Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62023TN0306

    Cauza T-306/23: Acțiune introdusă la 30 mai 2023 – Red Bull și alții/Comisia

    JO C 261, 24.7.2023, p. 40–41 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    24.7.2023   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 261/40


    Acțiune introdusă la 30 mai 2023 – Red Bull și alții/Comisia

    (Cauza T-306/23)

    (2023/C 261/55)

    Limba de procedură: germana

    Părțile

    Reclamante: Red Bull GmbH (Fuschl am See, Austria), Red Bull France SASU (Paris, Franța) și Red Bull Nederland BV (Amsterdam, Țările de Jos) (reprezentate de: H. Wollmann, F. Urlesberger, J. Schindler și F. Dethmers, avocați)

    Pârâtă: Comisia Europeană

    Concluziile

    Reclamantele solicită Tribunalului:

    anularea deciziei de inspecție a Comisiei C-(2023) 1689 final din 8 martie 2023;

    anularea oricărei măsuri ordonate de Comisie în cadrul inspecției; în special, Tribunalul ar trebui să declare inadmisibilă continuarea inspecției și să oblige Comisia să restituie toate copiile documentației pe care această autoritate le-a efectuat și ridicat în cadrul inspecției, precum și

    obligarea Comisiei la plata cheltuielilor de judecată.

    Motivele și principalele argumente

    În susținerea acțiunii, reclamantele invocă cinci motive.

    1.

    Primul motiv, întemeiat pe caracterul vădit nefondat al deciziei de inspecție

    Articolul 1 din decizia de inspecție trebuie anulat întrucât afirmațiile cuprinse în acesta sunt vădit nefondate. Chiar presupunând că premisele factuale ale Comisiei erau corecte (quod non), ele nu ar constitui o încălcare a articolului 101 sau a articolului 102 TFUE în lumina jurisprudenței Curții, a propriilor orientări ale Comisiei și a informațiilor aflate la dispoziția publicului care au fost accesibile și Comisiei înainte ca aceasta să adopte decizia de inspecție.

    2.

    Al doilea motiv, întemeiat pe caracterul insuficient al indiciilor pentru adoptarea deciziei de inspecție

    La momentul adoptării deciziei, Comisia nu pare să fi avut suficiente indicii ale unui comportament anticoncurențial care să justifice o inspecție.

    3.

    Al doilea motiv, întemeiat pe un viciu de motivare și pe lipsa de precizie a deciziei de inspecție

    Articolul 1 din decizia de inspecție ar trebui să fie anulat întrucât nu este suficient de motivat și conține o descriere extrem de amplă și de imprecisă a obiectului inspecției, ceea ce nu permite reclamantelor să recunoască, în mod neechivoc, obligațiile lor de cooperare în cadrul inspecției.

    4.

    Al patrulea motiv, întemeiat pe încălcarea principului proporționalității

    Articolul 1 din decizia de inspecție și deciziile subsecvente legate de aceasta, pe care Comisia le-a adoptat în cursul investigației, ar trebui să fie anulat pentru motivul încălcării principiului proporționalității. Acest lucru este valabil în special în ceea ce privește continuarea inspecției la sediul din Bruxelles al pârâtei, dispusă de Comisie pentru o perioadă nelimitată, ceea ce interferează excesiv cu drepturile reclamantelor.

    5.

    Al cincilea motiv, întemeiat pe încălcarea normelor fundamentale de procedură și a dreptului la apărare

    Comisia nu s-a asigurat că autoritățile competente din Austria vor avea la dispoziție toate mijloacele de a-și exercita competența de control asupra respectării drepturilor fundamentale ale reclamantelor în timpul inspecției. Procedând astfel, Comisia a încălcat dispozițiile fundamentale de procedură și a adus atingere dreptului la apărare al reclamantelor. În plus, Comisia a încălcat dreptul reclamantelor la asistență juridică, drept care este protejat de Carta drepturilor fundamentale.


    Top