Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023AE4262

    Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea de directivă a Consiliului de instituire a unui sistem de impunere în funcție de sediul central pentru microîntreprinderi și întreprinderi mici și mijlocii și de modificare a Directivei 2011/16/UE [COM(2023) 528 final – 2023/0320 (CNS)]

    EESC 2023/04262

    JO C, C/2024/2103, 26.3.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/2103/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/2103/oj

    European flag

    Jurnalul Ofícial
    al Uniunii Europene

    RO

    Seria C


    C/2024/2103

    26.3.2024

    Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea de directivă a Consiliului de instituire a unui sistem de impunere în funcție de sediul central pentru microîntreprinderi și întreprinderi mici și mijlocii și de modificare a Directivei 2011/16/UE

    [COM(2023) 528 final – 2023/0320 (CNS)]

    (C/2024/2103)

    Raportoare:

    doamna Katrīna ZARIŅA

    Sesizare

    Consiliul Uniunii Europene, 10.11.2023

    Temei juridic

    Articolele 115 și 304 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene

    Secțiunea competentă

    Secțiunea pentru uniunea economică și monetară și coeziune economică și socială

    Data adoptării în secțiune

    18.12.2023

    Data adoptării în sesiunea plenară

    17.1.2024

    Sesiunea plenară nr.

    584

    Rezultatul votului (voturi pentru/

    voturi împotrivă/ abțineri)

    222/0/4

    1.   Concluzii și recomandări

    1.1.

    Comitetul Economic și Social European (CESE) sprijină propunerea Comisiei Europene de a institui un sistem de impunere în funcție de sediul central (Head Office Tax – HOT) pentru microîntreprinderi și întreprinderi mici și mijlocii (MIMM-uri) și obiectivele sale, întrucât acestea sunt în conformitate cu obiectivul de consolidare a MIMM-urilor, de simplificare a activităților transfrontaliere ale lor și de reducere a obstacolelor administrative și financiare, îmbunătățind competitivitatea globală a MIMM-urilor.

    1.2.

    CESE observă că adoptarea propunerii privind un sistem de impunere în funcție de sediul central va genera o valoare adăugată ridicată pentru întreprinderi, angajați și statele membre. În prezent, întreprinderile mici și mijlocii (IMM) reprezintă aproape toate întreprinderile (99,8 %) din sectorul activităților nefinanciare din Uniunea Europeană (UE-28), două treimi din numărul total de locuri de muncă din UE-28 (66,6 %) și puțin sub trei cincimi (56,8 %) din valoarea adăugată generată de sectorul activităților nefinanciare (1). Reducerea sarcinii administrative pentru MIMM-uri va genera mai multe avantaje competitive pentru activitățile zilnice ale acestora.

    1.3.

    CESE solicită să nu se întârzie adoptarea propunerii Comisiei privind sistemul de impunere în funcție de sediul central, pentru a îmbunătăți creșterea MIMM-urilor și a promova condiții de concurență echitabile pentru participarea celor care activează transfrontalier pe piața internă, contribuind astfel la PIB-ul pe termen lung și la creșterea numărului de locuri de muncă.

    1.4.

    Propunerea vizează reducerea costurilor de conformare asociate impozitului pe profit pentru MIMM-urile care desfășoară deja activități transfrontaliere prin intermediul unor sedii permanente (SP). CESE împărtășește evaluarea Comisiei, potrivit căreia introducerea sistemului de impunere în funcție de sediul central va micșora costurile de conformare pentru întreprinderile care lucrează deja la nivel internațional, reducând obstacolele și, eventual, generând economii în cazul costurilor de conformare fiscală. De asemenea, propunerea ar putea încuraja alte MIMM-uri să înceapă operațiuni transfrontaliere.

    1.5.

    Propunerea vizează, de asemenea, reducerea sarcinilor administrative și financiare pentru MIMM-uri în ceea ce privește reglementările fiscale la nivel național. În acest sens, CESE solicită o evaluare regulată a procedurilor naționale privind calcularea și plata impozitelor, pentru a reduce sarcinile de reglementare și a crește competitivitatea generală a întreprinderilor.

    1.6.

    Pentru moment, CESE este de acord cu abordarea Comisiei care limitează domeniul de aplicare al propunerii privind sistemul de impunere în funcție de sediul central la MIMM-urile autonome care își desfășoară activitatea la nivel transfrontalier în unul sau mai multe state membre exclusiv prin intermediul SP. În același timp, CESE observă că, la efectuarea evaluării ex post planificate pentru a evalua eficacitatea sistemului de impunere în funcție de sediul central pentru MIMM-uri la cinci ani de la intrarea în vigoare a directivei, Comisia ar trebui să analizeze și să evalueze posibilitatea de a extinde sistemul de impunere în funcție de sediul central pentru a include IMM-urile care își desfășoară activitatea la nivel transfrontalier prin intermediul unor filiale.

    1.7.

    CESE constată că propunerile privind sistemul de impunere în funcție de sediul central și BEFIT (Întreprinderile din Europa: cadrul de impozitare a profitului) sunt considerate complementare de Comisie, deoarece BEFIT se adresează mai ales grupurilor mari care operează pe întreg teritoriul UE și va fi opțională pentru grupurile de IMM-uri cu filiale în alte state membre care adoptă situații consolidate.

    1.8.

    În același timp, CESE observă că natura opțională a propunerii privind sistemul de impunere în funcție de sediul central în ceea ce privește IMM-urile în general și a propunerii BEFIT în ceea ce privește grupurile de IMM-uri cu conturi consolidate va crea cadre juridice diferite în întreaga UE pentru întreprinderile aflate în situații relativ comparabile. Prin urmare, CESE încurajează Comisia să monitorizeze evoluția noilor norme privind sistemul de impunere în funcție de sediul central și implicațiile acestora în acest sens, deoarece coexistența unor cadre juridice diferite aplicabile unor actori comparabili ar putea genera fragmentare și discrepanțe, afectând consolidarea pieței interne.

    1.9.

    CESE consideră că sistemul de impunere în funcție de sediul central va îmbunătăți și spori cooperarea dintre autoritățile fiscale din statele membre. Cooperarea între acestea este esențială pentru punerea în aplicare cu succes și în mod semnificativ a sistemului de impunere în funcție de sediul central propus și pentru atingerea obiectivelor stabilite.

    1.10.

    CESE este convins că termenul propus pentru transpunerea directivei este suficient pentru ajustarea sistemelor informatice ale autorităților fiscale din statele membre și pentru a asigura un schimb eficient de date între statele membre în etapele ulterioare, încurajând statele membre să ia măsuri rapide în acest sens.

    1.11.

    CESE îndeamnă Comisia să coopereze îndeaproape cu statele membre și cu organizațiile care reprezintă MIMM-urile, după adoptarea propunerii, pentru o mai bună sensibilizare cu privire la mecanismul de impunere în funcție de sediul central disponibil între MIMM-uri, în vederea atingerii, într-o măsură mai mare, a obiectivelor de reducere a sarcinilor de reglementare, de intensificare a activității transfrontaliere și de valorificare la maximum a avantajelor pieței unice. De asemenea, părțile relevante ar trebui să dedice resurse pentru a asigura sprijin metodologic și în materie de formare pentru MIMM-uri, cu privire la modalitatea de elaborare a „declarației fiscale pentru impunerea în funcție de sediul central”.

    2.   Context general

    2.1.

    În septembrie 2023, Comisia a publicat pachetul de măsuri de ajutorare a IMM-urilor, inclusiv o propunere de regulament privind întârzierile la efectuarea plăților, o propunere de Directivă privind simplificarea fiscală pentru IMM-uri, care prevedea instituirea unui sistem de impunere în funcție de sediul central și un set de măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor IMM-urilor, punând accentul pe îmbunătățirea Agendei pentru o mai bună reglementare, pe creșterea accesului la finanțare, pe perfecționarea forței de muncă și pe alte mecanisme de sprijin.

    2.2.

    Propunerea Comisiei privind instituirea unui sistem de impunere în funcție de sediul central pentru microîntreprinderi și pentru întreprinderi mici și mijlocii conține norme simplificate în favoarea IMM-urilor de sine stătătoare care își desfășoară activitatea la nivel transfrontalier în UE, în ceea ce privește sediile permanente ale acestora (2) aflate în alte state membre.

    2.3.

    În prezent, IMM-urile reprezintă aproape toate întreprinderile (99,8 %) din sectorul activităților nefinanciare din Uniunea Europeană (UE-28), două treimi din numărul total de locuri de muncă din UE-28 (66,6 %) și puțin sub trei cincimi (56,8 %) din valoarea adăugată generată de sectorul activităților nefinanciare (3).

    2.4.

    Domeniul de aplicare al propunerii Comisiei este limitat la IMM-urile de sine stătătoare (4) care își desfășoară activitatea la nivel transfrontalier, exclusiv prin intermediul SP într-unul sau mai multe state membre, potrivit criteriilor prevăzute la articolul 2 din propunerea de directivă (5). Pe de altă parte, filialele nu sunt incluse în propunerea Comisiei Europene și nu vor fi eligibile pentru utilizarea avantajelor sistemului de impunere în funcție de sediul central.

    2.5.

    Practic, IMM-urile eligibile vor putea calcula rezultatele impozabile ale sediilor lor permanente doar pe baza normelor de impunere ale statului membru în care se află sediul lor central, iar cotele de impozitare aplicabile vor rămâne cele ale statului/statelor membre în care se află efectiv sediul central/sediile centrale.

    2.6.

    Măsurile de simplificare puse în aplicare prin propunerea privind sistemul de impunere în funcție de sediul central și eventualele reînnoiri ale acestora de-a lungul timpului sunt strict limitate de cerințe specifice în materie de eligibilitate (6), menite să evite eludarea normelor privind impozitarea.

    2.7.

    Opțiunea prevăzută de propunerea privind sistemul de impunere în funcție de sediul central durează cinci ani (articolul 7), cu excepția cazului în care sediul central își schimbă între timp rezidența sau cifra de afaceri comună a SP devine cel puțin triplă față de cifra de afaceri generată de sediul central (articolul 8). În astfel de cazuri, nu se mai aplică normele privind sistemul de impunere în funcție de sediul central.

    2.8.

    La finalul fiecărei perioade de cinci ani, IMM-urile vor avea dreptul de a-și reînnoi opțiunea pentru alți cinci ani, fără limite, cu condiția să îndeplinească în continuare cerințele de eligibilitate prevăzute în propunerea Comisiei (articolul 9). În cazul în care un IMM de sine stătător decide să instituie o filială sau cifra de afaceri comună a sediilor sale permanente devine cel puțin dublă față de cifra de afaceri generată de sediul central sau atunci când nu se mai califică drept IMM în general, acesta nu poate reînnoi regulile de impunere în funcție de sediul central atunci când expiră perioada de cinci ani (articolul 10).

    2.9.

    Din punct de vedere organizațional, un ghișeu unic le va permite IMM-urilor să interacționeze doar cu administrația fiscală a statului membru în care se află sediul lor central, atât pentru procedura de participare la sistem, cât și pentru obligațiile legate de declarații și plata impozitelor.

    2.10.

    Mai exact, „entitatea care depune declarația” pentru toate sediile permanente va fi sediul central al IMM-ului, care, așadar, va depune o singură declarație fiscală la administrația fiscală de la sediul său central („autoritatea la care se depun declarațiile fiscale” – articolul 11). Această administrație fiscală va aplica cotele de impozitare aplicabile în statul membru (statele membre) în care IMM-ul are sedii permanente și, ulterior, va transfera veniturile fiscale rezultate în fiecare stat membru în care IMM-ul are un sediu permanent (articolul 12).

    2.11.

    În propunere se prevede un schimb prompt și simplificat de informații între diferitele autorități fiscale naționale în cauză, inclusiv audituri comune, în special prin utilizarea cadrului existent instituit de Directiva privind cooperarea administrativă (DAC) în domeniul fiscal (articolul 13).

    3.   Observații generale

    3.1.

    CESE susține propunerea Comisiei și obiectivele acesteia, ele fiind în acord cu sprijinirea MIMM-urilor, simplificarea activităților transfrontaliere ale acestora și reducerea sarcinii administrative și financiare, îmbunătățind competitivitatea generală a MIMM-urilor. Importanța reducerii costurilor de conformare pentru MIMM-urile vizate de propunerea privind sistemul de impunere în funcție de sediul central a fost evidențiată în mai multe avize precedente ale CESE.

    3.2.

    CESE constată că, potrivit estimărilor Comisiei, IMM-urile cheltuiesc aproximativ 2,5 % din cifra lor de afaceri pentru respectarea obligațiilor fiscale, în timp ce întreprinderile mari cheltuiesc 0,7 %, ceea ce înseamnă că, pentru IMM-uri, este mai dificil să facă față diferitelor seturi de norme fiscale din statele membre. Așadar, CESE solicită să se aprobe rapid propunerea privind sistemul de impunere în funcție de sediul central, pentru a sprijini MIMM-urile să reducă sarcina costurilor de conformare și a dezavantajelor concurențiale asociate cu care se confruntă micile întreprinderi și mai ales microîntreprinderile comparativ cu întreprinderile mari.

    3.3.

    Totodată, CESE ar dori să încurajeze statele membre individuale să evalueze în mod regulat procedurile pentru calculul și plata impozitelor și să aducă îmbunătățirile necesare pentru a reduce sarcina administrativă și financiară suportată de întreprinderi. CESE constată că există diferențe între statele membre în ceea ce privește durata (timpul petrecut) calculării și plății impozitelor. Propunerea privind sistemul de impunere în funcție de sediul central ar putea avea un impact pozitiv asupra armonizării procedurilor de impunere și a digitalizării.

    3.4.

    CESE este de acord cu Comisia că o directivă a UE este mai în măsură să simplifice impozitarea MIMM-urilor cu activități transfrontaliere și costurile de conformare asociate decât mai multe inițiative legislative naționale. Aceste probleme sunt comune pentru toate statele membre și nu pot fi abordate eficient prin mai multe măsuri naționale, care ar conduce la fragmentare și la discrepanțe. În acest sens, propunerea Comisiei este în deplină conformitate cu principiul subsidiarității și pare capabilă să simplifice cadrul de reglementare în favoarea MIMM-urilor.

    3.5.

    De asemenea, propunerea Comisiei respectă principiul proporționalității, întrucât nu depășește ceea ce este necesar pentru a facilita activitățile transfrontaliere ale MIMM-urilor, contribuind astfel la consolidarea pieței unice. În ceea ce privește această problemă, merită remarcat că măsurile propuse vizează doar calculul rezultatelor impozabile ale sediilor permanente, fără a armoniza normele de impunere din statele membre, care își vor aplica în continuare propriile baze și cote de impozitare.

    4.   Observații specifice

    4.1.

    CESE consideră că dispozițiile privind eligibilitatea și încetarea prevăzute la articolele 4 și 8 din propunerea de directivă sunt concepute în mod corespunzător pentru a descuraja potențialele practici de planificare fiscală menite să faciliteze în mod deliberat și strategic transferul sediului central către o țară cu impozite (mai) scăzute.

    4.2.

    CESE este de acord că perioada de cinci ani stabilită pentru prima optare pentru aplicarea sistemului de impunere în funcție de sediul central și pentru eventualele reînnoiri ulterioare ale acestei opțiuni pare rezonabilă pentru a asigura stabilitatea și eficacitatea noilor norme, împiedicând totodată planificarea fiscală și permițând evaluarea în timp a evoluției și a creșterii unei întreprinderi, pentru a le permite MIMM-urilor să aleagă cele mai adecvate opțiuni de impunere.

    4.3.

    CESE consideră că propunerea privind sistemul de impunere în funcție de sediul central va asigura o valoare adăugată pe termen lung pentru statele membre, spre deosebire de majorarea pe termen scurt a costurilor de ajustare pentru actualizarea sistemelor informatice ale autorităților fiscale. Există deja sisteme pentru schimbul de informații între autoritățile fiscale, precum DAC, care sunt utilizate pe scară largă. CESE este convins că, pentru punerea în aplicare cu succes a propunerii, este nevoie de o bună cooperare între autoritățile fiscale.

    4.4.

    De asemenea, CESE este de acord cu Comisia în ceea ce privește impactul pozitiv preconizat al potențialei creșteri a bazei de impozitare, al creșterii PIB-ului și al îmbunătățirii ocupării forței de muncă în statele membre după punerea în aplicare a unui sistem optim de impunere în funcție de sediul central pentru MIMM-uri.

    4.5.

    Cu toate acestea, CESE consideră că colectarea unor date mai specifice în cadrul analizei de impact efectuate de Comisie ar fi îmbunătățit cu siguranță propunerea, evidențiind mai bine aspectele cantitative ale beneficiilor preconizate.

    4.6.

    CESE încurajează Comisia să evalueze cu atenție aplicarea directivei la cinci ani de la intrarea sa în vigoare, luând în considerare eventuala necesitate a unor adaptări, dacă este cazul, astfel cum se prevede la articolul 19 din propunerea de directivă. Colaborarea statelor membre pentru furnizarea de informații utile este esențială în acest sens.

    4.7.

    Monitorizarea constantă a eficacității și eficienței propunerii privind sistemul de impunere în funcție de sediul central prevăzută de Comisie se va dovedi utilă cu siguranță. Toți parametrii de evaluare propuși de Comisie par relevanți (7). CESE recomandă să se acorde o atenție deosebită costurilor de conformare pentru MIMM-urile care optează pentru sistemul de impunere în funcție de sediul central, din perspectiva: (i) cifrei de afaceri; și (ii) a MIMM-urilor comparabile care nu aplică simplificarea propusă. Astfel de aspecte vor fi esențiale pentru a înțelege beneficiile reale pentru MIMM-uri în ceea ce privește simplificarea și pentru a evalua utilitatea noului cadru al sistemului de impunere în funcție de sediul central pentru alte întreprinderi care ar putea alege această opțiune.

    4.8.

    CESE propune ca, la efectuarea evaluării ex post planificate pentru a evalua eficacitatea sistemului HOT pentru MIMM-uri la cinci ani de la intrarea în vigoare a directivei, Comisia să analizeze și să evalueze posibilitatea de a extinde sistemul HOT pentru a include IMM-urile care își desfășoară activitatea la nivel transfrontalier prin intermediul unor filiale.

    4.9.

    CESE constată că propunerile privind sistemul de impunere în funcție de sediul central și BEFIT sunt considerate complementare de Comisie, deoarece BEFIT se adresează mai ales grupurilor mari care operează pe întreg teritoriul UE și va fi opțională pentru grupurile de IMM-uri cu filiale în alte state membre care adoptă situații consolidate. Potrivit Comisiei, „propunerea privind sistemul de impunere în funcție de sediul central simplifică normele pentru IMM-uri aflate în fazele incipiente de expansiune. Dacă IMM-urile se extind și cresc cu succes, ele ar putea să nu mai fie eligibile pentru normele sistemului de impunere în funcție de sediul central, dar atunci vor putea opta pentru BEFIT”.

    4.10.

    CESE observă că natura opțională a propunerii privind sistemul de impunere în funcție de sediul central și a propunerii BEFIT în ceea ce privește grupurile de IMM-uri cu situații financiare consolidate va duce la norme fiscale diferite pentru întreprinderile aflate, de altfel, în situații potențial comparabile atât la nivelul UE, cât și al statelor membre, încurajând Comisia să monitorizeze evoluția noilor norme privind impunerea în funcție de sediul central și implicațiile lor în această privință. Coexistența unor cadre juridice diferite aplicabile unor actori comparabili ar putea, într-adevăr, să genereze fragmentare și discrepanțe, ceea ce ar putea afecta consolidarea pieței interne.

    4.11.

    CESE subliniază importanța promovării adecvate și a informării IMM-urilor din statele membre cu privire la valoarea adăugată din perspectiva simplificării și reducerii costurilor de conformare asociate propunerii legislative privind sistemul de impunere în funcție de sediul central, în favoarea MIMM-urilor care își desfășoară activitatea la nivel transfrontalier, având în vedere că beneficiile reale ale unei astfel de inițiative ar putea fi neclare sau chiar necunoscute pentru mai multe întreprinderi. Astfel, posibilitatea de a opta pentru măsurile sistemului de impunere în funcție de sediul central ar putea deveni mai larg răspândită și mai accesibilă, reducând riscul de denaturare a concurenței și îmbunătățind șansele de a consolida în continuare piața unică.

    4.12.

    CESE îndeamnă Comisia să colaboreze îndeaproape cu statele membre și cu organizațiile care reprezintă IMM-urile după adoptarea propunerii, în vederea creșterii gradului de sensibilizare a MIMM-urilor în ceea ce privește mecanismul disponibil pentru sistemul de impunere în funcție de sediul central, pentru a-i îmbunătăți gradul de utilizare și beneficiile pe teritoriul UE. De asemenea, părțile relevante ar trebui să dedice resurse pentru a asigura sprijin metodologic și în materie de formare pentru MIMM-uri, cu privire la modalitatea de elaborare a „declarației fiscale pentru impunerea în funcție de sediul central”. Aceasta vizează și sprijinul menit să îmbunătățească competențele digitale ale MIMM-urilor.

    Bruxelles, 17 ianuarie 2024.

    Președintele Comitetului Economic și Social European

    Oliver RÖPKE


    (1)   Tax compliance costs for SMEs („Studiu privind costurile de conformare fiscală pentru IMM-uri”). Tax compliance costs for SMEs – Publications Office of the European Union (europa.eu) [„Studiu privind costurile de conformare fiscală pentru IMM-uri” – Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene (europa.eu)].

    (2)  Sediu permanent înseamnă un loc fix de desfășurare a activității, situat în alt stat membru, astfel cum este definit în convenția bilaterală relevantă privind evitarea dublei impuneri sau, în absența acesteia, în dreptul intern.

    (3)  Tax compliance costs for SMEs („Studiu privind costurile de conformare fiscală pentru IMM-uri”). Tax compliance costs for SMEs – Publications Office of the European Union (europa.eu) [„Studiu privind costurile de conformare fiscală pentru IMM-uri” – Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene (europa.eu)].

    (4)  Pentru definirea IMM-urilor, propunerea de directivă face referire la Directiva 2013/34/UE privind situațiile financiare anuale, situațiile financiare consolidate și rapoartele conexe ale anumitor tipuri de întreprinderi. Potrivit definiției IMM-urilor din directiva respectivă, o întreprindere intră în domeniul de aplicare al directivei doar dacă, la data bilanțului său, nu depășește limitele pentru cel puțin două dintre următoarele trei criterii: totalul bilanțului: 20 de milioane EUR; cifra de afaceri netă: 40 de milioane EUR; și/sau numărul mediu de angajați în timpul exercițiului financiar: 250.

    (5)  Potrivit articolului 2, „prezenta directivă se aplică IMM-urilor care îndeplinesc următoarele criterii:

    (a)

    sunt înființate în conformitate cu legislația unui stat membru și iau una dintre formele enumerate în anexele I și II;

    (b)

    au domiciliu fiscal într-un stat membru în conformitate cu legislația fiscală a statului membru respectiv, inclusiv cu convențiile sale bilaterale pentru evitarea dublei impuneri;

    (c)

    sunt supuse, direct sau la nivelul proprietarilor lor, unui impozit pe profituri menționat în anexele III și IV sau oricărui alt impozit cu caracteristici similare;

    (d)

    se califică drept microîntreprinderi și întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri), astfel cum sunt definite în Directiva 2013/34/UE;

    (e)

    își desfășoară activitatea în alte state membre exclusiv prin intermediul unuia sau mai multor sedii permanente;

    (f)

    nu fac parte dintr-un grup consolidat în scopuri de contabilitate financiară în conformitate cu Directiva 2013/34/UE și constituie o întreprindere autonomă care îndeplinește oricare dintre următoarele condiții:

    nu este o întreprindere asociată în sensul articolului 2 alineatul (13) din Directiva 2013/34/UE;

    nu este o societate afiliată în sensul articolului 3 alineatul (3) din Recomandarea 2003/361/CE a Comisiei”.

    (6)   „Sediul central poate opta pentru aplicarea regulilor de impunere în funcție de sediul central în ceea ce privește sediul (sediile) său (sale) permanent(e) din alte state membre dacă îndeplinește următoarele cerințe:

    (a)

    cifra de afaceri comună a sediilor sale permanente nu a depășit, în ultimele două exerciții financiare, o sumă egală cu dublul cifrei de afaceri generate de sediul central;

    (b)

    a avut domiciliul fiscal în statul membru al sediului central în ultimele două exerciții financiare;

    (c)

    a îndeplinit condițiile prevăzute la articolul 2 alineatul (1) litera (d) în ultimele două exerciții financiare”.

    (7)  Articolul 19 alineatul (2): „Statele membre comunică Comisiei informațiile relevante pentru evaluarea directivei, în conformitate cu alineatul (3), inclusiv date agregate privind numărul de IMM-uri eligibile în comparație cu IMM-urile care au optat pentru acest sistem, cifra lor de afaceri și costurile de conformare în raport cu cifra de afaceri; date privind numărul de IMM-uri care s-au extins la nivel transfrontalier prin înființarea unui sediu permanent și numărul de IMM-uri care au fost descalificate din cauza creării unei filiale sau costurile de conformare pentru IMM-urile care aplică opțiunea”.


    ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/2103/oj

    ISSN 1977-1029 (electronic edition)


    Top