Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52024XC03969

    Publicarea unei modificări standard aprobate a caietului de sarcini al unei denumiri de origine protejate sau al unei indicații geografice protejate din sectorul produselor agricole și alimentare, menționată la articolul 6b alineatele (2) și (3) din Regulamentul delegat (UE) nr. 664/2014 al Comisiei

    PUB/2024/384

    JO C, C/2024/3969, 25.6.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/3969/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/3969/oj

    European flag

    Jurnalul Ofícial
    al Uniunii Europene

    RO

    Seria C


    C/2024/3969

    25.6.2024

    Publicarea unei modificări standard aprobate a caietului de sarcini al unei denumiri de origine protejate sau al unei indicații geografice protejate din sectorul produselor agricole și alimentare, menționată la articolul 6b alineatele (2) și (3) din Regulamentul delegat (UE) nr. 664/2014 al Comisiei

    (C/2024/3969)

    Prezenta comunicare este publicată în conformitate cu articolul 6b alineatul (5) din Regulamentul delegat (UE) nr. 664/2014 al Comisiei (1).

    COMUNICAREA APROBĂRII UNEI MODIFICĂRI STANDARD A CAIETULUI DE SARCINI AL UNEI DENUMIRI DE ORIGINE PROTEJATE SAU AL UNEI INDICAȚII GEOGRAFICE PROTEJATE ORIGINARE DINTR-UN STAT MEMBRU

    (Regulamentul (UE) nr. 1151/2012)

    „Lenteja de Tierra de Campos”

    Nr. UE: PGI-ES-0313-AM01 – 3.6.2024

    DOP ( ) IGP (X)

    1.   Denumirea produsului

    „Lenteja de Tierra de Campos”

    2.   Statul membru căruia îi aparține aria geografică

    Spania

    3.   Autoritatea din statul membru care notifică modificarea standard

    Instituto Tecnológico Agrario de Castilla y León [Institutul de tehnologie agricolă din Castilia și Leon]

    4.   Descrierea modificării (modificărilor) aprobate

    Explicația faptului că modificarea (modificările) se încadrează în definiția modificării standard, astfel cum este prevăzută la articolul 53 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 Aceasta este o „modificare standard”, astfel cum se prevede la articolul 53 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012, deoarece modificările aduse nu implică modificarea denumirii indicației geografice protejate, nu riscă să anuleze legătura și nici nu introduce noi restricții în ceea ce privește comercializarea produsului.

    1.   Modificarea punctului intitulat „Delimitarea ariei geografice”

    Au fost corectate diverse erori legate de câteva comune care alcătuiesc aria geografică.

    Comuna Medina de Rioseco fusese repetată în diferite districte din Valladolid; a fost eliminată din districtul Centro și păstrată în districtul Tierra de Campos, din care, de fapt, face parte.

    Din districtul Sahagún din provincia León, a fost eliminat Mancomunidad de Santa María del Monte de Cea, deoarece acest loc nu există, și a fost păstrată comuna Santa María del Monte de Cea.

    Această modificare nu vizează documentul unic.

    2.   Modificarea punctului intitulat „Dovada faptului că produsul este originar din arie”

    Au fost incluse dispozițiile de la articolul 4 alineatul (2) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 668/2014 al Comisiei cu privire la trasabilitatea produsului, iar metodele de control au fost revizuite. În teza „Numai... va fi ambalată și comercializată cu o garanție de origine validată prin eticheta care identifică denumirea”, termenul „denumirea” a fost înlocuit cu „indicația geografică protejată”.

    Pentru a se asigura trasabilitatea lintei cu IGP, a fost adăugată următoarea cerință: „Lintea care este în conformitate cu caietul de sarcini trebuie depozitată, transportată și apoi ambalată separat de cea care nu este în conformitate cu caietul de sarcini.”

    Această modificare nu vizează documentul unic.

    3.   Modificarea punctului intitulat „Metoda de obținere”

    Secțiunea (a) privind parcelele agricole

    În al cincilea paragraf, cerința „[...] prevăzute pentru înregistrarea parcelei” a fost eliminată, deoarece caracteristicile solului nu sunt prevăzute ca o condiție pentru înregistrare dacă nu constituie o cerință pentru cultivarea lintei care trebuie să fie îndeplinită neapărat înainte de însămânțare.

    Al șaselea paragraf al secțiunii a fost modificat pentru o formulare mai clară a cerinței: „Pentru a se ajunge la procentajul de materie organică stabilit în caietul de sarcini, se pot utiliza îngrășăminte organice în orice moment, cu excepția anului în care se cultivă lintea.”.

    Secțiunea (b) privind antrepozitele producătorilor

    A fost eliminat textul referitor la evitarea amestecării boabelor de linte din diferite loturi depozitate, deoarece fiecare operator are propriul sistem de trasabilitate care îi poate permite sau nu să amestece loturi diferite, cu condiția să asigure conformitatea cu dispozițiile de la articolul 4 alineatul (2) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 668/2014 al Comisiei.

    Textul privind condițiile minime de depozitare a fost rezumat, făcându-se referire la obligația de a se respecta legislația în vigoare în domeniul sanitar. Secțiunea (c) privind industria ambalării

    Cuvintele „în următoarea ordine” au fost eliminate, deoarece operațiunile pot fi efectuate într-o altă ordine decât cea indicată în această secțiune.

    Din textul „În plus, trebuie separate boabele care nu au diametrul și grosimea lintei, cum ar fi cele de grâu, orz și ovăz sălbatic”, se elimină cuvintele „cum ar fi cele de grâu, orz și ovăz sălbatic”, deoarece sunt superflue, acestea fiind exemple care nu exclud alte tipuri de cereale.

    A fost eliminat punctul 7, privind controlul final al calității, deoarece această activitate este implicită în cadrul asigurării îndeplinirii cerințelor stabilite în caietul de sarcini.

    Secțiunea (d) privind comercializarea

    În caietul de sarcini actual, perioada de comercializare este cuprinsă între momentul recoltării și data de 30 septembrie a anului următor. Prin prezenta modificare, perioada a fost prelungită până în luna martie a celui de al doilea an de la data recoltării. Operatorii pot ambala produsul numai în această perioadă.

    În același timp, a fost eliminată referirea la opțiunea operatorilor de a solicita o prelungire a perioadei de ambalare cu șase luni (până în luna martie a celui de al doilea an), împreună cu necesitatea eliberării unei autorizații de către Consiliul de reglementare.

    Această modificare este menită a evita întârzierile produse în procesul de ambalare a produsului din cauza așteptării autorizației de prelungire a perioadei de comercializare.

    Pentru a se elimina această procedură de autorizare, pe care caietul de sarcini a impus-o pentru o prelungire excepțională și izolată a termenului cu șase luni (până în luna martie a celui de al doilea an de la recoltare), s-a verificat că prelungirea acestei perioade nu afectează caracteristicile produsului la momentul comercializării.

    În sfârșit, în caietul de sarcini, primul paragraf al secțiunii (d) privind comercializarea a fost reformulat după cum urmează:

    „Lintea uscată trebuie ambalată până în luna martie a celui de al doilea an de la data recoltării”.

    Această modificare nu vizează documentul unic.

    4.   Modificarea punctului intitulat „Etichetarea”

    Cerința includerii simbolului IGP al UE a fost adăugată la dispoziția privind mențiunile care trebuie să figureze pe etichetă. În caietul de sarcini a fost inclus și simbolul grafic pentru indicația geografică protejată.

    Această modificare vizează punctul 3.7 din documentul unic.

    Modificarea vizează documentul unic.

    5.   Modificarea punctului intitulat „Cerințe legislative”

    Punctul intitulat „Cerințe legislative” a fost eliminat, deoarece nu mai este necesar ca în caietul de sarcini să existe o trimitere la cerințele respective.

    Această modificare nu vizează documentul unic.

    Această modificare nu vizează documentul unic.

    DOCUMENT UNIC

    „Lenteja de Tierra de Campos”

    Nr. UE: PGI-ES-0313-AM01 – 3.6.2024

    DOP ( ) IGP (X)

    1.   Denumirea (denumirile) [a (ale) DOP sau IGP]

    „Lenteja de Tierra de Campos”

    2.   Statul membru sau țara terță

    Spania

    3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar

    3.1.   Codul din Nomenclatura combinată

    07 - LEGUME, PLANTE, RĂDĂCINI ȘI TUBERCULI, ALIMENTARE

    08 - FRUCTE COMESTIBILE; COJI DE CITRICE SAU DE PEPENI

    10 - CEREALE

    11 - PRODUSE ALE INDUSTRIEI MORĂRITULUI; MALȚ; AMIDON ȘI FECULE; INULINĂ; GLUTEN DE GRÂU

    20 - PREPARATE DIN LEGUME, DIN FRUCTE SAU DIN ALTE PĂRȚI DE PLANTE

    3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1

    Produsul cu denumire protejată se prezintă sub formă de boabe separate de teacă din specia Lens culinaris ssp. Culinaris, varietatea Microsperma și grupul Europeae destinate consumului uman și al căror tip comercial se numește pardina.

    CARACTERISTICI FIZICE ȘI MORFOLOGICE: învelișul este de culoare maro sau brună presărat cu puncte negre, putând prezenta uneori striații negre pe toată suprafața. Cotiledoanele au culoarea galbenă. Pot fi admise boabe care nu au caracteristicile menționate mai sus, cu condiția ca procentajul acestora să nu depășească 2 % și să nu afecteze aspectul general. Calibrul minim măsurat pe axa cea mai mică este de 3,5 mm, admițându-se o proporție de cel mult 4 % de boabe de linte cu un calibru inferior.

    CARACTERISTICI ORGANOLEPTICE: Coaja trebuie să aibă o suprafață netedă; coaja și albumenul trebuie să fie relativ moi; albumenul trebuie să fie ușor gras, puțin granular și făinos; grad de astringență redus.

    3.3.   Hrană pentru animale (doar în cazul produselor de origine animală) și materii prime (doar în cazul produselor prelucrate)

    3.4.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată

    Lintea trebuie să fie cultivată în aria geografică delimitată.

    3.5.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc. ale produsului la care se referă denumirea înregistrată

    Nu este permisă comercializarea în vrac a lintei care poartă indicația geografică protejată.

    3.6.   Norme specifice privind etichetarea produsului la care se referă denumirea înregistrată

    Toate tipurile de ambalaje în care se transportă lintea destinată consumului trebuie prevăzute cu o etichetă numerotată pe care vor figura în mod obligatoriu simbolul Uniunii pentru IGP și denumirea „Lenteja de Tierra de Campos”, însoțite de logoul indicației geografice protejate.

    Logoul indicației geografice protejate este:

    Image 1

    Etichetele se aplică în industria de ambalare și în așa fel încât să nu permită o reutilizare ulterioară.

    4.   Delimitarea concisă a ariei geografice

    Aria geografică de producție agricolă (cu o suprafață de 9 175 km2) ocupă o parte din cele patru provincii situate în nord-vestul comunității Castilia și León (León, Palencia, Valladolid și Zamora).

    Districtele care compun această arie geografică delimitată sunt:

    în provincia León: districtele Esla-Campos și Sahagún;

    în provincia Palencia: districtele Campos, Cerrato și Saldaña-Valdavia;

    în provincia Valladolid: districtele Centro, Sur și Tierra de Campos;

    în provincia Zamora: districtele Benavente y Los Valles, Campos-Pan și Duero Bajo.

    5.   Legătura cu aria geografică

    Specificitatea ariei geografice

    Clima: Clima este de tip arid-semiarid, cu cantități medii anuale de precipitații de 464 mm, temperatura minimă medie de - 9,0 oC și temperatura maximă medie de 18,6 oC. Luna cea mai friguroasă este ianuarie, iar cea mai călduroasă este iulie. Perioada de îngheț este de aproape 8 luni, mai și noiembrie fiind lunile cele mai ploioase.

    Aceste caracteristici creează condiții de umiditate care sunt ideale pentru germinare în perioada obișnuită de însămânțare (noiembrie), pentru formarea adecvată a semințelor (în luna mai a anului următor) și pentru uscarea rapidă și eficientă a semințelor în lunile iunie și iulie, când condițiile de temperatură și căldura soarelui sunt deosebit de favorabile (întrucât această perioadă coincide cu solstițiul de vară), ceea ce facilitează depozitarea fără probleme legate de mucegai sau bacterii. Temperaturile scăzute din timpul iernii facilitează controlul natural al paraziților.

    Soluri: principalele caracteristici ale solurilor din zona de producție sunt procentajul ridicat de argile (specific regiunii Tierra de Campos), pH-ul neutru sau alcalin, conținutul scăzut de materie organică, precum și nivelurile normale de potasiu și relativ scăzute de fosfor, deși mai mari decât cele din zonele limitrofe. În vederea obținerii unui produs care să corespundă într-o măsură cât mai mare caracteristicilor organoleptice impuse, s-au stabilit pentru soluri conținuturi minime de materie organică (pentru estomparea aspectului făinos al produsului), de potasiu (pentru o mai mare onctuozitate și o astringență mai scăzută) și de fosfor (pentru o coajă mai puțin dură și o astringență mai scăzută).

    Geografia fizică: topografia este plană, cu o altitudine medie de 750 de metri deasupra nivelului mării, relief tipic de zonă agricolă și fără obstacole mari pentru lucrările agricole, în ciuda expunerii la eroziune. Se observă o ușoară creștere a altitudinii în zona de nord, unde depășește 1 000 de metri, și o scădere până la 650 de metri în sud-vest, în zona râului Valderaduey.

    Specificitatea produsului

    Materialul vegetal provine din ecotipurile locale care s-au adaptat, de-a lungul anilor, la condițiile agroclimatice ale zonei și din varietățile comerciale obținute din ecotipurile respective.

    Materialul vegetal utilizat este viguros, rezistent la boli și la majoritatea paraziților și bine adaptat la secetă, iar randamentul său este considerat a fi mediu.

    Legătura cauzală dintre aria geografică și calitatea sau caracteristicile produsului (pentru DOP) sau o calitate anume, reputația sau alte caracteristici ale produsului (pentru IGP)

    Altitudinea este un factor foarte important pentru caracteristicile produsului, întrucât cea mai mică altitudine medie din zonă în comparație cu regiunile limitrofe (750 m) asigură un aspect mai neted al cojii, o mai mare onctuozitate și o astringență redusă.

    Conținutul minim de materie organică stabilit pentru sol contribuie la reducerea aspectului făinos al produsului; conținutul de potasiu este asociat cu o mai mare onctuozitate și cu reducerea astringenței; fosforul contribuie la reducerea astringenței și a durității cojii și la creșterea conținutului de grăsime.

    Trimitere la publicarea caietului de sarcini

    http://www.itacyl.es/calidad-diferenciada/dop-e-igp/listado-dop-agroalimentarias


    (1)   JO L 179, 19.6.2014, p. 17.


    ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/3969/oj

    ISSN 1977-1029 (electronic edition)


    Top