Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52024DC0186

    EVALUAREA ANUALĂ A COMISIEI a rapoartelor anuale de activitate ale statelor membre privind creditele la export în sensul Regulamentului (UE) nr. 1233/2011

    COM/2024/186 final

    Bruxelles, 3.5.2024

    COM(2024) 186 final

    EVALUAREA ANUALĂ A COMISIEI

    a rapoartelor anuale de activitate ale statelor membre privind creditele la export în sensul Regulamentului (UE) nr. 1233/2011


    1. Introducere:

    Prezenta evaluare anuală pentru anul 2021 privind activitățile de credit la export care beneficiază de susținere oficială este realizată în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1233/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 noiembrie 2011 privind aplicarea anumitor orientări în domeniul creditelor la export care beneficiază de susținere oficială. Ea acoperă activitățile de credit la export care beneficiază de susținere oficială, desfășurate de agențiile de creditare a exportului (ACE) ale statelor membre și se bazează pe informațiile furnizate de statele membre în rapoartele anuale de activitate pe care acestea le pun la dispoziția Comisiei tot în temeiul regulamentului. Rapoartele urmează un model standardizat (denumit și „model de listă de verificare”) care a fost revizuit și îmbogățit de-a lungul timpului. Cea mai recentă actualizare a modelului, aplicabilă începând cu anul de raportare 2020, include mai multe detalii în ceea ce privește drepturile omului, schimbările climatice și protecția mediului.

    2. Rapoarte anuale de activitate primite pentru anul calendaristic 2021:

    Douăzeci de state membre au acordat credite la export care beneficiază de susținere oficială în 2021 în limitele domeniului de aplicare al Acordului privind creditele la export care beneficiază de susținere oficială și au prezentat un raport anual de activitate pentru anul 2021: Austria, Belgia, Cehia, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Luxemburg, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Țările de Jos și Ungaria.

    Celelalte state membre, Bulgaria, Cipru, Grecia, Irlanda, Letonia, Lituania și Malta, au confirmat că nu au acordat credite la export care beneficiază de susținere oficială în cursul anului de raportare.

    3. Analiza rapoartelor anuale de activitate:

    (a)Informații generale:

    În 2021, toate cele douăzeci de state membre care au acordat credite la export care beneficiază de susținere oficială au fost furnizori de acoperire pură, ceea ce înseamnă credite la export sub formă de garanții și/sau produse de asigurare. Treisprezece dintre aceste state membre (Belgia, Croația, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Polonia, Slovacia, Spania și Suedia) au fost furnizori de susținere financiară oficială, și anume finanțare directă, refinanțare a împrumuturilor comerciale pentru operațiuni de credit la export sau sprijin privind rata dobânzii. Un număr mic de state membre (Austria, Ungaria, Portugalia, Polonia, Spania) raportează că sunt furnizori de ajutor condiționat, o formă de credite la export cu un element concesional, reglementate în contextul acordului OCDE.

    Acordul privind creditele la export care beneficiază de susținere oficială și recomandările OCDE privind modul de abordare a riscurilor asociate creditelor la export care beneficiază de susținere oficială asigură armonizarea practicilor în întreaga UE. În acest cadru, guvernele își elaborează propriile politici. Majoritatea ACE au norme suplimentare față de cele din orientările OCDE, cum ar fi cele privind conținutul național și local, și standarde mai stricte, inclusiv pentru a reflecta propriile politici naționale și angajamente internaționale, în special în ceea ce privește protecția climei. Unele ACE aleg să ofere programe adaptate anumitor sectoare sau anumitor obiective. Acest lucru poate reflecta particularitățile înțelegerilor sectoriale separate din acord, ale structurilor de coasigurare sau ale orientărilor strategice.

    Structura organizatorică a ACE și guvernanța pentru furnizarea de acoperire diferă în UE. Creditele la export care beneficiază de susținere oficială sunt gestionate de mai mult de douăzeci și șase de organisme în UE, fie agenții publice, fie întreprinderi private care își desfășoară activitatea sub mandat public și sub supraveghere guvernamentală. Acestea sunt enumerate în anexa 1. Statele membre care oferă atât acoperire, cât și finanțare au de regulă o instituție separată dedicată acestui din urmă scop, denumită uneori EXIM-bancă (pentru export-import).

    (b)Volumul de susținere oficială:

    Rapoartele anuale de activitate furnizează informații financiare relevante privind susținerea oficială acordată de ACE, în conformitate cu cadrele legislative și structura organizatorică a statelor membre respective. Comisia nu are nicio observație cu privire la aspectele financiare ale rapoartelor anuale de activitate pe 2021. Acest lucru nu aduce atingere prerogativelor instituțiilor statelor membre în exercitarea supravegherii programelor naționale de credite la export.

    Pentru susținerea oficială sub formă de acoperire pură, tabelul de mai jos enumeră expunerile la risc nominale totale raportate la 31 decembrie 2021 pentru cei mai mari furnizori din UE:

    Tabelul 1. Susținerea oficială sub formă de „acoperire pură” în 2021 (în miliarde EUR)

    Cei mai mari contribuitori din UE, în funcție de expunerea la risc nominală totală

    Expunerea totală cu acoperire pură în UE

    340

    Germania

    90

    Italia

    64

    Franța

    60

    Suedia

    35

    Țările de Jos

    30

    În ceea ce privește susținerea financiară oficială, tabelul de mai jos indică, pentru furnizorii mai mari din UE, valoarea nominală raportată a portofoliului de împrumuturi care beneficiază de susținere oficială la 31 decembrie 2021:

    Tabelul 2. Susținerea oficială sub formă de susținere financiară oficială în 2021 (în miliarde EUR)

    Cei mai mari contribuitori din UE, în funcție de valoarea nominală a portofoliului de împrumuturi care beneficiază de susținere oficială

    Portofoliul total de împrumuturi în UE

    92

    Italia

    39

    Germania

    18

    Franța

    14

    Finlanda

    8

    Suedia

    7

    Notă: Cifrele din tabelele 1 și 2 nu trebuie cumulate. Nu numai că natura instrumentului este diferită, dar același stat membru poate sprijini aceeași operațiune de credit la export atât prin finanțare directă, cât și prin acoperire pură.

    (c)Abordarea riscurilor legate de mediu:

    Recomandarea OCDE referitoare la abordările comune privind creditele la export care beneficiază de susținere oficială și la obligațiile de diligență socială și în domeniul mediului stabilește principii comune pentru îndeplinirea obligației de diligență socială și în materie de mediu. Toate statele membre ale UE aderă la recomandare, în temeiul căreia ele identifică și abordează potențialele efecte și riscuri asociate cererilor de susținere oficială. Recomandarea menționată se bazează pe standarde bine stabilite, cum ar fi Standardele privind performanțele sociale și de mediu ale Corporației Financiare Internaționale, pe Orientările Grupului Băncii Mondiale privind mediul, sănătatea și siguranța, pe politicile de salvgardare ale Băncii Mondiale, precum și pe standardele de mediu și sociale ale Băncii Mondiale. Recomandarea acoperă aspecte-cheie de mediu, cum ar fi emisiile atmosferice, inclusiv emisiile de gaze cu efect de seră, utilizarea eficientă a resurselor, gestionarea deșeurilor, zgomotul și vibrațiile, gestionarea materialelor periculoase, impactul asupra ecosistemelor, protecția biodiversității și utilizarea semnificativă a resurselor naturale. Aceasta include, de asemenea, cerințe privind pregătirea și răspunsul în situații de urgență, astfel încât titularii de proiecte să fie în măsură să reacționeze în situații accidentale și de urgență într-un mod adecvat, pentru a preveni și a atenua impactul asupra mediului.

    Politicile UE privind diligența necesară și procedurile de evaluare a riscurilor ale ACE se bazează în mare măsură pe recomandare, chiar dacă ea joacă un rol neexclusiv, iar politicile se bazează pe alte standarde și pe acquis-ul UE. Toate statele membre care acordă credite la export care beneficiază de susținere oficială raportează conformitatea cu dimensiunea de mediu a recomandării și faptul că aceasta face parte integrantă din sistemele lor de diligență și de gestionare a riscurilor și din procesul lor decizional. Procedurile de evaluare ex ante depind de tipul, dimensiunea și categoria unei anumite cereri de credit la export care beneficiază de susținere oficială. Riscurile sunt identificate, clasificate și evaluate și pot avea repercusiuni asupra eligibilității pentru susținere. Toate ACE ale UE au confirmat că au examinat toate cererile de credite la export care beneficiază de susținere oficială în scopul de a identifica necesitatea efectuării unei analize de mediu.

    În conformitate cu recomandarea, ACE trebuie să clasifice aceste cereri, în funcție de potențialul impact negativ asupra mediului, în trei categorii de risc: ridicat (categoria A), mediu (categoria B) sau scăzut (categoria C). Multe state membre raportează că aplică recomandarea în sens mai larg decât domeniul său de aplicare. Aceasta include clasificarea tuturor operațiunilor, inclusiv a celor în cazul cărora ele sprijină o cotă care se situează sub 10 milioane DST, care, în principiu, nu ar fi incluse în etapa de screening. Statele membre raportează că a fost efectuată o evaluare a impactului social și asupra mediului (Environmental and Social Impact Assessment - ESIA) în conformitate cu articolul 18 din recomandare pentru toate cererile din categoria A pentru care ACE și-a asumat un angajament final. Pentru cererile din categoria B, statele membre raportează că solicitanții au furnizat întotdeauna suficiente informații cu privire la impactul relevant al proiectului asupra mediului, în conformitate cu articolul 19 din recomandare. Înainte de a lua o decizie de acordare a susținerii pentru proiectele din categoria A sau B, ACE au raportat că au evaluat întotdeauna informațiile care rezultă din etapele de screening și de examinare a operațiunilor. Informațiile relevante au fost primite prin intermediul rapoartelor de evaluare a impactului social și asupra mediului (ESIA), dar și datorită formularelor și chestionarelor de cerere ale ACE, cercetării documentare, vizitelor la fața locului, cercetărilor efectuate de consultanți externi și contactelor directe cu solicitanții.

    Statele membre nu au raportat situații de neconformitate permanentă, deși neconformități minore pot apărea, cum ar fi nerespectarea termenelor de transmitere a informațiilor sau a rapoartelor. Situațiile de neconformitate sunt soluționate în coordonare cu sponsorii proiectului, prin schițarea unor acțiuni corective și măsuri de atenuare monitorizate în timp sau prin retragerea susținerii sau refuzarea despăgubirilor.

    (d)Luarea în considerare a obiectivelor legate de schimbările climatice:

    Comisia salută faptul că obiectivele privind schimbările climatice sunt incluse din ce în ce mai mult în orientările OCDE și în politicile care reglementează modul în care funcționează ACE.

    De la adoptarea în 2016 a Înțelegerii sectoriale privind cărbunele, niciun stat membru al UE nu a acordat susținere oficială centralelor electrice pe bază de cărbune. Înțelegerea sectorială a fost eliminată în 2021, când participanții au ajuns la un acord de interzicere a susținerii pentru energia pe bază de cărbune fără reducere a emisiilor. Ulterior, Comisia a propus noi modificări ale Acordului OCDE în conformitate cu angajamentele UE asumate în cadrul Acordului de la Paris și al Pactului verde, bazându-se pe revizuirea politicii comerciale a Comisiei din februarie 2021 („O politică comercială deschisă, durabilă și fermă”) și pe concluziile Consiliului European privind creditele la export din 15 martie 2022 („Pactul UE privind clima pentru finanțarea exporturilor”).

    Pe lângă aplicarea normelor sectoriale legate de climă din Acordul OCDE, șaisprezece state membre au instituit politici specifice privind schimbările climatice. Două state membre menționează că utilizează taxonomia UE pentru activități sustenabile ca indice de referință pentru a evalua cererile de sprijin. Formalizarea politicilor de eliminare treptată pentru operațiunile de credit la export în sectorul energetic al combustibililor fosili reprezintă un efort continuu; Comisia salută intenția exprimată în concluziile Consiliului privind creditele la export din 15 martie 2022, potrivit căreia statele membre vor stabili, până la sfârșitul anului 2023, termene bazate pe date științifice în acest scop.

    (e)Diligența necesară în domeniul social și al drepturilor omului:

    Pe lângă dimensiunea sa de mediu, Recomandarea OCDE din 2012 privind abordările comune stabilește principii pentru îndeplinirea obligației de diligență socială. Ea acoperă principalele efecte sociale potențiale legate de proiecte, inclusiv asupra muncii și a condițiilor de muncă (de exemplu, tratamentul echitabil, discriminarea, libertatea de asociere, negocierea colectivă, cazarea lucrătorilor), sănătatea, siguranța și securitatea comunității (de exemplu, expunerea comunității la boli, utilizarea personalului de securitate), achiziționarea de terenuri și relocarea involuntară (de exemplu, strămutarea fizică, strămutarea economică), colaborarea adecvată cu comunitățile afectate (de exemplu, procesul de consultare și participare în cunoștință de cauză, mecanismul de soluționare a reclamațiilor), popoarele indigene (de exemplu, procesul de acordare a consimțământului în mod liber, în prealabil și în cunoștință de cauză), patrimoniul cultural. Aceasta acoperă, de asemenea, principalele efecte asupra drepturilor omului referitoare la proiect, inclusiv munca forțată, munca copiilor, problematica egalității de gen și situațiile legate de securitate și sănătate în muncă care pun viața în pericol. Se acordă o atenție deosebită grupurilor vulnerabile.

    Practicile de diligență necesară raportate de ACE din UE sunt similare celor pentru riscurile legate de mediu. Toate cele douăzeci de state membre raportoare care acordă susținere oficială indică respectarea dimensiunii sociale și a drepturilor omului din Recomandarea OCDE privind abordările comune și faptul că aceasta face parte integrantă din sistemele lor decizionale, de diligență necesară și de gestionare a riscurilor. Toate au confirmat că au examinat toate cererile cu scopul de a identifica dacă trebuie efectuată o evaluare în domeniul social și al drepturilor omului. Ele au raportat că a fost efectuată o ESIA pentru toate cererile din categoria A. Pentru cererile din categoria B, ele au raportat că solicitanții au furnizat întotdeauna informații suficiente pentru a aborda efectele relevante ale proiectului. Înainte de a lua o decizie de acordare a susținerii oficiale pentru proiectele din categoria A sau B care ar putea avea un impact negativ asupra domeniului social și al drepturilor omului, statele membre raportează că ACE de pe teritoriul lor au evaluat întotdeauna informațiile care au rezultat din etapele de screening și de examinare, așa cum au făcut-o și în cazul riscurilor de mediu.

    Statele membre nu au raportat situații de nerespectare permanentă a proceselor lor de diligență necesară în domeniul social și al drepturilor omului. Deși o ACE a UE a dezvoltat un mecanism de soluționare a reclamațiilor pe site-ul său web în 2021, nu toate ACE au avut, în 2021, un proces de consultare participativă și un mecanism de soluționare a reclamațiilor pentru comunitățile afectate. Aceasta nu înseamnă că nu există nicio consultare, deoarece sponsorilor de proiecte li se poate cere să instituie mecanisme indiferent de implicarea ACE, dar acesta este un domeniu în care se mai pot încă aduce îmbunătățiri.

    (f)Măsuri de combatere a dării și luării de mită:

    Toate statele membre care acordă credite la export care beneficiază de susținere oficială raportează respectarea Recomandării OCDE privind combaterea luării și dării de mită și creditele la export care beneficiază de susținere oficială. Această recomandare conține măsuri de screening, de efectuare a diligenței necesare, de evaluare și de luare a deciziilor cu privire la eligibilitatea pentru acordarea de sprijin cu scopul de a descuraja darea sau luarea de mită în cazul creditelor la export care beneficiază de susținere oficială. În special, aceasta înseamnă să se verifice dacă părțile implicate în operațiuni nu sunt enumerate în listele de excludere ale instituțiilor financiare multilaterale.

    (g)Practici de creditare sustenabilă:

    Toate statele membre care acordă credite la export care beneficiază de susținere oficială raportează respectarea Recomandării OCDE privind practicile de creditare sustenabilă și creditele la export care beneficiază de susținere oficială. Recomandarea urmărește să asigure mobilizarea finanțării nevoilor de dezvoltare ale țărilor cu venituri mai mici fără ca acestea să acumuleze datorii excesive în viitor. Aderarea la recomandare este strâns legată de respectarea strictă a politicilor Băncii Mondiale și ale Fondului Monetar Internațional (FMI) în ceea ce privește condiționalitatea limitării datoriei pentru împrumuturile neconcesionale, precum și în ceea ce privește creditarea sustenabilă. În temeiul recomandării, țările aderente au convenit, de asemenea, asupra unor măsuri importante de asigurare a transparenței, care includ furnizarea de informații către Banca Mondială și FMI. În majoritatea cazurilor, evaluările privind sustenabilitatea datoriei fac parte din evaluările generale ale riscurilor la nivel național care afectează politicile de acoperire la nivel de țară ale ACE.

    (h)Alte informații incluse în rapoartele anuale de activitate:

    Statele membre urmăresc să asigure faptul că ACE funcționează cât mai transparent posibil, respectând în același timp confidențialitatea informațiilor comerciale sensibile. În conformitate cu Recomandarea OCDE privind abordările comune, procedura armonizată în întreaga UE este publicarea de informații detaliate pentru proiectele care ar putea avea efecte sociale sau de mediu negative. ACE au dezvăluit întotdeauna toate informațiile necesare în temeiul articolelor 39 și 41 din recomandare, și anume informații ex ante relevante pentru proiectele din categoria A, inclusiv evaluări ale impactului social și asupra mediului, și informații ex post pentru toate proiectele din categoriile A și B care beneficiază de susținere, prin intermediul paginilor de internet dedicate de pe site-urile lor, menționate în anexa 2.

    Numeroase ACE din UE au o politică de responsabilitate socială a întreprinderilor care implică de obicei nu numai eforturi interne, ci și un dialog strâns cu clienții ACE. În acest context, ACE își evaluează din ce în ce mai mult practicile și elaborează planuri de reducere a impactului lor asupra mediului, inclusiv estimări ale amprentei de carbon.

    4. Respectarea de către ACE a obiectivelor și obligațiilor Uniunii:

    Articolul 3 din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE) enumeră obiectivele generale ale Uniunii Europene; articolul 21 stabilește principiile și obiectivele acțiunii externe a Uniunii. Potrivit articolului 3 alineatul (5) din TUE, în relațiile sale cu restul comunității internaționale, Uniunea Europeană „contribuie la [...] dezvoltarea durabilă a planetei, solidaritatea și respectul reciproc între popoare, comerțul liber și echitabil, eliminarea sărăciei și protecția drepturilor omului și, în special, a drepturilor copilului, precum și la respectarea strictă și dezvoltarea dreptului internațional, inclusiv respectarea principiilor Cartei Organizației Națiunilor Unite”. În ceea ce privește politica comercială comună a UE, principiile și obiectivele acțiunii externe a Uniunii sunt menționate la articolul 206 și la articolul 207 alineatul (1) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

    Comisia consideră că informațiile disponibile oferă dovezi conform cărora activitățile de credit la export care beneficiază de susținere oficială din UE respectă articolele 3 și 21 din TUE. Recomandările OCDE oferă un cadru pentru gestionarea programelor de credit la export ale statelor membre. De asemenea, statele membre își stabilesc propriile politici pe baza acestor recomandări și în conformitate cu obiectivele UE. În ceea ce privește respectarea obligațiilor internaționale și a obligațiilor din legislația UE în domeniul concurenței, nu au existat litigii la nivelul Organizației Mondiale a Comerțului legate de activitățile de credit la export ale vreunui stat membru al UE pentru anul 2021, iar Comisia nu a primit nicio plângere privind posibile încălcări ale reglementărilor UE care implică ACE din UE.

    Parlamentul European a invitat Comisia să facă o declarație cu privire la respectarea sau nerespectarea de către statele membre a obiectivelor și obligațiilor UE în cursul furnizării creditelor la export care beneficiază de susținere oficială. Comisia și-a realizat evaluarea anuală în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1233/2011. Ca atare, evaluarea Comisiei are la bază rapoartele anuale de activitate prezentate de statele membre și nu poate fi considerată exhaustivă.

    Top

    Bruxelles, 3.5.2024

    COM(2024) 186 final

    ANEXE

    la

    EVALUAREA ANUALĂ A COMISIEI

    a rapoartelor anuale de activitate ale statelor membre privind creditele la export în sensul Regulamentului (UE) nr. 1233/2011


    ANEXA 1

    Lista agențiilor de creditare a exportului din UE care au raportat anumite activități în 2021 în sensul Regulamentului (UE) nr. 1233/2011

    Tabel. ACE din UE active în 2021

    Țara

    Denumirea și statutul ACE

    Austria

    Oesterreichische Kontrollbank AG (OeKB) îndeplinește funcția de ACE în numele și în contul Republicii Austria în cadrul Legii privind garanțiile la export.

    Belgia

    Credendo, ACE, este o instituție financiară publică autonomă, cu personalitate juridică, garantată de statul belgian.

    Croația

    Banca Croată pentru Reconstrucție și Dezvoltare (HBOR) îndeplinește funcția de ACE națională și oferă servicii de asigurare a creditelor la export în contul și în numele Republicii Croația.

    Republica Cehă

    Atât Agenția pentru asigurarea și garantarea creditelor de export („EGAP”), o societate specializată de asigurări de credite deținută de stat, cât și Banca de Export a Cehiei („CEB”), o bancă specializată constituită ca societate pe acțiuni deținută de statul ceh, îndeplinesc funcția de ACE și furnizează diferite programe (produse bancare și de asigurări).

    Danemarca

    Eksport Kredit Fonden (EKF), ACE din Danemarca, este o societate publică independentă, deținută și garantată de statul danez.

    Estonia

    Aktsiaselts KredEx Krediidikindlustus este o societate de asigurări care îndeplinește funcția de ACE în numele și în contul Republicii Estonia în calitate de agent în temeiul Legii privind garanțiile de stat la export.

    Finlanda

    Finnvera Plc este ACE națională finlandeză, o societate de finanțare specializată deținută de statul finlandez.

    Franța

    Bpifrance Assurance Export este o sucursală a unei bănci publice de investiții (Bpifrance SA) și gestionează garanțiile de stat în numele, în contul și sub controlul statului francez.

    Natixis, o societate privată, administrează sisteme de stabilizare a ratei dobânzii în numele statului francez, în cadrul unei legi și al unui acord încheiat între statul francez și Natixis.

    Germania

    Guvernul federal deține responsabilitatea bugetară pentru schema de garantare a creditelor la export ale Germaniei. Aceasta este administrată, în numele Republicii Federale Germania, de Euler Hermes Aktiengesellschaft (o companie de asigurări) în calitate de mandatar al guvernului federal.

    Ungaria

    Banca de Export-Import a Ungariei Plc. (Eximbank) este o bancă specializată deținută de stat. Agenția maghiară pentru asigurarea creditelor la export Plc. (MEHIB) este o societate specializată de asigurări de credit deținută de stat. Banca și asigurătorul își desfășoară activitatea într-un cadru integrat și acționează în calitate de ACE prin intermediul unor programe complementare.

    Italia

    SACE, o societate de stat pe acțiuni (deținută în proporție de 100 % de Cassa Depositi e Prestiti), și SIMEST, o societate pe acțiuni controlată de Cassa Depositi e Prestiti prin SACE – ambele îndeplinesc funcția de ACE. În cadrul programelor de credit la export care beneficiază de susținere oficială, SACE oferă în principal garanții și asigurări, iar SIMEST credite pentru cumpărători și furnizori. Ele oferă, de asemenea, o gamă de produse de credit, altele decât cele la export.

    Luxemburg

    Office du Ducroire (ODL) este ACE a Luxemburgului, o instituție publică garantată de stat.

    Țările de Jos

    Atradius Dutch State Business este ACE a guvernului neerlandez. Aceasta execută acorduri și garanții de asigurare a creditelor la export încheiate/emise de Ministerul Finanțelor, reprezentând statul neerlandez.

    Polonia

    KUKE este o societate pe acțiuni al cărei acționar majoritar este Trezoreria statului. KUKE a fost mandatată prin Legea din 7 iulie 1994 să gestioneze o schemă de credit la export de tip „acoperire pură”.

    Portugalia

    COSEC (Companhia de Seguro de Créditos) este o companie privată de asigurări care acționează în numele statului portughez, în colaborare cu Direcția Generală Trezorerie și Finanțe, în calitate de ACE.

    BPF (Banco Português de Fomento) este o bancă națională de promovare deținută de stat, care a început să acționeze în numele și în contul statului pentru programe specifice de credit la export, începând din 2022.

    România

    Banca de Export-Import a României – Eximbank SA (EximBank), ACE națională, este o societate pe acțiuni al cărei acționar majoritar este statul român.

    Slovenia

    SID Bank Inc. este instituția autorizată de stat să presteze servicii de tip ACE. Ea acționează în numele și în contul Republicii Slovenia în calitate de agent.

    Republica Slovacă

    EXIMBANKA SR este ACE oficială a Republicii Slovace, o entitate juridică înființată în temeiul unei legi speciale.

    Spania

    Compañía Española de Seguros de Crédito a la Exportación (CESCE) este o societate cu capital mixt în care statul este acționar majoritar. Aceasta își desfășoară activitatea fiind mandatată să gestioneze asigurarea creditelor la export în numele statului spaniol. Instituto de Crédito Oficial (ICO) este implicat în organizarea financiară a tranzacțiilor în numele Fondului pentru internaționalizarea întreprinderilor în ceea ce privește finanțarea directă și sistemele de stabilizare a ratei dobânzii, de care răspunde Ministerul Industriei, Comerțului și Turismului.

    Suedia

    Consiliul suedez de garantare a creditelor la export (EKN) și Corporația suedeză de credite pentru export (SEK) au mandate similare, dar sunt diferite din punctul de vedere al structurii organizaționale și al serviciilor oferite. EKN oferă asigurări pentru riscul de credit, iar SEK furnizează servicii de refinanțare. EKN este o agenție guvernamentală. SEK este o societate deținută integral de stat.



    ANEXA 2

    Linkuri către site-uri relevante în scopuri legate de diligența necesară în domeniul social și al mediului

    Pe site-ul său web ( https://www.oecd.org/trade/topics/export-credits/environmental-and-social-due-diligence/ ), OCDE oferă informații privind obligația de diligență socială și de mediu pentru creditele la export care beneficiază de susținere oficială, inclusiv anchete privind practicile membrilor și informații agregate privind proiectele din categoriile A și B care beneficiază de susținere, care prezintă un impact potențial negativ asupra dimensiunii sociale și asupra mediului.

    OCDE menționează, de asemenea, site-urile relevante ale ACE pentru publicarea informațiilor detaliate privind proiectele din categoriile A și B. Tabelul de mai jos prezintă linkurile directe pentru ACE din UE.

    Tabel. Linkuri către publicarea informațiilor privind proiectele cu impact potențial negativ asupra mediului și asupra dimensiunii sociale, avute în vedere pentru susținere oficială de către ACE din UE.

    Țara

    Publicarea de informații pentru proiectele din categoriile A și B, adesea împreună cu informații privind practicile de diligență necesară în domeniul social și al mediului

    Austria

    https://www.oekb.at/en/export-services/about-oekb-export-services/environmental-and-social-aspects/projects-after-commitment.html  

    Belgia

    https://credendo.com/en/environmental-and-social-due-diligence

    Croația

    Nu există astfel de operațiuni

    Republica Cehă

    https://www.egap.cz/en/information-projects-classified-under-categories-and-b-realized-insurance-egap

    Danemarca

    https://www.eifo.dk/en/ambition/current-category-a-projects/

    Estonia

    Nu există astfel de operațiuni

    Finlanda

    https://www.finnvera.fi/eng/export/export-credit-guarantee-operations#toc--environmental-and-social-risk-management-in-finnvera-s-export-financing-operations-  

    Franța

    https://www.bpifrance.fr/Bpifrance/Qui-sommes-nous/Nos-metiers/International/Assurance-Export/Evaluation-Environnementale-et-Sociale  

    Germania

    https://www.exportkreditgarantien.de/en/sustainability/trust/supported-projects.html  

    Ungaria

    https://exim.hu/en/conditions/eximbank-conditions/bank-regulations/environmental-and-social-policy/disclosure

    https://exim.hu/en/conditions/mehib-conditions/insurance-regulations/environmental-and-social-policy/disclosure  

    Italia

    https://www.sace.it/en/about-us/our-commitment/our-environmental-and-social-commitment  

    Luxemburg

    Nu există astfel de operațiuni

    Țările de Jos

    https://atradiusdutchstatebusiness.nl/en/article/publication-of-a-projects.html  

    Polonia

    https://kuke.com.pl/projekty-notyfikowane-ex-post  

    Portugalia

    https://www.cosec.pt/en/state-guarantee/  

    http://www.dgtf.gov.pt/apoios-financeiros-do-estado/apoios-a-exportacao-e-ao-investimento

    România

    Informații generale – Exim – Banca Românească (eximbank.ro)

    Slovenia

    Nu există astfel de operațiuni

    Republica Slovacă

    Informații generale privind evaluarea impactului exporturilor și investițiilor asupra mediului și drepturilor omului – Eximbanka.sk

    Spania

    https://www.cesce.es/es/corporativo/agencia-de-credito-a-la-exportacion-eca/publicacion-de-informacion  

    Suedia

    https://www.ekn.se/en/what-we-do/sustainability/transactions-with-environmental-and-social-impact-assessment/

    https://www.sek.se/en/sustainability/  

    Top