Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023DC0534

    RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU Primul raport de punere în aplicare privind portalul digital unic

    COM/2023/534 final

    Bruxelles, 12.9.2023

    COM(2023) 534 final

    RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

    Primul raport de punere în aplicare privind portalul digital unic


    Cuprins 

    I.    ACUM ONLINE – Serviciile de informare, serviciile de asistență și instrumentul de formulare a observațiilor privind obstacolele de pe piața unică    

    A.    Accesarea online a informațiilor de pe site-ul „Your Europe”    

    B.    Furnizarea de asistență de calitate întreprinderilor și cetățenilor    

    C.    Semnalarea obstacolelor în vederea îmbunătățirii funcționării pieței unice    

    II.    ÎN CURS DE ELABORARE – Proceduri online & Sistemul tehnic „doar o singură dată”    

    CONCLUZII    



    Portalul digital unic 1 (PDU) este una dintre cele mai ambițioase inițiative de e-guvernare ale UE pentru digitalizarea administrației publice. Acesta contribuie masiv la reducerea poverii administrative pentru întreprinderi, cetățeni și autorități. Prin intermediul portalului web „Your Europe” 2 , PDU instituie un ghișeu unic care le furnizează întreprinderilor și cetățenilor:

    -informații fiabile și actualizate cu privire la normele și procedurile de pe piața unică, la toate nivelurile de guvernare;

    -acces direct, centralizat și ghidat la servicii de asistență și de soluționare a problemelor;

    -acces direct la o gamă largă de proceduri administrative complet digitalizate, pentru care sistemul tehnic „doar o singură dată” (OOTS) permite un schimb automatizat de elemente justificative între autoritățile din întreaga UE, la cererea utilizatorilor;

    -instrumente de formulare a observațiilor pentru raportarea cu privire la calitatea serviciilor și la obstacolele de pe piața unică.

    PDU 3  îmbunătățește mediul de afaceri european ajutând întreprinderile, în special IMM-urile, care adesea dispun de mai puține resurse și expertiză decât organizațiile mai mari, să înțeleagă și să își utilizeze mai bine drepturile și oportunitățile oferite de piața unică. IMM-urile beneficiază în mare măsură de simplificarea administrativă și de digitalizarea oferite prin intermediul ODD. Întreprinderile, în special cele care desfășoară activități transfrontaliere, economisesc mult timp și mulți bani utilizând ODD, în special atunci când încearcă să colecteze informații sau când finalizează procedurile administrative 4 . 

    PDU simplifică în egală măsură viața de zi cu zi a cetățenilor în multe domenii, cum ar fi călătoriile, munca și pensionarea, educația, drepturile familiale și asistența medicală, care sunt esențiale pentru valorificarea optimă a drepturilor lor la liberă circulație, în special în context transfrontalier. PDU contribuie astfel la deblocarea întregului potențial al pieței unice 5 și la atingerea obiectivelor deceniului digital al UE 6 , oferind ajutor întreprinderilor mici.

    PDU beneficiază de eforturile depuse în contextul instituirii unor ghișee unice sectoriale, cum ar fi centrele naționale pentru profesii calificate sau ghișeele unice 7 , instituite prin Directiva privind serviciile. Cu toate acestea, PDU este o soluție cuprinzătoare și integrată, care răspunde tuturor nevoilor întreprinderilor și cetățenilor pe parcursul întregului lor ciclu de viață.

    PDU este implementat în etape, fiind un efort comun al statelor membre și al Comisiei deopotrivă. Portalul a fost lansat în 2020, punând la dispoziție pe site-ul „Your Europe” cu precădere informații privind drepturile și procedurile de la nivelul UE și de la nivel național. Până la sfârșitul anului 2023, statele membre vor trebui să asigure pe deplin accesibilitatea online a procedurilor administrative din 21 de domenii-cheie, inclusiv pentru utilizatorii transfrontalieri, precum și instituirea OOTS, astfel încât, pe viitor, documentele relevante să poată face obiectul unor schimburi.

    În temeiul Regulamentului privind PDU, Comisia este invitată să evalueze și să revizuiască periodic aplicarea regulamentului, pe baza statisticilor și a observațiilor colectate prin intermediul acestuia. Acest prim raport 8 este prezentat ca parte a pachetului de măsuri de ajutorare a IMM-urilor al Comisiei, întrucât PDU contribuie la obiectivele pachetului referitoare la simplificarea reglementării și la reducerea sarcinii administrative. Raportul oferă o evaluare a punerii în aplicare a PDU și a modului în care acesta funcționează în prezent, pe baza, printre altele, a datelor privind utilizarea și a observațiilor din partea utilizatorilor. Acesta descrie progresele înregistrate în direcția trecerii la etapa următoare, în special digitalizarea procedurilor și OOTS. Totodată, raportul prezintă modalități de îmbunătățire și extindere în continuare a PDU, în vederea stimulării e-guvernării în slujba unei piețe unice competitive și a unui spațiu accesibil de liberă circulație pentru cetățeni.

    Partea I se axează pe pilonii PDU deja disponibili online pe site-ul „Your Europe”, adică serviciile de informare, serviciile de asistență și instrumentul de formulare a observațiilor privind obstacolele de pe piața unică. Partea a II-a se referă la viitorii piloni PDU legați de procedurile online și de OOTS.

    I.ACUM ONLINE – Serviciile de informare, serviciile de asistență și instrumentul de formulare a observațiilor privind obstacolele de pe piața unică

    A.Accesarea online a informațiilor de pe site-ul „Your Europe”

    Portalul „Your Europe” este un ghișeu unic care conectează portalurile și serviciile guvernamentale de la nivel național și de la nivelul UE. Acesta oferă acces online la informații de înaltă calitate privind normele și procedurile aplicabile întreprinderilor și cetățenilor la toate nivelurile de guvernare (UE, național, regional și local).

    Pe site-ul „Your Europe”, întreprinderile, în special IMM-urile, pot găsi toate informațiile de care au nevoie pentru demararea 9 , desfășurarea și închiderea unei activități comerciale în UE, cum ar fi informații privind ocuparea forței de muncă, impozitele, furnizarea de bunuri și servicii sau accesul la finanțare. De exemplu, o întreprindere aflată în căutare de oportunități pentru a-și finanța tranziția digitală sau verde poate afla cum să obțină acces la finanțare, o societate de transport rutier care dorește să detașeze conducători auto în străinătate poate găsi procedurile sau normele aplicabile, de exemplu în ceea ce privește remunerarea în fiecare țară, iar o întreprindere mică, care dorește să își extindă activitatea în domeniul turismului în UE, poate găsi informații cu privire la normele specifice fiecărei țări, la responsabilitatea lor față de călătorii cu handicap, precum și la oportunitățile de finanțare din partea UE. La rândul lor, cetățenii pot căuta informații despre cum să se deplaseze, să locuiască, să călătorească, să își facă studiile și să caute un loc de muncă în UE, oferind informații pe teme precum sănătatea și siguranța la locul de muncă, documentele de călătorie, formalitățile de ședere, asistența medicală în străinătate, securitatea socială, drepturile consumatorilor etc.

    Vizitatorii pot avea încredere în informațiile de pe portalul „Your Europe”, acestea provenind direct din surse oficiale și fiind actualizate la nivelul UE pe măsură ce legislația UE intră în vigoare. Acesta este disponibil într-un format accesibil și ușor de înțeles, în limba sau limbile naționale și într-o limbă străină de largă circulație 10 .

    Realizări

    Portalul „Your Europe” câștigă tot mai multă încredere și este vizitat din ce în ce mai des. În 2022, „Your Europe” a înregistrat aproximativ 43 de milioane de vizite, ocupând locul al treilea în clasamentul celor mai vizitate site-uri ale Comisiei, după site-ul instituțional al Comisiei și EUR-Lex. Această evoluție s-a produs după ce, în 2021, fuseseră consemnate valori record, relaxarea restricțiilor de călătorie legate de pandemia de COVID-19 generând un număr excepțional de mare de vizitatori. Paginile naționale corespunzătoare – notificate Comisiei de către statele membre și accesibile din portalul „Your Europe” – au primit încă 63 de milioane de vizite anul trecut 11 . Conținutul combinat al PDU 12 a fost accesat anual de peste 100 de milioane de ori atât în 2021, cât și în 2022 13 .

    Graficul 1. Numărul de vizite pe portalul „Your Europe” și pe paginile web naționale înainte și după lansarea PDU

    Statisticile din 2022 au arătat că utilizatorii au petrecut mai mult de 120 000 de ore doar pe paginile web „Your Europe” dedicate întreprinderilor. Chiar și la o estimare prudentă a costurilor consultanței juridice, PDU ajută acești utilizatori, în special IMM-uri, să economisească aproximativ 2,5 milioane de euro pe an și foarte mult timp 14 . În medie, o pagină de pe site-ul „Your Europe” poate fi citită cu ușurință în mai puțin de 4 minute, însă sintetizează cu precizie optimă texte juridice complicate ale UE, care ar necesita mai mult de două ore și jumătate pentru a fi parcurse.

    Introducerea noii funcționalități de căutare în august 2022 (care înlocuiește vechea căutare de texte neindexate) a dus la o creștere semnificativă a numărului de căutări finalizate cu succes 15 . În 2021, funcția de căutare a portalului „Your Europe” a fost utilizată de 871 104 ori. Acest număr s-a dublat în 2022, ajungând la 1 784 566 de interogări.

    Graficul 2. Evoluția interogărilor de căutare transmise pe site-ul „Your Europe” de la lansarea acestuia

    Acoperirea „Your Europe” este din ce în ce mai largă. Începând din ianuarie 2023, statele membre au notificat 40 776 de pagini web în cadrul PDU. Notificările statelor membre au acoperit 80 % din domeniile prevăzute în anexa I la Regulamentul privind PDU 16 . Graficul 3 ilustrează această acoperire pentru fiecare stat membru 17 . O cartografiere similară evaluează în prezent acoperirea informațiilor locale, pe care statele membre trebuie, de asemenea, să le notifice începând din decembrie 2022 18 .

    Graficul 3. Procentul de informații acoperite în cadrul PDU, pe țări

    Un sondaj din 2023 referitor la „Your Europe” 19 a arătat că 92,5 % dintre cetățenii respondenți și 90,3 % dintre întreprinderi au considerat portalul ca fiind satisfăcător sau mai bun. 77 % dintre întreprinderi și 76 % dintre cetățeni au confirmat că au găsit informațiile pe care le căutau. 88,4 % dintre întreprinderi și 90,6 % dintre cetățeni ar recomanda „Your Europe” prietenilor, familiei sau colegilor.

    Portalul a devenit din ce în ce mai accesibil și mai vizibil. Pentru cetățeni, cele mai populare subiecte de pe portalul „Your Europe” sunt „Călătorii” și „Muncă și pensionare”. „Administrarea unei întreprinderi” și „Taxe și impozite” sunt subiectele cele mai căutate pentru întreprinderi. Constatările preliminare indică rezultate comparabile pentru paginile web naționale 20 , cu toate că vizitele la conținutul național al site-ului „Your Europe” în funcție de subiect sunt urmărite abia din august 2022, când a fost lansată căutarea ghidată.

    Pentru a asigura o vizibilitate sporită, Comisia a organizat itinerarii digitale în 21 de state membre, iar o campanie la care au participat 79 de influențatori a avut un public de peste 9,5 milioane de persoane 21 .

    Graficul 4. Vizite în funcție de subiecte legate de cetățeni (partea stângă) și de afaceri (partea dreaptă)

    În cazul unor evenimente sau crize neprevăzute, Comisia utilizează vizibilitatea portalului „Your Europe” ca multiplicator, pentru a oferi informații întreprinderilor și cetățenilor, fie prin găzduirea de conținut nou (de exemplu, în cazul Brexit), fie prin legături către alte site-uri ale Comisiei (de exemplu, în cazul Ucrainei, informații pentru refugiați, donatori, întreprinderi).

    Domenii în care se pot aduce îmbunătățiri și etapele următoare

    Comisia și statele membre ar trebui să continue să îmbunătățească site-ul „Your Europe” și rețeaua aferentă de portaluri naționale ca sursă principală de informații practice, inteligibile, fiabile și accesibile cu privire la norme, proceduri și oportunități de afaceri la fiecare nivel al administrației.

    Comisia va continua să îmbunătățească acoperirea, ușurința găsirii și accesul la informații pentru întreprinderi, în special pentru IMM-uri, precum și pentru cetățeni în domenii esențiale, pentru a le ajuta să profite la maximum de piața unică:

    -Aceasta va îmbunătăți ușurința găsirii de informații privind cerințele referitoare la produse pentru producători și pentru comercianții cu amănuntul. Acest subiect este deja unul dintre cele mai populare subiecte de căutare pentru întreprinderi. Având în vedere numărul de norme aplicabile unui anumit produs, atât la nivelul UE, cât și la nivel național, deopotrivă specifice produselor și transversale, site-ul „Your Europe” va deveni un punct unic de acces pentru aceste cerințe. În paralel, statele membre trebuie să intensifice ritmul de notificare a normelor naționale conexe, astfel cum se prevede în Regulamentul privind PDU.

    -De asemenea, Comisia va prezenta informații privind taxele și impozitele într-un mod ușor de utilizat. Statele membre trebuie să se asigure că informațiile din cadrul bazei de date „Impozite în Europa” 22 și infrastructura tehnică a acesteia sunt actualizate pentru a le oferi IMM-urilor informațiile corecte.

    -Întrucât statele membre adaugă mai multe informații, inclusiv la nivel municipal, Comisia va continua să le prezinte într-un mod din ce în ce mai structurat și mai ușor de utilizat. De exemplu, printre ele se numără informații referitoare la reglementările privind accesul vehiculelor în zonele urbane, cum ar fi zonele cu emisii scăzute sau vinietele.

    -Comisia și statele membre ar trebui să continue să îmbunătățească ușurința găsirii informațiilor privind securitatea socială, care sunt esențiale pentru cetățenii, lucrătorii și angajatorii mobili și o condiție fundamentală pentru libera circulație a forței de muncă.

    -Comisia va continua să îmbunătățească și să actualizeze noul motor de căutare ghidat. Succesul în acest sens depinde, de asemenea, de informațiile notificate de statele membre.

    Totodată, Comisia va contribui în continuare la consacrarea portalului „Your Europe” ca instrument esențial pentru accesul la informațiile esențiale de bază. În această privință, caracteristicile existente sunt deja utilizate pe scară largă. De exemplu, un cetățean sau un IMM poate deja să utilizeze portalul „Your Europe” în vederea verificării codurilor de înregistrare în scopuri de TVA pentru a afla dacă o întreprindere este înregistrată pentru a efectua tranzacții transfrontaliere în interiorul UE, lucru care este necesar pentru multe proceduri. Acest lucru este valabil și în cazul cardului profesional european. De asemenea, regulile naționale de circulație, care se regăsesc în prezent pe un site separat al UE, vor fi publicate pe portalul „Your Europe” până la sfârșitul anului 2023. Comisia va analiza, de asemenea, noi metode de monitorizare a conținutului, cum ar fi sistemele automatizate de sondare a calității 23 .

    Nu în ultimul rând, Comisia va evalua utilizarea modelelor lingvistice mari și avansate bazate pe IA, inclusiv a tehnologiilor de recunoaștere a limbajului natural. Cu ajutorul acestor modele, pot fi create sisteme de furnizare a informațiilor mai dinamice, mai adaptate la context și personalizate, care să poată revoluționa modul în care utilizatorii accesează și interacționează cu conținutul reglementar. În cele din urmă, aceste instrumente pot analiza cantități mari de informații din diverse surse, inclusiv norme și proceduri de la nivelul UE și de la nivel național și le pot prezenta într-un format adaptat nevoilor specifice ale utilizatorilor.

    Ca răspuns la crizele majore, „Your Europe” își va confirma rolul de multiplicator al informațiilor oficiale, pe care l-a avut și ca răspuns la pandemie sau la războiul din Ucraina. În general, serviciile Comisiei se vor asigura că site-ul „Your Europe” este menționat mai sistematic atunci când noile cerințe în materie de informații sunt prevăzute în noua legislație a UE.

    ·Statele membre sunt invitate să îmbunătățească în continuare acoperirea și calitatea informațiilor furnizate portalului și să notifice informațiile prevăzute de Regulamentul privind PDU.

    ·Comisia va spori ușurința găsirii informațiilor, punând un accent deosebit pe domeniile esențiale pentru IMM-uri, printre care se numără cerințele privind produsele și fiscalitatea. Aceasta va confirma și va spori rolul site-ului web de multiplicator prompt al informațiilor oficiale, în special în cazul unor evenimente și crize majore. Nu în ultimul rând, Comisia va evalua utilizarea modelelor lingvistice mari și avansate bazate pe IA pentru a continua să îmbunătățească modul în care informațiile de reglementare sunt partajate cu utilizatorii, în special cu IMM-urile.

    B.Furnizarea de asistență de calitate întreprinderilor și cetățenilor

    PDU oferă sprijin suplimentar prin asistență individualizată și servicii de soluționare a problemelor, atunci când paginile sale de informare se dovedesc insuficiente și/sau atunci când cetățenii sau întreprinderile întâmpină probleme în încercarea de a-și exercita drepturile pe piața unică 24 .

    Realizări

    Oferta de servicii se extinde. În decembrie 2020, șapte servicii esențiale de asistență 25 au devenit disponibile pe portalul „Your Europe”, împreună cu un sistem de identificare a serviciului de asistență 26 care facilitează accesul la aceste servicii. Acestea includ: (1) ghișeele unice; (2) punctele de informare despre produse; (3) punctele de informare despre produse pentru construcții; (4) centrele naționale de asistență pentru calificări profesionale; (5) punctele naționale de contact pentru asistența medicală transfrontalieră; (6) rețeaua de servicii europene pentru ocuparea forței de muncă (EURES); (7) soluționarea online a litigiilor (SOL).

    Regulamentul privind PDU permite ca serviciile de asistență suplimentare să se alăture în cazul în care oferta lor este complementară serviciilor existente, dacă îndeplinesc criteriile de calitate și dacă nu percep comisioane sau percep doar comisioane mici 27 . Pe această bază, trei servicii s-au alăturat și au extins oferta de servicii a PDU: „Your Europe - Consiliere” (YEA), rețeaua SOLVIT și Rețeaua Centrelor Europene ale Consumatorilor 28 . Aproape 100 % din aceste servicii sunt disponibile în prezent prin intermediul sistemului de identificare a serviciului de asistență.

    Serviciul este utilizat pe scară largă. În anii 2021 și 2022 analizați împreună, serviciile de asistență au oferit sprijin în 6,5 milioane de cazuri 29 , din care 5,3 milioane au implicat cetățeni, iar 1,2 milioane întreprinderi. Grupurile de utilizatori care au beneficiat cel mai frecvent de sprijin sunt angajatorii și persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă (6 milioane), societățile furnizoare de servicii (157 000 de cazuri), consumatorii care au întrebări cu privire la drepturile lor (120 000) sau în cadrul unor litigii cu comercianții online (80 000 de cazuri 30 ) și persoanele care solicită asistență medicală în altă țară (63 000 de cazuri) 31 .

    Graficul 5. Numărul de cazuri în funcție de tipul de serviciu (sus) și în funcție de subiect (jos)

    Întreprinderile și cetățenii se pot aștepta la un răspuns în termen de două până la trei zile calendaristice. Cu toate acestea, timpul de răspuns al celor două tipuri de puncte de informare despre produse este cuprins, în medie, între opt și nouă zile. Acest lucru s-ar putea datora complexității cerințelor privind produsele, care decurg adesea dintr-o combinație de acte legislative ale UE și naționale. Constrângerile privind resursele disponibile și fluxurile de lucru ale rețelelor pot avea, de asemenea, un rol în acest sens. Ele reprezintă însă doar aproximativ 1 % din totalul cazurilor.

    Observațiile din partea utilizatorilor sunt pozitive. Până în prezent, au fost colectate peste 3 200 de observații, printr-un circuit specific de răspuns 32 , cu un scor mediu de 4,3 stele din 5. Aceasta este o apreciere pozitivă, având în vedere că utilizatorii nemulțumiți sunt suprareprezentați în acest tip de sisteme 33 .

    Domenii în care se pot aduce îmbunătățiri și etapele următoare

    Până în prezent, observațiile din partea utilizatorilor și statisticile privind cazurile nu sunt încă utilizate în mod sistematic ca instrument de îmbunătățire a ofertei generale de servicii. Comisia va colabora cu statele membre și cu serviciile de asistență relevante pentru a schimba această situație. Concret, aceasta înseamnă că se vor monitoriza în mod corespunzător creșterile și scăderile numărului de tipuri de solicitări și de observații din partea utilizatorilor pentru a se asigura că cetățenii și întreprinderile pot fi deserviți în mod optim. De exemplu, în cazul în care un ghișeu unic se confruntă cu o creștere a numărului de solicitări din partea întreprinderilor de construcții care provin dintr-un alt stat membru, iar observațiile primite indică faptul că astfel de întreprinderi nu găsesc informațiile pe care le caută, acest lucru ar trebui să declanșeze acțiuni din partea autorităților relevante. Acestea din urmă ar putea îmbunătăți informațiile de pe paginile referitoare la PDU și/sau ar putea solicita Comisiei să îmbunătățească paginile de pe portalul „Your Europe” și/sau să ia alte măsuri pentru a facilita desfășurarea de activități economice în statul membru de care aparțin.

    Comisia va începe să urmărească modul în care este utilizat sistemul de identificare a serviciului de asistență pentru a orienta îmbunătățirile către cele mai utilizate servicii și a permite oferirea unor servicii mai bune IMM-urilor și cetățenilor, mai accesibile pentru utilizatorii transfrontalieri.

    Pentru a îmbunătăți oferta de servicii a PDU, centrele Europe Direct, organismele naționale de aplicare a legii în domeniul transporturilor și serviciul de asistență în materie de drepturi de proprietate intelectuală sunt încurajate să se alăture portalului. PDU ar putea deveni un adevărat ghișeu unic al serviciilor de asistență la nivelul UE pentru toate subiectele legate de piața unică.

    În cele din urmă, Comisia va îmbunătăți orientarea utilizatorilor de pe paginile web ale PDU către cele mai adecvate servicii de asistență prin dezvoltarea unei funcții unificate de căutare pentru informații și asistență online. Totodată, ar putea fi explorate soluții bazate pe IA pentru o mai bună realizare a acestui obiectiv.

    ·Statele membre sunt încurajate să îmbunătățească colectarea, care până în prezent este incompletă, a observațiilor din partea utilizatorilor și a statisticilor privind cazurile, astfel încât aceste observații să poată fi utilizate pentru a îmbunătăți serviciul global pentru cetățeni și întreprinderi.

    ·Comisia va încuraja extinderea în continuare a gamei de servicii de soluționare a problemelor. De asemenea, aceasta va îmbunătăți orientarea către serviciile de asistență din cadrul PDU.

    C.Semnalarea obstacolelor în vederea îmbunătățirii funcționării pieței unice

    Întreprinderile și cetățenii care se confruntă cu obstacole pe piața unică le pot semnala direct prin intermediul portalului „Your Europe”, făcând clic pe „Semnalați un obstacol” în meniul principal. Această comandă deschide un formular online pentru semnalarea obstacolelor întâmpinate pe piața unică 34 , pe care statele membre ar trebui să le remedieze ulterior. Instrumentul pentru semnalarea obstacolelor de pe piața unică (Single Market Obstacle Tool -SMOT) colectează și analizează aceste date. Obiectivul său principal este de a oferi informații cu privire la cele mai presante provocări ale pieței unice din perspectiva întreprinderilor și a cetățenilor 35 și de a contribui la o politică bazată mai mult pe date.

    Realizări

    Începând din decembrie 2020, SMOT a semnalat deja 1 511 obstacole. Obstacolele semnalate și un tablou de bord sintetic sunt puse la dispoziția statelor membre și a Comisiei în timp real, iar seturile de date anonimizate sunt publicate o dată pe an pe Portalul de date deschise al UE.

    80 % dintre obstacolele semnalate se referă la cetățeni. În ceea ce privește cetățenii, aspectele cele mai reprezentate (ca număr de cazuri) vizează în principal drepturile consumatorilor (23 % din cazurile aferente cetățenilor), munca și pensionarea (16 %), precum și drepturile cetățenilor și ale familiei (15 %).

    Graficul 6. Obstacolele semnalate pe site-ul „Your Europe” în funcție de subiect, cetățeni

    20 % dintre obstacolele semnalate se referă la întreprinderi. În ceea ce privește întreprinderile, taxele și impozitele se remarcă prin cel mai mare număr de obstacole semnalate (25 %), urmate de prestarea de servicii (24 %), demararea, desfășurarea și închiderea unei activități comerciale (15 %), finanțarea (10 %) și ocuparea forței de muncă (10 %).

    Graficul 7. Obstacolele semnalate pe site-ul „Your Europe” în funcție de subiect, întreprinderi

    Domenii în care se pot aduce îmbunătățiri și etapele următoare

    Nu este întotdeauna clar pentru utilizatorii portalului „Your Europe” că SMOT nu are ca scop să soluționeze cazuri individuale. Pentru această utilizare specifică, utilizatorii sunt direcționați către serviciile naționale de asistență sau către serviciile gestionate de UE, cum ar fi SOLVIT 36 și „Your Europe – Consiliere” (YEA). Prin urmare, este necesar să se clarifice orientările pentru utilizatori și derularea etapelor parcurse de utilizatori cu privire la acest aspect.

    În viitorul apropiat, instrumentul urmărește să pună în comun datele colectate prin intermediul portalului „Your Europe” cu multitudinea de date privind obstacolele, existente la nivelul diverselor surse 37 , inclusiv YEA, SOLVIT, Rețeaua întreprinderilor europene (EEN) 38 și Centrele Europene ale Consumatorilor (ECC). De asemenea, se preconizează că acesta va include date furnizate de organizațiile de afaceri voluntare, cum ar fi Eurochambres și mecanismul de observații pentru IMM-uri, un sondaj UE realizat de Rețeaua întreprinderilor europene 39 . După cum se arată mai jos, acest lucru necesită integrarea, standardizarea și vizualizarea de date inteligente 40 .    

    Graficul 8. Componentele SMOT

    Exploatarea potențialului datelor primare care rezultă din integrarea de diverse surse necesită tehnologii de analiză de ultimă generație. În acest scop, Comisia va analiza posibilitatea de a utiliza tehnologii precum inteligența artificială (IA), învățarea automată și procesarea limbajului natural pentru a determina sursa obstacolelor semnalate (de exemplu, lipsa de informații, aspecte juridice, de aplicare a legii sau procedurale etc.), modelele relevante și acțiunile care ar trebui întreprinse.

    Totodată, împreună cu statele membre, Comisia va emite orientări cu privire la modul în care pot fi utilizate toate instrumentele existente pentru a remedia obstacolele semnalate, inclusiv responsabilitățile Comisiei și ale statelor membre în ceea ce privește gestionarea obstacolelor și rolul SMOT. Instrumentele disponibile sunt, de exemplu, acțiunile la nivel regional sau național, cooperarea dintre statele membre și Comisie, procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, noile propuneri ale Comisiei etc. Totodată, datele ar putea contribui la identificarea celor mai presante obstacole care trebuie discutate și remediate în cadrul Grupului operativ pentru asigurarea respectării normelor privind piața unică (SMET), un forum la nivel înalt în cadrul căruia Comisia și statele membre colaborează pentru a asigura buna funcționare a pieței unice.

    ·În 2023, Comisia va finaliza integrarea datelor privind obstacolele, colectate în cadrul portalului „Your Europe”, cu diverse surse, în special cu YEA, SOLVIT, EEN și ECC, precum și cu datele organizațiilor de afaceri voluntare implicate (și anume Eurochambres și mecanismul de observații pentru IMM-uri). Comisia va analiza și posibilitatea de a utiliza tehnologii precum inteligența artificială (IA).

    ·Reprezentanții naționali ai statelor membre și Comisia vor emite orientări cu privire la modul de gestionare a obstacolelor semnalate. Îmbunătățirea datelor ar putea contribui și la identificarea obstacolelor care trebuie abordate cât mai urgent în cadrul SMET.

    II.ÎN CURS DE ELABORARE – Proceduri online & Sistemul tehnic „doar o singură dată”

    Ușurarea sarcinii administrative pentru întreprinderi și cetățeni în cadrul pieței unice este un obiectiv esențial al portalului digital unic. Scopul este de a simplifica drastic etapele parcurse de utilizatori și de a reduce birocrația inutilă și povara administrativă. Se preconizează, de asemenea, că principiul „o singură dată” va genera un impact economic pozitiv asupra bugetelor statelor membre 41 .

    Până în decembrie 2023, statele membre trebuie:

    a.să se asigure că, atunci când procedurile naționale pot fi accesate și finalizate online de către utilizatorii naționali, acestea pot fi efectuate și de către utilizatorii transfrontalieri într-un mod nediscriminatoriu;

    b.să ofere acces online utilizatorilor naționali și transfrontalieri la 21 de tipuri de proceduri 42 pentru întreprinderi și cetățeni (tabelul 1).

    Toate tipurile de proceduri prevăzute în anexa II la Regulamentul privind PDU vor fi disponibile integral online 43 , ceea ce înseamnă că utilizatorii vor putea să se identifice și să se autentifice, să completeze cererea și să semneze online, să fie notificați electronic cu privire la finalizarea procedurii și să primească rezultatul relevant în format digital.

    PENTRU ÎNTREPRINDERI

    PENTRU CETĂȚENI

    Notificarea activității comerciale, precum și modificările ulterioare și încetarea acesteia 44

    Înregistrare a unei schimbări de adresă

    Cerere de autorizare a activității comerciale

    Solicitare a dovezii de reședință

    Înregistrare ca angajator pentru pensii și asigurări sociale

    Solicitare a unui certificat de naștere

    Înregistrare a angajaților pentru pensii și asigurări sociale

    Cerere de stabilire a legislației în materie de securitate socială

    Notificare a încetării contractului angajaților în ceea ce privește asigurările sociale

    Notificare a schimbării situației personale în scopul asigurărilor sociale

    Plata contribuțiilor sociale pentru angajați

    Cerere de acordarea a cardului european de asigurări sociale de sănătate (CEASS)

    Depunere a unei declarații privind impozitul pe profit

    Solicitare pentru plata unei pensii

    Solicitare de informații privind drepturile de pensie dobândite

    Depunere a unei declarații privind impozitul pe venit

    Înmatricularea autovehiculelor

    Obținerea unei viniete pentru taxele rutiere sau emisiile autovehiculelor

    Înscrierea în cadrul unei universități

    Depunerea unei solicitări de finanțare a studiilor

    Depunerea unei solicitări de recunoaștere a diplomelor academice

    Tabelul 1. Cele 21 de tipuri de proceduri care urmează să fie digitalizate pentru întreprinderi și cetățeni

    În plus, până în decembrie 2023, Comisia va implementa serviciile comune ale OOTS (și anume registrul serviciilor de date, intermediarul de elemente justificative și repertoriul semantic). Statele membre vor asigura conexiunea tehnică dintre portalurile de proceduri ale acestora și serviciile comune, cu scopul de a permite schimbul transfrontalier automatizat și securizat de elemente justificative – sub formă de documente sau date în format structurat – necesare pentru finalizarea procedurilor respective.

    În cazul unei proceduri specifice în cadrul PDU, un utilizator nu se va mai confrunta cu proceduri diferite în statele membre, cu probleme legate de documente emise în diferite state membre sau de site-uri diferite pentru finalizarea acestor proceduri. Pornind de pe site-ul „Your Europe”, utilizatorul va putea să se autentifice pe orice portal de proceduri online, să identifice mai rapid documentele necesare și să declanșeze schimbul de documente și date între autoritățile competente. Utilizatorul nu va mai trebui să caute, să recupereze și să descarce/să încarce documente. Datorită OOTS, PDU va reduce costul mobilității pe piața unică, fricțiunile și obstacolele administrative, fără a le impune cetățenilor și întreprinderilor obligații suplimentare.

    Simplificarea poate fi ilustrată și explicată după cum urmează:

    De exemplu, un IMM italian dorește să solicite o autorizație de funcționare în Germania. OOTS va permite finalizarea procedurilor prin intermediul unui acces direct la portalul de proceduri german relevant din portalul „Your Europe”. Pentru a finaliza procedura online, portalul german va solicita reprezentantului (legal) al IMM-ului italian să furnizeze elementele justificative necesare (de exemplu, certificatele de calificare profesională dobândite în Italia și Austria), care urmează să fie recuperate prin intermediul OOTS. OOTS va fi utilizat pentru a solicita și a localiza în mod automat elementele justificative necesare, permițând schimbul automatizat de documente oficiale între autorități (acest lucru este precedat de o cerere explicită din partea utilizatorului și de posibilitatea ca acesta să previzualizeze elementele justificative).

    Realizări

    Informațiile preliminare colectate în contextul raportului de analiză comparativă privind e-guvernarea 45 indică progresele substanțiale înregistrate în materie de digitalizare a procedurilor vizate de Regulamentul privind PDU: dacă 81 % din procedurile UE27+ pot fi finalizate online de către resortisanți și 46 % de către utilizatorii transfrontalieri, procentele aferente procedurilor din cadrul PDU se situează, în medie, la 84 % și, respectiv, 47 %. Comisia colaborează cu statele membre pentru a aborda provocările care au apărut în timpul lucrărilor privind digitalizarea procedurilor relevante.

    În ceea ce privește schimbul automatizat de elemente justificative, Comisia a adoptat specificațiile tehnice și operaționale ale OOTS 46  și a înființat șase grupuri pentru a îndeplini următoarele sarcini principale: punerea în corespondență a elementelor justificative, proiectarea tehnică, securitatea, standardizarea, testarea și guvernanța operațională. Comisia dezvoltă serviciile comune ale OOTS și sprijină statele membre în ceea ce privește modalitățile de asigurare a conexiunii tehnice dintre portalurile lor de proceduri și serviciile comune. Evenimentele de anvergură pe care Comisia le organizează (denumite „projectathons”) 47 , au demonstrat gradul ridicat de maturitate funcțională a serviciilor comune OOTS dezvoltate de Comisie.

    În vederea asigurării interoperabilității dintre OOTS și portofelul UE de identitate digitală (EU Digital Identity - EUDI), Comisia a instituit, de asemenea, un grup cu experți din statele membre pentru a evalua trei tipuri de sinergii: în ceea ce privește experiența utilizatorilor, investițiile și semantica. Odată ce portofelul EUDI va deveni operațional, utilizatorii vor beneficia de opțiuni procedurale suplimentare. De exemplu, utilizatorii vor putea să își divulge identitatea și documentele electronice din portofelul lor EUDI către portalurile de proceduri sau vor putea utiliza OOTS pentru a obține documente în format electronic direct de la sursa autentică de informații 48 . Elementele justificative obținute prin intermediul OOTS vor putea fi, de asemenea, descărcate.

    Nu în ultimul rând, mai mulți utilizatori vor putea beneficia de PDU (inclusiv de OOTS) și de simplificările aduse de acestea, întrucât Comisia a propus extinderea domeniului lor de aplicare la noi cazuri de utilizare, ca parte a unor noi inițiative legislative. Unele dintre acestea vor fi de interes pentru mulți cetățeni și întreprinderi, de exemplu în contextul serviciilor de închiriere a locuințelor pe termen scurt și al permiselor de conducere 49 . Altele vor viza autorizarea proiectelor strategice care sunt esențiale pentru Planul industrial al Pactului verde, cum ar fi Regulamentul privind industria care contribuie la obiectivul zero emisii nete și Actul privind materiile prime critice.

    Etapele următoare

    -Atingerea obiectivului intermediar din decembrie 2023

    Comisia va pune la dispoziție serviciile comune ale OOTS, inclusiv interfețele care permit coordonatorilor naționali, autorităților competente, platformelor intermediare și Comisiei să gestioneze informațiile din cadrul acestor servicii. Comisia va finaliza registrul comun al IMI pentru excepțiile de la procedurile online și fluxul de lucru al IMI pentru verificarea autenticității elementelor justificative. Aceasta va sprijini statele membre să finalizeze înregistrarea autorităților în IMI 50 .

    Statele membre asigură un proces de integrare fără sincope pentru a permite conexiunea dintre portalurile de proceduri și serviciile comune. Întrucât OOTS se bazează pe autentificarea eIDAS reglementată de Regulamentul eIDAS, statele membre trebuie să notifice în timp util sistemele de identificare și autentificare electronică atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice.

    -Maximizarea beneficiilor procedurilor online „doar o singură dată”

    Comisia va explora oportunitățile de extindere a domeniului de aplicare al PDU la proceduri suplimentare, de exemplu, în domeniul economiei sociale și al coordonării securității sociale. Acest efort poate beneficia de pe urma unui exercițiu mai sistematic de panoramare a procedurilor, vizându-le în special pe cele care sprijină întreprinderile și cetățenii să facă afaceri, să circule și să lucreze în altă țară din UE.

    În plus, statele membre și Comisia ar trebui să promoveze alinierea și simplificarea progresivă a procedurilor administrative în cadrul PDU în întreaga UE, de exemplu prin exerciții de învățare reciprocă, contribuind astfel la obiectivul de reducere a cerințelor de raportare cu 25 % 51 . Autoritățile publice care au procese administrative mai complexe ar putea învăța de la autoritățile care utilizează unele mai simple și ar putea promova în continuare simplificarea și armonizarea administrativă.

    -Maximizarea beneficiilor OOTS

    Fiind primul spațiu transfrontalier și transsectorial de date schimbate între administrațiile publice (government-to-government) de la nivelul UE, care face legătura între autoritățile publice care acționează ca surse autentice și sigure de informații, OOTS este un element-cheie al noului spațiu european comun al datelor. Comisia se va asigura că spațiul de date OOTS va fi integrat în spațiile europene comune ale datelor pentru administrațiile publice 52 și că acesta va fi interoperabil cu alte spații sectoriale de date, cum ar fi spațiul european al datelor medicale 53 . Acest lucru va asigura accesul transfrontalier la date în afara limitelor unui anumit sector.

    Comisia va continua să investigheze toate punțile benefice dintre OOTS și alte sisteme [de exemplu, Schimbul electronic de informații privind securitatea socială (EESSI)] sau inițiative ale UE. De asemenea, Comisia examinează modul în care OOTS poate sprijini utilizatorii, în special IMM-urile, în vederea simplificării obligațiilor lor de raportare, de exemplu în cazul raportării multiple.

    Pentru evoluția viitoare a OOTS, ar trebui analizate potențialele beneficii ale unor inițiative precum infrastructura europeană de servicii bazate pe tehnologia blockchain, lansată în cadrul Parteneriatului european privind tehnologia blockchain, care vizează transformarea serviciilor publice în era web 3.0.

    ·Statele membre asigură o integrare fără obstacole pentru a permite conexiunea dintre portalurile de proceduri și serviciile comune. Acestea notifică sistemul de autentificare eIDAS, în special pentru persoanele juridice și încheie acorduri privind modalitățile operaționale pentru a asigura funcționarea și întreținerea eficientă a OOTS.

    ·Comisia va încerca să extindă sfera PDU la proceduri suplimentare. Aceasta va încuraja utilizarea PDU în vederea realizării simplificării și a armonizării administrative, în special prin evaluări colegiale și învățare reciprocă. Totodată, ea va asigura integrarea fără probleme a spațiului de date al OOTS în spațiul european comun al datelor mai amplu.

    CONCLUZII

    PDU este un instrument esențial de e-guvernare care are ca scop să asigure o piață unică mai funcțională și mai competitivă. Acesta îmbunătățește radical mediul de afaceri european și joacă un rol fundamental în sprijinirea IMM-urilor. PDU este pe deplin implementat și sprijină din ce în ce mai mult întreprinderile și cetățenii din întreaga Europă.

    Statele membre sunt încurajate să includă PDU în foile lor de parcurs naționale care urmează să fie adoptate până la 9 octombrie 2023, pentru a atinge obiectivele deceniului digital 2030 și pentru a promova transformarea digitală a UE 54 .

    Comisia profită de oportunitatea oferită de prezentul raport pentru a se adresa reprezentanților IMM-urilor, rețelelor și părților interesate și a colecta observații din partea acestora în efortul de a îmbunătăți în mod constant acest instrument.

    (1)

    Instituit prin Regulamentul (UE) 2018/1724.

    (2)

      Your Europe (europa.eu) .

    (3)

    Împreună cu alte inițiative relevante ale UE, cum ar fi portalul european e-justiție (europa.eu) , digitalizarea dreptului european al societăților comerciale [Directiva (UE) 2019/1151 și COM(2023) 177 final] sau sistemul de interconectare a registrelor comerțului (BRIS) , care conectează registrele comerțului din toate statele membre.

    (4)

     Un studiu a estimat că costurile întreprinderilor transfrontaliere sunt cu 50 % mai mari în comparație cu cele ale întreprinderilor naționale și că costurile suplimentare pentru întreprinderile transfrontaliere sunt cauzate în special de colectarea de informații (în principal consiliere, 30 milioane EUR), depunerea de documente (22 milioane EUR, în principal costuri de deplasare în cazul în care este necesară depunerea în persoană), certificarea (11 milioane EUR) și colectarea de date și documente (7 milioane EUR); aceste costuri pot fi atenuate prin continuarea digitalizării; a se vedea Registrul documentelor Comisiei – SWD (2017) 213 (europa.eu) .

    (5)

    În conformitate cu Rezoluția Parlamentului European din 18 aprilie 2023 [2022/2036(INI)].

    (6)

    Decizia (UE) 2022/2481.

    (7)

    Ghișeele unice, instituite prin Directiva 2006/123/CE, oferă informații, asistență și acces online la procedurile relevante pentru furnizarea de servicii, în sfera de aplicare a PDU. Acțiunile întreprinse la nivel național și la nivelul Comisiei au îmbunătățit în mod semnificativ disponibilitatea și calitatea informațiilor.

    (8)

     Articolul 36 din Regulamentul privind PDU prevede publicarea unui raport de punere în aplicare o dată la doi ani.

    (9)

    În conformitate cu articolul 13f din Directiva (UE) 2019/1151, informațiile privind înființarea de societăți comerciale și sucursale și înregistrarea acestora în registrele comerțului trebuie să fie puse la dispoziție pe portalurile de înregistrare sau pe site-urile web accesibile prin intermediul portalului digital unic.

    (10)

    Statele membre sunt sprijinite să traducă normele naționale, de obicei în limba engleză, printr-o alocare din bugetul Comisiei.

    (11)

     Statele membre notifică Comisiei site-urile web de la nivel național pe care se regăsește conținutul specificat în Regulamentul privind PDU.

    (12)

     Inclusiv paginile web de la nivelul UE și de la nivel național.

    (13)

      Europa Analytics – cu ce se ocupă și cum acționează | Uniunea Europeană .

    (14)

    IMM-urile primesc informații gratuit. Statisticile Comisiei privind vizitatorii arată cât timp au petrecut vizitatorii pe fiecare pagină. În 2022, peste 120 000 de ore au fost petrecute doar pe paginile dedicate IMM-urilor de pe site-ul web „Your Europe”. Potrivit Eurostat, consultanța juridică costă în medie 23,9 EUR pe oră în UE (pentru T3 din 2022).

    (15)

    Rezultatele căutării pot fi filtrate în funcție de nivelul de competență, limbă, locație și tip de conținut.

    (16)

     Anexa I cuprinde informații privind călătoriile, munca și pensionarea, vehiculele, șederea, studiile și stagiile în alt stat membru, asistența medicală, drepturile cetățenilor și ale familiei, drepturile consumatorilor, protecția datelor, demararea, desfășurarea și închiderea unei activități comerciale, normele privind ocuparea forței de muncă, impozitele, cerințele privind bunurile și produsele, finanțarea întreprinderilor, contractele publice și securitatea și sănătatea în muncă.

    (17)

    În pofida unui grad ridicat de acoperire, lacunele rămase au determinat Comisia să creeze un set de date mai cuprinzător. Statele membre nu interpretează întotdeauna cerințele regulamentului în același mod și sunt necesare resurse umane și financiare semnificative. Acest lucru poate afecta ratele de acoperire.

    (18)

     Pentru a evita suprapunerea informațiilor, coordonatorii naționali pentru PDU trebuie să notifice paginile web relevante numai dacă normele naționale sunt modificate de cele locale.

    (19)

     Anual, pe portalul „Your Europe” se efectuează un sondaj de satisfacție.

    (20)

    Domeniile de informații A, B, L și M.

    (21)

    90 % dintre respondenții care au vizionat videoclipul campaniei au reușit să identifice corect logoul „Your Europe”. Alte campanii desfășurate pe Twitter, Facebook, LinkedIn și Google Ad au generat peste 3 milioane de afișări, peste 1 milion de reacții, 14 mii de clicuri pe linkuri și peste 244 000 de vizualizări video pe lună. Vizibilitatea ridicată s-a tradus printr-un număr tot mai mare de vizitatori.

    (22)

    Baza de date „Impozite în Europa” este un instrument de informare online al Comisiei. Aceasta conține informații cu privire la aproximativ 650 de impozite, astfel cum au fost furnizate de statele membre ale UE: Baza de date „Impozite în Europa” v3 (europa.eu) .

    (23)

    Printre acestea s-ar putea număra un crawler (software care indexează conținutul site-urilor web astfel încât acestea să poată apărea în rezultatele căutărilor) pentru a detecta existența informațiilor solicitate, traducerile, logoul „Your Europe” etc.

    (24)

    Acest lucru se poate întâmpla atunci când activitățile transfrontaliere sunt prea specifice pentru explicații standard pe paginile web sau, din cauza diverselor dificultăți în interacțiunea cu autoritățile.

    (25)

     În conformitate cu anexa III la Regulamentul privind PDU.

    (26)

      Sistemul de identificare a serviciului de asistență (europa.eu) .

    (27)

      Articolul 7 alineatul (3) din R egulamentul privind PDU. Atât serviciile de la nivel național, cât și cele de la nivelul UE pot opta să se alăture PDU.

    (28)

    La nivel național s-a alăturat și Oficiul german pentru egalitatea de tratament a lucrătorilor din UE. Procesul a fost inițiat de Organismul german de conciliere pentru transportul public.

    (29)

    În 2022, YEA s-a ocupat de peste 28 000 de cazuri (dintre care 20 000 erau eligibile), iar SOLVIT de 2 200 de cazuri. SOLVIT a soluționat 86 % din cazuri.

    (30)

    Această cifră include 50 000 de acțiuni premergătoare plângerii, care reprezintă discuții directe între consumator și comerciant prin intermediul platformei, fără implicarea unui organism de soluționare alternativă a litigiilor.

    (31)

    Aceste cifre se bazează pe serviciile de asistență din 21 de state membre.

    (32)

    A se vedea articolul 25 din Regulamentul privind PDU și Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/1121. Prestatorii de servicii trebuie să invite utilizatorii să formuleze observații cu privire la disponibilitatea și calitatea serviciului după utilizarea acestuia.

    (33)

    Această atitudine părtinitoare a utilizatorilor mai puțin mulțumiți de a fi mai tentați să utilizeze funcțiile de furnizare a observațiilor este o constatare consecventă în urma observațiilor colectate de-a lungul mai multor ani pe portalul „Your Europe”.

    (34)

    Fiecare caz este stocat anonim în instrumentul de gestionare din cadrul PDU. Coordonatorii naționali și administratorii Comisiei pot accesa statisticile vizualizate într-un tablou de bord.

    (35)

    Articolul 1 alineatul (1) litera (c) și articolul 26 din Regulamentul privind PDU.

    (36)

    SOLVIT este un serviciu online gratuit care urmărește să ofere soluții cetățenilor și întreprinderilor ale căror drepturi au fost încălcate de autoritățile publice.

    (37)

      Observații privind obstacolele (europa.eu) .

    (38)

    Consultările cu Rețeaua întreprinderilor europene au dus la elaborarea a două formulare de admitere și tablouri de bord distincte pentru cetățeni și întreprinderi, precum și a unui nou modul privind admiterea datelor provenite de la organizații de afaceri externe. Aceste modificări vor deveni vizibile la nivelul datelor la sfârșitul anului 2023. Comisia va investi, de asemenea, în dezvoltarea în continuare a tabloului de bord și a cerințelor de raportare, de exemplu în Raportul anual privind piața unică.

    (39)

    Agențiile de sprijin pentru IMM-uri înregistrează în sistem cazurile care le sunt semnalate de către IMM-uri în ceea ce privește funcționarea lor zilnică. Mecanismul de observații pentru IMM-uri și SMOT au un obiectiv comun de a folosi mai bine observațiile primite.

    (40)

    Componentele tehnologice ale SMOT constau într-un formular de introducere a datelor pe paginile „Your Europe” și pe cele naționale referitoare la PDU, într-un sistem de gestionare a cazurilor și într-un tablou de bord statistic.

    (41)

     A se vedea Studiul privind guvernarea electronică și reducerea sarcinii administrative , care estimează că un stat membru (Danemarca în speță) ar putea economisi până la 100 milioane EUR anual prin implementarea principiului „o singură dată” prin intermediul unui program specific.

    (42)

    Anexa II la Regulamentul privind PDU enumeră tipurile de proceduri vizate de PDU.

    (43)

    În conformitate cu articolul 6 alineatul (4) din Regulamentul privind PDU, până în decembrie 2023, Comisia și statele membre se asigură că Sistemul de informare al pieței interne (IMI) este gata de a fi utilizat de statele membre pentru a notifica, într-un registru comun, procedurile care pot necesita o prezență fizică.

    (44)

    Astfel cum se specifică în anexa II la Regulamentul privind PDU, sunt excluse următoarele proceduri: procedurile de insolvență sau lichidare, înregistrarea inițială a unei activități comerciale în registrul comerțului și procedurile privind constituirea sau orice depunere ulterioară de către societăți în sensul articolului 54 al doilea paragraf din TFUE.

    (45)

    Comisia Europeană, eGovernment Benchmark 2022 – Insight Report, p. 32.

    (46)

    Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/1463 al Comisiei din 5 august 2022.

    (47)

    Constând în teste de interoperabilitate și de conformitate într-un mediu structurat, pentru a sprijini dezvoltarea și implementarea OOTS.

    (48)

    Ar putea fi avute în vedere și alte sinergii, cum ar fi reutilizarea serviciilor OOTS de către EUDI.

    (49)

    Propunere de directivă de modificare a Directivei (UE) 2015/413 de facilitare a schimbului transfrontalier de informații privind încălcările normelor de circulație care afectează siguranța rutieră. COM(2023) 126.

    (50)

    În conformitate cu articolul 6 alineatul (4) și articolul 15 din Regulamentul SDG.

    (51)

    Astfel cum a anunțat președinta von der Leyen în Parlamentul European la 15 martie 2023.

    (52)

    Alte spații de date sunt, de exemplu, spațiul datelor juridice pentru administrațiile publice, spațiul datelor privind achizițiile publice (a se vedea 2023/C 98 I/01) și spațiul datelor de securitate pentru inovare pentru administrațiile publice (SWD/2022/45 final).

    (53)

    COM(2022) 197 final.

    (54)

      Deceniul digital al Europei: obiective digitale pentru 2030 (europa.eu) .

    Top