din țări terțe sunt stabilite prin acte de punere în aplicare. Prin urmare, este necesar să se asigure faptul că prezentul regulament se aplică cel mai devreme la optsprezece luni de la data la care a intrat în vigoare,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

CAPITOLUL I Dispoziții generale

Articolul 1 Obiect și domeniu de aplicare

1.           Prezentul regulament stabilește:

(a)     norme zootehnice și genealogice privind comerțul cu animale de reproducție și cu material seminal, ovule și embrioni provenind de la acestea și privind importul în Uniune de animale de reproducție și material seminal, ovule și embrioni provenind de la acestea;

(b)     norme privind afilierea și soluționarea litigiilor care apar în cadrul societăților de ameliorare și exploatațiilor de ameliorare;

(c)     norme generale privind desfășurarea controalelor oficiale asupra societăților de ameliorare și a exploatațiilor de ameliorare și a programelor de ameliorare pe care acestea le pun în aplicare cu privire la animalele de reproducție, inclusiv prin utilizarea de material seminal, ovule și embrioni, în scopul de a verifica conformitatea cu normele menționate la litera (a), precum și norme privind alte activități oficiale, asistența administrativă, cooperarea și asigurarea respectării legislației de către statele membre;

(d)     norme generale pentru controalele desfășurate de către Comisie în statele membre și țările terțe.

2.           Prezentul regulament nu se aplică comerțului în cadrul Uniunii și importurilor în Uniune de animale de reproducție și de material seminal, ovule și embrioni provenind de la acestea în cazul în care sunt destinate unor experimente tehnice sau științifice efectuate sub controlul autorității competente.

3.           Până la adoptarea măsurilor delegate sau de punere în aplicare prevăzute în prezentul regulament, statele membre pot continua să aplice normele lor zootehnice și genealogice naționale care reglementează comerțul cu animale de reproducție și cu material seminal, ovule și embrioni provenind de la acestea și importurile în statul membru în cauză de animale de reproducție și de material seminal, ovule și embrioni provenind de la acestea, cu condiția ca, în ceea ce privește importurile, aceste norme să nu fie mai favorabile decât cele care reglementează comerțul în cadrul Uniunii.

Articolul 2 Definiții

În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

(a)          „animal” înseamnă un animal domestic din

(i)      specia bovină (Bos taurus și Bubalus bubalis), specia porcină (Sus scrofa), specia ovină (Ovis aries), specia caprină (Capra hircus);

(ii)     specia ecvină (Equus caballus și Equus asinus);

(iii)    alte specii decât cele menționate la punctele (i) și (ii) pentru care au fost adoptate acte delegate în conformitate cu articolul 35 alineatul (1) sau cu articolul 45 alineatul (1);

(b)          „animal de reproducție” înseamnă animal de reproducție de rasă pură sau porc de reproducție hibrid;

(c)          „material germinativ” înseamnă material seminal, ovule și embrioni colectați sau produși de la animale de reproducție în scopul reproducției asistate;

(d)          „societate de ameliorare” înseamnă orice organizație de ameliorare sau asociație de crescători care este recunoscută de către autoritatea competentă a unui stat membru în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) în scopul desfășurării unui program de ameliorare cu animale de reproducție de rasă pură înscrise în registrul genealogic (registrele genealogice) condus(e) sau înființat(e) de aceasta;

(e)          „exploatație de ameliorare” înseamnă orice organizație de ameliorare, asociație de crescători sau exploatație privată, recunoscută de către autoritatea competentă a unui stat membru în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) în scopul desfășurării unui program de ameliorare cu porci de reproducție hibrizi înregistrați în registrul zootehnic (registrele zootehnice) conduse(e) sau înființate(e) de aceasta;

(f)          „organism de ameliorare” înseamnă orice organizație de ameliorare, asociație de crescători, exploatație privată, organizație de creștere a animalelor sau serviciu oficial dintr-o țară terță care, în ceea ce privește animalele de reproducție de rasă pură din speciile bovină, porcină, ovină, caprină sau ecvină sau porcii de reproducție hibrizi, a fost acceptată de către un serviciu oficial dintr-o țară terță în scopul importurilor în Uniune de animale de reproducție pentru reproducție;

(g)          „autoritate competentă” înseamnă autoritatea centrală a unui stat membru, precum și orice altă autoritate căreia i-a fost conferită această competență, responsabilă pentru:

(i)      recunoașterea societăților de ameliorare și a exploatațiilor de ameliorare și aprobarea programelor de ameliorare desfășurate de acestea cu animale de reproducție;

(ii)     organizarea de controale oficiale asupra societăților de ameliorare și exploatațiilor de ameliorare în conformitate cu normele prevăzute la articolul 46 și în actele delegate adoptate în conformitate cu articolul 52 alineatul (1);

(iii)    furnizarea de asistență către alte state membre și țări terțe în cazul constatării unor cazuri de neconformitate, astfel cum se prevede la articolele 53, 54, 55 și 56;

(iv)    organizarea altor activități oficiale, în conformitate cu normele prevăzute în prezentul regulament;

(h)          „recunoaștere” înseamnă o declarație formală și oficială din partea autorității competente conform căreia, în urma unei evaluări, o societate de ameliorare sau o exploatație de ameliorare este în conformitate cu cerințele prevăzute la articolul 4 alineatul (2);

(i)           „animal de reproducție de rasă pură” înseamnă un animal domestic

(i)      din speciile menționate la litera (a) punctul (i), care este descendent din părinți și bunici înscriși în secțiunea principală a unui registru genealogic pentru aceeași rasă și care este înscris la rândul său sau înregistrat și eligibil pentru a fi înscris în secțiunea principală a unui astfel de registru genealogic, în conformitate cu articolul 19;

(ii)     din specia menționată la litera (a) punctul (ii) care este descendent din părinți înscriși în secțiunea principală a unui registru genealogic pentru aceeași rasă și care este înscris la rândul său sau înregistrat și eligibil pentru a fi înscris în secțiunea principală a unui astfel de registru genealogic, în conformitate cu articolul 19;

(iii)    din alte specii decât cele menționate la punctele (i) și (ii) de la prezenta literă, pentru care sunt stabilite norme zootehnice și genealogice specifice pentru comerțul cu astfel de animale de reproducție și cu material germinativ provenit de la acestea și pentru importul acestora în Uniune prin acte delegate adoptate în conformitate cu articolul 35 alineatul (1) și, respectiv, articolul 45 alineatul (1);

(j)           „porc de reproducție hibrid” înseamnă un animal din specia porcină înregistrat într-un registru zootehnic, obținut prin încrucișare intenționată între:

(i)      porci de reproducție de rasă pură aparținând unor rase sau linii diferite;

(ii)     porci de reproducție care sunt la rândul lor rezultatul unei încrucișări (hibride) între rase sau linii diferite;

(iii)    porci de reproducție care aparțin uneia dintre categoriile menționate la punctele (i) sau (ii);

(k)          „registru genealogic” înseamnă orice registru genealogic pentru animale din speciile bovină, ovină, caprină sau ecvină, orice arhivă sau suport de date, care este condus de o societate de ameliorare, în care sunt înscrise sau înregistrate pentru înscriere animale de reproducție de rasă pură, cu indicarea detaliilor privind ascendenții și, după caz, privind calitățile lor, care urmează să facă obiectul unui program de ameliorare;

(l)           „aprobare” înseamnă permisiunea acordată de către autoritatea competentă unei societăți de ameliorare sau unei exploatații de ameliorare pentru desfășurarea programului său de ameliorare în conformitate cu articolul 8 alineatul (1);

(m)         „secțiunea principală” înseamnă secțiunea din registrul genealogic în care un animal de reproducție de rasă pură este înscris sau înregistrat pentru înscriere;

(n)          „clasă” înseamnă o subdiviziune orizontală a secțiunii principale în care animalele de reproducție sunt înscrise în funcție de calitățile lor;

(o)          „calitate” înseamnă o caracteristică ereditară cuantificabilă a unui animal de reproducție;

(p)          „registru zootehnic” înseamnă orice arhivă sau suport de date care este condus de o exploatație de ameliorare, în care sunt înregistrați porcii de reproducție hibrizi care urmează să facă obiectul unui program de ameliorare, cu indicarea detaliilor privind ascendenții;

(q)          „control oficial” înseamnă orice formă de control efectuat de autoritatea competentă sau de Comisie pentru verificarea conformității cu normele zootehnice și genealogice prevăzute în prezentul regulament;

(r)           „alte activități oficiale” înseamnă orice activitate, alta decât un control oficial, care este efectuată de autoritățile competente în conformitate cu prezentul regulament pentru a asigura aplicarea normelor zootehnice și genealogice prevăzute în prezentul regulament;

(s)          „certificat zootehnic” înseamnă certificate oficiale de reproducție, atestate oficiale sau documentații comerciale certificate care oferă informații privind pedigree-ul, identificarea și, după caz, evaluarea genetică a animalelor de reproducție sau a materialului germinativ provenit de la acestea și care trebuie să însoțească animalele de reproducție sau materialul germinativ provenit de la acestea atunci când sunt transportate dintr-un stat membru în altul sau când sunt importate în Uniune;

(t)           „număr unic de identificare pe viață” înseamnă un cod alfanumeric unic din 15 caractere care cuprinde informațiile privind un anumit ecvideu, precum și baza de date și țara în care au fost înregistrate pentru prima dată aceste informații conform sistemului de codare UELN[46] (Universal Equine Life Number - Numărul universal de identificare a ecvideelor) și care conține:

(i)      un cod de identificare din șase caractere, compatibil cu UELN, pentru baza de date ținută de organismul emitent al pașaportului care a eliberat documentul de identificare în conformitate cu legislația Uniunii în domeniul sănătății animale, urmat de

(ii)     un număr de identificare individual din nouă caractere alocat ecvideului;

(u)          „import” înseamnă acțiunea de a introduce animale de reproducție și material germinativ provenit de la acestea într-unul dintre teritoriile enumerate în anexa VI;

(v)          „control zootehnic” înseamnă controale ale documentelor și ale identității efectuate cu privire la animalele de reproducție și materialul germinativ provenit de la acestea importate în Uniune, în vederea verificării conformității cu condițiile zootehnice prevăzute la articolul 42 și cu normele zootehnice și genealogice stabilite prin acte delegate adoptate în conformitate cu articolul 45 alineatul (1);

(w)         „control al documentelor” înseamnă examinarea certificatelor oficiale, a atestatelor oficiale și a altor documente, inclusiv a documentelor de natură comercială, care trebuie să însoțească transporturile de:

(i)      animale de reproducție și material germinativ provenit de la acestea, importate în Uniune, în conformitate cu articolul 39;

(ii)     animale de reproducție de rasă pură și material germinativ provenit de la acestea, atunci când sunt importate în Uniune în conformitate cu actele delegate adoptate în temeiul articolului 45 alineatul (1);

(x)          „control de identitate” înseamnă o inspecție vizuală efectuată pentru a verifica dacă conținutul și etichetarea unui transport, inclusiv marcajele de pe animale, sigiliile și mijloacele de transport, corespund informațiilor furnizate în certificatele zootehnice, în atestatele oficiale și în alte documente care îl însoțesc;

(y)          „neconformitate” înseamnă nerespectarea normelor zootehnice și genealogice prevăzute în prezentul regulament.

Articolul 3 Norme zootehnice și genealogice generale aplicabile comerțului în cadrul Uniunii și importurilor în Uniune de animale de reproducție și de material germinativ provenit de la acestea

Comerțul cu animale de reproducție și cu material germinativ provenit de la acestea și importurile în Uniune de animale de reproducție și de material germinativ provenit de la acestea nu se interzic, nu se restricționează și nu se împiedică din alte motive genealogice sau zootehnice decât cele prevăzute în prezentul regulament.

Animalele de reproducție și materialul germinativ provenit de la acestea, proprietarii sau crescătorii de animale de reproducție, societățile de ameliorare, exploatațiile de ameliorare sau organismele de ameliorare nu se discriminează în funcție de țara de origine.

CAPITOLUL II Recunoașterea societăților de ameliorare și a exploatațiilor de ameliorare în statele membre și aprobarea programelor de ameliorare

Secțiunea 1 Recunoașterea societăților de ameliorare și a exploatațiilor de ameliorare

Articolul 4 Recunoașterea societăților de ameliorare și a exploatațiilor de ameliorare

1.           Societățile de ameliorare și exploatațiile de ameliorare pot depune o cerere către autoritatea competentă pentru a fi recunoscute în conformitate cu alineatul (2).

2.           Autoritatea competentă recunoaște orice societate de ameliorare sau exploatație de ameliorare care depune o cerere de recunoaștere, dacă aceasta respectă următoarele cerințe:

(a)     își are sediul pe teritoriul statului membru în care este situată autoritatea competentă;

(b)     demonstrează în cererea sa că este în conformitate cu cerințele stabilite în partea 1 din anexa I;

(c)     definește în cererea sa:

(i)      natura programului său de ameliorare, care trebuie să aibă ca scop:

– conservarea rasei sau

– ameliorarea rasei sau a hibridului;

(ii)     domeniul de aplicare al programului de ameliorare și normele pe care le-a stabilit în conformitate cu cerințele din partea 2, iar în cazul ecvideelor de rasă pură, partea 3 din anexa I;

(iii)    teritoriul geografic în care intenționează să își desfășoare programul de ameliorare.

3.           Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 71 cu privire la modificările cerințelor privind recunoașterea societăților de ameliorare și a exploatațiilor de ameliorare stabilite în partea 1 și, în cazul animalelor de reproducție de rasă pură din specia ecvină, în partea 3 din anexa I, pentru a ține seama de diversitatea societăților de ameliorare și a exploatațiilor de ameliorare supuse acestor cerințe.

Articolul 5 Derogare de la articolul 4 alineatul (2) litera (b) cu privire la recunoașterea societăților de ameliorare

1.           Prin derogare de la articolul 4 alineatul (2) litera (b), autoritatea competentă poate refuza recunoașterea unei societăți de ameliorare care este în conformitate cu cerințele prevăzute în partea 1 din anexa I, dacă programul de ameliorare al societății de ameliorare în cauză riscă să compromită conservarea diversității genetice a animalelor de reproducție de rasă pură înscrise sau înregistrate și eligibile pentru înscriere în registrul genealogic stabilit pentru rasa în cauză de către o societate de ameliorare care a fost deja recunoscută în statul membru respectiv.

2.           În sensul alineatului (1), autoritatea competentă ia în considerare următoarele criterii:

(a)     numărul de societăți de ameliorare deja recunoscute pentru rasa în cauză în statul membru în care este situată societatea de ameliorare care depune cererea;

(b)     dimensiunea populației animalelor de reproducție de rasă pură din rasa în cauză în statul membru respectiv;

(c)     aportul genetic potențial al altor societăți de ameliorare pentru aceeași rasă, recunoscute în alte state membre sau în țări terțe.

Articolul 6 Refuzul recunoașterii societăților de ameliorare și a exploatațiilor de ameliorare

1.           Dacă autoritatea competentă menționată la articolul 4 intenționează să refuze recunoașterea unei societăți de ameliorare sau a unei exploatații de ameliorare, autoritatea le furnizează acestora o explicație motivată pentru decizia de refuz și, în același timp, acordă societății de ameliorare sau exploatației de ameliorare dreptul de a contesta decizia de refuz în termen de 30 de zile de la data primirii explicației motivate.

2.           În cazul în care, luând în considerare contestația menționată la alineatul (1), autoritatea competentă își menține decizia, aceasta oferă societății de ameliorare sau exploatației de ameliorare o explicație motivată a deciziei sale de a refuza recunoașterea în termen de 30 de zile de la data primirii contestației și informează în același timp Comisia cu privire la decizia sa de a refuza recunoașterea și motivele pentru care a procedat astfel.

Articolul 7 Listele cu societățile de ameliorare și exploatațiile de ameliorare recunoscute

1.           Statele membre întocmesc și actualizează o listă cu societățile de ameliorare și exploatațiile de ameliorare recunoscute de autoritatea lor competentă în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) și pun această listă la dispoziția publicului.

2.           Lista prevăzută la alineatul (1) conține următoarele informații:

(a)     numele, datele de contact și site-ul internet al societății de ameliorare sau al exploatației de ameliorare;

(b)     rasa sau hibridul pentru care a fost aprobat programul lor de ameliorare;

(c)     în cazul animalelor de reproducție de rasă pură din specia ecvină, numele și datele de contact ale societății de ameliorare care conduce registrul genealogic de origine al rasei.

3.           Statele membre indică în lista prevăzută la alineatul (1) suspendarea aprobării unui program de ameliorare decisă în conformitate cu articolul 61 alineatul (2) litera (f).

4.           Statele membre elimină de îndată din lista prevăzută la alineatul (1) orice societate de ameliorare sau exploatație de ameliorare a cărei recunoaștere a fost retrasă în conformitate cu articolul 61 alineatul (2) litera (g).

5.           Comisia poate, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, să elaboreze modele de formulare pentru informațiile care urmează să fie puse de statele membre la dispoziția publicului cu privire la lista cu societățile de ameliorare sau exploatațiile de ameliorare recunoscute, prevăzută la alineatul (1).

Aceste acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 72 alineatul (2).

Secțiunea 2 aprobarea programelor de ameliorare

Articolul 8 Aprobarea programelor de ameliorare desfășurate de societățile de ameliorare și exploatațiile de ameliorare

1.           Autoritatea competentă aprobă programul de ameliorare al unei societăți de ameliorare sau al unei exploatații de ameliorare recunoscute de către aceasta în conformitate cu articolul 4 alineatul (2), dacă societatea de ameliorare sau exploatația de ameliorare depune o cerere de aprobare a programului său de ameliorare care demonstrează conformitatea cu cerințele prevăzute la articolul 4 alineatul (2) litera (c) și care sunt stabilite în partea 2, iar în cazul ecvideelor de rasă pură în partea 3 din anexa I.

2.           Autoritatea competentă menționată la articolul 4 poate autoriza societățile de ameliorare și exploatațiile de ameliorare să încredințeze unei părți terțe gestionarea tehnică a registrului genealogic sau zootehnic și alte aspecte specifice ale programului lor de ameliorare, cu condiția ca:

(a)     societățile de ameliorare și exploatațiile de ameliorare să rămână responsabile în fața autorității competente pentru asigurarea conformității cu cerințele prevăzute la articolul 4 alineatul (2) litera (c);

(b)     să nu existe conflicte de interese între partea terță respectivă și activitățile economice ale crescătorilor care participă la programul de ameliorare.

3.           Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 71 cu privire la modificările cerințelor privind aprobarea programelor de ameliorare stabilite în partea 2 și, în cazul ecvideelor de rasă pură, în partea 3 din anexa I, pentru a ține seama de diversitatea programelor de ameliorare desfășurate de societățile de ameliorare și exploatațiile de ameliorare.

Articolul 9 Notificarea și aprobarea programelor de ameliorare desfășurate în alte state membre decât statul membru în care este recunoscută societatea de ameliorare sau exploatația de ameliorare

1.           Dacă domeniul de aplicare al unui program de ameliorare sau teritoriul geografic în care urmează să se desfășoare indică faptul că societatea de ameliorare sau exploatația de ameliorare intenționează să includă în program animale de reproducție aflate în alt stat membru, autoritatea competentă menționată la articolul 8 alineatul (1):

(a)     notifică programul autorității competente a celuilalt stat membru, cu cel puțin 90 de zile calendaristice înainte de data prevăzută pentru începerea programului de ameliorare;

(b)     furnizează autorității competente menționate la litera (a), împreună cu notificarea respectivă, o copie a cererii de aprobare a programului de ameliorare prevăzute la articolul 8 alineatul (1).

2.           Autoritatea competentă menționată la alineatul (1) litera (a) din prezentul articol poate, în termen de 90 de zile de la data primirii notificării menționate la alineatul respectiv, să refuze aprobarea privind desfășurarea pe teritoriul său a unui program de ameliorare de către o societate de ameliorare recunoscută de către autoritatea competentă menționată la articolul 8 alineatul (1), în cazul în care:

(a)     un program de ameliorare aprobat este deja în curs de desfășurare în statul membru respectiv cu privire la animale de reproducție de rasă pură din aceeași rasă;

(b)     aprobarea unui nou program de ameliorare ar fragmenta populația de animale de reproducție de rasă pură disponibile în statul membru respectiv într-o măsură care ar compromite conservarea sau diversitatea genetică a rasei în cauză.

3.           Absența unui răspuns din partea autorității competente menționate la alineatul (1) litera (a) în termen de 90 de zile de la notificarea prevăzută la alineatul respectiv implică aprobarea din partea acesteia.

4.           Autoritatea competentă a statului membru în care societatea de ameliorare sau exploatația de ameliorare este recunoscută sau în care aceasta a depus o cerere de recunoaștere în conformitate cu articolul 4 informează societatea de ameliorare sau exploatația de ameliorare cu privire la rezultatul notificării prevăzute la alineatul (1) litera (a) din prezentul articol, fără întârzieri nejustificate.

5.           Dacă autoritatea competentă menționată la alineatul (1) litera (a) intenționează să refuze aprobarea în conformitate cu alineatul (2), aceasta informează Comisia cu privire la intenția sa de a refuza aprobarea și oferă o explicație motivată.

CAPITOLUL III Drepturi și obligații ale crescătorilor, ale societăților de ameliorare și ale exploatațiilor de ameliorare

Articolul 10 Drepturile crescătorilor care participă la programele de ameliorare aprobate în conformitate cu articolul 8 alineatul (1) sau cu articolul 9

1.           În cazul în care regulamentul unei societăți de ameliorare sau al unei exploatații de ameliorare prevede un sistem de afiliere, crescătorii pot depune o cerere:

(a)     pentru a deveni membri ai acestei societăți de ameliorare sau exploatații de ameliorare;

(b)     de participare la programul de ameliorare în limita domeniului de aplicare și a zonei geografice de activitate aprobate în conformitate cu articolul 8 alineatul (1) sau cu articolul 9.

2.           În cazul în care regulamentul unei societăți de ameliorare sau al unei exploatații de ameliorare nu prevede un sistem de afiliere, crescătorii care participă la un program de ameliorare aprobat în conformitate cu articolul 8 alineatul (1) sau cu articolul 9 pot depune o cerere:

(a)     de înscriere a animalelor lor de reproducție de rasă pură în secțiunea principală a registrului genealogic stabilit pentru rasa respectivă de societatea de ameliorare în conformitate cu articolul 17 alineatul (1);

(b)     de înregistrare a animalelor lor într-o secțiune suplimentară a registrului genealogic stabilit pentru rasa respectivă de societatea de ameliorare în conformitate cu articolul 17 alineatul (3);

(c)     de înregistrare a porcilor lor de reproducție hibrizi în registrul zootehnic stabilit pentru hibridul respectiv de o exploatație de ameliorare în conformitate cu articolul 24;

(d)     de participare la testarea performanțelor și la evaluarea genetică în conformitate cu articolul 27;

(e)     de eliberare a unui certificat zootehnic în conformitate cu articolul 33 alineatele (1) și (2).

3.           Crescătorii au dreptul să aleagă registrul genealogic sau zootehnic în care doresc să își înscrie sau să își înregistreze animalele de reproducție în conformitate cu articolele 19 și 24.

Articolul 11 Drepturile crescătorilor care contestă o decizie luată de o societate de ameliorare

1.           Crescătorii pot recurge la măsurile prevăzute la articolul 13 în cazul în care susțin că oricare dintre următoarele au fost în mod abuziv refuzate de către o societate de ameliorare:

(a)     o cerere în conformitate cu articolul 10 alineatul (1);

(b)     o cerere de înscriere a unui animal de reproducție de rasă pură în secțiunea principală a unui registru genealogic în conformitate cu articolul 19;

(c)     o cerere de înscriere a unui animal în secțiunea suplimentară a unui registru genealogic în conformitate cu articolul 20 alineatul (3);

(d)     acceptarea unui animal de reproducție de rasă pură pentru:

(i)      reproducție în conformitate cu articolul 21; sau pentru

(ii)     însămânțare artificială în conformitate cu articolul 23 alineatul (1);

(e)     acceptarea unui animal de reproducție de rasă pură sau a materialului seminal provenit de la acesta pentru testarea oficială a performanțelor și evaluarea genetică în conformitate cu articolul 23 alineatul (2);

(f)     acceptarea rezultatelor testării performanțelor și evaluării genetice efectuate în conformitate cu articolul 27.

2.           Crescătorii pot recurge la măsurile prevăzute la articolul 13 în cazul în care susțin că o societate de ameliorare nu a efectuat testarea performanțelor sau evaluarea genetică în conformitate cu articolul 27.

Articolul 12 Drepturile crescătorilor care contestă o decizie luată de o exploatație de ameliorare

1.           Crescătorii pot recurge la măsurile prevăzute la articolul 13 în cazul în care susțin că oricare dintre următoarele au fost în mod abuziv refuzate de către o exploatație de ameliorare:

(a)     o cerere pentru înregistrarea unui porc de reproducție hibrid într-un registru zootehnic în conformitate cu articolul 24;

(b)     acceptarea unui porc de reproducție hibrid pentru însămânțare artificială în conformitate cu articolul 26 alineatul (1);

(c)     acceptarea unui porc de reproducție hibrid sau a materialului seminal provenit de la acesta pentru testarea performanțelor în conformitate cu articolul 26 alineatul (2);

(d)     acceptarea rezultatelor testării performanțelor efectuate în conformitate cu articolul 27;

2.           Crescătorii pot recurge la măsurile prevăzute la articolul 13 în cazul în care susțin că o exploatație de ameliorare nu a efectuat testarea performanțelor sau evaluarea genetică în conformitate cu articolul 27.

Articolul 13 Măsuri puse la dispoziția crescătorilor care contestă o decizie luată de o societate de ameliorare sau de o exploatație de ameliorare

1.           În cazurile menționate la articolele 11 și 12, crescătorii pot:

(a)     să obțină avizul unui expert independent;

(b)     să conteste refuzurile menționate la articolul 11 alineatul (1) și la articolul 12 alineatul (1) sau rezultatele testării performanțelor și ale evaluării genetice menționate la articolul 11 alineatul (2) și la articolul 12 alineatul (2), în termen de 30 de zile de la data primirii refuzului sau a rezultatelor de la societatea de ameliorare sau exploatația de ameliorare.

2.           În contestația la care se face referire la alineatul (1) litera (b), bazându-se pe avizul expertului independent menționat la alineatul (1) litera (a), dacă acesta este disponibil, crescătorul descrie faptele și motivele pe baza cărora consideră că:

(a)     refuzul societății de ameliorare sau al exploatației de ameliorare nu respectă dispozițiile articolelor 19, 21, 23, 27, 28, 30 și 32 sau

(b)     rezultatele testării performanțelor și ale evaluării genetice nu au fost obținute în conformitate cu articolul 27.

Articolul 14 Soluționarea litigiilor

1.           În cazul în care o societate de ameliorare sau o exploatație de ameliorare refuză contestația unui crescător prevăzută la articolul 13 alineatul (1) litera (b), aceasta notifică refuzul crescătorului și autorității competente care a recunoscut societatea de ameliorare sau exploatația de ameliorare în conformitate cu articolul 4 alineatul (2), în termen de 30 de zile de la data deciziei de refuzare a contestației.

2.           Autoritatea competentă menționată la articolul 8 alineatul (1) sau la articolul 9 poate infirma decizia societății de ameliorare sau a exploatației de ameliorare, în cazul în care consideră că decizia respectivă nu respectă dispozițiile articolelor 19, 21, 23, 27, 28, 30 sau 32.

3.           Statele membre se asigură că este disponibilă o procedură de contestare și că deciziile privind contestațiile sunt luate într-o perioadă de timp rezonabilă.

În acest scop, autoritatea competentă poate decide înființarea unui tribunal specific având competența de a infirma deciziile societății de ameliorare sau ale exploatației de ameliorare în cazul în care tribunalul consideră că refuzul unei contestații depuse de un crescător de către societatea de ameliorare sau exploatația de ameliorare a fost nejustificat.

Articolul 15 Drepturile societăților de ameliorare și ale exploatațiilor de ameliorare

1.           Societățile de ameliorare și exploatațiile de ameliorare au următoarele drepturi în ceea ce privește programele lor de ameliorare aprobate în conformitate cu articolul 8 alineatul (1) sau cu articolul 9:

(a)     să își desfășoare programele de ameliorare în limita domeniului de aplicare și a zonei geografice de activitate definite în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) litera (c);

(b)     să dispună de autonomie în definirea și desfășurarea programelor lor de ameliorare, cu condiția să se supună supravegherii autorității competente în ceea ce privește conformitatea cu articolul 4 alineatul (2).

2.           Societățile de ameliorare sau exploatațiile de ameliorare care prevăd un sistem de afiliere au dreptul:

(a)     să refuze o cerere de afiliere în cazul în care animalele de reproducție nu se încadrează în domeniul de aplicare al programului de ameliorare sau în zona geografică, astfel cum sunt prevăzute la articolul 4 alineatul (2) litera (c) punctele (ii) și (iii);

(b)     să retragă crescătorilor calitatea de membru în cazul în care aceștia nu își îndeplinesc atribuțiile stabilite în regulamentul de procedură, în conformitate cu partea 1 punctul 3 litera (e) din anexa I.

Articolul 16 Obligațiile societăților de ameliorare și ale exploatațiilor de ameliorare

1.           Societățile de ameliorare și exploatațiile de ameliorare care prevăd un sistem de afiliere stabilesc drepturile și atribuțiile membrilor lor în regulamentele lor de procedură, în conformitate cu partea 1 punctul 3 litera (e) din anexa I.

2.           În conformitate cu domeniul de aplicare al programelor lor de ameliorare aprobate în conformitate cu articolul 8 alineatul (1) sau cu articolul 9, societățile de ameliorare înscriu în registrele lor genealogice animalele de reproducție de rasă pură, iar exploatațiile de ameliorare înregistrează în registrele lor zootehnice porcii de reproducție hibrizi care se află în exploatații situate în zona geografică de activitate definită în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) litera (c).

3.           Societățile de ameliorare și exploatațiile de ameliorare dețin responsabilitatea principală pentru prevenirea și, după caz, pentru soluționarea oricăror litigii care pot apărea între crescători și între crescători și societățile de ameliorare sau exploatațiile de ameliorare în cursul desfășurării programelor de ameliorare aprobate în conformitate cu articolul 8 alineatul (1) sau cu articolul 9, în conformitate cu normele stabilite în conformitate cu articolul 14 alineatul (3) de către statul membru în care apare litigiul și cu normele prevăzute în partea 1 punctul 3 din anexa I.

CAPITOLUL IV Înscrierea animalelor de reproducție în registre genealogice și zootehnice și acceptarea pentru reproducție, însămânțare artificială și testare

Secțiunea 1 Înscrierea animalelor de reproducție de rasă pură în registrele genealogice conduse de societățile de ameliorare și acceptarea pentru reproducție, însămânțare artificială și testare

Articolul 17 Structura registrelor genealogice

1.           Registrele genealogice trebuie să conțină o secțiune principală în care pot fi înscrise sau înregistrate pentru înscriere animalele de reproducție de rasă pură care respectă cerințele prevăzute în partea 1 capitolele I și II din anexa II.

2.           Societățile de ameliorare pot subdiviza secțiunea principală în clase în cazul în care societatea de ameliorare stabilește criterii sau proceduri diferite pentru înscrierea animalelor de reproducție de rasă pură în diferite clase pe baza calităților lor.

Aceste criterii și proceduri pot să prevadă cerința ca animalele de reproducție de rasă pură să fie supuse testării performanțelor sau evaluării genetice, astfel cum se prevede la articolul 27 sau în actul delegat adoptat în conformitate cu articolul 28 alineatul (1), sau oricărei alte evaluări descrise în programul de ameliorare aprobat în conformitate cu articolul 8 alineatul (1) sau cu articolul 9, înainte de a fi înscrise într-o anumită clasă specifică din secțiunea principală.

Societățile de ameliorare pot subdiviza clasele în funcție de sex și vârstă.

3.           Societățile de ameliorare pot, în plus față de secțiunea principală prevăzută la alineatul (1) din prezentul articol, să stabilească una sau mai multe secțiuni suplimentare ale registrului genealogic pentru animale din aceeași specie care nu sunt eligibile pentru a fi înscrise în secțiunea principală, cu condiția ca animalele să îndeplinească cerințele de la articolul 20 alineatul (1) și ca regulamentul societății de ameliorare să permită înscrierea descendenților acestor animale în secțiunea principală în conformitate cu normele stabilite în:

(a)     partea 1 capitolul III punctul 3 din anexa II, în cazul femelelor din speciile bovină, porcină, ovină și caprină; sau

(b)     partea 1 capitolul III punctul 4 din anexa II, în cazul masculilor și femelelor din specia ecvină.

4.           Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 71 privind modificarea normelor stabilite în partea 1 capitolul III punctele 3 și 4 din anexa II conform cărora descendenții animalelor înregistrate într-o secțiune suplimentară pot fi înscriși în secțiunea principală.

Articolul 18 Secțiunea specifică din registrul genealogic

1.           Autoritatea competentă poate aproba un program de ameliorare care necesită, prin derogare de la articolul 17 alineatul (2), înscrierea într-o secțiune specifică a registrului genealogic a anumitor animale de reproducție de rasă pură din speciile porcină, ovină și caprină care:

(a)     sunt înscrise în secțiunea principală a registrului genealogic al rasei în cauză condus de o societate de ameliorare dintr-un alt stat membru sau dintr-o țară terță;

(b)     prezintă caracteristici specifice care le diferențiază de populația de aceeași rasă din statul membru în care este aprobat programul de ameliorare.

2.           Statele membre care intenționează să facă uz de derogarea prevăzută la alineatul (1) informează în prealabil Comisia și celelalte state membre cu privire la aceasta și furnizează o explicație motivată.

Articolul 19 Înscrierea animalelor de reproducție de rasă pură în secțiunea principală

1.           La cererea crescătorilor, societățile de ameliorare înscriu sau înregistrează pentru înscriere în secțiunea principală orice animale de reproducție de rasă pură din rasa care face obiectul programului lor de ameliorare care îndeplinesc cerințele stabilite în anexa II partea 1.

2.           Societățile de ameliorare nu refuză înscrierea în secțiunea principală a registrelor lor genealogice a unui animal de reproducție de rasă pură pe motiv că acesta este deja înscris în secțiunea principală a unui alt registru genealogic pentru aceeași rasă sau, în cazul unui program de încrucișare, pentru o rasă diferită, stabilit de o societate de ameliorare recunoscută în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) într-un alt stat membru sau de un organism de ameliorare în conformitate cu articolul 36 alineatul (1) într-o țară terță.

3.           Dacă secțiunea principală este împărțită în clase, societatea de ameliorare înscrie animalele de reproducție de rasă pură care îndeplinesc criteriile de înscriere în secțiunea principală în clasa care corespunde calităților animalelor de reproducție de rasă pură în cauză, chiar dacă sunt originare dintr-un alt stat membru sau dintr-o țară terță.

4.           Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 71 privind modificările cerințelor pentru înscrierea animalelor de reproducție de rasă pură în secțiunea principală a registrelor genealogice, prevăzute în partea 1 capitolul I și II din anexa II.

Articolul 20 Înregistrarea animalelor în secțiunile suplimentare

1.           La cererea crescătorilor, societățile de ameliorare înregistrează în secțiunea suplimentară corespunzătoare prevăzută la articolul 17 alineatul (3) animalele din specia care face obiectul programului lor de ameliorare care nu sunt eligibile pentru a fi înscrise în secțiunea principală, cu condiția ca animalele respective să îndeplinească condițiile stabilite în partea 1 capitolul III punctele 1 și 2 din anexa II.

2.           Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 71 privind modificările condițiilor pentru înregistrarea animalelor în secțiuni suplimentare ale registrelor genealogice, prevăzute în partea 1 capitolul III din anexa II.

Articolul 21 Acceptarea animalelor de reproducție de rasă pură pentru reproducție

1.           Societățile de ameliorare nu exclud din motive zootehnice sau genealogice, altele decât cele care rezultă din aplicarea articolului 19, utilizarea animalelor de reproducție de rasă pură înscrise în secțiunea principală a registrului lor genealogic în vederea reproducției prin utilizarea următoarelor tehnici de reproducție:

(a)     montă naturală;

(b)     colectarea și utilizarea pentru reproducție a ovulelor și a embrionilor;

(c)     colectarea de material seminal de la animalele de reproducție care au fost supuse, după caz, testării performanțelor și evaluării genetice în conformitate cu articolul 27 sau cu actul delegat adoptat în conformitate cu articolul 28 alineatul (1);

(d)     însămânțare artificială utilizând materialul seminal menționat la litera (c);

(e)     producerea in vitro și utilizarea pentru reproducție a embrionilor obținuți din ovulele menționate la litera (b) și concepuți prin utilizarea materialului seminal menționat la litera (c).

2.           Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 71 în ceea ce privește criteriile pentru:

(a)     acceptarea de către societățile de ameliorare a animalelor de reproducție de rasă pură pentru reproducție;

(b)     colectarea și utilizarea materialului germinativ provenit de la animalele de reproducție de rasă pură pentru reproducție.

Articolul 22 Metode de verificare a identității

1.           Societățile de ameliorare prevăd cerința ca animalele de reproducție de rasă pură din specia bovină și masculii de reproducție de rasă pură din rase de lapte din speciile ovină și caprină să fie identificați prin analiza grupei sanguine sau prin orice altă metodă adecvată care oferă cel puțin același grad de certitudine atunci când animalele sunt utilizate pentru:

(a)     colectarea de material seminal pentru însămânțare artificială;

(b)     colectare de ovule și embrioni.

2.           La cererea unui stat membru sau a unei asociații europene de societăți de ameliorare a animalelor de rasă pură din speciile în cauză, Comisia poate, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, să aprobe metode de verificare a identității animalelor de reproducție de rasă pură din specia bovină și a masculilor de reproducție de rasă pură din rase de lapte din speciile ovină și caprină care oferă cel puțin același grad de certitudine ca cel oferit de analiza grupei sanguine a acestor animale de reproducție de rasă pură, luând în considerare progresele tehnice și recomandările centrelor europene de referință menționate la articolul 31.

Aceste acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 72 alineatul (2).

Articolul 23 Acceptarea materialului seminal pentru însămânțare artificială și fertilizare in vitro a ovulelor și a animalelor de reproducție de rasă pură și a materialului germinativ provenit de la acestea pentru testare

1.           Societățile de ameliorare nu interzic utilizarea materialului seminal pentru însămânțarea artificială a femelelor de reproducție de rasă pură sau pentru fertilizarea in vitro a ovulelor colectate de la femele de reproducție de rasă pură, cu condiția ca materialul seminal să fi fost colectat de la animale de reproducție de rasă pură din:

(a)     speciile bovină, porcină, ovină și caprină care au fost acceptate pentru colectarea de material seminal pentru însămânțare artificială sau fertilizare in vitro a ovulelor într-un stat membru pe baza testării performanțelor și a evaluării genetice efectuate în conformitate cu articolul 27 și cu anexa III;

(b)     specia ecvină care au fost acceptate pentru colectarea de material seminal pentru însămânțare artificială sau fertilizare in vitro a ovulelor în baza programului de reproducție aprobat în conformitate cu articolul 8 alineatul (1) sau cu articolul 9.

2.           Animalele de reproducție de rasă pură și materialul germinativ provenit de la acestea, înscrise în secțiunea principală a unui registru genealogic stabilit de o societate de ameliorare recunoscută într-un stat membru, sunt acceptate de către o societate de ameliorare care desfășoară un program de ameliorare privind aceeași rasă în alt stat membru pentru testarea performanțelor și, după caz, pentru evaluarea genetică, în aceleași condiții și limitări cantitative ca cele aplicate animalelor de reproducție de rasă pură și materialului germinativ provenit de la acestea, înscrise într-un registru genealogic stabilit pentru aceeași rasă de o societate de ameliorare recunoscută în statul membru în care urmează să fie efectuate testarea performanțelor și evaluarea genetică în conformitate cu articolul 27.

3.           În sensul alineatelor (1) și (2), materialul germinativ provenit de la animalele de reproducție de rasă pură menționate la alineatele respective se colectează, se tratează și se depozitează de către un centru de colectare sau depozitare a materialului seminal sau de către o echipă de colectare și producere de embrioni aprobată oficial pentru comerțul în cadrul Uniunii cu aceste produse în conformitate cu legislația Uniunii în domeniul sănătății animale.

4.           Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 71 privind condițiile pentru acceptarea:

(a)     animalelor de reproducție de rasă pură din specia ecvină din anumite rase pentru însămânțare artificială și fertilizare in vitro a ovulelor;

(b)     animalelor de reproducție de rasă pură din specia ecvină din anumite rase și a materialului germinativ provenit de la acestea pentru testarea performanțelor și evaluarea genetică.

Secțiunea 2 Înregistrarea porcilor de reproducție hibrizi în registrele zootehnice conduse de exploatațiile de ameliorare și acceptarea pentru reproducție, însămânțare artificială și testare

Articolul 24 Înregistrarea porcilor de reproducție hibrizi în registrele zootehnice

1.           Exploatațiile de ameliorare înregistrează în registrul lor zootehnic, după caz, la cererea membrilor lor, orice porci de reproducție hibrizi din aceeași încrucișare care îndeplinesc cerințele stabilite în partea 2 din anexa II.

2.           Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 71 privind modificările cerințelor pentru înregistrarea porcilor de reproducție hibrizi în registrele zootehnice, prevăzute în anexa II partea 2.

Articolul 25 Acceptarea porcilor de reproducție hibrizi pentru reproducție

1.           Exploatațiile de ameliorare nu exclud din motive zootehnice sau genealogice, altele decât cele care rezultă din aplicarea articolului 27, utilizarea porcilor de reproducție hibrizi înregistrați în registrele lor zootehnice în vederea reproducției prin utilizarea următoarelor tehnici de reproducție:

(a)     montă naturală;

(b)     colectarea și utilizarea pentru reproducție a ovulelor și a embrionilor;

(c)     colectarea și utilizarea materialului seminal de la animalele de reproducție care au fost supuse testării performanțelor și evaluării genetice în conformitate cu articolul 27 sau cu actul delegat adoptat în conformitate cu articolul 28 alineatul (1);

(d)     însămânțare artificială cu materialul seminal menționat la litera (c);

(e)     producerea in vitro și utilizarea pentru reproducție a embrionilor obținuți din ovulele menționate la litera (b) și concepuți prin utilizarea materialului seminal menționat la litera (c).

2.           Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 71 în ceea ce privește criteriile pentru:

(a)     acceptarea de către exploatațiile de ameliorare a porcilor de reproducție hibrizi pentru reproducție;

(b)     colectarea și utilizarea de material seminal, ovule sau embrioni de la porci de reproducție hibrizi în vederea reproducției.

Articolul 26 Acceptarea porcilor de reproducție hibrizi pentru însămânțare artificială și testare

1.           Exploatațiile de ameliorare nu interzic utilizarea materialului seminal pentru însămânțare artificială sau fertilizarea in vitro a ovulelor colectate de la scroafe de reproducție hibride, cu condiția ca materialul seminal să fi fost colectat de la porci de reproducție hibrizi a căror linie a fost supusă testării performanțelor și evaluării genetice, în conformitate cu articolul 27 și anexa III.

2.           Masculii de reproducție hibrizi și materialul seminal provenit de la aceștia, înregistrați într-un registru zootehnic înființat de o exploatație de ameliorare recunoscută într-un stat membru, sunt acceptați de o exploatație de ameliorare care desfășoară un program de ameliorare privind același hibrid în alt stat membru pentru testarea performanțelor și, după caz, pentru evaluarea genetică, în aceleași condiții și limitări cantitative ca cele aplicate masculilor de reproducție hibrizi și materialului seminal provenit de la aceștia care sunt înregistrați într-un registru zootehnic înființat pentru același hibrid de o exploatație de ameliorare recunoscută în statul membru în care urmează să fie efectuate testarea performanțelor și evaluarea genetică în conformitate cu articolul 27.

3.           În sensul alineatelor (1) și (2), materialul seminal menționat la aceste alineate se colectează, se tratează și se depozitează de către un centru de colectare sau depozitare aprobat oficial pentru comerțul în cadrul Uniunii cu aceste produse în conformitate cu legislația Uniunii în domeniul sănătății animale.

4.           Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 71 cu privire la condițiile de acceptare a porcilor de reproducție hibrizi pentru însămânțare artificială și testare.

CAPITOLUL V Testarea performanțelor, evaluarea genetică și certificatele zootehnice

Articolul 27 Metode pentru testarea performanțelor și evaluarea genetică

1.           Dacă un program de ameliorare aprobat în conformitate cu articolul 8 alineatul (1) sau cu articolul 9 prevede testarea performanțelor și evaluarea genetică pentru clasificarea animalelor de reproducție de rasă pură din speciile bovină, porcină, ovină și caprină în registre genealogice și pentru acceptarea pentru reproducție a masculilor de reproducție din speciile respective și a materialului seminal provenit de la aceștia, societățile de ameliorare se asigură că aceste testări ale performanțelor și evaluări genetice se efectuează în conformitate cu următoarele norme prevăzute în anexa III:

(a)     pentru animalele de reproducție de rasă pură din specia bovină, în partea 1;

(b)     pentru animalele de reproducție de rasă pură din specia porcină, în partea 2 capitolul I și în partea 2 capitolul II punctul 1;

(c)     pentru animalele de reproducție de rasă pură din speciile ovină și caprină, în partea 3.

2.           Dacă un program de ameliorare aprobat în conformitate cu articolul 8 alineatul (1) sau cu articolul 9 prevede testarea performanțelor și evaluarea genetică pentru clasificarea animalelor de reproducție de rasă pură din specia ecvină în registre genealogice și pentru acceptarea pentru reproducție a masculilor de reproducție din specia ecvină și a materialului seminal provenit de la aceștia, societățile de ameliorare se asigură că aceste testări ale performanțelor și evaluări genetice se efectuează în conformitate cu următoarele norme prevăzute în anexa I:

(a)     la punctul (1) litera (e) din partea 2;

(b)     la punctul (1) litera (a) subpunctul (i) și litera (b) subpunctul (i) și la punctul (2) litera (b) din partea 3.

3.           Dacă un program de ameliorare aprobat în conformitate cu articolul 8 alineatul (1) sau cu articolul 9 prevede evaluarea genetică pentru clasificarea porcilor de reproducție hibrizi în registre zootehnice și pentru acceptarea pentru reproducție a masculilor de reproducție hibrizi și a materialului seminal provenit de la aceștia, exploatațiile de ameliorare se asigură că evaluarea genetică se efectuează în conformitate cu normele stabilite în partea 2 capitolul II punctul 2 din anexa III.

Articolul 28 Competențe delegate și competențe de executare referitoare la cerințele privind testarea performanțelor și evaluarea genetică

1.           Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 71 pentru a stabili norme pentru testarea performanțelor și evaluarea genetică și, după caz, pentru a modifica anexa III, astfel încât să țină seama de:

(a)     progresele științifice;

(b)     progresele tehnice;

(c)     funcționarea pieței interne; sau

(d)     de necesitatea de a proteja resurse genetice prețioase.

2.           Având în vedere avizul expertului independent menționat la articolul 13 alineatul (1) litera (a), Comisia poate, prin intermediul unui act de punere în aplicare, să stabilească norme uniforme pentru testarea performanțelor și evaluarea genetică și pentru interpretarea rezultatelor acestora.

Aceste acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 72 alineatul (2).

Articolul 29 Instituții desemnate pentru testarea performanțelor și evaluarea genetică

1.           Societățile de ameliorare și exploatațiile de ameliorare desemnează, dacă acest lucru este necesar pentru desfășurarea unui program de ameliorare aprobat în conformitate cu articolul 8 alineatul (1) sau cu articolul 9, instituția care efectuează testarea performanțelor și evaluarea genetică a animalelor de reproducție în conformitate cu articolul 27.

2.           Instituțiile prevăzute la alineatul (1) fie:

(a)     funcționează ca unități specializate sub responsabilitatea unei societăți de ameliorare sau a unei exploatații de ameliorare; sau

(b)     sunt autorizate de autoritatea competentă care a aprobat programul de ameliorare.

3.           Societățile de ameliorare și exploatațiile de ameliorare mențin actualizată o listă a instituțiilor pe care le-au desemnat în conformitate cu alineatul (1) și pun aceste informații la dispoziția publicului.

Articolul 30 Obligațiile instituțiilor desemnate în conformitate cu articolul 29 alineatul (1)

1.           Instituțiile desemnate de societățile de ameliorare sau exploatațiile de ameliorare în conformitate cu articolul 29 alineatul (1) furnizează, la cererea autorității competente, următoarele informații:

(a)     evidențe ale tuturor datelor privind testările performanțelor efectuate;

(b)     identitatea societății de ameliorare sau a exploatației de ameliorare desemnate și a autorității competente menționate la articolul 29 alineatul (2) litera (b);

(c)     detalii privind metodele de înregistrare a caracterelor;

(d)     detalii privind modelul de descriere a performanțelor utilizat pentru analiza rezultatelor testării performanțelor;

(e)     detalii privind metoda statistică utilizată pentru analiza rezultatelor testării performanțelor pentru fiecare caracter evaluat;

(f)     detalii privind parametrii genetici utilizați pentru fiecare caracter evaluat.

2.           Instituțiile desemnate de societățile de ameliorare sau exploatațiile de ameliorare în conformitate cu articolul 29 alineatul (1) pun la dispoziția publicului și mențin actualizate rezultatele evaluării genetice a animalelor de reproducție al căror material seminal este utilizat pentru însămânțare artificială.

Articolul 31 Desemnarea centrelor de referință ale Uniunii Europene

1.           Comisia, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, desemnează centrul de referință al Uniunii Europene responsabil pentru colaborarea cu societățile de ameliorare în vederea uniformizării metodelor de testare a performanțelor și de evaluare genetică a animalelor de reproducție de rasă pură din specia bovină.

Aceste acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 72 alineatul (2).

2.           Comisia, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, poate desemna centrele de referință ale Uniunii Europene responsabile pentru armonizarea metodelor de testare a performanțelor și de evaluare genetică a animalelor de reproducție de rasă pură din alte specii decât specia bovină.

Aceste acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 72 alineatul (2).

Articolul 32 Cerințe privind centrele de referință ale Uniunii Europene și atribuțiile și funcțiile acestora

1.           Centrele de referință ale Uniunii Europene desemnate în conformitate cu articolul 31:

(a)     îndeplinesc cerințele stabilite la punctul 1 din anexa IV;

(b)     îndeplinesc atribuțiile și funcțiile stabilite la punctul 2 din anexa IV;

(c)     colaborează cu societățile de ameliorare și instituțiile desemnate de societățile de ameliorare în conformitate cu articolul 29 alineatul (1) pentru a facilita aplicarea uniformă a metodelor de testare a performanțelor și de evaluare genetică pentru animalele de reproducție de rasă pură în conformitate cu articolul 27.

2.           Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 71 cu privire la modificarea:

(a)     cerințelor pentru centrele de referință ale Uniunii Europene prevăzute la punctul 1 din anexa IV;

(b)     atribuțiilor și funcțiilor centrelor de referință ale Uniunii Europene prevăzute la punctul 2 din anexa IV.

Actele delegate prevăzute la alineatul (2) iau în considerare în mod corespunzător speciile de animale de reproducție de rasă pură pentru care metodele de testare a performanțelor și de evaluare genetică vor fi uniformizate, precum și progresele științifice și tehnice din domeniul evaluării genetice.

3.           Comisia poate efectua audituri ale centrelor de referință ale Uniunii Europene desemnate în conformitate cu articolul 31 alineatul (1) sau alineatul (2), pentru a verifica dacă acestea:

(a)     îndeplinesc cerințele stabilite la punctul 1 din anexa IV;

(b)     își îndeplinesc atribuțiile și funcțiile stabilite la punctul 2 din anexa IV.

Dacă auditurile respective constată că un centru de referință al Uniunii Europene nu își îndeplinește funcțiile și atribuțiile prevăzute la punctul 2 din anexa IV, Comisia poate reduce contribuția financiară din partea Uniunii acordată în conformitate cu articolul 31 din Decizia 2009/470/CE a Consiliului sau poate retrage desemnarea în conformitate cu procedura menționată la articolul 72 alineatul (2).

Articolul 33 Eliberarea, conținutul și formatul certificatelor zootehnice pentru comerțul în cadrul Uniunii cu animale de reproducție și cu material germinativ provenit de la acestea

1.           În vederea înscrierii în registre genealogice sau a înregistrării în registre zootehnice a animalelor de reproducție și a materialului germinativ provenit de la acestea, societățile de ameliorare și exploatațiile de ameliorare eliberează certificate zootehnice care:

(a)     conțin informațiile prevăzute în anexa V;

(b)     respectă modelele de certificate zootehnice corespunzătoare prevăzute în actele de punere în aplicare adoptate în conformitate cu alineatul (4).

2.           Societățile de ameliorare și exploatațiile de ameliorare care efectuează testarea performanțelor și evaluarea genetică conform programului lor de ameliorare aprobat în conformitate cu articolul 8 alineatul (1) sau cu articolul 9 precizează în certificatul zootehnic eliberat pentru un animal de reproducție sau pentru materialul germinativ provenit de la acesta:

(a)     toate rezultatele disponibile ale testărilor performanțelor;

(b)     rezultatele actualizate ale evaluării genetice;

(c)     orice particularități și defecte genetice ale animalului în cauză și ale părinților și bunicilor, astfel cum se prevede în programul de ameliorare aprobat.

3.           Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 71 privind informațiile solicitate în conformitate cu alineatul (1) litera (a) și, după caz, privind modificările aduse conținutului certificatelor zootehnice prevăzute în anexa V.

4.           Comisia, prin intermediul actelor de punere în aplicare, elaborează modele de certificate zootehnice pentru animalele de reproducție și materialul seminal, ovulele și embrionii provenind de la acestea.

Aceste acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 72 alineatul (2).

Articolul 34 Derogări privind eliberarea, conținutul și formatul certificatelor zootehnice pentru comerțul în cadrul Uniunii cu animale de reproducție și cu material germinativ provenit de la acestea

1.           Prin derogare de la articolul 33 alineatul (1), autoritatea competentă poate autoriza ca:

(a)     certificatele zootehnice să fie emise de către centrele de colectare a materialului seminal sau de către echipele de colectare sau de producere de embrioni autorizate pentru comerțul cu aceste materiale germinative în conformitate cu legislația Uniunii în domeniul sănătății animale;

(b)     informațiile care trebuie incluse în certificatul zootehnic să fie conținute în alte documente care însoțesc animalele de reproducție de rasă pură din speciile bovină, porcină, ovină sau caprină și porcii de reproducție hibrizi, cu condiția ca societatea de ameliorare sau exploatația de ameliorare care conduce registrul genealogic sau zootehnic să certifice conținutul documentelor respective în conformitate cu partea 1 punctul 2 din anexa V;

(c)     informațiile care trebuie incluse în certificatul zootehnic să fie conținute în documentul de identificare eliberat de societatea de ameliorare în conformitate cu legislația Uniunii în domeniul sănătății animale privind identificarea ecvideelor.

2.           Prin derogare de la articolul 33 alineatul (2) litera (b), în cazul în care rezultatele evaluării genetice sunt puse la dispoziția publicului pe internet, societățile de ameliorare sau exploatațiile de ameliorare pot să facă trimitere, în certificatul zootehnic, la site-ul internet unde pot fi accesate aceste rezultate.

CAPITOLUL VI Norme zootehnice și genealogice aplicabile comerțului cu animale de reproducție de rasă pură din alte specii

Articolul 35 Competențe delegate și competențe de executare referitoare la normele zootehnice și genealogice aplicabile comerțului cu animalele de reproducție de rasă pură menționate la articolul 2 litera (i) punctul (iii) și cu materialul germinativ provenit de la acestea

1.           Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 71 referitoare la normele zootehnice și genealogice aplicabile comerțului cu animalele de reproducție de rasă pură menționate la articolul 2 litera (i) punctul (iii) și cu materialul germinativ provenit de la acestea dacă acest lucru este necesar fie pentru funcționarea pieței interne, fie pentru protecția unor resurse genetice prețioase, în ceea ce privește:

(a)     recunoașterea societăților de ameliorare;

(b)     aprobarea programelor de ameliorare;

(c)     condițiile pentru înscrierea animalelor de reproducție de rasă pură respective în registre genealogice;

(d)     acceptarea de către societățile de ameliorare a animalelor de reproducție de rasă pură respective pentru reproducție, însămânțare artificială și pentru colectarea și utilizarea materialului germinativ provenit de la acestea;

(e)     metodele de testare a performanțelor și de evaluare genetică a animalelor de reproducție de rasă pură respective;

(f)     informațiile pe care trebuie să le conțină certificatele zootehnice care trebuie să însoțească animalele de reproducție de rasă pură respective.

2.           În măsura în care Comisia adoptă actele delegate menționate la alineatul (1), aceasta elaborează, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, modelele de certificate zootehnice menționate la alineatul (1) litera (f) din prezentul articol pentru animalele de reproducție de rasă pură menționate la articolul 2 litera (i) punctul (iii) și pentru materialul seminal, ovulele și embrionii provenind de la acestea.

Aceste acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 72 alineatul (2).

CAPITOLUL VII Importuri din țări terțe

Articolul 36 Organisme de ameliorare

1.           La cererea crescătorilor, societățile de ameliorare sau exploatațiile de ameliorare înscriu sau înregistrează în registrele lor genealogice sau zootehnice orice animale de reproducție importate în Uniune și descendenții obținuți din material germinativ importat în Uniune, cu condiția ca animalele de reproducție sau animalele donatoare de material germinativ să fie înscrise într-un registru genealogic sau înregistrate într-un registru zootehnic al unui organism de ameliorare dintr-o țară terță care:

(a)     îndeplinește criteriile pentru înscrierea pe liste a organismelor de ameliorare prevăzute la articolul 37;

(b)     este inclus într-o listă a organismelor de ameliorare care au fost notificate Comisiei de către țara terță de origine a animalelor de reproducție sau a materialului germinativ provenit de la acestea.

2.           Comisia menține, actualizează și publică listele cu organismele de ameliorare din țările terțe menționate la alineatul (1) litera (b).

Articolul 37 Criterii pentru înscrierea pe liste a organismelor de ameliorare

1.           Comisia include în lista prevăzută la articolul 36 alineatul (2) numai organismele de ameliorare pentru care a primit din partea unui serviciu oficial al țării terțe documentația care atestă că organismele de ameliorare pe care țara terță dorește să le includă în listă întrunesc următoarele cerințe:

(a)     desfășoară programe de ameliorare echivalente cu cele desfășurate pentru aceeași rasă sau hibrid de către societățile de ameliorare sau exploatațiile de ameliorare în ceea ce privește:

(i)      normele aplicabile înscrierii animalelor de reproducție și a materialului germinativ provenit de la acestea în registrele genealogice sau înregistrarea acestora în registre zootehnice;

(ii)     normele aplicabile acceptării animalelor de reproducție pentru reproducție;

(iii)    normele aplicabile utilizării materialului germinativ provenit de la animalele de reproducție pentru testare și ameliorare;

(iv)    metodele utilizate pentru testarea performanțelor și evaluarea genetică;

(b)     sunt supravegheate și controlate de un serviciu oficial din țara terță care are competențele necesare pentru a garanta aplicarea unor norme echivalente cu normele prevăzute în prezentul regulament în ceea ce privește:

(i)      recunoașterea societăților de ameliorare și a exploatațiilor de ameliorare;

(ii)     aprobarea programelor lor de ameliorare;

(iii)    înscrierea animalelor de reproducție de rasă pură în registre genealogice și înregistrarea porcilor de reproducție hibrizi în registre zootehnice;

(iv)    metodele utilizate de acestea pentru testarea performanțelor și evaluarea genetică.

2.           Comisia include în lista prevăzută la articolul 36 alineatul (2) numai organismele de ameliorare din țări terțe pentru care a primit din partea serviciului oficial al țării terțe menționat la alineatul (1) documentația care atestă că organismele de ameliorare pe care țara terță dorește să le înscrie în listă dețin un regulament de procedură care garantează că:

(a)     animalele de reproducție de rasă pură înscrise în registre genealogice de societățile de ameliorare sunt înscrise sau eligibile pentru a fi înscrise fără discriminare în registrele genealogice pentru aceeași rasă înființate de organisme de ameliorare din țara terță respectivă;

(b)     porcii de reproducție hibrizi înregistrați în registre zootehnice de exploatațiile de ameliorare sunt înregistrați sau eligibili pentru a fi înregistrați fără discriminare în registrele zootehnice pentru același hibrid înființate de organisme de ameliorare din țara terță respectivă.

Articolul 38 Acorduri de echivalență

1.           Comisia poate, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, să recunoască că măsurile aplicate într-o țară terță sunt echivalente cu cele cerute de legislația zootehnică a Uniunii în legătură cu următoarele aspecte:

(a)     recunoașterea și supravegherea societăților de ameliorare și a exploatațiilor de ameliorare, astfel cum se prevede la articolul 4 sau în actul delegat adoptat în conformitate cu articolul 35 alineatul (1);

(b)     aprobarea programelor de ameliorare ale societăților de ameliorare și ale exploatațiilor de ameliorare, astfel cum se prevede la articolul 8 alineatul (1) sau în actul delegat adoptat în conformitate cu articolul 35 alineatul (1);

(c)     înscrierea animalelor de reproducție în registre genealogice și în registre zootehnice, astfel cum se prevede la articolele 19 și 24 sau în actul delegat adoptat în conformitate cu articolul 35 alineatul (1);

(d)     acceptarea animalelor de reproducție pentru reproducție, astfel cum se prevede la articolele 21 și 25 sau în actul delegat adoptat în conformitate cu articolul 35 alineatul (1);

(e)     utilizarea materialului germinativ pentru reproducție, astfel cum se prevede la articolul 23 alineatul (1) sau în actul delegat adoptat în conformitate cu articolul 35 alineatul (1);

(f)     utilizarea materialului seminal pentru testare, astfel cum se prevede la articolul 23 alineatul (2) sau în actul delegat adoptat în conformitate cu articolul 35 alineatul (1);

(g)     testarea performanțelor și evaluarea genetică, astfel cum se prevede la articolul 27 sau în actul delegat adoptat în conformitate cu articolul 35 alineatul (1).

Actele de punere în aplicare respective se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 72 alineatul (2).

2.           Actele de punere în aplicare menționate la alineatul (1) se adoptă:

(a)     pe baza examinării minuțioase a informațiilor și a datelor furnizate de către țara terță în cauză în conformitate cu articolul 37 alineatul (1);

(b)     după caz, pe baza rezultatelor satisfăcătoare ale controlului efectuat în conformitate cu articolul 67.

3.           Actele de punere în aplicare menționate la alineatul (1) pot stabili modalitățile de reglementare a intrării în Uniune, din țara terță în cauză, a animalelor de reproducție și a materialului germinativ provenit de la acestea și pot include:

(a)     natura și conținutul certificatelor sau documentelor zootehnice elaborate în conformitate cu cerințele prevăzute în anexa V, care trebuie să însoțească animalele de reproducție sau materialul germinativ provenit de la acestea;

(b)     cerințe specifice privind intrarea în Uniune a animalelor de reproducție și a materialului germinativ provenit de la acestea și privind controalele oficiale care trebuie să fie efectuate la intrarea în Uniune;

(c)     după caz, procedurile de elaborare și modificare a listelor cu organismele de ameliorare din țara terță în cauză din care este autorizată intrarea în Uniune a animalelor de reproducție și a materialului germinativ provenit de la acestea.

4.           Comisia abrogă fără întârziere, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, actele de punere în aplicare menționate la alineatul (1), în cazul în care nu mai sunt îndeplinite oricare dintre condițiile pentru recunoașterea echivalenței garanțiilor stabilite la momentul adoptării actelor respective.

Actele de punere în aplicare respective se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 72 alineatul (2).

Articolul 39 Condițiile zootehnice aplicabile importurilor în Uniune de animale de reproducție și de material germinativ provenit de la acestea

1.           Crescătorii pot importa în Uniune animale de reproducție și material germinativ provenit de la acestea, înscrise într-un registru genealogic sau înregistrate într-un registru zootehnic al unui organism de ameliorare inclus în lista întocmită în conformitate cu articolul 36 alineatul (2) sau în conformitate cu articolul 7 în cazul în care echivalența a fost stabilită în conformitate cu articolul 38 alineatul (1), care sunt însoțite de un certificat zootehnic, astfel cum se prevede la articolul 40 și care respectă următoarele condiții suplimentare:

(a)     animalele de reproducție sunt însoțite de dovezi care atestă că acestea urmează să fie înscrise într-un registru genealogic al unei societăți de ameliorare sau înregistrate într-un registru zootehnic al unei exploatații de ameliorare;

(b)     materialul seminal:

(i)      a fost colectat de la animale de reproducție care au fost supuse testării performanțelor și evaluării genetice în conformitate cu anexa III, în cazul în care astfel de testări și evaluări sunt impuse de articolul 27 alineatul (1); sau

(ii)     este importat în cantitățile necesare pentru testarea performanțelor și evaluarea genetică, astfel cum se prevede la articolul 23 alineatul (2);

(c)     ovulele și embrionii au fost colectați sau produși de la animale de reproducție care au fost supuse testării performanțelor și evaluării genetice în conformitate cu anexa III, în cazul în care astfel de testări și evaluări sunt impuse de articolul 27 alineatul (1).

2.           Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 71 privind normele zootehnice și genealogice aplicabile importurilor în Uniune de animale de reproducție și de material germinativ provenit de la acestea, pentru a ține cont de situația zootehnică specifică țării terțe de origine a unui animal de reproducție.

Articolul 40 Emiterea, conținutul și formatul certificatelor zootehnice pentru importurile în Uniune de animale de reproducție și de material germinativ provenit de la acestea

1.           În vederea înscrierii animalelor de reproducție și a materialului germinativ în registre genealogice sau a înregistrării lor în registre zootehnice, certificatele zootehnice menționate la articolul 39 alineatul (1):

(a)     sunt emise de un organism de ameliorare inclus într-o listă, în conformitate cu articolul 36 alineatul (2);

(b)     furnizează informațiile prevăzute în anexa V;

(c)     sunt elaborate în conformitate cu modelul de certificat zootehnic prevăzut în actul de punere în aplicare adoptat în conformitate cu alineatul (2).

2.           Comisia, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, elaborează modele de certificate zootehnice pentru importurile în Uniune de animale de reproducție și de material seminal, ovule și embrioni provenind de la acestea.

Actele de punere în aplicare respective se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 72 alineatul (2).

Articolul 41 Derogări privind eliberarea, conținutul și formatul certificatelor zootehnice pentru importurile în Uniune de animale de reproducție și de material germinativ provenit de la acestea

1.           Prin derogare de la articolul 40 alineatul (1) litera (a), materialul germinativ poate fi însoțit de un certificat zootehnic eliberat în numele organismului de ameliorare menționat la articolul 40 alineatul (1) litera (a) de centrele de colectare a materialului seminal sau de echipele de colectare sau de producere de embrioni autorizate pentru importul în Uniune al materialelor germinative respective, în conformitate cu legislația Uniunii în domeniul sănătății animale.

2.           Prin derogare de la articolul 40 alineatul (1) litera (b), informațiile care trebuie să fie incluse în certificatul zootehnic pot fi:

(a)     conținute în alte documente care însoțesc animalul de reproducție sau materialul germinativ provenit de la acesta, cu condiția ca organismul de ameliorare care a condus registrul genealogic sau registrul zootehnic să fi certificat conținutul documentelor respective în conformitate cu partea 1 punctul 2 din anexa V;

(b)     înlocuite printr-o trimitere la site-ul internet unde pot fi consultate rezultatele respective, cu condiția ca rezultatele evaluării genetice să fie puse la dispoziția publicului pe internet.

Articolul 42 Controale zootehnice asupra animalelor de reproducție și materialului germinativ provenit de la acestea, importate în Uniune

1.           Statele membre efectuează controale zootehnice asupra transporturilor de animale de reproducție și de material germinativ provenit de la acestea, importate în Uniune din țări terțe, la punctul de control la frontieră în care au loc controalele documentare, de identitate și fizice, în conformitate cu articolul 42 din Regulamentul (UE) nr. [...] [COM/2013/0265 final - 2013/0140 (COD)].

2.           În sensul alineatului (1), importatorii de animale de reproducție și de material germinativ provenit de la acestea prezintă agentului care realizează controalele documentare, de identitate și fizice menționate la alineatul (1) certificatul zootehnic care trebuie să însoțească transportul în conformitate cu articolul 39 alineatul (1).

Articolul 43 Condiții privind înscrierea în registrele genealogice a animalelor de reproducție de rasă pură importate în Uniune

1.           Societățile de ameliorare înscriu în secțiunea principală a registrului lor genealogic animalele de reproducție de rasă pură:

(a)     importate în Uniune în conformitate cu articolul 39 alineatul (1) litera (a);

(b)     născute într-un stat membru ca rezultat al reproducției asistate utilizând

(i)      material seminal importat în conformitate cu articolul 39 alineatul (1) litera (b);

(ii)     ovule și embrioni importați în conformitate cu articolul 39 alineatul (1) litera (c).

2.           Societățile de ameliorare pot înscrie în secțiunea principală a registrului lor genealogic animalele de reproducție de rasă pură importate în Uniune care îndeplinesc standardele rasei definite în programul de ameliorare aprobat în conformitate cu articolul 8 alineatul (1) sau cu articolul 9 și cu condiția ca:

(a)     organismul de ameliorare să respecte criteriile prevăzute la articolul 37 privind includerea în liste a organismelor de ameliorare;

(b)     înscrierea unor astfel de animale de reproducție de rasă pură în secțiunea principală a registrului genealogic să fie prevăzută în programul de ameliorare aprobat;

(c)     animalele de reproducție de rasă pură să fie însoțite de un certificat zootehnic:

(i)      eliberat de organismul de ameliorare menționat la litera (a);

(ii)     care include informațiile prevăzute în anexa V.

Articolul 44 Condiții privind înregistrarea în registrele zootehnice a porcilor de reproducție hibrizi importați în Uniune

1.           Exploatațiile de ameliorare înregistrează în registrele lor zootehnice porcii de reproducție hibrizi:

(a)     importați în Uniune în conformitate cu articolul 39 alineatul (1) litera (a);

(b)     născuți într-un stat membru ca rezultat al reproducției asistate utilizând

(i)      material seminal importat în conformitate cu articolul 39 alineatul (1) litera (b);

(ii)     ovule și embrioni importați în conformitate cu articolul 39 alineatul (1) litera (c).

2.           Exploatațiile de ameliorare pot înregistra în registrele lor zootehnice porci de reproducție hibrizi importați în Uniune care îndeplinesc standardele pentru încrucișare stabilite în programul de ameliorare aprobat în conformitate cu articolul 8 alineatul (1) sau cu articolul 9 și cu condiția ca:

(a)     organismul de ameliorare cu sediul în țara terță să îndeplinească cerințele de la articolul 37;

(b)     înregistrarea unor astfel de porci de reproducție hibrizi în registrul zootehnic să fie prevăzută în programul de ameliorare aprobat.

CAPITOLUL VIII Condițiile zootehnice și genealogice aplicabile importurilor în Uniune de animale de reproducție de rasă pură din alte specii

Articolul 45 Competențe delegate și competențe de executare referitoare la normele zootehnice și genealogice aplicabile importului în Uniune al animalelor de reproducție de rasă pură menționate la articolul 2 litera (i) punctul (iii) și al materialului germinativ provenit de la acestea

1.           Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 71 pentru a stabili, dacă funcționarea pieței interne sau protecția unor resurse genetice prețioase necesită acest lucru, normele specifice aplicabile importurilor în Uniune al animalelor de reproducție de rasă pură menționate la articolul 2 litera (i) punctul (iii) și al materialului germinativ provenit de la acestea, în ceea ce privește:

(a)     înscrierea pe liste a organismelor de ameliorare;

(b)     condițiile privind înregistrarea acestor animale de reproducție de rasă pură în registrele genealogice înființate de societățile de ameliorare;

(c)     acceptarea, de către societățile de ameliorare, a respectivelor animale de reproducție de rasă pură pentru reproducție, însămânțare artificială și colectarea și utilizarea materialului germinativ provenit de la acestea;

(d)     metodele de testare a performanțelor și evaluare genetică a acestor animale de reproducție de rasă pură;

(e)     principalele informații care trebuie incluse în certificatul zootehnic care trebuie să însoțească respectivele animale de reproducție de rasă pură și materialul germinativ provenit de la acestea.

2.           În măsura în care a adoptat actele delegate menționate la alineatul (1), Comisia elaborează, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, modelele de certificate zootehnice menționate la alineatul (1) litera (f) pentru animalele de reproducție de rasă pură menționate la articolul 2 litera (i) punctul (iii) și pentru materialul seminal, ovulele și embrionii provenind de la acestea.

Actele de punere în aplicare respective se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 72 alineatul (2).

CAPITOLUL IX Controale oficiale și alte activități oficiale, asistență administrativă, cooperare și asigurarea respectării legislației de către statele membre

Articolul 46 Norme generale privind controalele oficiale

1.           Autoritatea competentă efectuează periodic controale oficiale asupra societăților de ameliorare și a exploatațiilor de ameliorare, în funcție de riscuri și cu o frecvență corespunzătoare, luând în considerare:

(a)     identificarea cazurilor de neconformitate legate de:

(i)      animalele de reproducție și materialul germinativ provenit de la acestea;

(ii)     activitățile sub controlul societăților de ameliorare și al exploatațiilor de ameliorare;

(iii)    localizarea activităților sau a operațiunilor crescătorilor, societăților de ameliorare și ale exploatațiilor de ameliorare;

(b)     antecedentele societăților de ameliorare și ale exploatațiilor de ameliorare privind rezultatele controalelor oficiale la care au fost supuse și conformitatea lor cu normele zootehnice și genealogice prevăzute în prezentul regulament;

(c)     fiabilitatea și rezultatele controalelor proprii care au fost efectuate de către societățile de ameliorare și exploatațiile de ameliorare sau de către terțe părți la cererea lor, în vederea verificării conformității cu normele zootehnice și genealogice prevăzute în prezentul regulament;

(d)     orice informații care ar putea indica neconformitatea.

2.           Autoritatea competentă efectuează controale oficiale în mod periodic și cu o frecvență corespunzătoare în vederea identificării posibilelor încălcări intenționate ale normelor zootehnice și genealogice prevăzute în prezentul regulament, luând în considerare, în plus față de criteriile menționate la alineatul (1), informațiile privind astfel de posibile încălcări intenționate furnizate prin mecanismele asistenței administrative prevăzute la articolul 53, precum și orice alte informații care indică posibilitatea unor astfel de încălcări.

3.           Controalele oficiale efectuate înainte de comercializarea anumitor animale de reproducție și a materialului germinativ provenit de la acestea în vederea emiterii certificatelor oficiale sau a atestatelor oficiale prevăzute în normele zootehnice și genealogice menționate în prezentul regulament drept condiție pentru comercializarea animalelor de reproducție sau a materialului germinativ provenit de la acestea se efectuează în conformitate cu:

(a)     normele zootehnice și genealogice prevăzute în prezentul regulament;

(b)     actele delegate adoptate de către Comisie în conformitate cu articolele 35 și 45.

4.           Controalele oficiale se efectuează după notificarea prealabilă a crescătorului, a societății de ameliorare sau a exploatației de ameliorare, cu excepția cazului în care există motive întemeiate de a efectua controale neanunțate.

5.           Controalele oficiale se efectuează, pe cât posibil, într-o manieră care să reducă la minimum constrângerile asupra crescătorului, societății de ameliorare sau exploatației de ameliorare.

6.           Autoritatea competentă efectuează controalele oficiale cu aceeași atenție, indiferent dacă animalele de reproducție sau materialul germinativ provenit de la acestea:

(a)     sunt disponibile pe piața Uniunii, fiind originare fie din statul membru în care se efectuează controalele oficiale, fie dintr-un alt stat membru; sau

(b)     intră în Uniune din țări terțe.

Articolul 47 Transparența controalelor oficiale

1.           Autoritatea competentă efectuează controale oficiale cu un nivel înalt de transparență și pune la dispoziția publicului informații relevante cu privire la organizarea și efectuarea controalelor oficiale.

Aceasta asigură publicarea periodică și în timp util a informațiilor privind controalele oficiale pe care le efectuează și publică cel puțin următoarele informații:

(a)     tipul, numărul și rezultatele controalelor oficiale pe care le efectuează;

(b)     tipul și numărul cazurilor de neconformitate pe care le-a constatat;

(c)     cazurile în care a luat măsuri în conformitate cu articolul 61;

(d)     cazurile în care au fost impuse sancțiunile prevăzute la articolul 62.

2.           Comisia stabilește și actualizează, după caz, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, formatul în care trebuie să fie publicate informațiile prevăzute la alineatul (1).

Actele de punere în aplicare respective se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 72 alineatul (2).

3.           Autoritatea competentă poate publica sau pune în alt mod la dispoziția publicului informații cu privire la ratingul societăților de ameliorare și al exploatațiilor de ameliorare individuale pe baza unei evaluări a conformității lor cu criteriile de rating și pe baza rezultatelor controalelor oficiale, cu condiția să fie îndeplinite următoarele condiții:

(a)     criteriile de rating să fie obiective, transparente și disponibile în mod public;

(b)     să existe măsuri corespunzătoare de asigurare a coerenței și a transparenței procesului de rating.

Articolul 48 Controalele documentate și procedurile de verificare a controalelor

1.           Autoritatea competentă efectuează controale oficiale în conformitate cu proceduri documentate, care conțin instrucțiuni detaliate pentru personalul care realizează controalele oficiale.

2.           Autoritatea competentă instituie proceduri interne de verificare a coerenței și a eficacității controalelor oficiale și ale altor activități oficiale pe care le efectuează.

3.           Autoritatea competentă:

(a)     aplică măsuri corective în toate cazurile în care procedurile interne prevăzute la alineatul (2) identifică deficiențe privind coerența și eficacitatea controalelor oficiale și ale altor activități oficiale;

(b)     actualizează procedurile documentate prevăzute la alineatul (1), după caz.

Articolul 49 Raportarea controalelor oficiale

1.           Autoritatea competentă elaborează rapoarte privind toate controalele oficiale pe care le efectuează, care conțin:

(a)     o descriere a scopului controalelor oficiale;

(b)     metodele de control aplicate;

(c)     rezultatele controalelor oficiale;

(d)     după caz, măsurile pe care autoritățile competente le impun crescătorilor, societăților de ameliorare și exploatațiilor de ameliorare, ca urmare a controalelor oficiale.

2.           Autoritatea competentă furnizează crescătorilor, societăților de ameliorare și exploatațiilor de ameliorare supuse unui control oficial o copie a raportului prevăzut la alineatul (1).

Articolul 50 Metode și tehnici de efectuare a controalelor oficiale

1.           Autoritatea competentă efectuează controale oficiale utilizând metode și tehnici de control care includ, după caz, verificări, inspecții și audituri.

2.           Autoritatea competentă efectuează controale oficiale asupra crescătorilor, societăților de ameliorare și exploatațiilor de ameliorare care includ următoarele, după caz:

(a)     examinarea sistemelor de control pe care societățile de ameliorare și exploatațiile de ameliorare le-au instituit și rezultatele obținute prin astfel de sisteme de control;

(b)     o inspecție:

(i)      a spațiilor, birourilor și echipamentelor crescătorilor, ale societăților de ameliorare și ale exploatațiilor de ameliorare;

(ii)     a animalelor de reproducție și a materialului germinativ provenit de la acestea;

(iii)    a etichetării, prezentării și publicității referitoare la crescători, societățile de ameliorare și exploatațiile de ameliorare;

(c)     o examinare a documentelor și a altor înregistrări care pot fi relevante pentru evaluarea conformității cu normele zootehnice și genealogice prevăzute în prezentul regulament;

(d)     discuții cu membrii și angajații societăților de ameliorare și ai exploatațiilor de ameliorare;

(e)     orice altă activitate necesară în vederea identificării cazurilor de neconformitate.

Articolul 51 Obligațiile crescătorilor, ale societăților de ameliorare și ale exploatațiilor de ameliorare

1.           Atunci când acest lucru este necesar pentru efectuarea controalelor oficiale sau a altor activități oficiale, crescătorii, societățile de ameliorare și exploatațiile de ameliorare acordă funcționarilor autorității competente accesul necesar la următoarele:

(a)     spații, birouri și echipamente;

(b)     sisteme computerizate de gestionare a informațiilor;

(c)     animalele de reproducție și materialul germinativ provenit de la acestea;

(d)     documente și orice alte informații relevante.

2.           În cursul controalelor oficiale și al altor activități oficiale, crescătorii, societățile de ameliorare și exploatațiile de ameliorare acordă asistență funcționarilor autorităților competente în îndeplinirea sarcinilor acestora.

3.           Comisia poate, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, să stabilească norme privind:

(a)     modalitățile prin care autoritățile competente pot accesa sistemele computerizate de gestionare a informațiilor menționate la alineatul (1) litera (b);

(b)     norme uniforme privind asistența prevăzută la alineatul (2) pe care crescătorii, societățile de ameliorare și exploatațiile de ameliorare trebuie să o acorde autorității competente.

Actele de punere în aplicare respective se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 72 alineatul (2).

Articolul 52 Delegarea competențelor privind o serie de norme specifice privind controalele oficiale și acțiunile care trebuie întreprinse de către autoritatea competentă referitoare la animalele de reproducție și materialul germinativ provenit de la acestea

1.           Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 71 privind stabilirea de norme:

(a)     pentru efectuarea controalelor oficiale asupra animalelor de reproducție și materialului germinativ provenit de la acestea, în vederea verificării respectării normelor zootehnice și genealogice prevăzute în prezentul regulament;

(b)     cu privire la acțiunile care trebuie întreprinse de autoritatea competentă având în vedere rezultatele obținute în urma desfășurării controalelor oficiale.

2.           Actele delegate menționate la alineatul (1) menționează:

(a)     responsabilitățile și sarcinile specifice ale autorității competente, în plus față de cele prevăzute la articolele 46 - 50;

(b)     cazurile în care autoritatea competentă trebuie să adopte una sau mai multe dintre măsurile prevăzute în actele de punere în aplicare adoptate în temeiul articolului 66 alineatul (1) sau alte măsuri decât cele prevăzute la articolul respectiv, ca urmare a unor cazuri specifice de neconformitate.

Articolul 53 Norme generale privind asistența administrativă și cooperarea

1.           Autoritățile competente din statele membre își acordă reciproc asistență administrativă în vederea asigurării unei aplicări corecte a normelor zootehnice și genealogice prevăzute în prezentul regulament, în cazurile de neconformitate care își au originea, se extind și au efecte în mai multe state membre.

2.           Asistența administrativă prevăzută la alineatul (1) include, după caz, participarea autorității competente dintr-un stat membru la controalele oficiale la fața locului efectuate de către autoritatea competentă dintr-un alt stat membru.

3.           Dispozițiile prezentului articol se aplică fără a aduce atingere normelor naționale:

(a)     aplicabile în cazul eliberării documentelor care fac obiectul unor proceduri judiciare sau au legătură cu acestea;

(b)     menite să protejeze interesele comerciale ale unei persoane fizice sau juridice.

4.           Comunicarea între autoritățile competente în conformitate cu articolele 54, 55 și 56 are loc în scris.

Articolul 54 Asistență acordată la cerere

1.           În cazul în care autoritatea competentă („autoritatea competentă solicitantă”) consideră că are nevoie de informații din partea unei autorități competente dintr-un alt stat membru („autoritatea competentă căreia i-a fost adresată solicitarea”) pentru efectuarea în mod eficace a controalelor oficiale sau continuarea lor, aceasta trebuie să transmită o cerere motivată autorității competente respective.

Fără întârziere, autoritatea competentă căreia i-a fost adresată solicitarea:

(a)     confirmă primirea cererii motivate și indică timpul necesar pentru a furniza informațiile solicitate;

(b)     efectuează controalele oficiale sau investigațiile necesare pentru

(i)      a furniza autorității competente solicitante toate informațiile necesare și documentele originale sau copii certificate ale acestora;

(ii)     a verifica, dacă este necesar, la fața locului, respectarea normelor zootehnice și genealogice prevăzute în prezentul regulament, în limita competențelor sale.

2.           Autoritatea competentă solicitantă și autoritatea competentă căreia i-a fost adresată solicitarea pot conveni ca funcționarii desemnați de prima dintre ele să fie prezenți la controalele oficiale menționate la alineatul (1) al doilea paragraf litera (b) punctul (i).

În astfel de cazuri, funcționarii autorității competente solicitante:

(a)     pot în orice moment să prezinte o autorizație scrisă care să menționeze identitatea și calitatea lor oficială;

(b)     au acces la aceleași sedii și documente ca și funcționarul prezent al autorității competente căreia i-a fost adresată solicitarea, doar în scopul efectuării controalelor oficiale;

(c)     nu pot exercita, din proprie inițiativă, competența de a efectua controale oficiale conferită funcționarilor autorității competente căreia i-a fost adresată solicitarea.

Articolul 55 Asistență din proprie inițiativă

1.           În cazul în care autoritatea competentă sesizează un caz de neconformitate care poate avea implicații pentru un alt stat membru, ea informează fără întârziere, din proprie inițiativă, autoritatea competentă din respectivul stat membru.

2.           Autoritatea competentă informată în conformitate cu alineatul (1):

(a)     confirmă fără întârziere primirea notificării;

(b)     precizează, în termen de zece zile de la data primirii notificării:

(i)      investigațiile pe care intenționează să le efectueze privind cazul de neconformitate menționat la alineatul (1); sau

(ii)     motivele pentru care consideră că nu sunt necesare investigații.

3.           În cazul în care autoritatea competentă notificată în conformitate cu alineatul (1) decide să efectueze investigații în conformitate cu alineatul (2), aceasta informează fără întârziere autoritatea competentă care i-a transmis notificarea cu privire la rezultatele unor astfel de investigații și, dacă este cazul, măsurile luate în consecință.

Articolul 56 Asistență în caz de neconformitate

1.           În cazul în care, în cursul controalelor oficiale efectuate asupra animalelor de reproducție și a materialului germinativ provenit de la acestea, originare din alt stat membru, autoritatea competentă stabilește că aceste animale de reproducție și materialul germinativ provenit de la acestea nu sunt conforme cu normele zootehnice și genealogice prevăzute în prezentul regulament, provocând o încălcare gravă a normelor respective, aceasta informează fără întârziere autoritatea competentă din statul membru de expediere și din orice alt stat membru vizat, pentru a le permite să efectueze investigațiile adecvate.

2.           Autoritățile competente informate în conformitate cu alineatul (1) iau, fără întârziere, următoarele măsuri:

(a)     confirmă primirea notificării și precizează investigațiile pe care intenționează să le desfășoare cu privire la cazul de neconformitate menționat la alineatul (1);

(b)     investighează cazul, iau toate măsurile necesare și informează autoritățile competente care au transmis notificarea cu privire la natura investigațiilor și a controalelor oficiale efectuate, cu privire la deciziile luate și motivele care au stat la baza acestor decizii.

3.           Dacă autoritatea competentă menționată la alineatul (1) care a transmis notificarea are motive să creadă că investigațiile efectuate sau măsurile luate de către autoritățile competente notificate în conformitate cu alineatul (2) nu remediază în mod corespunzător cazul de neconformitate constatat, ea solicită autorităților competente notificate să efectueze controale oficiale suplimentare sau să ia măsuri suplimentare.

În aceste situații:

(a)     autoritățile competente din cele două state membre caută modalități și mijloace de a stabili de comun acord o abordare care să remedieze în mod corespunzător cazul de neconformitate menționat la alineatul (1) din prezentul articol, inclusiv prin efectuarea în comun a controalelor oficiale la fața locului în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) și cu articolul 54 alineatul (2);

(b)     în cazul în care nu reușesc să convină asupra unor măsuri adecvate, ele informează Comisia fără întârziere.

4.           În cazul în care controalele oficiale efectuate asupra animalelor de reproducție sau a materialului germinativ provenit de la acestea, originare dintr-un alt stat membru, indică cazuri repetate de nerespectare a normelor menționate la alineatul (1), autoritățile competente ale statului membru de destinație informează fără întârziere Comisia și autoritățile competente ale celorlalte state membre.

Articolul 57 Informații privind cazurile de neconformitate primite din partea țărilor terțe

1.           În cazul în care o autoritate competentă primește informații din partea unei țări terțe care indică un caz de neconformitate cu normele zootehnice și genealogice prevăzute în prezentul regulament, aceasta notifică fără întârziere aceste informații:

(a)     Comisiei, în cazul în care informațiile sunt sau pot fi relevante la nivelul Uniunii;

(b)     autorității competente din celelalte state membre implicate.

2.           Informațiile obținute în urma controalelor oficiale și a investigațiilor efectuate în conformitate cu prezentul regulament pot fi transmise țării terțe menționate la alineatul (1), cu condiția ca:

(a)     autoritățile competente care au furnizat informațiile să fie de acord cu transmiterea acestora;

(b)     țara terță să își fi luat angajamentul de a oferi asistența necesară strângerii de dovezi privind practicile care sunt sau par a fi neconforme cu normele Uniunii;

(c)     să se respecte normele relevante, aplicate la nivel național și la nivelul Uniunii, privind transmiterea către țările terțe a unor date cu caracter personal.

Articolul 58 Asistența coordonată și acțiunile subsecvente întreprinse de Comisie

1.           Comisia coordonează fără întârziere măsurile luate de autoritatea competentă în conformitate cu prezentul capitol în cazul în care:

(a)     informațiile de care dispune Comisia arată că activitățile care constituie sau par să constituie un caz de neconformitate:

(i)      au sau ar putea avea ramificații în mai multe state membre; sau

(ii)     pot avea loc în mai multe state membre;

(b)     autoritățile competente din statele membre implicate nu reușesc să convină asupra unor acțiuni adecvate de eliminare a neconformității.

2.           În situațiile menționate la alineatul (1), Comisia poate:

(a)     să trimită o echipă de inspecție care să efectueze un control oficial la fața locului, în colaborare cu statul membru implicat;

(b)     să solicite autorității competente din statul membru de expediere și, dacă este cazul, autorităților din alte state membre implicate, să-și intensifice în mod corespunzător controalele oficiale și să raporteze Comisiei măsurile adoptate;

(c)     să ofere informații cu privire la astfel de cazuri comitetului menționat la articolul 72 alineatul (1), împreună cu o propunere de măsuri pentru a remedia cazurile de neconformitate menționate la alineatul (1) litera (a).

Articolul 59 Principiul general de finanțare a controalelor oficiale

1.           Statele membre se asigură că sunt disponibile resurse financiare adecvate pentru a asigura personalul și celelalte resurse necesare pentru ca autoritățile competente să efectueze controale oficiale și alte activități oficiale.

2.           Statele membre pot colecta taxe pentru acoperirea costurilor ocazionate de controalele oficiale pe care le efectuează.

Articolul 60 Obligațiile generale ale autorităților competente în ceea ce privește acțiunile de asigurare a respectării legislației

1.           Atunci când acționează în conformitate cu prezentul capitol, autoritățile competente acordă prioritate măsurilor menite să elimine cazurile de neconformitate sau să minimizeze efectele lor asupra comerțului cu animale de reproducție și cu material germinativ provenit de la acestea.

2.           În cazul în care există o suspiciune de neconformitate, autoritățile competente efectuează o investigație în vederea confirmării sau eliminării suspiciunii.

3.           Dacă este necesar, investigația menționată la alineatul (2) include efectuarea unor controale oficiale intensificate asupra animalelor de reproducție și a materialului germinativ provenit de la acestea și asupra crescătorilor, societăților de ameliorare și exploatațiilor de ameliorare, pe o perioadă corespunzătoare.

Articolul 61 Investigații și măsuri în caz de neconformitate confirmată

1.           În cazul în care se confirmă o neconformitate, autoritățile competente:

(a)     efectuează orice investigație suplimentară necesară în vederea stabilirii originii și amplorii neconformității, precum și a responsabilităților crescătorilor, ale societăților de ameliorare și ale exploatațiilor de ameliorare;

(b)     iau măsuri adecvate pentru a se asigura că crescătorii, societățile de ameliorare și exploatațiile de ameliorare remediază neconformitatea și previn repetarea acesteia.

Atunci când decid asupra măsurilor care trebuie luate, autoritățile competente iau în considerare natura neconformității și antecedentele crescătorului, societății de ameliorare sau exploatației de ameliorare în ceea ce privește conformitatea.

2.           Atunci când acționează în conformitate cu alineatul (1), autoritățile competente iau următoarele măsuri, după caz:

(a)     amână înscrierea în registrele genealogice a animalelor de reproducție de rasă pură sau înregistrarea în registrele zootehnice a porcilor de reproducție hibrizi;

(b)     solicită modificarea statutului animalelor sau al materialului germinativ provenit de la acestea care sunt destinate reproducției în conformitate cu prezentul regulament sau solicită oferirea de informații corective crescătorilor;

(c)     restricționează sau interzic comercializarea animalelor și a materialului germinativ sub formă de animale de reproducție sau material germinativ definit(e) la articolul 2 sau importul acestora în Uniune sau exportul către țări terțe sau interzic sau dispun întoarcerea acestora în statul membru de expediere;

(d)     solicită crescătorului, societății de ameliorare sau exploatației de ameliorare să intensifice frecvența controalelor proprii;

(e)     solicită efectuarea unor controale oficiale intensificate sau sistematice asupra anumitor activități ale crescătorului, societății de ameliorare sau exploatației de ameliorare în cauză;

(f)     solicită suspendarea, pentru o perioadă de timp corespunzătoare, a tuturor activităților sau a unei părți a activităților crescătorului, societății de ameliorare sau exploatației de ameliorare în cauză și, dacă este cazul, a site-urilor internet pe care le gestionează sau utilizează și suspendă aprobarea unui program de ameliorare efectuat de o societate de ameliorare sau de o exploatație de ameliorare, în cazul în care societatea sau exploatația respectivă nu respectă în mod repetat, continuu sau general cerințele programului de ameliorare aprobat în conformitate cu articolul 8 alineatul (1) sau cu articolul 9;

(g)     solicită retragerea recunoașterii societății de ameliorare sau a exploatației de ameliorare acordate în conformitate cu articolul 4 alineatul (2), în cazul în care practica administrativă a societății de ameliorare sau a exploatației de ameliorare respective indică faptul că aceasta nu respectă în mod repetat, continuu sau general cerințele prevăzute la articolul 4 alineatul (2) litera (c);

(h)     iau orice altă măsură pe care o consideră adecvată în vederea asigurării conformității cu normele genealogice și zootehnice prevăzute în prezentul regulament.

3.           Autoritățile competente furnizează crescătorului, societății de ameliorare sau exploatației de ameliorare în cauză sau reprezentanților lor:

(a)     o notificare scrisă privind decizia lor referitoare la acțiunea sau măsura care trebuie întreprinsă în conformitate cu alineatele (1) și (2), împreună cu motivele care au stat la baza acestei decizii; precum și

(b)     informații privind căile de atac împotriva unor astfel de decizii, privind procedura și termenele aplicabile.

4.           Toate cheltuielile efectuate în temeiul prezentului articol sunt suportate de către crescătorul, societatea de ameliorare sau exploatația de ameliorare responsabilă.

Articolul 62 Sancțiuni

Statele membre stabilesc normele privind sancțiunile care se aplică în cazul încălcării dispozițiilor prezentului regulament și iau toate măsurile necesare pentru a asigura punerea în aplicare a acestora. Sancțiunile prevăzute trebuie să fie eficace, proporționale și disuasive.

Statele membre notifică respectivele dispoziții Comisiei până cel târziu la data menționată la articolul 74 alineatul (2) și informează fără întârziere Comisia cu privire la orice modificare ulterioară care le afectează.

CAPITOLUL X Controale efectuate de Comisie

Secțiunea 1 Controalele efectuate de Comisie în statele membre

Articolul 63 Controalele efectuate de Comisie în statele membre

1.           Experții Comisiei efectuează controale în fiecare stat membru pentru:

(a)     a verifica aplicarea generală a normelor zootehnice și genealogice prevăzute în prezentul regulament;

(b)     a verifica modul de funcționare a sistemelor naționale de control menționate la articolul 46 ale autorității competente care le operează;

(c)     a efectua investigații și a colecta informații:

(i)      privind controalele oficiale și practicile de asigurare a respectării legislației;

(ii)     privind problemele importante sau recurente în ceea ce privește aplicarea sau asigurarea aplicării normelor zootehnice și genealogice prevăzute în prezentul regulament;

(iii)    în legătură cu problemele emergente sau cu noile evoluții din statele membre.

2.           Controalele Comisiei prevăzute la alineatul (1) sunt organizate în cooperare cu autoritățile competente ale statelor membre și pot include verificări la fața locului în cooperare cu personalul autorității competente care efectuează controalele oficiale.

3.           Experții Comisiei pot fi asistați de către experți din statele membre.

Experții naționali care însoțesc experții Comisiei beneficiază de aceleași drepturi de acces ca și experții Comisiei.

Articolul 64 Rapoarte privind controalele efectuate de Comisie în statele membre

1.           Comisia:

(a)     pregătește o copie a proiectului său de raport privind constatările controalelor Comisiei efectuate în conformitate cu articolul 63 alineatul (1) și o trimite pentru observații statului membru în care au fost efectuate controalele;

(b)     pregătește raportul final privind constatările controalelor respective efectuate de Comisie, ținând seama de observațiile statului membru prevăzute la litera (a);

(c)     pune la dispoziția publicului raportul final prevăzut la litera (b) și observațiile statului membru prevăzute la litera (a).

2.           După caz, Comisia poate recomanda în raportul său final prevăzut la alineatul (1) litera (b) măsuri corective sau preventive prin care statele membre să remedieze deficiențele specifice sau sistemice identificate în cursul controalelor efectuate de Comisie în conformitate cu articolul 63 alineatul (1).

Articolul 65 Obligațiile statelor membre privind controalele efectuate de Comisie

1.           Pentru a asista Comisia în vederea efectuării controalelor prevăzute la articolul 63 alineatul (1), statele membre:

(a)     oferă asistența necesară, documentația și sprijinul tehnic pe care le solicită experții Comisiei pentru a putea desfășura controalele în mod eficient și eficace;

(b)     se asigură că experții Comisiei au acces la toate spațiile sau la anumite părți ale spațiilor și la toate informațiile, inclusiv la sistemele informatice necesare pentru efectuarea controalelor de către Comisie.

2.           Statele membre iau măsurile adecvate, având în vedere recomandările formulate în raportul final prevăzut la articolul 64 alineatul (1) litera (b), în vederea garantării respectării normelor zootehnice și genealogice prevăzute în prezentul regulament.

Articolul 66 Deficiențe grave ale sistemului de control al unui stat membru

1.           În cazul în care Comisia dispune de dovezi privind existența unei deficiențe grave a sistemelor de control ale unui stat membru și aceasta poate genera o încălcare de amploare a normelor zootehnice și genealogice prevăzute în prezentul regulament, Comisia, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, adoptă una sau mai multe dintre următoarele măsuri, care se aplică până când respectiva deficiență este eliminată:

(a)     interzicerea comerțului cu animale de reproducție sau cu material germinativ provenit de la acestea, care sunt afectate de deficiența sistemului de control oficial;

(b)     impunerea unor condiții speciale, în plus față de cele prevăzute la capitolul II, pentru recunoașterea societăților de ameliorare și a exploatațiilor de ameliorare, aprobarea programelor de ameliorare sau comercializarea animalelor de reproducție și a materialului germinativ provenit de la acestea;

(c)     alte măsuri temporare adecvate.

Actele de punere în aplicare respective se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 72 alineatul (2).

2.           Măsurile prevăzute la alineatul (1) se adoptă numai dacă statul membru în cauză nu reușește să remedieze situația la cererea și în termenul stabilit de către Comisie.

Secțiunea 2 Controalele efectuate de Comisie în țări terțe

Articolul 67 Controalele efectuate de Comisie în țări terțe

1.           Experții Comisiei pot efectua controale în țări terțe pentru:

(a)     a verifica dacă normele zootehnice și genealogice privind animalele de reproducție și materialul germinativ provenit de la acestea, prevăzute în legislația țării terțe, oferă garanții echivalente cu cele prevăzute în Uniune prin prezentul regulament;

(b)     a verifica dacă sistemul de control în vigoare în țara terță în cauză poate asigura faptul că transporturile de animale de reproducție și de material germinativ provenit de la acestea, exportate către Uniune, respectă cerințele relevante prevăzute în capitolul VII din prezentul regulament;

(c)     a colecta informații pentru a elucida cauzele situațiilor recurente de neconformitate a animalelor de reproducție și a materialului germinativ provenit de la acestea, importate în Uniune, cu cerințele zootehnice și genealogice pentru importurile în Uniune pentru care conformitatea a fost certificată în mod necorespunzător.

2.           Controalele Comisiei prevăzute la alineatul (1) țin seama în special de:

(a)     legislația zootehnică și genealogică din țara terță privind animalele de reproducție și materialul germinativ provenit de la acestea;

(b)     organizarea autorității competente din țara terță, independența și competențele sale, supravegherea la care este supusă și autoritatea de care dispune pentru a asigura aplicarea în mod eficace a legislației menționate la litera (a);

(c)     instruirea personalului în ceea ce privește efectuarea controalelor oficiale;

(d)     resursele de care dispune autoritatea competentă din țara terță;

(e)     existența și aplicarea unor proceduri de control documentate și a unor sisteme de control bazate pe priorități;

(f)     amploarea și aplicarea controalelor oficiale efectuate asupra animalelor de reproducție și a materialului germinativ provenit de la acestea, care sunt originare din alte țări terțe;

(g)     asigurările pe care le poate oferi țara terță cu privire la conformitatea sau echivalența cu cerințele stabilite în normele zootehnice și genealogice prevăzute în prezentul regulament.

Articolul 68 Frecvența și organizarea controalelor efectuate de Comisie în țări terțe

1.           Frecvența controalelor efectuate de Comisie în țările terțe se stabilește în funcție de:

(a)     normele zootehnice și genealogice prevăzute în prezentul regulament;

(b)     volumul și natura transporturilor de animale de reproducție și de material germinativ provenind de la acestea care intră în Uniune din țara terță în cauză;

(c)     rezultatele controalelor pe care Comisia le-a efectuat deja;

(d)     rezultatele controalelor oficiale efectuate asupra animalelor de reproducție și a materialului germinativ provenind de la acestea, care intră în Uniune din țara terță respectivă și ale oricăror alte controale oficiale efectuate de către autoritățile competente ale statelor membre;

2.           În vederea creșterii eficienței și eficacității controalelor Comisiei prevăzute la alineatul (1), Comisia poate solicita țării terțe în cauză, înainte de efectuarea acestor controale, să furnizeze:

(a)     informațiile menționate la articolul 37 alineatul (1) litera (b);

(b)     după caz, înregistrări scrise cu privire la controalele oficiale efectuate în țara terță respectivă.

3.           Comisia poate numi experți din statele membre care să asiste experții săi proprii în cursul controalelor prevăzute la alineatul (1).

Articolul 69 Rapoartele Comisiei privind controalele efectuate de experții ei în țări terțe

1.           În cazul în care controalele efectuate de Comisie au fost efectuate în conformitate cu articolul 67 alineatul (1), Comisia:

(a)     pregătește o copie a proiectului său de raport privind constatările controalelor Comisiei și o trimite pentru observații țării terțe în care a efectuat controalele;

(b)     pregătește raportul final privind constatările controalelor efectuate de experții Comisiei în țara terță, ținând cont de observațiile exprimate de țara terță în care au fost efectuate controalele;

(c)     pune la dispoziția publicului raportul final și observațiile exprimate de țara terță în care au fost efectuate controalele.

2.           După caz, Comisia poate recomanda în raportul său final prevăzut la alineatul (1) adoptarea de măsuri corective sau preventive prin care țara terță să remedieze deficiențele specifice sau sistemice identificate de experții Comisiei în cursul controalelor efectuate în conformitate cu articolul 67 alineatul (1).

Articolul 70 Stabilirea unor măsuri speciale privind importurile în Uniune de animale de reproducție și de material germinativ provenit de la acestea

1.           În cazul în care există dovezi privind existența unei neconformități grave, la scară largă, cu normele zootehnice și genealogice prevăzute în prezentul regulament, Comisia adoptă, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, măsurile speciale necesare pentru a pune capăt neconformității.

Actele de punere în aplicare respective se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 72 alineatul (2).

2.           Măsurile speciale menționate la alineatul (1) identifică animalele de reproducție și materialul germinativ provenit de la acestea, menționând codurile acestora din Nomenclatura combinată, și pot include:

(a)     interzicerea din motive zootehnice a importurilor în Uniune de animale de reproducție și de material germinativ provenit de la acestea, originare sau expediate din țările terțe afectate de neconformitatea menționată la alineatul (1);

(b)     cerința ca animalele de reproducție și materialul germinativ menționate la alineatul (1), originare sau expediate din țările terțe afectate de neconformitatea menționată la alineatul (1):

(i)      să fie supuse unor controale specifice efectuate înainte de expedierea sau intrarea în Uniune;

(ii)     să fie însoțite de un certificat oficial sau de orice alte dovezi care să ateste că animalele de reproducție sau materialul germinativ provenit de la acestea îndeplinesc cerințele stabilite în capitolul VII din prezentul regulament sau în actul delegat adoptat în conformitate cu articolul 45 alineatul (1);

(c)     cerința ca dovezile menționate la litera (b) punctul (ii) să fie transmise cu respectarea unui format specific;

(d)     alte măsuri necesare pentru a remedia neconformitatea menționată la alineatul (1).

3.           Atunci când se adoptă măsurile menționate la alineatul (2), se ține seama de:

(a)     informațiile colectate în conformitate cu articolul 67 alineatul (2);

(b)     orice alte informații pe care le-au oferit țările terțe afectate de neconformitatea menționată la alineatul (1);

(c)     după caz, de rezultatele controalelor efectuate de către Comisie în temeiul articolului 67 alineatul (1).

4.           Comisia monitorizează situația și, în funcție de evoluția acesteia, modifică sau abrogă măsurile adoptate, în conformitate cu procedura menționată la articolul 72 alineatul (2).

CAPITOLUL XI Delegare și punere în aplicare

Articolul 71 Exercitarea delegării

1.           Competența de a adopta acte delegate este conferită Comisiei în condițiile prevăzute în prezentul articol.

2.           Competența de a adopta actele delegate menționată la articolul 4 alineatul (3), articolul 8 alineatul (3), articolul 17 alineatul (4), articolul 19 alineatul (4), articolul 20 alineatul (2), articolul 21 alineatul (2), articolul 23 alineatul (4), articolul 24 alineatul (2), articolul 28 alineatul (1), articolul 32 alineatul (2), articolul 33 alineatul (3), articolul 35 alineatul (1), articolul 39 alineatul (2), articolul 45 alineatul (1) și articolul 52 alineatul (1) este conferită Comisiei pentru o perioadă de timp nedeterminată de la data intrării în vigoare a prezentului regulament.

3.           Delegarea de competențe menționată la articolul 4 alineatul (3), articolul 8 alineatul (3), articolul 17 alineatul (4), articolul 19 alineatul (4), articolul 20 alineatul (2), articolul 21 alineatul (2), articolul 23 alineatul (4), articolul 24 alineatul (2), articolul 28 alineatul (1), articolul 32 alineatul (2), articolul 33 alineatul (3), articolul 35 alineatul (1), articolul 39 alineatul (2), articolul 45 alineatul (1) și articolul 52 alineatul (1) poate fi revocată în orice moment de către Parlamentul European sau de către Consiliu. Decizia de revocare pune capăt delegării de competențe menționate în respectiva decizie. Ea intră în vigoare în ziua următoare publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene sau la o dată ulterioară menționată în decizie. Decizia nu aduce atingere validității actelor delegate aflate deja în vigoare.

4.           De îndată ce adoptă un act delegat, Comisia îl notifică simultan Parlamentului European și Consiliului.

5.           Un act delegat adoptat în temeiul articolului 4 alineatul (3), articolului 8 alineatul (3), articolului 17 alineatul (4), articolului 19 alineatul (4), articolului 20 alineatul (2), articolului 21 alineatul (2), articolului 23 alineatul (4), articolului 24 alineatul (2), articolului 28 alineatul (1), articolului 32 alineatul (2), articolului 33 alineatul (3), articolului 35 alineatul (1), articolului 39 alineatul (2), articolului 45 alineatul (1) și articolului 52 alineatul (1) intră în vigoare numai în cazul în care nu a fost exprimată nicio obiecție nici de Parlamentul European, nici de Consiliu în termen de două luni de la notificarea actului respectiv Parlamentului European și Consiliului sau dacă, înainte de expirarea termenului respectiv, atât Parlamentul European, cât și Consiliul au informat Comisia că nu vor formula obiecții. Respectivul termen poate fi prelungit cu două luni la inițiativa Parlamentului European sau a Consiliului.

Articolul 72 Procedura comitetelor

1.           Comisia este asistată de Comitetul zootehnic permanent, înființat prin Decizia 77/505/CEE a Consiliului. Acesta este un comitet în sensul Regulamentului (UE) nr. 182/2011.

2.           Atunci când se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolul 5 din Regulamentul (UE) nr. 182/2011.

În cazul în care avizul comitetului trebuie obținut prin procedură scrisă, această procedură se încheie fără rezultat dacă, înainte de expirarea termenului de trimitere a avizului, acest lucru este hotărât de președintele comitetului sau solicitat de o majoritate simplă a membrilor comitetului.

3.           Atunci când se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolul 8 din Regulamentul (UE) nr. 182/2011, coroborat cu articolul 5 din același regulament.

CAPITOLUL XII Dispoziții finale

Articolul 73 Abrogări

1.           Directivele 87/328/CEE, 88/661/CEE, 89/361/CEE, 90/118/CEE, 90/119/CEE, 90/427/CEE, 91/174/CEE, 94/28/CE și 2009/157/CE ale Consiliului și Decizia 96/463/CE a Consiliului se abrogă.

2.           Trimiterile la directivele abrogate și la Decizia 96/463/CE abrogată se interpretează ca trimiteri la prezentul regulament și se citesc în conformitate cu tabelul de corespondență din anexa VII.

Articolul 74 Intrarea în vigoare și aplicarea

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la [01/ll/aaaa] [date to be inserted: please insert the first day of the eighteen month following the date referred to in the first paragraph.]

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles,

Pentru Parlamentul European                                                             Pentru Consiliu

Președintele                                                                                        Președintele

ANEXA I

Societăți de ameliorare și exploatații de ameliorare care înființează și conduc registre genealogice sau registre zootehnice, astfel cum sunt menționate în Capitolul II

Partea 1 Cerințe generale privind recunoașterea societăților de ameliorare și a exploatațiilor de ameliorare, astfel cum se prevede la articolul 4 alineatul (2)

Pentru a fi recunoscută în conformitate cu articolul 4 alineatul (2), o societate de ameliorare care înființează sau conduce un registru genealogic sau o exploatație de ameliorare care înființează sau conduce un registru zootehnic trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

1.           să aibă personalitate juridică conform legislației în vigoare în statul membru în care este depusă cererea de recunoaștere;

2.           să fie independentă din punct de vedere juridic și financiar de autoritatea competentă;

3.           să prezinte autorității competente o documentație care să demonstreze că:

(a)     dispune de personal calificat și suficient și de spații și echipamente adecvate pentru a-și pune în aplicare în mod eficient programul de ameliorare care urmează să fie aprobat în conformitate cu articolul 8 alineatul (1) și, după caz, cu articolul 9;

(b)     poate efectua sau efectuează controalele necesare pentru înregistrarea pedigree-urilor animalelor de reproducție care fac obiectul programului de ameliorare care urmează să fie aprobat în conformitate cu articolul 8 alineatul (1) și, după caz, cu articolul 9;

(c)     poate avea sau are un efectiv suficient de mare de animale de reproducție și un număr suficient de crescători în zona geografică de activitate în care se desfășoară programul de ameliorare care urmează să fie aprobat în conformitate cu articolul 8 alineatul (1) și, după caz, cu articolul 9, în vederea ameliorării rasei sau hibridului sau a conservării rasei;

(d)     poate genera și utiliza datele privind performanța animalelor de reproducție necesare pentru desfășurarea programului de ameliorare care urmează să fie aprobat în conformitate cu articolul 8 alineatul (1) și, după caz, cu articolul 9;

(e)     în cazul în care societatea de ameliorare sau exploatația de ameliorare prevede un sistem de afiliere obligatorie a crescătorilor, că a adoptat norme de procedură care să prevadă:

(i)      tratamentul egal al crescătorilor afiliați sau care au depus o cerere de afiliere, care dețin animale în exploatații situate în aria geografică în care se desfășoară programul de ameliorare aprobat;

(ii)     anumite servicii furnizate la cerere crescătorilor care sunt membri și care își deplasează animalele în exploatații situate în afara ariei geografice în care se desfășoară programul de ameliorare aprobat;

(f)      a adoptat norme de procedură pentru a soluționa litigiile cu crescătorii legate de testarea performanțelor și evaluarea genetică a animalelor de reproducție, înscrierea în clase în funcție de calități și acceptarea animalelor de reproducție pentru reproducție și colectarea și utilizarea materialului germinativ.

Partea 2 Cerințe generale privind aprobarea programelor de ameliorare desfășurate de societățile de ameliorare și de exploatațiile de ameliorare, astfel cum se prevede la articolul 8 alineatul (1) și la articolul 9

1.           În vederea obținerii aprobării programului de ameliorare, societatea de ameliorare sau exploatația de ameliorare prezintă autorității competente următoarele informații, astfel cum se prevede la articolul 8 alineatul (1) și la articolul 9:

(a)     denumirea și caracteristicile detaliate ale rasei înscrise în registrul genealogic sau, în cazul porcilor de reproducție hibrizi, ale hibridului înscris în registrul zootehnic, pentru a împiedica confuzia cu animale de reproducție similare, înscrise sau înregistrate în alte registre genealogice sau zootehnice existente;

(b)     sistemul de identificare individuală a animalelor de reproducție care garantează faptul că animalele de reproducție sunt înscrise într-un registru genealogic sau zootehnic numai atunci când sunt identificate cel puțin în conformitate cu legislația Uniunii în domeniul sănătății animale privind identificarea și înregistrarea animalelor din speciile în cauză;

(c)     sistemul de înregistrare a pedigree-ului animalelor de reproducție de rasă pură care sunt fie înscrise, fie înregistrate și eligibile pentru înscriere în registrele genealogice sau a pedigree-ului porcilor de reproducție hibrizi înregistrați în registrele zootehnice;

(d)     obiectivele programului de ameliorare și criteriile detaliate de evaluare privind selecția animalelor de reproducție, care, în cazul înființării unui registru genealogic pentru o rasă nouă, trebuie să includă informații privind circumstanțele detaliate care justifică crearea unei rase noi;

(e)     sistemele utilizate pentru producerea, înregistrarea, comunicarea și utilizarea rezultatelor testelor de performanță și, acolo unde este necesar, în conformitate cu articolul 27, pentru efectuarea unei evaluări genetice menite să estimeze valoarea genetică a animalelor de reproducție, în vederea ameliorării, selecției sau conservării rasei sau a ameliorării hibridului;

(f)     detalii privind normele referitoare la împărțirea secțiunii principale a registrului genealogic în clase, în cazul în care există diferite criterii sau proceduri de clasificare a animalelor de reproducție de rasă pură înscrise în registrele genealogice în funcție de calități;

(g)     în cazul în care este necesar, sistemele de înscriere în registrele genealogice a filiațiilor care sunt deja înscrise în alt registru genealogic.

2.           Societățile de ameliorare și exploatațiile de ameliorare informează autoritatea competentă, membrii lor, crescătorii menționați la articolul 10 alineatul (2) cu privire la orice modificare a informațiilor menționate la punctul 1, în mod transparent și în timp util.

Partea 3 Cerințe specifice pentru societățile de ameliorare care înființează și conduc registre genealogice pentru animale de reproducție de rasă pură din specia ecvină

1.           Pentru animalele de reproducție de rasă pură din specia ecvină se aplică următoarele cerințe specifice, în plus față de cele prevăzute la punctul 1 din partea 2:

(a)     O societate de ameliorare poate declara autorității competente că registrul genealogic pe care l-a înființat este registrul genealogic de origine al rasei vizate de programul său de ameliorare, cu condiția ca societatea de ameliorare:

(i)      să fi stabilit în trecut normele menționate în partea 2 punctul 1 și să le fi pus la dispoziția publicului;

(ii)     să demonstreze că nu există, la momentul depunerii cererii menționate la articolul 4 alineatul (1), o altă societate de ameliorare cunoscută în același stat membru sau în alt stat membru sau într-o țară terță, care a înființat un registru genealogic pentru aceeași rasă și care a stabilit și a publicat normele menționate în partea 2 punctul 1;

(iii)    să coopereze îndeaproape cu societățile de ameliorare menționate la litera (b), în special în scopul respectării cerințelor generale stabilite la punctul 2 din partea 2;

(iv)    să fi stabilit, dacă este necesar, norme nediscriminatorii privind desfășurarea activității sale în ceea ce privește registrele genealogice stabilite pentru aceeași rasă de organismele de ameliorare care nu sunt incluse în liste în conformitate cu articolul 37 alineatul (2).

(b)     O societate de ameliorare poate declara autorității competente că registrul genealogic pe care l-a creat este un registru genealogic filial pentru rasa vizată de programul său de ameliorare, cu condiția ca societatea de ameliorare:

(i)      să fi inclus în programul său de ameliorare normele stabilite de societatea de ameliorare menționată la litera (a) care conduce registrul genealogic de origine pentru aceeași rasă;

(ii)     să fi pus la dispoziția publicului informațiile privind utilizarea normelor menționate la punctul (i) și sursa lor;

(iii)    să instituie mecanisme și să se angajeze să adapteze în timp util normele programului său de ameliorare aprobat în conformitate cu articolul 8 alineatul (1) sau cu articolul 9 pentru a ține cont de modificările aduse respectivelor norme de societatea menționată la litera (a) care conduce registrul genealogic de origine al rasei.

2.           Pentru animalele de reproducție de rasă pură din specia ecvină, se aplică următoarele derogări:

(a)     Prin derogare de la punctul 3 litera (e) subpunctul (i) din partea 1, în cazul în care există mai multe societăți de ameliorare care conduc registre genealogice pentru aceeași rasă pe teritoriul Uniunii descris în Anexa VI , iar programele lor de ameliorare aprobate în conformitate cu articolul 8 alineatul (1) acoperă în întregime acest teritoriu, normele menționate la punctul 3 litera (e) subpunctul (i) din respectiva parte stabilite de societățile de ameliorare respective:

(i)      pot prevedea că animalele de reproducție de rasă pură din specia ecvină din rasa respectivă trebuie să fie născute într-o anumită parte a teritoriului Uniunii pentru a putea fi înscrise în registrul genealogic pentru rasa respectivă, în scopul declarării nașterii;

(ii)     trebuie să garanteze că restricția prevăzută la subpunctul (i) nu se aplică în cazul înscrierii într-un registru genealogic pentru rasa respectivă în scopul reproducției.

(b)     Prin derogare de la punctul 1 litera (a) din prezenta parte, în cazul în care normele menționate la punctul 1 litera (d) din partea 2 sunt stabilite în mod exclusiv de o organizație internațională care operează la nivel mondial și nu există nicio societate de ameliorare într-un stat membru sau un organism de ameliorare într-o țară terță care conduce registrul genealogic de origine pentru rasa menționată anterior, autoritatea competentă dintr-un stat membru recunoaște societățile de ameliorare care conduc registre genealogice filiale pentru rasa respectivă, cu condiția ca normele menționate la punctul 1 litera (d) din partea 2, stabilite de respectiva organizație internațională:

(i)      să fie transmise de societatea de ameliorare respectivă autorității competente menționate la articolul 4 alineatul (2) în scopul verificării;

(ii)     să fie încorporate în programul de ameliorare aprobat în conformitate cu articolul 8 alineatul (1), desfășurat de societatea de ameliorare.

(c)     Prin derogare de la punctul 1 litera (b) din prezenta parte, o societate de ameliorare care conduce un registru genealogic filial poate stabili clase suplimentare în funcție de calități, cu condiția ca animalele de reproducție de rasă pură din specia ecvină înscrise în clase în secțiunea principală a registrului genealogic de origine al rasei să poată fi înscrise în clasele corespunzătoare din secțiunea principală a registrului filial.

ANEXA II

Înscrierea în registre genealogice și înregistrarea în registre zootehnice, astfel cum se prevede în Capitolul IV

Partea 1 Înscrierea animalelor de reproducție de rasă pură în registre genealogice

Capitolul I Secțiunea principală

1.           La cererea crescătorului, astfel cum se prevede la articolul 19 alineatul (1), o societate de ameliorare înscrie sau înregistrează pentru înscriere în secțiunea principală a registrului său genealogic orice animal de reproducție de rasă pură care respectă următoarele condiții:

(a)     respectă criteriile de filiație stabilite:

(i)      la articolul 2 litera (i) punctul (i) în cazul animalelor de reproducție de rasă pură din specia bovină (Bos taurus și Bubalus bubalis), specia porcină (Sus scrofa), specia ovină (Ovis aries) și specia caprină (Capra hircus);

(ii)     la articolul 2 litera (i) punctul (ii) în cazul animalelor de reproducție de rasă pură din specia ecvină (Equus caballus și Equus asinus);

(ii)     în actele delegate adoptate în temeiul articolului 35 alineatul (1) și al articolului 45 alineatul (1) în cazul animalelor de reproducție de rasă pură din alte specii menționate la articolul 2 litera (i) punctul (iii);

(b)     i s-a stabilit pedigree-ul în conformitate cu normele prevăzute în registrul genealogic și cu programul de ameliorare aprobat în conformitate cu articolul 8 alineatul (1) sau cu articolul 9;

(c)     a fost identificat după naștere în conformitate cu legislația Uniunii în domeniul sănătății animale referitoare la specia în cauză și cu normele stabilite în programul de ameliorare aprobat în conformitate cu articolul 8 alineatul (1) sau cu articolul 9, care trebuie să solicite, în cazul animalelor de reproducție de rasă pură din specia ecvină, identificarea ca mânz sub iapa-mamă și cel puțin o adeverință de montă;

(d)     este însoțit, dacă este necesar, de un certificat zootehnic eliberat în conformitate cu articolul 33 alineatul (1).

2.           Prin derogare de la punctul 1 litera (a) subpunctul (ii), o societate de ameliorare care efectuează un program de încrucișare asupra unor animale de reproducție de rasă pură din specia ecvină poate înscrie în secțiunea principală a registrului său genealogic un animal de reproducție de rasă pură din specia ecvină care este înscris în secțiunea principală a unui registru genealogic pentru o altă rasă, cu condiția ca cealaltă rasă și criteriile de înscriere a acestor animale de reproducție de rasă pură să fie menționate în programul de ameliorare aprobat în conformitate cu articolul 8 alineatul (1) sau cu articolul 9.

3.           O societate de ameliorare care înscrie în registrul său genealogic un animal de reproducție de rasă pură din specia ecvină care a fost deja înscris într-un registru genealogic înființat de o societate de ameliorare în alt stat membru înscrie acest animal de reproducție de rasă pură folosind un număr unic de identificare pe viață și aceeași denumire (cu excepția unei derogări stabilite de comun acord de cele două societăți de ameliorare în cauză), menționând codul țării de origine, în conformitate cu acordurile internaționale pentru rasa în cauză.

Capitolul II Derogări privind registrele genealogice nou-înființate pentru animalele de reproducție de rasă pură

1.           Atunci când o societate de ameliorare este recunoscută în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) în vederea înființării unui registru genealogic pentru o rasă pentru care nu există un registru genealogic într-un stat membru, autoritatea competentă poate autoriza, prin derogare de la punctul (1) litera (a) din capitolul I, înscrierea directă în secțiunea principală a respectivului registru genealogic nou-înființat a animalelor de reproducție de rasă pură sau a descendenților acestora din rase diferite, cu condiția ca:

(a)     în programul de ameliorare care urmează să fie aprobat în conformitate cu articolul 8 alineatul (1) și cu articolul 9 să se definească o perioadă adecvată de înființare a noului registru genealogic care să țină cont de intervalul dintre generații pentru specia în cauză;

(b)     să se menționeze orice registru genealogic existent în care au fost înscrise pentru prima oară după naștere animalele de reproducție de rasă pură sau părinții lor, precum și numărul de înregistrare inițial din registrul genealogic respectiv;

(c)     animalele de reproducție să fie înscrise în secțiunea principală, și acolo unde este cazul, în clasele corespunzătoare, în conformitate cu normele stabilite în programul de ameliorare care urmează să fie aprobat în conformitate cu articolul 8 alineatul (1) și cu articolul 9.

2.           Până la sfârșitul perioadei de înființare menționate la punctul 1 litera (a), autoritatea competentă efectuează controalele oficiale prevăzute la articolul 50.

Capitolul III Secțiuni suplimentare

1.           O societate de ameliorare care conduce un registru genealogic poate decide ca un animal din speciile bovină, porcină, ovină, caprină sau ecvină care nu îndeplinește condițiile stabilite la punctul 1 din capitolul I să fie înscris într-o secțiune suplimentară a registrului genealogic respectiv, stabilită în conformitate cu articolul 20 alineatul (1), cu condiția ca:

(a)     animalul să fie identificat în conformitate cu legislația Uniunii în domeniul sănătății animale pentru specia respectivă și cu normele stabilite pentru registrul genealogic în cauză de societatea de ameliorare;

(b)     societatea de ameliorare să considere că animalul îndeplinește caracteristicile rasei menționate la punctul 1 litera (a) din partea 2 a anexei I;

(c)     animalul să prezinte performanțele minime, în conformitate cu normele stabilite pentru registrul genealogic în cauză de societatea de ameliorare în ceea ce privește performanța caracterelor pentru care sunt testate animalele de reproducție din specia respectivă, înscrise în secțiunea principală, în conformitate cu Anexa III.

2.           Societatea de ameliorare poate aplica cerințe diferite în ceea ce privește conformitatea cu caracteristicile rasei prevăzute la punctul 1 litera (b) sau performanțele menționate la punctul 1 litera (c), în funcție de următoarele aspecte:

(a)     animalul aparține rasei, deși originile sale nu sunt cunoscute; sau

(b)     animalul a fost obținut printr-un program de încrucișare aprobat de societatea de ameliorare.

3.           Societățile de ameliorare nu trebuie să refuze înscrierea în secțiunea principală a registrului genealogic, în conformitate cu condițiile stabilite în capitolul I, a unei femele din speciile bovină, porcină, ovină sau caprină care este considerată ca fiind de rasă pură, în următoarele condiții:

(a)     mama și bunica sa maternă sunt înscrise într-o secțiune suplimentară a unui registru genealogic pentru aceeași rasă, astfel cum se prevede la punctul 1;

(b)     tatăl său și cei doi bunici sunt înscriși în secțiunea principală a unui registru genealogic pentru aceeași rasă.

4.           Societățile de ameliorare care au înființat registre genealogice pentru animalele de reproducție de rasă pură din specia ecvină stabilesc în programul lor de ameliorare aprobat în conformitate cu articolul 8 alineatul (1) și cu articolul 9 condițiile de înscriere în secțiunea principală a animalelor de reproducție, masculi și femele, înregistrate în secțiunea suplimentară.

În cazul femelelor de reproducție de rasă pură din specia ecvină, condițiile respective nu trebuie să fie mai stricte decât condițiile stabilite la punctul 3 literele (a) și (b) din prezentul capitol.

Partea 2 Înregistrarea porcilor de reproducție hibrizi în registrele zootehnice

1.           La cererea unui crescător, o exploatație de ameliorare recunoscută în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) înregistrează în registrul său zootehnic orice porc de reproducție hibrid:

(a)     care a fost identificat după naștere în conformitate cu legislația Uniunii în domeniul sănătății animale pentru specia în cauză și cu normele din respectivul registru;

(b)     căruia i s-a stabilit genealogia în conformitate cu normele registrului zootehnic în care urmează să fie înregistrat animalul.

(c)     care este însoțit, dacă este necesar, de un certificat zootehnic eliberat în conformitate cu articolul 33 alineatul (1).

2.           Exploatațiile de ameliorare nu trebuie să refuze înregistrarea în registrele lor zootehnice a porcilor de reproducție hibrizi înregistrați în conformitate cu punctul 1 într-un registru zootehnic înființat pentru același hibrid de o exploatație de ameliorare recunoscută în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) în același stat membru sau în alt stat membru.

ANEXA III

Testarea performanțelor și evaluarea genetică, astfel cum se prevede în Capitolul V

Partea 1 Animale din specia bovină

Capitolul I Testarea performanțelor

Societățile de ameliorare efectuează testarea performanțelor pentru a stabili valoarea genetică a animalelor de reproducție de rasă pură din specia bovină, folosind una sau mai multe dintre metodele prevăzute în prezentul capitol.

Testarea performanțelor se realizează conform normelor și standardelor stabilite de centrul de referință relevant al Uniunii Europene prevăzut la articolul 31 alineatul (1), în cooperare cu Comitetul internațional pentru controlul performanțelor în creșterea animalelor (ICAR).

Secțiunea 1 Caractere privind producția de carne

1.           Pentru testarea performanțelor proprii ale unui animal de reproducție sau ale descendenților săi („animale testate”) într-o stațiune de testare, trebuie să fie indicate următoarele informații:

(a)     metoda de testare și numărul animalelor testate;

(b)     protocolul de testare include următoarele detalii:

(i)      condițiile de admitere a animalelor testate în stațiunea de testare;

(ii)     rezultatele anterioare ale testărilor efectuate asupra animalelor testate, inclusiv, dacă este cazul, performanțele lor în fermă;

(iii)    identitatea proprietarului animalelor testate;

(iv)    vârsta maximă a animalelor introduse în stațiunea de testare și intervalul de vârste ale contemporanilor din stațiune;

(v)     durata perioadei de adaptare și a perioadei de testare în stațiunea de testare;

(vi)    tipul de dietă și sistemul de furajare folosit în timpul testării;

(c)     caracterele care trebuie înregistrate în cursul testării includ sporul în greutate vie și dezvoltarea musculară (conformația carcasei) și, eventual, alte caractere cum ar fi conversia furajelor și caracteristicile carcasei.

2.           Testarea pe teren (în fermă)

Metoda de testare și metoda de validare a rezultatelor testării sunt furnizate de către instituția desemnată, prevăzută la articolul 29 alineatul (1).

Caracterele care trebuie înregistrate în cadrul testării includ greutatea vie și vârsta și eventual alte caractere precum conformația carcasei.

3.           Testare bazată pe date colectate în ferme, la punctele de vânzare și în abatoare

Societatea de ameliorare înregistrează, dacă sunt disponibile, greutatea vie și greutatea la sacrificare, prețurile de vânzare, clasa de conformație a carcasei conform grilei Uniunii de clasificare a carcaselor prevăzută la articolul 42 din Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului, calitatea cărnii și alte caracteristici ale cărnii.

Secțiunea 2 Caractere legate de producția de lapte

Societățile de ameliorare trebuie să înregistreze datele privind producția de lapte în conformitate cu normele și standardele stabilite de centrul de referință relevant al Uniunii Europene prevăzut la articolul 31 alineatul (1), în cooperare cu ICAR.

Secțiunea 3 Caractere care nu sunt legate de producție

1.           Dacă societățile de ameliorare includ în evaluarea genetică fertilitatea, ușurința la fătare și longevitatea, aceste caractere trebuie să fie evaluate ținând cont de rata de neîntoarcere sau de alte date de fertilizare, de rezultatele fătării și de durata de viață productivă și vârsta de reformare.

2.           Se acceptă includerea în cadrul evaluării genetice a temperamentului, a clasificării morfologice și a rezistenței la boli numai dacă datele sunt generate pe baza unui sistem de înregistrare aprobat de către instituția desemnată, prevăzută la articolul 29 alineatul (1).

Capitolul II Evaluarea genetică

1.           Evaluarea genetică a animalelor de reproducție se efectuează de către instituția desemnată, prevăzută la articolul 29 alineatul (1), și include următoarele caractere de producție, în funcție de obiectivele de selecție prevăzute în programul de ameliorare aprobat în conformitate cu articolul 8 alineatul (1) și cu articolul 9.

(a)     caractere privind producția de lapte pentru animalele de reproducție din rasele de lapte;

(b)     caractere privind producția de carne pentru animalele de reproducție din rasele de carne;

(c)     caractere privind producția de lapte și de carne pentru rasele mixte.

2.           Evaluarea genetică include caracterele care nu sunt legate de producție menționate în capitolul I, secțiunea 3 pentru rasele la care se practică înregistrarea acestor caractere de către societățile de ameliorare, conform programului lor de ameliorare aprobat în conformitate cu articolul 8 alineatul (1) și cu articolul 9.

Valoarea de ameliorare a unui animal de reproducție se calculează pe baza rezultatelor testării performanțelor proprii ale animalului sau ale animalelor înrudite, iar fiabilitatea valorii de ameliorare poate fi sporită prin utilizarea informațiilor genomice sau se poate baza pe o altă metodă validată de centrul de referință al Uniunii Europene menționat la articolul 31 alineatul (1).

3.           Metodele statistice utilizate pentru evaluarea genetică respectă normele și standardele stabilite de centrul de referință relevant al Uniunii Europene prevăzut la articolul 31 alineatul (1), în cooperare cu ICAR, și garantează faptul că evaluarea genetică nu este influențată de principalii factori de mediu sau de structura datelor.

Fiabilitatea evaluării genetice este măsurată prin coeficientul de determinare, în conformitate cu normele și standardele stabilite de centrul de referință relevant al Uniunii Europene prevăzut la articolul 31 alineatul (1), în cooperare cu ICAR. Atunci când se publică rezultatele evaluării, se precizează fiabilitatea, precum și data evaluării.

4.           Particularitățile și defectele genetice ale unui animal de reproducție, astfel cum sunt definite de către crescători, trebuie să fie publicate.

5.           Taurii pentru însămânțare artificială, cu excepția taurilor din rasele amenințate cu dispariția, sunt supuși unei evaluări genetice care vizează caracterele obligatorii menționate la punctul 6 sau 7. Societatea de ameliorare publică aceste valori de ameliorare.

Ea publică, de asemenea, alte valori de ameliorare disponibile pentru taurii destinați însămânțării artificiale.

6.           Evaluarea genetică a caracterelor privind producția de lapte ale taurilor destinați însămânțării artificiale include:

(a)     producția de lapte și conținutul de grăsime și de proteine;

(b)     alte caractere relevante, legate sau nu de producție, dacă sunt disponibile.

Fiabilitatea minimă a evaluării genetice a taurilor destinați însămânțării artificiale din rasele pentru lapte este de cel puțin 0,5 pentru caractere precum producția de lapte, conținutul de grăsime și de proteine, în conformitate cu normele și standardele stabilite de centrul de referință relevant al Uniunii Europene prevăzut la articolul 31 alineatul (1), în cooperare cu ICAR, pentru evaluarea principalelor caractere de producție, ținând seama de toate informațiile disponibile privind descendenții și colateralii.

Tăurașii evaluați genomic, ale căror performanțe după descendenți nu sunt cunoscute, sunt considerați corespunzători pentru însămânțare artificială dacă evaluarea lor genomică este validată în conformitate cu regulile și normele stabilite de centrul de referință relevant al Uniunii Europene prevăzut la articolul 31 alineatul (1), în cooperare cu ICAR.

7.           Evaluarea genetică a caracterelor privind producția de carne ale taurilor destinați însămânțării artificiale se efectuează pe baza uneia dintre următoarele metode de testare:

(a)     testarea performanțelor proprii în stațiune;

(b)     testarea performanțelor descendenților sau colateralilor, în stațiuni de testare sau în unități specializate;

(c)     testarea performanțelor descendenților sau colateralilor în ferme; descendenții trebuie să fie distribuiți în cadrul turmelor înregistrate în așa fel încât să se poată realiza o comparație valabilă a taurilor;

(d)     testarea performanțelor descendenților sau colateralilor prin colectarea datelor în ferme, în cadrul vânzărilor la licitație sau în abatoare, astfel încât să se poată realiza o comparație valabilă a taurilor;

(e)     evaluare genomică sau orice altă metodă, inclusiv o combinație a acestor metode, validate în conformitate cu normele și standardele stabilite de centrul de referință relevant al Uniunii Europene prevăzut la articolul 31 alineatul (1), în cooperare cu ICAR.

Dacă sunt înregistrate caractere precum greutatea carcasei și, după caz, caracteristicile privind calitatea cărnii, potențialul de creștere și ușurința la fătare, aceste caractere, precum și orice alte caractere relevante sunt incluse în evaluarea genetică a taurului.

Fiabilitatea minimă a evaluării genetice a taurilor destinați însămânțării artificiale din rasele pentru carne este de cel puțin 0,5 pentru caractere precum sporul în greutate vie și dezvoltarea musculară (conformația carcasei), în conformitate cu normele și standardele stabilite de centrul de referință relevant al Uniunii Europene prevăzut la articolul 31 alineatul (1), în cooperare cu ICAR, pentru evaluarea principalelor caractere de producție.

Atunci când se calculează valorile de ameliorare genomice, ele sunt validate pentru caracterele în cauză conform normelor și standardelor stabilite de centrul de referință relevant al Uniunii Europene prevăzut la articolul 31 alineatul (1), în cooperare cu ICAR.

Aceste valori trebuie să fi revalidate la intervale regulate sau în cazul în care intervin modificări majore ale evaluării genomice sau convenționale sau în populația de referință.

Partea 2 Animale din specia porcină

Capitolul I Testarea performanțelor

1.           Testarea performanțelor într-o stațiune de testare

Pentru testarea performanțelor unui animal de reproducție sau ale descendenților săi („animale testate”) într-o stațiune de testare, se indică următoarele informații:

(a)     denumirea societății de ameliorare, a exploatației de ameliorare sau a autorității competente responsabile pentru stațiunea de testare;

(b)     metoda de testare și numărul animalelor testate;

(c)     protocolul de testare, care include următoarele detalii:

(i)      condițiile de admitere a animalelor testate în stațiunea de testare;

(ii)     vârsta maximă a animalelor introduse în stațiunea de testare și intervalul de vârste ale contemporanilor din stațiune;

(iii)    durata perioadei de testare în stațiunea de testare;

(iv)    tipul de dietă și sistemul de furajare folosit în timpul testării;

(v)     identitatea proprietarului animalelor testate, în cazul testării performanțelor proprii;

(d)     caracterele înregistrate, care includ greutatea vie, conversia furajelor, o estimare a compoziției corporale și eventual alte date relevante;

(e)     metoda utilizată pentru aprecierea calităților genetice, care sunt exprimate ca valoare de ameliorare sau prin comparație cu contemporanii pentru fiecare caracter, trebuie să fie acceptabilă din punct de vedere științific, în conformitate cu principiile zootehnice stabilite.

2.           Testarea performanțelor în fermă

Atunci când testarea performanțelor are loc în fermă, societatea de ameliorare sau exploatația de ameliorare se asigură că la sfârșitul testării poate fi calculată o valoare de ameliorare pe baza principiilor zootehnice stabilite, ținând seama de grila Uniunii de clasificare a carcaselor prevăzută la articolul 42 din Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului.

Capitolul II Evaluarea genetică

1.           Testarea descendenților sau a colateralilor

(a)     valoarea genetică a animalelor de reproducție se calculează prin evaluarea calităților unui număr adecvat de descendenți sau colaterali în legătură cu caracterele de producție:

(i)      se furnizează sau se citează o descriere detaliată a metodei de testare;

(ii)     descendenții sau colateralii nu sunt tratați în mod selectiv;

(iii)    sunt recunoscute trei tipuri de testare a descendenților sau a colateralilor:

– testare centrală a descendenților sau colateralilor în stația de testare;

– testare planificată a descendenților sau a colateralilor în fermă, cu condiția ca descendenții sau colateralii să fie distribuiți în turme în așa fel încât să poată fi realizată o comparație valabilă a animalelor de reproducție;

– date obținute prin analiza carcaselor identificate ale descendenților sau colateralilor;

(b)     descendenții sau colateralii sunt aleși în mod imparțial. Pentru evaluarea valorii de ameliorare a animalelor de reproducție se folosesc toate datele relevante. La stabilirea valorii de ameliorare, se elimină, prin procedee adecvate, orice alți factori în afara calităților genetice;

(c)     se precizează caracterele înregistrate, de exemplu sporul în greutate vie, conversia furajelor, calitatea carcasei, caracteristicile de reproducție, fertilitatea, prolificitatea, viabilitatea descendenților sau a colateralilor sau orice alte date relevante;

(d)     metoda utilizată pentru aprecierea valorii genetice trebuie să fie acceptabilă din punct de vedere științific, conform principiilor zootehnice stabilite.

2.           Testare după contemporani pentru porcii de reproducție hibrizi

În cazul în care datele privind performanțele sau valorile genetice sunt indicate în certificatul zootehnic care însoțește porcii de reproducție hibrizi sau materialul germinativ provenit de la aceștia, condițiile aplicabile descendenților sau colateralilor definite la punctul 1 literele (a), (b), (c) și (d) se aplică, cu modificările necesare, contemporanilor pentru liniile hibride de porci de reproducție hibrizi.

Partea 3 Animale din speciile ovină și caprină

Capitolul I Testarea performanțelor

1.           Testarea performanțelor în stațiune

(a)     Metoda utilizată pentru aprecierea valorii genetice trebuie să fie acceptabilă din punct de vedere științific, conform principiilor zootehnice stabilite. Calitățile genetice ale animalelor de reproducție testate vor fi exprimate ca valoare de ameliorare sau prin comparație cu contemporanii pentru fiecare caracter.

(b)     Se precizează în mod clar următoarele aspecte:

(i)      condițiile de admitere în stațiune;

(ii)     vârsta maximă sau greutatea maximă a animalelor de reproducție tinere la începutul testării și numărul de animale;

(iii)    durata perioadei de testare în stațiune sau greutatea finală;

(iv)    tipul de dietă și sistemul de furajare folosit în timpul testării;

2.           Testarea performanțelor în fermă

Atunci când testarea performanțelor are loc în fermă, societatea de ameliorare se asigură că la sfârșitul testării poate fi calculată valoarea de ameliorare pe baza principiilor zootehnice stabilite, ținând seama de grila Uniunii de clasificare a carcaselor prevăzută la articolul 42 din Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului.

3.           Înregistrarea producției de lapte și evaluarea valorii genetice a femelelor în ceea ce privește caracterele privind producția de lapte se efectuează astfel:

(a)     se precizează caracterele înregistrate în conformitate cu principiile convenite de ICAR, cum ar fi producția de lapte, compoziția laptelui sau orice alte date relevante;

(b)     cifrele privind producția de lapte utilizate pentru stabilirea valorii genetice a femelelor:

(i)      sunt înregistrate pe o perioadă de timp care respectă norma stabilită de ICAR pentru înregistrarea productivității animalelor pentru lapte;

(ii)     sunt ajustate pentru a ține cont de factorii importanți de mediu.

Capitolul II Evaluarea genetică

Valoarea genetică a animalului de reproducție se calculează prin evaluarea calităților unui număr adecvat de descendenți și, după caz, de colaterali, după cum urmează:

(a)          în ceea ce privește caracterele privind producția de carne:

(i)      se furnizează sau se citează o descriere detaliată a metodei de testare;

(ii)     descendenții sau colateralii sunt tratați în mod egal;

(iii)    sunt recunoscute trei tipuri de testare a descendenților sau a colateralilor:

– testare centrală a descendenților sau a colateralilor în stațiunea de testare;

– testare planificată a descendenților sau a colateralilor în fermă, cu condiția ca descendenții sau colateralii să fie distribuiți în turme în așa fel încât să poată fi realizată o comparație valabilă a animalelor de reproducție;

– date obținute prin analiza carcaselor identificate de descendenți sau colaterali;

(b)          în ceea ce privește caracterele privind producția de lapte:

(i)      se precizează modalitățile de testare;

(ii)     femelele nu sunt tratate în mod selectiv;

(iii)    producția de lapte și compoziția laptelui sunt incluse în calculul valorii genetice;

(c)          descendenții sau colateralii sunt aleși în mod imparțial. Pentru evaluarea valorii de ameliorare a animalelor de reproducție se folosesc toate datele relevante. La stabilirea valorii de ameliorare, se elimină, prin procedee adecvate, orice alți factori în afara calităților genetice;

(d)          se precizează caracterele înregistrate, de exemplu sporul în greutate vie, conversia furajelor, calitatea carcasei, ținând seama de grilele Uniunii de clasificare a carcaselor prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului, producția de lapte, compoziția laptelui, calitatea producției de lână, caracteristicile de reproducție, fertilitatea, prolificitatea, viabilitatea descendenților sau a colateralilor sau orice alte date relevante;

(e)          metoda utilizată pentru aprecierea valorii genetice trebuie să fie acceptabilă din punct de vedere științific, conform principiilor zootehnice stabilite.

ANEXA IV

Centrele de referință ale Uniunii Europene

1.           Centrele de referință ale Uniunii Europene desemnate în conformitate cu articolul 31 alineatul (1) trebuie să dispună de:

(a)     personal calificat corespunzător, cu formare profesională adecvată în domeniul testării performanțelor și al evaluării genetice a animalelor de reproducție de rasă pură;

(b)     infrastructură administrativă corespunzătoare;

(c)     personal instruit să respecte caracterul confidențial al anumitor subiecte, rezultate sau comunicări;

(d)     personal cu cunoștințe suficiente privind activitățile de cercetare la nivel național, la nivelul Uniunii și la nivel internațional;

(e)     echipamentul și instrumentele necesare pentru a îndeplini sarcinile și funcțiile menționate la punctul (2).

2.           Centrele de referință ale Uniunii Europene desemnate în conformitate cu articolul 31 alineatul (1) au următoarele sarcini și funcții:

(a)     să informeze statele membre cu privire la metodele de testare a performanțelor și de evaluare genetică a animalelor de reproducție de rasă pură bazate pe:

(i)      primirea și analizarea în mod regulat a rezultatelor testării performanțelor și ale evaluărilor genetice efectuate de către societățile de ameliorare și a datelor pe care se bazează;

(ii)     compararea diverselor metode de testare a performanțelor și de evaluare genetică a animalelor de reproducție de rasă pură;

(b)     să acorde asistență, la cererea Comisiei sau a unui stat membru:

(i)      în vederea armonizării diverselor metode de testare a performanțelor și de evaluare genetică a animalelor de reproducție de rasă pură, în special pentru a recomanda metodele de calcul care trebuie să fie utilizate;

(ii)     pentru crearea unei platforme permițând compararea rezultatelor metodelor de testare a performanțelor și de evaluare genetică a animalelor de reproducție de rasă pură în statele membre, în special prin:

– elaborarea unor protocoale de control pentru verificarea performanțelor și evaluarea genetică a animalelor de reproducție de rasă pură în statele membre, pentru a îmbunătăți comparabilitatea rezultatelor și eficiența programelor de ameliorare;

– realizarea unei evaluări internaționale a animalelor pe baza rezultatelor combinate ale testării performanțelor și ale evaluării genetice a animalelor de reproducție de rasă pură efectuate în statele membre;

– difuzarea rezultatelor individuale ale evaluărilor internaționale;

– publicarea formulelor de conversie și a studiilor genetice aferente;

(iii)    pentru a furniza date privind evaluarea genetică a animalelor de reproducție de rasă pură și formare profesională pentru a sprijini instituția desemnată, prevăzută la articolul 29 alineatul (1), care participă la comparațiile internaționale ale rezultatelor evaluărilor genetice;

(iv)    pentru a facilita soluționarea problemelor care apar în statele membre legate de evaluarea genetică a animalelor de reproducție de rasă pură;

(v)     pentru a furniza, la cererea Comisiei, expertiză tehnică Comitetului zootehnic permanent.

ANEXA V

Informațiile care trebuie furnizate în certificatele zootehnice, menționate în capitolele VI și VII

Partea 1 Cerințe generale

1.           În cazul în care rezultatele evaluării genetice a unui animal de reproducție sunt puse la dispoziția publicului pe internet, este suficient să se facă referire, în certificatele zootehnice menționate în părțile 2 și 3, la adresa de internet unde pot fi consultate rezultatele.

2.           În cazul în care informațiile care trebuie să fie furnizate în certificatul zootehnic în conformitate cu capitolele I și II din partea 2 sau cu capitolele I și II din partea 3 din prezenta anexă sunt incluse în alte documente care însoțesc animalul de reproducție sau materialul germinativ provenit de la acesta, societatea de ameliorare sau exploatația de ameliorare:

(a)     certifică conținutul documentului respectiv printr-o declarație care atestă că documentul conține informațiile solicitate în actul de punere în aplicare adoptat în temeiul articolului 33 alineatul (4);

(b)     adaugă la această declarație o listă exhaustivă de anexe relevante.

3.           Titlul certificatului zootehnic:

(a)     menționează specia taxonomică a animalelor de reproducție vii, a materialului seminal, ovulelor sau embrionilor provenind de la acestea;

(b)     indică dacă transportul este destinat comerțului în cadrul Uniunii sau importurilor în Uniune.

Partea 2 Certificate zootehnice pentru animalele de reproducție de rasă pură și pentru materialul seminal, ovulele și embrionii provenind de la acestea

Capitolul I Certificate zootehnice pentru animalele de reproducție de rasă pură

1.           Certificatele zootehnice pentru animalele de reproducție de rasă pură conțin următoarele informații:

(a)     numele societății de ameliorare emitente sau, în cazul importurilor în Uniune, al organismului de ameliorare;

(b)     numele registrului genealogic;

(c)     rasa;

(d)     sexul;

(e)     numărul de înscriere în registrul genealogic („nr. din registrul genealogic”);

(f)     sistemul de identificare a animalului de reproducție de rasă pură;

(g)     numărul de identificare acordat animalului de reproducție de rasă pură, fie în conformitate cu legislația Uniunii în domeniul sănătății animale referitoare la identificarea animalelor din specia la care se referă certificatul zootehnic sau, în cazul importurilor în Uniune, în conformitate cu legislația națională;

(h)     data nașterii animalului de reproducție de rasă pură;

(i)      numele, adresa și e-mailul crescătorului;

(j)      numele și adresa proprietarului;

(k)     pedigree-ul:

Tatăl || Bunicul || Bunica

Nr. din registrul genealogic || Nr. din registrul genealogic || Nr. din registrul genealogic

Mama || Bunicul || Bunica

Nr. din registrul genealogic || Nr. din registrul genealogic || Nr. din registrul genealogic

(l)      toate rezultatele disponibile ale testării performanțelor și rezultatele actualizate ale evaluării genetice, menționându-se particularitățile și defectele genetice ale animalului de reproducție de rasă pură și ale părinților și bunicilor săi, astfel cum se prevede în programul de ameliorare aprobat în conformitate cu articolul 8 alineatul (1) sau cu articolul 9 pentru categoria și animalul de reproducție de rasă pură în cauză;

(m)    în cazul femelelor gestante, data însămânțării sau a montei și identificarea masculului folosit pentru fertilizare;

(n)     numele și funcția semnatarului, data și locul eliberării certificatului și semnătura persoanei autorizate de societatea de ameliorare emitentă, sau, în cazul importurilor în Uniune, de organismul de ameliorare.

2.           Prin derogare de la punctul (1) din prezentul capitol, certificatul zootehnic pentru comerțul cu animale de reproducție de rasă pură din specia ecvină poate fi reprezentat de documentul de identificare în conformitate cu legislația Uniunii în domeniul sănătății animale, cu condiția:

(a)     să conțină, pe lângă informațiile solicitate de legislația Uniunii în domeniul sănătății animale și publice, cel puțin informațiile în conformitate cu punctul 1 literele (a) - (k) și (n);

(b)     să fi fost eliberat de o societate de ameliorare care a fost însărcinată să elibereze documentul de identificare de către autoritatea competentă.

(c)     ca informațiile privind identitatea animalelor de reproducție de rasă pură din specia ecvină și privind emiterea documentelor de identificare să fie puse la dispoziția autorităților veterinare competente într-o bază centrală de date înființată în conformitate cu legislația Uniunii în domeniul sănătății animale.

Capitolul II Certificate zootehnice pentru materialul seminal provenit de la animalele de reproducție de rasă pură

Certificatele zootehnice pentru materialul seminal conțin următoarele informații:

(a)          toate informațiile menționate în capitolul I din prezenta anexă privind animalul de reproducție de rasă pură care a furnizat materialul seminal, precum și grupa sa sanguină sau rezultatele testelor care oferă garanții științifice echivalente pentru a atesta identitatea și ascendența sa în conformitate cu actele de punere în aplicare adoptate în temeiul articolului 22 alineatul (2);

(b)          informații care permit identificarea materialului seminal, data colectării sale și numele și adresa centrului de colectare a materialului seminal sau ale centrului de depozitare a materialului seminal și ale destinatarului;

(c)          pentru materialul seminal destinat testării oficiale a animalelor de reproducție de rasă pură, numele și adresa societății de ameliorare sau ale instituției desemnate în conformitate cu articolul 29 alineatul (1), responsabilă cu efectuarea testelor de performanță în conformitate cu articolul 27;

(d)          numele și funcția semnatarului, data și locul eliberării certificatului zootehnic și semnătura persoanei autorizate de societatea de ameliorare emitentă, sau, în cazul importurilor în Uniune, de organismul de ameliorare.

Capitolul III Certificate zootehnice pentru ovule provenite de la animale de reproducție de rasă pură

Certificatele zootehnice pentru ovule provenind de la animale de reproducție de rasă pură conțin următoarele informații:

(a)          toate informațiile menționate în capitolul I privind femela donatoare care a furnizat ovulele, precum și grupa sa sanguină sau rezultatele testelor care oferă garanții științifice echivalente pentru a verifica identitatea și ascendența sa;

(b)          informații care permit identificarea ovulelor, data colectării lor și numele și adresa echipei de colectare și de producere a embrionilor și ale destinatarului;

(c)          în cazul în care există mai multe ovule într-o paietă, o indicație clară a numărului de ovule care trebuie să fi fost colectate toate de la același animal de reproducție de rasă pură;

(d)          numele și funcția semnatarului, data și locul eliberării certificatului zootehnic și semnătura persoanei autorizate de societatea de ameliorare emitentă, sau, în cazul importurilor în Uniune, de organismul de ameliorare.

Capitolul IV Certificate zootehnice pentru embrioni proveniți de la animale de reproducție de rasă pură

Certificatele zootehnice pentru embrioni conțin următoarele informații:

(a)          toate informațiile menționate în capitolul I privind femela donatoare și masculul fertilizator, precum și grupele lor sanguine sau rezultatele testelor care oferă garanții științifice echivalente pentru a verifica identitatea și ascendența lor;

(b)          informații care permit identificarea embrionilor, data colectării sau producerii lor și numele și adresa echipei de colectare sau de producere a embrionilor și ale destinatarului;

(c)          în cazul în care există mai mulți embrioni într-o paietă, o indicație clară a numărului de embrioni care trebuie să aibă toți aceeași ascendență;

(d)          numele și funcția semnatarului, data și locul eliberării certificatului zootehnic și semnătura persoanei autorizate de societatea de ameliorare emitentă, sau, în cazul importurilor în Uniune, de organismul de ameliorare.

Partea 3 Certificate zootehnice pentru porcii de reproducție hibrizi și pentru materialul seminal, ovulele și embrionii provenind de la aceștia

Capitolul I Certificate zootehnice pentru porcii de reproducție hibrizi

Certificatele zootehnice pentru porcii de reproducție hibrizi conțin următoarele informații:

(a)          numele exploatației de ameliorare emitente sau, în cazul importurilor în Uniune, al organismului de ameliorare;

(b)          numele registrului zootehnic;

(c)          tipul genetic sau linia genetică;

(d)          sexul;

(e)          numărul de înregistrare în registrul zootehnic;

(f)          sistemul de identificare a animalului;

(g)          numărul de identificare acordat porcului de reproducție hibrid, fie în conformitate cu legislația Uniunii în domeniul sănătății animale referitoare la identificarea animalelor din specia porcină, fie, în cazul importurilor în Uniune, în conformitate cu legislația națională;

(h)          data nașterii animalului;

(i)           numele și adresa crescătorului;

(j)           numele și adresa proprietarului;

(k)          numele și funcția semnatarului, data și locul eliberării certificatului zootehnic și semnătura persoanei autorizate de către exploatația de ameliorare emitentă, sau, în cazul importurilor în Uniune, de organismul de ameliorare.

Capitolul II Certificate zootehnice pentru materialul seminal provenit de la porci de reproducție hibrizi

Certificatele zootehnice pentru materialul seminal provenit de la porci de reproducție hibrizi conțin următoarele informații:

(a)          toate informațiile menționate în capitolul I cu privire la porcul de reproducție hibrid care a furnizat materialul seminal;

(b)          informații care permit identificarea materialului seminal, data colectării sale și numele și adresa centrului de colectare a materialului seminal și ale destinatarului;

(c)          numele și funcția semnatarului, data și locul eliberării certificatului zootehnic și semnătura persoanei autorizate de exploatația de ameliorare emitentă, sau, în cazul importurilor în Uniune, de organismul de ameliorare.

Capitolul III Certificate zootehnice pentru ovule provenite de la scroafele de reproducție hibride

Certificatele zootehnice pentru ovule provenite de la scroafele de reproducție hibride conțin următoarele informații:

(a)          toate informațiile menționate în capitolul I cu privire la scroafa de reproducție hibridă care a furnizat ovulele;

(b)          informații care permit identificarea ovulelor, data colectării lor și numele și adresa echipei de colectare și de producție a embrionilor și ale destinatarului;

(c)          numele și funcția semnatarului, data și locul eliberării certificatului zootehnic și semnătura persoanei autorizate de exploatația de ameliorare emitentă, sau, în cazul importurilor în Uniune, de organismul de ameliorare.

Capitolul IV Certificate zootehnice pentru embrioni proveniți de la porci de reproducție hibrizi

Certificatele zootehnice pentru embrioni colectați sau produși de la porci de reproducție hibrizi conțin următoarele informații:

(a)          toate informațiile menționate în capitolul I cu privire la femela donatoare și la masculul fertilizator;

(b)          data colectării embrionilor sau ovulelor, numele și adresa echipei de colectare sau de producere a embrionilor și ale destinatarului; identificarea materialului seminal utilizat pentru însămânțare artificială sau pentru fertilizarea ovulelor;

(c)          în cazul în care există mai mulți embrioni într-o paietă, o indicație clară a numărului de embrioni care trebuie să aibă toți aceeași ascendență;

(d)          numele și funcția semnatarului, data și locul eliberării certificatului zootehnic și semnătura persoanei autorizate de exploatația de ameliorare emitentă, sau, în cazul importurilor în Uniune, de organismul de ameliorare.

ANEXA VI

TERITORII MENȚIONATE LA ARTICOLUL 2 LITERA (u)

1.           Teritoriul Regatului Belgiei

2.           Teritoriul Republicii Bulgaria

3.           Teritoriul Republicii Cehe

4.           Teritoriul Regatului Danemarcei cu excepția insulelor Feroe și a Groenlandei

5.           Teritoriul Republicii Federale Germania

6.           Teritoriul Republicii Estonia

7.           Teritoriul Irlandei

8.           Teritoriul Republicii Elene

9.           Teritoriul Regatului Spaniei, exceptând Ceuta și Melilla

10.         Teritoriul Republicii Franceze

11.         Teritoriul Republicii Croația

12.         Teritoriul Republicii Italiene

13.         Teritoriul Republicii Cipru

14.         Teritoriul Republicii Letonia

15.         Teritoriul Republicii Lituania

16.         Teritoriul Marelui Ducat al Luxemburgului

17.         Teritoriul Ungariei

18.         Teritoriul Republicii Malta

19.         Teritoriul Regatului Țărilor de Jos din Europa

20.         Teritoriul Republicii Austria

21.         Teritoriul Republicii Polone

22.         Teritoriul Republicii Portugheze

23.         Teritoriul României

24.         Teritoriul Republicii Slovenia

25.         Teritoriul Republicii Slovace

26.         Teritoriul Republicii Finlanda

27.         Teritoriul Regatului Suediei

28.         Teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord

ANEXA VII

Tabel de corespondență

Act juridic || Dispoziții || Dispoziții corespunzătoare din prezentul regulament

Directiva 2009/157/CE a Consiliului (ex 77/504/CEE) (Bovine) || Articolul 1 || Articolul 2

Articolul 2 literele (a), (b), (e) || Articolul 3 primul paragraf

Articolul 2 litera (c) || Articolul 8 alineatul (1)

Articolul 2 litera (d) || Articolul 4 alineatul (2)

Articolul 3 || Articolul 19 alineatul (1)

Articolul 4 alineatul (1) || Articolul 7 alineatul (1)

Articolul 4 alineatul (2) || Articolul 7 alineatul (5)

Articolul 5 || Articolul 33 alineatul (1) și Anexa II partea 1 capitolul I punctul 1 litera (d)

Articolul 6 || Articolul 28 alineatul (1), articolul 4 alineatul (3), articolul 8 alineatul (3), articolul 17 alineatul (4), articolul 19 alineatul (4), articolul 20 alineatul (2) și articolul 24 alineatul (2)

Articolul 7 alineatul (1) || Articolul 72 alineatul (1)

Articolul 7 alineatul (2) || Articolul 72 alineatul (2)

Articolul 8 || nu se aplică

Articolul 9 || nu se aplică

Articolul 10 || nu se aplică

Articolul 11 || nu se aplică

Directiva 87/328/CEE a Consiliului (acceptare pentru reproducție) || Articolul 1 || Articolul 21

Articolul 2 alineatul (1) || Articolul 23 alineatele (1) și (2)

Articolul 2 alineatul (2) || Articolul 12, articolul 13 și articolul 28 alineatul (2)

Articolul 2 alineatul (3) || -

Articolul 3 || Articolul 22

Articolul 4 || Articolul 23 alineatul (3)

Articolul 5 || Articolul 31 alineatul (1)

Articolul 6 || nu se aplică

Articolul 7 || nu se aplică

Decizia 96/463/CE a Consiliului (Interbull) || Articolul 1 alineatul (2) || Articolul 32 alineatul (1)

Articolul 2 || -

Anexa II || Anexa IV

Directiva 88/661/CEE a Consiliului (Porcine) || Articolul 1 || Articolul 2

Articolul 2 alineatul (1) || Articolul 3 primul paragraf, articolul 4 alineatul (2) și articolul 8 alineatul (1)

Articolul 2 alineatul (2) || Articolul 1 alineatul (3)

Articolul 3 || Articolul 21 alineatul (2)

Articolul 4 alineatul (1) || Articolul 19 alineatul (1)

Articolul 4 alineatul (2) || Articolul 18 alineatul (1)

Articolul 4a primul paragraf || Articolul 7 alineatul (1)

Articolul 4a al doilea paragraf || Articolul 7 alineatul (5)

Articolul 5 || Articolul 33 alineatul (1) și Anexa II partea 1 capitolul I punctul 1 litera (d)

Articolul 6 alineatul (1) || Articolul 28 alineatul (1), articolul 8 alineatul (3), articolul 17 alineatul (4), articolul 19 alineatul (4), articolul 4 alineatul (3) și articolul 33 alineatul (3)

Articolul 6 alineatul (2) || nu se aplică

Articolul 7 alineatul (1) || Articolul 3, articolul 8 alineatul (1) și articolul 4 alineatul (2)

Articolul 7 alineatul (2) || Articolul 1 alineatul (3)

Articolul 7a || Articolul 7 alineatul (1)

Articolul 8 || Articolul 25 alineatul (2)

Articolul 9 || Articolul 33 alineatul (1) și Anexa II partea 2 punctul 1 litera (c)

Articolul 10 alineatul (1) || Articolul 28 alineatul (1), articolul 8 alineatul (3), articolul 17 alineatul (4), articolul 19 alineatul (4), articolul 4 alineatul (3) și articolul 33 alineatul (3)

Articolul 10 alineatul (2) || nu se aplică

Articolul 11 alineatul (1) || Articolul 72 alineatul (1)

Articolul 11 alineatul (2) || Articolul 72 alineatul (2)

Articolul 11 alineatul (3) || Articolul 72 alineatul (2)

Articolul 12 || Articolul 1 alineatul (3)

Articolul 13 || nu se aplică

Articolul 14 || nu se aplică

Directiva 90/118/CEE a Consiliului (acceptarea în scopul reproducției - rasă pură) || Articolul 1 || Articolul 21 alineatul (1)

Articolul 2 alineatul (1) || Articolul 23 alineatele (1) și (2)

Articolul 2 alineatul (2) || Articolul 12, articolul 13 și articolul 28 alineatul (2)

Articolul 2 alineatul (3) || Articolul 14 și articolul 28 alineatul (2)

Articolul 3 || Articolul 23 alineatul (3)

Articolul 4 || Articolul 72 alineatul (1)

Articolul 5 || nu se aplică

Articolul 6 || nu se aplică

Directiva 90/119/CEE a Consiliului (acceptarea în scopul reproducției - hibrizi) || Articolul 1 || Articolul 25 alineatul (1) și articolul 26 alineatele (1) și (2)

Articolul 2 || Articolul 23 alineatul (3)

Articolul 3 || nu se aplică

Articolul 4 || nu se aplică

Directiva 89/361/CEE a Consiliului (Ovine și caprine) || Articolul 1 alineatul (1) || Articolul 1 alineatul (1)

Articolul 1 alineatul (2) || Articolul 1 alineatul (3)

Articolul 2 || Articolul 2

Articolul 3 alineatul (1) || Articolul 3 primul paragraf și articolul 4 alineatul (2)

Articolul 3 alineatul (2) || Articolul 1 alineatul (3)

Articolul 4 || Articolul 4 alineatul (3), articolul 19 alineatul (4), articolul 28 alineatul (1) și articolul 21 alineatul (2)

Articolul 5 || Articolul 7 alineatul (1)

Articolul 6 || Articolul 33 alineatul (1) și Anexa II partea 1 capitolul I punctul 1 litera (d)

Articolul 7 || Articolul 1 alineatul (3)

Articolul 8 || Articolul 72 alineatul (1)

Articolul 9 || nu se aplică

Articolul 10 || nu se aplică

Directiva 90/427/CEE a Consiliului (Ecvidee) || Articolul 1 || Articolul 1 alineatul (1)

Articolul 2 || Articolul 2

Articolul 3 primul paragraf || Articolul 3 primul paragraf

Articolul 3 al doilea paragraf || Articolul 1 alineatul (3)

Articolul 4 alineatul (1) litera (a) || Anexa I partea 1 și partea 3 punctul 1 litera (a)

Articolul 4 alineatul (1) litera (b) || Anexa II partea 1 capitolul I punctul 1 litera (c)

Articolul 4 alineatul (2) || Articolul 4 alineatul (3), articolul 19 alineatul (4), articolul 33, articolul 34 alineatul (1) litera (c), articolul 14 și anexa II partea 1 capitolul I punctul 1 litera (c)

Articolul 5 || Articolul 7 alineatul (1)

Articolul 6 || Anexa II partea 1 capitolul I punctul 3

Articolul 7 || Articolul 28 alineatul (1) și articolul 21 alineatul (2)

Articolul 8 alineatul (1) || Anexa II partea 1 capitolul I punctul 1 litera (c)

Articolul 8 alineatul (2) || Articolul 33 alineatul (1)

Articolul 9 || Articolul 1 alineatul (3)

Articolul 10 || Articolul 72 alineatul (1)

Articolul 11 || nu se aplică

Articolul 12 || nu se aplică

Anexă || nu se aplică

Directiva 91/174/CEE a Consiliului (toate speciile) || Articolul 1 || Articolul 2

Articolul 2 || Articolul 3, articolul 35 alineatul (1) și articolul 45 alineatul (1)

Articolul 3 || nu se aplică

Articolul 4 || nu se aplică

Articolul 5 || nu se aplică

Articolul 6 || nu se aplică

Articolul 7 || nu se aplică

Articolul 8 || nu se aplică

Directiva 94/28/CE a Consiliului Importuri || Articolul 1 || Articolul 1

Articolul 2 || Articolul 2

Articolul 3 || Articolul 37

Articolul 4 || Articolul 39 alineatul (1) litera (a) și articolul 40 alineatul (1)

Articolul 5 || Articolul 39 alineatul (1) litera (b) și articolul 40 alineatul (1)

Articolul 6 || Articolul 39 alineatul (1) litera (c) și articolul 40 alineatul (1)

Articolul 7 || Articolul 39 alineatul (1) litera (c) și articolul 40 alineatul (1)

Articolul 8 || Articolul 39 alineatul (2)

Articolul 9 alineatele (1) și (2) || Articolul 42

Articolul 9 alineatul (3) || -

Articolul 10 || Articolele 67 și 70

Articolul 11 || nu se aplică

Articolul 12 || Articolul 72 alineatul (1)

Articolul 13 || nu se aplică

Articolul 14 || nu se aplică

Articolul 15 || nu se aplică

[1]               JO C […], [zz/ll/aaaa], p. […].

[2]               JO C […], [zz/ll/aaaa], p. […].

[3]               JO C […], [zz/ll/aaaa], p. […].

[4]               JO L 382, 31.12.1988, p. 36.

[5]               JO L 153, 6.6.1989, p. 30.

[6]               JO L 224, 18.8.1990, p. 55.

[7]               JO L 85, 5.4.1991, p. 37.

[8]               JO L 178, 12.7.1994, p. 66.

[9]               JO L 323, 10.12.2009, p. 1.

[10]             JO L 167, 26.6.1987, p. 54.

[11]             JO L 71, 17.3.1990, p. 34.

[12]             JO L 71, 17.3.1990, p. 36.

[13]             JO L 206, 12.8.1977, p. 11.

[14]             JO L 299, 16.11.2007, p. 1.

[15]             JO L 155, 18.6.2009, p. 30.

[16]             JO L 192, 2.8.1996, p. 19.

[17]             JO L 256, 7.9.1987, p. 1.

[18]             JO L 268, 24.9.1991, p. 56.

[19]             JO L 24, 30.1.1998, p. 9.

[20]             COM/2013/0265 final - 2013/0140 (COD).

[21]             JO L 165, 30.4.2004, p. 1.

[22]             JO L 224, 18.8.1990, p. 29.

[23]             JO L 55, 28.2.2011, p. 13.

[24]             JO L 125, 12.5.1984, p. 58.

[25]             JO L 237, 5.9.1984, p. 11.

[26]             JO L 169, 22.6.2006, p. 56.

[27]             JO L 247, 23.8.1989, p. 19.

[28]             JO L 247, 23.8.1989, p. 21.

[29]             JO L 247, 23.8.1989, p. 31.

[30]             JO L 247, 23.8.1989, p. 33.

[31]             JO L 247, 23.8.1989, p. 43.

[32]             JO L 145, 8.6.1990, p. 30.

[33]             JO L 145, 8.6.1990, p. 32.

[34]             JO L 145, 8.6.1990, p. 35.

[35]             JO L 145, 8.6.1990, p. 38.

[36]             JO L 192, 11.7.1992, p. 63.

[37]             JO L 19, 25.1.1996, p. 39.

[38]             JO L 192, 11.7.1992, p. 66.

[39]             JO L 247, 23.8.1989, p. 22.

[40]             JO L 247, 23.8.1989, p. 34.

[41]             JO L 145, 8.6.1990, p. 39.

[42]             JO L 19, 25.1.1996, p. 41.

[43]             JO L 125, 18.5.2005, p. 15.

[44]             JO L 149, 7.6.2008, p. 3.

[45]             JO L 210, 20.8.1996, p. 47.

[46]             http://www.ueln.net/

Top