Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023PC0189

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de modificare a Directivei 1999/62/CE, a Directivei 1999/37/CE a Consiliului și a Directivei (UE) 2019/520 în ceea ce privește clasa de emisii de CO2 a vehiculelor grele cu remorci

COM/2023/189 final

Bruxelles, 4.5.2023

COM(2023) 189 final

2023/0134(COD)

Propunere de

DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI

de modificare a Directivei 1999/62/CE, a Directivei 1999/37/CE a Consiliului și a Directivei (UE) 2019/520 în ceea ce privește clasa de emisii de CO2 a vehiculelor grele cu remorci


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL PROPUNERII

Temeiurile și obiectivele propunerii

Directiva (UE) 2022/362 a Parlamentului European și a Consiliului 1 de modificare a Directivei 1999/62/CE a Parlamentului European și a Consiliului 2 a abordat o serie de provocări socioeconomice și de mediu, inclusiv schimbările climatice. În acest sens, Comisia a permis diferențierea taxelor rutiere în funcție de emisiile de CO2 atât pentru vehiculele grele, cât și pentru vehiculele ușoare, pentru a stimula operatorii să utilizeze vehicule mai eficiente. La momentul adoptării sale, nu era încă disponibil un cadru juridic pentru certificarea efectului remorcilor asupra emisiilor de CO2 ale ansamblelor de vehicule grele de marfă. Prin urmare, remorcile nu au putut fi incluse în diferențierea taxelor rutiere în funcție de emisiile de CO2.

Prin urmare, în considerentul 31 din Directiva (UE) 2022/362, Comisia a fost invitată să includă efectul remorcilor și al semiremorcilor asupra emisiilor de CO2 ale ansamblelor de vehicule grele de marfă atunci când stabilește reducerea taxelor rutiere, odată ce vor fi disponibile valori certificate legal privind efectul remorcilor și al semiremorcilor asupra emisiilor de CO2 generate de ansamblele de vehicule grele de marfă. Condiția prevăzută în considerent a fost îndeplinită prin adoptarea Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2022/1362 al Comisiei 3 .

Remorcile au un potențial semnificativ de reducere a emisiilor de CO2 ale ansamblelor de vehicule grele de marfă, iar o măsură orientată spre cerere, de reducere a costurilor de exploatare ale remorcilor mai eficiente din punct de vedere energetic, poate stimula utilizarea mai rapidă a acestora. Prin urmare, obiectivul prezentei propuneri este de a stabili normele de includere a efectului remorcilor asupra emisiilor de CO2 ale ansamblelor de vehicule grele de marfă în sistemele de taxare rutieră care diferențiază taxele rutiere în funcție de emisiile de CO2 ale vehiculelor.

În plus, prezenta propunere modifică dispozițiile existente ale Directivei (UE) 2022/362 în ceea ce privește variația taxelor de utilizare a infrastructurii și a taxelor de utilizare a vehiculelor grele în funcție de emisiile lor de CO2, pentru a reflecta noua structură a Regulamentului (UE) 2019/1242 care rezultă din revizuirea acestuia în temeiul propunerii COM(2023) 88 final 4 .

Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică vizat

Prezenta inițiativă completează taxarea în funcție de emisiile de CO2 introdusă prin Directiva (UE) 2022/362, astfel cum se prevede în considerentul 31 din directiva respectivă.

Coerența cu alte politici ale Uniunii

Prezenta propunere completează propunerea COM(2023) 88 final de regulament de modificare a Regulamentului (UE) 2019/1242, care extinde domeniul de aplicare al acestuia astfel încât să stabilească cerințe pentru producătorii de remorci în ceea ce privește parcurile auto noi ale acestora și, prin urmare, se aplică părții de ofertă din sectorul transportului rutier de mărfuri. Prezenta propunere se aplică părții de cerere din acest sector prin stimularea achiziționării de remorci mai eficiente de către operatorii de transport. Prezenta propunere reflectă, de asemenea, modificările aduse Regulamentului (UE) 2019/1242 în dispozițiile Directivei (UE) 2022/362 care fac trimitere la regulamentul respectiv.

De asemenea, prezenta propunere contribuie la obiectivele planului REPowerEU 5 prin sporirea economiilor de energie și a eficiențe energetice în sectorul transportului rutier.

2.TEMEIUL JURIDIC, SUBSIDIARITATEA ȘI PROPORȚIONALITATEA

Temeiul juridic

Temeiul juridic al Directivei 1999/62/CE este reprezentat de articolele 71 și 93 din Tratatul de instituire a Comunității Europene, în prezent articolele 91 și 113 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE).

Dispozițiile directivei care sunt afectate de prezenta propunere se referă la taxele rutiere pentru vehicule, domeniu în care se aplică articolul 91 din TFUE.

Subsidiaritate (în cazul competențelor neexclusive)

UE împarte cu statele membre competența de reglementare în domeniul transporturilor, în temeiul articolului 4 alineatul (2) litera (g) din TFUE. Cu toate acestea, o adaptare a normelor existente poate fi realizată numai de UE. Extinderea normelor UE la remorci este justificată de impactul ansamblelor de vehicule asupra schimbărilor climatice, deoarece aceste vehicule utilizează aceeași infrastructură rutieră și contribuie la emisiile de CO2.

Proporționalitatea

Măsurile propuse contribuie doar la atingerea obiectivelor stabilite, în special aplicarea consecventă a principiilor „poluatorul plătește” și „utilizatorul plătește”, și nu depășesc ceea ce este necesar pentru a atinge obiectivele Uniunii de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră într-un mod eficient din punctul de vedere al costurilor, asigurându-se totodată corectitudinea și integritatea de mediu.

Alegerea instrumentului

Întrucât actul legislativ care trebuie modificat este o directivă, actul de modificare ar trebui să fie tot o directivă.

3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX-POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

Evaluările ex-post/verificarea adecvării legislației existente

Directiva (UE) 2022/362 a abordat diverse probleme legate de taxarea rutieră a vehiculelor grele de marfă. Contribuția părților interesate la evaluarea care a condus la directiva respectivă a subliniat necesitatea de a reduce emisiile de CO2 din sectorul rutier.

Directiva (UE) 2022/362 a impus taxe rutiere diferențiate pentru vehiculele grele și a inclus posibilitatea ca statele membre să aplice taxe rutiere diferențiate pentru vehiculele ușoare în funcție de emisiile de CO2. Din cauza lipsei unui cadru legislativ pentru certificarea efectului remorcilor asupra emisiilor de CO2 ale ansamblelor de vehicule la momentul adoptării sale, Directiva (UE) 2022/362 nu a luat în considerare efectul remorcilor în diferențierea taxelor rutiere pentru vehiculele grele. Pentru asigurarea coerenței depline în materie de reglementare, considerentul 31 din directivă sugerează o modificare pentru a elimina această lacună prin includerea efectului remorcilor în diferențierea taxelor rutiere pentru vehiculele grele.

Consultările cu părțile interesate

Au fost utilizate metode de consultare specifice cu anumite părți interesate și specialiști. Au fost realizate nouă interviuri cu reprezentanți ai ministerelor transporturilor din statele membre, cu operatori de transport, cu reprezentanți ai autorităților responsabile de conformitatea vehiculelor, cu furnizori de servicii de taxare rutieră și producători, precum și cu organisme de standardizare.

·Sinteza contribuțiilor primite și utilizarea rezultatelor

Includerea remorcilor în diferențierea taxelor rutiere în funcție de emisiile de CO2 a fost considerată fezabilă din punct de vedere tehnic de către părțile interesate. În același timp, părțile interesate au subliniat posibilele complexități legate de punerea în aplicare, precum și posibilitățile de simplificare și îmbunătățire. Mai jos este descris modul în care contribuțiile primite au fost luate în considerare în cadrul propunerii.

Proiectul de propunere care a fost discutat cu părțile interesate a constat în calcularea emisiilor totale de CO2 ale ansamblelor de vehicule ca produsul dintre emisiile de CO2 ale autovehiculului în grame pe tonă-kilometru și rata de eficiență a remorcii legate de acesta. Clasa de emisii de CO2 a ansamblului de vehicule ar fi apoi definită în conformitate cu articolul 7ga alineatul (2). Cu toate acestea, atât statele membre, cât și furnizorii de servicii de taxare rutieră au identificat probleme legate de acest proces. Ministerele transporturilor din statele membre au evidențiat posibile neconcordanțe în ceea ce privește punerea în aplicare de către acestea a Directivei (UE) 2022/362. Mai exact, pentru a pune în aplicare diferențierea în funcție de emisiile de CO2 în aceste state membre, echipamentele de bord 6 stochează clasa de emisii de CO2 a autovehiculului și nu este necesar să stocheze emisiile de CO2 în grame pe tonă-kilometru. Furnizorii de servicii de taxare rutieră au recunoscut că un astfel de calcul ar necesita stocarea ratei de eficiență pe echipamentele de bord pentru fiecare remorcă de obicei legată de autovehicul. Conducătorul acestui vehicul ar trebui să selecteze remorca utilizată în timpul unei anumite deplasări dintr-o listă a acestor remorci. O astfel de listă ar putea fi foarte lungă pentru întreprinderile cu un parc mare de remorci. În acest context, furnizorii de servicii de taxare rutieră au subliniat că este important ca interfața echipamentelor de bord să rămână simplă pentru a reduce riscul de interpretare greșită sau de eroare din partea conducătorilor auto. În același timp, furnizorii de servicii de taxare rutieră au comunicat că există deja echipamente de bord cu funcționalități similare, cum ar fi posibilitatea ca un conducător auto să selecteze numărul de axe și greutatea ansamblului de vehicule. Operatorii de transport au prezentat o observație similară cu privire la importanța simplității și la riscul unei sarcini suplimentare.

Ca răspuns la punctele de mai sus, prezenta propunere definește, într-o nouă anexă la directivă, trei clase de remorci pe baza pragurilor ratei de eficiență. Pentru fiecare clasă de remorci, se definește modul în care este afectată variația clasei de emisii de CO2 a autovehiculului, rezultând clasa de emisii de CO2 a ansamblului de vehicule. Această modificare face ca prezenta propunere să fie mai coerentă cu punerea în aplicare în curs a diferențierii taxelor rutiere în funcție de emisiile de CO2 introduse în Directiva (UE) 2022/362. Mai exact, nu este necesar un calcul, astfel cum era inclus în proiectul de propunere care a fost discutat cu părțile interesate, și, în consecință, nu este necesar ca emisiile de CO2 ale autovehiculului în grame pe tonă-kilometru să fie stocate în echipamentele de bord. În mod similar, nu este necesar ca echipamentul de bord al unui autovehicul să stocheze rata de eficiență a fiecărei remorci care este utilizată în mod normal cu un autovehicul. În consecință, conducătorul unui ansamblu de vehicule nu ar fi obligat să selecteze o valoare dintr-o listă de remorci; în schimb, ar fi obligat să selecteze clasa remorcii, ceea ce ar duce la simplificarea interfeței echipamentului de bord și a noii funcționalități.

Pentru a reduce riscul de interpretare greșită sau de eroare din partea conducătorilor auto, furnizorii de servicii de taxare rutieră au sugerat, de asemenea, ca parametrii remorcilor să fie comunicați electronic echipamentului de bord al autovehiculului prin utilizarea echipamentelor de cântărire la bord ale remorcilor. Prezenta propunere nu detaliază această sugestie din două motive. În primul rând, utilizarea echipamentelor de cântărire la bord este una dintre opțiunile prezentate la articolul 10d din Directiva 96/53/CE a Consiliului 7 și niciun stat membru nu a utilizat această opțiune până în acest moment, ceea ce înseamnă că echipamentele de cântărire la bord nu sunt utilizate pe scară largă. În al doilea rând, organizațiile europene de standardizare CEN și ETSI, consultate de Comisie, au fost de acord că, deși este posibilă din punct de vedere tehnic, comunicarea dintre echipamentele de bord legate de taxare și echipamentele de cântărire la bord nu este acoperită de standardele actuale și nu este susținută de toate aceste dispozitive aflate în prezent pe piață.

Ministerele transporturilor din statele membre și-au exprimat îngrijorarea cu privire la asigurarea respectării normelor. În acest sens, propunerea modifică articolul 7j pentru a impune unui conducător auto sau, după caz, operatorului de transport sau furnizorului serviciului european de taxare rutieră electronică (SETRE) să furnizeze agenților de control dovezi privind caracteristicile remorcii. O posibilă complicație legată de dispozitivele aerodinamice este faptul că aceste dispozitive pot fi îndepărtate relativ ușor de pe remorcă. Pentru a se asigura că eficiența remorcilor este aceeași cu cea a vehiculului omologat de tip și că nu este diferită din cauza unor modificări aduse dispozitivelor aerodinamice, remorcilor li se va aplica, pe partea din față, o etichetă care include o listă a dispozitivelor aerodinamice instalate pe remorca respectivă, în conformitate cu punctele 1.8 și 1.9 din apendicele 3 la anexa V la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/1362 al Comisiei.

Obținerea și utilizarea expertizei

Pentru evaluarea cantitativă a impactului economic, social și de mediu, evaluarea impactului menționată mai jos s-a bazat pe analiza modelului PRIMES și JRC DIONE, precum și pe analiza efectuată de un contractant extern.

Datele de monitorizare privind emisiile de gaze cu efect de seră și alte caracteristici ale parcului de vehicule grele noi au fost obținute din datele anuale de monitorizare raportate de statele membre și de producători și colectate de Agenția Europeană de Mediu (AEM) în temeiul Regulamentului (UE) 2018/956.

Evaluarea impactului

Inițiativa este susținută de evaluarea impactului efectuată pentru revizuirea Regulamentului (UE) 2019/1242 al Parlamentului European și al Consiliului 8 , care a primit un aviz pozitiv, în urma unei noi transmiteri, din partea Comitetului de control normativ la 6 decembrie 2022. Evaluarea impactului a concluzionat că eficiența energetică a remorcilor are un potențial semnificativ de îmbunătățire și că astfel de măsuri ar contribui în mod eficient din punctul de vedere al costurilor la reducerea emisiilor de CO2 generate de vehiculele grele. Din punct de vedere economic, economiile nete pe durata de viață a vehiculului din perspectivă societală variază de la aproape 11 500 EUR în cazul remorcilor cu proțap frigorifice la peste 42 500 EUR pentru o semiremorcă medie cu caroserie furgon.

Prin urmare, această revizuire va prevedea un obiectiv obligatoriu de îmbunătățire a eficienței energetice pentru parcul de remorci noi, care, adresându-se producătorilor, este o măsură orientată spre ofertă. La fel ca în cazul autovehiculelor, o astfel de măsură orientată spre ofertă ar fi puternic susținută de o măsură complementară orientată spre cerere. Reducerea taxelor rutiere și, prin urmare, a costurilor de exploatare ale ansamblelor de vehicule care utilizează remorci mai eficiente din punct de vedere energetic are un efect asupra cererii de astfel de vehicule, prin faptul că sprijină achiziționarea de remorci mai eficiente din punct de vedere energetic și, prin urmare, mai scumpe. Acest efect a fost luat în considerare și în analiza cost-beneficiu a revizuirii legislației privind standardele de CO2 pentru vehiculele grele.

Modificările aduse Directivei 1999/62/CE, astfel cum sunt propuse prin prezentul act, sunt strâns legate de propunerea de modificare a Regulamentului (UE) 2019/1242. Cu toate acestea, Directiva 1999/62/CE poate fi modificată numai printr-o altă directivă, prin urmare sunt necesare două acte separate.

Adecvarea reglementărilor și simplificare

Diferențierea taxelor rutiere introdusă în prezenta propunere se aplică numai remorcilor mai eficiente. Aceasta înseamnă că operatorii rutieri, furnizorii de servicii de taxare rutieră și entitățile care percep taxele rutiere nu trebuie să înregistreze informațiile relevante ale altor remorci. Definirea claselor de remorci are scopul de a simplifica punerea în aplicare pentru întreprinderile cu un număr semnificativ de remorci.

Se preconizează că inițiativa va avea un impact pozitiv minor asupra competitivității datorită perceperii diferențiate de taxe, ducând la o creștere ușoară a gradului de adoptare a remorcilor mai eficiente și stimulând inovarea.

Această inițiativă clarifică dispozițiile care stabilesc obligația de a varia taxele de utilizare a infrastructurii și taxele de utilizare în funcție de emisiile de CO2 ale autovehiculelor.

Drepturile fundamentale

Propunerea respectă drepturile fundamentale și este conformă cu principiile recunoscute în special de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

4.IMPLICAȚIILE BUGETARE

Propunerea nu are implicații asupra bugetului Uniunii.

5.ALTE ELEMENTE

Planuri de punere în aplicare și modalități de monitorizare, evaluare și raportare

Propunerea include cerințe specifice de raportare pentru statele membre în ceea ce privește variația taxelor de utilizare a infrastructurii sau a taxelor de utilizare în funcție de performanța de mediu a vehiculelor.

Documente explicative

Având în vedere domeniul de aplicare al propunerii, nu pare justificat sau proporțional să se solicite documente explicative.

Explicații detaliate cu privire la dispozițiile specifice ale propunerii

(a)Propunerea de modificare a Directivei 1999/62/CE conține următoarele elemente:

Articolul 1 alineatul (1): Articolul 2 – Definiții

La litera (a) din definiția „vehiculului cu emisii zero”, trimiterea la definiția vehiculului greu cu emisii zero din Regulamentul (UE) 2019/1242 se modifică astfel încât să se refere exclusiv la autovehiculele grele cu emisii zero din noua definiție propusă, și nu la remorci. Această modificare asigură păstrarea sensului definiției actuale și faptul că clasificarea ansamblelor de vehicule grele în clasa 5 de emisii de CO2, în conformitate cu articolul 7ga alineatul (2), se bazează exclusiv pe autovehicul.

În definiția „vehiculului cu emisii scăzute”, litera (b) se modifică astfel încât să specifice grupele de vehicule în cauză prin trimitere la cele care fac obiectul actelor de punere în aplicare adoptate în temeiul articolului 7ga alineatul (7). Această modificare asigură păstrarea sensului definiției actuale și reflectă noua structură propusă a Regulamentului (UE) 2019/1242. Într-adevăr, pe baza propunerii prezentate în paralel de Comisie, articolul 2 alineatul (1) din regulamentul respectiv nu va mai defini subgrupurile de vehicule care intră sub incidența regulamentului.

Definiția „traiectoriei de reducere a emisiilor” se modifică astfel încât:

să se armonizeze terminologia cu terminologia utilizată la noul punct 5.1 propus din anexa I la Regulamentul (UE) 2019/1242;

să se asigure aplicabilitatea acesteia după 2030, pe baza obiectivelor de reducere a emisiilor de CO2 care vor fi stabilite în Regulamentul (UE) 2019/1242 (după ce va fi modificat în conformitate cu propunerea paralelă a Comisiei);

să se asigure că trimiterea la nivelul de referință al emisiilor de CO2 ale unui subgrup se aplică în conformitate cu definiția de la punctul 38;

să se mute ultima secțiune, referitoare la posibilele ajustări ale valorilor de referință ale CO2, la articolul 7ga alineatul (1), pentru a asigura aceeași perioadă de aplicabilitate pentru toate clasele de emisii de CO2.

Această modificare asigură păstrarea sensului definiției actuale, precum și aplicabilitatea acesteia după 2030.

Definiția „nivelului de referință al emisiilor de CO2 ale unei grupe de vehicule” se modifică pentru a defini nivelul de referință al emisiilor de CO2”, făcând referire atât la subgrupuri, cât și la grupe de vehicule, pentru a clarifica la litera (a) faptul că vehiculele care intră sub incidența Regulamentului (UE) 2019/1242 sunt grupate în subgrupuri și pentru a preciza grupele de vehicule în cauză la litera (b) prin trimitere la cele care fac obiectul actelor de punere în aplicare adoptate în temeiul articolului 7ga alineatul (7). Această modificare asigură păstrarea sensului definiției actuale.

Sunt adăugate definițiile termenilor „remorcă” și „semiremorcă”, pentru a se oferi claritate juridică în ceea ce privește acești termeni specifici și pentru a se preciza mai bine domeniul de aplicare al dispozițiilor relevante.

Articolul 1 alineatul (2): Articolul 7ga – Variația taxelor pentru vehiculele grele

La articolul 7ga alineatul (1), al doilea și al patrulea paragraf se modifică și, respectiv, se elimină astfel încât:

să se facă referire, la al doilea paragraf, la variația taxelor de utilizare a infrastructurii și a taxelor de utilizare pentru toate clasele de emisii de CO2 pentru toate subgrupurile de vehicule care intră sub incidența Regulamentului (UE) 2019/1242 și, prin urmare, să se includă, în paragraful respectiv, referirea la subgrupurile care vor fi acoperite după intrarea în vigoare a modificărilor propuse la regulamentul respectiv și care sunt menționate în prezent la al patrulea paragraf;

să se fuzioneze actualul al patrulea paragraf cu actualul al doilea paragraf;

să se păstreze perioada de aplicabilitate a variației pentru subgrupurile de vehicule care intră în prezent sub incidența Regulamentului (UE) 2019/1242, făcându-se referire în mod explicit la aceste subgrupuri de vehicule și specificându-se data de 13 mai 2023 ca fiind sfârșitul perioadei de doi ani de la publicarea nivelului de referință al emisiilor de CO2 în actul de punere în aplicare adoptat în temeiul articolului 11 alineatul (1) din regulamentul respectiv, și anume Decizia de punere în aplicare (UE) 2021/781 a Comisiei 9 ;

să se mențină perioada de aplicabilitate a variației pentru subgrupurile de vehicule care vor intra sub incidența Regulamentului (UE) 2019/1242 odată cu intrarea în vigoare a modificărilor regulamentului respectiv, astfel cum se prevede la actualul al patrulea paragraf și în actuala a doua teză de la al treilea paragraf;

să se asigure că perioada de aplicabilitate a eventualelor ajustări ale valorilor de referință ale emisiilor de CO2 în temeiul articolului 11 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2019/1242 este aceeași pentru clasele de emisii de CO2 2, 3 și 4, astfel cum se prevede în definiția actuală a „traiectoriei de reducere a emisiilor”, ținând seama de modificările propuse ale articolului 11 alineatul (2).

La alineatul (1), al treilea paragraf se modifică astfel încât:

să specifice grupele de vehicule în cauză prin trimitere la cele care fac obiectul actelor de punere în aplicare adoptate în temeiul articolului 7ga alineatul (7);

să se mențină perioada de aplicabilitate a nivelului de referință al emisiilor de CO2 ale subgrupurilor de vehicule care vor intra sub incidența Regulamentului (UE) 2019/1242 odată cu intrarea în vigoare a modificărilor regulamentului respectiv;

să clarifice faptul că, în urma extinderii domeniului de aplicare al Regulamentului (UE) 2019/1242 la alte vehicule grele, variația se aplică tuturor claselor de emisii de CO2.

Alineatul (7) se modifică astfel încât să se mențină subgrupurile de vehicule în cauză, făcându-se referire în mod explicit la subgrupurile de vehicule care intră în prezent sub incidența Regulamentului (UE) 2019/1242.

Articolul 1 alineatul (3): Articolul 7gc – Efectul remorcilor asupra stabilirii reducerii taxelor rutiere

Noul articol 7gc specifică modalitățile de stabilire a variației taxelor rutiere pentru ansamblele de vehicule în funcție de efectul remorcilor asupra emisiilor de CO2 ale ansamblelor de vehicule grele de marfă. Diferențierea se bazează pe rata de eficiență a remorcilor, astfel cum se specifică în anexa VIII. Această prevedere ar trebui să stimuleze utilizarea unor remorci mai eficiente. Articolul definește împuternicirea Comisiei de a defini valori-limită pentru eficiența remorcilor și o metodologie pentru remorcile mai vechi, cărora nu li se atribuie o rată de eficiență.

Articolul 1 alineatul (4): Articolul 7j – Colectarea și plata taxelor de trecere și a taxelor de utilizare

Alineatul (2a) se modifică pentru a se asigura că toate elementele posibile ale taxelor sunt colectate și plătite într-un mod coerent.

Articolul 1 alineatul (5): Articolul 9d – Împuternicirea Comisiei pentru a adopta acte delegate

Articolul 9d se modifică pentru a modifica noua anexă VIII cu scopul de a stabili pragurile ratei de eficiență sau de a le adapta la progresul științific și tehnic.

Articolul 1 alineatul (6): Articolul 11 – Raportare

Actuala literă (c) de la alineatul (2) se modifică pentru a include informații cu privire la articolul 7gc. 

Articolul 1 alineatul (7)

Noua anexă VIII este legată de articolul 7gc propus, în ceea ce privește stabilirea variației taxelor rutiere pentru ansamblele de vehicule.

(b)Propunerea de modificare a Directivei (UE) 2019/520 10 conține următorul element:

Articolul 2

Anexa I se modifică pentru a adăuga informații referitoare la remorci pentru facilitarea schimbului transfrontalier de informații cu privire la neplata taxelor rutiere în cadrul Uniunii.

(c)Propunerea de modificare a Directivei 1999/37/CE a Consiliului 11 conține următorul element:

Articolul 3

Anexa I se modifică pentru a oferi statelor membre posibilitatea de a adăuga la certificatul de înmatriculare a vehiculelor rata de eficiență a remorcilor și clasa acestora.

2023/0134 (COD)

Propunere de

DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI

de modificare a Directivei 1999/62/CE, a Directivei 1999/37/CE a Consiliului și a Directivei (UE) 2019/520 în ceea ce privește clasa de emisii de CO2 a vehiculelor grele cu remorci

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 91 alineatul (1),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European 12 ,

având în vedere avizul Comitetului Regiunilor 13 ,

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,

întrucât:

(1)Adoptarea Directivei (UE) 2022/362 a Parlamentului European și a Consiliului 14 a consolidat principiile „poluatorul plătește” și „utilizatorul plătește” prin introducerea taxării obligatorii în funcție de emisiile de CO2, fie prin modificarea taxelor de utilizare a infrastructurii și a taxelor de utilizare în funcție de emisiile de CO2 ale vehiculelor, fie prin aplicarea unei taxe bazate pe costurile externe pentru emisiile de CO2. În prezent, taxele rutiere ale ansamblelor de vehicule care cuprind un autovehicul și o remorcă variază în funcție de emisiile de CO2 ale autovehiculului, indiferent de caracteristicile remorcii legate de acesta, în special în funcție de efectul său asupra emisiilor de CO2 ale ansamblului de vehicule.

(2)Deși o remorcă nu consumă singură energie, ea are nevoie de energie de la autovehiculul tractor pentru a fi deplasată. Optimizarea eficienței energetice a remorcilor duce la reducerea emisiilor de CO2 ale vehiculelor convenționale și la creșterea autonomiei vehiculelor. O astfel de optimizare a remorcilor rezultă din îmbunătățirea performanțelor aerodinamice, a rezistenței la rulare și a greutății remorcilor. Potențialul de eficiență energetică este de aproximativ 7,5 % pentru remorcile cu proțap și de 15 % pentru semiremorci, în comparație cu o remorcă de referință din anul 2020. Prin urmare, remorcile ar putea juca un rol important în decarbonizarea sectorului transportului rutier de mărfuri. Cu toate acestea, introducerea pe piață a remorcilor mai eficiente este îngreunată de prețurile mai ridicate ale acestora și de faptul că, până în prezent, cumpărătorii de remorci nu au avut posibilitatea de a compara diferite remorci în ceea ce privește eficiența lor energetică. Acest lucru duce la o disponibilitate limitată pe piață a remorcilor eficiente din punct de vedere energetic. Dispozitivele aerodinamice sunt deja disponibile pe piață și vor deveni mai disponibile în viitor, dar nu sunt utilizate în mod obișnuit în parcul actual de vehicule al Uniunii.

(3)Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/1362 al Comisiei 15 a stabilit valori certificate legal pentru efectul remorcilor asupra emisiilor de CO2 ale ansamblelor de vehicule grele de marfă. Pentru a reduce și mai mult costurile de exploatare ale remorcilor mai eficiente, ar trebui stabilite normele de includere a efectului remorcilor asupra emisiilor de CO2 ale ansamblelor de vehicule grele de marfă în sistemele de taxare rutieră bazate pe diferențierea în funcție de emisiile de CO2. Întrucât autovehiculele pot fi legate la diferite remorci, includerea remorcilor în sistemele de taxare rutieră bazate pe diferențierea în funcție de emisiile de CO2 ar trebui să se bazeze pe remorca utilizată efectiv.

(4)Extinderea taxării în funcție de emisiile de CO2 la remorci ar trebui să se aplice remorcilor cărora li se aplică Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/1362. Performanțele remorcilor pot varia în funcție de parametrii lor tehnici. Pentru a evalua performanța remorcilor în ceea ce privește eficiența energetică, performanța în ceea ce privește potențialul de reducere a emisiilor de CO2 al unei anumite remorci este comparată cu performanța unei remorci de referință, care este similară în ceea ce privește configurația axelor, sarcina maximă admisă pe osii și configurația șasiului. Raportul dintre valoarea remorcii specifice și cea a remorcii de referință este definit în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/1362 ca rată de eficiență. Remorcile mai eficiente au o valoare a ratei de eficiență mai mică de 1.

(5)Calculul ratei de eficiență poate fi în funcție de kilometri, tone-kilometri sau m3-kilometri. Pentru toate remorcile, cu excepția celor destinate transportului de mărfuri voluminoase, ar trebui să se utilizeze rata de eficiență în funcție de tone-kilometri. Remorcile destinate transportului de mărfuri voluminoase sunt cele proiectate în principal pentru transportul de mărfuri voluminoase. Rata de eficiență în funcție de tone-kilometri nu poate fi utilizată pentru remorcile destinate transportului de mărfuri voluminoase, deoarece aceste remorci au o rezistență la rulare și o masă mai mari decât cele ale remorcilor tradiționale. În cazul remorcilor destinate transportului de mărfuri voluminoase, ar trebui să se utilizeze, în schimb, rata de eficiență în funcție de m3-kilometri.

(6)Clasa de emisii de CO2 a unui ansamblu de vehicule cu o remorcă mai eficientă ar trebui să fie mai mare decât clasa de emisii de CO2 a autovehiculului, permițând astfel accesul la o reducere mai mare a taxelor rutiere. Efectul potențialului de reducere a emisiilor de CO2 al unei remorci asupra clasei de emisii de CO2 a unui ansamblu de vehicule ar trebui să se bazeze pe comparația dintre rata de eficiență a remorcii respective și pragurile ratei de eficiență menționate în prezenta directivă. Sunt prevăzute praguri diferite pentru semiremorci și pentru alte remorci, deoarece potențialul acestora de a reduce emisiile de CO2 într-un mod eficient din punctul de vedere al costurilor este diferit.

(7)În cazul în care statul membru include efectul remorcilor asupra emisiilor de CO2 ale ansamblelor de vehicule grele de marfă în sistemele de taxare rutieră de pe teritoriul său și impune taxe specifice ansamblelor de vehicule care se abat de la greutățile și/sau dimensiunile maxime stabilite în Directiva 96/53/CE a Consiliului 16 , statului membru respectiv ar trebui să i se permită să aplice reducerea taxelor rutiere unor astfel de ansamble de vehicule care utilizează cel puțin o remorcă mai eficientă.

(8)Comisia ar trebui să fie împuternicită să modifice anexa VIII la Directiva 1999/62/CE, prin intermediul unor acte delegate, pentru a defini sau a ajusta pragurile ratei de eficiență stabilite în aceasta și pentru a defini o metodologie de alocare în clase de remorci a remorcilor care au fost supuse unui proces de postechipare, în special a celor cărora nu li s-a atribuit o rată de eficiență în conformitate cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/1362. Definirea pragurilor ratei de eficiență ar trebui să se realizeze imediat ce datele privind eficiența remorcilor sunt colectate timp de cel puțin un an în temeiul Regulamentului (UE) 2018/956 al Parlamentului European și al Consiliului 17 . Pragurile ratei de eficiență ar trebui să se bazeze pe eficiența medie a parcului de remorci atunci când se publică nivelul de referință al emisiilor de CO2 pentru astfel de vehicule și pe potențialul pe care îl au remorcile de a genera îmbunătățiri ale eficienței. Acestea ar trebui să fie apoi ajustate pentru a reflecta progresul tehnic și o pătrundere tot mai mare a noilor tehnologii, cum ar fi remorcile cu axe motoare. Definirea unei metodologii pentru remorcile care au fost supuse unui proces de postechipare ar trebui să ia în considerare instalarea de echipamente care îmbunătățesc energia acestora, cum ar fi dispozitivele aerodinamice, care pot fi verificate în timpul inspecției tehnice periodice și care ar trebui să fie raportate în certificatul de inspecție tehnică, astfel cum se menționează în Directiva 2014/45/UE a Parlamentului European și a Consiliului 18 .

(9)Pentru a se asigura că conducătorii auto declară în mod corect performanța remorcii atașate la autovehicul atunci când utilizează reducerea taxelor în funcție de emisiile de CO2, este necesar ca agenții de control să primească, la cerere, dovezi privind clasa de emisii a ansamblului de vehicule, inclusiv dovezi care să ateste performanța remorcii. În cazul în care nu se furnizează astfel de dovezi, un stat membru ar avea dreptul să aplice taxe numai în funcție de clasa de emisii a autovehiculului.

(10)Pentru a se asigura aplicarea coerentă a variației taxelor rutiere în funcție de emisiile de CO2, este necesar să se modifice Directiva 1999/37/CE a Consiliului 19 astfel încât să se introducă obligația ca rata de eficiență a remorcilor să fie indicată în certificatul de înmatriculare al acestora, în cazul în care rata de eficiență respectivă este disponibilă pe certificatul lor de conformitate sau pe certificatul de omologare individuală a vehiculului. Este important să se asigure că datele referitoare la eficiența remorcilor sunt disponibile pentru schimbul de informații între statele membre, astfel cum se prevede în Directiva (UE) 2019/520 a Parlamentului European și a Consiliului 20 .

(11)În plus, este necesar să se modifice Directiva 1999/62/CE pentru a reflecta noua structură a Regulamentului (UE) 2019/1242, astfel cum a fost modificat prin [a se adăuga trimiterea odată ce aceasta va fi cunoscută]. Modificările necesare vizează păstrarea sensului actual al definițiilor următorilor termeni: vehicul cu emisii zero, vehicul cu emisii scăzute, nivel de referință al emisiilor de CO2 și traiectorie de reducere a emisiilor și ar trebui să o actualizeze pe cea din urmă pentru a armoniza aplicabilitatea acesteia cu regulamentul menționat mai sus după 2030. Aceste modificări ar trebui, de asemenea, să mențină obligația de a aplica o variație a taxelor de utilizare a infrastructurii și a taxelor de utilizare, precum și perioada de la care se aplică această obligație. În ceea ce privește subgrupurile de vehicule care intră deja sub incidența regulamentului, aceste modificări ar trebui să clarifice în special faptul că această obligație se aplică de la 13 mai 2023, și anume la doi ani de la data publicării Deciziei de punere în aplicare (UE) 2021/781 a Comisiei 21 , care specifică nivelul de referință al emisiilor de CO2 pentru subgrupurile de vehicule respective. Pentru a se asigura adoptarea la timp a acestor modificări în ceea ce privește data intrării în vigoare a modificărilor aduse Regulamentului (UE) 2019/1242, ar trebui stabilit un termen de un an pentru transpunerea în legislația națională.

(12)Prin urmare, Directivele 1999/62/CE, 1999/37/CE și (UE) 2019/520 ar trebui să fie modificate în consecință,

ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:

Articolul 1

Modificarea Directivei 1999/62/CE

Directiva 1999/62/CE se modifică după cum urmează:

(1)Articolul 2 alineatul (1) se modifică după cum urmează:

(a)la punctul 29, litera (a) se înlocuiește cu următorul text:

„(a) un vehicul greu menționat la articolul 3 punctul 11 literele (a) și (b) din Regulamentul (UE) 2019/1242 al Parlamentului European și al Consiliului (*); sau”;

(b)la punctul 30, litera (b) se înlocuiește cu următorul text:

„(b) un vehicul greu dintr-o grupă de vehicule care intră sub incidența unui act de punere în aplicare adoptat în temeiul articolului 7ga alineatul (7), cu emisii de CO2 mai mici de 50 % din nivelul de referință al emisiilor de CO2 ale grupei sale de vehicule, cu excepția vehiculelor cu emisii zero;”;

(c)punctul 37 se înlocuiește cu următorul text:

„37.    «traiectoria de reducere a emisiilor», pentru subgrupul de vehicule (sg) și perioada de raportare a unui an (Y), și anume ETsg,Y, înseamnă produsul dintre factorul anual de reducere a emisiilor de CO2 (RETsg,Y) și nivelul de referință al emisiilor de CO2 (rCO2sg) ale subgrupului (sg), și anume ETsg,Y = RETsg,Y x rCO2sg; RETsg,Y se determină în conformitate cu punctul 5.1 din anexa I la Regulamentul (UE) 2019/1242;”;

(d)punctul 38 se înlocuiește cu următorul text:

„38.    «nivelul de referință al emisiilor de CO2» înseamnă:

(a) pentru subgrupurile de vehicule care intră sub incidența Regulamentului (UE) 2019/1242, suma calculată în conformitate cu formula prevăzută la punctul 3 din anexa I la regulamentul respectiv;

(b) pentru o grupă de vehicule care intră sub incidența unui act de punere în aplicare adoptat în temeiul articolului 7ga alineatul (7), nivelul de referință al emisiilor de CO2 specificat în acesta, care corespunde valorii medii a tuturor emisiilor de CO2 ale vehiculelor din grupa de vehicule respectivă, raportate în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/956 al Parlamentului European și al Consiliului (  6  ) pentru prima perioadă de raportare, care va începe după data la care înmatricularea, vânzarea sau introducerea în circulație a vehiculelor din grupa de vehicule respectivă, care nu respectă obligațiile menționate la articolul 9 din Regulamentul (UE) 2017/2400, este interzisă în conformitate cu articolul 24 din Regulamentul (UE) 2017/2400;”;

(e)se adaugă următoarele puncte:

„42.    «remorcă» înseamnă o remorcă astfel cum este definită la articolul 3 punctul 17 din Regulamentul (UE) 2018/858, care intră în domeniul de aplicare al Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2022/1362 al Comisiei**;

43.    «semiremorcă» înseamnă o remorcă ce corespunde definiției unei semiremorci de la articolul 3 punctul 33 din Regulamentul (UE) 2018/858 și care intră în domeniul de aplicare al Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2022/1362 al Comisiei.”

* Regulamentul (UE) 2019/1242 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 de stabilire a standardelor de performanță privind emisiile de CO2 pentru vehiculele grele noi și de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 595/2009 și (UE) 2018/956 ale Parlamentului European și ale Consiliului și a Directivei 96/53/CE a Consiliului (JO L 198, 25.7.2019, p. 202).

** Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/1362 al Comisiei din 1 august 2022 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 595/2009 al Parlamentului European și al Consiliului privind performanța remorcilor grele în ceea ce privește influența acestora asupra emisiilor de CO2, a consumului de combustibil, a consumului de energie și a autonomiei în modul cu emisii zero ale autovehiculelor și de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2020/683 (JO L 205, 5.8.2022, p. 145)”.

(2)Articolul 7ga se modifică după cum urmează:

(a)la alineatul (1), al doilea, al treilea și al patrulea paragraf se înlocuiesc cu următorul text:

„Statele membre aplică variația respectivă subgrupurilor de vehicule care intră sub incidența Regulamentului (UE) 2019/1242, pe baza nivelului de referință al emisiilor de CO2 publicat în conformitate cu articolul 11 alineatul (1) din regulamentul menționat. Cu toate acestea, pentru subgrupurile de vehicule 4-UD, 4-RD, 4-LH, 5-RD, 5-LH, 9-RD, 9-LH, 10-RD, 10-LH, statele membre aplică variația respectivă cel târziu la 13 mai 2023. În cazul în care nivelul de referință al emisiilor de CO2 este ajustat în temeiul articolului 11 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2019/1242, respectivul nivel de referință al emisiilor de CO2 se aplică de la începutul următoarei perioade de raportare.

Prin derogare de la al doilea paragraf, pentru clasele 1, 4 și 5 de emisii de CO2 menționate la alineatul (2) din prezentul articol, variația respectivă se aplică grupelor de vehicule care intră sub incidența actelor de punere în aplicare adoptate în temeiul alineatului (7) în termen de cel mult doi ani de la adoptarea respectivelor acte de punere în aplicare. Variația se bazează pe nivelul de referință al emisiilor de CO2 specificat în acestea și se aplică până când nivelul de referință al emisiilor de CO2 pentru subgrupurile de vehicule în cauză este publicat în conformitate cu articolul 11 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2019/1242. De la publicarea nivelului de referință al emisiilor de CO2 în conformitate cu articolul 11 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2019/1242, statele membre aplică acest nivel de referință al emisiilor de CO2 în locul celui specificat în temeiul alineatului (7), iar variația pentru subgrupurile de vehicule în cauză se aplică pentru toate clasele de emisii.”;

(b)la alineatul (7), primul paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„Comisia adoptă acte de punere în aplicare pentru a specifica nivelul de referință al emisiilor de CO2 pentru alte grupe de vehicule decât subgrupurile 4-UD, 4-RD, 4-LH, 5-RD, 5-LH, 9-RD, 9-LH, 10-RD, 10-LH.”.

(3)Se introduce următorul articol:

Articolul 7gc

(1) Până la 30 iunie 2030, statele membre pot lua în considerare, atunci când aplică articolul 7ga, efectul remorcilor asupra emisiilor de CO2 ale ansamblului compus din acestea și un autovehicul. De la 1 iulie 2030, statele membre iau în considerare acest efect.

În cazul în care un stat membru aplică primul paragraf, clasa de emisii de CO2 a ansamblului de vehicule menționată la articolul 7ga alineatul (2) este afectată de clasa de remorci a remorcii tractate, în conformitate cu anexa VIII.

(2) În cazul în care un stat membru aplică primul alineat și, în conformitate cu articolul 9 alineatul (1) litera (a), impune taxe specifice ansamblelor de vehicule care se abat de la greutățile și/sau dimensiunile maxime stabilite în anexa I la Directiva 96/53/CE a Consiliului*, în conformitate cu articolul 4 alineatul (4) din directiva respectivă, statul membru respectiv poate aplica o reducere a taxelor rutiere pentru ansamblele de vehicule care utilizează cel puțin o remorcă căreia i se atribuie o clasă de remorci în conformitate cu anexa VIII la prezenta directivă.

Valoarea reducerii taxei rutiere poate corespunde reducerii acordate ansamblelor de vehicule care nu se abat de la greutățile și/sau dimensiunile maxime.

(3) Comisia este împuternicită să adopte un act delegat în conformitate cu articolul 9d pentru a modifica anexa VIII cu scopul de a stabili pragurile ratei de eficiență prevăzute în aceasta sau de a le ajusta astfel încât să reflecte progresul tehnic. Prima stabilire a acestor praguri se bazează pe eficiența medie a parcului de remorci atunci când se publică nivelul de referință al emisiilor de CO2 pentru aceste vehicule și pe potențialul pe care îl au remorcile de a genera îmbunătățiri ale eficienței, luând în considerare potențialul diferit al semiremorcilor și al altor remorci.

Pentru clasele 1 și 2 de remorci, astfel cum sunt identificate în tabelul din anexa VIII, Comisia adoptă un act delegat care stabilește pragurile ratei de eficiență cel târziu la un an de la publicarea nivelului de referință al emisiilor de CO2 pentru remorci, în conformitate cu articolul 11 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2019/1242.

Pentru clasa 3 de remorci, astfel cum este identificată în tabelul din anexa VIII, aplicabilă remorcilor echipate cu un dispozitiv care le susține în mod activ propulsia și care nu are un motor cu ardere internă sau are un motor cu ardere internă care emite mai puțin de 5 g CO2/kWh, Comisia adoptă un act delegat care stabilește pragurile ratei de eficiență după ce sunt disponibile valori certificate legal pentru remorcile respective.

Comisia este împuternicită să adopte un act delegat în conformitate cu articolul 9d pentru a modifica anexa VIII în vederea stabilirii unei metodologii de stabilire a alocării într-o clasă de remorci a remorcilor care au fost supuse unui proces de postechipare cu echipamente care le îmbunătățesc eficiența energetică, în special cele care au fost înmatriculate, vândute sau puse în funcțiune înainte de data aplicării Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2022/1362.

(4) În scopul înregistrării echipamentelor menționate la alineatul (3) al patrulea paragraf, statele membre utilizează rubrica 10 (alte informații) din anexa II la Directiva 2014/45/UE**.

____________________

* Directiva 96/53/CE a Consiliului din 25 iulie 1996 de stabilire, pentru anumite vehicule rutiere care circulă în interiorul Comunității, a dimensiunilor maxime autorizate în traficul național și internațional și a greutății maxime autorizate în traficul internațional (JO L 235, 17.9.1996, p. 59)

** Directiva 2014/45/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind inspecția tehnică periodică a autovehiculelor și a remorcilor acestora (JO L 127, 29.4.2014, p. 51)”.

(4)La articolul 7j alineatul (2a), primul paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„În cazul în care un conducător auto sau, după caz, operatorul de transport sau furnizorul serviciului european de taxare rutieră electronică (SETRE) nu este în măsură să furnizeze dovezi privind clasa de emisii a vehiculului în scopul articolului 7g alineatul (2), al articolului 7ga și al articolului 7gb, statele membre pot aplica taxe de trecere sau de utilizare până la cel mai ridicat nivel posibil. În cazul în care un conducător auto sau, după caz, operatorul de transport sau furnizorul serviciului european de taxare rutieră electronică (SETRE) nu este în măsură să furnizeze dovezi privind clasa de emisii a ansamblului de vehicule în scopul articolului 7gc, statele membre pot aplica taxe de trecere sau de utilizare în funcție de clasa de emisii a autovehiculului.”.

(5)La articolul 9d, primul paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 9e pentru a modifica prezenta directivă cu privire la anexa 0, formulele de la punctele 4.1 și 4.2 din anexa IIIa, valorile indicate în tabelele din anexele IIIb și IIIc, în vederea adaptării acestora la progresul științific și tehnic, precum și pragurile ratei de eficiență indicate în tabelul din anexa VIII, pentru a le stabili sau a le ajusta astfel încât să reflecte progresul tehnic.”.

(6)La articolul 11, litera (c) se înlocuiește cu următorul text:

„(c) variația taxelor de utilizare a infrastructurii sau a taxelor de utilizare în funcție de performanța de mediu a vehiculelor, în temeiul articolelor 7g, 7ga, 7gb sau 7gc;”.

(7)Textul din anexa la prezenta directivă se adaugă ca anexa VIII.

Articolul 2

Modificarea Directivei (UE) 2019/520

În anexa I la Directiva (UE) 2019/520, partea I se înlocuiește cu următorul text:

„Partea I. Date privind vehiculele

Rubrică

O/F(1) 

Comentarii

Număr de înmatriculare

O

 

Număr șasiu/Numărul de identificare al vehiculului (VIN)

O

 

Statul membru de înmatriculare

O

 

Marcă

O

[D.1(2)] de exemplu, Ford, Opel, Renault

Modelul vehiculului

O

(D.3) de exemplu, Focus, Astra, Megane

Cod categorie UE

O

(J) de exemplu, motorete, motociclete, autoturisme

Clasa de emisii Euro

O

de exemplu, Euro 4, Euro 6

Clasa de emisii de CO2

F

aplicabil numai pentru vehicule grele

Data reclasificării

F

aplicabil numai pentru vehicule grele

CO2 în g/tkm

F

aplicabil numai pentru vehicule grele

Orientare către volum: da/nu

F

aplicabil pentru remorci

Rata de eficiență – în funcție de tone-kilometri (-)...

F

aplicabil pentru remorci

Rata de eficiență – în funcție de m³-kilometri (-)...

F

aplicabil pentru remorci

Masa maximă tehnic admisibilă a vehiculului încărcat

O

 

(1)

O = obligatoriu, în cazul în care informația este disponibilă în registrul național, F = facultativ.

(2)

Codul armonizat al Uniunii, a se vedea Directiva 1999/37/CE.

Articolul 3

Modificarea Directivei 1999/37/CE

În anexa I la Directiva 1999/37/CE, la punctul V emisiile de gaze de eșapament, se adaugă următoarele puncte:

„(V.11) Rata de eficiență:

În cazul remorcilor nedestinate transportului de mărfuri voluminoase, rata de eficiență – în funcție de tone-kilometri, în cazul în care este indicată la poziția 49.11.2 din certificatul de conformitate definit în apendicele la anexa VIII la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/683 al Comisiei* sau la poziția 49.11.2 din certificatul de omologare individuală a vehiculului definit în apendicele 1 la anexa III la regulamentul menționat.

În cazul remorcilor destinate transportului de mărfuri voluminoase, rata de eficiență – în funcție de m3-kilometri, în cazul în care este indicată la poziția 49.11.3 din certificatul de conformitate definit în apendicele la anexa VIII la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/683 al Comisiei sau la poziția 49.11.3 din certificatul de omologare individuală a vehiculului definit în apendicele 1 la anexa III la regulamentul menționat.

Orientarea către volum este indicată la poziția 49.10 din certificatul de conformitate al remorcilor grele definit în apendicele la anexa VIII la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/683 al Comisiei sau la poziția 49.10 din certificatul de omologare individuală a vehiculului definit în apendicele 1 la anexa III la regulamentul menționat,

(V.12) Clasa de remorci determinată în conformitate cu articolul 7gc din Directiva 1999/62/CE a Parlamentului European și a Consiliului;

___________________

* Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/683 al Comisiei din 15 aprilie 2020 pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2018/858 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește cerințele administrative pentru omologarea și supravegherea pieței autovehiculelor și remorcilor acestora, precum și ale sistemelor, componentelor și unităților tehnice separate destinate vehiculelor respective (JO L 163, 26.5.2020, p. 1)”.

Articolul 4

(1)Statele membre pun în aplicare actele cu putere de lege și actele administrative necesare aducerii la îndeplinire a prezentei directive până la [un an de la intrarea în vigoare a prezentei directive]. Statele membre comunică de îndată Comisiei textul acestor acte.

Atunci când statele membre adoptă aceste acte, ele cuprind o trimitere la prezenta directivă sau sunt însoțite de o astfel de trimitere la data publicării lor oficiale. Statele membre stabilesc modalitatea de efectuare a unei astfel de trimiteri.

(2)Statele membre transmit Comisiei textele principalelor dispoziții de drept intern pe care le adoptă în domeniul reglementat de prezenta directivă.

Articolul 5

Prezenta directivă intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Articolul 6

Prezenta directivă se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles,

Pentru Parlamentul European    Pentru Consiliu

Președinta    Președintele

(1)    Directiva (UE) 2022/362 a Parlamentului European și a Consiliului din 24 februarie 2022 de modificare a Directivelor 1999/62/CE, 1999/37/CE și (UE) 2019/520, în ceea ce privește taxarea vehiculelor pentru utilizarea anumitor infrastructuri (JO L 69, 4.3.2022, p. 1).
(2)    Directiva 1999/62/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 17 iunie 1999 de aplicare a taxelor la vehiculele grele de marfă pentru utilizarea anumitor infrastructuri (JO L 187, 20.7.1999, p. 42).
(3)    Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/1362 al Comisiei din 1 august 2022 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 595/2009 al Parlamentului European și al Consiliului privind performanța remorcilor grele în ceea ce privește influența acestora asupra emisiilor de CO2, a consumului de combustibil, a consumului de energie și a autonomiei în modul cu emisii zero ale autovehiculelor și de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2020/683 (JO L 205, 5.8.2022, p. 145).
(4)    Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (UE) 2019/1242 în ceea ce privește consolidarea standardelor de performanță privind emisiile de CO2 pentru vehiculele grele noi și integrarea obligațiilor de raportare, precum și de abrogare a Regulamentului (UE) 2018/956. A se vedea secțiunea „Coerența cu alte politici ale Uniunii” de mai jos.
(5)    Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor – Planul REPowerEU [COM(2022) 230 final].
(6)    Echipamentele de bord sunt definite la articolul 2 punctul 11 din Directiva (UE) 2019/520 astfel: „«echipament de bord (OBE)» înseamnă setul complet de componente hardware și software ce urmează să fie utilizate ca parte a serviciului de taxare rutieră, care este instalat sau transportat la bordul unui vehicul în scopul colectării, stocării, prelucrării și primirii/transmiterii la distanță a datelor, fie ca dispozitiv separat, fie încorporat în vehicul;
(7)    Directiva 96/53/CE a Consiliului din 25 iulie 1996 de stabilire, pentru anumite vehicule rutiere care circulă în interiorul Comunității, a dimensiunilor maxime autorizate în traficul național și internațional și a greutății maxime autorizate în traficul internațional (JO L 235, 17.9.1996, p. 59).
(8)    Document de lucru al serviciilor Comisiei – Evaluarea impactului care însoțește documentul Propunere de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) 2019/1242 în ceea ce privește consolidarea standardelor de performanță privind emisiile de CO2 pentru vehiculele grele noi și integrarea obligațiilor de raportare, precum și de abrogare a Regulamentului (UE) 2018/956, SWD(2023) 88 final.
(9)    Decizia de punere în aplicare (UE) 2021/781 a Comisiei din 10 mai 2021 privind publicarea unei liste cuprinzând anumite valori ale emisiilor de CO2 per producător, precum și a mediei emisiilor specifice de CO2 pentru toate vehiculele grele noi înmatriculate în Uniune și a nivelului de referință al emisiilor de CO2 în temeiul Regulamentului (UE) 2019/1242 al Parlamentului European și al Consiliului pentru perioada de raportare a anului 2019 (JO L 167, 12.5.2021, p. 47).
(10)    Directiva (UE) 2019/520 a Parlamentului European și a Consiliului din 19 martie 2019 privind interoperabilitatea sistemelor de taxare rutieră electronică și facilitarea schimbului transfrontalier de informații cu privire la neplata taxelor rutiere în cadrul Uniunii (JO L 91, 29.3.2019, p. 45).
(11)    Directiva 1999/37/CE a Consiliului din 29 aprilie 1999 privind documentele de înmatriculare pentru vehicule (JO L 138, 1.6.1999, p. 57).
(12)    JO C […], […], p. […].
(13)    JO C […], […], p. […].
(14)    Directiva (UE) 2022/362 a Parlamentului European și a Consiliului din 24 februarie 2022 de modificare a Directivelor 1999/62/CE, 1999/37/CE și (UE) 2019/520, în ceea ce privește taxarea vehiculelor pentru utilizarea anumitor infrastructuri (JO L 69, 4.3.2022, p. 1).
(15)    Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/1362 al Comisiei din 1 august 2022 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 595/2009 al Parlamentului European și al Consiliului privind performanța remorcilor grele în ceea ce privește influența acestora asupra emisiilor de CO2, a consumului de combustibil, a consumului de energie și a autonomiei în modul cu emisii zero ale autovehiculelor și de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2020/683 (JO L 205, 5.8.2022, p. 145).
(16)    Directiva 96/53/CE a Consiliului din 25 iulie 1996 de stabilire, pentru anumite vehicule rutiere care circulă în interiorul Comunității, a dimensiunilor maxime autorizate în traficul național și internațional și a greutății maxime autorizate în traficul internațional (JO L 235, 17.9.1996, p. 59).
(17)    Regulamentul (UE) 2018/956 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 iunie 2018 privind monitorizarea și raportarea emisiilor de CO2 și a consumului de combustibil al vehiculelor grele noi (JO L 173, 9.7.2018, p. 1).
(18)    Directiva 2014/45/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind inspecția tehnică periodică a autovehiculelor și a remorcilor acestora (JO L 127, 29.4.2014, p. 51).
(19)    Directiva 1999/37/CE a Consiliului din 29 aprilie 1999 privind documentele de înmatriculare pentru vehicule (JO L 138, 1.6.1999, p. 57).
(20)    Directiva (UE) 2019/520 a Parlamentului European și a Consiliului din 19 martie 2019 privind interoperabilitatea sistemelor de taxare rutieră electronică și facilitarea schimbului transfrontalier de informații cu privire la neplata taxelor rutiere în cadrul Uniunii (JO L 91, 29.3.2019, p. 45).
(21)    Decizia de punere în aplicare (UE) 2021/781 a Comisiei din 10 mai 2021 privind publicarea unei liste cuprinzând anumite valori ale emisiilor de CO2 per producător, precum și a mediei emisiilor specifice de CO2 pentru toate vehiculele grele noi înmatriculate în Uniune și a nivelului de referință al emisiilor de CO2 în temeiul Regulamentului (UE) 2019/1242 al Parlamentului European și al Consiliului pentru perioada de raportare a anului 2019 (JO L 167, 12.5.2021, p. 47).
Top

Bruxelles, 4.5.2023

COM(2023) 189 final

ANEXĂ

la

propunerea de a DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI

de modificare a Directivei 1999/62/CE, a Directivei 1999/37/CE a Consiliului și a Directivei (UE) 2019/520 în ceea ce privește clasa de emisii de CO2 a vehiculelor grele cu remorci


ANEXĂ

„ANEXA VIII

CRITERII DE CLASIFICARE A REMORCILOR

Prezenta anexă specifică criteriile de variație în funcție de care se diferențiază clasele de emisii de CO2 ale ansamblelor de vehicule în conformitate cu articolul 7gc.

Tipul de vehicul tractat

Rata de eficiență

Clasa de emisii de CO2 a autovehiculului în conformitate cu articolul 7ga, fără a lua în considerare efectul remorcii

Clasa de emisii de CO2 atribuită ansamblului de vehicule, luând în considerare efectul remorcii

Clasa remorcii

Mai mică decât

Mai mare sau egală cu

Semiremorcă

ST1

ST2

1

2

1

2

3

Remorcă, alta decât semiremorca

T1

T2

1

2

2

3

Semiremorcă

ST2

ST3

1 sau 2

3

2

Remorcă, alta decât semiremorca

T2

T3

Semiremorcă

ST3

ST4

1 sau 2 sau 3

4

3

Remorcă, alta decât semiremorca

T3

T4

1 Rata de eficiență a unei remorci este:

1) În cazul remorcilor nedestinate transportului de mărfuri voluminoase, rata de eficiență – în funcție de tone-kilometri, în cazul în care este indicată la poziția 49.11.2 din certificatul de conformitate definit în apendicele la anexa VIII la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/683 al Comisiei*1 sau la poziția 49.11.2 din certificatul de omologare individuală a vehiculului definit în apendicele 1 la anexa III la regulamentul menționat.

2) În cazul remorcilor destinate transportului de mărfuri voluminoase, rata de eficiență – în funcție de m3-kilometri, în cazul în care este indicată la poziția 49.11.3 din certificatul de conformitate al vehiculelor definit în apendicele la anexa VIII la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/683 al Comisiei sau la poziția 49.11.3 din certificatul de omologare individuală a vehiculului definit în apendicele 1 la anexa III la regulamentul menționat.

Orientarea către volum a vehiculului este indicată la poziția 49.10 din certificatul de conformitate definit în apendicele la anexa VIII la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/683 al Comisiei sau la poziția 49.10 din certificatul de omologare individuală a vehiculului definit în apendicele 1 la anexa III la regulamentul menționat.

*1 Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/683 al Comisiei din 15 aprilie 2020 pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2018/858 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește cerințele administrative pentru omologarea și supravegherea pieței autovehiculelor și remorcilor acestora, precum și ale sistemelor, componentelor și unităților tehnice separate destinate vehiculelor respective (JO L 163, 26.5.2020, p. 1)

Top