Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2008/033A/01

    Anunț de concurs general: director adjunct – Referință: EF/TA/07/03

    JO C 33A, 7.2.2008, p. 1–s010 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    7.2.2008   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    CA 33/1


    ANUNŢ DE CONCURS GENERAL: DIRECTOR ADJUNCT

    Referinţă: EF/TA/07/03

    (2008/C 33 A/01)

    Fundaţia Europeană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Viaţă şi de Muncă, cu sediul la Dublin, este un organism autonom înfiinţat printr-un regulament al Consiliului de Miniştri al Comunităţilor Europene. Fundaţia Europeană organizează un concurs general pentru ocuparea unui post vacant şi pentru alcătuirea unei liste de rezervă în vederea recrutării unui:

    DIRECTOR ADJUNCT

    Candidaţii sunt rugaţi să citească cu atenţie prezentul anunţ de concurs şi să folosească numai formularul de cerere oficial.

    I.   CINE SUNTEM?

    Fundaţia Europeană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Viaţă şi de Muncă a fost înfiinţată prin Regulamentul (CEE) nr. 1365/75 al Consiliului din 26 mai 1975, astfel cum a fost modificat.

    Fundaţia are ca misiune să contribuie la conceperea şi stabilirea unor condiţii mai bune de viaţă şi de muncă prin acţiuni menite să dezvolte şi să difuzeze cunoştinţele care pot susţine această evoluţie.

    Sarcinile fundaţiei sunt de a dezvolta şi de a aprofunda, pe baza experienţei practice, ideile privind îmbunătăţirea pe termen mediu şi lung a condiţiilor de viaţă şi de muncă şi de a identifica factorii de schimbare. În îndeplinirea acestor sarcini, fundaţia ţine seama de politicile comunitare în aceste domenii şi clarifică instituţiilor comunitare obiectivele şi orientările previzibile, furnizând în special cunoştinţe ştiinţifice şi date tehnice. La activităţile pe care le întreprinde sunt asociaţi partenerii sociali.

    Cercetarea şi comunicarea rezultatelor cercetării reprezintă activitatea fundamentală a fundaţiei. Fundaţia realizează proiecte de cercetare şi dezvoltare pentru a furniza date şi analize care să vină în sprijinul elaborării politicii UE în materie de condiţii de viaţă şi de muncă. Fundaţia dispune de o reţea de experţi în întreaga Europă, care efectuează cercetări în numele său, inclusiv evaluarea situaţiilor naţionale curente, pregătirea studiilor de caz şi a rapoartelor naţionale şi efectuarea de sondaje. Ca parte a bazei sale de cercetare, fundaţia dispune de un număr de instrumente de monitorizare: Observatorul European al Relaţiilor Industriale (EIRO); Observatorul European al Condiţiilor de Muncă (EWCO), inclusiv sondajele periodice privind condiţiile de muncă; sondajele privind calitatea vieţii în Europa; Centrul European de Monitorizare a Schimbării (EMCC); Observatorul European al Restructurării (ERM). În 10 state membre au fost înfiinţate centre cu acoperire naţională (NOC) ca relee de comunicare ale fundaţiei.

    Fundaţia are un Consiliu de conducere din care fac parte reprezentanţi ai asociaţiilor patronale şi sindicale, ai organizaţiilor din toate statele membre ale UE şi ai Comisiei Europene. Fundaţia are sediul la Dublin, iar în prezent dispune de un buget de circa 20 milioane EUR şi de un personal format din 94 de angajaţi. Membrii personalului fundaţiei sunt recrutaţi din statele membre ale UE şi au experienţă profesională şi pregătire dintre cele mai diverse. Fundaţia asigură, de asemenea, funcţionarea unui Oficiu de legătură la Bruxelles, care are dublul rol de a accentua vizibilitatea şi impactul cercetării fundaţiei la nivelul UE, precum şi de a monitoriza realizările în domeniul elaborării politicilor.

    II.   CE PROPUNEM?

    Directorul adjunct îl sprijină pe director în îndeplinirea următoarelor funcţii:

    conducerea şi administrarea fundaţiei şi punerea în aplicare a deciziilor Consiliului de conducere;

    asigurarea reprezentării eficiente a fundaţiei şi a activităţii de relaţii publice a acesteia la nivelul cel mai înalt la întâlniri cu reprezentanţii instituţiilor europene şi ai organismelor de pe întreg teritoriul Uniunii Europene, inclusiv reprezentarea fundaţiei la conferinţe, seminare şi evenimente mediatice;

    exercitarea autorităţii asupra membrilor personalului fundaţiei, inclusiv recrutarea acestora, stabilirea calificărilor necesare şi demiterea acestora;

    pregătirea lucrărilor Consiliului de conducere şi informarea Consiliului de conducere cu privire la conducerea activităţii fundaţiei;

    elaborarea programului de lucru anual şi a programului pe patru ani, care urmează a fi aprobate de Consiliul de conducere, ţinând seama de avizele instituţiilor comunitare şi ale Comitetului Economic şi Social;

    asigurarea calităţii activităţii fundaţiei şi consolidarea reputaţiei acesteia ca lider recunoscut în domeniul său de competenţă.

    Cu aprobarea directorului, directorul adjunct îşi va asuma răspunderea pentru anumite funcţii ale fundaţiei, care vor fi definite în detaliu în fişa postului. Directorul adjunct îl înlocuieşte pe director când acesta lipseşte sau se află în imposibilitatea de a-şi desfăşura atribuţiile.

    III.   CE CĂUTĂM?

    Candidaţii trebuie să îndeplinească, de preferinţă, următoarele condiţii:

    să aibă experienţă profesională relevantă în materie de condiţii de viaţă şi de muncă;

    să aibă o reputaţie ştiinţifică bună, dovedită prin publicaţii şi/sau prin activitatea de cercetare;

    să aibă aptitudini manageriale şi organizatorice bine dezvoltate, de preferinţă într-un mediu internaţional;

    să aibă aptitudini interpersonale şi de prezentare avansate;

    să aibă capacitatea de a interacţiona şi negocia la cel mai înalt nivel cu instituţiile Uniunii Europene, cu autorităţile publice şi cu o serie de parteneri sociali şi să aibă, de preferinţă, experienţă în acest domeniu;

    să cunoască bine alte limbi ale Uniunii Europene pentru a putea lucra eficient în cadrul fundaţiei, precum şi cu asociaţii instituţionali şi personali ai acesteia;

    să poată duce la îndeplinire mandatul de cinci ani înainte de a atinge vârsta pensionării, care, pentru agenţii temporari, este definită ca fiind la sfârşitul lunii în care persoana împlineşte 65 de ani.

    IV.   OBLIGAŢIILE CANDIDAŢILOR

    Concursul este deschis candidaţilor care, până la data-limită de depunere a dosarelor, îndeplinesc următoarele condiţii:

    sunt resortisanţi ai unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene şi beneficiază de toate drepturile cetăţeneşti;

    au îndeplinit toate obligaţiile impuse de lege privind serviciul militar;

    deţin o diplomă de studii universitare care permite accesul la studii postuniversitare sau experienţă profesională echivalentă;

    au minimum 15 ani de experienţă profesională relevantă, ulterioară absolvirii, inclusiv cinci ani de experienţă în funcţii de conducere la nivel înalt, cu responsabilităţi în domeniul gestionării personalului şi a finanţelor, şi cel puţin 5 ani de experienţă în domeniul de activitate al fundaţiei;

    cunosc temeinic una dintre limbile oficiale ale Comunităţilor Europene şi cunosc în mod satisfăcător o altă limbă oficială a Comunităţilor. Este necesară cunoaşterea bună a limbii engleze, întrucât aceasta este limba de lucru a fundaţiei;

    oferă garanţiile de moralitate necesare îndeplinirii sarcinilor legate de post.

    Independenţa şi declaraţia de interes

    Directorul adjunct va avea obligaţia de a depune o declaraţie prin care se angajează să acţioneze independent în interes public, precum şi o declaraţie a eventualelor interese care ar putea fi considerate ca aducând atingere independenţei sale. Candidatul trebuie să-şi exprime în cerere disponibilitatea de a acţiona în acest mod.

    V.   SELECŢIA ŞI NUMIREA

    Concursul va consta în examinarea formularelor de cerere, urmată de o serie de interviuri şi teste, aşa cum se menţionează în continuare.

    A.   EXAMINAREA DOSARELOR

    1.

    Se va întocmi o listă cu candidaţii care şi-au depus dosarele (utilizând formularul de cerere oficial şi respectând data-limită menţionată, a se vedea secţiunea VII) şi care îndeplinesc condiţiile generale prevăzute în secţiunea IV. Lista şi dosarele vor fi transmise comisiei de preselecţie. Pentru a veni în sprijinul gestionării dosarelor, candidaţii sunt rugaţi să anexeze la dosar o scrisoare de intenţie şi un curriculum vitae în limba engleză.

    2.

    Comisia de preselecţie va examina dosarele şi va întocmi o listă provizorie cu candidaţii care întrunesc cel mai bine criteriile de eligibilitate (secţiunea IV) şi cel mai îndeaproape criteriile de selecţie (secţiunea III) pentru post.

    Aceasta îşi va baza decizia numai pe informaţiile furnizate în formularul de cerere şi susţinute de documentele doveditoare. Vor fi eliminaţi în această etapă candidaţii care nu îndeplinesc condiţiile de admitere obligatorii menţionate în secţiunea IV sau care, până la data-limită, nu au prezentat documente doveditoare relevante în sprijinul informaţiilor furnizate. Curriculum vitae nu va fi considerat document doveditor.

    3.

    Candidaţii cei mai potriviţi vor fi invitaţi la interviu cu comisia de preselecţie, care va întocmi o listă provizorie cu candidaţii propuşi. Candidaţii vor fi examinaţi oral sau în scris cu privire la cunoştinţele de limbi străine menţionate în dosar. Lista provizorie cu numele candidaţilor din această etapă va fi supusă spre aprobare Consiliului de conducere al fundaţiei. Consiliul de conducere va înainta lista Comisiei, care va organiza etapa următoare a concursului.

    4.

    Lista provizorie va fi înaintată, prin procedura scrisă, spre aprobare Comitetului consultativ privind numirile (CCN) din cadrul Comisiei Europene. Candidaţii pot fi invitaţi pentru interviu şi testare de către CCN. Următoarea etapă constă într-un interviu al candidaţilor aprobaţi cu comisarii relevanţi.

    B.   NUMIREA

    Comisia Europeană numeşte directorul adjunct de pe o listă de candidaţi înaintată de Consiliul de conducere al fundaţiei.

    Autoritatea de numire este Comisia Europeană, iar şeful direct al directorului adjunct va fi directorul fundaţiei. În acest context, directorul adjunct se subordonează directorului şi respectă politica fundaţiei privind gestionarea performanţei şi stabilirea obiectivelor.

    Egalitatea de şanse

    Fundaţia aplică politica egalităţii de şanse şi acceptă dosare fără deosebire de sex, rasă, culoare, origine etnică sau socială, caracteristici genetice, limbă, convingeri religioase, politice sau de altă natură, apartenenţă la o minoritate naţională, situaţie financiară, naştere, dizabilităţi, vârstă sau orientare sexuală.

    VI.   CONDIŢII DE ANGAJARE

    În conformitate cu articolul 2 litera (a) din Regimul aplicabil celorlalţi agenţi ai Comunităţilor Europene, directorul adjunct numit va fi încadrat ca agent temporar, în grupa de funcţii AD, gradul 13, pe o perioadă de maximum cinci ani sau o perioadă mai scurtă care se încheie la sfârşitul lunii în care acesta împlineşte vârsta de 65 de ani. Mandatul poate fi reînnoit în urma unei noi proceduri de selecţie.

    Locul angajării

    Dublin, Irlanda. Reşedinţa candidatului va trebui să se afle la o distanţă rezonabilă de sediul fundaţiei.

    Remuneraţia

    Remuneraţia va avea la bază grila de salarizare comunitară. Remuneraţia este supusă impozitării comunitare şi altor deduceri stabilite în Statutul funcţionarilor. Cu toate acestea, este exceptată de la orice impozitare naţională.

    La salariu se aplică coeficientul de corecţie pentru Irlanda, care este în prezent de 121,8 %.

    VII.   DOSARE

    Persoanele interesate au obligaţia de a utiliza formularul de cerere inclus în prezentul număr al Jurnalului Oficial, care poate fi descărcat şi de pe site-ul web al fundaţiei: www.eurofound.europa.eu. După completare şi semnare, formularul trebuie expediat prin poştă, de preferinţă recomandată, împreună cu o scrisoare de intenţie, un curriculum vitae în limba engleză şi fotocopii ale tuturor documentelor doveditoare (diplome, adeverinţe de muncă şi orice alt document care vine în sprijinul declaraţiilor înscrise pe formularul de cerere), până cel târziu la 25 martie 2008, data poştei, la adresa:

    Chairperson of the Governing Board

    (Reference EF/TA/07/03)

    European Foundation for the Improvement of Living

    and Working Conditions

    Wyattville Road

    Loughlinstown

    Dublin 18

    Ireland

    e-mail: recruit@eurofound.europa.eu

    Candidatul admis îşi va prelua postul în termen de 3 luni de la data numirii de către Comisie.

    VIII.   INFORMAŢII IMPORTANTE PENTRU CANDIDAŢI

    Informaţii importante pentru candidaţi

    Candidaţii trebuie să utilizeze formularul de cerere oficial, conform celui inclus în prezentul anunţ, care poate fi descărcat şi de pe site-ul web al fundaţiei: www.eurofound.europa.eu.

    Pentru constituirea dosarului, candidaţii nu trebuie să facă nici un fel de referiri la documente, dosare sau alte formulare depuse cu cereri anterioare.

    Candidaţii selectaţi care primesc o ofertă de angajare au obligaţia de a prezenta diplomele, calificările universitare sau adeverinţele de muncă în original.

    Documentele doveditoare nu vor fi înapoiate candidaţilor.

    Candidaţii sunt rugaţi să transmită în scris, fără întârziere, orice schimbare de reşedinţă, menţionând numărul concursului.

    Candidaţilor li se reaminteşte că procedurile de selecţie şi deliberările comisiei cu atribuţii în acest sens sunt confidenţiale. Candidaţilor li se interzice să contacteze, direct sau indirect, persoanele implicate în procesul de selecţie sau să desemneze pe altcineva să facă acest lucru în numele lor. Toate întrebările sau solicitările de informaţii ori documentaţie legate de concurs se adresează secretarului comisiei de preselecţie: Raymond Comerford (email: recruit@eurofound.europa.eu).

    Nu se acceptă dosare în format electronic.

    IX.   PROTECŢIA DATELOR

    Toate datele cu caracter personal furnizate de candidat vor fi prelucrate în conformitate cu normele europene privind protecţia datelor cu caracter personal, în special cu Regulamentul (CE) nr. 45/2001 privind protecţia persoanelor fizice cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituţiile şi organele comunitare şi privind libera circulaţie a acestor date. Aceste date vor fi prelucrate numai în scopul utilizării, al gestionării şi al urmăririi atente a informaţiilor solicitate de candidat. Candidatul are drept de acces la datele cu caracter personal care îl privesc şi dreptul de a rectifica datele incorecte sau incomplete. În cazul în care candidatul are întrebări cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal care îl privesc, le va adresa către Data Protection Officer, European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions, Wyattville Road, Dublin 18, Ireland.


    Image

    Image

    Image

    Image

    Image

    Image


    Top