EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023PC0331

Propunere modificată de DECIZIE A CONSILIULUI de modificare a Deciziei (UE, Euratom) 2020/2053 privind sistemul de resurse proprii al Uniunii Europene

COM/2023/331 final

Bruxelles, 20.6.2023

COM(2023) 331 final

2021/0430(CNS)

Propunere modificată de

DECIZIE A CONSILIULUI

de modificare a Deciziei (UE, Euratom) 2020/2053 privind sistemul de resurse proprii al Uniunii Europene

{SWD(2023) 331 final}


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL PROPUNERII

În 2020, Parlamentul European, Consiliul și Comisia au convenit asupra unei foi de parcurs pentru introducerea unor noi resurse proprii, ținând seama de instrumentul NextGenerationEU 1 . În conformitate cu acordul respectiv, „cheltuielile din bugetul Uniunii legate de rambursarea Instrumentului de redresare al Uniunii Europene nu ar trebui să conducă la o reducere nejustificată a cheltuielilor programelor sau a instrumentelor de investiții prevăzute în CFM. De asemenea, este de dorit să se atenueze creșterile resursei proprii bazate pe VNB pentru statele membre”. Instituțiile au convenit, prin urmare, că „vor acționa în vederea introducerii unor resurse proprii noi suficiente pentru a acoperi cuantumul corespunzător cheltuielilor preconizate legate de rambursare. În conformitate cu principiul universalității, acest lucru nu ar implica alocarea sau repartizarea unei anumite resurse proprii pentru a acoperi un anumit tip de cheltuieli”.

În decembrie 2021, Comisia a propus trei noi surse de venituri pentru bugetul UE 2 , cu contribuții provenind din sistemul de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), mecanismul UE de ajustare a carbonului la frontieră (CBAM) și o parte din profiturile reziduale ale celor mai mari întreprinderi multinaționale care ar urma să fie realocate UE în temeiul primului pilon al acordului OCDE/G20. Acest pachet de resurse proprii a fost în concordanță cu legislația sectorială propusă atât cu privire la Directiva ETS revizuită, cât și cu privire la mecanismul de ajustare a carbonului la frontieră propus mai devreme în același an.

În plus, Comisia s-a angajat să prezinte, până la sfârșitul anului 2023, noi propuneri privind introducerea unor resurse proprii noi, care să includă o contribuție legată de sectorul corporativ. În conformitate cu Acordul interinstituțional, pachetul vizează generarea de venituri suficiente pentru a sprijini rambursarea împrumuturilor aferente instrumentului NextGenerationEU în contextul incertitudinilor legate de evoluția costurilor de finanțare. Prin urmare, Comisia propune o nouă resursă proprie bazată pe statistici privind profiturile întreprinderilor.

2.CONȚINUTUL PROPUNERII DE MODIFICARE

2.1.Resursa proprie bazată pe sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS)

Acordul privind legislația sectorială presupune anumite modificări ale propunerii privind resursele proprii. Întrucât, începând din 2026, Fondul social pentru climă va fi finanțat inițial din venituri alocate externe, Comisia propune amânarea, din 2027 până în 2028, a introducerii resursei proprii provenite din noul sistem de comercializare a certificatelor de emisii, care include clădirile, transportul rutier și alte sectoare 3 . În plus, statele membre care aplică o taxă națională pe carbon pot opta să scutească emisiile relevante de la noul ETS. Statele membre în cauză vor trebui să anuleze certificatele relevante. Prin urmare, Comisia propune includerea acestei opțiuni în mecanismul de evaluare care permite evaluarea certificatelor care nu sunt scoase la licitație. 

Contrar așteptărilor existente la momentul propunerilor din pachetul legislativ „Pregătiți pentru 55”, valoarea de piață a certificatelor ETS a crescut semnificativ în lunile care au urmat prezentării propunerilor respective. În 2022, prețul mediu de închidere a licitațiilor de certificate a fost de aproape 80 EUR, depășind cu mult prețul de 55 EUR utilizat de Comisie în evaluarea impactului. Comisia propune aplicarea unei cote de apel mai ridicate pentru veniturile generate de ETS. În toate cazurile, 30 % din veniturile generate de sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii vor reveni la bugetul UE. Prin aplicarea unei astfel de cote de apel, atât veniturile pentru statele membre, cât și cele pentru bugetul UE vor fi în continuare mai mari în comparație cu veniturile preconizate în 2021, când a fost prezentată propunerea de modificare a ETS.

2.2.Resursa proprie bazată pe mecanismul de ajustare a carbonului la frontieră

Propunerea din decembrie 2021 rămâne în mare măsură neschimbată, cu excepția unor adaptări limitate, care reflectă recenta intrare în vigoare a Regulamentului privind instituirea unui mecanism de ajustare a carbonului la frontieră.

2.3.Resursa proprie statistică bazată pe profiturile societăților

Punerea în aplicare a primului pilon al acordului OCDE/G20 rămâne, pentru UE și statele sale membre, o prioritate-cheie în materie de impozitare a societăților. În urma acordului din octombrie 2021, s-au înregistrat progrese substanțiale, iar Comisia va depune în continuare eforturi pentru a contribui la finalizarea discuțiilor. Cu toate acestea, convenția multilaterală nu a fost semnată și ratificată până în prezent, ceea ce înseamnă că aceasta nu poate intra încă în vigoare.

Astfel cum a anunțat în programul său de lucru 4 , Comisia intenționează să prezinte, în al treilea trimestru al anului 2023, propunerea privind inițiativa „Întreprinderile din Europa: cadru de impozitare a profitului” (BEFIT), care va îmbunătăți funcționarea pieței unice. Până la posibila stabilire a unei resurse proprii bazate pe o propunere fiscală subiacentă, Comisia propune o resursă proprie statistică bazată pe statisticile privind conturile naționale, elaborate în cadrul Sistemului european de conturi (SEC). Această resursă proprie va fi definită prin înmulțirea unei cote de apel de 0,5 % cu suma excedentului brut de exploatare înregistrat pentru sectorul societăților nefinanciare și cel al societăților financiare în conturile naționale. SEC este deja un cadru pentru statistici armonizat, iar resursa proprie statistică bazată pe profiturile întreprinderilor va contribui la îmbunătățirea în continuare a comparabilității datelor.

3.TEMEI JURIDIC

3.1. Decizia privind resursele proprii

În temeiul articolului 311 alineatul (3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), Consiliul, după consultarea Parlamentului European, poate „stabili categorii de resurse noi sau [...] poate abroga o categorie existentă”. Această dispoziție permite în mod explicit modificarea Deciziei privind resursele proprii pentru a adăuga noi resurse proprii, astfel cum s-a convenit în Acordul interinstituțional. În conformitate cu procedura legislativă specială prevăzută la articolul 311 alineatul (3) din TFUE, Consiliul, după consultarea Parlamentului European, adoptă în unanimitate decizia revizuită. Decizia va intra în vigoare după ce va fi aprobată de statele membre în conformitate cu cerințele lor constituționale.

3.2.Legislația de punere în aplicare

În paralel, Consiliul trebuie să modifice măsurile de punere în aplicare legate de sistemul de resurse proprii, adaptând normele pentru a ține seama de recentul acord privind mecanismul de ajustare a carbonului la frontieră și pentru a adăuga dispoziții referitoare la resursa proprie statistică. În plus, Consiliul trebuie să modifice prevederile privind punerea la dispoziție a resurselor proprii. În acest scop, Comisia prezintă două propuneri distincte.

2021/0430 (CNS)

Propunere modificată de

DECIZIE A CONSILIULUI

de modificare a Deciziei (UE, Euratom) 2020/2053 privind sistemul de resurse proprii al Uniunii Europene

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 311 al treilea paragraf,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene a Energiei Atomice, în special articolul 106a,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Parlamentului European,

hotărând în conformitate cu o procedură legislativă specială,

întrucât:

(1)Instrumentul NextGenerationEU, instituit prin Regulamentul (UE) 2020/2094 al Consiliului 5 , va pune la dispoziție 750 de miliarde EUR la prețurile din 2018, mobilizate pe piețele financiare sub forma unui instrument temporar de redresare, în scopul de a asigura o redresare durabilă și rezilientă în întreaga Uniune, de a facilita punerea în aplicare a sprijinului economic în situația excepțională cauzată de pandemia de COVID-19 și de a promova tranziția verde și tranziția digitală.

(2)Rambursarea principalului acestor fonduri, care urmează să fie utilizate pentru cheltuieli în cadrul Instrumentului de redresare al Uniunii Europene, și a dobânzilor aferente va trebui să fie finanțată de la bugetul general al Uniunii, inclusiv prin încasări suficiente din noile resurse proprii introduse după 2021. În cadrul Acordului interinstituțional din 16 decembrie 2020 6 , Parlamentul European, Consiliul și Comisia au recunoscut importanța contextului Instrumentului de redresare al Uniunii Europene și au stabilit că „cheltuielile din bugetul Uniunii legate de rambursarea Instrumentului de redresare al Uniunii Europene nu ar trebui să conducă la o reducere nejustificată a cheltuielilor programelor sau a instrumentelor de investiții prevăzute în CFM”. În acordul interinstituțional s-a afirmat că, „de asemenea, este de dorit să se atenueze creșterile resursei proprii bazate pe VNB pentru statele membre”.

(3)Sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii, instituit prin Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului 7 , este un element central al politicii Uniunii privind schimbările climatice. Având în vedere legătura strânsă dintre comercializarea certificatelor de emisii și obiectivele politicii Uniunii privind schimbările climatice, este oportun să se aloce o parte din veniturile în cauză bugetului Uniunii. 30 % din veniturile obținute în urma licitării certificatelor de emisii ar trebui transferate către bugetul Uniunii.

(4)Resursa proprie bazată pe sistemul de comercializare a certificatelor de emisii include o parte din veniturile obținute din licitarea certificatelor în toate sectoarele care intră sub incidența Directivei 2003/87/CE. În temeiul Directivei 2003/87/CE și al Regulamentului (UE) 2018/842 al Parlamentului European și al Consiliului 8 , statele membre pot decide să nu liciteze o parte din cantitatea totală de certificate specificată în temeiul Directivei 2003/87/CE sau să dispună transferarea acestei părți către Fondul pentru modernizare instituit prin directiva respectivă și licitarea certificatelor aferente în beneficiul fondului. Certificatele respective ar trebui, de asemenea, să fie utilizate pentru a calcula cuantumul resursei proprii bazate pe sistemul de comercializare a certificatelor de emisii. Este oportun să se excludă certificatele pentru RePower EU, dotarea inițială a Fondului pentru modernizare, precum și certificatele pentru Fondul pentru inovare. Cele 50 de milioane de certificate care vor fi scoase la licitație în 2025 în scopul Fondului social pentru climă nu intră în domeniul de aplicare al resursei proprii bazate pe sistemul de comercializare a certificatelor de emisii.

(5)Pentru a se evita un impact excesiv de regresiv asupra contribuțiilor provenite din comercializarea certificatelor de emisii, ar trebui stabilită o contribuție maximă pentru statele membre eligibile. Pentru perioada 2023-2027, statele membre sunt eligibile dacă venitul național brut pe cap de locuitor, măsurat în funcție de standardul puterii de cumpărare și calculat pe baza cifrelor Uniunii pentru 2020, este sub 90 % din media UE. Pentru perioada 2028-2030, ar trebui utilizat venitul național brut pe cap de locuitor aferent anului 2025. Contribuția maximă ar trebui stabilită prin compararea ponderii statelor membre în cuantumul total al resursei proprii bazate pe sistemul de comercializare a certificatelor de emisii cu ponderea statelor membre respective în venitul național brut al Uniunii. Ar trebui stabilită o contribuție minimă pentru toate statele membre a căror pondere în cuantumul total al resursei proprii bazate pe ETS este mai mică de 75 % din ponderea lor în venitul național brut al Uniunii.

(6)Regulamentul (UE) 2023/956 al Parlamentului European și al Consiliului 9 instituie un mecanism de ajustare a carbonului la frontieră menit să completeze sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii și să asigure eficacitatea politicii Uniunii privind schimbările climatice. Având în vedere legătura strânsă dintre mecanismul de ajustare a carbonului la frontieră și politica Uniunii privind schimbările climatice, o parte din veniturile obținute din vânzarea certificatelor ar trebui transferată la bugetul Uniunii cu titlul de resursă proprie.

(7)În conformitate cu Acordul interinstituțional, ar trebui introdusă o contribuție financiară legată de sectorul corporativ. Până la eventuala instituire a unei resurse proprii legate de inițiativa „Întreprinderile din Europa: cadru de impozitare a profitului” (BEFIT), ar trebui stabilită provizoriu o resursă proprie proporțională cu un indicator statistic care poate fi utilizat pentru estimarea profiturilor societăților. Această resursă proprie ar trebui să fie calculată pe baza statisticilor privind conturile naționale elaborate în cadrul Sistemului european de conturi 2010 (SEC 2010) instituit în temeiul Regulamentului (UE) nr. 549/2013 10 al Parlamentului European și al Consiliului. Acest sistem statistic este aplicat în mod armonizat în toate statele membre. Prin urmare, resursa proprie menționată ar trebui să fie calculată prin înmulțirea unei cote de apel cu suma excedentului brut de exploatare prevăzut pentru sectorul societăților nefinanciare și sectorul societăților financiare (sectoarele S12 și S11 ale SEC), astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 549/2013 11 .

(87)În octombrie 2021, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și Cadrul incluziv al G20 privind erodarea bazei de impunere și transferul profiturilor au ajuns la un acord cu privire la alocarea către jurisdicțiile de piață care participă la cadrul respectiv a 25 % din profiturile reziduale ale marilor întreprinderi multinaționale care depășesc pragul de rentabilitate de 10 % („Acordul privind pilonul 1 al Cadrului incluziv al OCDE/G20”). Resursa proprie ar trebui să constea în aplicarea unei cote de apel uniforme părții din profiturile reziduale ale întreprinderilor multinaționale care este realocată statelor membre [în temeiul Directivei referitoare la punerea în aplicare a acordului global privind realocarea drepturilor de impozitare.] 

(98)Dispozițiile privind contribuția provenită din licitarea certificatelor în cadrul actualului sistem de comercializare a certificatelor de emisii și din resursa proprie statistică bazată pe profiturile societăților ar trebui să se aplice de la 1 ianuarie 2024de la 1 ianuarie 2023. De îndată ce modificarea Directivei 2003/87/CE va fi adoptată, Dispozițiile privind contribuția provenită din licitarea certificatelor în cadrul nouluisistemului revizuit sistem de comercializare a certificatelor de emisii care include clădirile, transportul rutier și alte sectoare ar trebui să se aplice începând cu 1 ianuarie 2028 prima zi următoare ultimei zile a perioadei de transpunere a modificării respective. Dispozițiile privind contribuția mecanismului de ajustare a carbonului la frontieră ar trebui să se aplice de la 1 ianuarie 2026de la data aplicării regulamentului. [Dispozițiile referitoare la Acordul privind pilonul 1 al Cadrului incluziv al OCDE/G20 se aplică din momentul intrării în vigoare a Directivei referitoare la acordul global privind realocarea drepturilor de impozitare, precum și a Convenției multilaterale,]

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Modificări aduse Deciziei (UE, Euratom) 2020/2053

Decizia (UE, Euratom) 2020/2053 se modifică după cum urmează:

(1)Articolul 2 se modifică după cum urmează:

(a)la alineatul (1) se adaugă următoarea literă (e):

„(e) aplicarea unei cote de apel uniforme de 30 % la: 

(1)veniturile obținute în urma licitării certificatelor de către statele membre în temeiul articolelor 3d, 10 și 30d din Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului 12 1; 

(2)cuantumul calculat prin înmulțirea cantității anuale de certificate pentru care statul membru în cauză aplică unul dintre următoarele elemente:

(a)optarea pentru alocarea tranzitorie cu titlu gratuit menționată la articolul 10c din Directiva 2003/87/CE;

(b)posibilitatea anulării limitate menționată la articolul 6 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2018/842 al Parlamentului European și al Consiliului 13 2;

(c)utilizarea certificatelor menționate la articolul 10d alineatul (4) din Directiva 2003/87/CE în scopul licitării pentru Fondul pentru modernizare menționat la articolul 10d alineatul (3) din directiva respectivă;

cu prețul mediu ponderat al certificatelor de emisii licitate pe platforma comună de licitație de către statele membre în temeiul articolelor 3d și 10 din Directiva 2003/87/CE în anul în care aceste certificate ar fi fost scoase la licitație;

(3)cuantumul calculat prin înmulțirea cantității de certificate anulate în conformitate articolul 30e alineatul (3) din Directiva 2003/87/CE cu prețul mediu ponderat al certificatelor de emisii licitate pe platforma comună de licitație de către statele membre în temeiul articolului 30d din directiva respectivă în anul în care aceste certificate ar fi fost scoase la licitație.”

(b)la alineatul (1) se adaugă următoarea literă (f):

„(f) aplicarea unei cote de apel uniforme egale cu 75 % din veniturile provenite din vânzarea certificatelor aferente mecanismului de ajustare a carbonului la frontieră instituit prin Regulamentul (UE) [XXX] al Parlamentului European și al Consiliului 143.”

(c)la alineatul (1) se adaugă următoarea literă (g):

„(g) aplicarea unei cote de apel uniforme de 15 % la partea din profitul rezidual al întreprinderilor multinaționale care a fost realocată statelor membre în temeiul [Directivei referitoare la punerea în aplicare a acordului global privind realocarea drepturilor de impozitare 154.]”

(d)la alineatul (1) se adaugă următoarea literă (h):

„(h) aplicarea unei cote de apel uniforme egale cu 0,5 % la cuantumul excedentului brut de exploatare (B.2g) aferent sectorului societăților nefinanciare (S.11) și sectorului societăților financiare (S.12) din fiecare stat membru, astfel cum a fost furnizat de Comisie în conformitate cu definițiile din Sistemul european de conturi 2010 (SEC 2010) instituit prin Regulamentul (UE) nr. 549/2013.”

(ed)se introduce următorul alineat (2a):

„2a.    Prin derogare de la alineatul (1) litera (e), până la exercițiul financiar 2030 se aplică următoarele dispoziții:

(a)în cazul în care ponderea unui stat membru în cuantumul total al veniturilor care rezultă din aplicarea alineatului (1) litera (e) este mai mică de 75 % din ponderea sa în venitul național brut al Uniunii, statul membru respectiv pune la dispoziție un cuantum egal cu 75 % din respectiva pondere în venitul național brut, înmulțit cu cuantumul total al veniturilor care rezultă din aplicarea alineatului (1) litera (e);

(b)ponderea unui stat membru în cuantumul total al veniturilor care rezultă din aplicarea alineatului (1) litera (e) nu depășește 150 % din ponderea statului membru respectiv în venitul național brut al Uniunii pentru statele membre al căror venit național brut pe cap de locuitor este mai mic de 90 % din media Uniunii, măsurat în funcție de standardul puterii de cumpărare și calculat pe baza cifrelor aferente anului 2020, pentru perioada 2023-2027, și pe baza cifrelor aferente anului 2025, pentru perioada 2028-2030.

16 Venitul național brut menționat la literele (a) și (b) înseamnă venitul național brut la prețurile pieței, astfel cum este menționat la articolul 1 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2019/516 al Parlamentului European și al Consiliului5.”

Articolul 2

Intrarea în vigoare și aplicarea

Secretarul general al Consiliului notifică prezenta decizie statelor membre.

Statele membre notifică fără întârziere Secretariatului General al Consiliului finalizarea procedurilor pentru aprobarea prezentei decizii în conformitate cu normele lor constituționale.

Prezenta decizie intră în vigoare în prima zi a primei luni care urmează primirii ultimei notificări menționate la al doilea paragraf.

Articolul 1 alineatul (1) litera (a) se aplică de la 1 ianuarie 20241 ianuarie 2023 pentru veniturile prevăzute la articolele 3d și 10 din Directiva 2003/87/CE și de la 1 ianuarie 2028din prima zi următoare ultimei zile a perioadei de transpunere a Directivei (UE) [XXX] a Parlamentului European și a Consiliului 176 de modificare a Directivei 2003/87/CE pentru veniturile prevăzute la articolul 30d din Directiva 2003/87/CE. 

Articolul 1 alineatul (1) litera (b) se aplică de la 1 ianuarie 2026data aplicării Regulamentului (UE) [XXX] de instituire a mecanismului de ajustare la frontieră în funcție de carbon.

Articolul 1 alineatul (1) litera (c) se aplică începând cu data aplicării [Directivei referitoare la punerea în aplicare a acordului global privind realocarea drepturilor de impozitare] sau de la data la care convenția multilaterală intră în vigoare și produce efecte, dacă această dată este ulterioară celei dintâi.

Articolul 1 alineatul (1) litera (d) se aplică de la 1 ianuarie 2024.

Destinatari

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles,

   Pentru Consiliu,

   Președintele

(1)    Acordul interinstituțional dintre Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană privind disciplina bugetară, cooperarea în chestiuni bugetare și buna gestiune financiară, precum și privind noile resurse proprii, inclusiv o foaie de parcurs în vederea introducerii de noi resurse proprii (JO L 433I, 22.12.2020, p. 28.) Pentru resursele proprii, a se vedea și Decizia (UE, Euratom) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene, JO L 424, 15.12.2020, p. 1.
(2)    Decizia (UE, Euratom) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene (JO L 424, 15.12.2020, p. 1).
(3)    Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 octombrie 2003 de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră în cadrul Uniunii și de modificare a Directivei 96/61/CE a Consiliului (JO L 275, 25.10.2003, p. 32).
(4)    Programul de lucru al Comisiei pentru 2023. O Uniune fermă și unită. COM(2022)548.
(5)    Regulamentul (UE) 2020/2094 al Consiliului din 14 decembrie 2020 de instituire a unui instrument de redresare al Uniunii Europene pentru a sprijini redresarea în urma crizei provocate de COVID-19 (JO L 433I, 22.12.2020, p. 23).
(6)    Acordul interinstituțional din 16 decembrie 2020 dintre Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană privind disciplina bugetară, cooperarea în chestiuni bugetare și buna gestiune financiară, precum și privind noile resurse proprii, inclusiv o foaie de parcurs în vederea introducerii de noi resurse proprii (JO L 433I, 22.12.2020, p. 28).
(7)    Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 octombrie 2003 de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră în cadrul Uniunii și de modificare a Directivei 96/61/CE a Consiliului (JO L 275, 25.10.2003, p. 32).
(8)    Regulamentul (UE) 2018/842 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2018 privind reducerea anuală obligatorie a emisiilor de gaze cu efect de seră de către statele membre în perioada 2021-2030 în vederea unei contribuții la acțiunile climatice de respectare a angajamentelor asumate în temeiul Acordului de la Paris și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 525/2013 (JO L 156, 19.6.2018, p. 26).
(9)    Regulamentul (UE) 2023/956 al Parlamentului European și al Consiliului privind instituirea unui mecanism de ajustare a carbonului la frontieră (JO L 130, 16.5.2023, p. 52).
(10)    Regulamentul (UE) nr. 549/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 mai 2013 privind Sistemul european de conturi naționale și regionale din Uniunea Europeană (JO L 174, 26.6.2013, p. 1).
(11)    Excedentul brut de exploatare [soldul contabil B.2g al Sistemului european de conturi (SEC)] este egal cu „Valoarea adăugată brută” (soldul contabil B.1g al SEC) plus „Alte subvenții pentru producție” (postul D.39 al SEC) minus „Remunerarea salariaților” (postul D.1 al SEC) și „Alte impozite pe producție (postul D.29 al SEC).
(12) 1    Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 octombrie 2003 de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră în cadrul Comunității și de modificare a Directivei 96/61/CE a Consiliului (JO L 275, 25.10.2003, p. 32).
(13) 2    Regulamentul (UE) 2018/842 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2018 privind reducerea anuală obligatorie a emisiilor de gaze cu efect de seră de către statele membre în perioada 2021-2030 în vederea unei contribuții la acțiunile climatice de respectare a angajamentelor asumate în temeiul Acordului de la Paris și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 525/2013 (JO L 156, 19.6.2018, p. 26).
(14) 3    Regulamentul (UE) 2023/956 al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a unui mecanism de ajustare a carbonului la frontieră (JO L 130, 16.5.2023, p. 52).
(15) 4.    [Directiva (UE) XXX de punere în aplicare a Acordului privind pilonul 1 al Cadrului incluziv al OCDE/G20].
(16) 5    Regulamentul (UE) 2019/516 al Parlamentului European și al Consiliului din 19 martie 2019 privind armonizarea venitului național brut la prețurile pieței și de abrogare a Directivei 89/130/CEE, Euratom a Consiliului și a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1287/2003 al Consiliului (Regulamentul VNB) ( JO L 91, 29.3.2019, p. 19 ).
(17) 6    Directiva (UE) XXX/XXXX a Parlamentului European și a Consiliului din zz/ll/aa
Top