Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62016TN0153

    Cauza T-153/16: Acțiune introdusă la 8 aprilie 2016 – Acerga/Consiliul

    JO C 200, 6.6.2016, p. 28–29 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    6.6.2016   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 200/28


    Acțiune introdusă la 8 aprilie 2016 – Acerga/Consiliul

    (Cauza T-153/16)

    (2016/C 200/40)

    Limba de procedură: spaniola

    Părțile

    Reclamantă: Asociación de armadores de cerco de Galicia (Acerga) (Sada, Spania) (reprezentant: B. Huarte Melgar, avocat)

    Pârât: Consiliul Uniunii Europene

    Concluziile

    Reclamanta solicită Tribunalului:

    anularea Regulamentului (UE) nr. 2016/72 al Consiliului din 22 ianuarie 2016 de stabilire, pentru anul 2016, a posibilităților de pescuit pentru anumite stocuri de pește și grupuri de stocuri de pește și a Regulamentului (UE) nr. 2016/458 al Consiliului din 30 martie 2016 de modificare a Regulamentului (UE) 2016/72 în ceea ce privește anumite posibilități de pescuit;

    obligarea Consiliului la plata cheltuielilor de judecată efectuate de reclamantă.

    Motivele și principalele argumente

    În susținerea acțiunii, reclamanta invocă cinci motive.

    1.

    Primul motiv întemeiat pe încălcarea principiului stabilității relative.

    În această privință, se afirmă că, prin aplicarea constantă a acelorași cote de repartizare a posibilităților de pescuit, nu se ține seama de regiunile din statele membre care au intrat în CEE cu începere din 1981, ale căror populații locale sunt (și erau la acel moment) foarte dependente de pescuit. În consecință, obiectivul stabilității relative nu este respectat. În plus, chiar dacă s-ar admite această cheie de repartizare fixă, se constată că cotele menționate au variat de-a lungul anilor, încălcându-se în acest mod criteriul de stabilitate relativă.

    2.

    Al doilea motiv întemeiat pe neluarea în considerare a obiectivului de generare de beneficii economice și sociale și de locuri de muncă, stabilit prin articolul 2, 2 § 1 PPC 2013, întrucât nu se ține seama de regiunile spaniole ale căror populații locale sunt foarte dependente de pescuit.

    3.

    Al treilea motiv întemeiat pe nerespectarea principiului nediscriminării, întrucât actele atacate aplică stabilitatea relativă în mod diferit în situații identice.

    4.

    Al patrulea motiv, întemeiat pe încălcarea principiului solidarității, garantat la articolul 3 TFUE.

    În această privință, atât repartizarea cotelor de pescuit naționale (întemeiată pe stabilitatea relativă) prevăzută de Regulamentul (UE) nr. 2016/72, cât și măsurile accesorii prin care se urmărește controlarea efortului de pescuit nu se aplică în același mod tuturor statelor membre.

    5.

    Al cincilea motiv, întemeiat pe încălcarea principiului economiei de piață deschise și liberei concurențe, precum și a libertății fundamentale a Uniunii Europene de circulație a capitalurilor.

    În această privință, se afirmă că Regulamentul (UE) nr. 2016/72 nu menționează posibilitatea comercializării cotelor de pescuit prin intermediul unor drepturi de pescuit negociabile între întreprinderile sau organizațiile de producători din statele membre ale Uniunii Europene.


    Top