Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52024PC0114

    Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI de modificare și rectificare a Regulamentului (UE) 2024/257 de stabilire, pentru anii 2024, 2025 și 2026, a posibilităților de pescuit pentru anumite stocuri de pește, aplicabile în apele Uniunii și, pentru navele de pescuit din Uniune, în anumite ape din afara Uniunii

    COM/2024/114 final

    Bruxelles, 6.3.2024

    COM(2024) 114 final

    2024/0063(NLE)

    Propunere de

    REGULAMENT AL CONSILIULUI

    de modificare și rectificare a Regulamentului (UE) 2024/257 de stabilire, pentru anii 2024, 2025 și 2026, a posibilităților de pescuit pentru anumite stocuri de pește, aplicabile în apele Uniunii și, pentru navele de pescuit din Uniune, în anumite ape din afara Uniunii


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1.CONTEXTUL PROPUNERII

    Temeiurile și obiectivele propunerii

    Regulamentul (UE) 2024/257 al Consiliului 1 stabilește, pentru anii 2024, 2025 și 2026, posibilitățile de pescuit pentru anumite stocuri de pește, aplicabile în apele UE și, pentru navele de pescuit ale UE, în anumite ape din afara UE. Propunerea modifică aceste posibilități de pescuit pentru a ține seama de cele mai recente avize științifice și de alte evoluții. În plus, propunerea rectifică anumite erori din Regulamentul (UE) 2024/257.

    Coerența cu dispozițiile de politică existente în domeniul de politică vizat

    Măsurile propuse sunt conforme cu obiectivele și normele politicii comune în domeniul pescuitului (PCP).

    Coerența cu alte politici ale Uniunii

    Măsurile propuse sunt coerente cu alte politici ale UE, în special cu politicile din domeniul mediului.

    2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

    Temei juridic

    Temeiul juridic al propunerii îl constituie articolul 43 alineatul (3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE).

    Subsidiaritate

    Propunerea intră în sfera competenței exclusive a UE, în conformitate cu articolul 3 alineatul (1) litera (d) din TFUE. În consecință, principiul subsidiarității nu se aplică.

    Proporționalitate

    Propunerea alocă posibilități de pescuit statelor membre în conformitate cu obiectivele Regulamentului (UE) nr. 1380/2013 al Parlamentului European și al Consiliului privind politica comună în domeniul pescuitului 2 . În temeiul articolelor 16 și 17 din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013, statele membre decid modul în care posibilitățile de pescuit de care dispun pot fi repartizate navelor care le arborează pavilionul, în conformitate cu anumite criterii de repartizare a posibilităților de pescuit. Prin urmare, statele membre pot exercita marja de apreciere necesară atunci când repartizează capturile totale admisibile (TAC) alocate, în funcție de modelul socioeconomic pe care l-au ales pentru a exploata posibilitățile de pescuit de care dispun.

    Alegerea instrumentului

    Având în vedere că propunerea modifică un regulament existent, cel mai adecvat instrument juridic este un regulament.

    3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

    Evaluările ex post/verificările adecvării legislației existente

    Nu se aplică.

    Consultările cu părțile interesate

    Comisia a consultat părțile interesate, în special prin intermediul consiliilor consultative, pe baza comunicării sale anuale intitulate „Pescuit sustenabil în UE: situația actuală și orientări pentru 2024” [COM(2023) 303].

    Răspunsurile părților interesate la comunicarea anuală susmenționată prezintă punctele de vedere ale acestora cu privire la evaluarea de către Comisie a situației resurselor și cu privire la răspunsul adecvat în materie de gestionare. Comisia a luat în considerare aceste răspunsuri la formularea propuneri.

    Obținerea și utilizarea expertizei

    Avizele științifice ale Consiliului Internațional pentru Explorarea Apelor Maritime (International Council for the Exploration of the Sea, ICES) se bazează pe un cadru elaborat de grupurile sale de experți și de organismele sale cu putere de decizie și sunt emise în conformitate cu acordul-cadru de parteneriat încheiat cu Comisia.

    Evaluarea impactului

    Domeniul de aplicare al propunerii este circumscris de articolul 43 alineatul (3) din TFUE.

    Propunerea urmărește evitarea abordărilor pe termen scurt în favoarea durabilității pe termen lung. Aceasta ține seama de inițiativele părților interesate și ale consiliilor consultative, în cazul în care acestea au fost evaluate pozitiv de ICES. Propunerea Comisiei de reformă a PCP s-a bazat pe o evaluare a impactului [SEC(2011) 891] care a susținut că, deși realizarea obiectivului privind captura maximă durabilă („maximum sustainable yield” – MSY) este o condiție necesară pentru sustenabilitatea ecologică, economică și socială, cele trei obiective nu pot fi atinse separat.

    În ceea ce privește stocurile și posibilitățile de pescuit ale ORGP gestionate în comun cu țări din afara UE, propunerea implementează măsuri convenite la nivel internațional. Orice aspecte relevante pentru evaluarea potențialelor efecte ale posibilităților de pescuit sunt abordate în faza de pregătire și în faza de desfășurare a negocierilor internaționale în cadrul cărora posibilitățile de pescuit ale UE sunt convenite cu țări din afara UE.

    Adecvarea reglementărilor și simplificarea

    Nu se aplică.

    Drepturile fundamentale

    Propunerea respectă drepturile fundamentale, în special pe cele prevăzute în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

    4.IMPLICAȚIILE BUGETARE

    Măsurile propuse nu vor avea implicații bugetare.

    5.ALTE ELEMENTE

       Explicarea detaliată a dispozițiilor specifice ale propunerii

    Propunerea urmărește să modifice Regulamentul (UE) 2024/257 al Consiliului, după cum se precizează în continuare.

    Raja microocellata în vestul Canalului Mânecii

    Regulamentul (UE) 2024/257 a stabilit o TAC pentru raiforme (Rajiformes) în apele UE și ale Regatului Unit din diviziunile ICES 6a, 6b, 7a-7c și 7e-7k (vestul Scoției, Marea Celtică de Sud și Canalul Mânecii). Regulamentul respectiv a stabilit, de asemenea, o condiție specială în cadrul TAC-urilor respective. Această condiție specială permite capturarea de Raja microocellata în diviziunea ICES 7e (vestul Canalului Mânecii) de către UE și Regatul Unit în 2024, pentru a permite un pescuit santinelă în scopul colectării de date bazate pe activitatea de pescuit pentru stocul respectiv, astfel cum a fost evaluat de ICES. Pentru a garanta securitatea juridică și pentru a permite desfășurarea „programelor de monitorizare” a pescuitului santinelă, cantitățile stabilite în temeiul acestei condiții speciale trebuie alocate statelor membre în conformitate cu principiul stabilității relative și cu cheia de repartizare pentru raiforme în apele UE și ale Regatului Unit din diviziunile ICES 6a, 6b, 7a-7c și 7e-7k.

    Cambulă cenușie și limbă roșie din Skagerrak-Kattegat

    La 6 decembrie 2023, UE și Regatul Unit au încheiat consultări bilaterale privind stabilirea posibilităților de pescuit pentru stocurile enumerate în anexa 35 la Acordul comercial și de cooperare între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice, pe de o parte, și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, pe de altă parte 3 (denumit în continuare „Acordul comercial și de cooperare”). Rezultatul consultărilor respective a fost consemnat într-un proces-verbal semnat la 6 decembrie 2023, a fost completat printr-un addendum la 8 decembrie 2023 și implementat în legislația UE prin Regulamentul (UE) 2024/257.

    În cadrul acestor consultări bilaterale, UE și Regatul Unit au stabilit, printre altele, pentru prima dată, TAC-uri pentru: (i) cambula cenușie (Glyptocephalus cynoglossus) în apele UE din diviziunea ICES 3a (Skagerrak-Kattegat); și (ii) limba roșie (Microstomus kitt) în aceeași zonă. În așteptarea unui acord între statele membre cu privire la modul în care trebuie alocate aceste posibilități de pescuit, TAC-urile pentru stocurile respective au fost marcate „urmează să se stabilească” în Regulamentul (UE) 2024/257. Pentru a permite statelor membre să utilizeze aceste posibilități de pescuit, TAC-urile și cotele UE pentru stocurile respective ar trebui fixate la nivelurile stabilite în procesul-verbal. Întrucât discuțiile dintre statele membre cu privire la alocare sunt încă în curs, cotele statelor membre nu sunt incluse. De îndată ce se va cunoaște rezultatul al acestor discuții, serviciile Comisiei vor actualiza prezenta propunere prin intermediul unui document neoficial care va propune: (i) cotele statelor membre; sau (ii) nealocarea de cotelor UE către statele membre și autorizarea tuturor statelor membre să pescuiască cotele UE până când acestea sunt utilizate pe deplin.

    Uva din Marea Nordului

    Regulamentul (UE) 2024/257 stabilește provizoriu la zero TAC pentru uvă și capturile accidentale asociate (Ammodytes spp.) în apele Regatului Unit și în apele UE din subzona ICES 4 (Marea Nordului), apele Regatului Unit din diviziunea ICES 2a și apele UE din diviziunea 3a (Skagerrak și Kattegat) pentru 2024, în așteptarea publicării de către ICES a avizului științific pentru stocul respectiv pentru 2024.

    Se preconizează că ICES își va publica avizul științific pentru uvă în subzona  4 și diviziunea 3a ale ICES pentru 2024 la 29 februarie 2024. În urma publicării avizului respectiv, UE va organiza consultări bilaterale cu Regatul Unit cu privire la nivelul TAC pentru 2024 pentru stocul respectiv în temeiul articolului 498 alineatele (2), (4) și (6) din Acordul comercial și de cooperare. În așteptarea rezultatului oficial al acestor consultări bilaterale, textul considerentului relevant din Regulamentul (UE) 2023/194 al Consiliului 4 este inclus între paranteze pătrate, iar TAC pentru uvă pentru 2024 în subzona ICES 4 și în diviziunile 2a și 3a este marcată cu „pm” (pro memoria). De îndată ce se va cunoaște rezultatul oficial al acestor consultări bilaterale, serviciile Comisiei vor actualiza prezenta propunere prin intermediul unui document neoficial care va propune TAC relevantă pentru 2024 la nivelul convenit cu Regatul Unit.

    SPRFMO

    În Regulamentul (UE) 2024/257, TAC-urile din zona Convenției Organizației Regionale de Gestionare a Pescuitului în Pacificul de Sud (SPRFMO) sunt marcate cu mențiunea „urmează să se stabilească”, iar măsurile legate funcțional de TAC-uri sunt menținute provizoriu, în așteptarea rezultatului reuniunii anuale a SPRFMO din 2024, care a avut loc în perioada 29 ianuarie – 2 februarie 2024.

    La cea de a 12-a sa reuniune anuală din 2024, SPRFMO a adoptat limite de captură pentru stavrid (Trachurus murphyi) și a menținut pescuitul de explorare de Dissostichus spp. În plus, SPRFMO a menținut sau a modificat măsurile legate funcțional de TAC-uri. Prin urmare, respectivele măsuri trebuie implementate în legislația Uniunii.

    WCPFC

    În Regulamentul (UE) 2024/257, posibilitățile de pescuit din zona Convenției Comisiei pentru pescuitul în Oceanul Pacific de Vest și Central (WCPFC) sunt marcate „urmează să se stabilească”, iar măsurile legate funcțional de acestea sunt menținute provizoriu, în așteptarea rezultatului oficial al reuniunii anuale din 2023 a WCPFC, care a avut loc în perioada 4-8 decembrie 2023.

    În cadrul reuniunii sale anuale din 2023, WCPFC a decis să mențină limitele efortului de pescuit cu plasă-pungă și numărul maxim al acestor nave care pescuiesc specii de ton tropical. În plus, WCPFC a modificat măsurile legate de gestionarea dispozitivelor de concentrare a peștilor (denumite în continuare „FAD”) în cadrul pescuitului de specii de ton tropical, în special de închiderea FAD-urilor. Aceste măsuri ar trebui să fie implementate în legislația Uniunii.

    ICCAT

    Limitele efortului de pescuit pentru navele UE care pescuiesc ton roșu (Thunnus thynnus) în zona Convenției Comisiei Internaționale pentru Conservarea Tonului din Oceanul Atlantic (ICCAT), precum și volumul maxim al intrărilor și capacitatea maximă de creștere aplicabile fermelor piscicole de ton roșu ale UE din zona respectivă se bazează pe informațiile furnizate în planurile anuale de pescuit, în planurile anuale de gestionare a capacității de pescuit și în planurile anuale de gestionare a activității de creștere a tonului roșu ale statelor membre. Statele membre trebuie să transmită planurile respective Comisiei până la data de 31 ianuarie a fiecărui an, în temeiul articolului 16 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2023/2053 al Parlamentului European și al Consiliului 5 . Planurile respective sunt apoi compilate de Comisie și constituie baza pentru stabilirea unui plan anual al UE, care este transmis Secretariatului ICCAT spre dezbatere și aprobare de către ICCAT, în conformitate cu articolul 16 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2023/2053. În așteptarea prezentării și aprobării planului anual al UE de către ICCAT, textul considerentului relevant din Regulamentul (UE) 2023/194 al Consiliului este inclus între paranteze pătrate, iar limitele efortului de pescuit al UE, precum și volumul maxim al intrărilor și capacitatea maximă de creștere ale UE pentru 2024 sunt marcate cu „pm” (pro memoria). De îndată ce planul anual al UE va fi aprobat de ICCAT, serviciile Comisiei vor actualiza propunerea prin intermediul unui document neoficial care va propune limitele relevante ale efortului de pescuit, precum și volumul maxim al intrărilor și capacitatea maximă de creștere pentru 2024.

    Rechinul-tigru de nisip (Carcharias taurus)

    În cadrul celei de a 14-a reuniuni ale sale, care a avut loc la Samarkand, Uzbekistan, în perioada 12-17 februarie 2024, Conferința părților (COP) la Convenția privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice (CMS) a adăugat rechinul-tigru de nisip (Carcharias taurus) pe listele speciilor protejate din anexele I și II la convenția respectivă. Prin urmare, respectivele măsuri trebuie implementate în legislația UE prin interzicerea: (i) în ceea ce privește navele de pescuit ale UE din toate apele; și (ii) în ceea ce privește navele țărilor terțe din apele UE, a pescuitului, reținerii bord, transbordării sau debarcării speciilor respective.

    Cu toate acestea, articolul 98 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2023/2124 al Parlamentului European și al Consiliului 6 a stabilit deja o astfel de interdicție pentru rechinul-tigru de nisip (Carcharias taurus) în Marea Mediterană. Pentru a evita suprapunerea de dispoziții referitoare la același obiect, în Marea Mediterană, o astfel de interdicție ar trebui, prin urmare, să fie stabilită numai pentru navele UE din toate apele, altele decât Marea Mediterană, și pentru navele țărilor terțe din apele UE.

    Această interdicție pentru rechinul-tigru de nisip (Carcharias taurus) ar trebui să se aplice de la 1 aprilie 2024, și anume: (i) după cea de-a 14-a reuniune a COP la CMS, care a avut loc în perioada 12-17 februarie 2024; și (ii) înainte de intrarea în vigoare, la 17 mai 2024, a modificării apendicelor I și II la CMS.

    Rectificarea erorilor

    Atât articolul 41 alineatul (4), cât și articolul 43 din Regulamentul (UE) 2024/257 se referă la același număr maxim de nave de pescuit ale UE autorizate să pescuiască pește-spadă (Xiphias gladius) în zonele din zona Convenției WCPFC. Prin urmare, prima dispoziție ar trebui eliminată din motive de claritate juridică.

    Articolul 59 din Regulamentul (UE) 2024/257 privind intrarea în vigoare și aplicarea ar trebui rectificat în ceea ce privește măsurile referitoare la anghila europeană (Anguilla anguilla) în apele marine și salmastre ale UE din subzonele ICES 3, 4, 6, 7, 8 și 9 și în apele salmastre adiacente ale UE, după cum urmează:

    Articolul 13 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2023/194, care impune statelor membre să stabilească perioade de interdicție pentru activitățile de pescuit comercial de anghilă europeană în toate etapele de viață din zona respectivă, se aplică de la 1 martie 2023 până la 31 martie 2024. Prin urmare, articolul 13 alineatul (6) din Regulamentul (UE) 2024/257 care stabilește măsura respectivă ar trebui să se aplice de la 1 aprilie 2024; iar

    Măsurile privind activitățile de pescuit comerciale vizând anghila europeană în toate etapele vieții din zona respectivă, prevăzute în Regulamentul (UE) 2024/257, se aplică până la 31 martie 2025. Prin urmare, interzicerea pescuitului recreativ de anghilă europeană în toate etapele vieții din zona respectivă în temeiul articolului 13 alineatul (7) din regulamentul respectiv ar trebui să se aplice și ea până la 31 martie 2025.

    În partea B din anexa IA la Regulamentul (UE) 2024/257, ar trebui rectificate următoarele erori:

    Tabelul 60: cotele statelor membre pentru 2024 pentru limbă roșie și cambulă cenușie în apele Regatului Unit și în apele UE din subzona ICES 4 și în apele Regatului Unit din diviziunea 2a ar trebui rectificate pentru a se remedia o eroare în calcularea lor. În plus, în notele de subsol 3, respectiv 4, ar trebui rectificate codurile de raportare pentru: (i) limba roșie din apele UE din diviziunea 3a; și (ii) cambula cenușie din apele UE din diviziunea 3a;

    Tabelul 93: TAC-urile pentru calcan și calcan-neted pentru 2024 (Scophthalmus maximus și Scophthalmus rhombus) în apele Regatului Unit și în apele UE din subzona ICES 4 și în apele Regatului Unit din diviziunea 2a ar trebui să poarte mențiunea „TAC analitică” în conformitate cu avizul ICES relevant 7 . În plus, în nota de subsol 4, ar trebui rectificat codul de raportare pentru calcanul-neted din apele UE din diviziunea 3a;

    Tabelul 101: în tabelele TAC pentru pisica de mare marmorată (Raja undulata) din apele UE din subzona ICES 8, respectiv din subzona ICES 9, ar trebui clarificat faptul că capturile din alocarea suplimentară pentru navele care participă la pescuitul santinelă trebuie raportate separat;

    Tabelul 103: în tabelul TAC pentru macroul (Scomber scombrus) din Marea Nordului și din Marea Baltică: (i) descrierea zonei și codul de raportare ar trebui rectificate pentru a reflecta domeniul geografic de aplicare al celor două TAC-uri pentru macrou din Marea Nordului și din Marea Baltică care au fost incluse în Regulamentul (UE) 2023/194 8 ; (ii) a doua propoziție de la nota de subsol 1 ar trebui eliminată, ceea ce contrazice restul notei de subsol respective; (iii) în nota de subsol 2, prima coloană a tabelului, descrierea zonei și codul de raportare ar trebui rectificate pentru a reflecta descrierea zonei TAC; și (iv) la nota de subsol 4, titlul „Post-transfer” ar trebui eliminat din motive de claritate juridică; și

    Tabelul 106: în tabelul TAC pentru limba-de-mare comună (Solea solea) din apele Regatului Unit și ale UE din subzona ICES 4 și din apele Regatului Unit din diviziunea 2a, codul de raportare din nota de subsol 1 ar trebui rectificat.

    În anexa XI la Regulamentul (UE) 2024/257, ar trebui rectificate următoarele erori:

    punctul 2: în tabelul TAC pentru macroul (Scomber scombrus) din Marea Nordului și din Marea Baltică: (i) a doua propoziție de la nota de subsol 1 ar trebui eliminată, ceea ce contrazice restul notei de subsol respective; (ii) în nota de subsol 2, prima coloană a tabelului, descrierea zonei și codul de raportare ar trebui rectificate pentru a reflecta descrierea zonei TAC; și (iii) la nota de subsol 4, titlul „Post-transfer” ar trebui eliminat din motive de claritate juridică.



    2024/0063 (NLE)

    Propunere de

    REGULAMENT AL CONSILIULUI

    de modificare și rectificare a Regulamentului (UE) 2024/257 de stabilire, pentru anii 2024, 2025 și 2026, a posibilităților de pescuit pentru anumite stocuri de pește, aplicabile în apele Uniunii și, pentru navele de pescuit din Uniune, în anumite ape din afara Uniunii

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 43 alineatul (3),

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    întrucât:

    (1)Regulamentul (UE) 2024/257 al Consiliului 9 stabilește, pentru anii 2024, 2025 și 2026, posibilitățile de pescuit pentru anumite stocuri de pește, aplicabile în apele Uniunii și, pentru navele de pescuit ale Uniunii, în anumite ape din afara Uniunii. Capturile totale admisibile (TAC-uri) și limitele efortului de pescuit, precum și măsurile legate funcțional de TAC-urile și de limitele efortului de pescuit stabilite prin Regulamentul (UE) 2024/257 ar trebui modificate pentru a ține seama de publicarea avizelor științifice, precum și de rezultatele consultărilor cu țările terțe și ale reuniunilor organizațiilor regionale de gestionare a pescuitului (ORGP).

    (2)Regulamentul (UE) 2024/257 a stabilit o TAC pentru raiforme (Rajiformes) în apele Uniunii și în apele Regatului Unit din diviziunile 6a, 6b, 7a-7c și 7e-7k ale Consiliului Internațional pentru Explorarea Apelor Maritime (ICES). Regulamentul respectiv a stabilit, de asemenea, o condiție specială în cadrul TAC-urilor respective. Această condiție specială permite capturarea de Raja microocellata în diviziunea ICES 7e (vestul Canalului Mânecii) de Uniune și de Regatul Unit în 2024, pentru a permite un pescuit santinelă în scopul colectării de date bazate pe activitatea de pescuit pentru stocul respectiv, astfel cum a fost evaluat de ICES. Pentru a garanta securitatea juridică și pentru a permite desfășurarea „programelor de monitorizare” a pescuitului santinelă, cantitățile stabilite în temeiul acestei condiții speciale trebuie alocate statelor membre în conformitate cu principiul stabilității relative și cu cheia de repartizare pentru raiforme în apele Uniunii și ale Regatului Unit din diviziunile ICES 6a, 6b, 7a-7c și 7e-7k.

    (3)Prin consultări bilaterale privind stabilirea posibilităților de pescuit pentru stocurile enumerate în anexa 35 la Acordul comercial și de cooperare între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice, pe de o parte, și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, pe de altă parte 10 (denumit în continuare „Acordul comercial și de cooperare”), Uniunea Europeană și Regatul Unit au stabilit, pentru prima dată, TAC-uri pentru: (i) cambula cenușie (Glyptocephalus cynoglossus) în apele Uniunii din diviziunea ICES 3a (Skagerrak-Kattegat); și (ii) limba roșie (Microstomus kitt) în aceeași zonă. În așteptarea unui acord între statele membre cu privire la modul în care trebuie alocate aceste posibilități de pescuit, TAC-urile pentru stocurile respective au fost marcate „urmează să se stabilească” în Regulamentul (UE) 2024/257. Pentru a permite statelor membre să utilizeze aceste posibilități de pescuit, TAC-urile și cotele Uniunii pentru stocurile respective ar trebui să fie stabilite la nivelurile convenite cu Regatul Unit și, dacă este cazul, să fie alocate statelor membre în conformitate cu rezultatul discuțiilor dintre statele membre cu privire la respectiva alocare.

    (4)[În perioada 9-13 martie 2023, s-au desfășurat consultări bilaterale între Uniune și Regatul Unit cu privire la nivelul TAC pentru uvă și capturile accidentale asociate (Ammodytes spp.) în apele Regatului Unit și în apele Uniunii din subzona ICES 4, apele Regatului Unit din diviziunea ICES 2a și apele Uniunii din diviziunea 3a. Respectivele consultări s-au desfășurat în temeiul articolului 498 alineatele (2), (4) și (6) din Acordul comercial și de cooperare și pe baza poziției Uniunii aprobate de Consiliu la 2 martie 2023. Rezultatul acestor consultări a fost consemnat într-un proces-verbal. Prin urmare, TAC relevantă ar trebui stabilită la nivelul convenit cu Regatul Unit.] [Considerentul și dispozițiile relevante vor fi actualizate după încheierea consultărilor dintre Uniune și Regatul Unit.]

    (5)La cea de a 12-a sa reuniune anuală din 2024, Organizația Regională de Gestionare a Pescuitului în Pacificul de Sud (South Pacific Regional Fisheries Management Organisation, SPRFMO) a adoptat limite de captură pentru stavrid (Trachurus murphyi) și a menținut pescuitul de explorare de Dissostichus spp. În plus, SPRFMO a menținut sau a modificat măsurile legate funcțional de TAC-uri. Aceste măsuri trebuie să fie implementate în legislația Uniunii.

    (6)În cadrul reuniunii sale anuale din 2023, Comisia pentru pescuitul în Oceanul Pacific de Vest și Central (WCPFC) a decis să mențină limitele efortului de pescuit cu plasă-pungă și numărul maxim al respectivelor nave care pescuiesc specii de ton tropical. Au fost modificate prevederi legate de gestionarea dispozitivelor de concentrare a peștilor (FAD) în cadrul pescuitului de specii de ton tropical, în special cele legate de închiderea FAD-urilor. Aceste măsuri trebuie să fie implementate în legislația Uniunii.

    (7)Limitele efortului de pescuit pentru navele Uniunii care pescuiesc ton roșu (Thunnus thynnus) în zona Convenției Comisiei Internaționale pentru Conservarea Tonului din Oceanul Atlantic (ICCAT), precum și volumul maxim al intrărilor și capacitatea maximă de creștere aplicabile fermelor piscicole de ton roșu ale Uniunii din zona respectivă se bazează pe informațiile furnizate în planurile anuale de pescuit, în planurile anuale de gestionare a capacității de pescuit și în planurile anuale de gestionare a creșterii tonului roșu ale statelor membre. Statele membre trebuie să transmită planurile respective Comisiei până la data de 31 ianuarie a fiecărui an, în temeiul articolului 16 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2023/2053 al Parlamentului European și al Consiliului 11 . Planurile respective sunt apoi compilate de Comisie și constituie baza pentru stabilirea unui plan anual al Uniunii, care este transmis Secretariatului ICCAT spre dezbatere și aprobare de către ICCAT, în conformitate cu articolul 16 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2023/2053. Cel mai recent plan anual al Uniunii a fost aprobat de ICCAT la 8 martie 2023. Limitele efortului de pescuit al Uniunii, precum și volumul maxim al intrărilor și capacitatea maximă de creștere ale Uniunii pentru 2023 ar trebui să fie, prin urmare, modificate în conformitate cu planul anual respectiv.] [Considerentul și dispozițiile relevante vor fi actualizate după aprobarea de către ICCAT a planului anual al Uniunii.]

    (8)În cadrul celei de-a 14-a reuniuni ale sale, care a avut loc la Samarkand, Uzbekistan, în perioada 12-17 februarie 2024, Conferința părților (COP) la Convenția privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice (CMS) a adăugat rechinul-tigru de nisip (Carcharias taurus) pe listele speciilor protejate din anexele I și II la convenția respectivă. Prin urmare, respectivele măsuri trebuie implementate în legislația Uniunii prin interzicerea: (i) în ceea ce privește navele de pescuit ale Uniunii din toate apele; și (ii) în ceea ce privește navele țărilor terțe din apele Uniunii, a pescuitului, reținerii bord, transbordării sau debarcării speciilor respective. Cu toate acestea, articolul 98 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2023/2124 al Parlamentului European și al Consiliului a stabilit deja o astfel de interdicție pentru rechinul-tigru de nisip (Carcharias taurus) în Marea Mediterană. Pentru a evita suprapunerea de dispoziții referitoare la același obiect, în Marea Mediterană, o astfel de interdicție ar trebui, prin urmare, să fie stabilită numai pentru navele Uniunii din toate apele, altele decât Marea Mediterană, și pentru navele țărilor terțe din apele Uniunii.

    (9)Atât articolul 41 alineatul (4), cât și articolul 43 din Regulamentul (UE) 2024/257 se referă la același număr maxim de nave de pescuit ale Uniunii autorizate să pescuiască pește-spadă (Xiphias gladius) în zonele din zona Convenției WCPFC. Prin urmare, prima dispoziție ar trebui eliminată din motive de claritate juridică.

    (10)Articolul 59 din Regulamentul (UE) 2024/257 privind intrarea în vigoare și aplicarea ar trebui rectificat în ceea ce privește măsurile referitoare la anghila europeană (Anguilla anguilla) în apele marine și salmastre ale Uniunii din subzonele ICES 3, 4, 6, 7, 8 și 9 și în apele salmastre adiacente ale Uniunii.

    (11)Anumite erori din tabelele TAC din anexele la Regulamentul (UE) 2024/257 ar trebui rectificate. Printre acestea se numără erori referitoare la: (i) cotele statelor membre; (ii) tipul de TAC (și anume, „TAC analitică” sau „TAC de precauție”); (iii) descrieri ale zonelor; și (iv) coduri de raportare. În plus, în anexele respective, ar trebui clarificate anumite dispoziții din: (i) tabelele TAC pentru pisica de mare marmorată (Raja undulata) din apele Uniunii din subzona ICES 8, respectiv din subzona 9; și (ii) în tabelele TAC pentru macroul (Scomber scombrus) din Marea Nordului și din Marea Baltică:

    (12)Prin urmare, este necesar ca Regulamentul (UE) 2024/257 să fie modificat și rectificat în consecință.

    (13)Posibilitățile de pescuit prevăzute în Regulamentul (UE) 2024/257 se aplică de la 1 ianuarie 2024. Dispozițiile introduse prin prezentul regulament în ceea ce privește posibilitățile de pescuit ar trebui să se aplice, prin urmare, de la aceeași dată. Această aplicare retroactivă nu afectează principiile securității juridice și protecției încrederii legitime, întrucât posibilitățile de pescuit în cauză au crescut sau nu au fost încă epuizate.

    (14)Prevederea din prezentul regulament referitoare la rechinul-tigru de nisip (Carcharias taurus) ar trebui să se aplice de la 1 aprilie 2024, și anume: (i) după cea de-a 14-a reuniune a COP la CMS, care a avut loc în perioada 12-17 februarie 2024; și (ii) înainte de intrarea în vigoare, la 17 mai 2024, a modificării apendicelor I și II la CMS.

    (15)Dată fiind nevoia urgentă de a se evita întreruperea activităților de pescuit, prezentul regulament trebuie să intre în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1
    Modificarea și rectificarea Regulamentului (UE) 2024/257

    Regulamentul (UE) 2024/257 se modifică după cum urmează:

    (1)La articolul 20 alineatul (1), se introduce următoarea literă:

    „(ba)rechinul-tigru de nisip (Carcharias taurus) din toate apele, altele decât Marea Mediterană;”

    (2)La articolul 41, alineatul (3) se elimină.

    (3)Articolul 42 se înlocuiește cu următorul text:

    Articolul 42

    Gestionarea pescuitului cu FAD-uri

    1.În partea din zona Convenției WCPFC situată între 20° N și 20° S, se interzice navelor de pescuit cu plasă-pungă, navelor auxiliare și oricăror alte nave care operează în sprijinul navelor cu plasă-pungă, să instaleze sau să utilizeze FAD-uri sau să instaleze plase în proximitatea FAD-urilor de la 1 iulie 2024 ora 00.00 până la 15 august 2024 ora 24.00.

    (2)În plus față de interdicția de la alineatul (1), este interzisă instalarea de plase pe FAD-uri în marea liberă din zona Convenției WCPFC situată între 20° N și 20° S pentru o perioadă suplimentară de o lună, de la 1 aprilie 2024 ora 00.00 până la 30 aprilie 2024 ora 24.00, sau de la 1 mai 2024 ora 00.00 la 31 mai 2024 ora 24.00, sau de la 1 noiembrie 2024 ora 00.00 la 30 noiembrie 2024 ora 24.00, sau de la 1 decembrie 2024 ora 00.00 la 31 decembrie 2024 ora 24.00.

    (3)Statele membre în cauză stabilesc în comun care dintre perioadele de interzicere a pescuitului menționate la alineatul (2) se aplică navelor cu plasă-pungă care arborează pavilionul lor. Statele membre informează în comun Comisia, până la 15 februarie 2024, cu privire la perioada de interzicere a pescuitului selectată. Comisia informează secretariatul WCPFC cu privire la perioada comună de interzicere a pescuitului selectată de statele membre vizate înainte de 1 martie 2024.

    (4)    Statele membre se asigură că niciuna dintre navele lor cu plasă-pungă nu utilizează pe mare, în orice moment, mai mult de 350 de FAD-uri cu balize instrumentale activate. Balizele se activează exclusiv la bordul unei nave cu plasă-pungă.”

    (4)La articolul 55 alineatul (1), se introduce următorul text:

    „(aa)rechinul-tigru de nisip (Carcharias taurus) în toate apele Uniunii;”

    (5) La articolul 59, literele (a) și (b) se înlocuiesc cu următorul text:

    „(a)articolul 13 alineatele (1) și (7) se aplică de la 1 ianuarie 2024 la 31 martie 2025;

    (b)articolul 13 alineatele (2)-(6) se aplică de la 1 aprilie 2024 la 31 martie 2025;”

    (6) La articolul 59 se adaugă literele (ca) și (ga), cu următorul text:

    „ (ca)articolul 20 alineatul (1) litera (ba) se aplică de la 1 aprilie 2024;

    (ga) articolul 55 alineatul (1) litera (aa) se aplică de la 1 aprilie 2024;

    (7)Anexele IA, IG, IH, VI și XI se modifică și se rectifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

    Articolul 2
    Intrarea în vigoare și aplicarea

    Prezentul regulament intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Se aplică de la 1 ianuarie 2024.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles,

       Pentru Consiliu

       Președintele

    (1)    Regulamentul (UE) 2024/257 al Consiliului din 10 ianuarie 2024 de stabilire, pentru anii 2024, 2025 și 2026, a posibilităților de pescuit pentru anumite stocuri de pește, aplicabile în apele Uniunii și, pentru navele de pescuit din Uniune, în anumite ape din afara Uniunii, și de modificare a Regulamentului (UE) 2023/194 (JO L, 2024/257, 11.1.2024).
    (2)    Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind politica comună în domeniul pescuitului, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1954/2003 și (CE) nr. 1224/2009 ale Consiliului și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 2371/2002 și (CE) nr. 639/2004 ale Consiliului și a Deciziei 2004/585/CE a Consiliului (JO L 354, 28.12.2013, p. 22).
    (3)    JO L 149, 30.4.2021, p. 10.
    (4)    Regulamentul (UE) 2023/194 al Consiliului din 30 ianuarie 2023 de stabilire, pentru anul 2023, a posibilităților de pescuit pentru anumite stocuri de pește, aplicabile în apele Uniunii și, pentru navele de pescuit ale Uniunii, în anumite ape din afara Uniunii, precum și de stabilire, pentru anii 2023 și 2024, a acestor posibilități de pescuit pentru anumite stocuri de pești de adâncime (JO L 28, 31.1.2023, p. 1).
    (5)    Regulamentul (UE) 2023/2053 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 septembrie 2023 privind stabilirea unui plan multianual de gestionare pentru tonul roșu din Oceanul Atlantic de Est și din Marea Mediterană, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1936/2001, (UE) 2017/2107 și (UE) 2019/833 și de abrogare a Regulamentului (UE) 2016/1627 (JO L 238, 27.9.2023, p. 1).
    (6)    Regulamentul (UE) 2023/2124 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 octombrie 2023 privind unele dispoziții referitoare la pescuitul în zona Acordului de instituire a Comisiei Generale pentru Pescuit în Marea Mediterană (CGPM) (reformare) (JO L, 2023/2124, 12.10.2023).
    (7)     https://doi.org/10.17895/ices.advice.21864321.v1     https://doi.org/10.17895/ices.advice.21840735.v1  
    (8)    Regulamentul (UE) 2023/194 al Consiliului din 30 ianuarie 2023 de stabilire, pentru anul 2023, a posibilităților de pescuit pentru anumite stocuri de pește, aplicabile în apele Uniunii și, pentru navele de pescuit ale Uniunii, în anumite ape din afara Uniunii, precum și de stabilire, pentru anii 2023 și 2024, a acestor posibilități de pescuit pentru anumite stocuri de pești de adâncime (JO L 28, 31.1.2023, p. 1).
    (9)    Regulamentul (UE) 2024/257 al Consiliului din 10 ianuarie 2024 de stabilire, pentru anii 2024, 2025 și 2026, a posibilităților de pescuit pentru anumite stocuri de pește, aplicabile în apele Uniunii și, pentru navele de pescuit din Uniune, în anumite ape din afara Uniunii, și de modificare a Regulamentului (UE) 2023/194 (JO L, 2024/257, 11.1.2024).
    (10)    JO L 149, 30.4.2021, p. 10.
    (11)    Regulamentul (UE) 2023/2053 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 septembrie 2023 privind stabilirea unui plan multianual de gestionare pentru tonul roșu din Oceanul Atlantic de Est și din Marea Mediterană, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1936/2001, (UE) 2017/2107 și (UE) 2019/833 și de abrogare a Regulamentului (UE) 2016/1627 (JO L 238, 27.9.2023, p. 1).
    Top

    Bruxelles, 6.3.2024

    COM(2024) 114 final

    ANEXĂ

    la

    Propunerea de

    REGULAMENT AL CONSILIULUI

    de modificare și rectificare a Regulamentului (UE) 2024/257 de stabilire, pentru anii 2024, 2025 și 2026, a posibilităților de pescuit pentru anumite stocuri de pește, aplicabile în apele Uniunii și, pentru navele de pescuit din Uniune, în anumite ape din afara Uniunii


    ANEXĂ

    Modificări și rectificări ale Regulamentului (UE) 2024/257

    Regulamentul (UE) 2024/257 se modifică și se rectifică după cum urmează:

    (1)În partea B din anexa IA, tabelul 1 se înlocuiește cu următorul text:

     

     

     

    Tabelul

    1

     

     

     

    Specia:

    Specii de uvă și capturi accidentale asociate

    Zona:

    apele Regatului Unit și apele Uniunii din zona 4; apele Regatului Unit din zona 2a; apele Uniunii din zona 3a

     

    Ammodytes spp.

     

     

     

     

    Danemarca

     

    pm

    (1)

    TAC analitică

     

     

    Germania

    pm

    (1)

    Articolul 3 alineatele (2) și (3) din Regulamentul (CE) nr. 847/96 nu se aplică

    Suedia

    pm

    (1)

    Articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 847/96 nu se aplică

    Uniunea

    pm

    Regatul Unit

    pm

    TAC

     

    pm

     

     

     

     

     

    (1)

    Până la 2 % din cotă poate consta în capturi accidentale de merlan și macrou (OT1/*2A3A4X). Capturile accidentale de merlan și macrou deduse din cotă în temeiul prezentei dispoziții și capturile accidentale de specii deduse din cotă în temeiul articolului 15 alineatul (8) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 nu depășesc, în total, 9 % din cotă.

    Condiție specială: în limitele acestor cote, în următoarele zone de gestionare a uvei, definite în anexa III, nu pot fi capturate cantități mai mari decât cele indicate mai jos:

     

    Zona: apele Regatului Unit și apele Uniunii din zonele de gestionare a uvei

     

     

    1r

    2r

    3r

    4

    5r

    6

    7r

     

    (SAN/234_1R)(1)

    (SAN/234_2R)(1)

    (SAN/234_3R)(1)

    (SAN/234_4)(1)

    (SAN/234_5R)(1) 

    (SAN/234_6)(1) 

    (SAN/234_
    7R)
    (1)

    Danemarca

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    Germania

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    Suedia

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    Uniunea

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    Regatul Unit

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    Total

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    (1)

    Până la 10 % din această cotă poate fi reportată și utilizată în anul următor numai în cadrul acestei zone de gestionare.

    (2) În partea B din anexa IA, tabelul 29 se înlocuiește cu următorul text:

    Tabelul

    29

    Specia:

    Cambulă cenușie

    Zona:

    apele Uniunii din zona 3a

    Glyptocephalus cynoglossus

    (WIT/03A-C.)

    Uniunea

    657

    (1)

    TAC

    657

    (1)

    Din care până la 100 % se poate pescui în apele Regatului Unit și în apele Uniunii din zona 4; în apele Regatului Unit din zona 2a (WIT/*2AC4-C1)

    (3) În partea B din anexa IA, tabelul 60 se înlocuiește cu următorul text:

     

     

    Tabelul

    60

     

     

     

    Specia:

    Limbă roșie și cambulă cenușie

    Zona:

    apele Regatului Unit și apele Uniunii din zona 4; apele Regatului Unit din zona 2a

    Microstomus kitt și Glyptocephalus cynoglossus

    (L/W/2AC4-C)

    Belgia

     

    121

    TAC de precauție

    Danemarca

    335

    Germania

    43

    Franța

    92

    Țările de Jos

    278

     

    Suedia

    4

    Uniunea

    873

    (3)(4)

    Regatul Unit

    1 666

    (1)(2)

    TAC

     

    2 539

     

     

     

     

     

    (1)

    Din care până la 1 125 de tone de limbă-roșie se pot pescui în apele Regatului Unit și în apele Uniunii din zona 4; în apele Regatului Unit din zona 2a (LEM/*2AC4-C); și în apele Regatului Unit și apele Uniunii din zona 7d (LEM/*07D.).

    (2)

    Din care până la 541 de tone de cambulă cenușie se pot pescui în apele Regatului Unit și în apele Uniunii din zona 4; în apele Regatului Unit din zona 2a (WIT/*2AC4-C); și în apele Regatului Unit și apele Uniunii din zona 7d (WIT/*07D.).

    (3)

    Din care până la 590 de tone de limbă-roșie se pot pescui în apele Regatului Unit și în apele Uniunii din zona 4; în apele Regatului Unit din zona 2a (LEM/*2AC4-C); în apele Uniunii din zona 3a (LEM/*03A-C). și în apele Regatului Unit și apele Uniunii din zona 7d (LEM/*07D.).

    Belgia

    82

    Danemarca

    226

    Germania

    29

    Franța

    62

    Țările de Jos

    188

    Suedia

    3

    (4)

    Din care până la 283 de tone de cambulă cenușie se pot pescui în apele Regatului Unit și în apele Uniunii din zona 4 și în apele Regatului Unit din zona 2a (WIT/* 2AC4-C), în apele Uniunii din zona 3a (WIT/* 03A-C); și în apele Regatului Unit și apele Uniunii din zona 7d (WIT/*07D.).

    Belgia

    39

    Danemarca

    109

    Germania

    14

    Franța

    30

    Țările de Jos

    90

    Suedia

    1

    (4) În partea B din anexa IA, tabelul 61 se înlocuiește cu următorul text:

     

     

     

    Tabelul

    61

     

     

    Specia:

    Limbă-roșie

    Zona:

    apele Uniunii din zona 3a

    Microstomus kitt

    (LEM/03A-C.)

    Uniunea

    187

    (1)

    TAC analitică

    TAC

    187

    (1)

    Din care până la 100 % se poate pescui în apele Regatului Unit și în apele Uniunii din zona 4; în apele Regatului Unit din zona 2a (LEM/*2AC4-C1)

    (5) În partea B din anexa IA, tabelul 93 se înlocuiește cu următorul text:

     

     

     

    Tabelul

    93

     

     

     

    Specia:

    Calcan și calcan-neted

     

    Zona:

    apele Regatului Unit și apele Uniunii din zona 4; apele Regatului Unit din zona 2a

    Scophthalmus maximus și Scophthalmus rhombus

    (T/B/2AC4-C)

    Belgia

    251

    TAC analitică

    Danemarca

    537

    Se aplică articolul 7 alineatul (2) din prezentul regulament

    Germania

    137

    Franța

    65

    Țările de Jos

    1 904

    Suedia

    4

    Uniunea

    2 898

    (3)(4)

    Regatul Unit

    708

    (1)(2)

    TAC

     

    3 606

     

     

     

     

     

    (1)

    Din care până la 400 de tone de calcan se pot pescui în apele Regatului Unit și în apele Uniunii din zona 4, precum și în apele Regatului Unit din zona 2a (TUR/*2AC4-C).

    (2)

    Din care până la 308 de tone de calcan neted se pot pescui în apele Regatului Unit și în apele Uniunii din zona 4, precum și în apele Regatului Unit din zona 2a (BLL/*2AC4-C); precum și în apele Regatului Unit și apele Uniunii din zonele 7d și 7e (BLL/*7DE.).



    (3)

    Din care până la 1 638 de tone de calcan se pot pescui în apele Regatului Unit și în apele Uniunii din zona 4, precum și în apele Regatului Unit din zona 2a (TUR/*2AC4-C).

    Belgia

    142

    Danemarca

    303

    Germania

    77

    Franța

    37

    Țările de Jos

    1 077

    Suedia

    2

    (4)

    Din care până la 1 260 de tone de calcan neted se pot pescui în apele Regatului Unit și în apele Uniunii din zona 4, precum și în apele Regatului Unit din zona 2a (BLL/*2AC4-C); în apele Uniunii din zona 3a (BLL/*03A-C). precum și în apele Regatului Unit și apele Uniunii din zonele 7d și 7e (BLL/*7DE.).

    Belgia

    109

    Danemarca

    233

    Germania

    60

    Franța

    28

    Țările de Jos

    828

    Suedia

    2

    (6) În partea B din anexa IA, tabelul 98 se înlocuiește cu următorul text:

     

     

     

    Tabelul

    98

     

     

     

    Specia:

    Raiforme

     

    Zona:

    apele Regatului Unit și apele Uniunii din zonele 6a, 6b, 7a-c și 7e-k

     

    Rajiformes

     

     

    (SRX/67AKXD.)

     

    Belgia

     

    824

    (1)(2)(3)(4)(5)

    TAC de precauție

     

     

    Estonia

    5

    (1)(2)(3)(4)(5)

    Franța

    3 702

    (1)(2)(3)(4)(5)

    Germania

    11

    (1)(2)(3)(4)(5)

    Irlanda

    1 191

    (1)(2)(3)(4)(5)

    Lituania

    19

    (1)(2)(3)(4)(5)

    Țările de Jos

    3

    (1)(2)(3)(4)(5)

    Portugalia

    20

    (1)(2)(3)(4)(5)

    Spania

    996

    (1)(2)(3)(4)(5)

    Uniunea

    6 771

    (1)(2)(3)(4)(5)

    Regatul Unit

    2 985

    (1)(2)(3)(4)(5)

    TAC

     

    9 756

    (3)(4)(5)

     

     

     

     

    (1)

    Capturile de Leucoraja naevus (RJN/67AKXD), de Raja clavata (RJC/67AKXD), de vulpe de mare (Raja brachyura) (RJH/67AKXD), de pisică de mare pătată (Raja montagui) (RJM/67AKXD), de Leucoraja circularis (RJI/67AKXD) și de Leucoraja fullonica (RJF/67AKXD) se raportează separat.

    (2)

    Condiție specială: din care până la 5 % se poate pescui în zona 7d (SRX/*07D.), fără a aduce atingere interdicțiilor prevăzute în legislația Uniunii și în legislația Regatului Unit pentru zonele precizate în acestea. Capturile de Leucoraja naevus (RJN/*07D), de Raja clavata (RJC/*07D), de vulpe de mare (Raja brachyura) (RJH/*07D), de pisică de mare pătată (Raja montagui) (RJM/*07D), de Leucoraja circularis (RJI/*07D) și de Leucoraja fullonica (RJF/*07D) se raportează separat. Această condiție specială nu se aplică în ceea ce privește Raja microocellata și pisica de mare marmorată (Raja undulata).

    (3)

    Nu se aplică pentru pisica de mare marmorată (Raja undulata). Capturile din această specie în zona 7e se scad din cantitățile prevăzute în respectiva TAC separată (RJU/7DE.). Atunci când sunt capturate accidental în zonele 6a, 6b, 7a-c și 7f-k, exemplarele din această specie nu trebuie vătămate. Exemplarele capturate se eliberează imediat. Pescarii trebuie încurajați să elaboreze și să utilizeze tehnici și echipamente care să faciliteze eliberarea rapidă și în siguranță a acestor specii.

    (4)

    Nu se aplică pentru Raja microocellata, cu excepția zonelor 7e, 7f și 7g. Atunci când sunt capturate accidental, exemplarele din această specie nu trebuie vătămate. Exemplarele capturate se eliberează imediat. Pescarii trebuie încurajați să elaboreze și să utilizeze tehnici și echipamente care să faciliteze eliberarea rapidă și în siguranță a acestor specii. În limitele cotelor menționate anterior, capturile de Raja microocellata în zonele 7f și 7g trebuie să se limiteze la cantitățile indicate mai jos:

    Specia:

    Raja microocellata

    Zona:

    7f și 7 g

     

     

     

    Raja microocellata

     

    (RJE/7FG.)

     

     

    Belgia

    5

     (1)

    TAC de precauție

    Estonia

    0

     (1)

    Franța

    22

     (1)

    Germania

    0

     (1)

    Irlanda

    7

     (1)

    Lituania

    0

     (1)

    Țările de Jos

    0

     (1)

    Portugalia

    0

     (1)

    Spania

    6

     (1)

    Uniunea

    40

     (1)

    Regatul Unit

    46

     (1)

    TAC

     

    86

     

     

     

     

     

    (1)

    Condiție specială: din care până la 5 % se poate pescui în zona 7d și se raportează cu următorul cod: (RJE/*07D.). Această condiție specială nu aduce atingere interdicțiilor prevăzute în legislația Uniunii și în legislația Regatului Unit pentru zonele precizate în acestea.

    (5)

    În limitele cotei menționate anterior, în diviziunea 7e nu se pot pescui cantități de Raja microocellata mai mari decât cele indicate mai jos, pentru a se permite un pescuit-santinelă în scopul colectării de date bazate pe pescuit pentru stocul respectiv, astfel cum a fost evaluat de ICES.

    Specia:

    Raja microocellata

    Zona:

    7e

     

     

     

    Raja microocellata

     

    (RJE/07E.)

     

     

    Belgia

    1

    (1)

    TAC de precauție

    Estonia

    0

    (1)

    Franța

    6

    (1)

    Germania

    0

    (1)

    Irlanda

    2

    (1)

    Lituania

    0

    (1)

    Țările de Jos

    0

    (1)

    Portugalia

    0

    (1)

    Spania

    2

    (1)

    Uniunea

    11

    (1)

    Regatul Unit

    5

    (1)

    TAC

     

    16

     

     

     

     

     

    (1)

    Numai navele care participă la „programe de monitorizare” a pescuitului de Raja microocellata în zona 7e pot debarca capturi din acest stoc. Exemplarele capturate de alte nave nu trebuie vătămate și trebuie eliberate imediat. Fiecare parte stabilește în mod independent modul de alocare a cotei sale navelor care participă la programele sale de monitorizare. Navele participante vor avea obligația de a colecta și de a partaja date privind: debarcările și capturile aruncate înapoi în mare și, de preferință, datele biologice caracteristice ale capturii (lungime, greutate și sex).

    (7) În anexa IA partea B nota de subsol 2 tabelul 101, tabelele se înlocuiesc cu următorul text:

    Specia:

    Pisică de mare marmorată

    Zona:

    apele Uniunii din zona 8

     

    Raja undulata

     

     (RJU/8-C.)

     

    Belgia

    0

    TAC de precauție

    Franța

    13

    (1)

    Portugalia

    10

    Spania

    10

    (2)

    Uniunea

    33

    Regatul Unit

    0

    TAC

    33

     

     

     

     

    (1)

    Se poate aloca o cantitate suplimentară de 28,5 tone navelor care participă la pescuitul-santinelă pentru a permite colectarea de date bazate pe activitatea de pescuit pentru acest stoc, astfel cum a fost concepută de un institut științific național. Capturile din aceste alocări suplimentare se raportează separat (RJU/8-C.SEN). Franța comunică Comisiei denumirea (denumirile) navei (navelor) înainte de a permite efectuarea vreunei capturi. Acest lucru nu aduce atingere stabilității relative.

    (2)

    Se poate aloca o cantitate suplimentară de 21,5 tone navelor care participă la pescuitul-santinelă pentru a permite colectarea de date bazate pe activitatea de pescuit pentru acest stoc, astfel cum a fost concepută de un institut științific național. Capturile din aceste alocări suplimentare se raportează separat (RJU/8-C.SEN). Spania comunică Comisiei denumirea (denumirile) navei (navelor) înainte de a permite efectuarea vreunei capturi. Acest lucru nu aduce atingere stabilității relative.

    Specia:

    Pisică de mare marmorată

    Zona:

    apele Uniunii din zona 9

     

    Raja undulata

     

    (RJU/9-C.)

     

    Belgia

    0

    TAC de precauție

    Franța

    20

    Portugalia

    15

    (1)

    Spania

    15

    Uniunea

    50

    Regatul Unit

    0

     

    TAC

    50

     

     

     

     

    (1)

    Se poate aloca o cantitate suplimentară de 50 tone navelor care participă la pescuitul-santinelă pentru a permite colectarea de date bazate pe activitatea de pescuit pentru acest stoc, astfel cum a fost concepută de un institut științific național. Capturile din aceste alocări suplimentare se raportează separat (RJU/9-C.SEN). Portugalia comunică Comisiei denumirea (denumirile) navei (navelor) înainte de a permite efectuarea vreunei capturi. Acest lucru nu aduce atingere stabilității relative.

    (8) În partea B din anexa IA, tabelul 103 se înlocuiește cu următorul text:

     

     

     

    Tabelul

    103

     

     

     

    Specia:

    Macrou

     

     

    Zona:

    apele Uniunii din zonele 3a, 3b, 3c și 3d; apele Regatului Unit din zona 2a; apele Uniunii și apele Regatului Unit din zona 4; apele norvegiene din zonele 2a și 4a

     

    Scomber scombrus

     

     

    (MAC/2A34-N.)

     

    Belgia

    476

    (1)(2)

    TAC analitică

     

     

    Danemarca

    27 882

    (1)(2)(4)

    Se aplică articolul 7 alineatul (2) din prezentul regulament

    Germania

    496

    (1)(2)

    Franța

    1 498

    (1)(2)

    Țările de Jos

    1 508

    (1)(2)

    Suedia

    4 569

    (1)(2)(3)

    Uniunea

    36 429

    (1)(2)

    TAC

     

    739 386

     

     

     

     

     

    (1)

    Condiție specială: în limitele acestor cote, în următoarele zone nu se pot pescui cantități mai mari decât cele indicate mai jos:

     

    3a
    (MAC/*03 A.)

    apele Regatului Unit și apele Uniunii din zonele 3a, 4b și 4c
    (MAC/*3A4BC.)

    4b
    (MAC/*04 B)

    4c
    (MAC/*04C.)

    apele Regatului Unit și apele internaționale din zonele 2a, 5b, 6, 7, 8d, 8e, 12 și 14
    (MAC/*2AX14.)

    Belgia

    0

    0

    0

    0

    286

    Danemarca

    0

    4 130

    0

    0

    9 775

    Germania

    0

    0

    0

    0

    298

    Franța

    0

    490

    0

    0

    899

    Țările de Jos

    0

    490

    0

    0

    905

    Suedia

    0

    0

    390

    10

    2 741

    Uniunea

    0

    5 110

    390

    10

    14 903

    (2)

    În limitele acestor cote și cu acordul statului de coastă în cauză, în următoarele două zone nu se pot pescui cantități mai mari decât cele indicate mai jos:

     

     

    apele norvegiene din zonele 2a și 4a (MAC/*02A4AN-)

    apele Insulelor Feroe (MAC/*FRO1)

     

     

     

     

     

    Belgia

    0

    Urmează să se stabilească

     

     

     

     

     

    Danemarca

    0

    Urmează să se stabilească

     

     

     

     

     

    Germania

    0

    Urmează să se stabilească

     

     

     

     

     

    Franța

    0

    Urmează să se stabilească

     

     

     

     

     

    Țările de Jos

    0

    Urmează să se stabilească

     

     

     

     

     

    Suedia

    0

    Urmează să se stabilească

     

     

     

     

     

    Uniunea

    0

    Urmează să se stabilească

     

     

     

     

    (3)

    Condiție specială: inclusiv următorul tonaj ce poate fi capturat în apele norvegiene din zonele 2a și 4a (MAC/*2A4AN):

     

    322

     

     

     

     

    Atunci când se pescuiește în temeiul prezentei condiții speciale, capturile accidentale de cod, eglefin, polac, merlan și cod saithe trebuie deduse din cotele alocate acestor specii.

    (4)

    În limitele acestei cote, Danemarca efectuează următoarele transferuri, pentru a fi pescuite în apele Regatului Unit și în apele Uniunii din zonele 6, 7, 8d; în apele Uniunii din zonele 8a, 8b și 8e; în apele internaționale din zonele 12 și 14; și în apele Regatului Unit și apele internaționale din zonele 2a și 5b (MAC/*2A14):

     

    Germania

    531

     

     

     

     

     

     

    Spania

    1

     

     

     

     

     

     

    Estonia

    4

     

     

     

     

     

     

    Franța

    354

     

     

     

     

     

     

    Irlanda

    1 769

     

     

     

     

     

     

    Letonia

    3

     

     

     

     

     

     

    Lituania

    3

     

     

     

     

     

     

    Țările de Jos

    774

     

     

     

     

     

     

    Polonia

    37

     

     

     

     

     

    (9) În anexa IA partea B tabelul 106, nota de subsol 1 se înlocuiește cu următorul text:

    „Se poate pescui numai în apele Uniunii din zona 4 (SOL/*04-EU).”

    (10)Anexa IG se înlocuiește cu următorul text:

    ANEXA IG

    ZONA CONVENȚIEI WCPFC

     

     

    Tabelul

    1

     

    Specia:

    Ton obez

    Thunnus obesus

    Zona:

    Zona Convenției WCPFC

    (BET/WCPFC)

    Uniunea

    2 000

    (1)

    TAC de precauție

    TAC

    Nu se aplică

    (1)

    (1)

    Această cotă poate fi pescuită doar de nave care folosesc paragate.

     

     

    Tabelul

    2

     

    Specia:

    Pește-spadă

    Xiphias gladius

    Zona:

    zona Convenției WCPFC la sud de 20° S

    (SWO/F7120S.)

    Uniunea

    3 170,36

    TAC de precauție

    TAC

    Nu se aplică

    (11)Anexa IH se înlocuiește cu următorul text:

    ANEXA IH

    ZONA CONVENȚIEI SPRFMO

     

     

    Tabelul

    1

     

    Specia:

    -

    Dissostichus spp.

    Zona:

    Zona Convenției SPRFMO, blocurile de cercetare A și B(1)

    (TOT/SPR-AB)

    TAC

    162

    (2)(3)(4)

    TAC de precauție

    (1)

    Blocul de cercetare A:

    -NW

    50°30’S, 136°E

    -NE

    50°30’S, 140°30’E

    -SE

    54°50’S, 140°30’E

    -SW

    54°50’S, 136°E

    Blocul de cercetare B:

    -NW

    52°45’S, 140°30’E

    -NE

    52°45’S, 145°30’E

    -SE

    54°50’S, 145°30’E

    -SW

    54°50’S, 140°30’E

    (2)

    Această TAC anuală se aplică doar pescuitului de explorare. Pescuitul se limitează la adâncimi cuprinse între 600 m și 2 500 m. Pescuitul se limitează la o singură ieșire în larg cu o durată maximă de 60 de zile consecutive, care poate avea loc în orice moment între 1 mai și 15 noiembrie 2024. În perioada 1-15 noiembrie 2024, paragatele se instalează numai pe timp de noapte și toate activitățile de pescuit încetează imediat în cazul morții:

    a)uneia dintre următoarele specii: albatrosul călător (Diomedea exulans), albatrosul cu cap cenușiu (Thalassarche chrysostoma), albatrosul cu sprâncene negre (Thalassarche melanophris), petrelul cenușiu (Procellaria cinerea), petrelul mătăsos (Pterodroma mollis); sau

    b)a trei exemplare din oricare dintre următoarele specii: albatrosul fuliginos (Phoebetria palpebrata), petrelul uriaș de sud (Macronectes giganteus) și petrelul uriaș de nord (Macronectes halli).

    Pescuitul este limitat, de asemenea, la un număr maxim de 5 000 de cârlige pe paragat, cu un număr maxim de 100 de paragate. Paragatele se așază la o distanță de cel puțin 3 mile marine unul de celălalt și nu se instalează în locații anterioare de paragate în termen de un an calendaristic. Activitățile de pescuit încetează fie la atingerea TAC, fie atunci când au fost așezate și ridicate 100 de paragate, oricare dintre acestea survine mai întâi.

    (3)

    Din care până la 129 de tone pot fi pescuite în blocul de cercetare A. Capturile de Dissostichus spp. din blocul de cercetare A se raportează separat (TOT/SPR-A).

    (4)

    Din care până la 33 de tone pot fi pescuite în blocul de cercetare B. Capturile de Dissostichus spp. din blocul de cercetare B se raportează separat (TOT/SPR-B).

     

     

    Tabelul

    2

     

    Specia:

    Stavrid

    Engraulis encrasicolus

    Zona:

    Zona Convenției SPRFMO

    (CJM/SPRFMO)

    Germania

    18 622,82

    TAC analitică

    Țările de Jos

    20 185,21

    Articolul 3 alineatele (2) și (3) din Regulamentul (CE) nr. 847/96 nu se aplică

    Lituania

    12 958,23

    Articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 847/96 nu se aplică

    Polonia

    22 280,74

    Uniunea

    74 047,00

    TAC

    Nu se aplică

    (12)În anexa VI, punctul 4 se înlocuiește cu următorul text:

    „(4)Numărul maxim al navelor de pescuit din fiecare stat membru care pot fi autorizate să pescuiască, să rețină la bord, să transbordeze, să transporte sau să debarce ton roșu în estul Oceanului Atlantic și în Marea Mediterană.

    Tabelul A

    Numărul navelor de pescuit(1)(2)

    Grecia(3)

    Spania

    Franța

    Croația

    Italia

    Cipru(4)

    Malta(5)

    Portugalia

    Nave de pescuit cu plase-pungă(6)

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    Nave de pescuit cu paragate

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    Nave de pescuit cu momeală

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    Linii de pescuit

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    Traulere

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    Nave de mici dimensiuni

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    Alte nave de pescuit tradițional(7)

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    (1)    Cifrele din acest tabel vor fi stabilite după aprobarea planului de pescuit al Uniunii și a planului de gestionare a activității de creștere și a capacității de pescuit de către ICCAT, în conformitate cu recomandările ICCAT aplicabile și cu normele Uniunii.

    (2)    Cifrele din acest tabel pot fi majorate, cu condiția respectării obligațiilor Uniunii la nivel internațional.

    (3)    O navă de pescuit cu plasă-pungă de dimensiune medie a fost înlocuită cu cel mult 10 nave de pescuit cu paragate sau cu o navă de pescuit cu plasă-pungă de dimensiune mică și trei alte nave de pescuit tradițional.

    (4)    O navă de pescuit cu plasă-pungă de dimensiune medie poate fi înlocuită cu cel mult 10 nave de pescuit cu paragate sau cu o navă de pescuit cu plasă-pungă de dimensiune mică și cel mult trei nave de pescuit cu paragate.

    (5)    O navă de pescuit cu plasă-pungă de dimensiune medie poate fi înlocuită cu cel mult 10 nave de pescuit cu paragate.

    (6)    Numărul individual de nave de pescuit cu plasă-pungă din acest tabel este rezultatul transferurilor între statele membre și nu constituie drepturi istorice pentru viitor.

    (7)    Nave de pescuit polivalente, care sunt echipate cu mai multe unelte (paragate, linii de pescuit, unelte de pescuit la trenă).

    (13) În anexa VI, punctul 5 se înlocuiește cu următorul text:

    „(5)Numărul maxim de capcane utilizate pentru pescuitul de ton roșu în estul Oceanului Atlantic și în Marea Mediterană autorizate de fiecare stat membru

    Număr maxim de capcane(1)

    Statul membru

    Număr de capcane

    Spania

    pm

    Italia

    pm

    Portugalia

    pm

    (1)    Cifrele din acest tabel vor fi adaptate după aprobarea planului de pescuit al Uniunii și a planului de gestionare a activității de creștere și a capacității de pescuit de către ICCAT, în conformitate cu recomandările ICCAT aplicabile și cu normele Uniunii.

    (14) În anexa VI, punctul 6 se înlocuiește cu următorul text:

    „(6)Capacitatea maximă de creștere și de îngrășare a tonului roșu pentru fiecare stat membru și volumul maxim al intrărilor de ton roșu sălbatic capturat pe care fiecare stat membru îl poate repartiza fermelor sale piscicole din estul Oceanului Atlantic și din Marea Mediterană

    Tabelul A

    Capacitatea maximă de creștere și de îngrășare a tonului(1)

    Număr de ferme

    Capacitate (în tone)

    Grecia

    pm

    pm

    Spania

    pm

    pm

    Croația

    pm

    pm

    Italia

    pm

    pm

    Cipru

    pm

    pm

    Malta

    pm

    pm

    Portugalia

    pm

    pm

    (1)    Cifrele din acest tabel vor fi adaptate după aprobarea planului de pescuit al Uniunii și a planului de gestionare a activității de creștere și a capacității de pescuit de către ICCAT, în conformitate cu recomandările ICCAT aplicabile și cu normele Uniunii.

    Tabelul B

    Volumul maxim al intrărilor de ton roșu sălbatic capturat (în tone)(1)

    Grecia

    pm

    Spania

    pm

    Croația

    pm

    Italia

    pm

    Cipru

    pm

    Malta

    pm

    Portugalia

    pm

    (1)    Cifrele din acest tabel vor fi adaptate după aprobarea planului de pescuit al Uniunii și a planului de gestionare a activității de creștere și a capacității de pescuit de către ICCAT, în conformitate cu recomandările ICCAT aplicabile și cu normele Uniunii.

    (15)Anexa IX se înlocuiește cu următorul text:

    ANEXA IX

    ZONA CONVENȚIEI WCPFC

    1.    Numărul maxim de nave de pescuit ale Uniunii care utilizează paragate, autorizate să pescuiască pește-spadă (Xiphias gladius) în zona convenției WCFPC situată la sud de 20° S

    Spania

    14

    Uniunea

    14

    2    Numărul maxim de nave cu plasă-pungă ale Uniunii autorizate să pescuiască ton tropical în zone ale convenției WCFPC situate între 20° N și 20° S

    Spania

    4

    Uniunea

    4

    (13)În anexa XI, punctul 2 se înlocuiește cu următorul text:

    „2.    În partea B din anexa IA la Regulamentul (UE) 2023/194, tabelele pentru macrou (Scomber scombrus) în apele Uniunii din diviziunile ICES 3a, 3b, 3c și 3d; în apele Regatului Unit din diviziunea 2a; în apele Uniunii și apele Regatului Unit din subzona ICES 4; și în apele norvegiene din diviziunile 2a și 4a se înlocuiesc cu următorul text:

    Specia:

    Macrou

    Scomber scombrus

    Zona:

    apele Uniunii din zonele 3a, 3b, 3c și 3d; apele Regatului Unit din zona 2a; apele Uniunii și apele Regatului Unit din zona 4; apele norvegiene din zonele 2a și 4a

    (MAC/2A34-N.)

    Belgia

     

    501

    (1)(2)

    TAC analitică

    Danemarca

     

    29 446

    (1)(2)(4)

    Se aplică articolul 8 alineatul (2) din prezentul regulament

    Germania

     

    523

    (1)(2)

     

     

     

    Franța

     

    1 579

    (1)(2)

     

     

     

    Țările de Jos

     

    1 589

    (1)(2)

     

     

     

    Suedia

     

    4 743

    (1)(2)(3)

     

     

     

    Uniunea

     

    38 381

    (1)(2)

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    TAC

     

    782 066

     

     

     

     

    (1)

    Condiție specială: în limitele acestor cote, în următoarele zone nu se pot pescui cantități mai mari decât cele indicate mai jos:

     

    3a

    apele Regatului Unit și apele Uniunii din zonele 3a, 4b și 4c

    4b

    4c

    apele Regatului Unit și apele internaționale din zonele 2a, 5b, 6, 7, 8d, 8e, 12 și 14

     

     

    (MAC/*03 A.)

    (MAC/*3A4BC.)

    (MAC/*04 B)

    (MAC/*04C.)

    (MAC/*2AX14.)

    Belgia

    0

    0

    0

    0

    301

    Danemarca

    0

    4 130

    0

    0

    10 312

    Germania

    0

    0

    0

    0

    314

    Franța

    0

    490

    0

    0

    947

    Țările de Jos

    0

    490

    0

    0

    953

    Suedia

    0

    0

    390

    10

    2 846

    Uniunea

    0

    5 110

    390

    10

    15 673

    (2)

    În limitele acestor cote și cu acordul statului de coastă în cauză, în următoarele două zone nu se pot pescui cantități mai mari decât cele indicate mai jos:

     

     

     apele norvegiene din zonele 2a și 4a (MAC/*02A4AN-)

    apele Insulelor Feroe (MAC/*FRO1)

     

     

     

     

    Belgia

    0

    0

     

     

     

     

    Danemarca

    0

    0

     

     

     

     

    Germania

    0

    0

     

     

     

     

    Franța

    0

    0

     

     

     

     

    Țările de Jos

    0

    0

     

     

     

     

    Suedia

    0

    0

     

     

     

     

    Uniunea

    0

    0

     

     

     

    (3)

    Condiție specială: inclusiv următorul tonaj ce poate fi capturat în apele norvegiene din zonele 2a și 4a (MAC/*2A4AN): 

     

    266

     

     

     

     

    Atunci când se pescuiește în temeiul prezentei condiții speciale, capturile accidentale de cod, eglefin, polac, merlan și cod saithe trebuie deduse din cotele alocate acestor specii.

    (4)

    În limitele acestei cote, Danemarca efectuează următoarele transferuri, pentru a fi pescuite în apele Regatului Unit și în apele Uniunii din zonele 6, 7, 8d; în apele Uniunii din zonele 8a, 8b și 8e; în apele internaționale din zonele 12 și 14; și în apele Regatului Unit și apele internaționale din zonele 2a și 5b (MAC/*2A14):

     

    Germania

    749

     

     

     

     

     

    Spania

    1

     

     

     

     

     

    Estonia

    6

     

     

     

     

     

    Franța

    499

     

     

     

     

     

    Irlanda

    2 495

     

     

     

     

     

    Letonia

    5

     

     

     

     

     

    Lituania

    5

     

     

     

     

     

    Țările de Jos

    1 092

     

     

     

     

     

    Polonia

    53

     

     

     

     

    Top