Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2009/095/06

    Cerere de exprimare a interesului de a deveni expert extern în vederea înființării unui grup de lucru de experți științifici al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (Parma, Italy)

    JO C 95, 24.4.2009, p. 14–19 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    24.4.2009   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 95/14


    Cerere de exprimare a interesului de a deveni expert extern în vederea înființării unui grup de lucru de experți științifici al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (Parma, Italy)

    2009/C 95/06

    Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) este cheia de boltă a evaluării riscurilor în Uniunea Europeană (EU) în ceea ce privește siguranța alimentară și siguranța hranei pentru animale. În strânsă colaborare cu autoritățile naționale și în consultare deschisă cu părțile interesate ale acesteia, EFSA furnizează consultanță științifică independentă și comunicare privind riscurile existente și cele emergente.

    Autoritatea a instituit o procedură de selecție care vizează întocmirea unei liste de rezervă de:

    EXPERȚI EXTERNI CARE DORESC SĂ FIE AVUȚI ÎN VEDERE CA MEMBRI AI UNUI GRUP DE LUCRU DE EXPERȚI ȘTIINȚIFICI PENTRU EVALUAREA EXTERNĂ A CALITĂȚII REALIZĂRILOR ȘTIINȚIFICE ALE AUTORITĂȚII EUROPENE PENTRU SIGURANȚA ALIMENTARĂ

    Ref.: EFSA/E/2009/001

    Autoritatea intenționează să înființeze un grup de lucru științific în vederea evaluării calității rezultatelor științifice (1) în domeniile acoperite de direcțiile științifice ale EFSA, Comitetul științific și Forumul consultativ.

    Experții științifici externi sunt invitați să își depună candidatura pentru a fi avuți în vedere ca membri ai grupului de lucru susmenționat.

    AUTORITATEA EUROPEANĂ PENTRU SIGURANȚA ALIMENTARĂ

    EFSA reprezintă baza sistemului Uniunii Europene de evaluare a riscurilor în ceea ce privește siguranța alimentară și siguranța hranei pentru animale; consultanța științifică a acesteia privind riscurile existente și emergente sprijină politicile și deciziile administratorilor riscurilor din instituțiile europene și statele membre ale UE. Rolul crucial al Autorității îl reprezintă furnizarea de consultanță științifică transparentă și independentă și comunicare clară pe baza celor mai recente metodologii și date științifice disponibile.

    EFSA reunește cei mai buni experți de care dispune Europa în ceea ce privește evaluarea riscurilor în domeniul siguranței alimentare și al siguranței hranei pentru animale. Aceștia acționează independent pentru Autoritate – o organizație autonomă și independentă care furnizează instituțiilor europene și statelor membre consultanță științifică de cel mai înalt nivel.

    Autoritatea este dedicată valorilor esențiale de excelență științifică, deschidere, transparență, independență și receptivitate. Prin faptul că lucrează independent, deschis și transparent EFSA asigură cea mai bună consultanță științifică posibilă și, prin urmare, contribuie la consolidarea sistemului european de siguranță alimentară și de siguranță a hranei pentru animale.

    Prezentarea detaliată a grupurilor științifice ale EFSA și a fluxului de activitate pentru avize științifice este disponibilă pe site-ul web al EFSA.

    Grupurile științifice: http://www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa_locale-1178620753812_ScientificPanels.htm

    Fluxul de activitate în ceea ce privește avizele științifice: http://www.efsa.europa.eu/EFSA/AboutEfsa/HowWeWork/efsa_locale-1178620753812_WorkflowForScientificOpinions.htm

    Pentru mai multe informații referitoare la normele interne ale EFSA: http://www.efsa.europa.eu/EFSA/AboutEfsa/WhoWeAre/efsa_locale-1178620753812_managementdocuments.htm

    Rolul evaluatorilor externi ai realizărilor științifice ale EFSA

    În urma propunerii Comitetului științific privind un sistem în trei etape de evaluare a calității activităților științifice EFSA (2), aceasta a pus în aplicare, în prima jumătate a anului 2008, primele două componente, autoevaluarea și evaluarea internă. În prezent, este în curs de aplicare cea de-a treia etapă, evaluarea externă.

    Evaluarea externă va acoperi evaluarea unui număr de realizări științifice EFSA deja adoptate și publicate (3) pentru a analiza măsura în care:

    în dezvoltarea realizărilor au fost urmate cele mai bune practici de evaluare în ceea ce privește colectarea, descrierea, evaluarea și interpretarea datelor științifice;

    concluziile și recomandările au fost susținute de o descriere corespunzătoare a raționamentului care a stat la baza interpretării datelor științifice, acordând atenția cuvenită ipotezelor și incertitudinilor;

    termenii de referință au fost tratați corespunzător în cadrul concluziilor.

    Pentru a asigura aspectele susmenționate, evaluatorii externi vor primi un chestionar asemănător celui utilizat în cadrul evaluării interne, pentru a fi completat pe parcursul evaluării care vizează următoarele:

    tratarea termenilor de referință;

    specificarea obiectivelor;

    limitele dintre evaluarea și gestionarea riscurilor;

    metodele statistice și alte analize aplicate;

    compararea concluziilor majore și a celor minore;

    indicarea posibilelor cercetări sau informații suplimentare necesare;

    coerența concluziilor și a conținutului principal al avizului/raportului;

    exprimarea și raportarea opiniilor minoritare;

    coerența dintre rezumatul și contextul problemei și conținutul avizului;

    claritatea rezumatului pentru administratorii riscurilor.

    Subgrupurile pentru evaluare externă (ERS) alcătuite din 3 experți, respectiv un președinte și doi raportori, vor fi stabilite în cadrul grupului de lucru pentru fiecare dintre cele 7 domenii de activitate (4).

    Cei 24 de experți ERS se vor întruni în ședință plenară la sediul EFSA la o dată ce va fi stabilită ulterior. După această întâlnire, aceștia vor evalua realizările științifice și se vor întruni din nou la sediul EFSA pentru o perioadă de 2-3 zile pentru a întocmi evaluarea și pentru a conveni asupra acesteia, pentru a face observații cu privire la procedura și activitatea întreprinsă pe perioada acestui proces. Experții vor fi sprijiniți de Comitetul științific și de Forumul consultativ.

    Evaluarea externă a tuturor domeniilor de activitate trebuie să se încheie până la sfârșitul lunii octombrie 2009.

    Rambursare

    Experții externi au dreptul la o indemnizație în valoare de 300 EUR pentru fiecare zi întreagă de participare la reuniune în vederea decontării altor costuri care decurg din contribuția și participarea lor la activitatea subgrupului pentru evaluare externă. Drept compensație pentru costurile înregistrate de pregătirea pentru reuniuni, președintele fiecărui subgrup pentru evaluare externă are dreptul la o diurnă suplimentară pentru fiecare reuniune. Fiecare raportor are dreptul la o indemnizație în valoare de 600 EUR pentru decontarea costurilor legate de coordonarea activității de pregătire în vederea redactării raportului de evaluare.

    Cheltuielile de călătorie și de trai suportate de experții externi în legătură cu reuniunile privind subgrupul pentru evaluare externă pot fi rambursate în condițiile prevăzute pentru rambursarea cheltuielilor de călătorie și de trai suportate de membrii sau experții externi în legătură cu reuniunile privind Comitetul sau grupul științific.

    Candidatura

    Pentru a fi avut în vedere ca membru al grupului de lucru pentru evaluarea calității realizărilor științifice EFSA, experții sunt invitați să completeze cererea on-line și să aleagă maxim 3 din cele 7 domenii de activitate. Acestea includ:

    evaluarea riscurilor chimice și domenii conexe (5);

    nutriția și alimentele noi;

    evaluarea riscurilor biologice și colectarea de informații privind zoonozele;

    sănătatea și bunăstarea animalelor;

    sănătatea plantelor;

    organismele modificate genetic;

    metodologiile de evaluare a riscurilor și riscuri emergente.

    Cerințe

    Pentru a fi avut în vedere ca membru al grupului de lucru pentru evaluarea calității realizărilor științifice EFSA, sunt necesare următoarele calificări și experiență profesională (6):

    A.

    Criterii de eligibilitate

    (i)

    O diplomă universitară în domenii precum toxicologia, ecotoxicologia, științele mediului, chimia, biochimia, tehnologia alimentară, farmacologia, medicina veterinară, medicina umană, farmacia, biologia, științele naturii, agronomia/științele agricole, microbiologia alimentelor, epidemiologia, medicina muncii, sănătatea publică sau în domenii legate de sănătatea publică, nivel postuniversitar;

    (ii)

    Cel puțin zece (10) ani de experiență profesională relevantă în sfera de competență a domeniului de activitate ales, la un nivel la care dau acces calificările de mai sus;

    (iii)

    O bună cunoaștere a limbii engleze;

    (iv)

    Candidații trebuie să respecte politica EFSA privind declarația de interese și să completeze declarația de interese inclusă în cerere în mod exact și complet. Vă rugăm să rețineți că necompletarea acestei părți a formularului în mod exact și complet va atrage respingerea candidaturii;

    Pentru mai multe detalii cu privire la declarațiile de interese: http://www.efsa.europa.eu/EFSA/AboutEfsa/WhoWeAre/efsa_locale-1178620753812_DeclarationsInterest.htm

    (v)

    Candidații trebuie să fie resortisanți ai unui stat membru al Comunităților Europene, ai unei țări membre a Asociației Europene a Liberului Schimb (AELS) și ai statelor în curs de aderare la UE. De asemenea, pot candida experți din țări neeuropene, însă aceștia vor fi avuți în vedere numai în cazul în care experții europeni nu se prezintă la nivelul de competență solicitat.

    (vi)

    Candidații nu trebuie să fi contribuit activ la realizările științifice EFSA pe parcursul ultimilor 2 ani, respectiv ulterior datei de 15 iunie 2007.

    B.

    Criterii de selecție

    Experiență în desfășurarea evaluărilor științifice ale riscurilor și/sau furnizarea de consultanță științifică în domenii legate de siguranța alimentară și siguranța hranei pentru animale în general și, în special, într-unul sau mai multe domenii de activitate acoperite de Comitetul științific sau grupurile științifice.

    Experiență științifică demonstrată într-unul sau, de preferință, în mai multe domenii acoperite de Comitetul științific sau grupurile științifice.

    Experiență în evaluarea colegială a lucrărilor și publicațiilor științifice, de preferință în domeniile acoperite de Comitetul științific sau grupurile științifice.

    Experiență profesională în auditarea calității lucrărilor științifice și a bunelor practici de evaluare a riscurilor.

    Independență și declarații de angajament și de interese

    Experții externi sunt numiți cu titlu personal. Candidații trebuie să includă o declarație conform căreia se angajează să acționeze independent de orice influență exterioară și o declarație privind interesele care ar putea aduce atingere independenței acestora.

    Egalitatea de șanse

    EFSA depune toate eforturile pentru aplicarea principiilor egalității de tratament pe parcursul procedurilor sale.

    Baza de date a experților externi EFSA

    Vă rugăm să rețineți faptul că solicitarea de includere în baza de date a experților externi se efectuează printr-o procedură separată; a se vedea

    http://www.efsa.europa.eu/EFSA/AboutEfsa/WhoWeAre/efsa_locale-1178620753812_1178712806106.htm

    Candidaților care, în prezent, sunt incluși în baza de date a experților nu li se interzice să participe la prezenta cerere de exprimare a interesului chiar dacă nu au contribuit activ la realizările științifice ale EFSA pe parcursul ultimilor 2 ani.

    Prelucrarea datelor cu caracter personal în contextul prezentei cereri de exprimare a interesului

    Toate informațiile cu caracter personal ale candidaților sunt prelucrate de către EFSA conform Regulamentului (CE) nr. 45/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 decembrie 2000 privind protecția persoanelor fizice cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile și organele comunitare și privind libera circulație a acestor date.

    Directorul Executiv al EFSA este recunoscut ca fiind inspector în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal referitoare la procedura de selecție pe baza prezentei cereri de exprimare a interesului.

    Obiectivul prelucrării îl reprezintă organizarea unei selecții de evaluatori pentru exercițiul evaluării externe a EFSA, toate datele cu caracter personal fiind prelucrate exclusiv în acest scop.

    Candidații au dreptul să acceseze datele și să actualizeze sau să modifice datele lor de identificare. Pe de altă parte, datele care dovedesc îndeplinirea criteriilor de eligibilitate și selecție nu pot fi actualizate sau modificate ulterior datei de închidere a prezentei cereri de exprimare a interesului.

    Candidații au dreptul să se adreseze în orice moment Autorității Europene pentru Protecția Datelor.

    Depunerea candidaturilor

    Candidații sunt rugați să își depună candidatura, împreună cu declarația de interese, on-line și să completeze formularul de cerere în limba engleză pentru a facilita procedura de selecție.

    Toți candidații care răspund prezentei cereri de exprimare a interesului vor fi informați prin poștă cu privire la rezultatul procesului de selecție.

    Candidaturile trebuie depuse până la data de 15 iunie 2009, la miezul nopții cel târziu (ora locală, GMT 1+). Pentru candidaturile expediate prin scrisoare recomandată, data ștampilei poștale va servi drept dovadă.


    (1)  Realizările științifice ale EFSA pot fi clasificate în două mari categorii: (1) avize științifice ale grupului științific/Comitetului științific, respectiv avize, declarații sau orientări ale Comitetului științific/grupului științific, și (2) alte realizări științifice ale EFSA, respectiv, declarații și orientări EFSA, concluzii privind evaluarea colegială privind pesticidele, aviz motivat sau raport științific sau tehnic.

    (2)  http://www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa_locale-1178620753812_1178628825410.htm (3 august 2007).

    (3)  Și anume, două realizări pentru fiecare unitate, una dintre acestea fiind evaluată intern, plus orice realizări semnificative.

    (4)  Evaluarea riscurilor chimice și rapoartele din domeniile conexe (care trebuie împărțite în două grupuri de evaluare), grupul 1: nutriția și alimentele noi, evaluarea riscurilor biologice și colectarea de informații privind zoonozele; grupul 2: sănătatea și bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor, OMG-urile, metodologiile de evaluare a riscurilor și riscuri emergente.

    (5)  Acoperă ANS, CEF, CONTAM, DATEX, FEEDAP, PRAPER și PPR.

    (6)  EFSA își rezervă dreptul de a consulta părți terțe cu privire la experiența profesională a candidaților în contextul candidaturii acestora.


    Top