Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023PC0495

    Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (UE) 2023/194 de stabilire, pentru anul 2023, a posibilităților de pescuit pentru anumite stocuri de pește, aplicabile în apele Uniunii și, pentru navele de pescuit ale Uniunii, în anumite ape din afara Uniunii, precum și de stabilire, pentru anii 2023 și 2024, a acestor posibilități de pescuit pentru anumite stocuri de pești de adâncime

    COM/2023/495 final

    Bruxelles, 25.8.2023

    COM(2023) 495 final

    2023/0304(NLE)

    Propunere de

    REGULAMENT AL CONSILIULUI

    de modificare a Regulamentului (UE) 2023/194 de stabilire, pentru anul 2023, a posibilităților de pescuit pentru anumite stocuri de pește, aplicabile în apele Uniunii și, pentru navele de pescuit ale Uniunii, în anumite ape din afara Uniunii, precum și de stabilire, pentru anii 2023 și 2024, a acestor posibilități de pescuit pentru anumite stocuri de pești de adâncime


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1.CONTEXTUL PROPUNERII

    Motivele și obiectivele propunerii

    Regulamentul (UE) 2023/194 al Consiliului 1 stabilește, pentru anul 2023, posibilitățile de pescuit pentru anumite stocuri de pește, aplicabile în apele Uniunii și, pentru navele de pescuit ale UE, în anumite ape din afara UE, precum și, pentru anii 2023 și 2024, aceste posibilități de pescuit pentru anumite stocuri de pești de adâncime. Aceste posibilități de pescuit sunt modificate de mai multe ori în cursul perioadei în care se aplică, pentru a se ține seama de cele mai recente avize și evoluții științifice.

    Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică vizat

    Măsurile propuse sunt conforme cu obiectivele politicii comune în domeniul pescuitului (PCP).

    Coerența cu alte politici ale Uniunii

    Măsurile propuse sunt coerente cu alte politici ale UE, în special cu politicile din domeniul mediului.

    2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

    Temei juridic

    Temeiul juridic al prezentei propuneri este articolul 43 alineatul (3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE).

    Subsidiaritate

    Propunerea intră în sfera competenței exclusive a UE, în conformitate cu articolul 3 alineatul (1) litera (d) din TFUE. În consecință, principiul subsidiarității nu se aplică.

    Proporționalitate

    Propunerea alocă posibilități de pescuit statelor membre în conformitate cu obiectivele Regulamentului (UE) nr. 1380/2013 al Parlamentului European și al Consiliului privind politica comună în domeniul pescuitului 2 . În temeiul articolelor 16 și 17 din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013, statele membre decid modul în care posibilitățile de pescuit de care dispun pot fi repartizate navelor care le arborează pavilionul, în conformitate cu anumite criterii de repartizare a posibilităților de pescuit. Prin urmare, statele membre pot exercita marja de apreciere necesară atunci când repartizează capturile totale admisibile („TAC”) alocate, în funcție de modelul socioeconomic pe care l-au ales pentru a exploata posibilitățile de pescuit de care dispun.

    Alegerea instrumentului

    Regulament.

    3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

    Evaluările ex-post/verificarea adecvării legislației existente

    Nu se aplică.

    Consultări cu părțile interesate

    Comisia s-a consultat cu părțile interesate, în special prin intermediul consiliilor consultative, precum și cu statele membre, în legătură cu abordarea sa privind diversele propuneri referitoare la posibilitățile de pescuit, pe baza comunicării sale anuale intitulate „Către un pescuit mai durabil în UE: situația actuală și orientări pentru 2023” [COM(2022) 253 final].

    Răspunsurile părților interesate la comunicarea anuală susmenționată prezintă punctele de vedere ale acestora cu privire la evaluarea de către Comisie a situației resurselor și cu privire la răspunsul adecvat în materie de gestionare. Comisia a luat în considerare răspunsurile la formularea prezentei propuneri.

    Obținerea și utilizarea expertizei

    Comisia a consultat Consiliul Internațional pentru Explorarea Apelor Maritime („ICES”) cu privire la metodologia care trebuie utilizată. Avizele științifice ale ICES se bazează pe un cadru elaborat de grupurile sale de experți și de organismele sale cu putere de decizie și sunt emise în conformitate cu acordul-cadru de parteneriat încheiat cu Comisia.

    Evaluarea impactului

    Domeniul de aplicare al prezentei propuneri este stabilit de articolul 43 alineatul (3) din TFUE.

    Prezenta propunere urmărește evitarea abordărilor pe termen scurt în favoarea durabilității pe termen lung. Prin urmare, aceasta ține seama de inițiativele părților interesate și ale consiliilor consultative, în cazul în care acestea au fost evaluate pozitiv de ICES și/sau de Comitetul științific, tehnic și economic pentru pescuit („CSTEP”). Propunerea Comisiei de reformă a PCP s-a bazat pe o evaluare a impactului [SEC(2011) 891] care a susținut că, deși realizarea obiectivului privind captura maximă durabilă (maximum sustainable yield – MSY) este o condiție necesară pentru sustenabilitatea ecologică, economică și socială, cele trei obiective nu pot fi atinse separat.

    Adecvarea reglementărilor și simplificarea

    Nu se aplică.

    Drepturi fundamentale

    Propunerea respectă drepturile fundamentale, în special pe cele prevăzute în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

    4.IMPLICAȚII BUGETARE

    Măsurile propuse nu vor avea implicații bugetare.

    5.ALTE ELEMENTE

       Explicarea detaliată a dispozițiilor specifice ale propunerii

    Propunerea urmărește să modifice Regulamentul (UE) 2023/194 al Consiliului, după cum se precizează în continuare.

    Regulamentul (UE) 2023/194, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (UE) 2023/1324 al Consiliului 3 , stabilește un TAC provizoriu pentru hamsie (Engraulis encrasicolus) în subzonele ICES 9 și 10 (apele iberice și apele adiacente Insulelor Azore) și în apele UE din diviziunea 34.1.1 a Comitetului pentru pescuit în zona central-estică a Atlanticului („CECAF”) (la est de Madeira și de Insulele Canare) pentru perioada cuprinsă între 1 iulie și 30 septembrie 2023, în așteptarea publicării avizului științific al ICES pentru perioada cuprinsă între 1 iulie 2023 și 30 iunie 2024 și permite continuarea pescuitului pentru acel stoc.

    În urma publicării avizului științific respectiv 4 la 21 iunie 2023, trebuie stabilită TAC-ul definitiv pentru perioada 1 iulie 2023-30 iunie 2024. TAC-ul trebuie stabilit la nivelul de 20 555 de tone, în conformitate cu avizul în cauză.

    2023/0304 (NLE)

    Propunere de

    REGULAMENT AL CONSILIULUI

    de modificare a Regulamentului (UE) 2023/194 de stabilire, pentru anul 2023, a posibilităților de pescuit pentru anumite stocuri de pește, aplicabile în apele Uniunii și, pentru navele de pescuit ale Uniunii, în anumite ape din afara Uniunii, precum și de stabilire, pentru anii 2023 și 2024, a acestor posibilități de pescuit pentru anumite stocuri de pești de adâncime

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 43 alineatul (3),

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    întrucât:

    (1)Regulamentul (UE) 2023/194 al Consiliului 5 stabilește, pentru anul 2023, posibilitățile de pescuit pentru anumite stocuri de pește, aplicabile în apele Uniunii și, pentru navele de pescuit ale Uniunii, în anumite ape din afara acesteia.

    (2)Regulamentul (UE) 2023/194, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (UE) 2023/1324 al Consiliului 6 , stabilește o captură totală admisibilă („TAC”) provizorie pentru hamsie în subzonele 9 și 10 ale Consiliului Internațional pentru Explorarea Apelor Maritime („ICES”) și în apele Uniunii din diviziunea 34.1.1 a Comitetului pentru pescuit în zona central-estică a Atlanticului („CECAF”) pentru perioada 1 iulie-30 septembrie 2023, în așteptarea publicării avizului științific al ICES pentru perioada 1 iulie 2023-30 iunie 2024, permițând astfel continuarea activităților de pescuit. În urma publicării avizului științific respectiv 7 la 21 iunie 2023, trebuie stabilit TAC-ul definitiv pentru perioada 1 iulie 2023-30 iunie 2024 la nivelul de 20 555 de tone, în conformitate cu avizul în cauză.

    (3)Prin urmare, Regulamentul (UE) 2023/194 trebuie modificat în consecință.

    (4)Dată fiind nevoia urgentă de a se evita întreruperea activităților de pescuit, prezentul regulament trebuie să intre în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    (5)TAC-ul pentru hamsie în subzonele ICES 9 și 10 și în apele Uniunii din diviziunea CECAF 34.1.1. trebuie să se aplice de la 1 iulie 2023. O astfel de aplicare retroactivă nu afectează principiul securității juridice și al protecției încrederii legitime, întrucât posibilitățile de pescuit în cauză cresc ca urmare a modificării.

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1
    Modificarea Regulamentului (UE) 2023/194

    Anexa IA la Regulamentul (UE) 2023/194 se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

    Articolul 2
    Intrare în vigoare și aplicare

    Prezentul regulament intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Se aplică de la 1 iulie 2023.

     
    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles,

       Pentru Consiliu

       Președintele

    (1)    Regulamentul (UE) 2023/194 al Consiliului din 30 ianuarie 2023 de stabilire, pentru anul 2023, a posibilităților de pescuit pentru anumite stocuri de pește, aplicabile în apele Uniunii și, pentru navele de pescuit ale Uniunii, în anumite ape din afara Uniunii, precum și de stabilire, pentru anii 2023 și 2024, a acestor posibilități de pescuit pentru anumite stocuri de pești de adâncime (JO L 28, 31.1.2023, p. 1).
    (2)    Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind politica comună în domeniul pescuitului, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1954/2003 și (CE) nr. 1224/2009 ale Consiliului și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 2371/2002 și (CE) nr. 639/2004 ale Consiliului și a Deciziei 2004/585/CE a Consiliului (JO L 354, 28.12.2013, p. 22).
    (3)    Regulamentul (UE) 2023/1324 al Consiliului din 29 iunie 2023 de modificare a Regulamentului (UE) 2022/109 de stabilire, pentru anul 2022, a posibilităților de pescuit pentru anumite stocuri de pește și grupuri de stocuri de pește, aplicabile în apele Uniunii și, pentru navele de pescuit ale Uniunii, în anumite ape din afara acesteia și a Regulamentului (UE) 2023/194 de stabilire, pentru anul 2023, a posibilităților de pescuit pentru anumite stocuri de pește, aplicabile în apele Uniunii și, pentru navele de pescuit ale Uniunii, în anumite ape din afara Uniunii, precum și de stabilire, pentru anii 2023 și 2024, a unor astfel de posibilități de pescuit pentru anumite stocuri de pești de adâncime (JO L 166, 30.6.2023, p. 50).
    (4)     https://doi.org/10.17895/ices.advice.21907911.v1  
    (5)    Regulamentul (UE) 2023/194 al Consiliului din 30 ianuarie 2023 de stabilire, pentru anul 2023, a posibilităților de pescuit pentru anumite stocuri de pește, aplicabile în apele Uniunii și, pentru navele de pescuit ale Uniunii, în anumite ape din afara Uniunii, precum și de stabilire, pentru anii 2023 și 2024, a acestor posibilități de pescuit pentru anumite stocuri de pești de adâncime (JO L 28, 31.1.2023, p. 1).
    (6)    Regulamentul (UE) 2023/1324 al Consiliului din 29 iunie 2023 de modificare a Regulamentului (UE) 2022/109 de stabilire, pentru anul 2022, a posibilităților de pescuit pentru anumite stocuri de pește și grupuri de stocuri de pește, aplicabile în apele Uniunii și, pentru navele de pescuit ale Uniunii, în anumite ape din afara acesteia și a Regulamentului (UE) 2023/194 de stabilire, pentru anul 2023, a posibilităților de pescuit pentru anumite stocuri de pește, aplicabile în apele Uniunii și, pentru navele de pescuit ale Uniunii, în anumite ape din afara Uniunii, precum și de stabilire, pentru anii 2023 și 2024, a unor astfel de posibilități de pescuit pentru anumite stocuri de pești de adâncime (JO L 166, 30.6.2023, p. 50).
    (7)     https://doi.org/10.17895/ices.advice.21907911.v1 .
    Top

    Bruxelles, 25.8.2023

    COM(2023) 495 final

    ANEXĂ

    la

    Propunerea de

    REGULAMENT AL CONSILIULUI

    de modificare a Regulamentului (UE) 2023/194 de stabilire, pentru anul 2023, a posibilităților de pescuit pentru anumite stocuri de pește, aplicabile în apele Uniunii și, pentru navele de pescuit ale Uniunii, în anumite ape din afara Uniunii, precum și de stabilire, pentru anii 2023 și 2024, a acestor posibilități de pescuit pentru anumite stocuri de pești de adâncime








    ANEXĂ

    în partea A a anexei IA, al doilea tabel se înlocuiește cu următorul tabel:

    Specia:

    Hamsie

     

     

    Zona:

    9 și 10; apele Uniunii din zona CECAF 34.1.1

     

    Engraulis encrasicolus

     

     

    (ANE/9/3411)

     

    Spania

     

    9 831

    (1)

    TAC de precauție

     

     

    Portugalia

    10 724

    (1)

    Uniune

    20 555

    (1)

    TAC

     

    20 555

    (1)

     

     

     

     

    (1)

    Această cotă poate fi pescuită doar între 1 iulie 2023 și 30 iunie 2024.

    ”.

    Top