Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C/2024/05143

    Cerere de exprimare a interesului pentru selectarea membrilor Comisiei de audit menționate în Regulamentul 2024/792 și în Decizia de punere în aplicare (UE) 2024/1697 a Comisiei

    PUB/2024/775

    JO C, C/2024/5143, 13.8.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/5143/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/5143/oj

    European flag

    Jurnalul Ofícial
    al Uniunii Europene

    RO

    Seria C


    C/2024/5143

    13.8.2024

    Cerere de exprimare a interesului pentru selectarea membrilor Comisiei de audit menționate în Regulamentul 2024/792 și în Decizia de punere în aplicare (UE) 2024/1697 a Comisiei

    (C/2024/5143)

    I.   Comisia de audit

    Comisia de audit, instituită prin Decizia de punere în aplicare (UE) 2024/1697 a Comisiei (1) în temeiul articolului 36 din Regulamentul 2024/792 al Parlamentului European și al Consiliului (2), asistă Comisia la evaluarea eficacității sistemelor de gestiune și control ale Ucrainei în ceea ce privește fondurile furnizate în cadrul Mecanismului pentru Ucraina. Comisia de audit semnalează orice problemă sistemică sau potențialele deficiențe ale acestor sisteme.

    Comisia de audit adoptă recomandări adresate Ucrainei în toate cazurile în care, în opinia sa, autoritățile ucrainene competente nu au luat măsurile necesare pentru a preveni, a depista, a corecta, a investiga și a urmări penal cazurile de fraudă, de corupție, conflictele de interese și neregulile care au afectat grav sau riscă să afecteze grav buna gestiune financiară a cheltuielilor finanțate în cadrul mecanismului.

    Comisia de audit prezintă Comisiei rapoarte, inclusiv recomandările pe care le-a adresat Ucrainei, cu o frecvență de cel puțin un raport la fiecare trei luni, pe baza unui program de lucru prezentat spre informare Comisiei în termen de 3 luni de la data la care Comisia de audit și-a început activitatea.

    Comisia de audit este compusă din trei membri și își are sediul la Bruxelles. Comisia le oferă membrilor Comisiei de audit sprijin logistic adecvat, în special spațiu de birouri și asistență IT. Comisia de audit este asistată de un secretariat, cu sediul la Kiev, care va primi instrucțiuni din partea președintelui Comisiei de audit, desemnat, la rândul său, de directorul general al DG NEAR.

    II.   Membrii Comisiei de audit

    Comisia de audit este compusă din trei membri și își are sediul la Bruxelles. Membrii sunt numiți în calitate de consilieri speciali în sensul articolului 5 din Regimul aplicabil celorlalți agenți ai Uniunii Europene pentru un mandat până la 30 iunie 2028.

    Numărul orientativ de zile lucrătoare pe an necesare pentru îndeplinirea sarcinilor descrise mai jos este următorul:

    treizeci (30) de zile lucrătoare pentru a participa la reuniunile de la Bruxelles;

    treizeci (30) de zile lucrătoare pentru a efectua lucrări pregătitoare, care pot fi efectuate de la distanță;

    treizeci (30) de zile lucrătoare pentru a efectua vizite la Kiev.

    Directorul general al DG NEAR desemnează unul dintre membri în funcția de președinte al Comisiei de audit și unul în funcția de vicepreședinte. Sarcinile președintelui sunt enumerate mai jos, în timp ce sarcinile celorlalți membri ai Comisiei de audit vor fi exercitate în funcție de obligațiile președintelui. În cazul în care președintele nu își poate îndeplini atribuțiile, acestea sunt exercitate de către vicepreședinte.

    Președintele:

    convoacă și prezidează reuniunile Comisiei de audit și organizează activitatea acesteia;

    organizează, cu sprijinul secretariatului Comisiei de audit, cel puțin șase reuniuni ale Comisiei de audit la Bruxelles, reuniuni care se pot însă desfășura și în alte locuri sau online în cazuri justificate;

    asigură, în măsura în care circumstanțele permit acest lucru, cel puțin șase vizite ale Comisiei de audit la Kiev în fiecare an;

    deleagă fiecărui membru și șefului secretariatului Comisiei de audit competența de a semna documente în numele Comisiei de audit;

    este responsabil de elaborarea, în termen de 6 luni de la data la care Comisia de audit începe să funcționeze, a regulamentului de procedură al acesteia, care va reglementa modul în care Comisia de audit își organizează activitatea;

    se asigură că reuniunile Comisiei de audit servesc scopului, și anume acela de a discuta constatările secretariatului, de a oferi îndrumări pentru activitatea secretariatului și de a prezenta rapoarte Comisiei;

    se asigură că, cel puțin o dată la trei luni, Comisia de audit raportează Comisiei și îi comunică imediat acesteia orice informație de care a luat cunoștință cu privire la orice caz identificat de gestionare defectuoasă a cheltuielilor din cadrul Mecanismului pentru Ucraina sau la preocupări grave legate de astfel de cazuri;

    asigură orientarea – prin intermediul șefului secretariatului – a activității secretariatului Comisiei de audit.

    III.   Criterii de eligibilitate

    Membrii Comisiei de audit sunt aleși dintre foști funcționari publici de rang înalt, cum ar fi foști membri ai Curții de Conturi, ai Curții de Justiție sau foști funcționari care au avut cel puțin gradul de director într-o instituție a Uniunii sau foști funcționari publici de rang înalt în instituțiile statelor membre, cu o experiență vastă în domeniul auditului, al controlului financiar, al achizițiilor publice, al combaterii fraudei și/sau al combaterii corupției.

    De asemenea, candidații trebuie să îndeplinească următoarele condiții formale la data-limită de depunere a candidaturilor:

    Cetățenie: să fie cetățeni ai unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene.

    Titlu sau diplomă universitară:

    să aibă fie un nivel de studii corespunzător unui ciclu de studii universitare absolvit atestat printr-o diplomă, atunci când durata normală a studiilor universitare este de cel puțin 4 ani;

    fie un nivel de studii corespunzător unui ciclu de studii universitare absolvit atestat printr-o diplomă și o experiență profesională adecvată de cel puțin 1 an, atunci când durata normală a studiilor universitare este de cel puțin 3 ani (această experiență profesională de 1 an nu poate fi inclusă în calculul numărului de ani de experiență profesională postuniversitară cerut mai jos).

    Experiență profesională: să aibă cel puțin 15 ani de experiență la nivel înalt dobândită după obținerea calificării menționate mai sus, din care 10 ani în domeniile relevante: audit, control financiar, achiziții publice, antifraudă și/sau anticorupție.

    Cunoștințe lingvistice: să cunoască temeinic una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene și să cunoască în mod adecvat cel puțin o altă limbă oficială a UE.

    Independență și conflicte de interese: să fie independent în exercitarea atribuțiilor sale. Președintele nu trebuie să se afle într-un conflict de interese între îndatoririle sale în calitate de membru al Comisiei de audit și orice alte îndatoriri oficiale.

    IV.   Criterii de selecție

    Membrii comisiei vor fi selectați pe baza:

    calităților lor personale și profesionale și

    a experienței lor vaste în domeniile relevante (audit, control financiar, achiziții publice, antifraudă și/sau anticorupție) și a competențelor dovedite.

    Criterii esențiale:

    experiență vastă în audit, inclusiv în audituri de sistem, precum și în domeniul controlului financiar, al achizițiilor publice, al combaterii fraudei și/sau al combaterii corupției;

    abilități conceptuale și analitice solide;

    capacități excelente de comunicare orală și scrisă;

    o cunoaștere solidă a limbii engleze pentru a comunica eficient și eficace cu părțile interesate interne și externe.

    De preferință, candidații ar trebui:

    să cunoască temeinic Regulamentul financiar al UE;

    să cunoască strategia antifraudă a Comisiei Europene;

    să aibă experiență în tratarea cazurilor de fraudă și de nereguli la nivelul Uniunii sau la nivel național;

    să aibă experiență profesională în prezentarea rezultatelor analizelor în cadrul unor conferințe, seminare sau ateliere.

    V.   Independență și declarația de interese

    Membrii Comisiei de audit nu solicită și nici nu acceptă instrucțiuni din partea guvernului ucrainean sau a oricărei alte instituții, organism, oficiu sau agenții. Membrii Comisiei de audit vor trebui să prezinte:

    o declarație prin care se angajează să acționeze în mod independent, în interesul public;

    o declarație în care să fie enumerate toate celelalte activități desfășurate;

    o declarație privind orice interese despre care s-ar putea considera că le afectează independența. Candidații trebuie să confirme în actul de candidatură disponibilitatea de a prezenta aceste declarații. Membrii Comisiei de audit sunt verificați printr-o investigație de securitate sau, în cazul în care nu au fost încă verificați, sunt dispuși să se supună investigației de securitate de către statul membru a cărui cetățenie o dețin.

    VI.   Perioada de desemnare

    Membrii Comisiei de audit, precum și trei membri supleanți vor fi numiți în urma unei proceduri de selecție.

    După evaluarea tuturor candidaturilor, candidații cei mai calificați, considerați a avea profilul cel mai potrivit, vor fi invitați la un interviu.

    În cadrul acestui proces, Comisia se va asigura că persoanele selectate au profiluri profesionale complementare.

    Președintele și vicepreședintele vor fi desemnați pe baza experienței profesionale și a competențelor manageriale.

    VII.   Egalitatea de șanse

    Instituțiile Uniunii Europene aplică politica egalității de șanse și acceptă candidaturi fără discriminare pe criterii de gen, rasă, culoare, origine etnică sau socială, caracteristici genetice, limbă, convingeri, opinii politice sau de orice altă natură, apartenență la o minoritate națională, avere, naștere, handicap, vârstă sau orientare sexuală.

    VIII.   Condiții de încadrare în muncă

    Membrii Comisiei de audit sunt numiți consilieri speciali în sensul articolului 5 din Regimul aplicabil celorlalți agenți ai Uniunii Europene, pentru un mandat care durează până la 30 iunie 2028. Contractele lor de consilier special, cu o durată de doi ani, vor fi reînnoite până la sfârșitul mandatului.

    Membrii Comisiei de audit vor primi un onorariu pentru fiecare zi de lucru. Onorariul va fi calculat în funcție de salariul de bază al unui funcționar al Uniunii Europene cu gradul AD 14 treapta 1 și va fi supus unui impozit în beneficiul Uniunii Europene.

    Sediul Comisiei de audit este la Bruxelles (Belgia). Membrii Comisiei de audit au dreptul la rambursarea cheltuielilor de misiune în condițiile prevăzute în Statutul funcționarilor Uniunii Europene și în dispozițiile de punere în aplicare adoptate de Comisie.

    IX.   Procedura de prezentare a candidaturilor

    Vă puteți depune candidatura prin: https://ec.europa.eu/dgs/personnel_administration/open_applications/.

    Pentru a facilita procesul de selecție, corespondența cu candidații privind această procedură de selecție se va efectua în limba engleză. Pentru informații suplimentare, puteți trimite un e-mail la adresa NEAR-UFABS@ec.europa.eu.

    X.   Termen-limită

    Data-limită pentru depunerea candidaturilor este 9 septembrie 2024.

    Comisia își rezervă dreptul de a prelungi data-limită de depunere a candidaturilor pentru prezenta cerere de exprimare a interesului exclusiv prin publicarea unui anunț în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    XI.   Protecția datelor cu caracter personal

    Comisia se va asigura că datele cu caracter personal ale candidaților sunt prelucrate în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului (3).. Aceste dispoziții se aplică în special în ceea ce privește confidențialitatea și securitatea datelor respective.


    (1)  Decizia de punere în aplicare (UE) 2024/1697 a Comisiei din 12 iunie 2024 privind instituirea Comisiei de audit a Mecanismului pentru Ucraina (JO L, 2024/1697, 17.6.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2024/1697/oj).

    (2)  Regulamentul (UE) 2024/792 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 februarie 2024 de instituire a Mecanismului pentru Ucraina (JO L, 2024/792, 29.2.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/792/oj).

    (3)  Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2018 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 45/2001 și a Deciziei nr. 1247/2002/CE (JO L 295, 21.11.2018, p. 39).


    ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/5143/oj

    ISSN 1977-1029 (electronic edition)


    Top