Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022XC0810(02)

    Publicarea documentului unic menționat la articolul 94 alineatul (1) litera (d) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului, precum și a trimiterii la publicarea caietului de sarcini al unei denumiri din sectorul vitivinicol 2022/C 305/08

    C/2022/5760

    JO C 305, 10.8.2022, p. 18–20 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    10.8.2022   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 305/18


    Publicarea documentului unic menționat la articolul 94 alineatul (1) litera (d) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului, precum și a trimiterii la publicarea caietului de sarcini al unei denumiri din sectorul vitivinicol

    (2022/C 305/08)

    Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la respectiva cerere, în temeiul articolului 98 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (1), în termen de două luni de la data prezentei publicări.

    DOCUMENT UNIC

    „Rosalia”

    PDO-AT-02594

    Data cererii: 21.2.2020

    1.   Denumirea propusă pentru înregistrare

    Rosalia

    2.   Tipul indicației geografice

    DOP - denumire de origine protejată

    3.   Categoriile de produse vitivinicole

    1.

    Vin

    4.   Descrierea vinului (vinurilor)

    Vinurile roșii ale arealului sunt produse din soiurile Zweigelt și Blaufränkisch. Culoarea vinurilor roșii poate fi descrisă ca fiind un roșu foarte închis și foarte intens. Mirosul vinurilor roșii amintește de vișine și de prune. Gustul este în esență fructat și caracterizat de taninuri moderate. Conținutul de zahăr nefermentat nu trebuie să depășească 4,0 g/l. Vinurile pot fi învechite fie în rezervoare de oțel inoxidabil, fie în baricuri de lemn. De asemenea, vinul roșu poate fi produs sub forma unui vin „de rezervă”. În acest caz, gustul este caracterizat de o tărie alcoolică mai mare (de cel puțin 13 % vol.) și de taninuri mai mature.

    Și vinurile roze ale arealului sunt produse din soiurile Zweigelt și Blaufränkisch. Culoarea vinurilor roze poate fi descrisă ca variind de la roz-somon la roșu-cireașă deschis. Mirosul și gustul vinurilor roze sunt caracterizate de bace roșii (coacăze roșii, zmeură); nu sunt prezente taninuri. Conținutul de zahăr rezidual trebuie să îndeplinească cerințele pentru tipul „sec”. O aciditate vibrantă este o parte esențială a profilului gustativ al vinurilor roze cu DOP „Rosalia”. Vinurile sunt învechite mai ales în rezervoare de oțel inoxidabil și, în mai mică măsură, în baricuri de lemn.

    Caracteristici analitice generale

    Tăria alcoolică totală maximă (% în volume)

    15

    Tăria alcoolică dobândită minimă (% în volume)

    12

    Aciditatea totală minimă

    4 în grame per litru, exprimată în acid tartric

    Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru)

    18

    Conținutul total maxim de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

    150

    5.   Practici vitivinicole

    (a)   Practici oenologice esențiale

    -

    (b)   Producții maxime

    10 000 de kilograme de struguri per hectar

    6.   Arealul geografic delimitat

    Arealul viticol al denumirii „Rosalia” este format din districtul politic Mattersburg.

    7.   Soiul/soiurile de struguri de vin principal/principale

    Blaufränkisch – Frankovka

    Zweigelt – Blauer Zweigelt

    Zweigelt – Rotburger

    8.   Descrierea legăturii (legăturilor)

    Arealul DOP „Rosalia” este situat pe versanții estici ai munților Rosalia, care se întind de-a lungul graniței dintre provinciile Austria Inferioară și Burgenland, din estul Austriei.

    Clima: Arealul DOP „Rosalia” face parte din Câmpia Panonică (o întinsă câmpie aflată la joasă altitudine în sudul Europei Centrale și de Est, care este traversat de cursul mijlociu al fluviului Dunărea și de cursul inferior al râului Tisa). Câmpia Panonică este caracterizată de veri secetoase și fierbinți și de ierni reci și secetoase.

    Solul: partea de sud-vest a arealului DOP „Rosalia” este formată din roci cristaline, care se învecinează la nord-est cu sedimente din neogen tot mai tinere în bazinul Vienei. Aceste sedimente sunt depozite provenite dintr-o fostă mare care eroda baza munților Rosalia cu 12-16 milioane de ani în urmă. La nord și nord-est, acestor sedimente li se alătură o fâșie de depozite în principal nisipoase.

    Legătura: spre deosebire de condițiile pedologice, care au o influență relativ redusă asupra gustului și caracterului vinurilor, clima este un factor foarte important pentru tipicitatea vinurilor cu DOP „Rosalia”. Căldura zilei permite strugurilor să se coacă bine și deci să dezvolte gustul de vișine și de prune tipic pentru respectivele soiuri de viță-de-vie. Pe de altă parte, nopțile răcoroase determină mai ales formarea aromelor primare (nu a zahărului), care conferă vinurilor caracterul tipic fructat și taninurile moderate.

    Metoda obișnuită de cultivare a viței-de-vie în Austria, bazată pe o formă de conducere înaltă, în care vița-de-vie este îngrijită mai ales manual (tăiere, gestionarea coroanei, rărirea ciorchinilor etc.), este utilizată și în arealul DOP „Rosalia”. Și modalitatea de producere și învechire a vinurilor corespunde metodelor aplicate în marea majoritate a exploatațiilor din Austria. Prin urmare, metodele de cultivare și tehnologia de cramă au o influență mult mai redusă asupra caracterului și gustului vinurilor decât factorii geografici și, mai ales, climatici.

    9.   Alte condiții esențiale

    Cadrul juridic:

    În legislația națională

    Tipul condiției suplimentare:

    Dispoziții suplimentare privind etichetarea

    Descrierea condiției:

    Denumirea de origine „Rosalia” trebuie utilizată cu denumirea tradițională „DAC” sau „ Districtus Austriae Controllatus”.

    Cadrul juridic:

    În legislația națională

    Tipul condiției suplimentare:

    Derogare privind producția în arealul geografic delimitat

    Descrierea condiției:

    În privința tuturor vinurilor cu DOP, Legea vinului din Austria prevede că producția unui vin cu DOP trebuie să se desfășoare în regiunea viticolă (regiunea de origine IGP) în care se află arealul DOP sau într-o regiune viticolă adiacentă. Așadar, Austria utilizează în mod generalizat derogarea prevăzută la articolul 5 din Regulamentul (UE) 2019/33.

    Pentru producția vinurilor „Rosalia” DOP, au fost prevăzute condiții suplimentare: producția nu se poate desfășura în afara arealului de origine fără aprobarea Comitetului regional pentru vinuri din Burgenland. O astfel de derogare poate fi acordată în special dacă plantațiile de viță-de-vie ale producătorului se află în arealul „Rosalia”, dar vinul este produs într-un sediu al producătorului care se află în afara arealului respectiv, sau dacă există contracte referitoare la anumite parcele între un producător cu sedii în afara arealului „Rosalia” și proprietari de plantații de viță-de-vie din interiorul arealului.

    Cadrul juridic:

    În legislația națională

    Tipul condiției suplimentare:

    Ambalarea în arealul geografic delimitat

    Descrierea condiției:

    Legea vinului din Austria nu prevede norme generale referitoare la îmbutelierea vinurilor cu DOP.

    Pentru a se asigura calitatea și caracteristicile tipice ale vinurilor cu DOP „Rosalia”, se prevăd următoarele condiții referitoare la îmbutelierea vinurilor cu DOP „Rosalia”: Îmbutelierea nu se poate efectua în afara arealului fără aprobarea Comitetului regional pentru vinuri din Burgenland. O astfel de aprobare poate fi acordată mai ales dacă îmbuteliatorul are sedii atât în interiorul cât și în exteriorul arealului DOP „Rosalia”.

    Link către caietul de sarcini al produsului

    https://info.bmlrt.gv.at/themen/landwirtschaft/landwirtschaft-in-oesterreich/pflanzliche-produktion/wein/Weinherkunft.html


    (1)  JO L 347, 20.12.2013, p. 671.


    Top