Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2019/057/13

Cerere de propuneri – Institutul Băncii Europene de Investiții propune o nouă sponsorizare EIBURS în cadrul Programului pentru cunoaștere al acestuia

JO C 57, 13.2.2019, p. 24–26 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

13.2.2019   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 57/24


Cerere de propuneri

Institutul Băncii Europene de Investiții propune o nouă sponsorizare EIBURS în cadrul Programului pentru cunoaștere al acestuia

(2019/C 57/13)

Programul pentru cunoaștere al Institutului Băncii Europene de Investiții își direcționează subvențiile pentru cercetare prin două scheme de finanțare diferite, una dintre acestea fiind:

EIBURS, programul BEI de sponsorizare a cercetării universitare (EIB University Research Sponsorship Programme).

EIBURS acordă subvenții departamentelor din cadrul facultăților sau centrelor de cercetare asociate universităților din UE, din țările candidate sau din țările potențial candidate, care efectuează cercetări în domenii de interes major pentru bancă. Sponsorizările EIBURS, de până la 100 000 EUR pe an pe o perioadă de trei ani, sunt acordate, printr-o procedură de selecție, departamentelor din cadrul facultăților sau centrelor de cercetare interesate care au o competență recunoscută în domeniul selectat. Propunerile câștigătoare vor atrage după sine desfășurarea unor activități variate care vor face obiectul unui acord contractual cu Banca Europeană de Investiții.

Pentru anul universitar 2019-2020, în cadrul programului EIBURS sunt așteptate propuneri pe o temă nouă de cercetare:

„Încorporarea criteriilor de mediu, sociale și de guvernanță în analiza și evaluarea creditelor”

1.   Obiectivul proiectului

Obiectivul proiectului de cercetare constă în dezvoltarea unei metodologii formale, susținute de o cercetare academică riguroasă, pentru încorporarea criteriilor de mediu, sociale și de guvernanță în analiza și evaluarea creditelor.

În domeniul alocării activelor există o tendință clară de a integra criteriile de durabilitate în titlurile de investiții. Șapte dintre principalii zece proprietari de active integrează durabilitatea în toate activele, în timp ce activele de investiții durabile din Europa, SUA și Canada au crescut de la 13 bilioane USD în 2012 la 23 bilioane USD în 2016. În cadrul unei conferințe recente organizate de Moody’s cu privire la criteriile de mediu, sociale și de guvernanță, majoritatea emitenților și investitorilor au considerat introducerea factorilor de mediu, sociali și de guvernanță drept o „schimbare permanentă” în lumea investițiilor, în timp ce aproximativ o treime dintre aceștia au considerat-o drept „ceva care va deveni mai răspândit în următorii 3-5 ani”. Opțiunea „Criteriile de mediu, sociale și de guvernanță nu au nicio relevanță” nu a primit niciun vot. În același sondaj, 80 % dintre participanți au considerat „cuantificarea și modelarea” drept cea mai mare dificultate cu care se confruntă în includerea criteriilor de mediu, sociale și de guvernanță în analiza creditelor.

Mai mult, în mai 2016, Principles for Responsible Investment (PRI – principii pentru investiții responsabile), o rețea internațională de investitori, a publicat o „Declarație cu privire la criteriile de mediu, sociale și de guvernanță în evaluarea creditelor”. Această declarație, susținută de peste 135 de investitori, care împreună gestionează active în valoare de peste 27 bilioane USD, și 17 agenții de rating de credit au recunoscut că factorii de mediu, sociali și de guvernanță pot afecta fluxurile de trezorerie ale debitorilor și probabilitatea ca aceștia să nu își îndeplinească obligațiile de plată. Prin urmare, acești factori reprezintă elemente importante în evaluarea bonității financiare a debitorilor de către agențiile de rating de credit. Ca răspuns la acest apel, de exemplu, cele mai mari două agenții de rating de credit (Moody’s și S&P) au publicat recent rapoarte privind modul în care includ factorii de mediu, sociali și de guvernanță în metodologiile lor de evaluare.

Din punct de vedere al reglementării, pe 24 mai 2018, Comisia Europeană (CE) a confirmat primele patru propuneri legislative din Planul său de acțiune pentru o finanțare durabilă, care se referă la criterii de referință, definiții ecologice, îndatoririle investitorilor și investițiile de retail. Cu privire la criteriile de mediu, sociale și de guvernanță, CE preconizează să introducă obligații de divulgare a modului în care investitorii instituționali și administratorii de active integrează factorii de mediu, sociali și de guvernanță în procesele lor de risc.

În plus, CE menționează clar un angajament luat împreună cu toate părțile interesate relevante de a explora modalități prin care să integreze factorii de durabilitate în evaluarea agențiilor de rating de credit și „posibilitatea apariției unor noi agenții de rating de credit care care ar putea realiza acest obiectiv”. CE recunoaște că atenția acordată de autorii cercetărilor privind durabilitatea unor emitenți foarte mari are un impact negativ asupra atractivității emitenților mai mici pentru investitorii instituționali și că așteaptă soluții pentru a păstra accesul pe piață al actorilor mai mici.

Rezultatul metodologiei/produsul final trebuie făcut public pe piață.

2.   Plan de acțiune propus

Acest proiect reprezintă un efort permanent de cercetare pe un subiect puțin abordat în cadrul cercetării universitare. În acest context, este prematur să oferim informații detaliate despre abordarea metodologică de urmat. De fapt, unul dintre primele rezultate ale muncii de cercetare va consta în identificarea unei metodologii relevante de cercetare. Însă, în această etapă preliminară, se prevede ca cercetarea să cuprindă anumite sarcini pentru a ajunge la o metodologie fezabilă.

1.

Analiza literaturii relevante: consultarea minuțioasă și exhaustivă a studiilor academice și a literaturii care consemnează rezultate ale experimentelor. Se consideră că factorii de mediu, sociali și de guvernanță au impact nu numai asupra valorii întreprinderii, ci și asupra ratingurilor de credit, chiar dacă, așa cum s-a precizat anterior, există puține lucrări academice cu privire la acest subiect.

2.

Colectarea datelor de bază: colectarea datelor care vor fi folosite pentru analizarea de modele și abordări diverse. Ar trebui să includă date detaliate despre riscul de credit, precum și criteriile de mediu, sociale și de guvernanță și criteriile de riscuri climatice din mai multe sectoare și zone geografice. Un aspect esențial al acestui proiect îl reprezintă acuratețea și calitatea datelor și, în special, capacitatea de a se baza pe o mostră suficient de lungă de date istorice.

3.

Analizarea datelor: deși principalul obiectiv al proiectului de cercetare ar trebui să fie înțelegerea impactului factorilor de mediu, sociali și de guvernanță asupra ratingurilor de credit, în proiectul de cercetare ar trebui inclusă și o analiză a impactului randamentelor creditelor. În cadrul acestui efort, ar trebui să se evalueze și importanța relativă a celor trei factori, mediu, social și guvernanță, atât la nivel de companie, cât și la nivel de sector.

4.

Testarea și calibrarea modelelor de risc de credit structural: conceperea unei metodologii care să permită integrarea formală a factorilor de mediu, sociali și de guvernanță în ratingurile de credit. Analizarea relației dintre factorii de mediu, sociali și de guvernanță și riscul de credit evaluat de piețele financiare, precum și explorarea implicațiilor din punct de vedere al ratingului de credit și al metodologiei de analiză. Ar trebui să se acorde atenție și reglajului-fin și calibrării adecvate a modelelor astfel încât acestea să fie potrivite nu numai pentru analiza factorilor obișnuiți de risc financiar la nivel macro și micro, ci și pentru analiza factorilor de risc nefinanciar.

5.

Analiza pe bază de scenarii: analiza precedentă ar trebui să ofere o perspectivă retroactivă asupra impactului factorilor de mediu, sociali și de guvernanță asupra riscului de credit, dar nu poate să le ofere factorilor de decizie informații despre impactul prevăzut al unor evenimente sau scenarii extreme (de ex. scenarii climatice) pe viitor. În acest context, se prevede că analiza pe bază de scenarii va fi relevantă pentru eforturile de măsurare a impactului factorilor de mediu, sociali și de guvernanță asupra ratingurilor de credit dintr-o perspectivă ex-ante.

6.

Verificări ale solidității: ar trebui să se efectueze verificări ale solidității, inclusiv să se realizeze o sortare ratingurilor de credit pentru a verifica dacă titlurile de valoare cu punctaje mici la factorii de mediu, sociali și de guvernanță au, în general, o volatilitate mai mare a randamentelor ulterioare decât titlurile de valoare cu același rating și cu punctaje mari la factorii de mediu, sociali și de guvernanță. O analiză temeinică pentru a evalua dacă introducerea unor indicatori cantitativi suplimentari din etapele 4 și 5 ar ajuta la explicarea diferențelor de volatilitate a randamentelor la nivel transversal, care nu se explică numai prin diferențele dintre ratingurile de credit.

7.

Conceperea unei metodologii formale pentru integrarea factorilor de mediu, sociali și de guvernanță în ratingurile de credit: pe baza activității de cercetare desfășurate, se așteaptă propunerea unei metodologii cuprinzătoare pentru integrarea factorilor de mediu, sociali și de guvernanță în ratingurile de credit.

Din cunoștințele BEI, încă nu există o metodologie de rating integrată, care să cuprindă criteriile de mediu, sociale și de guvernanță. Prin urmare, proiectul de cercetare ar trebui să dezvolte o astfel de metodologie, acordând o atenție specială aplicabilității acesteia la emitenții mai mici, pentru a o alinia la solicitarea CE de a păstra accesul pe piață al actorilor mai mici.

Propunerile se depun în limba engleză până la data de 15 aprilie 2019, ora 24:00 (CET). Propunerile depuse după această dată nu vor fi luate în considerare. Propunerile se vor trimite prin email la:

Events.EIBInstitute@eib.org

Pentru informații mai detaliate privind procesul de selecție al EIBURS și Institutul BEI, vizitați: http://institute.eib.org


Top