EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023PC0179

Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind poziția care trebuie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul celei de a 15-a reuniuni a Comisiei de experți tehnici a Organizației Interguvernamentale pentru Transporturile Internaționale Feroviare (OTIF) în ceea ce privește modificările prescripțiilor tehnice uniforme privind calificările și independența entităților de evaluare și privind o metodă comună de siguranță pentru evaluarea și aprecierea riscurilor, modificarea regulamentului de procedură al Comisiei de experți tehnici și actualizarea trimiterilor la documentele tehnice ale STI TAF enumerate în apendicele I la UTP TAF

COM/2023/179 final

Bruxelles, 31.3.2023

COM(2023) 179 final

2023/0091(NLE)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

privind poziția care trebuie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul celei de a 15-a reuniuni a Comisiei de experți tehnici a Organizației Interguvernamentale pentru Transporturile Internaționale Feroviare (OTIF) în ceea ce privește modificările prescripțiilor tehnice uniforme privind calificările și independența entităților de evaluare și privind o metodă comună de siguranță pentru evaluarea și aprecierea riscurilor, modificarea regulamentului de procedură al Comisiei de experți tehnici și actualizarea trimiterilor la documentele tehnice ale STI TAF enumerate în apendicele I la UTP TAF


EXPUNERE DE MOTIVE

1.Obiectul propunerii

Cea de a 15-a reuniune a Comisiei de experți tehnici (CTE) din cadrul Organizației Interguvernamentale pentru Transporturile Internaționale Feroviare (OTIF) va avea loc la Berna în zilele de 13 și 14 iunie 2023. Ordinea de zi a reuniunii include următoarele:

o propunere de revizuire a prescripțiilor tehnice uniforme (UTP) privind calificările și independența entităților de evaluare;

o propunere de modificare a UTP referitoare la o metodă comună de siguranță pentru evaluarea și aprecierea riscurilor;

o propunere de modificare a regulamentului de procedură al Comisiei de experți tehnici;

o propunere de actualizare a trimiterilor la documentele tehnice ale STI TAF enumerate în apendicele I la UTP TAF.

OTIF elaborează regimuri juridice uniforme pentru transporturile internaționale feroviare în trei domenii de activitate majore: interoperabilitatea tehnică, mărfurile periculoase și dreptul contractelor în domeniul feroviar.

Deciziile menționate mai sus, care urmează să fie adoptate de CTE, sunt acte cu efecte juridice, iar poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii trebuie să fie stabilită printr-o decizie a Consiliului în temeiul articolului 218 alineatul (9) din TFUE.

2.Contextul propunerii

2.1.Convenția privind transporturile internaționale feroviare (COTIF)

Convenția privind transporturile internaționale feroviare din 9 mai 1980, astfel cum a fost modificată prin Protocolul de la Vilnius din 3 iunie 1999 („COTIF”), este un acord internațional în cadrul căruia atât Uniunea, cât și 25 de state membre 1 sunt părți contractante.

La 16 iunie 2011, Consiliul a adoptat Decizia 2013/103/UE a Consiliului privind semnarea și încheierea Acordului dintre Uniunea Europeană și OTIF privind aderarea Uniunii Europene la Convenția privind transporturile internaționale feroviare (COTIF) din 9 mai 1980, astfel cum a fost modificată prin Protocolul de la Vilnius din 3 iunie 1999 („Acordul de aderare UE-COTIF”).

Acordul a intrat în vigoare la 1 iulie 2011.

În conformitate cu articolul 2 alineatul (1) din COTIF, OTIF are ca scop să promoveze, să îmbunătățească și să faciliteze, din toate punctele de vedere, traficul internațional feroviar, în special prin stabilirea de regimuri de drept uniform în diverse domenii juridice legate de traficul internațional feroviar. De asemenea, COTIF reglementează funcționarea organizației, precum și obiectivele, atribuțiile, relațiile cu statele contractante și activitățile sale în general.

Prin urmare, COTIF tratează legislația feroviară în privința unui număr de aspecte juridice și tehnice diferite legate de domeniul feroviar, împărțite în două: Convenția însăși, care reglementează funcționarea OTIF, și cele opt apendice care instituie legislația feroviară uniformă:

Apendicele A – Contractul de transport internațional feroviar de călători (CIV)

Apendicele B – Contractul de Transport Internațional Feroviar de Marfa (CIM)

Apendicele C – Transportul internațional feroviar de mărfuri periculoase (RID)

Apendicele D – Contractele de utilizare a vehiculelor în traficul internațional feroviar (CUV)

Apendicele E – Contractul de utilizare a infrastructurii în traficul internațional feroviar (CUI)

Apendicele F – Regulile uniforme privind validarea normelor tehnice și adoptarea prescripțiilor tehnice uniforme aplicabile materialului feroviar destinat utilizării în trafic internațional (RU APTU)

Apendicele G – Regulile uniforme privind admiterea tehnica a materialului feroviar destinat a fi utilizat în trafic internațional (RU ATMF)

Apendicele H – Reguli uniforme privind exploatarea în condiții de siguranță a trenurilor în traficul internațional (RU EST)

Pe baza apendicelor F și G la COTIF, există 12 UTP-uri privind interoperabilitatea tehnică. UTP-urile din cadrul COTIF au același obiectiv ca specificațiile tehnice de interoperabilitate ale UE (STI) pentru admiterea în traficul internațional, astfel cum sunt definite în capitolul II din Directiva (UE) 2016/797.

Dintre cele 47 de state care sunt părți la COTIF, 42 aplică apendicele F și G, inclusiv cele 25 de state membre ale UE deja menționate.

2.2.Comisia de experți tehnici din cadrul OTIF (CTE)

CTE este instituită prin articolul 13 alineatul (1) litera (f) din COTIF. Ea este formată din statele membre ale OTIF care aplică apendicele F și G (APTU, ATMF) la COTIF.

CTE are competență în ceea ce privește interoperabilitatea și armonizarea tehnică în domeniul feroviar, precum și procedurile de agrement tehnic. Ea elaborează apendicele APTU și ATMF și regulile uniforme aferente, care se aplică materialului feroviar destinat să fie utilizat în traficul internațional și care se referă în special la:

adoptarea de prescripții tehnice privind vehiculele și infrastructura, precum și validarea standardelor;

procedurile pentru evaluarea conformității vehiculelor;

dispozițiile privind întreținerea vehiculelor;

responsabilitățile privind compunerea trenurilor și utilizarea în siguranță a vehiculelor;

dispozițiile privind evaluarea și aprecierea riscurilor;

specificațiile pentru registre.

În prezent, CTE are un grup de lucru permanent (WG TECH) care este responsabil cu pregătirea deciziilor sale.

În temeiul articolului 20 alineatul (1) litera (b) din COTIF și în conformitate cu articolul 6 din apendicele F (APTU), CTE are competența de a adopta sau de a modifica UTP-urile. În conformitate cu articolul 16 alineatul (10) din COTIF, CTE are competența de a propune o revizuire a regulamentului său de procedură.

2.3.Adoptarea actelor de către CTE

În conformitate cu articolul 6 din APTU, CTE decide dacă este necesar să adopte o UTP sau o dispoziție de modificare a unei UTP în conformitate cu procedura prevăzută la articolele 16 și 20 și la articolul 33 alineatul (6) din convenție. Procesul obișnuit de adoptare a UTP-urilor poate dura aproximativ un an și jumătate.

2.4.Actele avute în vedere pentru a fi adoptate de către CTE în cadrul reuniunii din 13 și 14 iunie 2023

2.4.1.Revizuirea UTP privind calificările și independența entităților de evaluare (UTP GEN-E)

UTP GEN-E descrie calificările și independența entităților de evaluare. Actuala versiune a intrat în vigoare la 1 decembrie 2011. Aceasta s-a bazat pe anexa VIII la Directiva 2008/57/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind interoperabilitatea sistemului feroviar în Comunitate 2 .

Revizuirea completă a UTP GEN-E propusă de CTE este justificată de mai multe evoluții care au avut loc de la intrarea lor în vigoare.

În primul rând, Directiva 2008/57/CE a Parlamentului European și a Consiliului a fost înlocuită de Directiva 2016/797/UE a Parlamentului European și a Consiliului 3 . Directiva cea mai recentă conține dispoziții mai detaliate privind calificarea și independența entităților de evaluare decât directiva anterioară.

Propunerea de revizuire completă a UTP GEN-E vizează:

să structureze mai clar dispozițiile;

să clarifice domeniul său de aplicare, în special în ceea ce privește legislația UE;

să alinieze dispozițiile la cele mai recente dispoziții aplicabile în UE.

Concluzie: Uniunea Europeană poate vota în favoarea adoptării UTP GEN-E, propusă de OTIF.

2.4.2.Modificarea UTP referitoare la o metodă comună de siguranță pentru evaluarea și aprecierea riscurilor (UTP GEN-E)

UTP GEN-G stabilește o procedură armonizată de gestionare a riscurilor legate de modificările semnificative ale sistemului feroviar sau, dacă UTP impune acest lucru, ale subsistemelor structurale. UTP GEN-G reglementează, de asemenea, cerințele aplicabile organismelor independente comune de evaluare a metodelor de siguranță. În prezent, acestea sunt echivalente cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 402/2013 al Comisiei, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/1136 al Comisiei 4 .

Revizuirea propusă extinde domeniul de aplicare al UTP GEN-G, astfel încât să includă evaluarea și aprecierea riscurilor legate de sistemul de management al siguranței (SMS) din domeniul de aplicare al RU EST.

Propunerea nu modifică evaluarea riscurilor și dispozițiile privind admiterea pentru aplicațiile care intră sub incidența RU APTU și ATMF. Aceste aplicații sunt în primul rând legate de evaluarea produselor noi, precum materialul rulant, de întreținerea vehiculelor sau de modificările aduse conceptului, construcției sau întreținerii produselor, cu condiția ca aceste aplicații să intre sub incidența RU APTU și ATMF.

Modificările vor adăuga aplicații în domeniul de aplicare al RU EST. Aceste aplicații sunt legate, în principal, de modificări operaționale și organizaționale, inclusiv de modificări ale SMS, cu condiția să intre sub incidența RU EST.

Concluzie: Uniunea Europeană poate vota în favoarea modificării UTP GEN-G, propusă de OTIF.

2.4.3.Modificarea regulamentului de procedură al Comisiei de experți tehnici (CTE)

Articolul 16 alineatul (10) din COTIF impune CTE să își stabilească propriul regulament de procedură. Obiectivul CTE este de a se asigura că discuțiile au loc în mod ordonat și că drepturile și obligațiile tuturor participanților sunt clare.

Modificarea propusă a regulamentului de procedură are ca scop:

să țină seama de practicile instituite ca urmare a pandemiei de COVID-19 și, în special, de faptul că reuniunile în format hibrid au devenit regula;

să ia în considerare o recomandare adoptată la 5 aprilie 2022 de Comitetul ad-hoc pentru afaceri juridice și cooperare internațională al OTIF cu privire la implicarea părților interesate în activitatea OTIF;

să reflecte noua practică a CTE de a emite o listă de decizii la scurt timp după reuniune;

să reflecte decizia luată de CTE în cadrul celei de a 14-a reuniuni ale sale, în urma căreia statele și organizațiile regionale contractante ar trebui să desemneze puncte focale.

Concluzie: Uniunea Europeană poate vota în favoarea modificării regulamentului de procedură al CTE, propusă de OTIF.

2.4.4.Actualizarea trimiterilor la documentele tehnice ale STI TAF enumerate în apendicele I la UTP Aplicații telematice pentru serviciile de transport de marfă (UTP TAF)

UTP TAF, în vigoare de la 1.12.2017, stabilește cerințe privind procesul de comunicare dintre întreprinderile feroviare și administratorii de infrastructură, bazele de date destinate a fi utilizate pentru urmărirea circulației trenurilor și a vagoanelor și informațiile care trebuie furnizate clienților transportului de marfă. El este echivalent cu Regulamentul (UE) nr. 1305/2014 al Comisiei din 11 decembrie 2014 privind specificația tehnică de interoperabilitate referitoare la subsistemul aplicații telematice pentru transportul de marfă al sistemului feroviar din Uniunea Europeană 5 (STI TAF). Regulamentul a fost modificat la 26 martie 2021 prin Regulamentul (UE) 2021/541 6 .

UTP TAF face trimitere la documentele tehnice ale STI TAF 7 care sunt publicate și actualizate periodic pe site-ul web al Agenției UE pentru Căile Ferate (ERA). Această trimitere a fost inclusă în UTP, astfel încât dispozițiile privind IT sunt consacrate în COTIF, dar gestionate de ERA. Întrucât modificarea acestor trimiteri constituie în mod formal o modificare a UTP TAF, aceasta trebuie să facă obiectul unei decizii a Comisiei de experți tehnici, în conformitate cu articolul 20 alineatul (1) litera (b) din COTIF și cu articolele 6 și 8a din APTU.

În consecință, sunt necesare modificări ale documentelor tehnice menționate în apendicele I la UTP TAF pentru a corecta erorile, pentru a ține seama de feedbackul primit, pentru a ține pasul cu progresul tehnic și pentru a menține echivalența cu specificațiile aplicate în UE.

Concluzie: Uniunea Europeană poate vota în favoarea propunerii de actualizare a trimiterilor la documentele tehnice ale STI TAF, efectuată de OTIF.

2.5.Competența Uniunii și drepturile de vot

În temeiul articolului 6 din Acordul dintre Uniunea Europeană și Organizația Interguvernamentală pentru Transporturile Internaționale Feroviare privind aderarea Uniunii Europene la COTIF, aprobată prin Decizia Consiliului din 16 iunie 2011:

„(1) În ceea ce privește deciziile privind aspecte care sunt de competența exclusivă a Uniunii Europene, Uniunea Europeană va exercita drepturile de vot ale statelor sale membre în temeiul convenției.

(2) În ceea ce privește deciziile privind aspecte care sunt de competența partajată a Uniunii și a statelor sale membre, votează fie Uniunea, fie statele sale membre.

(3) Sub rezerva dispozițiilor de la articolul 26 alineatul (7) din convenție, Uniunea dispune de un număr de voturi egal cu cel al statelor sale membre care sunt în același timp parte la convenție. Atunci când votează Uniunea, nu votează statele sale membre.”

În temeiul dreptului Uniunii, acesteia i s-a conferit competență exclusivă în materie de transporturi feroviare în cazul în care COTIF sau instrumentele juridice adoptate în temeiul său pot afecta sau modifica domeniul de aplicare al acestor norme existente ale Uniunii.

Obiectivele deciziilor propuse sunt:

alinierea UTP privind calificările și independența entităților de evaluare la Directiva (UE) 2016/797 a Parlamentului European și a Consiliului 8 ;

alinierea UTP privind o metodă comună de siguranță pentru evaluarea și aprecierea riscurilor la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 402/2013 al Comisiei din 30 aprilie 2013 privind metoda de siguranță comună pentru evaluarea și aprecierea riscurilor și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 352/2009 (Text cu relevanță pentru SEE), în ceea ce privește sistemele de management al siguranței;

actualizarea regulamentului de procedură al CTE;

alinierea trimiterilor la documentele tehnice ale STI TAF enumerate în apendicele I la UTP TAF 9 .

Normele Uniunii vor fi în mod clar afectate de adoptarea acestor decizii.

Uniunea, reprezentată de Comisie, exercită drepturile de vot în ceea ce privește adoptarea acestor decizii.

3.Poziția care trebuie luată în numele Uniunii

Din toate motivele menționate mai sus, Uniunea trebuie să voteze în favoarea respectivelor decizii.

4.Temei juridic

4.1.Temeiul juridic procedural

4.1.1.Principii

Articolul 218 alineatul (9) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) prevede adoptarea unor decizii de stabilire „a pozițiilor care trebuie adoptate în numele Uniunii în cadrul unui organism creat printr-un acord, în cazul în care acest organism trebuie să adopte acte cu efecte juridice, cu excepția actelor care modifică sau completează cadrul instituțional al acordului”.

Articolul 218 alineatul (9) din TFUE se aplică indiferent dacă Uniunea este sau nu membră a organismului în cauză sau parte la acordul respectiv 10 .

Conceptul de „acte cu efecte juridice” include actele care au efecte juridice în temeiul normelor de drept internațional aplicabile organismului în cauză. Sunt, de asemenea, incluse instrumentele care nu au un caracter obligatoriu în temeiul dreptului internațional, dar care „au vocația de a influența în mod decisiv conținutul reglementării adoptate de legiuitorul Uniunii 11 .

4.1.2.Aplicarea la cazul în speță

CTE este un organism instituit printr-un acord, și anume COTIF, în special articolul 13 alineatul (1) literele (c) și (f).

Actele pe care trebuie să le adopte CTE în cadrul celei de-a 15-a reuniuni ale sale sunt acte cu efecte juridice.

Actele avute în vedere modifică cadrul juridic al OTIF. Întrucât Uniunea este parte contractantă cu drepturi depline la COTIF, actele avute în vedere vor fi obligatorii pentru Uniune în temeiul dreptului internațional, în conformitate cu Acordul de aderare UE-COTIF.

Prin urmare, temeiul juridic procedural al propunerii de decizie este articolul 218 alineatul (9) din TFUE.

4.2.Temeiul juridic material

4.2.1.Principii

Temeiul juridic material al unei decizii adoptate în temeiul articolului 218 alineatul (9) din TFUE depinde în primul rând de obiectivul și de conținutul actului avut în vedere cu privire la care se adoptă o poziție în numele Uniunii.

4.2.2.Aplicarea la cazul în speță

Obiectivul principal și conținutul actului avut în vedere se referă la transportul internațional feroviar.

Temeiul juridic material al deciziei propuse este, prin urmare, articolul 91 din TFUE.

4.3.Concluzie

Temeiul juridic al deciziei propuse trebuie să fie articolul 91 din TFUE coroborat cu articolul 218 alineatul (9) din TFUE.

2023/0091 (NLE)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

privind poziția care trebuie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul celei de a 15-a reuniuni a Comisiei de experți tehnici a Organizației Interguvernamentale pentru Transporturile Internaționale Feroviare (OTIF) în ceea ce privește modificările prescripțiilor tehnice uniforme privind calificările și independența entităților de evaluare și privind o metodă comună de siguranță pentru evaluarea și aprecierea riscurilor, modificarea regulamentului de procedură al Comisiei de experți tehnici și actualizarea trimiterilor la documentele tehnice ale STI TAF enumerate în apendicele I la UTP TAF

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 91 coroborat cu articolul 218 alineatul (9),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)Uniunea a aderat la Convenția privind transporturile internaționale feroviare din 9 mai 1980, astfel cum a fost modificată prin Protocolul de la Vilnius din 3 iunie 1999 („COTIF”), în conformitate cu Decizia 2013/103/UE a Consiliului 12 și cu Acordul dintre Uniunea Europeană și Organizația Interguvernamentală pentru Transporturile Internaționale Feroviare (OTIF) privind aderarea Uniunii Europene la COTIF („Acordul”).

(2)În temeiul articolului 13 alineatul (1) litera (f) din COTIF, a fost înființat Comisia de experți tehnici („CTE”) a OTIF.

(3)În temeiul articolului 20 alineatul (1) litera (b) din COTIF și în conformitate cu articolul 6 din Regulile uniforme privind validarea standardelor tehnice și adoptarea de prescripții tehnice uniforme aplicabile materialului feroviar destinat utilizării în traficul internațional (APTU) - apendicele F la COTIF, CTE are competența de a adopta sau de a modifica, printre altele, prescripțiile tehnice uniforme (UTP) privind calificările și independența entităților de evaluare (UTP GEN-E), privind o metodă comună de siguranță pentru evaluarea și aprecierea riscurilor (UTP GEN-G) și privind aplicațiile telematice pentru transportul de marfă (UTP TAF).

(4)În conformitate cu articolul 16 alineatul (10) din COTIF, CTE are competența de a propune o revizuire a regulamentului său de procedură.

(5)CTE a inclus pe ordinea de zi a celei de a 15-a reuniuni ale sale, care va avea loc în zilele de 13 și 14 iunie 2023, o propunere de decizii cu privire la revizuirea integrală a UTP GEN-E privind calificările și independența entităților de evaluare, la modificarea UTP GEN-G privind o metodă comună de siguranță pentru evaluarea și aprecierea riscurilor, la modificarea regulamentului de procedură al Comisiei de experți tehnici și la actualizarea trimiterilor la documentele tehnice ale STI TAF enumerate în apendicele I la UTP TAF.

(6)Este oportun să fie stabilită poziția care trebuie adoptată în numele Uniunii în cadrul CTE, întrucât modificările propuse vor avea un caracter obligatoriu pentru Uniune.

(7)Obiectivele deciziilor respective sunt de a alinia UTP GEN-E privind calificările și independența entităților de evaluare la Directiva (UE) 2016/797 a Parlamentului European și a Consiliului 13 , de a revizui UTP GEN-G privind o metodă comună de siguranță pentru evaluarea și aprecierea riscurilor, de a modifica regulamentul de procedură al Comisiei de experți tehnici și de a alinia UTP TAF la normele UE, și anume la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/5419 al Comisiei 14 .

(8)Deciziile OTIF avute în vedere sunt conforme cu legislația și cu obiectivele strategice ale Uniunii, deoarece contribuie la alinierea legislației OTIF la dispozițiile echivalente din legislația Uniunii și, prin urmare, trebuie sprijinite de Uniune,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Poziția care trebuie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul celei de a 15-a reuniuni a CTE instituite prin Convenția privind transporturile internaționale feroviare din 9 mai 1980 în ceea ce privește modificările aduse UTP GEN-E privind calificările și independența entităților de evaluare și UTP GEN-G privind o metodă comună de siguranță pentru evaluarea și aprecierea riscurilor, modificarea regulamentului de procedură al Comisiei de experți tehnici și actualizarea trimiterilor la documentele tehnice ale STI TAF enumerate în apendicele I la UTP TAF este următoarea:

(1)să voteze în favoarea propunerii CTE de revizuire a UTP GEN-E privind calificările și independența entităților de evaluare, astfel cum figurează în documentul de lucru al CTE cu referința TECH-23005 UTP GEN-E;

(2)să voteze în favoarea propunerii CTE de revizuire a UTP GEN-G privind o metodă comună de siguranță pentru evaluarea și aprecierea riscurilor, astfel cum figurează în documentul de lucru al CTE cu referința TECH-23006 UTP GEN-G;

(3)să voteze în favoarea propunerii CTE de modificare a regulamentului de procedură al Comisiei de experți tehnici, astfel cum figurează în documentul de lucru al CTE cu referința TECH-23002 CTE;

(4)să voteze în favoarea propunerii CTE de actualizare a trimiterilor la documentele tehnice ale STI TAF enumerate în apendicele I la UTP TAF, astfel cum figurează în documentul de lucru al CTE cu referința TECH-21009-CTE UTP TAF decizie.

Articolul 2

După adoptare, deciziile Comisiei de experți tehnici se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, indicându-se data intrării lor în vigoare.

Prezenta decizie se adresează Comisiei.

Adoptată la Bruxelles,

   Pentru Consiliu

   Președintele

(1)    Doar Cipru și Malta nu sunt părți contractante.
(2)    Directiva 2008/57/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 17 iunie 2008 privind interoperabilitatea sistemului feroviar în Comunitate (Text cu relevanță pentru SEE) (JO L 191, 18.7.2008, p. 1).
(3)    Directiva (UE) 2016/797 a Parlamentului European și a Consiliului din 11 mai 2016 privind interoperabilitatea sistemului feroviar în Uniunea Europeană (JO L 138, 26.5.2016, p. 44).
(4)    Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/1136 al Comisiei din 13 iulie 2015 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 402/2013 privind metoda comună de siguranță pentru evaluarea riscurilor (JO L 185, 14.7.2015, p. 6).
(5)    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene: JO L 356, 12.12.2014, p. 438.
(6)    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene: JO L 108, 29.3.2021, p. 19.
(7)    Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/778 al Comisiei din 16 mai 2019 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1305/2014 în ceea ce privește gestionarea controlului asupra modificărilor (JO L 139I , 27.5.2019, p. 356).
(8)    Directiva (UE) 2016/797 a Parlamentului European și a Consiliului din 11 mai 2016 privind interoperabilitatea sistemului feroviar în Uniunea Europeană (JO L 138, 26.5.2016, p. 44).
(9)    Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/778 al Comisiei din 16 mai 2019 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1305/2014 în ceea ce privește gestionarea controlului asupra modificărilor (JO L 139I , 27.5.2019, p. 356).
(10)    Hotărârea Curții de Justiție din 7 octombrie 2014, cauza Germania/Consiliu, C-399/12, ECLI:EU:C:2014:2258, punctul 64.
(11)    Hotărârea Curții de Justiție din 7 octombrie 2014 în cauza Germania/Consiliu, C-399/12, ECLI:EU:C:2014:2258, punctele 61-64.
(12)    Decizia 2013/103/UE a Consiliului din 16 iunie 2011 privind semnarea și încheierea Acordului între Uniunea Europeană și Organizația Interguvernamentală pentru Transporturile Internaționale Feroviare privind aderarea Uniunii Europene la Convenția privind transporturile internaționale feroviare (COTIF) din 9 mai 1980, astfel cum a fost modificată prin Protocolul de la Vilnius din 3 iunie 1999 (JO L 51, 23.2.2013, p. 1).
(13)    Directiva (UE) 2016/797 a Parlamentului European și a Consiliului din 11 mai 2016 privind interoperabilitatea sistemului feroviar în Uniunea Europeană (JO L 138, 26.5.2016, p. 44).
(14)    Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/541 al Comisiei din 26 martie 2021 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1305/2014 în ceea ce privește simplificarea și îmbunătățirea calculării și a schimbului de date și actualizarea procedurii de gestionare a controlului modificărilor (JO L 108, 29.3.2021, p. 19).
Top