EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2009/322/07

Cerere de propuneri 2009 – Programul Europa pentru cetățeni (2007-2013) – Punerea în aplicare a acțiunilor programului: Cetățeni activi pentru Europa , Societatea civilă activă în Europa și Memoria europeană activă

JO C 322, 30.12.2009, p. 19–22 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

30.12.2009   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 322/19


Cerere de propuneri 2009 – Programul „Europa pentru cetățeni” (2007-2013)

Punerea în aplicare a acțiunilor programului: „Cetățeni activi pentru Europa”, „Societatea civilă activă în Europa” și „Memoria europeană activă”

2009/C 322/07

INTRODUCERE

Prezenta cerere de propuneri se bazează pe Decizia nr. 1904/2006/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 12 decembrie 2006 de instituire pentru perioada 2007-2013 a programului „Europa pentru cetățeni” pentru promovarea cetățeniei europene active (1). Condițiile detaliate ale prezentei cereri de propuneri pot fi găsite în Ghidul programului „Europa pentru cetățeni” publicat pe site-ul web Europa (a se vedea punctul VIII). Ghidul programului constituie parte integrantă din prezenta cerere de propuneri.

I.   Obiective

Programul „Europa pentru cetățeni” are următoarele obiective specifice:

apropierea membrilor comunităților locale de pe întregul teritoriu al Europei pentru a împărtăși și face schimb de experiență, opinii si valori, pentru a trage învățăminte din istorie si pentru a contribui la construirea viitorului;

promovarea acțiunilor, a dezbaterilor si a reflecției în legătură cu cetățenia europeană si democrația, valorile comune, istoria și cultura comună, prin cooperare în cadrul organizațiilor societății civile la nivel european;

apropierea Europei de cetățenii săi prin promovarea valorilor si a realizărilor Europei, conservând în același timp memoria trecutului său;

încurajarea interacțiunii între cetățeni si organizațiile societății civile din toate țările participante, contribuind la dialogul intercultural si aducând în prim plan atât diversitatea, cât si unitatea Europei, o atenție specială fiind acordată activităților menite să dezvolte legături mai strânse între cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene cu structura sa de la 30 aprilie 2004 și cei ai statelor membre care au aderat după această dată.

II.   Candidați eligibili

Programul este deschis tuturor inițiatorilor înregistrați într-una din țările participante la program, care sunt fie:

un organism public; fie

o organizație nonprofit cu statut juridic (personalitate juridică).

Fiecare acțiune a Programului vizează însă o categorie mai specifică de organizații. Eligibilitatea organizațiilor candidate este stabilită, prin urmare, în Ghidul programului în mod individual pentru fiecare măsură/sub-măsură.

Țările eligibile în cadrul acestui program sunt:

statele membre ale UE (2);

Croația;

Albania;

Fostă Republică Iugoslavă a Macedoniei (FRIM).

III.   Acțiuni eligibile

Programul „Europa pentru cetățeni” sprijină proiecte de promovare a cetățeniei europene active.

Prezenta cerere de propuneri acoperă următoarele acțiuni din cadrul programului „Europa pentru cetățeni”:

Acțiunea 1 –   „Cetățeni activi pentru Europa”

Măsura 1 –   Înfrățirea între orașe

Această măsură vizează activitățile care implică sau promovează schimburile directe între cetățenii europeni prin participarea lor la activități de înfrățire între orașe.

Măsura 1.1 –   Întruniri ale cetățenilor în contextul înfrățirii între orașe

Această măsură vizează activitățile care implică sau promovează schimburile directe între cetățenii europeni prin participarea lor la activități de înfrățire între orase. Un proiect trebuie să implice municipalitățile din cel putin 2 țări participante, din care cel putin una este un stat membru al UE. Proiectul trebuie să aibă minim 25 de participanți internaționali provenind din municipalitățile invitate, cu cel putin 5 participanți din fiecare municipalitate invitată. Durata maximă a întrunirii este de 21 de zile. Subvenția maximă care va fi acordată este de 22 000 EUR per proiect. Se poate aplica o finanțare maximă de 40 000 EUR per proiect dacă cel puțin 10 orașe participă la proiect. Subvenția minimă acordată este de 2 500 EUR.

Subvențiile pentru întrunirile cetățenilor organizate în contextul înfrățirii între orase vizează cofinanțarea costurilor de organizare ale orașului-gazdă si a cheltuielilor de deplasare ale participanților invitati. Calculul subvențiilor se bazează pe sume forfetare.

Măsura 1.2 –   Rețele de orașe înfrățite

Această măsură sprijină dezvoltarea de rețele create pe baza legăturilor de înfrățire între orașe, care sunt importante pentru că asigură o cooperare structurată, intensă și multilaterală între municipalități și deci contribuie la maximizarea impactului Programului. Un proiect trebuie să prevadă cel puțin 3 evenimente. Acesta trebuie să implice municipalități din cel puțin 4 țări participante, din care cel puțin una este un stat membru al UE. Proiectul trebuie să aibă minim 30 de participanți internaționali provenind din municipalitățile invitate. Durata maximă a proiectului este de 24 de luni; durata maximă a fiecărui eveniment este de 21 de zile.

Suma maximă eligibilă pentru un proiect din cadrul acestei măsuri este de 150 000 EUR. Suma minimă eligibilă este de 10 000 EUR. Calculul subvențiilor se bazează pe sume forfetare.

Măsura 2 –   „Proiecte cetățenești” și „Măsuri de sprijin”

Măsura 2.1 –   Proiecte cetățenești

Această măsură abordează o problemă majoră a Uniunii Europene din ziua de astăzi: cum se poate reduce distanta dintre cetățeni si Uniunea Europeană. Aceasta vizează explorarea metodologiilor originale și inovatoare în măsură să încurajeze participarea cetățenilor și stimularea dialogului dintre cetățenii europeni și instituțiile Uniunii Europene.

Un proiect trebuie să implice cel puțin 5 țări participante, din care cel puțin una este un stat membru al UE. Un proiect trebuie să implice cel putin 200 de participanți. Durata maximă a proiectului este de 12 luni.

Valoarea subvenției va fi calculată pe baza unui buget estimativ detaliat si echilibrat, fiind exprimată în euro. Subvenția acordată nu poate depăși 60 % din valoarea totală a costurilor eligibile ale proiectului. Subvenția minimă va fi de 100 000 EUR. Subvenția maximă eligibilă pentru un proiect din cadrul acestei măsuri este de 250 000 EUR.

Măsura 2.2 –   Măsuri de sprijin

Această măsură reprezintă un instrument de dezvoltare a calității proiectelor prezentate în cadrul Acțiunii 1 – „Cetățeni activi pentru Europa”. Aceasta sprijină schimbul de experiență, de expertiză si bune practici, precum si activitățile care pot conduce la stabilirea de retele si parteneriate de lungă durată.

Un proiect trebuie să implice cel puțin 2 țări participante, din care cel puțin una este un stat membru al UE. Durata maximă este de 12 luni. Trebuie prevăzute cel puțin 2 evenimente per proiect.

Valoarea subvenției va fi calculată pe baza unui buget estimativ detaliat și echilibrat, fiind exprimată în euro. Subvenția acordată nu poate depăși un procent maxim de 80 % din costurile eligibile ale acțiunii în cauză. Subvenția minimă eligibilă este de 30 000 EUR. Subvenția maximă eligibilă pentru un proiect din cadrul acestei măsuri este de 100 000 EUR.

Acțiunea 2 –   „Societatea civilă activă în Europa”

Măsura 3 –   Sprijin pentru proiectele inițiate de organizațiile societății civile

Scopul acestei măsuri este de a sprijini proiecte concrete promovate de organizații ale societății civile care aparțin diferitelor țări participante. Aceste proiecte ar trebui să sporească sensibilizarea publicului cu privire la probleme de interes european si să contribuie la încurajarea înțelegerii reciproce a diferitelor culturi și identificarea valorilor comune prin cooperare la nivel european.

Un proiect trebuie să implice cel putin 2 țări participante, din care cel putin una este un stat membru al UE. Durata maximă a proiectelor este de 12 luni.

Subvenția poate fi calculată în functie de două metode diferite care corespund unor abordări diferite si cărora li se aplică reguli specifice:

(a)

buget bazat pe sume forfetare pentru „proiecte de evenimente”;

(b)

buget bazat pe costuri reale pentru „proiectele de productie si realizare”: Subvenția solicitată în cazul respectiv nu poate depăși 60 % din costurile eligibile ale acțiunii în cauză. Subvenția maximă este de 55 000 EUR. Subvenția minimă eligibilă este de 10 000 EUR.

Acțiunea 4   „Memoria europeană activă”

Scopul proiectelor sprijinite în cadrul acestei acțiuni este de a păstra vie amintirea victimelor nazismului si stalinismului si de îmbunătăți gradul de cunoaștere si înțelegere al generațiilor prezente si viitoare cu privire la ce s-a întâmplat în lagăre și în alte locuri de exterminare în masă a civililor și de ce.

Durata maximă a proiectului este de 12 luni.

Subvenția poate fi calculată în funcție de două metode diferite:

(a)

buget bazat pe sume forfetare pentru „proiecte de evenimente”;

(b)

buget bazat pe costuri reale pentru „proiectele de productie si realizare”: Subvenția solicitată în cazul respectiv nu poate depăși 60 % din costurile eligibile ale acțiunii în cauză. Subvenția maximă este de 55 000 EUR. Subvenția minimă eligibilă este de 10 000 EUR.

IV.   Criterii de acordare

Criterii calitative (80 % din punctele disponibile);

relevanța proiectului pentru obiectivele și prioritățile programului (25 %);

pertinența proiectului și metodelor propuse (25 %);

impactul (15 %);

vizibilitatea și urmărirea (15 %).

Criterii cantitative (20 % din punctele disponibile):

impactul geografic (10 %);

grupul țintă (10 %).

V.   Buget

Bugetul prevăzut pe 2010 pentru următoarele acțiuni

Acțiunea 1 Măsura 1.1

Întruniri ale cetățenilor în contextul înfrățirii între orașe

7 000 000 EUR

Acțiunea 1 Măsura 1.2

Crearea de rețele tematice între orașele înfrățite

5 165 000 EUR

Acțiunea 1 Măsura 2.1

Proiecte cetățenești

1 500 000 EUR

Acțiunea 1 Măsura 2.2

Măsuri de sprijin

1 535 000 EUR

Acțiunea 2 Măsura 3

Sprijin pentru proiectele inițiate de organizațiile societății civile

3 400 000 EUR

Acțiunea 4

Memoria europeană activă

1 800 000 EUR

VI.   Termene-limită pentru depunerea candidaturilor

Acțiuni

Termen-limită de depunere

Acțiunea 1 Măsura 1.1

Întruniri ale cetățenilor în contextul înfrățirii între orașe

1 februarie

1 iunie

1 septembrie

Acțiunea 1 Măsura 1.2

Crearea de rețele tematice între orașele înfrățite

1 februarie

1 septembrie

Acțiunea 1 Măsura 2.1

Proiecte cetățenești

1 iunie

Acțiunea 1 Măsura 2.2

Măsuri de sprijin

1 iunie

Acțiunea 2 Măsura 3

Sprijin pentru proiectele inițiate de organizațiile societății civile

15 februarie

Acțiunea 4

Memoria europeană activă

30 aprilie

Nu se va acorda nicio prelungire dacă termenul-limită de depunere cade la sfârșit de săptămână sau într-o zi de sărbătoare legală în tara candidatului, iar candidații trebuie să tină seama de acest lucru atunci când își planifică depunerea propunerilor.

Candidaturile trebuie trimise la următoarea adresă:

EACEA

Unit P7 Citizenship

Applications — ‘Town Twinning Citizens’ Meetings’

Avenue du Bourget, 1 (BOUR 01/17)

1140 Bruxelles/Brussel

BELGIQUE/BELGIË

Vor fi luate în considerare doar propunerile trimise utilizându-se formularul de cerere oficial completat în mod corespunzător și semnat de persoana împuternicită să încheie un angajament legal în numele candidatului.

Candidaturile trimise prin fax sau direct prin poștă electronică nu vor fi examinate.

VII.   Informații suplimentare

Condițiile detaliate pentru prezentarea propunerilor de proiecte si formularele de cerere pot fi găsite în Ghidul programului „Europa pentru cetățeni” de pe următoarele site-uri web:

Direcția Generală Educație și Cultură:

http://ec.europa.eu/citizenship/index_en.html

Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură:

http://eacea.ec.europa.eu/citizenship/index_en.htm


(1)  JO L 378, 27.12.2006, p. 32.

(2)  Cele 27 de state membre ale UE sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Regatul Unit.


Top