This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 62013CN0123
Case C-123/13 P: Appeal brought on 15 March 2013 by Versalis SpA and Eni SpA against the judgment delivered by the General Court (Seventh Chamber) on 13 December 2012 in Case T-103/08 Versalis SpA, formerly Polimeri Europa SpA, and Eni SpA v Commission
Cauza C-123/13 P: Recurs introdus la 15 martie 2013 de Versalis SpA și de Eni SpA împotriva Hotărârii Tribunalului (Camera a șaptea) din 13 decembrie 2012 în cauza T-103/08, Versalis SpA, fostă Polimeri Europa SpA, și Eni SpA/Comisia
Cauza C-123/13 P: Recurs introdus la 15 martie 2013 de Versalis SpA și de Eni SpA împotriva Hotărârii Tribunalului (Camera a șaptea) din 13 decembrie 2012 în cauza T-103/08, Versalis SpA, fostă Polimeri Europa SpA, și Eni SpA/Comisia
JO C 147, 25.5.2013, p. 13–14
(BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
25.5.2013 |
RO |
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene |
C 147/13 |
Recurs introdus la 15 martie 2013 de Versalis SpA și de Eni SpA împotriva Hotărârii Tribunalului (Camera a șaptea) din 13 decembrie 2012 în cauza T-103/08, Versalis SpA, fostă Polimeri Europa SpA, și Eni SpA/Comisia
(Cauza C-123/13 P)
2013/C 147/23
Limba de procedură: italiana
Părțile
Recurente: Versalis SpA, Eni SpA (reprezentanți: M. Siragusa, G. M. Roberti, F. Moretti, I. Perego, F. Cannizzaro, A. Bardanzellu, D. Durante și V. Laroccia, avocați)
Cealaltă parte din procedură: Comisia Europeană
Concluziile recurentelor
— |
Anularea, în tot sau în parte, a Hotărârii Tribunalului Uniunii Europene din 13 decembrie 2012, în măsura în care a fost respinsă acțiunea comună formulată de Versalis și de Eni și, în consecință:
|
Cu titlu subsidiar,
— |
Anularea, în tot sau în parte, a hotărârii în măsura în care s-a respins acțiunea formulată de Versalis și de Eni în cauza T-103/08 și trimiterea cauzei spre rejudecare Tribunalului în vederea pronunțării unei noi hotărâri pe fond în lumina indicațiilor pe care urmează să le furnizeze Curtea; |
— |
obligarea Comisiei la plata cheltuielilor de judecată și a onorariilor aferente prezentei proceduri și procedurii anterioare din cauza T-103/08. |
Motivele și principalele argumente
În susținerea recursului formulat împotriva hotărârii menționate, Versalis și Eni arată, în primul rând, că Tribunalul s-ar fi îndepărtat, cu încălcarea articolului 101 TFUE, de jurisprudența europeană relevantă pentru a imputa în sarcina societății-mamă, Eni, încălcarea pretins comisă de societățile controlate pe piața cauciucului cloropren și, mai precis, de obligațiile de examinare și de motivare relevante în cadrul aprecierii elementelor probatorii prezentate în vederea răsturnării prezumției de exercitare efectivă a unei influențe determinante, încălcând de asemenea principiul fundamental al legalității și cel al de răspunderii personale antitrust, principiul fundamental al prezumției de nevinovăție și cel al dreptului la apărare, precum și principiul răspunderii limitate a societăților.
În al doilea rând, Tribunalul ar fi aplicat în mod eronat jurisprudența europeană relevantă pentru a reține răspunderea Versalis pentru încălcarea săvârșită de Syndial S.p.A. și a motivat insuficient respingerea obiecțiilor invocate de acestea în primă instanță.
Prin al treilea motiv de recurs, recurentele susțin că Tribunalul a aplicat eronat și contradictoriu principiul jurisprudențial legat de disocierea expresă de o înțelegere și a încălcat principiul in dubio pro reo, prin faptul că a reținut că EniChem S.p.A. a participat la reuniunea din 12-13 mai 1993 la Florența și că reuniunile care au avut loc în cursul anului 2002, la care a luat parte Versalis, au avut un caracter anticoncurențial. În consecință, Tribunalul a efectuat o apreciere greșită și a omis să își exercite propriul control jurisdicțional de fond prin faptul că a reținut că recurentele au participat la înțelegere în cursul întregii perioade (din mai 1993 până în mai 2002).
În plus, Tribunalul ar fi încălcat dreptul Uniunii Europene, omițând să evidențieze gravele erori săvârșite de Comisie la determinarea cuantumului de bază a sancțiunii în sensul Orientărilor privind calcularea amenzilor.
Comisia ar fi săvârșit de asemenea o încălcare a dreptului Uniunii Europene prin faptul că a confirmat parțial aplicabilitatea în privința Versalis a circumstanței agravante a încălcării repetate și, în plus, a motivat insuficient propria concluzie cu privire la acest aspect; cu titlu subsidiar, Tribunalul a stabilit eronat procentajul de reducere a majorării sancțiunii și a menținut răspunderea solidară a Eni pentru plata amenzii inclusiv pentru partea care este atribuită încălcării repetate.
Potrivit recurentelor, Tribunalul a aplicat în mod vădit eronat articolul 23 alineatul (2) din Regulamentul nr. 1/2003 (1) la determinarea cuantumului maxim al amenzii și a săvârșit o eroare omițând să își exercite controlul jurisdicțional de fond cu privire la aplicarea de către Comisie a Comunicării privind clemența. Tribunalul ar fi omis și să constate că Comisia a încălcat principiile echității, egalității de tratament și încrederii legitime prin faptul că, pe de o parte, a afectat posibilitatea lor de a-și susține cauza „cu arme egale” în raport cu alte întreprinderi pentru a obține o reducere a sancțiunii și, pe de altă parte, a reținut că prin colaborarea lor nu erau îndreptățite la o reducere a amenzii în sensul comunicării menționate sau al orientărilor.
În sfârșit, recurentele afirmă că Tribunalul a omis să își exercite controlul jurisdicțional de fond cu privire la aprecierile Comisiei privind stabilirea amenzii finale.
(1) Regulamentul (CE) nr. 1/2003 al Consiliului din 16 decembrie 2002 privind punerea în aplicare a normelor de concurență prevăzute la articolele 81 și 82 din tratat (JO L 1, p. 1, Ediție specială, 08/vol. 1, p. 167).