EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022XC0301(02)

Publicarea unei cereri de înregistrare a unei denumiri în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare 2022/C 100/10

C/2022/1228

JO C 100, 1.3.2022, p. 43–47 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

1.3.2022   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 100/43


Publicarea unei cereri de înregistrare a unei denumiri în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

(2022/C 100/10)

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de înregistrare, în temeiul articolului 51 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (1) , în termen de trei luni de la data prezentei publicări.

DOCUMENT UNIC

„Cidre du Perche / Perche”

Nr. UE: PDO-FR-2648 – 1 decembrie 2020

DOP (X) IGP ( )

1.   Denumirea (denumirile)

„Cidre du Perche / Perche”

2.   Statul membru sau țara terță

Franța

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar

3.1.   Tipul de produs

Clasa 1.8. – Alte produse enumerate în anexa I la tratat (condimente etc.).

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1

„Cidre du Perche / Perche” este un cidru efervescent demisec sau brut obținut prin fermentare secundară în butelii, nepasteurizat și necarbonatat. Este produs pe bază de suc natural de mere pentru cidru din soiuri specifice.

„Cidre du Perche / Perche” se distinge prin culoarea sa, care variază de la galben auriu la portocaliu, prin rotunjime, prin echilibrul gusturilor (dulce, amar și acru), precum și prin notele fructate, un ușor gust amar în centrul gurii și o notă de prospețime în gustul rezidual.

Cidrul „Cidre du Perche / Perche” prezintă următoarele caracteristici analitice:

tărie alcoolică dobândită în volume de minimum 3,5 % vol.;

tărie alcoolică totală în volume de minimum 6 % vol.;

conținut de zaharuri de minimum 18 g/litru;

presiune minimă de 1,5 bari la 20 °C.

Merele pentru cidru folosite la elaborarea produsului „Cidre du Perche / Perche” provin din livezile aflate în aria geografică delimitată.

Aceste livezi sunt înierbate, cu excepția terenului de la baza pomilor (pe o rază de 0,30 m sau pe o fâșie de un metru pe rând), care poate fi lipsit de iarbă.

Suprafața livezii cu conducere pe bază de trunchiuri înalte este de minimum 30 % din suprafața totală a livezii.

Merii din livezi aparțin următoarelor soiuri de mere pentru cidru:

Soiuri principale:

Soiuri amare:

Ameret sau Améret blanc

Fréquin blanc

Fréquin long

Fréquin rouge

Gringoire

Médaille d’or

Tardive de la Sarthe

Soiuri dulci-amare:

Argile grise

Argile rouge

Bedan sau Calotte

Binet rouge

Bois droit sau Drébois

Cartigny

Damelot

Moulin à vent sau Moulin à vent de l’Eure sau Moulin à vent petit de l’Eure

Noël des Champs

(Petit) Jaunet pointu

Saint-Hilaire

Soiuri dulci:

Atroche sau Troche

Bérat blanc

Coquerelle

Doux Normandie sau Normandie

Fréquin Lacaille

Grise de l’Eure

Muscadet petit de l’Orne sau Muscadet doré

Petite sorte

Pilée

Roger Guyot

Rouge Duret

Doux Normand

Doux Véret de Carrouges

Rousse de l’Orne sau Rousse de la Sarthe

Soiuri acidulate:

Groseille

Locard blanc

Locard vert

Pomme de Boué sau Pomme de Bouet sau Boué de Bonnétable

Pomme de fer

Queue torse

Marnière

Soiuri secundare:

Soiuri amare:

Kermerrien

Peau de chien

 

Soiuri dulci-amare:

Bisquet

Clos Renaux

Douce Moën

Soiuri dulci:

Douce Coët Ligné

 

 

Soiuri acidulate:

Avrolles

Petit jaune

 

În vederea conservării diversității soiurilor, sunt autorizate și soiurile de mere pentru cidru cu trunchiuri înalte care nu sunt enumerate mai sus, în limita maximă de 20 % din suprafața livezii. Aceste soiuri sunt considerate secundare.

Fiecare cuvée este formată din cidru:

obținut din mere recoltate pe parcursul aceleiași campanii de producție,

în care ponderea soiurilor acidulate este de maximum 20 % din cuvée și

în care ponderea soiurilor principale este de minimum 50 % din cuvée.

3.3.   Hrană pentru animale (doar în cazul produselor de origine animală) și materii prime (doar în cazul produselor prelucrate)

3.4.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată

Producția merelor și fabricarea cidrului se realizează obligatoriu în aria geografică delimitată.

3.5.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc. ale produsului la care se referă denumirea înregistrată

„Cidre du Perche / Perche” este un cidru efervescent obținut prin fermentare secundară în butelii. Nu poate fi vândut decât ambalat, pentru a-și păstra presiunea, și deci ambalarea trebuie să fie realizată în aria geografică delimitată.

3.6.   Norme specifice privind etichetarea produsului la care se referă denumirea înregistrată

În afara mențiunilor obligatorii prevăzute în reglementările referitoare la etichetarea și prezentarea produselor alimentare, eticheta cidrului „Cidre du Perche / Perche” conține numele care constituie denumirea, precum și mențiunea „AOP” sau „Appellation d’Origine Protégée” înscrise cu caractere clare, lizibile, indelebile și suficient de mari încât să se poată distinge în mod clar de celelalte indicații scrise sau ilustrații.

Pe etichetă, mențiunea „Appellation d’Origine Protégée” trebuie să se afle imediat sub numele care constituie denumirea, fără nicio mențiune intercalată.

4.   Delimitarea concisă a ariei geografice

Aria geografică delimitată cuprinde teritoriul următoarelor comune, pe baza Codului Geografic Oficial din 2019:

Departamentul Eure-et-Loir (28)

Următoarele comune, în întregime: Arcisses, Argenvilliers, Authon-du-Perche, Beaumont-les-Autels, Belhomert-Guéhouville, Béthonvilliers, Champrond-en-Perchet, Charbonnières, Coudray-au-Perche, Les Etilleux, La Gaudaine, La Loupe, Marolles-les-Buis, Meaucé, Miermaigne, Montireau, Montlandon, Nogent-le-Rotrou, Saint-Bomer, Saintigny, Saint-Jean-Pierre-Fixte, Saint-Victor-de-Buthon, Souancé-au-Perche, Trizay-Coutretot-Saint-Serge, Vaupillon, Vichères.

Departamentul Orne (61)

Următoarele comune, în întregime: Appenai-sous-Bellême, Bazoches-sur-Hoëne, Belforêt-en-Perche, Bellavilliers, Bellême, Bellou-le-Trichard, Berd’huis, Bizou, Bretoncelles, Ceton, Champeaux-sur-Sarthe, La Chapelle-Montligeon, La Chapelle-Souëf, Comblot, Corbon, Coulimer, Courgeon, Courgeoût, Cour-Maugis sur Huisne, Dame-Marie, Fay, Feings, Ferrières-la-Verrerie, Igé, Loisail, La Madeleine-Bouvet, Le Mage, Mahéru, Mauves-sur-Huisne, Les Menus, Montgaudry, Mortagne-au-Perche, Moulins-la-Marche, Moutiers-au-Perche, Parfondeval, Le Pas-Saint-l’Homer, Perche en Nocé, Pervenchères, Le Pin-la-Garenne, Pouvrai, Rémalard en Perche, Réveillon, Sablons sur Huisne, Saint-Agnan-sur-Sarthe, Saint-Aquilin-de-Corbion, Saint-Aubin-de-Courteraie, Saint-Cyr-la-Rosière, Saint-Denis-sur-Huisne, Saint-Germain-de-la-Coudre, Saint-Germain-de-Martigny, Saint-Germain-des-Grois, Saint-Hilaire-le-Châtel, Saint-Hilaire-sur-Erre, Saint-Jouin-de-Blavou, Saint-Langis-lès-Mortagne, Saint-Mard-de-Réno, Saint-Martin-des-Pézerits, Saint-Martin-du-Vieux-Bellême, Saint-Ouen-de-Sécherouvre, Saint-Pierre-la-Bruyère, Soligny-la-Trappe, Val-au-Perche, Vaunoise, Verrières, Villiers-sous-Mortagne.

Următoarele comune, parțial: Tourouvre au Perche (doar teritoriul comunelor delegate Autheuil, Bivilliers, Bubertré, Tourouvre), Longny les Villages (doar teritoriul comunelor delegate Longny-au-Perche, Maletable, Monceaux-au-Perche, Moulicent, Saint-Victor-de-Réno).

Departamentul Sarthe (72)

Următoarele comune, în întregime: Avezé, La Chapelle-du-Bois, Cormes, Courgenard, Gréez-sur-Roc, Nogent-le-Bernard, Préval, Saint-Ulphace, Souvigné-sur-Même, Théligny.

O parte din următoarea comună: Cherré-Au (doar teritoriul comunei delegate Cherreau).

5.   Legătura cu aria geografică

Caracteristicile specifice ale produsului „Cidre du Perche / Perche” se datorează condițiilor pedoclimatice ale ariei și, în special, caracterului tardiv al climei, care au determinat producătorii să-și adapteze practicile în ceea ce privește atât soiurile cultivate, cât și metodele de elaborare.

Astfel, soiurile utilizate sunt soiuri selecționate local sau soiuri adaptate la caracterul tardiv al ariei. Recoltarea și prelucrarea fructelor odată cu sosirea primelor episoade de ger contribuie la încetinirea fermentării și stimulează dezvoltarea aromelor.

Specificitatea ariei geografice

Factori naturali

Aria geografică a denumirii de origine protejate „Cidre du Perche / Perche” se află într-o zonă de tranziție între Masivul Armorican (la vest) și bazinul parizian (la est). Este o entitate caracterizată de peisaje accidentate, care variază între dealuri verzi și masive împădurite ce se întind pe teritoriile departamentelor Eure-et-Loir, Orne și Sarthe.

Subsolul aparține în cea mai mare parte formațiunilor din jurasic și din cretacicul cenomanian. Solurile cele mai des întâlnite sunt argilo-calcaroase sau nisipoase: cretă de Rouen (Craie de Rouen), argile verzi, nisipuri de Perche (Sables du Perche). Se găsește, de asemenea, și argilă cu silex, rezultat al decalcifierii mantalei cretoase, care poate fi acoperită de depozite de aluviuni de podiș în straturi mai mult sau mai puțin groase. Toate aceste substraturi sunt caracterizate de o bună profunzime de sol exploatabil și o bună capacitate de drenare.

Din punct de vedere climatic, Perche se găsește la punctul de întâlnire a influențelor oceanice dinspre vest cu influențele continentale dinspre est. Rezultă o climă de tip „oceanic modificat”, caracterizată de amplitudini termice mari pe parcursul anului, între ierni reci (zăpada este rară, dar numărul de zile de îngheț poate ajunge la 60/an) și veri calde.

Influența continentală se manifestă prin frecvența înghețurilor tardive, episoadele de îngheț în lunile mai și iunie fiind frecvente.

Factori umani

Deși în Normandia se cultivă mere deja din vremuri străvechi, abia prin secolul al XVI-lea s-au dezvoltat livezile pe domeniile clerului sau ale nobililor. În secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, livezile au ajuns să acopere o mare parte a terenurilor din Perche. Se cultivau în principal mere pentru cidru, o băutură care a devenit populară și care era produsă în aproape toate fermele din Perche.

În secolul al XIX-lea, agricultura din Perche s-a specializat treptat în creșterea bovinelor și ecvideelor, însă producția de cidru s-a menținut. De atunci, Perche a devenit un teritoriu dedicat policulturii și creșterii animalelor, cu elementul specific al câmpurilor cultivate și, totodată, plantate cu meri.

În prima jumătate a secolului al XX-lea, „Cidre du Perche / Perche” era elaborat în fiecare fermă, precum și în fabrici specializate în producția de cidru răspândite în întreaga provincie. Producția de mere le permitea adesea fermierilor să-și dubleze veniturile în anii 1930-1950.

Dar, începând din anii ’50, închiderea fabricilor de cidru de dimensiuni industriale, mecanizarea echipamentelor agricole și intensificarea agriculturii au dus la dispariția merilor de pe pășunile și terenurile arabile din Perche.

Abia la sfârșitul anilor ’80, câțiva fermieri s-au specializat în producția de cidru și au relansat filiera cidrului în Perche. Acești producători au mobilizat competențele tradiționale legate de producția de cidru din Perche, cultivând soiuri târzii, recoltând fructele când sunt bine coapte și aplicând practica fermentărilor spontane și lente și a fermentării secundare naturale.

Policultura și creșterea animalelor, sistemul agricol tradițional din Perche, implică foarte multă muncă în lunile septembrie și octombrie. Așadar, alegerea soiurilor a fost ghidată de necesitatea eșalonării lucrărilor agricole și de nevoia de adaptare la clima din Perche. Soiurile cu înflorire târzie au fost privilegiate, deoarece sufereau în mai mică măsură din cauza impactului înghețurilor din primăvară, iar fructele se coceau mai târziu. În afara soiurilor selecționate local, au fost introduse în Perche și alte soiuri, care s-au adaptat bine. În ceea ce privește data coacerii, în cazul aceluiași soi se pot observa diferențe între diferitele zone, Perche fiind zona cu coacerea cea mai târzie. Soiurile cel mai des întâlnite sunt Bedan, Doux Normandie, Tardive de la Sarthe, Saint-Hilaire, Fréquin rouge și Binet rouge.

Merele sunt culese când sunt coapte, recoltarea începând, în general, la sfârșitul lunii octombrie și continuând până în decembrie, în cazul celor mai târzii soiuri. Elaborarea începe, de cele mai multe ori, pe la jumătatea lunii noiembrie. Temperaturile scăzute din această perioadă a anului limitează dezvoltarea microbilor (care ar putea altera calitatea produsului) și permit demararea lentă a fermentației. Fermentarea în autoclave, fără adăugarea de drojdii, durează cel puțin 8 săptămâni, față de 6 săptămâni în alte zone din Normandia.

Specificitatea produsului

„Cidre du Perche / Perche” este un cidru obținut prin fermentare secundară în butelii. Produsul prezintă:

o culoare care variază de la galben auriu la portocaliu;

gust echilibrat între amar, dulce și acru;

un ușor gust amar în centrul gurii și o notă de prospețime în gustul rezidual

și o efervescență vioaie, dar nu covârșitoare.

Legătura cauzală

Prezența din abundență a merilor se datorează caracteristicilor topografice, climatice și geologice ale ariei geografice. Perche este o zonă care oferă condiții prielnice acestei culturi, grație reliefului său accidentat și solurilor sale, care prezintă bune capacități de drenare și permit circulația apei și o disponibilitate suficientă a mineralelor.

Practica tradițională a îmbinării policulturilor cu creșterea animalelor, precum și clima tardivă din Perche au orientat producătorii în privința selectării soiurilor. Așadar, livezile din Perche conțin aproximativ patruzeci de soiuri, în comparație cu cele peste 200 de soiuri de mere pentru cidru prezente în Normandia.

Asamblările practicate îmbină particularitățile fiecărei categorii de soiuri pentru a produce un cidru cu un gust echilibrat între amar, dulce și acru: soiurile amare și dulci-amare, bogate în compuși fenolici, determină culoarea între galben auriu și portocaliu și ușorul gust amar în centrul gurii, soiurile dulci și dulci-amare îi conferă rotunjime, iar soiurile acidulate, în proporție limitată, îi dau nota de prospețime.

Coacerea târzie a fructelor face ca elaborarea să se realizeze mai ales începând din noiembrie. Datorită temperaturilor din luna respectivă, care sunt mai scăzute decât cele din septembrie și octombrie, fermentările sunt lente și permit dezvoltarea aromelor care conferă specificitate produsului „Cidre du Perche / Perche”.

Fermentarea secundară în butelii îi conferă efervescența vioaie, dar nu covârșitoare, și participă la dezvoltarea aromelor acestui cidru.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini

https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-964fa31f-76f5-4816-ad72-ff8e3bcb255a


(1)  JO L 343, 14.12.2012, p. 1.


Top