Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022XC0223(02)

    Publicarea unei cereri de înregistrare a unei denumiri în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare 2022/C 87/05

    C/2022/1053

    JO C 87, 23.2.2022, p. 16–18 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    23.2.2022   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 87/16


    Publicarea unei cereri de înregistrare a unei denumiri în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

    (2022/C 87/05)

    Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de înregistrare în temeiul articolului 51 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (1) în termen de trei luni de la data prezentei publicări.

    DOCUMENT UNIC

    „Äkta Gränna Polkagrisar”

    Nr. UE: PGI-SE-02603 – 21 aprilie 2020

    DOP ( ) IGP (X)

    1.   Denumirea (denumirile) [a (ale) DOP sau IGP]

    „Äkta Gränna Polkagrisar”

    2.   Statul membru sau țara terță

    Suedia

    3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar

    3.1.   Tipul de produs

    Clasa 2.3. Pâine, produse de patiserie, prăjituri, produse de cofetărie, biscuiți și alte produse de panificație

    3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1

    „Äkta Gränna Polkagrisar” este o bomboană tradițională cu dungi roșii în spirală, fabricată din zahăr aromatizat cu ulei natural de mentă.

    „Äkta Gränna Polkagrisar” prezintă următoarele caracteristici:

    Caracteristici fizice

    Formă: Baton cilindric drept.

     

    Lungime: 10-50 cm

     

    Diametru: 10-100 mm

     

    Suprafața: Uscată și netedă.

     

    Greutate: 25–350 grame

    Culoare: Alb neutru cu dungi în spirală de culoare roșu carmin (nuanța NCS 1080-R), intensitatea culorii roșii putând varia ușor de la un lot la altul.

     

    Caracteristici chimice

     

    Zahăr: 85–99%

     

    Glucoză: 0-15 %

     

    Ulei de mentă

    Culoare roșie naturală – de obicei roșu carmin (E120)

    Caracteristici organoleptice

    Aromă: O aromă de mentă clară, compensată de dulceață după un timp. Un gust rezidual de mentă înviorător și persistent.

    Aromă: Aromă de mentă, cu note dulci.

    Consistență: Tare spre oarecum gumoasă. Ar trebui să fie posibilă tăierea cu un cuțit fără a se sfărâma. Consistența depinde de o serie de factori de mediu și de alți factori. Interiorul este poros cu bule mici, rotunde și delicate de aer.

    Experiență gustativă: Inițial foarte dură, schimbându-se treptat în gumoasă și moale. Găurile umplute cu aer sunt vizibile în mod clar. Bulele de aer sunt motivul pentru care „polkagris” dezvoltă o consistență gumoasă în gură după un timp.

    3.3.   Hrană pentru animale (doar în cazul produselor de origine animală) și materii prime (doar în cazul produselor prelucrate)

    3.4.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată

    Pentru a prepara „Äkta Gränna Polkagrisar”, se fierb zahărul, siropul de glucoză, apa și oțetul într-un recipient deschis. Lotul în curs de preparare nu poate conține mai mult de 5 kg de zahăr.

    După ce lotul ajunge la aproximativ 150 °C, masa se toarnă pe o placă frigorifică. O mică parte din masă este îndepărtată și colorată în roșu.

    După ce masa se răcește la aproximativ 70 °C, i se adaugă aerul și, în același timp, este aromatizată cu ulei de mentă.

    De îndată ce masa este albă și poroasă, cofetarul specializat în „polkagris” are la dispoziție aproximativ 10 minute pentru a modela „polkagrisar”. Masa este modelată într-o formă alungită înainte ca masa de culoare roșie să fie plasată deasupra ei. După ce a fost pliată și răsucită, masa este modelată într-un „polkagris” mare, cu benzi roșii în spirală care sunt tăiate în centru. Cele două jumătăți sunt rulate în batoane mai subțiri care sunt din nou tăiate în centru. Acest proces continuă până când „polkagrisar” atinge lungimea și grosimea dorite.

    „Polkagrisar” terminat este lăsat să se răcească pe o bandă transportoare aflată în mișcare constantă, astfel încât produsul să aibă forma netedă, uniformă, caracteristică „Äkta Gränna Polkagrisar”.

    3.5.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc. ale produsului la care se referă denumirea înregistrată

    „Äkta Gränna Polkagrisar” se comercializează ambalat în hârtie sau celofan etichetat „Äkta Gränna Polkagrisar”.

    3.6.   Norme specifice privind etichetarea produsului la care se referă denumirea înregistrată

    Nicio altă cerință suplimentară în afara celor care decurg din legislația ordinară.

    4.   Delimitarea concisă a ariei geografice

    „Äkta Gränna Polkagrisar” se produce în parohia Gränna, în partea de nord-vest a provinciei Småland.

    5.   Legătura cu aria geografică

    Legătura cu aria geografică se bazează pe metoda de fabricare a „Äkta Gränna Polkagrisar”, originară din Gränna și menținută până în prezent.

    Arta fabricării „Äkta Gränna Polkagrisar” a fost inventată în orașul Gränna de Amalia Eriksson la mijlocul anilor 1800. De atunci, rețeta și metoda de preparare au fost transmise într-un sistem de ucenicie, în care noii cofetari învață meșteșugul de la un cofetar „polkagris” consacrat.

    Pentru a obține consistența specială care caracterizează „Äkta Gränna Polkagrisar”, un cofetar calificat „polkagris” trebuie să cunoască, printre altele, modul în care consistența este afectată de cantitățile diferitelor ingrediente, de temperatura de fierbere, de cantitatea de aer prelucrat în masă și de dimensiunea produsului final.

    O cantitate prea mare de glucoză sau de apă prea mică va face ca „polkagris” să fie tare, în timp ce o cantitate prea mică de oțet o va face granulată. Dacă masa este adusă la fierbere prea încet sau dacă temperatura acesteia este prea scăzută, atunci când este așezată pe masa frigorifică, „polkagris” va rămâne moale. De asemenea, cofetarul trebuie să se asigure că masa se răcește uniform prin mișcarea în continuu și îndoirea constantă a marginilor.

    După ce masa s-a răcit la temperatura corectă, cofetarul începe să prelucreze aer în masă prin tragere și răsucire repetată în jurul unui cârlig fixat pe un perete. Aerul prelucrat în masă o albește. În cazul în care cofetarul prelucrează cantități prea mici de aer, vor exista prea puține buzunare de aer în masă, ceea ce va face ca „polkagris” să rămână dură. O cantitate prea mare de aer va face ca „polkagris” să fie friabilă și să se sfărâme mai ușor.

    De asemenea, cofetarul „polkagris” trebuie să adapteze variabilele de mai sus pentru a corespunde dimensiunii produsului final. O „polkagris” de dimensiuni mari tinde să fie aplatizată de propria greutate, astfel încât se pierde forma rotundă caracteristică a „Äkta Gränna Polkagrisar”. Cofetarul specializat în „polkagris” poate contracara acest lucru prin fierberea masei la o temperatură mai ridicată sau prin utilizarea unei cantități mai mari de glucoză.

    Încă de la început, a fost un produs local, iar reputația deosebită a bomboanei s-a răspândit rapid prin articole de presă. La începutul anilor 1900, „Äkta Gränna Polkagrisar” era cunoscută în cea mai mare parte a Suediei. „Äkta Gränna Polkagrisar” a fost chiar exportată în Statele Unite. Astăzi, „Äkta Gränna Polkagrisar” este bine-cunoscută pe întreg teritoriul Suediei și de turiștii care vizitează Gränna, „orașul polkagris”.

    Trimitere la publicarea caietului de sarcini

    [articolul 6 alineatul (1) al doilea paragraf din prezentul regulament]

    https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/produktion-handel-kontroll/livsmedelsinformation-markning-halsopastaenden/skyddade-beteckningar/produktbeskrivning_akta_granna_polkagrisar_2021_10_04.pdf


    (1)  JO L 343, 14.12.2012, p. 1.


    Top