Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2015/249/11

    Cerere de propuneri – EACEA 25/15 – Inițiativa Voluntari ai UE pentru ajutor umanitar: Detașarea de voluntari ai UE pentru ajutor umanitar, inclusiv stagii de ucenicie pentru profesioniști fără experiență și consolidarea capacității și/sau asistență tehnică pentru organizațiile de implementare

    JO C 249, 30.7.2015, p. 8–12 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    30.7.2015   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 249/8


    CERERE DE PROPUNERI – EACEA 25/15

    Inițiativa Voluntari ai UE pentru ajutor umanitar: Detașarea de voluntari ai UE pentru ajutor umanitar, inclusiv stagii de ucenicie pentru profesioniști fără experiență și consolidarea capacității și/sau asistență tehnică pentru organizațiile de implementare

    (2015/C 249/11)

    1.   Obiective

    Obiectivul cererii de detașare este selectarea, pregătirea și detașarea de voluntari cu și fără experiență care să contribuie la mărirea capacității Uniunii de a oferi ajutor umanitar în funcție de necesități în vederea consolidării capacității și a rezistenței comunităților vulnerabile și afectate de dezastre în țările terțe, prin pregătirea în caz de dezastre, reducerea riscurilor dezastrului și prin îmbunătățirea legăturii dintre ajutorul de urgență, reabilitare și dezvoltare. În plus, cererea își propune să consolideze capacitățile organizațiilor de implementare de origine și gazdă care participă sau intenționează să participe la inițiativa Voluntari ai UE pentru ajutor umanitar.

    Prin această cerere, Comisia Europeană preconizează obținerea următoarelor rezultate:

    100 de profesioniști fără experiență și 250 cu experiență trimiși în comunități din țări terțe, în țări vulnerabile și afectate de dezastre.

    Pentru 100 de profesioniști fără experiență: posibilitatea de a lua parte la stagii de ucenicie în Europa înainte de detașare.

    Proiectele finanțate pentru această cerere oferă sinergii și complementaritate operațiunilor cu fonduri ale UE din domeniul ajutoarelor umanitare sau al protecției civile din țările/regiunile respective și, în special, contribuie la:

    consolidarea capacității pentru organizațiile gazdă și asistență tehnică pentru organizațiile de origine;

    consolidarea rezistenței și gestionării riscului de dezastre în țări vulnerabile, fragile sau afectate de dezastre și în zone de criză uitate, care includ măsuri în etapele următoare:

    prevenirea dezastrelor;

    pregătirea;

    reducerea riscului de dezastre; și

    recuperarea după dezastre naturale și provocate de om.

    Sunt consolidate capacitățile pentru minimum 15 organizații de origine și 300 de organizații gazdă și comunități locale în domenii ca:

    Instrumente și metode de evaluare a riscurilor și a nevoilor la nivel local, pe durata ciclului de gestionare a riscului de dezastre.

    Alte aspecte ale consolidării capacității pot include:

    gestionarea riscului de dezastre, capacitatea de pregătire și răspuns, precum și crearea unei legături între ajutorul de urgență, reabilitare și dezvoltare;

    gestionarea voluntarilor conform standardelor și procedurilor pentru gestionarea voluntarilor candidați și a voluntarilor UE pentru ajutor umanitar;

    consolidarea voluntariatului la nivel local în țările terțe;

    capacități de certificare, inclusiv capacitatea administrativă;

    construirea de parteneriate în vederea unor proiecte comune în contextul inițiativei Voluntari ai UE pentru ajutor umanitar;

    comunicarea principiilor de ajutor umanitar oferit de Uniune, convenite în Consensul European privind Ajutorul Umanitar și creșterea nivelurilor de conștientizare și a vizibilității ajutorului umanitar oferit de UE.

    2.   Bugetul disponibil

    Bugetul total alocat cofinanțării proiectelor în cadrul prezentei cereri de propuneri este estimat la 8 400 000 EUR.

    Grantul maxim alocat unui proiect nu va depăși 700 000 EUR. Cererile de granturi mai mici de 60 000 EUR nu vor fi avute în vedere pentru finanțare.

    Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură (EACEA) preconizează finanțarea a 25 de propuneri.

    EACEA își rezervă dreptul de a nu aloca toate fondurile disponibile.

    3.   Organisme eligible

    Toate organizațiile (solicitanți și parteneri) care răspund la prezenta cerere, fie în calitate de organizații de origine, fie gazdă, trebuie certificate pentru inițiativa Voluntari ai UE pentru ajutor umanitar.

    Solicitanții sunt organizații de origine certificate conform inițiativei Voluntari ai UE pentru ajutor umanitar.

    Partenerii sunt organizații gazdă certificate conform inițiativei Voluntari ai UE pentru ajutor umanitar.

    Propunerile de proiecte ce implică organizații de origine și gazdă care au aplicat pentru certificare în termenul de depunere a cererilor de participare (secțiunea 8) vor fi incluse în fazele de verificare a eligibilității și în fazele de evaluare. Cu toate acestea, selecția acestor propuneri de proiecte va depinde de rezultatul procesului de certificare.

    Organizațiile solicitante și partenere vor fi numite în continuare „consorțiul”.

    La formarea unui consorțiu, organizațiile de origine certificate și cele gazdă certificate pot include ca parteneri alte organizații specializate în orice domenii relevante pentru obiectivele sau acțiunile proiectului pentru a contribui cu experiența lor specifică [articolul 8 alineatul (3) din Regulamentul delegat (1)].

    De asemenea, organizațiile de origine și gazdă pot include ca asociați alte organizații specializate în orice domenii relevante pentru obiectivul acțiunii. Acești asociați joacă un rol real în acțiune. Ei nu au o relație contractuală cu Comisia și nu trebuie să îndeplinească criteriile de eligibilitate la care se face referire în prezenta secțiune. De exemplu, pot fi societăți private care funcționează pe bază de profit. Asociații trebuie menționați în formularul electronic.

    Partenerii trebuie să trimită o procură ce va fi semnată de persoanele autorizate să angajeze legal organizația, permițând astfel candidatului să acționeze în numele partenerilor.

    Un proiect trebuie să implice cel puțin trei organizații de origine certificate din trei țări diferite și trei organizații gazdă certificate.

    4.   Activități eligibile

    Această cerere de propuneri include două componente:

    A.

    Stagii de ucenicie și utilizarea de profesioniști fără experiență

    B.

    Detașarea de profesioniști cu experiență și/sau utilizarea comună a profesioniștilor cu și fără experiență

    Pentru proiectele din componenta A, perioada de ucenicie a voluntarilor candidați poate fi utilizată pentru rafinarea evaluării nevoilor și identificarea organizațiilor gazdă pentru detașare.

    Pentru proiectele din componenta B, organizațiile gazdă pot avea rol de platformă pentru implementarea de activități de consolidare a capacității în comunitățile locale, în regiuni sau la nivel național.

    Activitățile susținute prin prezenta cerere pot fi următoarele:

    1.

    selecția, recrutarea și pregătirea voluntarilor UE pentru ajutor umanitar;

    2.

    stagiile de ucenicie;

    3.

    detașarea;

    4.

    activități de consolidare a capacității și de asistență tehnică, printre care:

    studii/vizite pentru delimitarea domeniilor/punere în corespondență și analiză;

    seminarii/ateliere/conferințe;

    observarea/formarea la locul de muncă;

    vizite de schimb de personal/proiecte de înfrățire;

    monitorizare și evaluare;

    revizuiri/evaluări ale organizației;

    asistență și îndrumare;

    facilitare de reuniuni de lucru/consolidarea echipei;

    cursuri de formare/formarea formatorilor;

    învățământ la distanță/seminarii online/cursuri online deschise și în masă (MOOC);

    consultanță;

    schimb de bune practici/învățare reciprocă;

    exerciții de simulare/evaluări de răspuns;

    5.

    activități de promovare a implicării voluntarilor online, precum și a voluntarilor angajați pentru susținerea acțiunilor Voluntarilor UE pentru ajutor umanitar;

    6.

    activități de comunicare cu respectarea recomandărilor și a cerințelor minime ale Planului de Comunicare aferent inițiativei Voluntari ai UE pentru ajutor umanitar;

    Proiectele din componenta B trebuie să includă o componentă de consolidare a capacității și/sau de asistență tehnică. Minimum 15 % din costurile directe eligibile vor fi costuri de activitate pentru consolidarea capacității și/sau asistență tehnică.

    5.   Participanți eligibili

    Următoarele persoane, dacă au vârsta minimă 18 ani, vor fi eligibile să aplice ca voluntari:

    cetățeni ai Uniunii Europene; și

    persoane având naționalitatea unei țări terțe, dar cu reședința pe termen lung într-un stat membru.

    Candidații voluntari pot fi:

    profesioniști fără experiență, mai ales proaspăt absolvenți cu mai puțin de cinci ani experiență profesională și mai puțin de cinci ani experiență în acțiuni umanitare; și

    profesioniști cu cinci ani de experiență profesională în funcții de responsabilitate sau de expertiză.

    Voluntarii candidați care au obținut un rezultat pozitiv în urma stagiului standard de formare pentru inițiativa Voluntari ai UE pentru ajutor umanitar și a evaluării aferente pot fi considerați voluntari ai UE pentru ajutor umanitar și vor fi eligibili pentru detașare.

    În plus, acei voluntari candidați cărora li s-a solicitat să treacă printr-un stagiu de ucenicie vor trebui să îl încheie cu evaluare pozitivă.

    6.   Locul și perioada activității eligibile

    Stagiile de ucenicie anterioare detașării (doar pentru profesioniștii fără experiență) trebuie să aibă loc într-unul din statele membre ale UE participante pe o perioadă maximă de șase luni, pe cât posibil într-o țară diferită de țara lor de origine.

    Perioada de detașare pentru profesioniștii fără experiență va fi între minimum șase luni și maximum 18 luni. Perioada de detașare pentru profesioniștii cu experiență va fi între minimum o lună și maximum 18 luni.

    În cazul în care consolidarea capacității sau asistența tehnică este realizată direct de voluntarii UE pentru ajutor umanitar, aceștia vor fi profesioniști cu experiență și/sau vor avea un istoric semnificativ în consolidarea capacităților.

    S-au utilizat o metodologie și un cadru general de evaluare a nevoilor pentru a se identifica o listă de țări prioritare pentru 2015 în vederea detașării și consolidării capacității în țări terțe, acestea putând fi găsite la linkul de mai jos: https://eacea.ec.europa.eu/eu-aid-volunteers/funding_en

    Activitățile de consolidare a capacității și/sau de asistență tehnică pot avea loc și în afara țărilor partenere, cu condiția ca țările în cauză să se afle și ele pe lista de țări prioritare menționată mai sus.

    Proiectele trebuie să înceapă între 1 aprilie 2016 și 31 iulie 2016, având o durată maximă de 24 de luni.

    Candidaturile pentru proiecte care sunt programate să dureze o perioadă mai scurtă sau mai lungă decât cea specificată în prezenta cerere de propuneri nu vor fi acceptate.

    Nu se vor acorda prelungiri ale perioadei de eligibilitate ulterior duratei maxime.

    7.   Criterii de atribuire

    Candidaturile eligibile vor fi evaluate pe baza următoarelor criterii:

    Relevanța proiectului (maximum 30 de puncte)

    Calitatea conceperii și implementării proiectului (maximum 30 de puncte);

    Calitatea și relevanța parteneriatelor și acordurilor de cooperare (maximum 20 de puncte)

    Impactul și diseminarea (maximum 20 de puncte)

    Proiectele care obțin mai puțin de 60 de puncte nu vor fi avute în vedere pentru finanțare.

    8.   Termenul de prezentare a cererilor

    Cererile de granturi trebuie elaborate într-una dintre limbile oficiale ale UE, utilizând formularul electronic (e-Form) conceput special în acest scop. Formularul electronic este disponibil pe internet la următoarea adresă: https://eacea.ec.europa.eu/documents/eforms_en

    Formularul de cerere electronic completat integral trebuie trimis până la ora 12.00 (ora Bruxelles-ului) din data de 30 octombrie 2015.

    Nu sunt permise modificări ale cererii după termenul limită de trimitere. Totuși, dacă este nevoie de clarificarea anumitor aspecte sau de corectare a greșelilor de redactare, EACEA poate contacta solicitantul în acest sens în timpul procesului de evaluare.

    Cererile trimise prin fax sau e-mail nu vor fi acceptate.

    Rețineți că un solicitant poate depune cel mult o propunere de proiect în cadrul prezentei cereri de propuneri.

    9.   Informații suplimentare

    Cererile trebuie să respecte dispozițiile cuprinse în instrucțiunile de depunere a cererii – Cerere de propuneri EACEA/25/15, să fie depuse prin formularul de cerere prevăzut în acest scop și să cuprindă anexele relevante.

    Documentele în cauză pot fi găsite pe internet la următoarea adresă:

    https://eacea.ec.europa.eu/eu-aid-volunteers/funding_en

    Dacă aveți întrebări, vă rugăm să contactați: EACEA-EUAID-VOLUNTEERS@ec.europa.eu


    (1)  Regulamentul delegat (UE) nr. 1398/2014 al Comisiei din 24 octombrie 2014 de stabilire a standardelor privind voluntarii candidați și voluntarii UE pentru ajutor umanitar (JO L 373, 31.12.2014, p. 8).


    Top